Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Split
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Liikennettä
Splitissä pääasiallisesti kävellään paikasta toiseen, mutta normaalia pidemmillä matkoilla siellä voi turvautua bussiin tai taksiin.

Liikkuminen Splitissä

Splitissä on kaikkein paras liikkua kävellen, eikä siellä lentokenttämatkoja lukuun ottamatta välttämättä tarvitse käyttää bussia tai edes taksia. Jos majapaikka on jossakin syrjässä tai jos haluaa vierailla keskustan ulkopuolella, on Splitissä kohtuuhintainen joukkoliikenne ja taksit ovat nekin tuntuvasti edullisimmissa hinnoissa kuin kotimaassa. Splitistä voi myös vuokrata pyörän, mutta se ei ole Välimeren parhaita pyöräilypaikkoja, vaan useimmat lähtevät pyöräretkille kaupungin ulkopuolelle tai Dalmatian saaristoon.

Liikkuminen Splitissä

Splitissä pääasiallisesti kävellään paikasta toiseen, mutta normaalia pidemmillä matkoilla siellä voi turvautua bussiin tai taksiin. Valtaosa nähtävyyksistä sijaitsee vanhankaupungin ympäristössä, ja koko alueeseen on mahdollista tutustua yhden päivän aikana. Myös joihinkin keskustan ulkopuolella oleville vierailupaikoille voi kävellä, ja kauniilla ilmoilla Splitissä käveleminen onkin miellyttävää ja antoisaa.

Kävely

Splitin vanhakaupunki ja sitä ympäröivät viehättävät kaupunginosat ovat rauhallisia kävelyalueita suuren osan vuodesta, lukuun ottamatta erikoistapahtumia ja keskikesää, jolloin paikalle saapuu paljon turistiryhmiä. Vanhakaupunki on vain kävelijöille omistettu alue, jossa riittää yllättävän paljon tutkittavaa, vaikka teoriassa sen käveleekin päästä päähän alle 10 minuutissa.

Alueet vanhankaupungin ympärillä ovat miltei yhtä miellyttäviä kävelypaikkoja, mutta aivan vanhan ydinkeskustan ulkopuolella, missä valtaosa splitiläisistä asuu kerrostaloissa, ei ole erityisen paljon nähtävää.

Kävelijöitä merenrantabulevardilla
Paras kävelypaikka kaupungissa on Riva eli merenrantapromenadi, joka on pitkä ja joka vuosi jonkin verran erilainen.

Paras kävelypaikka kaupungissa on Riva eli merenrantapromenadi, joka on pitkä ja joka vuosi jonkin verran erilainen. Sen varrella on vilkasta aamuvarhaisesta myöhäiseen iltaan, mutta kuuman keskikesän aikana se on keskipäivän aikana hiljainen ja suosituimmillaan alkuillasta. Sitä voi saumattomasti jatkaa kohti Marjanin kukkulaa, jolloin sen nimi muuttuu (Trumbićeva obala), ja se johtaa alueille, jotka ovat melko uusia ja joihin kuuluu parikin puistoa ja huvipursisatama.

Marjanin niemimaalle on helppo kävelymatka ydinkeskustasta, joskin esimerkiksi Bene-rannalle [kartalla] on paras siirtyä bussilla numero 12 ainakin toiseen suuntaan.

Bačvicen rannalle [kartalla] on lyhyt kävelymatka rantapromenadilta, ja se sijaitsee lyhyen matkan päässä bussi- ja rautatieasemilta. Bačvicelta kannattaa myös kävellä keskustasta poispäin merenrantaa tai enemmän sisämaassa kulkevaa metsätietä pitkin, jolloin vastaan tulee huvipursisatamia, rantoja, upeita maisemia ja Firule-lahden rannalla oleva tenniskeskus [kartalla], jossa Wimbledon-voittaja Goran Ivanisevic harjoitteli uransa alkuaikoina.

Myös Splitin jalkapallostadion [kartalla] on kävelymatkan etäisyydellä ytimestä, ja stadionin ja vanhankaupungin välimaastossa oleva paikallisbussiasema [kartalla], jolta pääsee Trogiriin ja lentoasemalle, on kävelymatkan etäisyydellä. Neljäs keskustan ulkopuolinen paikka, jonne voi kävellä, on Ježinacin ranta ja sen vieressä olevat vierailupaikat, joihin kuuluu Meštrovićeve Crikvine [kartalla], ja karttaa tarkkaan tutkiva löytää sinne melko nopeasti.

Splitin Peristil-aukiolla olevassa turisti-infossa [kartalla] jaetaan paperikarttaa, jossa on myös Splitin laitaosia, ja sellainen kannattaa matkan alussa käydä hakemassa. Kaikkiin paikkoihin on huomattavasti lyhyempi matka niille, jotka katsovat parhaan reitin, eikä karttapalveluiden reittikehotuksiin voi läheskään aina luottaa.

Julkiset liikennevälineet

Splitin julkinen liikenneverkosto muodostuu busseista, joista voi olla turistille hyötyä. Olennaisia bussilinjoja ovat Trogiriin ja lentoasemalle kulkeva linja 37 ja linja 12, joka kulkee Rivan päästä Marjanin niemimaan Bene-rannalle.

Lippuja voi ostaa kuskilta, jolloin pitää olla pientä rahaa, mutta edullisempia liput ovat kun ne ostaa erillisiltä lippukassoilta, joita on pysäkeillä ja paikallisbussiasemalla. Jos haluaa matkustaa monta matkaa yhden tai useamman vuorokauden aikana, on myynnissä myös 24 ja 72 tunnin lippuja.

Split ja sitä ympäröivät alueet on jaettu vyöhykkeisiin, niin että edullisin lippu kioskilta ostettuna maksaa 9 kunaa ja kallein matka Trogiriin maksaa kuskilta ostettuna 21 kunaa. Jos menee päiväretkelle Trogiriin, kannattaa Splitin bussiaseman lipputiskiltä ostaa kahdensuuntainen lippu (33 kunaa), ja edestakainen lippu on järkevä hankkia silloin kun menee päiväksi vähän normaalia pidemmän matkan päähän, kuten Stobrečiin tai Omišiin. Kioskeilla myydään myös kahden matkan lippuja, joita pariskunnat voivat ostaa, ja ensimmäiselle vyöhykkeelle matka maksaa 17 kunaa ja neljännelle vyöhykkeelle, jolla Trogir on, 33 kunaa. 24 vuorokauden lippu maksaa 30 kunaa, jos sen hankkii ensimmäiselle vyöhykkeelle, ja 60 kunaa, jos haluaa matkustaa kaikilla vyöhykkeillä. 72 tunnin lippu maksaa 75 kunaa tai 150 kunaa, mutta vain harva tarvitsee koko verkostoa vuorokautta saati kolmea. Kuukausikortti kaupungissa maksaa 290 kunaa eli lähes 40 euroa. Lippujen hinnat voi nähdä kroatiankielisestä tiedostosta.

Busseilla pääsee myös vyöhykkeellä 2 sijaitsevaan Salonaan, vyöhykkeellä 3 sijaitsevaan Kaštelaan ja vyöhykkeellä 4 sijaitsevaan Trogiriin, ja näihinkin saa lippuja kuskilta kalliimmalla hinnalla tai kioskilta edullisemmin. Bussit, jotka kulkevat Trogiriin ja lentoasemalle, lähtevät paikallisbussiasemalta, joka sijaitsee lähellä kaupungin uudella puolella [kartalla].

Salonaan pääsee myös linjoilla 1 ja 23, jotka molemmat lähtevät pysäkiltä nimeltään HNK. Se on aukiolla nimeltään Trg Gaje Bulata [kartalla], joka on aivan vanhankaupungin naapurissa.

Pysäkki, jonka kautta monet bussit kulkevat, on torin vieressä oleva Pazar [kartalla], mutta Splitin ulkopuolelle lähtevät bussit käyttävät yleensä keskustan ulkopuolella olevaa paikallisbussiasemaa [kartalla], jolta voi ostaa kaikenlaisia lippuja. Sieltä lähtevät bussit paitsi lentoasemalle, Salonaan ja Trogiriin myös Omišiin.

Tietoa bussilinjojen aikatauluista, kuten myös reittikartan voi nähdä Splitin liikennelaitoksen eli Prometin sivuilta.

Taksi
Taksiin voi nousta erityisen hyvin Riva-rantapromenadin kummaltakin puolelta, hotellien edustoilta ja taksien suosimilta paikoilta, kuten asemien ja sataman edustoilta.

Taksi

Taksi on varteenotettava tapa siirtyä etenkin 3–4 hengen porukoille, ja esimerkiksi keskustan ulkopuolella oleville rannoille, Salonikaan ja jopa Trogiriin voi siirtyä taksilla kohtuuhinnalla. Keskustan alueella taksia ei tarvita, mutta jotkut saattavat haluta tulla yöllä pois Bačvicen juhlimiskompleksista taksilla, ja myös Marjanin niemimaalle mennessään jotkut saattavat asioita helpottaakseen hypätä taksiin.

Taksiin voi nousta erityisen hyvin Riva-rantapromenadin kummaltakin puolelta, hotellien edustoilta ja taksien suosimilta paikoilta, kuten asemien ja sataman edustoilta. Taksin voi aina tilauttaa hotellista tai ravintolasta, mutta sellaisen voi myös itse soittaa paikalle. Edullisimmat taksit, kuten Yellow Taxi (puh 208 208) maksavat melko vähän (aloitusmaksu 5 kunaa ja kukin kilometri 8 kunaa), ja alhaisen lähtömaksun takia ne ovat hyviä myös lyhyille matkoille. Toinen edullinen taksiyhtiö on Cammeo, joka voi viedä lentoasemalle 190 kunalla ja jonka verkkosivuilta voi ladata taksin tilaamista helpottavan sovelluksen. Eko Taxi on sekin helppo tilata verkkosivuilta ja myös heillä on sovellus.

Paikalliseen tyyliin monet taksit vievät myös päiväretkille kauas Splitin keskustasta, ja niillä voi myös matkustaa saarille. Matka Krkan kansallispuiston vesiputouksia katsomaan maksaa 170 kunaa, ja myös monille muille vierailupaikoille on kiinteät hinnat.

Polkupyöräily ja pyöränvuokraus

Polkupyörällä on hyvä kulkea Splitin ydinkeskustan ulkopuolella, ja kaupungin ympäristössä on paljon hyviä pyöräilymaastoja ja rantateitä. Kaikkein paras on kuitenkin pyöräillä kaukana keskustasta, mutta Splitin ja Trogirin välillä kulkevaa, usein vilkasta ja tietöillä pilattua tietä kannattaa pyörän kanssa vältellä. Mahdollista on myös ottaa osaa opastetuille pyöräilykierroksille, joita tehdään niin Splitin ytimessä kuin muuallakin. Splitin keskustaa kiertäviä opastettuja pyöräilykierroksia kannattaa vältellä, sillä keskustassa on huono ja vaarallistakin pyöräillä.

Polkupyörien vuokrauspiste trg Republike -aukiolla
Mitä pidemmäksi ajaksi pyörän vuokraa, sen edullisemmaksi se tulee, mutta hinnat ovat viime vuosina jonkin verran nousseet.

Pyöriä vuokraavat esimerkiksi Rent A Bicycle, joka myös järjestää opastettuja pyöräilykierroksia, ja Split Rent, joka myös vuokraa skoottereita, segwayta, veneitä ja autoja. Mitä pidemmäksi ajaksi pyörän vuokraa, sen edullisemmaksi se tulee, mutta hinnat ovat viime vuosina jonkin verran nousseet. Edullisimmillaan pyörän voi saada vuokralle noin 10 eurolla, mutta monet pyörät maksavat vuorokaudelta 120–150 kunaa, ja sähköpyörät, joita on yleisesti tarjolla, maksavat huomattavasti enemmän.

Auton tai moottoripyörän vuokraaminen

Splitin ympäristössä ei ole kovin mukavaa autoilla, mutta jos siellä haluaa vuokrata auton tai muun moottoriajoneuvon, se käy päinsä heti lentoasemalla. Jos Splitin ympäristössä haluaa autoilla, kannattaa vältellä sen ja Trogirin välistä tietä, sillä se on lähes aina ruuhkaisa ja sillä on viime vuosina ollut käsittämätön määrä tietöitä.

Nova vuokraa autoja lentoasemalla ja keskustassa, mutta myös muualla rannikolla ja Zagrebissakin. Rental Cars tarjoaa mahdollisuuden vertailla eri yhtiöiden hintoja ja tarjontaa, ja senkin autoja voi hakea lentoasemalta tai keskustasta.

Jos haluaa vuokrata skootterin, saa sellaisen käyttöönsä 180–400 kunalla per vuorokausi, ja yksi vuokrauspaikka on Split Rental Agency, jonka kautta saa myös moottoripyörän alleen alle 100 eurolla per vuorokausi.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Pääseekö busseihin kokoonpantavan pyörätuolin kanssa? Ovatko bussin askelmat korkeat vai kulkeeko matalalattiabusseja esim. Mestrovic-galleriaan? /Anja
Vastaus: Matalalattiabussit ovat pitkän matkan linjoilla melko yleisiä, kuten linjalla 37, mutta asia kannattaa aina varmistaa etukäteen ja aina kannattaa varautua siihen mahdollisuuteen että taksilla on helpompi mennä.

Miten Splitistä pääsee julkisilla Plitviceen? Kauanko matka kestää? /Aila
Vastaus: Splitistä on pitkä matka Plitviceen, ja sinne kannattaa mieluummin mennä Zadarista.

Muokattu: 7.11.2019  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti