Booking.com
Ravintolan terassi
Trumbićeva obala -rantakadun varrella ja liepeillä on myös useita hyviä ravintoloita, joilla on terassit.

Ravintolat, ruoka ja ruokailukulttuuri

Dalmatiassa on erinomaiset ruoat, ja Splitissä on erittäin hyvät mutta kohtuuhintaiset ravintolat. Ruokapaikkaa ei tarvitse koskaan pitkään etsiä, lähes kaikki ravintolat ovat tasoltaan hyviä ja tarjoilijat ovat järjestään ystävällisiä, ammattitaitoisia ja kielitaitoisia. Ateriointi toimii Splitissä jouhevasti, ongelmia ei syömisen suhteen ole luvassa ja kaupungissa vierailevan onkin hyvä loman aikana uppoutua paikallisiin ruokiin ja ravintoloihin.

Vaikka kalaruoat ovat yleisimpiä ja kenties parhaita ruokia Splitissä, on siellä myös erinomaiset pitsat, pastat, keitot, salaatit ja jälkiruoat. Splitissä kuten muuallakin Kroatiassa on vähän muualta tulevia ruokia, ja siellä on hyvä keskittyä puhtaisiin paikallisiin ruokiin.

Splitin parhaat ravintolaseudut

Ravintolan löytäminen ei ole Splitissä vaikeaa, joskin aina kannattaa selvittää etukäteen pari ravintolaa, joissa on normaalia parempi ruoka ja tunnelma. Ravintolat ovat lähes järjestään korkeatasoisia, ja Splitissä on mahdollista nauttia erinomaisia kalaruokia, mereneläviä, pitsoja, pastoja, pihvejä, keittoja ja salaatteja kaikkialla. Huonoja ravintoloita on vähän, mutta hinta-laatusuhde vaihtelee melkoisesti sen mukaan missäpäin ravintola sijaitsee.

Grad ja Veli Varoš

Grad-vanhassakaupungissa on melkoisesti ravintoloita, kahviloita ja muita ruokapaikkoja pelkästään Narodni trg -aukion [kartalla] laitamilla, joskin monet niistä ovat vain turistien suosiossa.

Trg republike -aukion [kartalla] tienoo on toinen paikka, jossa on useita ravintoloita, joilla onkin miellyttäviä terasseja itse aukiollakin. Paras keskustan ravintolaseutu on vähän tästä kohti Marjanin niemimaata oleva Veli Varoš -kaupunginosa, josta esimeriksi lähellä Trg republike -aukiota on ravintoloita Bana Mladenova-, Senjska- ja Šperun-kaduilla.

Trumbićeva obala -rantakadun varrella ja liepeillä on myös useita hyviä ravintoloita, joilla on terassit ja joiden joukossa on Buffet Fife [kartalla], Konoba Leut ja Konoba Atlantida. Fife on hyvä paitsi kalaruoille kuten sen bravuurille, lautaselliselle grillattuja mereneläviä (engl. Grilled mixed seafood) myös Dalmatian kuuluisimmalle liharuoalle, nimeltään pastičada. On hyvä huomata, että nykyisin turistien suuressa suosiossa olevassa Fifessä lähes kaikkien ruokien mukana tulee lisukkeita, joten on ensin hyvä katsoa mitä tilaamansa ruoan kanssa tulee ja vasta sitten tilailla lisää. Fife on kohtuuhintainen ruokapaikka, ja hankalinta sieltä usein onkin löytää vapaata pöytää, niin ulkoa kuin sisältäkin.

Lučac, Manuš ja Bačvice

Toisella puolella ydinkeskustaa sijaitsevat Lučac, Manuš ja Bačvice ovat kaupunginosia, jotka ovat aivan vanhankaupungin vieressä. Ne ovat paikallisen sukujen jo pitkään asuttamia alueita, joilla monet kadutkin on nimetty tunnettujen sukujen mukaan. Näiden kolmen kaupunginosan alueella sijaitsee hajanaisesti korkeatasoisia ravintoloita, joista monet ovat lähinnä paikallisten suosiossa.

Rantapromenadi Bacvicessa
Bačvice-rannalla ruokapaikkoja on rannalla olevassa kompleksissa ja sen ympäristössä, ja lisää ravintoloita tulee vastaan rannan tuntumassa.

Hyvä paikka hakea elintarvikkeita, käydä leipomossa ja myös syödä erilaisia ruokia on Pazar-toripaikka [kartalla] aivan vanhankaupungin porttien vieressä. Täällä on tarjolla grillilihoja ja kaikenlaista sellaista, mikä soveltuu lähinnä pikkunälkään ja maisteluun. Tori on eläväisimmillään aamupäivisin, mutta myös viikolla iltapäivisin siellä on avoinna ruokakojuja.

Yksi hyvä ravintola, jossa voi nauttia kalaruokia ja dalmatialaisia perinneruokia, on Konoba kod Joze (Sredmanuska 4) [kartalla]. Lisää hyviä ravintoloita tulee tästä kohti rantaa ja Bačvicea kulkiessa, ja näissä pelkkää paikallistunnelmaa huokuvissa kortteleissa rautatieaseman takana ja rannan edessä on hyviä ruokapaikkoja, kuten vierekkäin sijaitsevat viinibaarin tyylinen Vinoteka Terra (Prilaz brace Kaliterna 6), Konoba Matoni [kartalla] ja dalmatialaisia ruokia tarjoava Ostarija u Vidakovi (Prilaz braće Kaliterna).

Lisää ruokapaikkoja on Bačvice-rannalla olevassa kompleksissa [kartalla] ja sen ympäristössä, ja tämähän on kaupungin yöelämän keskus. Lisää ravintoloita tulee vastaan rannan tuntumassa ja myös Hotel Parkin tienoilla muuallakin, jos jatkaa tästä kohti Firulen ja Zentan lahtia. Huomionarvoisia ravintoloita täälläpäin ovat esimerkiksi entinen Šumica eli nykyinen Euphoria (Put Firula 6) [kartalla], jonka kalaruoat ovat parhaimmasta päästä ja joka nykyisin on myös yökerho, ja vastapäätä sijaitseva Konoba Nevera (Put Firula 17), joka on hienosti sisustettu todellinen kalaruokaravintola. Put Firulan varrella on tästä eteenpäin melkoinen määrä erilaisia ravintoloita, jotka ovat kaikki vähintäänkin kelvollisia ravintoloita niin lounaalle kuin päivällisellekin.

Visit Split listaa erilaisia ravintoloita

TripAdvisorin käyttäjät rankkaavat kaupungin ravintoloita

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Splitin ravintolat tarjoavat Kroatian rannikolle tyypillisiä ruokia, kuten mereneläviä ja risottoja, samoin kuin varsin autenttisia italialaisia ruokia, etunenässä pitsoja ja pastoja. Kaupungin joissain ravintoloissa on tarjolla ympäri vuoden Kroatian sisämaan tyypillisiä ruokia, jotka ovat lähinnä tukevia keskieurooppalaisia annoksia, ja niitä on perinteisesti eniten tarjolla talvisaikaan, joulukuusta maaliskuuhun. Kaupungin ravintoloissa on aina kasvisruokailijoillekin sopivia ruokia, etenkin pastoja, risottoja ja salaatteja. Monessa ravintolassa on tavallista tilata useita eri ruokia, kuten keittoa, salaattia, liha- tai kalaruokaa, joten yhden aterian aikana on mahdollista ja kannattaakin maistella erilaisia herkkuja.

Kalaa Buffet Fife -ravintolassa
Splitissä on mahdollista syödä Välimeren tuoreimpia kalaruokia, ja Adrianmeren antimien joukkoon kuuluu niin tuttuja kuin eksoottisiakin vaihtoehtoja.

Muualta tulevia ruokia on vähän tarjolla, joskin entisen Jugoslavian alueen ruoat ovat etenkin pikaruokapisteissä helposti saatavilla. Burek-piiraat, joissa on liha-, juusto-, peruna- tai pinaattitäyte, ovat kaikkein suosituimpia, ja myös cevapciciä ja muita balkanilaisia, kebabia muistuttavia grillattuja aterioita ja makkaroita on saatavilla. Split on kenties Kroatian kosmopoliittisin kaupunki, mutta tienoon erinomaisia ruokia tarjoavien ravintoloiden joukkoon ei juurikaan ole tarpeen lisätä eksoottisia vaihtoehtoja. Split on muun Kroatian rannikon tavoin vastustanut hyvin amerikkalaistyylisiä pikaruokapaikkojakin, ja toistaiseksi vain harva länsimainen roskaruokaravintola on onnistunut rantautumaan kaupunkiin.

Kroatian rannikon ruoat maistuvat kaikkien mielestä erinomaisilta, ja annosten hyvän maun takaavat korkeatasoiset paikalliset ainekset, jotka on tarkkaan käyty valitsemassa aamulla torilta. Kuten Italiassa ja Espanjassakin, Kroatiassa kokkien aamutehtäviin kuuluu käydä henkilökohtaisesti valitsemassa ainekset, ja niin vihannekset kuin kalatkin ovat aina varmasti tuoreita. Splitissä on mahdollista syödä Välimeren takuulla tuoreimpia kalaruokia, ja Adrianmeren antimien joukkoon kuuluu niin tuttuja kuin eksoottisiakin vaihtoehtoja. Mahdollista kuitenkin on, etenkin talvisin ja myrskyjen aikaan ja jälkeen, se että merenelävä- tai kalavalikoima on puutteellinen, ja tällöin kaikkea ruokalistassa olevaa ei ole tarjolla. Ongelmia voi myös tulla viikonloppuisin, jolloin kalastajia käy merellä vähemmän, etenkin jos tuulet ovat olleet navakoita.

Splitissä kannattaa ehdottomasti maistella tyypillisiä Kroatian rannikon ruokia, joskin myös klassiset, toteutukseltaan yksinkertaiset italialaiset pasta-ateriat, kuten aglio e olio, ovat kaupungissa hyviä ja aina hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia. Rannikolla Adrianmerestä saadut kalat ja muut merenelävät ovat Splitissä vertaansa vailla, ja grillatut kalat (na žaru) ovat kaikkein suosituimpia. Näiden joukossa on tuttuja kaloja, kuten lubin eli meriahven, samoin kuin eksoottisempia, kuten yksi mustekaloista eli lingje (kalamari, engl. squid). Kalaruokia ja mereneläviä voi syödä muutenkin kuin grillattuna, ja hyvä alkuruoka on hobotnice eli mustekalalla ja joskus muillakin merenelävillä höystetty salaatti. Risotot ovat suosittuja rannikolla, ja mustekalarisotto eli cmi rižot on ehdoton, muualla harvinainen valinta ateriaksi. Adrianmerestä saatavien kalojen valikoima on laaja ja värikäs, ja Splitissä kannattaakin maistella ennakkoluulottomasti juuri kalaruokia ja mereneläviä.

Tyypillinen paikallinen leipä on soparnik, jota saa vaikkapa Stari Pazar -torilta. Se on leipä, jonka sisällä on mangoldia ja päällä oliiviöljyä ja valkosipulia ja joka valmistetaan avotulella. Muutkin leipomotuotteet ovat kaupungissa hyviä, ja niitä saa torilta tai sitten leipomoista, joita kaupungissa on melkoisesti ja jotka ovat avoinna varhaisesta aamusta iltaan. Kasvissyöjille burek-piiraat ovat hyviä, ja muutkin nauttivat kroatialaisista leipomotuotteista, joita saa niin suolaisina kuin makeinakin. Leivät ja burekit on hyvä huuhtoa alas juotavalla, ayran-tyylisellä jogurtilla, jota saa oikeastaan vain kaupoista ja torilta, ei juurikaan ravintoloista (lukuun ottamatta ćevapia tai muita grillilihoja myyviä ravintoloita). Tämä piimän tyylinen mutta vähemmän karvas ja makeampi juoma on tekee vatsalle terää, ja sellaista saa kaupoista ja myös leipomoista pilkkahinnalla.

Leipomotuotteet ja monet italialaiset ruoat ovat hyviä kasvisruokailijoille, ja suuri osa ravintoloista myy myös lihattomia risottoja ja salaatteja. Keitot ovat harvoin täysin kasvista, sillä ne tehdään usein lihaliemeen, ja epäilyttävissä tapauksissa kannattaa kysyä, onko ruoka ollut lihan kanssa tekemisissä.

Kasvisruoat

Splitissä on hyvät ruoat, mutta niistä proteiinipitoisimmat pyörivät auttamatta merenelävien ja lihojen ympärillä. Lähes kaikissa ravintoloissa on kuitenkin melkoinen valikoima kasvisruokia, ja tyypillisessä konobassa eli kroatialaisessa perheravintolassa on tarjolla salaattien lisäksi paljon lisukkeita kuten perunaa ja mangoldia kuten myös sienirisottoa ja joskus muitakin lihattomia vaihtoehtoja. Italialaistyylisissä ravintoloissa, jonkalaisia monet konobat myös ovat, on tarjolla melkoinen määrä lihattomia pitsoja ja pasta-annoksia, joista klassisimmat ovatkin aina olleet lihattomia. Splitin ravintoloissa tarjoilijat puhuvat englantia kuin äidinkieltään, ja heidän kanssaan on helppo neuvotella aterioiden koostumuksista ja mahdollisista toiveista.

Varsinaisia kasvisravintoloita Splitissä on vain muutama. Pitkään avoimena pysytellyt ja arvostettu kasvisravintola on Makrovega (Leština 2) [kartalla], joka on Veli Varoš -osan syövereissä. Upcafe [kartalla] on pitkällä kaupungin uusissa osissa, mutta ei kovin kaukana arkeologisesta museosta. Se on avoinna viikolla klo 7–21, mutta viikonloppuisin vain klo 20 asti (talvella klo 15 asti).

Happy Cow -sivustolla on lisää tietoa kasvisruokia tarjoavista ravintoloista ja terveyskaupoista.

Pizzapaikka
Bussi- ja rautatieaseman viereisistä ruokapisteistä saa pizzapaloja ja burek-piiraita hyvin kohtuulliseen hintaan.

Hintataso, juomaraha, maksukortit ja ruokailuajat

Splitin ravintolat eivät ole niin edullisia kuin voisi luulla, ja paikallisille ulkona syömässä käyminen on varsin hintavaa. Tästä syystä ravintolat ovat kaupungissa järjestään korkeatasoisia, ja hinta-laatusuhde on poikkeuksetta erinomainen. Suomalaiselle ravintoloiden hintataso vaikuttaa etenkin alkoholijuomien osalta alhaiselta, eivätkä hyvät pääateriat yleensä maksa enempää kuin 5–8 euroa, jos menee paikallistenkin suosimaan ravintolaan. Normaalia on, että pääruoka, lisukkeet ja ruokajuoma maksavat 10–15 euroa, mutta tätä halvemmalla tai kalliimmalla voi helposti myös syödä. Lounastarjouksia on melko vähän, ja jos on, ovat ne yleensä vain kroatiaksi.

Edullisimpia aterioita ovat tyypilliset kroatialaiset ruoat, kuten paikallisella mustekalalla höystetty risotto. Italialaiset pasta- ja muut ateriat ovat nekin halvimmasta päästä, ja kalaruoat ovat varsin kohtuullisissa hinnoissa esimerkiksi Fife Buffetissa (Trumbieceva obala 11), jossa voi syödä ja juoda erinomaisia ruokia ja juomia 8–10 eurolla henkilöä kohti.

Varsinaisia ravintoloita edullisemmin voi kaupungissa syödä kojuista ostamalla, ja bussi- ja rautatieaseman vieressä olevissa rakennuksissa [kartalla] on pisteitä, joista saa pizzapaloja ja burek-piiraita hyvin kohtuulliseen hintaan. Gradissa on pisteitä, kuten Narodni trg -aukion Fab Food, joista saa edullisia salaatteja ja voileipiä. Balkanilaisille pikaruoille, kuten cevapille, voi mennä Kantun Paulinaan (Matosica 1) [kartalla], joka sijaitsee lähellä Trg republike -aukiota. Paras paikka kaikille pikaruoille kuitenkin on Pazar eli tori [kartalla], joka sijaitsee aivan vanhankaupungin naapurissa.

Splitissä on hyvä jättää tarjoilupaikoissa vähän juomarahaa. Loppusummaa kannattaa ainakin pyöristellä jonkin verran, ja hyvästä ruoasta ja palvelusta on paikallaan jättää 5–10 % juomarahaa. Itsepalvelupaikoissa ja kahviloissa tai baareissa, joihin menee vain juomalle, tippi ei ole niin oleellinen.

Maksukortit käyvät Splitin ravintoloissa erittäin hyvin, ja niillä maksaminen on tehty helpoksi. On olemassa myös paikkoja, kuten ruokakojuja, pikaruokapisteitä ja leipomoita, joissa kortit eivät käy. Näin ollen käteistä on hyvä olla aina sen verran mukana, että saa ainakin aterian, ja monessa tapauksessa käteisellä maksaminen on nopeampaa ja kätevämpää kuin korttimaksun odottelu.

Ruokailuajat ovat aika tyypillisiä eteläisen Euroopan ruoka-aikoja, mutta poikkeuksena voidaan sanoa se, että kaikki pyörähtää Kroatiassa käyntiin varhain. Lounas syödään alkaen klo 11.00 tai 12.00, ja se jatkuu klo 14.00 tai 15.00 saakka, mutta työmiehiä ja muita työläisiä näkyy syövän lounasta jo aamukymmenen jälkeen. Illallinen, jos sellainen ravintolassa nautitaan, syödään suhteellisen myöhään, klo 20.00–22.00, mutta illallisella on ihmisiä jo klo 17 alkaen. Suuri osa ravintoloista on avoinna alkaen klo 10.00 tai 11.00, ja normaali sulkemisaika on klo 23.00 tai 24.00. Sunnuntaisin ja talvella (loka-huhtikuu) monet ravintolat ja baaritkin voivat sulkea tuntia paria aikaisemmin kuin kesäkuukausina.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/05

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti