Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Zagreb
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Raitiovaunu Zagrebissa
Zagrebissa lomalla oleville raitiovaunut ovat kätevin liikkumismuoto keskustassa ja sen lähistöllä.

Liikkuminen Zagrebissa

Zagreb on siitä mukava kaupunkilomakohde, että liikkuminen siellä on helppoa. Jos majoittuu ytimeen, valtaosan matkoista voi tehdä kävellen, mutta jos haluaa siirtyä vähän pidemmän matkan, ovat raitiovaunut nopeita ja edullisia liikennevälineitä. Kaupungissa on myös kohtuuhintaiset taksit, joilla on helppo siirtyä niin lyhyitä kuin vähän pidempiäkin matkoja. Zagrebin erikoisuus on köysijuna, jolla voi siirtyä muuten vähän raskaan matkan vanhankaupungin (Gradec) kukkulalle.

Kävely

Zagrebin keskusta on melko mukava käveleskelypaikka, ja etäisyydet siellä ovat lyhyitä. Ainoa ongelma kävelyn kannalta on kukkula, jonka päällä Gradec-kaupunginosa sijaitsee, mutta sinne voi kiivetä melko verkkaiseen tahtiin tai sitten nousta sinne köysijunalla (uspinjača), joka kulkee pitkin päivää Tomićeva-kadulta [kartalla] 10 minuutin välein. Tämä on itse asiassa maailman lyhyin köysijunakyyti (66 metriä), ja lippu siihen maksaa 5 kunaa.

Linja-autoasemalta, jonne lentokenttäbussit saapuvat, on reilun puolen kilometrin ja noin 10 minuutin kävelymatka rautatieasemalle, mutta se on ankea ja yllättävän pitkänoloinen matka, jota ei matkatavaroiden kanssa kannata tehdä. Rautatieasema sijaitsee ydinkeskustan eteläosassa niin sanotussa alakaupungissa (Donji grad). Rautatieasemalta on miellyttävä reilun puolen kilometrin ja noin 10 minuutin kävelymatka puistobulevardia pitkin kaupungin pääaukiolle (Trg bana Jelačića) [kartalla].

Pääaukion tuntumassa ovat parhaat ostoskadut, torit ja nähtävyydet, ja ytimessä on myös sen verran paljon kahviloita, ravintoloita ja yöelämää, että aukiolta ei niin halutessaan tarvitse kovin kauas kulkea. Ydinkeskustan alueella, kävelyetäisyyden päässä toisistaan, sijaitsevat nähtävyydet ja kulttuuripyhätöt, ja ydinkeskustan ulkopuolelle jäävät vain muutamat nähtävyydet ja vierailupaikat, joista nykytaiteen museo on huomattavin. Myös jalkapalloareenalle, jäähallille ja koripalloareenalle voi niin halutessaan kulkea julkisilla menopeleillä.

Julkiset liikennevälineet

Zagrebissa lomalla oleville raitiovaunut ovat kätevin liikkumismuoto keskustassa ja sen lähistöllä.

Zagrebissa kulkee 15 raitiovaunua klo 04–24.00 ja neljä yöraitiovaunulinjaa klo 00.00–04.00, mutta yöraitiovaunujen käyttäminen on hankalaa ja vaatii paikallistuntemusta. Raitiovaunulinja numero 3 ei liiku viikonloppuisin ja juhlapyhinä.

Lippuja voi ostaa pysäkkien lähellä olevilta kioskeilta, joihin kuuluu sekä liikennelaitoksen virallisia lippukassoja että Tisak-kioskeja. Lippujen määrä on viime vuosina lisääntynyt ja mahdollisuudet monipuolistuneet, ja huhtikuun alusta 2019 lähtien kuskilta on alkanut saada entistä paremmin lippuja. Jos lipun ostaa etukäteen, voi valita 30, 60 tai 90 minuuttia voimassa olevan lipun (4–10 kunaa), tai sitten voi ostaa vuorokauden voimassa olevan lipun (30 kunaa). Kuskilta voi tasarahalla tai lähes tasarahalla ostaa 30–90 minuuttia voimassa olevan lipun vähän kalliimmalla (6–15 kunaa). Yöraitiovaunulippu maksaa etukäteenkin ostettuna 15 kunaa. Lippu pitää leimata laitteeseen, jonkalainen on aina kuljettajan takana mutta nykyään myös entistä useammin raitiovaunun takaosissa. Lippu on voimassa vain yhteen suuntaan matkustettaessa, ja muut kuin 90 minuuttia voimassa olevat yhden matkan liput ovat voimassa vain ensimmäisellä vyöhykkeellä eli keskustassa. Niillä ei voi matkustaa edes lyhyttä matkaa keskustan ulkopuolella.

Käteviä raitiovaunulinjoja keskustassa ovat numero 2 (suunta Črnomerec), joka kulkee linja-autoasemalta rautatieasemalle, ja raitiovaunulinja 6 (suunta Črnomerec), joka kulkee linja-autoasemalta rautatieaseman kautta Trg bana Jelačića -pääaukiolle.

Dom Sportova -jäähalli sijaitsee lähellä Zapadni kolodvor -rautatieasemaa. Zapadni-rautatieasemalle, jonka takana jäähalli sijaitsee, pääsee Trg bana Jelačića -aukiolta raitiovaunulinjalla numero 1. Lähelle jäähallia pääsee myös raitiovaunulinjalla 2 päärautatieasemalta ja linja-autoasemalta kulkemalla pysäkille Jagićeva (suunta Črnomerec).

Nykytaiteen museolle pääsee hyvin Trg bana Jelačića -aukiolta raitiovaunulinjalla numero 14 pysäkille Siget, jolle pääsee myös linja-autoaseman suunnalta raitiovaunulinjalla numero 7. Lähelle pääsee myös raitiovaunulinjalla numero 6 (pysäkki: Sopot).

Linja-autoihin käyvät samat liput, mutta niille kaupungissa vierailevalle on normaalisti vähän jos lainkaan tarvetta.

Taksi
Taxi Cammeo on yksi luotettavista taksiyhtiöistä.

Taksi

Zagrebissa on lukuisia taksiyhtiöitä, joista muutama on luotettavampia kuin muut. Taksin tilaaminen on helpointa erityisen sovelluksen avulla, ja kaikilla yhtiöillä on sovellus, jolla voi älypuhelimella tai tabletilla tilata mistä tahansa taksin paikalle. Monet yhtiöt antavat sovelluksen avulla tilatuista ensimmäisistä matkoista 50 % alennuksia, kuten tekee Ekotaxi. Normaali alkutaksa on 6–10 kunaa ja kilometri maksaa monilla yhtiöillä 6 kunaa. Monet yhtiöt ottavat vastaan sekä käteistä että kortteja, mutta esimerkiksi Radio Taxi ottaa toistaiseksi vastaan vain käteistä.

Luotettavia taksiyhtiöitä ovat Radio Taxi Zagreb (puh. 17 17), Taxi Cammeo (puh. 1212) ja Ekotaxi (puh. 1414).

Lisää asiaa takseista ja mahdollisuus ladata sovellus löytyy Visit Zagrebista.

Kaupunkipyöriä
Zagrebissa on kaupunkipyöriä, jotka tosin eivät ole yhtä hyviä lyhyellä lomalla oleville kuin paremmat vuokrapyörät.

Pyöräily

Zagrebissa voi nähdä paljon enemmän lyhyessä ajassa pyörän selästä kuin kävelemällä, ja esimerkiksi laaja Novi Zagreb on paikka, johon voi pyöräillen vaivattomasti tutustua. Pyöräily on Zagrebissa entistä yleisempää, ja pyöräteitä on nykyään entistä enemmän. Pyöräilyä ei kuitenkaan voi suositella ytimessä, etenkään pääaukion tuntumassa, ylhäällä olevan Gradecin alueella tai niiden vieressä olevan tuomiokirkon tuntumassa, sillä ne ovat vilkkaita paikkoja, joilla kulkee paljon raitiovaunuja, ja alueella on paljon muutakin liikennettä ja jyrkkiäkin mäkiä. Eteläisestä sijainnistaan huolimatta Zagrebissa on talvi, ja pyöräily siellä on mukavaa oikeastaan vain huhtikuulta lokakuulle.

Zagrebissa on kaupunkipyöriä, jotka tosin eivät ole yhtä hyviä lyhyellä lomalla oleville kuin paremmat vuokrapyörät, joita voi pitää käytössä vaikka koko loman ajan.

Turistille normaalit vuokrapyörät, joiden joukossa on nykyään aina myös sähköpyöriä, ovat parempia. Zagrebissa on lukuisia pyörävuokraamoita. Esimerkiksi Blue Bike paitsi vuokraa pyöriä myös järjestää opastettuja pyöräilykierroksia kaupungissa ja vuokraa pyöriä niille, jotka haluavat itsekseen tutustua kaupunkiin. Ebike Zagreb vuokraa yksinomaan sähköpyöriä,.

Map my ride -sivusto esittelee hyviä pyöräilyreittejä Zagrebissa ja sen ympäristössä.

Autonvuokraus

Zagrebista voi vuokrata auton käyttöönsä jo lentokentällä, missä esimerkiksi Thrifty ja Sixt vuokraavat autoja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti