Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Zagreb
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Terassi Ulica Ivana Tkalcica -kävelykadulla
Zagrebissa ei ole mitään erityisen tarkkoja ruoka-aikoja. Kuten muissakin entisissä sosialistimaissa ravintolat avautuvat aikaisin ja lounasta voi syödä jo pian aamukymmenen jälkeen.

Ruoka ja ravintolat

Zagrebissa ruokailu on yksi päivän kohokohtia, ja siellä parhaita ruokia ovat nimenomaan kroatialaiset ja muualta entisen Jugoslavian alueelta peräisin olevat ruoat. Muualta maailmasta peräisin olevia ruokia on tarjolla vähän, eivätkä esimerkiksi turkkilaiset ruoat ole Zagrebissa yleisiä. Ainoan poikkeuksen muodostavat italialaiset ruoat, ja monia italialaisia ruokia on kroatialainenkin keittiö ottanut tavalla tai toisella omakseen. Zagrebissa voi syödä suurin piirtein saman tasoisia pastoja ja pitsoja kuin Adrianmeren toisellakin puolella, ja ne ovat yhdessä paikallisten ruokien kanssa kaikkein parhaita herkkuja.

Ravintoloita on hyvin aivan ytimessä, eikä keskustan missään osassa tarvitse pitkään etsiä ruokapaikkaa. Erinomainen paikka mennä syömään aamiaista tai lounasta on torin ja kauppahallin ympäristö, ja pääillanviettokatu on toinen erinomainen paikka täyttää mahansa. Ruokien hinta-laatusuhde on Zagrebissa kohdallaan, ja siellä on hyvä, ystävällinen palvelu, joka pelaa monella eri kielellä.

Zagrebin parhaat ravintolaseudut

Zagrebissa on paljon ravintoloita, kahviloita ja pikaruokapisteitä, joista yleisimpiä ovat leipomot ja pitsapaloja myyvät pisteet. Ravintolan löytäminen ei ole keskustan alueella hankalaa mutta ylhäällä vanhankaupungin tyylisessä Gradecissa ei ole oikeastaan lainkaan ravintoloita. Parhaat tienoot ravintoloille ovat pääaukion ympäristössä, eikä siltä tarvitse kovin kauas syömään lähteä.

Pääaukio ja sen lähikadut

Itse pääaukiolla (Trg J. Jelačića) [kartalla] ei ole paljon ravintoloita, mutta sillä on paljon pisteitä, joista saa pitsapaloja ja muita pikaruokia. Jos siirtyy siltä jonkin matkaa pitkin Jurišićeva-katua, jota raitiovaunutkin kulkevat, saapuu pian alueille, joilla ei ole paljon turisteja ja jotka ovat erityisen hedelmällisiä tarjousten suhteen viikolla lounasaikaan. Yksi tärppi näillä tienoilla on yksinkertainen, edullinen mutta hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia kalaruokia tarjoava Mimice na Ribice [kartalla]. Se on avoinna ma–pe klo 7–21 ja la klo 8–19, ja sieltä saa annoksen erinomaisia mereneläviä ja kalaruokia 30–50 kunalla. Parhaimmillaan se on nopealle mutta maukkaalle ja rauhalliselle aterialle, eikä se ole paikka, jonne kannattaisi mennä paria kolmen henkeä suuremmalla porukalla.

Pääaukiolta toiseen suuntaan lähtevä Ilica on kaupungin pääostoskatu, mutta sivukaduilla, jotka ovat lähellä pääaukiota, on muutama hyvä ravintola. Tomićeva on katu, jolla köysijuna kulkee Gradecin ja alakaupungin välillä, ja sillä on muutama ravintola, kuten Vallis Aurea. Sitä seuraava Ilican sivukatu on Mesnička, joka kulkee ylös kukkuloille, ja sen varrella oleva Stari Fiaker on pidetty, täysin perinteinen paikallinen ravintola. Ilican varrella on myös pidetty, suurillekin porukoille soveltuva Pivnica Medvedgrad, jolla on toinen ravintola Tkalčićevan varrella.

Kahveille varteenotettava on itse ostoskadulla oleva Vincek (Ilica 18), joka on paikallisten suuressa suosiossa oleva kahvila, jonka jäätelöt ovat ensiluokkaisia. Kadulla on muitakin hyviä kahviloita, mutta niitä on Zagrebissa kaikkialla siellä missä ihmiset liikkuvat.

Kauppahallin ja torin tienoo

Erinomainen paikka löytää koju tai ravintola mille aterialle tahansa on Dolac , joka on pääaukiosta lyhyen kapuamisen päässä. Sinne on hyvä mennä läpi Harmica-käytävän, joka on ratsastajapatsaan takana ja jossa nykyisin on turisti-info.

Ensimmäisenä vastaan tulevat ravintolat ovat monipuolisia, sillä laidalla on yksi alueen suosituimmista mutta myös pienimmistä burek-paikoista, Börek, joka on suosittu oikeastaan vain paikallisten keskuudessa. Burek on piirasta, jossa on täytteenä vaikka lihaa tai juustoa, ja se on tapana huuhtoa alas juotavalla jogurtilla (tekući jogurt).

Sen vieressä on myös terassilla varustettu Plac, jonka bravuureja ovat balkanilaiset grillilihat, vaikka paikka mainostaakin itseään hampurilaisravintolana. Balkanilainen hampurilainen eli pljeskavica ja grillilihat kuten ćevapčići ovat erinomaisia ja kohtuullisissa hinnoissa (40–50 kunaa), ja salaatti on hyvä lisuke.

Tästä ylöspäin mennessä tulee vastaan tori, jolla käy kuhina noin klo 15 asti, ja aivan sen laitamalla on varsin mukava ravintola, joka on aina auki. Bistro Dolac on varteenotettava ravintola, jossa ruoat tulevat nopeasti ja joka käy kaikille aterioille, myös keskellä yötä haukattaville hiukopaloille. Sieltä saa kaikenlaisia ruokia pitsapaloista grillilihoihin, mutta yksi varsin hyvä ateria on grillattu mustekalamustekala, joka lisukkeineen maksaa noin 50 kunaa.

Torin laidalla on useita kahviloita, joista osasta saa myös ruokia, ja niillä on houkuttelevat terassit, jotka ovat kesäkauden aikana vilkkaita varhaisesta aamusta varhaiseen iltapäivään. AmphoraAmphora [kartalla] on erinomainen terassi, jolle myös turistit usein eksyvät syömään, etenkin kalaruokia ja muita perinteisiä paikallisia ruokia.

Toinen huomionarvoinen ruokapaikka on Kerempuh (Kaptol 3), jonka erikoisuus ovat kroatialaiset grillatut sianliharuoat.

Paikallisten ruokien lisäksi tunnelmallisen Dolacin ympäristössä on hyvin italialaisia ruokia, ja sekä kauppahalli että torin laitamat ovat hyviä niin nopealle pikaruoalle kuin varsinaiselle ateriallekin, ja aina varhaiseen alkuiltaan (klo 15–16) asti torin laitamilla olevat paikat ovat suositeltavia juomalle tai aterialle.

Tkalciceva-katu
Tkalčićevalta sekä sen monilta lähi- ja sivukaduilta voi nopeasti löytää monenmoisia ravintoloita.

Tkalčićeva ja sen lähitienoot

Tkalčićeva on Zagrebin pääasiallinen illanviettokatu, ja sekä se että monet sen lähi- ja sivukadut ovat paikkoja, joista voi nopeasti löytää monenmoisia ravintoloita. Tämä on kävelykatu, jolta löytyy enemmän muualta peräisin olevia ruokia kuin muualta kaupungista, ja sen varrella esimerkiksi on pari aasialaista ravintolaa. Huomionarvoinen seikka on se, että katu heräilee vasta iltapäivisin, ja monet ravintolat avaavat ovensa vasta klo 11–12. Näin ollen se ei ole mikään varsinainen lounaskatu, vaan lounas on parempi syödä jossakin muualla.

Skalinska Skalinska (täyskuva)
Tkalčićevan sivukatuihin lukeutuu Skalinska. Sen varrella on lähes identtisen oloisia ravintoloita, joista saa hyvin pitsoja ja muita italialaisia ruokia.

Kadun varrella on esimerkiksi srilankalainen ravintola, intialainen ravintola, libanonilainen ravintola, kreikkalainen ravintola ja useita hampurilaisravintoloita. Näistä intialainen ja srilankalainen ovat hyviä myös kasvissyöjille, mutta vegaanit tuskin löytävät niistä sopivia aterioita.

Paikallisiakin ruokia kadun varrelta saa. Agava (Tkalčićeva 39) on hyvä välimerellisille ruoille. Ivica i Marica (Tkalčićeva 70) puolestaan tarjoaa erityisen hyviä ruokia niin Kroatian sisä- ja pohjoisosista kuin muualtakin. Hyvä olutravintola maistella erilaisia oluita ja kaikenlaisia ruokia on Ožujsko Pub Tkalča (Tkalčićeva 16), jolla on mukava terassi ja yksi ytimen edullisimmista tuopeista.

Helppo katu löytää nopeasti jonkinlainen ravintola, jolla on lisäksi lämmitetty terassi, on kadun alkupäässä oleva Skalinska. Tämä kuja vie kohti Kaptolia, ja sen varrella on lähes identtisen oloisia ravintoloita, joista saa erityisen hyvin pitsoja ja muita italialaisia ruokia. Yksi huomionarvoinen paikka on La Struk, joka tarjoaa myös štruklia, kroatialaista lasagnen tyylistä perinneruokaa, joka on juuri Zagrebissa parhaimmillaan.

Muualla Zagrebissa

Zagrebissa on ravintoloita lähes kaikkialla, mutta tietyt tienoot aivan ytimessä ovat kaikkein parhaita aterialle. Jos astelee vain muutaman korttelin päähän pääaukion tuntumasta, ravintoloita näkyy huomattavasti vähemmän eikä majapaikan lähellä välttämättä ole muuta kuin pizzeria tai pikaruokapaikka.

Yksi alue, jolla on ravintoloita, on puistojen alue pääaukion ja rautatieaseman välissä, mutta siltäkään ei kannata lähteä muualle, sillä ravintoloita on harvakseltaan. Puistobulevardin varrella hyvä paikka ruoalle ja oluelle on olutravintola Pivnica Tomislav (Trg kralja Tomislava 18).

Lisää ravintoloita:

TripAdvisor esittelee ja rankkaa Zagrebin ravintoloita

Paistettuja mereneläviä
Kroatian rannikolta tulevat grillatut merenelävät ja muut kalaruoat ovat erittäin yleisiä.

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Kaikkein parhaiten Zagrebista saa Kroatian sisämaalle tyypillisiä tukevia ruokia, joihin kuuluu paljon possua, grillilihaa, keittoja ja muhennoksia. Näiden joukossa on yleensä štruklia eli pohjoiskroatialaista, lasagnen tyylistä piirasta, grahia eli sianliha- ja papumuhennosta ja muita, usein possua sisältäviä tukevia ruokia. Kroatian rannikolta tulevat grillatut merenelävät ja muut kalaruoat ovat erittäin yleisiä, aivan kuten risotot ja monet italialaistyyliset ruoat, jotka ovat täällä vähän muunneltuina hyvin tarjolla ja yleensä erinomaisia. Näistä varsin hyvä on crni rižot eli musta risotto, mutta muutkin risotot ovat hyviä, etenkin mereneläviä sisältävät ja myös kasvissyöjille soveltuvat sieni- ja muut lihattomat risotot.

Cevapi
Ćevapi on yleensä pikaruoan omainen välipala, joka on 5 tai 10 grillattua lihapötköä ja sipulia, ja se tarjotaan sumin- tai lepinja-leivän sisällä.

Muualta entisen Jugoslavian alueelta tulevat balkanilaiset ruoat ovat varsin yleisiä Zagrebissa, ja niiden joukkoon kuuluu paljon grillattuja lihoja. Näistä tyypillisimpiä ovat "Jugoslavian hampurilainen" eli pljeskavica, ćevapi tai ćevapčići eli grillatut ja maustetut jauhelihapötköt ja ražnjići eli grillatut lihakimpaleet. Ćevapi on yleensä pikaruoan omainen välipala, joka on 5 tai 10 grillattua lihapötköä ja sipulia, ja se tarjotaan sumin- tai lepinja-leivän sisällä. Ćevapčići on yleensä isompi ateria, jossa voi olla 10 tai 12 lihapötköä, sipulia ja joko sumin- tai lepinja-leipää. Ulkomaalaisille annetaan lisukkeeksi yleensä ajvar-kastiketta, joka sinänsä on aivan kelvollista, mutta se ei perinteisesti kuulu näihin annoksiin vaan ne syödään niin, että ensin suuhun laitetaan lihaa, sitten sipulia ja lopuksi sipulin tuimuutta lievennetään leivällä. Joihinkin annoksiin voidaan myös lisämaksusta laittaa kajmak-juustoa, mutta sekään ei ole kovin sopiva grillilihan kanssa. Annoksia saa monesta eri paikasta, mutta kaikkein kannattavinta sellainen on syödä aidossa balkanilaisessa ravintolassa, jossa ei juuri muuta tarjota. Yksi keskeinen sellainen on Trg Europe -aukiolla [kartalla], joka on aivan pääaukion vieressä mutta jotenkin sen verran syrjässä, että siellä on lähes aina rauhallista.

Italialaiset ruoat ovat tyypillisimpiä ulkomaisia ruokia Zagrebissa. Niistä on parhaiten saatavilla pastoja ja pitsoja, jotka kuuluvat miltei poikkeuksetta kaupungin edullisimpien ruokien joukkoon. Edullisten annosten lisäksi tarjolla on äärimmäisen korkeatasoisia italialaisia ruokia, eikä sellaisen pizzerian löytäminen, jossa on puulämmitteinen uuni, ole vaikeaa. Yksi pizzeria, joka on saanut hyvää palautetta puulämmitteisellä uunilla valmistetuista pitsoistaan, on aivan Trg Europen vieressä oleva Zero Zero Pizzeria.

Muualta maailmasta tulevia ruokia on edelleen vähän, eikä niille juuri ole tarvetta. Kebabin sijaan kannattaa syödä ćevapia tai ćevapčićia, ja muutenkin kroatialaiset ja muut balkanilaiset ruoat ovat sen verran hyviä ja monipuolisia, että niistä kannattaa nauttia niin kauan kuin paikan päällä saa olla.

Kasvisruokaa
Zagrebin ravintoloissa on yleensä kasvisannoksia, ja esimerkiksi risotot soveltuvat kasvissyöjille.

Kasvisruoat

Zagrebin ravintoloissa on yleensä kasvisannoksia, ja esimerkiksi risotot soveltuvat kasvissyöjille. Sienirisotto on erityisen maukasta, ja myös kasvisrisotto on sekin yleensä moitteetonta. Italialaisissa ruoissa on paljon muitakin kasvisannoksia, ja yleensä kasvissyöjä löytää jotakin lihatonta. Intialaisissa ruoissa on monia kasvisannoksia, ja Tkalčićevan varrella on parikin intialaista ravintolaa. Myös kroatialaisissa ruoissa on jonkin verran kasvisruokia, mutta kaikkein varminta on tietenkin mennä kasvisruokiin erikoistuneeseen ravintolaan.

Green Point (Varšavska 10) [kartalla] on hyvä kasvisravintola.

Vaikka pelkät kasvisravintolat ovat Zagrebissa tiukassa, on siellä myös ravintoloita, jotka tarjoavat vain kasvisruokia. Happy Cow esittelee Zagrebin kasvisravintoloita.

Hintataso

Zagrebissa on kaiken kaikkiaan miellyttävän edullinen hintataso, mutta siellä on myös kalliita ja ylihintaisiakin ravintoloita. Zagreb ei ole turistien suuressa suosiossa, joten sen ravintolat ovat yleensä paikallisten suosion varassa, ja näin niiden taso on yleensä vähintäänkin kohtuullinen. Aterian ruokajuomineen saa Dolac-markkinapaikan tienoilta tai Tkalčićeva-kadun alkaen 40–50 kunalla, ja hienommistakin ravintoloista, joissa viihtyvät paikalliset liikemiehet ja varakkaat, saa aterian 70–120 kunalla. Oluet, viinit ja muut ruokajuomat ovat edullisia, niin että tuopin olutta tai lasin viiniä saa paikasta kuin paikasta15–20 kunalla.

Juomaraha

Zagrebissa kuten muuallakin Kroatiassa palvelu on yleensä hyvää ja pelaa englanniksi ja muillakin kielillä. Tarjoilijat ovat harvoin töykeitä, he osaavat neuvoa ruokien ja juomien valinnassa ja voivat tarvittaessa käydä läpi annosten koostumuksia varsin yksityiskohtaisesti. Paikoissa, joissa tarjoilija tuo ruoat pöytään ja palvelu on hyvää, on suositeltavaa jättää juomarahaa 5–10 % koko aterian hinnasta. Lounastarjouksien yhteydessä juomarahaa ei jätetä kuin poikkeustapauksissa.

Ruokailuajat

Zagrebissa syödään ulkona aamusta iltaan, eikä siellä ole mitään erityisen tarkkoja ruoka-aikoja. Kuten muissakin entisissä sosialistimaissa ravintolat avautuvat aikaisin ja lounasta voi syödä jo pian aamukymmenen jälkeen. Monet ravintolat myös sulkevat keittiönsä mieluummin aikaisin kuin myöhään, ja monista paikoista voi olla hankala saada ruokia klo 22 jälkeen. Tkalčićeva-kadun varrella on kuitenkin paikkoja, joissa voi syödä myöhäänkin illalla, ja torin laidalla oleva Bistro Dolac on avoinna ympäri vuorokauden.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti