Booking.com
Terassi Ulica Ivana Tkalcica -kävelykadulla
Zagrebissa ei ole mitään erityisen tarkkoja ruoka-aikoja. Kuten muissakin entisissä sosialistimaissa, ravintolat avautuvat aikaisin ja lounasta voi syödä jo pian aamukymmenen jälkeen. Monet ravintolat myös sulkevat keittiönsä mieluummin aikaisin kuin myöhään

Ruoka ja ravintolat

Tällä sivulla käydään läpi, miltä seuduilta ja kaduilta Zagrebista voi kätevimmin löytää hyviä ravintoloita ja minkälaisia ruokia kaupungissa on tarjolla. Lisäksi luodaan katsaus ravintoloiden hintatasoon ja ruokailuaikoihin.

Zagrebin parhaat ravintolaseudut

Zagrebissa on erinomaiset ruoat, joiden joukossa on erityisen hyvin sekä maan sisämaan että rannikon ruokia, muualta entisen Jugoslavian alueelta tulevia ruokia, italialaisia ruokia pitsat ja pastat etunenässä ja jonkin verran aasialaisia ruokia. Kaupungissa on myös muutama kasvissyöjille suunnattu ruokapaikka. Ravintolan löytäminen on kaupungissa helppoa, etenkin jos pyörii pääaukio Trg bana Jelačićan ympäristössä.

Erinomainen paikka löytää koju tai ravintola mille aterialle tahansa on Dolac-torin tienoo Trg bana Jelačićan yläpuolella. Kauppahallissa on paljon kahviloita, joista saa jäätelöä ja pikkuruokia, siellä on kojuja, joista saa hampurilaisia ja muita pikaruokia, ja myös ravintoloita, jotka tarjoavat kaikenlaisia ruokia. Näiden parhaimmistoon kuuluu edullinen Rubelj Grill (Dolac 2), josta saa hyvin balkanilaisia ruokia, kuten grillattuja lihoja ja salaatteja. Toinen huomionarvoinen ruokapaikka on Kerempuh (Kaptol 3), jonka erikoisuus ovat kroatialaiset grillatut sianliharuoat. Paikallisten ruokien lisäksi tunnelmallisen Dolacin ympäristössä on hyvin italialaisia ruokia.

Dolacin lähellä sijaitseva Tkalčićeva-kävelykatu on yöelämän keskus ja hyvä paikka mennä syömään milloin tahansa. Täältäkin saa hyvin kroatialaisia ruokia, kuten grillattuja lihoja ja kalaruokia, balkanilaisia ruokia ja italialaisia ruokia. Täällä on kaikenlaisia ruokapaikkoja, joista Agava (Tkalčićeva 39) on hyvä välimerellisille ruoille. Ivica i Marica (Tkalčićeva 70) puolestaan tarjoaa erityisen hyviä ruokia niin Kroatian sisä- ja pohjoisosista kuin muualtakin. Hyvä paikka maistella paikan omia oluita ja kaikenlaisia ruokia on Pivnica Medvedgrad (Tkalčićeva 36), jolla on pisteitä muuallakin kaupungissa, ja niistä yksi hyvä on pääshoppailukadun varrella sijaitseva olutravintola (Ilica 49).

Tkalčićevan vieressä kulkeva Nova ves -katu on sekin varsin hyvä paikka bongata ravintola, etenkin jos on ollut tutustumassa Gradecin tai Kaptolin nähtävyyksiin. Huomionarvoinen ravintola täällä on pizzerioiden lisäksi Baltazar (Nova ves 4), joka on erikoistunut paitsi Kroatian sisämaan ja rannikon ruokiin, kuten grillilihoihin ja grillikaloihin, myös kaikkialta maasta tuleviin viineihin. Niille, jotka haluavat muita kuin kroatialaisia ruokia, on japanilainen Takenoko (Nova ves 17) Kaptol Centar -ostoskeskuksen yhteydessä hyvä kohde.

Muualla kaupungissa Ilica-ostoskatu on varsin hyvä paikka löytää ravintola tai sitten kahvila, josta saa erinomaisia jäätelöitä ja leivonnaisia. Vincek (Ilica 18) on paikallisten suuressa suosiossa oleva kahvila, jonka jäätelöt ovat ensiluokkaisia.

Muualla niin sanotun alakaupungin alueella on ravintoloita ja muita ruokapaikkoja siellä täällä, ja valtaosa niistä on hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia. Puistobulevardin varrella hyvä paikka ruoalle ja oluelle on olutravintola Pivnica Tomislav (Trg kralja Tomislava 18).

Lisätietoa: TripAdvisor-sivuston käyttäjät arvostelevat Zagrebin ravintoloita

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Kaikkein parhaiten Zagrebista saa Kroatian sisämaalle tyypillisiä tukevia ruokia, joihin kuuluu paljon possua, grillilihaa, keittoja ja muhennoksia. Näiden joukossa on yleensä štrukli eli pohjoiskroatialainen piiras, grah eli sianliha- ja papumuhennos ja muita, usein possua sisältäviä tukevia ruokia.

Kroatian rannikolta tulevat grillatut merenelävät ja muut kalaruoat ovat erittäin yleisiä, aivan kuten risotot ja monet italialaistyyliset ruoat, jotka ovat täällä vähän muunneltuina hyvin tarjolla ja yleensä erinomaisia. Näistä varsin hyvä on crni rižot eli musta risotto, mutta muutkin risotot ovat hyviä, etenkin mereneläviä sisältävät ja myös kasvissyöjille soveltuvat sieni- ja muut lihattomat risotot.

Muualta entisen Jugoslavian alueelta tulevat balkanilaiset ruoat ovat varsin yleisiä Zagrebissa, ja niiden joukkoon kuuluu paljon grillattuja lihoja. Näistä tyypillisimpiä ovat "Jugoslavian hampurilainen" eli pljeskavica, ćevapi tai ćevapčići eli grillatut ja maustetut jauhelihapötköt ja ražnjići eli grillatut lihakimpaleet.

Italialaiset ruoat ovat tyypillisimpiä ulkomaisia ruokia Zagrebissa. Niistä on parhaiten saatavilla pastoja ja pitsoja, jotka kuuluvat miltei poikkeuksetta kaupungin edullisimpien ruokien joukkoon.

Muualta maailmasta tulevia ruokia Zagrebissa on vielä vähän. Parhaiten voi löytää aasialaisia ruokia, joiden joukossa on kasvissyöjille soveltuvia annoksiakin. Keskustassa Green Point (Varšavska 10) on hyvä kasvisravintola, ja hyvä kasvisravintola on myös alakaupungissa makrobioottisia aterioita tarjoava PYR (Teslina 13). Happy Cow -sivusto listaa lisää kasvisravintoloita ja terveyskauppoja Zagrebissa.

Hintataso

Zagrebissa on kaiken kaikkiaan miellyttävän edullinen hintataso, mutta siellä on myös kalliita ja ylihintaisiakin ravintoloita. Zagreb ei ole turistien suuressa suosiossa, joten sen ravintolat ovat yleensä paikallisten suosion varassa, ja näin niiden taso on yleensä vähintäänkin kohtuullinen. Aterian ruokajuomineen saa Dolac-markkinapaikan tienoilta tai Tkalčićeva-kadun varrelta 4-6 eurolla, ja hienommistakin ravintoloista, joissa viihtyvät paikalliset liikemiehet ja varakkaat, saa aterian 10-15 eurolla. Oluet ja muut ruokajuomat ovat edullisia, niin että tuopin olutta tai lasin viiniä saa 1,5-2,5 eurolla miltei paikasta kuin paikasta.

Tippikulttuuri

Zagrebissa kuten muuallakin Kroatiassa palvelu on yleensä hyvää ja pelaa englanniksi ja muillakin kielillä. Tarjoilijat ovat harvoin töykeitä, he osaavat neuvoa ruokien ja juomien valinnassa ja voivat tarvittaessa käydä läpi annosten koostumuksia varsin yksityiskohtaisesti. Paikoissa, joissa tarjoilija tuo ruoat pöytään ja palvelu on hyvää, on suositeltavaa jättää juomarahaa 5-10 % koko aterian hinnasta.

Ruokailuajat

Zagrebissa syödään aamusta iltaan ulkona, eikä siellä ole mitään erityisen tarkkoja ruoka-aikoja. Kuten muissakin entisissä sosialistimaissa, ravintolat avautuvat aikaisin ja lounasta voi syödä jo pian aamukymmenen jälkeen. Monet ravintolat myös sulkevat keittiönsä mieluummin aikaisin kuin myöhään, ja monista paikoista voi olla hankala saada ruokia klo 22.00 jälkeen. Tkalčićeva-kadun varrella on kuitenkin paikkoja, joissa voi syödä myöhäänkin illalla.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/10

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti