Booking.com
Dolac
Dolac on kaupungin päätori ja kauppahalli. Tänne kannattaa heti aamutuimaan tulla katselemaan elintarvikkeita ja yleistä elämänmenoa, joka on kiivaimmillaan lauantaiaamuisin.

Ostokset

Tällä sivulla luodaan katsaus Zagrebin parhaisiin ostospaikkoihin, tutkitaan, mitä kaupungista on hyvä ostaa, ja kerrotaan, milloin kaupat ovat auki. Lisäksi katsotaan, mistä saa hyvin elintarvikkeita ja minkälaista hintatasoa kaupungin liikkeissä on odotettavissa.

Parhaat ostosseudut

Zagrebissa parhaat ostospaikat ovat kätevästi ydinkeskustassa, ja Trg bana Jelačića -aukion tuntumassa voi hyvin suorittaa kaikki ostokset elintarvikkeista tuliaisiin. Lisää hyviä ostospaikkoja on lähellä rautatieasemaa, jonne on Trg bana Jelačićalta puolen kilometrin matka.

Trg bana Jelačića -pääaukion laitamilla on hyviä liikkeitä, kuten kirjakauppoja ja leipomoputiikkeja. Yksi huomionarvoinen paikka, josta saa hyvin tuliaisia, postikortteja ja muuta vastaavaa, on turisti-info (Trg bana Jelačića 11).

Trg bana Jelačića -aukion vieressä mäen päällä on Dolac, kaupungin päätori ja kauppahalli. Tänne kannattaa heti aamutuimaan tulla katselemaan elintarvikkeita ja yleistä elämänmenoa, joka on kiivaimmillaan lauantaiaamuisin. Torilla on hyviä kahviloita sisällä ja ulkona, ja etenkin torin laitamilla olevilla terasseilla on hyvää välimerellistä tunnelmaa kesäkauden aikana. Torille voi tulla paitsi ostoksille ja kahville myös aterialle, sillä sen tarjontaan kuuluu ruokakojuja ja ravintoloita, joista valtaosalla on terassit ja joissa ruokailu on varsin kohtuuhintaista puuhaa.

Trg bana Jelačića -aukiolta kohti Britanski trg -aukiota lähtevä Ilica-katu on kaupungin pääshoppailukatu. Sen varrella on valtava määrä kaikenlaisia liikkeitä, jotka myyvät muotia miehille ja naisille, herkkuja ja paljon muuta. Britanski trg -aukio puolestaan on hyvä tori, jolla on kirpputori- ja elintarvikekojuja.

Trg bana Jelačića -aukiolta kohti Gradec-kaupunginosaa kulkevasta Radićeva-kadusta on viime vuosina tullut erinomainen paikka hankkia koruja, käsitöitä ja kaikenlaista muuta usein uniikkia tai harvinaista, kuten antiikkia ja paikallista muotoilua. Kätevä liike kadulla on GEA (Radićeva 35), josta saa kohtuuhinnalla paikallista alkuperää olevia käsitöitä.

Gradec ja sen vieressä oleva Kaptol eivät ole kovin hyviä shoppailualueita, mutta niiden välimaastosta löytyy hyvä Centar Kaptol-ostoskeskus (Nova ves 17), jossa on myös kahviloita, ravintoloita ja elokuvateatteri.

Trg bana Jelačića -aukiolta kohti rautatieasemaa mentäessä Bogovićeva, joka on kaupungin yöelämän keskuksia, on myös hyvä paikka tehdä ostoksia. Kroatialainen musiikki on äärimmäisen korkeatasoista kuoromusiikista klassiseen ja paikalliseen räppiin, ja Croatia Records (Bogovićeva 5) on oiva paikka tehdä musiikkiostoksia, etenkin rokin ja popin alalta. Toinen lähellä sijaitseva hyvä liike musiikille on Dancing Bear (Gundulićeva 7).

Gundulićeva on yhdessä Varšavska-, Frankopanska- ja Ilica-katujen kanssa kaupungin muodin keskus. Kaduilta löytyy MaxMaraa, Dieseliä ja Kenzoa, samoin kuin monia muitakin liikkeitä.

Varšavska- ja Gundulićeva -katujen risteyksessä on uudehko Centar Cvjetni -ostoskeskus. Ostoskeskuksiin mieltyneille myös rautatieaseman vieressä sijaitseva Galleria Importanne (Trg Ante Starčevića 7) on hyvä vierailupaikka. Kummankin kauppakeskuksen yhteydessä on elintarvikeliike.

Nykytaiteen museon vieressä sijaitsee keskustan ulkopuolen paras shoppailupaikka eli niin sanottu Avenue Mall -ostoskeskus (Avenija Dubrovnik 16), jonne pääsee keskustasta raitiovaunulinjalla numero 6 (pysäkki: Sopot) tai 14 (pysäkki: Zapruđe). Ostoskeskuksen kaikki kaupat ovat avoinna ma-la, viikolla klo 22 ja lauantaisin klo 21 asti, ja täällä on myös ma-la avoinna oleva Konzum-ruokakauppa.

Lisätietoa: TripAdvisor-sivuston vinkkejä Zagrebissa shoppailevalle

Mitä ostaa Zagrebista?

Zagreb on hyvä paikka hankkia etenkin elintarvikkeita, alkoholijuomia, tupakkatuotteita, muodikkaita vaatteita, asusteita, käsitöitä, paikallista muotoilua ja antiikkia. Kaupungin hintataso on melkoisesti alhaisempi kuin kotimaassa etenkin paikallisten tuotteiden osalta, mutta tuontitavarat ja esimerkiksi muualta tulevat muodikkaat vaatteet ovat usein kotimaan hinnoissa.

Elintarvikkeista kotiin tuotaviksi sopivat hyvin etenkin oliiviöljyt, ja asiantuntijoiden mukaan paikallinen oliiviöljy on vähintään yhtä hyvää kuin kreikkalainen oliiviöljy. Monet muutkin elintarvikkeet ovat hyviä kotiin tuotavaksi, ja paikan päällä syötäväksi erityisesti leivät, juustot, vihannekset ja merenelävät ovat erityisen hyviä. Dolac-markkinapaikalta saa tuoreimmat elintarvikkeet ja usein edullisimpaan hintaan, ja elintarvikkeita hankkivalle se onkin paras paikka tehdä minkälaisia elintarvikeostoksia tahansa.

Alkoholijuomat ovat paljon edullisempia kuin kotimaassa, ja kroatialaiset viinit, jotka usein eivät ole mitään hullunhalpoja, ovat erityisen hyviä ostoksia. Viini maksaa parista eurosta ylöspäin per litra. Myös väkevät viinat ovat hyviä ostoksia, etenkin paikallinen luumuviina eli slivovitz, joka on eräänlaista paikallista korkeatasoista pontikkaa. Tupakkatuotteet ovat nekin Kroatiassa perinteisesti hyvin edullisia, mutta EU-jäsenyys tulee auttamatta minimiverojensa kanssa kallistamaan tupakkatuotteiden hintoja seuraavien vuosien aikana.

Vaatteista ja asusteista huomion arvoisia ovat kravatit, joka on kroatialainen keksintö. Myös monet muut vaatteet niin miehille kuin naisillekin samoin kuin asusteet ovat hyviä ostoksia.

Kroatiassa käsityöt ovat edelleen arvossaan, ja niitä on kaupan toreilla ja kaupoissa Zagrebin keskustassakin. Radićeva-kadulla on paljon koru- ja käsityöliikkeitä, ja sen varrella on myös antiikki- ja keräilytavaraliikkeitä.

Elintarvikeostoksilla

Dolac-tori Trg bana Jelačića -aukion yläpuolella on ehdoton paikka hakea kaikki elintarvikkeet tuoreina ja suoraan paikallisilta tuottajilta ja kauppiailta. Tämä on hyvä ostospaikka aamusta iltaan muina päivinä kuin sunnuntaisin. Tunnelmallisimmillaan ja vilkkaimmillaan kaupankäynti on lauantaiaamuisin, ja myös perjantaiaamut, jolloin merenelävät saapuvat Adrianmeren rannikolta, ovat normaalia parempi aika vierailla Dolac-markkinapaikalla.

Zagrebissa on torien lisäksi elintarvikeliikkeitä, joista monet ovat erittäin hyvin varustettuja. Kauppakeskusten yhteydessä on elintarvikeliikkeitä, ja Varšavska- ja Gundulićeva-katujen risteyksessä on uudehko Centar Cvjetni -ostoskeskus, jonka yhteydessä on Konzum-liike. Normaalia parempi Konzum-valintamyymälä on osoitteessa Tkalčićeva 88.

Zagreb Expat -sivusto listaa lisää elintarvikeliikkeitä keskustassa ja muuallakin kaupungissa.

Hintataso ja aukioloajat

Zagrebin hintataso on vertailujen mukaan huomattavasti Helsingin hintatasoa alhaisempi. Ostoksia suorittava saa samoja tuotteita 30-50 % edullisemmin Kroatian pääkaupungista kuin Suomen kaupoista.

Liikkeet ovat Zagrebissa hyvin auki. Ma-pe monet liikkeet ovat avoinna aamusta (yleensä klo 9-10.00) klo 22.00 asti, etenkin suuremmat liikkeet ja ostoskeskukset. Pienemmät liikkeet sulkevat ovensa usein jo klo 18-20.00. Lauantaisin ostoskeskukset ja suuremmat liikkeet sulkevat yleensä klo 21.00 asti mutta pienemmät liikkeet ja torit sulkevat tätä huomattavasti aikaisemmin. Zagreb alkaa rauhoittua shoppailusta lauantain alkuillan aikana, ja sunnuntai on päivä, jolloin kaikki liikkeet eivät ole avoinna. Pienissä liikkeissä ja muualla kuin ostoskeskuksissa shoppailevien on hyvä suorittaa ostoksensa muulloin kuin iltaisin, ja erityisen suositeltavaa varhainen ostosten tekeminen pikkuliikkeissä on viikonloppuisin.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/10

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti