Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Zagreb
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Hunajaa myynnissä Hunajaa myynnissä (täyskuva)
Elintarvikkeet ja juomat ovat eräitä Kroatian ehdottomia valttikortteja, ja Zagrebista saa aivan omaa luokkaansa olevia ruokia ja juomia, joista valtaosa on paikallista alkuperää.

Ostokset

Zagreb on monin tavoin hyvä ostoskaupunki, jossa ostosten katseleminen kuuluu turistien pääasiallisiin huveihin ja jossa ostoksilla viihtyvät nekin, jotka eivät normaalisti ostoksilla juurikaan käy. Kauppahalli ja tori, jotka ovat aivan pääaukion vieressä, ovat paras paikka etenkin aamupäivisin katsella kaikenlaista, lähinnä paikallista, ja herkut ja tuliaiset ovat siellä pääosassa. Pääaukiolla on lähes aina kojuja, joista saa tyypillisiä paikallisia tuotteita, ja pääaukiolta lähtevät kadut ovat kaupungin parhaita ostoskatuja.

Ostosten katselemiseen voi Zagrebissa käyttää paljonkin aikaa, mutta sunnuntai ja lauantai-iltapäivä eivät ole yhtä hyviä ajankohtia tehdä ostoksia kuin arkipäivät. Zagrebissa on paljon pieniä liikkeitä mutta siellä on myös useita suuria ostoskeskuksia, perinteinen tavaratalo ja suuri outlet-keskus. Zagrebin hintataso on pääosin maltillinen, ja siellä jos missä kannattaa katsella ostoksia.

Parhaat ostosseudut

Zagrebissa parhaat ostospaikat ovat kätevästi ydinkeskustassa, ja pääaukion (Trg bana Jelačića) tuntumassa voi hyvin suorittaa kaikki ostokset elintarvikkeista tuliaisiin. Lähes kaikki pääaukiolta lähtevät kadut ovat hyviä ostoskatuja, ja ostosten katselu kannattaa aloittaa nimenomaan siltä.

Pääaukion [kartalla] laitamilla on hyviä liikkeitä, kuten kirjakauppoja ja leipomoputiikkeja. Yksi huomionarvoinen paikka, josta saa hyvin tuliaisia, postikortteja ja muuta vastaavaa, on kirjakauppa nimeltään Arkadia (nr. 14), jossa on hyvä valikoima kaikenlaisia ja myös englanninkielisiä kirjoja. Se on avoinna ma–pe klo 8–21 ja la klo 8–20, ja nämä ovat tyypillisiä keskisuuren liikkeen aukioloaikoja. Aukiolla on muutama muukin kiintoisa liike, joten siihen kannattaa ajan kanssa tutustua.

Aamupäivisin aukion yläpuolella oleva Dolac eli kaupungin päätori ja kauppahalli ovat erinomainen kohde. Varsinaista himoshoppailijaa tosin kiinnostaa huomattavasti enemmän sen ohi kulkeva, pääosin kävelykatuna toimiva Radićeva. Siitä on viime vuosina tullut erinomainen paikka hankkia koruja, käsitöitä ja kaikenlaista muuta usein uniikkia tai harvinaista, kuten antiikkia ja paikallista muotoilua. Kätevä liike kadulla on G.E.A (Radićeva 35), josta saa kohtuuhinnalla paikallista alkuperää olevia käsitöitä. Kadun varrella on myös kroatialaisten tuotteiden erikoisliike (nr. 13), ja sillä on sen verran kaikkea kiinnostavaa, että sitä kutsutaan nykyään design-kaduksi.

Ilica-katu
Pääaukiolta kohti Britanski trg -aukiota lähtevä Ilica on kaupungin pääostoskatu.

Pääaukiolta kohti Britanski trg -aukiota lähtevä Ilica on kaupungin pääostoskatu. Sen varrella on valtava määrä kaikenlaisia liikkeitä, jotka myyvät muotia miehille ja naisille, herkkuja ja paljon muuta. Tähän katuun kannattaa tutustua mahdollisimman tarkkaan, ja parhaimmillaan se on ostoskatuna nimenomaan pääaukion ja Britanski trgin välimaastossa.

Pääaukiolta toiseen suuntaan lähtevä Jurišićeva ei ole yhtä hyvä ostoskatu kuin Ilica, mutta sillä on enemmän tilaa, vähemmän hälinää eikä oikeastaan lainkaan turisteja. Sen varrella on monenmoisia liikkeitä, kuten kaksi suurta valintamyymälää, ja kadun varrella on myös hyvä kemikaaliliike Müller, josta saa monenmoisia tuotteita.

Pääaukiolta kohti rautatieasemaa mentäessä Bogovićeva [kartalla], joka on kaupungin yöelämän keskuksia, on myös hyvä paikka tehdä ostoksia. Kroatialainen musiikki on äärimmäisen korkeatasoista kuoromusiikista klassiseen ja paikalliseen räppiin, ja Croatia Records (Bogovićeva 5) on oiva paikka tehdä musiikkiostoksia, etenkin rokin ja popin alalta. Toinen lähellä sijaitseva hyvä liike musiikille on Dancing Bear (Gundulićeva 7). Kadun varrella on kahviloiden lomassa muutama mielenkiintoinen liike, ja lisää kaikenlaista kuten myös kauppakeskus on kadun loppupäässä olevien aukioiden laitamilla. Nämä ovat mukavia, vain paikallisten suosimia kulmia, joilla on paljon kahviloita ja todellista paikallista elämää.

Ilican sivukadut Gundulićeva ja Frankopanska- ovat yhdessä pääostoskadun lisäksi kaupungin muodin keskuksia. Kaduilta löytyy MaxMaraa, Dieseliä ja Kenzoa, samoin kuin monia muitakin liikkeitä. Varšavska [kartalla], joka on Bogovićevan loppupäässä, on sekin varteenotettava ostoskatu muodikkaille vaatteille ja asusteille.

Lisätietoa: TripAdvisor-sivuston vinkkejä Zagrebissa shoppailevalle

Dolac-tori
Torit ja kauppahalli ovat parhaita paikkoja katsella paikallisia tuotteita.

Elintarvikeostoksilla: kauppahalli, torit ja valintamyymälät

Elintarvikkeet ja juomat ovat eräitä Kroatian ehdottomia valttikortteja, ja Zagrebista saa aivan omaa luokkaansa olevia ruokia ja juomia, joista valtaosa on paikallista alkuperää. Kroatian rannikko ei ole kaukana, ja sieltä tuodaan päivittäin kaikenlaista merenelävistä muihin herkkuihin, ja etenkin Istrian herkut ovat sen verran lähellä, että niitä voi saada hyvinkin tuoreina.

Torit ja kauppahalli ovat parhaita paikkoja katsella paikallisia tuotteita, mutta myös valintamyymälät ja erikoisliikkeet, joita Zagrebissa on sen verran että niitä ei tarvitse erikseen etsiskellä, myyvät pääasiallisesti paikallisia tuotteita. Erinomaisia elintarvikkeita, joita kannattaa paikan päällä syödä vaikka välipalaksi, ovat etenkin leivät ja juustot, joista etenkin trappist-tyyliset juustot saarilta, ja erityisesti Pag-saarelta, ovat kaikkien mieleen.

Myös paikallisesti kasvatetut pähkinät, hedelmät, kuivatut hedelmät kuten viikuna ja monet muut tuotteet ovat erinomaisia paikan päällä popsittaviksi. Kroatialaiset ja muualta Jugoslavian alueelta tulevat viinit ovat hinta-laatusuhteeltaan hyviä, ja halvatkin punaviinit ovat aivan kelvollisia. Oliiviöljy on Kroatiassa ylittämättömän hyvää, ja viime vuosina sen hinta on muiden elintarvikkeiden mukana laskenut.

Kauppahalli

Dolac [kartalla] on sekä kauppahallikauppahalli että sen sisäpihalla pidettävä toritori, ja se on ykköspaikka lähteä paitsi ostelemaan kaikenlaista myös aamupäivisin mennä kahville, päivällä lounaalle ja viihtyä muutenkin vaikka lasillisella yhdessä sen monista kahviloita ja ravintoloista. Kauppahalli on melko laaja ja moniosainen, ja siellä on erillinen kalahallikalahalli, joka on ravintoloiden takana ja jonne pääsee vain ylätasanteella olevalta torilta. Kauppahallissa on pääasiallisesti paikallisia tuotteita myynnissä, ja se on aivan ehdoton paikka katsastaa ennen kuin ostaa muualta mitään. Kauppahallin sisätiloissa on myös muutama kahvila, johon vain harvat turistit eksyvät, mutta kauppahalli on avoinna vain ma–la klo 7–15 ja su klo 7–13.

Torit

Dolac-tori on kauppahallin ulkopuolella olevalla tasanteella, ja itse kauppahallin pääosista sinne on vähän kavuttava, tai sinne voi nousta pääaukiolta pitkin melko jyrkkiä portaita. Tori on enemmän turistien suosiossa kuin kauppahalli, ja siellä on nykyään muutama vain turisteille suunnattu kojukoju. Tori on kuitenkin mukava paikka vierailla, ja vaikka sieltä ei ostaisi mitään, on sitä reunustavien kahviloiden terassille mukava istahtaa varhaisesta aamusta aina klo 15–16 asti.

Pääaukiolla on nykyisin lähes aina kojuja, jotka myyvät tyypillisiä kroatialaisia herkkuja ja muita tuotteita. Kuivatut hedelmät, viinit, oliiviöljyt, kinkku, kuivatut viikunat ja monet muut herkut ovat täällä houkuttelevasti esillä, mutta hinnat ovat korkeampia kuin ylhäällä torilla tai valintamyymälöissä. Tämä on turisteille suunnattu tori, jolla Zagrebissa rannikolta päiväretkellä olevat turistilaumat nopeasti vierailevat, ja sen kojuissa käy yleensä myös euro.

Keskustan toinen varsinainen tori on Ilican varrella oleva Britanski trg [kartalla], joka on paikallisten suosiossa ja jossa on arkinen valikoima tuotteita. Torin laitamilla on kuitenkin ravintoloita, kahviloita ja kauppoja, ja jos tänne asti sattuu tulemaan, kannattaa tarkastaa aukion anti. Siellä on usein myös kirpputorikojuja, etenkin lauantaisin.

Konzum-valintamyymälä
Zagrebissa on hyvä määrä niin pieniä kuin suuriakin valintamyymälöitä.

Valintamyymälät

Zagrebissa on hyvä määrä niin pieniä kuin suuriakin valintamyymälöitä, ja ytimessä pienet liikkeet ovat yleisimpiä. Suuria liikkeitä on ytimessä muutama, ja pääaukiolta muutaman sadan metrin päässä olevan postitoimiston [kartalla] yhteydessä sijaitsee suuri Spar. Jos samaa katua jatkaa eteenpäin, tulee vastaan näyttävällä aukiolla oleva suuri Konzum [kartalla]. Molemmat ovat avoinna ma–la klo 7–21 ja su klo 7–14.

Pidempään avoinna olevia valintamyymälöitä kaupungista löytyy, ja yksi, joka on avoinna klo 6–24, on rautatieasemalla, mutta sunnuntaisin se on avoinna vain klo 7–21.

Konzum-ketjun myymälöitä voi paikantaa verkkosivujen kartalta.

Leipomo
Elintarvikkeet ovat hyviä kotiin tuotavaksi, ja paikan päällä syötäväksi käyvät myös leivät.

Mitä ostaa Zagrebista?

Zagreb on hyvä paikka hankkia etenkin elintarvikkeita, alkoholijuomia, tupakkatuotteita, muodikkaita vaatteita, asusteita, käsitöitä, paikallista muotoilua ja antiikkia. Kaupungin hintataso on etenkin paikallisten tuotteiden osalta melkoisesti alhaisempi kuin kotimaassa, mutta tuontitavarat ja esimerkiksi muualta tulevat muodikkaat vaatteet ovat usein kotimaan hinnoissa.

Elintarvikkeista kotiin tuotaviksi sopivat hyvin etenkin oliiviöljyt, ja asiantuntijoiden mukaan paikallinen oliiviöljy on vähintään yhtä hyvää kuin kreikkalainen oliiviöljy. Monet muutkin elintarvikkeet ovat hyviä kotiin tuotavaksi, ja paikan päällä syötäväksi erityisesti leivät, juustot, vihannekset ja merenelävät ovat erityisen hyviä. Dolac-markkinapaikalta saa tuoreimmat elintarvikkeet ja usein edullisimpaan hintaan, ja elintarvikkeita hankkivalle se onkin paras paikka tehdä minkälaisia elintarvikeostoksia tahansa.

Alkoholijuomat ovat paljon edullisempia kuin kotimaassa, ja kroatialaiset viinit ovat erityisen hyviä ostoksia. Viini maksaa reilusta eurosta ylöspäin per litra. Myös väkevät viinat ovat hyviä ostoksia, etenkin paikallinen luumuviina eli slivovitz, joka on eräänlaista paikallista korkeatasoista pontikkaa. Tupakkatuotteet ovat nekin Kroatiassa perinteisesti hyvin edullisia, mutta EU-jäsenyys on nostanut tupakka-askien hinnat suurin piirtein Viron tasolle. Sähkötupakkaan liittyvät tuotteet ja etenkin nikotiininesteet ovat aivan erilaisissa hinnoissa kuin kotimaassa, jopa 4 kertaa edullisempia.

Vaatteista ja asusteista huomion arvoisia ovat kravatit, joka on kroatialainen keksintö. Myös monet muut vaatteet niin miehille kuin naisillekin samoin kuin asusteet ovat hyviä ostoksia.

Kroatiassa käsityöt ovat edelleen arvossaan, ja niitä on kaupan toreilla ja kaupoissa Zagrebin keskustassakin. Radićeva-kadulla on paljon koru- ja käsityöliikkeitä, ja sen varrella on myös antiikkiliikeet ja keräilyesineisiin erikoistuneet liikkeet.

Centar Kaptol -ostoskeskus
Centar Kaptol on kätevä kauppakeskus pääasiallisen illanviettokadun (Tkalčića) loppupäässä.

Tavaratalot ja ostoskeskukset

Yksi Zagrebin viehätyksiä on ostosten tekeminen pienissä tai keskisuurissa liikkeissä, joita on etenkin pääaukiolla ja siltä lähes kaikkiin ilmansuuntiin lähtevillä kaduilla. Niistä ovat ostosmielessä ja monessa muussakin mielessä merkittävimpiä Ilica ja Radićeva. Zagrebissa kuitenkin on myös muutama tavaratalo ja ostoskeskus, joskin ne ovat keskustassa melko harvinaisia.

Perinteinen ja edelleen erinomainen tavaratalo on aivan pääaukion laidalla, Radićevan kulmauksessa oleva Nama, joka on avoinna ma–pe klo 8–20 ja la klo 8–15. Siellä on kaikkea mahdollista tyypillisistä tuliaisista matkalaukkuihin, vaatteisiin ja käyttötavaroihin, ja siellä on varsin hyvät hinnat ja paikallisia siellä on ostoksilla enemmän kuin turisteja.

Kätevä kauppakeskus, jossa on sunnuntaisin klo 18 asti avoinna oleva valintamyymälä, on pääasiallisen illanviettokadun (Tkalčića) loppupäässä oleva Centar Kaptol [kartalla], jossa on myös kemikaaliliike DM, apteekki ja vaateliikkeitä.

Toisen merkittävän kävelykadun, Bogovićevan, päässä on huomattavasti perinteisempi Centar Cvjetni [kartalla], jossa on DM, iStore, H&M, Konzum ja monia muita liikkeitä. Keskus on avoinna joka päivä klo 9–21.

Rautatieaseman vieressä sijaitseva Importanne Centar [kartalla] on keskus, jossa on myös on valintamyymälä. Se on avoinna ma–la klo 9–21.

Jos haluaa lähteä ytimen ulkopuolella sijaitsevaan massiiviseen ostoskeskukseen, on Arena Centar [kartalla] kymmenine ketjuliikkeineen ja sunnuntaiaukio-oloaikoineen joitain houkutteleva ostospaikka. Se on päivittäin avoinna klo 10–21, ja se sijaitsee Arena Zagrebin vieressä. Perinteisesti Arenalle on päässyt raitiovaunulinjoilla 7 ja 14 sekä ytimestä että Novi Zagrebista, joskin vuonna 2019 ne pysähtyivät tietöiden takia vähän kauemmas. Linja-autolinja 234 kulkee tänne myös rautatieasemalta 25 minuutin välein.

Nykytaiteen museon vieressä sijaitsee toinen keskustan suuri ostoskeskus, Avenue Mall (Avenija Dubrovnik 16) [kartalla], jonne pääsee keskustasta raitiovaunulinjalla numero 6 tai 7 (pysäkki: Sopot). Ostoskeskuksen kaikki kaupat ovat avoinna ma–su klo 22 asti, ja sen tiloissa on myös Konzum-valintamyymälä, joka on avoinna klo 22 asti mutta sunnuntaisin vain klo 21 asti.

Outlet-keskukset ja tehtaanmyymälät

Melko kaukana keskustasta sijaitseva Designer Outlet Croatia [kartalla] tarjoaa päivittäin klo 10–21 mahdollisuuden ostella tunnettujen brändien tuotteita jopa 70 % alennuksella. Samassa paikassa on myös Ikea ja muitakin liikkeitä, ja outlet-keskuksen yhteydessä on itsepalveluravintola, aivan kuten Ikeassakin. Parhaiten paikalle pääseekin käyttämällä bussia IKEA / Designer Outlet Crotia, joka tosin kulkee keskustan ulkopuolelta, Savski most -sillalta [kartalla] keskukselle. Matka sinne maksaa 10 kunaa mutta paluumatka on ilmainen, ja niin halutessaan voi lippua käyttää ravintoloissa ja siitä saa 5 kunaa ruokina ja juomina takaisin. Savski mostille pääsee ytimestä raitiovaunulinjoilla 4 ja 14.

Valuutta ja rahanvaihto

Kroatian valuutta on kuna (HRK), jonka arvon voi tarkastaa vaikka XE:stä. Sen arvo on perinteisesti ollut hivenen yli 7 kunaa per euro, eikä suuria heittelyitä puoleen tai toiseen ole tapahtunut.

Jos kunia saa kotikaupungin pankista tai rahanvaihtopisteistä hyvällä kurssilla, jonkalaisen tunnistaa siitä, että osto- ja myyntihinta ovat mahdollisimman lähellä toisiaan, kannattaa mukaan ottaa paikallista valuuttaa. Euroilla paikan päällä ei kannata maksaa, sillä vaikka euroja otetaan vastaan, on vaihtokurssi lähes poikkeuksetta huono. Ainoita poikkeuksia ovat majapaikat, jotka laskevat kurssin tarkasti virallisen kurssin mukaan, mutta muualla kuna on paras maksuväline. Zagrebissa on rahanvaihtopisteitä siellä täällä, ja niitä löytyy linja-autoasemalta, rautatieasemalta ja pääaukion tuntumasta. Myös monet pankit vaihtavat nykyään valuuttaa ilman vaihtopalkkioita.

Pankkiautomaatit

Pankkiautomaatteja on melkoisesti, ja niitä löytyy lentoasemalta, bussiasemalta ja rautatieasemalta, kuten myös pääaukion tuntumasta ja aina pankkien yhteydestä. Kaikkein paras on käyttää pankkien automaatteja eikä yksityisiä automaatteja, kuten Euronet, joita on ilmestynyt katukuvaan kuin sieniä sateella. Ikinä ei kannata hyväksyä automaatin tarjoamaan vaihtokurssia, vaan noston kannattaa antaa mennä läpi kunissa. Ikinä ei myöskään kannata maksaa mitään nostopalkkiota siitä ilosta, että nostaa kortillaan rahaa, sillä pankkien automaatteja, jotka eivät laskuta nostoista, löytyy kyllä. Suurten pankkien kuten Sberbankin automaatit, jotka ovat Kroatiassa yleisiä, eivät koskaan ota nostopalkkiota. Automaatteja on erityisen huonosti yläkaupungissa, jossa suurimmat nähtävyydet ovat, eikä sinne kannata lähteä ilman käteistä.

Maksukortit

Maksukortit käyvät entistä yleisemmin myös pienten ostosten yhteydessä, ja esimerkiksi ravintoloissa ja baareissa kortti käy lähes yhtä hyvin kuin Suomessa. Zagrebissa kuitenkin on paikkoja, kuten torit, kauppahalli ja pääaukion kojut, joilla kortti ei käy, joten käteistä kannattaa aina pitää mukana ja mieluiten alle 100 kunan seteleinä.

Hintataso

Zagrebin hintataso on vertailujen mukaan huomattavasti Helsingin hintatasoa alhaisempi. Ostoksia suorittava saa samoja tuotteita 30–60 % edullisemmin Kroatian pääkaupungista kuin Suomen kaupoista.

Antikvariaatti
Pienemmät liikkeet sulkevat ovensa arkisin usein jo klo 18–20.

Aukioloajat

Liikkeet ovat Zagrebissa hyvin avoinna. Ma–pe monet liikkeet ovat avoinna aamusta (yleensä klo 9–10) klo 22 asti, etenkin suuremmat liikkeet ja ostoskeskukset. Pienemmät liikkeet sulkevat ovensa usein jo klo 18–20. Lauantaisin ostoskeskukset ja suuremmat liikkeet sulkevat yleensä klo 21 mutta pienemmät liikkeet ja torit sulkevat tätä huomattavasti aikaisemmin. Zagrebin ostospalkat alkavat rauhoittua lauantain alkuillan aikana, ja sunnuntai on päivä, jolloin kaikki liikkeet eivät ole avoinna. Pienissä liikkeissä ja muualla kuin ostoskeskuksissa ostoksia katselevien on hyvä suorittaa ostoksensa muulloin kuin iltaisin, ja erityisen suositeltavaa varhainen ostosten tekeminen pikkuliikkeissä on viikonloppuisin.

Monet valintamyymälät ovat avoinna klo 8–20 tai 21, mutta sunnuntaisin osa niistä voi sulkeutua jo klo 13–14. Ostoskeskusten yhteydessä olevat valintamyymälät ovat avoinna melko pitkään myös sunnuntaisin, mutta kaikkein paras on varmistaa, että sunnuntaina ei välttämättä tarvitse käydä kaupassa lainkaan.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti