Raitiovaunu Zagrebissa
Zagrebissa lomalla oleville raitiovaunut ovat kätevin liikkumismuoto keskustassa ja sen lähistöllä.

Liikkuminen Zagrebissa

Tällä sivulla kerrotaan, miten Zagrebissa on paras liikkua ympäriinsä ja mitä kannattaa ottaa huomioon kaupungissa paikasta toiseen siirtyessä.

Kävely

Zagrebin keskusta on melko mukava käveleskelypaikka, ja etäisyydet siellä ovat lyhyitä. Ainoa ongelma kävelyn kannalta on kukkula, jonka päällä Gradec-kaupunginosa sijaitsee, mutta sinne voi kiivetä melko verkkaiseen tahtiin tai sitten nousta sinne uspinjača-köysijunalla, joka kulkee Tomićeva-kadulta 10 minuutin välein pitkin päivää.

Linja-autoasemalta, jonne lentokenttäbussit tulevat, on reilun puolen kilometrin ja noin 10 minuutin kävelymatka rautatieasemalle. Rautatieasema sijaitsee ydinkeskustan eteläosassa niin sanotussa alakaupungissa (Donji grad). Rautatieasemalta on miellyttävä reilun puolen kilometrin ja noin 10 minuutin kävelymatka puistobulevardia pitkin Trg bana Jelačića -aukiolle, joka on kaupungin pääaukio.

Pääaukukion tuntumassa ovat parhaat shoppailukadut, torit ja nähtävyydet, ja täällä on myös sen verran paljon kahviloita, ravintoloita ja yöelämää, että aukiolta ei niin halutessaan tarvitse kovin kauas kulkea. Ydinkeskustan alueella, kävelyetäisyyden päässä toisistaan, sijaitsevat nähtävyydet ja kulttuuripyhätöt, ja ydinkeskustan ulkopuolelle jäävät vain muutamat nähtävyydet ja vierailupaikat, joista nykytaiteen museo on huomattavin. Myös jalkapalloareenalle ja KHL-joukkue Medveščak Zagrebin käyttämälle jäähallille voi helposti kulkea julkisilla menopeleillä.

Julkiset liikennevälineet

Zagrebissa lomalla oleville raitiovaunut ovat kätevin liikkumismuoto keskustassa ja sen lähistöllä. Kaikki raitiovaunumatkat kahden pysäkin etäisyydellä Trg bana Jelačića -aukiosta ovat ilmaisia, siis myös rautatieaseman ja pääaukion väliset matkat.

Käteviä raitiovaunuja keskustassa ovat numero 2 (suunta Črnomerec), joka kulkee linja-autoasemalta rautatieasemalle, ja raitiovaunulinja 6 (suunta Črnomerec), joka kulkee linja-autoasemalta rautatieaseman kautta Trg bana Jelačića -pääaukiolle. Dom Sportova -jäähalli sijaitsee lähellä Zapadni kolodvor -rautatieasemaa. Zapadni-rautatieasemalle, jonka takana jäähalli sijaitsee, pääsee Trg bana Jelačića -aukiolta raitiovaunulinjalla numero 1. Lähelle jäähallia pääsee myös raitiovaunulinjalla 2 päärautatieasemalta ja linja-autoasemalta kulkemalla pysäkille Jagićeva (suunta Črnomerec). Nykytaiteen museolle pääsee hyvin raitiovaunulinjalla numero 14 Trg bana Jelačića -aukiolta pysäkille Siget, jolle kulkee linja-autoaseman suunnalta raitiovaunulinja numero 7. Lähelle pääsee myös raitiovaunulinjalla numero 6 Sopot-pysäkille.

Zagrebissa kulkee 15 raitiovaunua klo 04-24.00 ja neljä yöraitiovaunulinjaa klo 00.00-04.00, mutta yöraitiovaunujen käyttäminen on hankalaa ja vaatii paikallistuntemusta. Raitiovaunulinja numero 3 ei liiku viikonloppuisin ja juhlapyhinä.

Lippuja voi ostaa pysäkkien lähellä olevilta kioskeilta 12 kunalla ja kuljettajalta 15 kunalla, ja nämä ovat voimassa puolitoista tuntia. Kätevä on päivälippu, joka maksaa 40 kunaa ja joka on kannattava ostos, jos tekee vähintään viisi matkaa 24 tunnin sisällä. Liput pitää leimata heti, kun nousee raitiovaunuun. Samat liput käyvät myös busseihin ja paikallisjuniin. Liput ovat voimassa aina vain yhteen suuntaan matkattaessa mutta useassakin eri liikennevälineessä, ja paluumatkaa varten tulee aina ostaa uusi lippu.

Taksi

Zagrebissa taksilla ajelu on edullista mutta ei suinkaan mitään hullunhalpaa puuhaa. Aloitusmaksu on 10-15 kunaa eli vähän alle 1,5 eurosta pariin euroon. Jokainen taksissa matkustettu kilometri maksaa 0,60-0,90 euroa. Lain mukaan takseilla on oltava mittari päällä ajaessa, eikä tinkiminen ole kannattavaa. Lentokentältä taksin ottava maksaa kyydistä noin 50 % enemmän kuin normaalista matkasta. Taksin ottamista linja-autoaseman tai rautatieaseman edestä kannattaa vältellä, mikäli taksi ei ole luotettavan taksiyhtiön autoja.

Luotettavia taksiyhtiöitä ovat Radio Taxi Zagreb (puh. 1777), Taxi Cammeo (puh. 1212) ja Ekotaxi (puh. 060 7777).

Pyöräily

Zagrebissa voi nähdä paljon enemmän lyhyessä ajassa pyörän selästä kuin kävelemällä, ja esimerkiksi Novi Zagreb -alue on paikka, johon voi pyöräillen vaivattomasti tutustua. Blue Bike järjestää opastettuja pyöräilykierroksia kaupungissa ja vuokraa pyöriä niille, jotka haluavat itsekseen tutustua kaupunkiin. Map my ride -sivusto esittelee hyviä pyöräilyreittejä Zagrebissa ja sen ympäristössä.

Auton vuokraus

Zagrebista voi vuokrata auton käyttöönsä jo lentokentällä, missä esimerkiksi Thrifty ja Sixt vuokraavat autoja. Novi Zagreb -alueella autoja vuokraa Atrox.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/10

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti