Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Split
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ravintolan terassi Narodni trg-aukion laidalla Splitissä
Vanhassakaupungissa (Grad) on melkoisesti ravintoloita, kahviloita ja muita ruokapaikkoja pelkästään Narodni trg -aukion laitamilla.

Splitin ruoat ja ravintolat

Dalmatiassa on erinomaiset ruoat, ja Splitissä on paljon erinomaisia ravintoloita ja muitakin ruokapaikkoja. Ruokapaikkaa ei tarvitse koskaan pitkään etsiä, lähes kaikki ravintolat ovat tasoltaan hyviä ja tarjoilijat ovat järjestään ystävällisiä, ammattitaitoisia ja kielitaitoisia. Ateriointi toimii Splitissä jouhevasti, ongelmia ei syömisen suhteen ole luvassa ja kaupungissa vierailevan onkin hyvä loman aikana uppoutua paikallisiin ruokiin ja ravintoloihin.

Yksi huomionarvoinen seikka on kuitenkin se, että ravintoloiden hinnat ovat nousseet räjähdysmäisesti, ja normaalissa ravintolassa kuluu vähintään 10 euroa ateriaan. Jonkin verran sitä edullisempia ruokapaikkoja on olemassa, mutta Splitissä voi säästää huomattavia summia, jos majapaikassa pystyy syömään ainakin aamu- tai iltapalan.

Vaikka kalaruoat ovat yleisimpiä ja kenties parhaita ruokia Splitissä, on siellä myös erinomaiset pitsat, pastat, balkanilaiset grillilihat, keitot, salaatit ja jälkiruoat. Splitissä kuten muuallakin Kroatiassa on vähän muualta tulevia ruokia, ja siellä on hyvä keskittyä puhtaisiin paikallisiin ruokiin.

Splitin parhaat ravintolaseudut

Ravintolan löytäminen ei ole Splitissä vaikeaa, joskin aina kannattaa selvittää etukäteen pari ravintolaa, joissa on normaalia parempi ruoka ja tunnelma. Ravintolat ovat lähes järjestään korkeatasoisia, ja Splitissä on mahdollista nauttia kaikkialla erinomaisia kalaruokia, mereneläviä, pitsoja, pastoja, pihvejä, keittoja ja salaatteja. Huonoja ravintoloita on vähän, mutta hinta-laatusuhde voi vaihdella sen mukaan missäpäin kaupunkia ravintola sijaitsee.

Ravintola Trumbiceva obala -kadun varrella Splitissä
Trumbićeva obala -rantakadun varrella ja liepeillä on myös useita hyviä ravintoloita.

Grad ja Veli Varoš

Vanhassakaupungissa (Grad) on melkoisesti ravintoloita, kahviloita ja muita ruokapaikkoja pelkästään Narodni trg -aukion [kartalla] laitamilla, joskin monet niistä ovat vain turistien suosiossa ja täysin ylihintaisia.

Trg republike -aukion [kartalla] tienoo on toinen paikka, jossa on useita ravintoloita, ja monella niistä onkin miellyttäviä terasseja itse aukiollakin. Paras keskustan ravintolaseutu on vähän tästä kohti Marjanin niemimaata oleva Veli Varoš -kaupunginosa, josta esimeriksi lähellä Trg republike -aukiota on ravintoloita Bana Mladenova-, Senjska- ja Šperun-kaduilla.

Buffet Fife
Buffet Fife on hyvä kalaruoille kuten sen bravuurille, lautaselliselle grillattuja mereneläviä.

Trumbićeva obala -rantakadun varrella ja liepeillä on myös useita hyviä ravintoloita, joilla on terassit ja joiden joukossa on Buffet Fife [kartalla], Konoba Leut ja Konoba Atlantida. Fife on hyvä paitsi kalaruoille kuten sen bravuurille, lautaselliselle grillattuja mereneläviä (engl. Grilled mixed seafood) myös Dalmatian kuuluisimmalle liharuoalle, nimeltään pastičadaDalmatian kuuluisin liharuoka on pasticada. On hyvä huomata, että nykyisin turistien suuressa suosiossa olevassa Fifessä lähes kaikkien ruokien mukana tulee lisukkeita, joten on ensin hyvä katsoa mitä tilaamansa ruoan kanssa tulee ja vasta sitten tilailla lisää. Fife ei enää ole kovin kohtuuhintainen ruokapaikka, ja hankalaa sieltä on usein myös löytää vapaata pöytää, niin ulkoa kuin sisältäkään.

Aivan ytimessä on hyviä ravintoloita, joissa paikalliset syövät, ja pitsat ja pastat ovat yleensä edullisempia kuin monet muut ruoat. Erinomainen pizzeria on Galija [kartalla], jossa puulämmitteisellä uunilla tehdyn pitsan saa alkaen 45 kunalla ja pastan 70–100 kunalla, joka on kylläkin pastasta todella yläkanttiin. Juomat ovat tässä pelkistetysti mutta mukavasti sisustetussa ravintolassaRavintola Galija melko kalliita (tuoppi 26 kunaa), joskin viiniä voi ottaa lasin kohtuullisella hinnalla. Paikka on niin suosittu viikonloppuisin, että pöytää voi joutua vähän odottelemaan, ja se on erityisen vilkas myöhäiseen lounasaikaan. Kuten monessa muussakin pizzeriassa sienipizza eli “gljive”Sienipizza eli gljive soveltuu kasvissyöjillekin, ja se on yleensä hinta-laatusuhteeltaan Kroatian paras pitsa.

Jonkin matkan päässä näiltä ytimen laitakulmilta sijaitseva Pizzeria Gušt [kartalla] on toinen erinomainen pitsapaikka, jossa usein on hyvin tilaa. Siellä pitsat maksavat 50–70 kunaa, ja pienen ja ison pitsan hintaero on niin pieni, että kannattaa tilata iso.

Ravintola Bacvicessa
Bačvice-rannalla olevassa kompleksissa ja sen ympäristössä on ruokapaikkoja.

Lučac, Manuš ja Bačvice

Toisella puolella vanhaakaupunkia sijaitsevat Lučac, Manuš ja Bačvice ovat kaupunginosia, jotka myös ovat lähellä kaikkein tärkeimpiä alueita. Ne ovat paikallisen sukujen jo pitkään asuttamia kaupunginosia, joilla monet kadutkin on nimetty tunnettujen sukujen mukaan. Näiden kolmen kaupunginosan alueella sijaitsee hajanaisesti korkeatasoisia ravintoloita, joista monet ovat lähinnä paikallisten suosiossa.

Konoba kod Joze
Yksi hyvä ravintola, jossa voi nauttia kalaruokia ja dalmatialaisia perinneruokia, on Konoba kod Joze. Se on erittäin tunnelmallinen ravintola mutta hintataso ei ole lähelläkään edullista.

Hyvä paikka hakea elintarvikkeita, käydä leipomossa ja myös syödä erilaisia ruokia on tori (Stari Pazar) [kartalla], joka on aivan vanhankaupungin porttien vieressä. Siellä on tarjolla grillilihoja ja kaikenlaista sellaista, mikä soveltuu lähinnä pikkunälkään ja maisteluun. Tori on eläväisimmillään aamupäivisin, mutta myös viikolla iltapäivisin siellä on avoimia ruokakojuja.

Yksi hyvä ravintola, jossa voi nauttia kalaruokia ja dalmatialaisia perinneruokia, on Konoba kod Joze (Sredmanuska 4) [kartalla], joka on erittäin tunnelmallinen ravintola mutta jonka hintataso ei enää ole lähelläkään edullista.

Lisää hyviä ravintoloita tulee tästä kohti rantaa ja Bačvicea kulkiessa, ja näissä pelkkää paikallistunnelmaa huokuvissa kortteleissa rautatieaseman takana ja rannan edessä on hyviä ruokapaikkoja, kuten vierekkäin sijaitsevat viinibaarin tyylinen Vinoteka Terra (Prilaz brace Kaliterna 6), Konoba Matoni [kartalla] ja dalmatialaisia ruokia tarjoava Ostarija u Vidakovi (Prilaz braće Kaliterna).

Lisää ruokapaikkoja on Bačvice-rannalla olevassa kompleksissa [kartalla] ja sen ympäristössä, ja tämähän on kaupungin yöelämän keskus. Lisää ravintoloita tulee vastaan rannan tuntumassa ja myös Hotel Parkin tienoilla muuallakin, jos jatkaa tästä kohti Firulen ja Zentan lahtia. Huomionarvoisia ravintoloita täälläpäin ovat esimerkiksi entinen Šumica eli nykyinen Euphoria (Put Firula 6) [kartalla], jonka kalaruoat ovat parhaimmasta päästä ja joka nykyisin on myös yökerho, ja vastapäätä sijaitseva Konoba Nevera (Put Firula 17), joka on hienosti sisustettu todellinen kalaruokaravintola. Put Firulan varrella on tästä eteenpäin melkoinen määrä erilaisia ravintoloita, jotka ovat kaikki vähintäänkin kelvollisia ravintoloita niin lounaalle kuin päivällisellekin.

Yksi huomionarvoinen katu ruoille on sataman edustalla kulkeva rantakatu (Obala kneza Domagoja), jolla on vähän normaaleja ravintoloita mutta sitäkin enemmän kahviloita ja pisteitä, joista saa täytettyjä patonkeja ja muita nopeita ruokia. Kadulla kuitenkin on oivallettu, että sillä pyörii jatkuvasti turisteja, jotka eivät tarkkaan katsele hintoja, ja jos alkaa tutustua sen hintatasoon, huomaa nopeasti, että Suomessakin saa samanlaisia ruokia suurin piirtein samoin hinnoin. Kadun varrella voi kuitenkin syödä kohtuuhinnalla, ja aivan kadun alussa oleva tunneli [kartalla] on hyvä balkanilaisille grillilihoille, pitsalle, täytetyille patongeille, hampurilaisille ja muille vastaaville ruoille. Hinnat ovat kohtuullisia, niin että viidellä eurolla saa mahansa täyteen, ja myös juomien hinnat ovat kohtuullisia. Paikan päällä on paljon pöytiä, joissa voi syödä, ja tämä on myös käypä paikka nopealle aamiaiselle. Yläkerrassa on muutama kunnollinen ravintola, ja ravintola-aterian haluaville kadun alkupuolella on katolla muutama korkeintaan keskinkertainen ravintola.

Visit Split esittelee ravintoloita

TripAdvisor esittelee Splitin ravintoloita

Kalakeittoa Buffet Fifessä
Monessa ravintolassa on tavallista tilata useita eri ruokia, kuten keittoa, salaattia, liha- tai kalaruokaa.

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Splitin ravintolat tarjoavat Kroatian rannikolle tyypillisiä ruokia, kuten mereneläviä ja risottoja, samoin kuin varsin autenttisia italialaisia ruokia, etunenässä pitsoja ja pastoja. Kaupungin joissain ravintoloissa on tarjolla ympäri vuoden Kroatian sisämaan tyypillisiä ruokia, jotka ovat lähinnä tukevia keskieurooppalaisia annoksia, ja niitä on perinteisesti eniten tarjolla talvisaikaan, joulukuusta maaliskuuhun. Kaupungin ravintoloissa on aina kasvisruokailijoillekin sopivia ruokia, etenkin pastoja, risottoja ja salaatteja. Monessa ravintolassa on tavallista tilata useita eri ruokia, kuten keittoa, salaattia, liha- tai kalaruokaa, joten yhden aterian aikana on mahdollista ja kannattaakin maistella erilaisia herkkuja.

Grillattua kalaa
Rannikolla Adrianmerestä saadut kalat ja muut merenelävät ovat Splitissä vertaansa vailla, ja grillatut kalat (na žaru) ovat kaikkein suosituimpia.

Muualta tulevia ruokia on vähän tarjolla, joskin entisen Jugoslavian alueen ruoat ovat etenkin pikaruokapisteissä helposti saatavilla. Piiraat (burek), joissa on liha-, juusto-, peruna- tai pinaattitäyte, ovat kaikkein suosituimpia, ja myös ćevapčići, ćevapi ja muut balkanilaiset, kebabia muistuttavia grillilihat ja makkarat ovat melko yleisiä. Näitä ei Splitissä ole yhtä hyvin saatavilla kuin joissain muissa paikoissa, mutta grillilihoja voi syödä edullisesti sataman lähellä olevassa tunnelissa ja vastaan tulee muitakin paikkoja, joissa myydään balkanilaisia grillilihoja.

Split on kenties Kroatian kosmopoliittisin kaupunki, mutta tienoon erinomaisia ruokia tarjoavien ravintoloiden joukkoon ei juurikaan ole tarpeen lisätä muista maanosista peräisin olevia ruokia tarjoavia ravintoloita. Split on muun Kroatian rannikon tavoin vastustanut hyvin amerikkalaistyylisiä pikaruokapaikkojakin, ja toistaiseksi vain harva länsimainen roskaruokaravintola on onnistunut rantautumaan kaupunkiin.

Kroatian rannikon ruoat maistuvat kaikkien mielestä erinomaisilta, ja annosten hyvän maun takaavat korkeatasoiset paikalliset ainekset, jotka on tarkkaan käyty valitsemassa aamulla torilta. Kuten Italiassa ja Espanjassakin Kroatiassa kokkien aamutehtäviin kuuluu käydä henkilökohtaisesti valitsemassa ainekset, ja niin vihannekset kuin kalatkin ovat aina varmasti tuoreita. Splitissä on mahdollista syödä Välimeren tuoreimpia kalaruokia, ja Adrianmeren antimien joukkoon kuuluu niin tuttuja kuin eksoottisiakin kaloja ja mereneläviä. Mahdollista kuitenkin on etenkin talvisin ja myrskyjen aikaan ja jälkeen se, että merenelävä- tai kalavalikoima on puutteellinen, ja tällöin kaikkea ruokalistassa olevaa ei ole tarjolla. Ongelmia voi myös tulla viikonloppuisin, jolloin kalastajia käy merellä vähemmän, etenkin jos tuulet ovat olleet navakoita.

Splitissä kannattaa ehdottomasti maistella tyypillisiä Kroatian rannikon ruokia, joskin myös klassiset, toteutukseltaan yksinkertaiset italialaiset pasta-ateriat, kuten aglio e olio, ovat kaupungissa hyviä ja aina hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia. Rannikolla Adrianmerestä saadut kalat ja muut merenelävät ovat Splitissä vertaansa vailla, ja grillatut kalat (na žaru) ovat kaikkein suosituimpia. Näiden joukossa on tuttuja kaloja, kuten lubin eli meriahven, samoin kuin eksoottisempia, kuten yksi mustekaloista eli lingje (kalamari, engl. squid). Kalaruokia ja mereneläviä voi syödä muutenkin kuin grillattuna, ja hyvä alkuruoka on hobotnice eli mustekalalla ja joskus muillakin merenelävillä höystetty salaatti. Risotot ovat rannikolla suosittuja, ja mustekalarisotto eli cmi rižotMustekalarisotto on ehdoton, muualla harvinainen valinta ateriaksi. Adrianmerestä saatavien kalojen valikoima on laaja ja värikäs, ja Splitissä kannattaakin maistella ennakkoluulottomasti juuri kalaruokia ja mereneläviä.

Tyypillinen paikallinen leipä on soparnik, jota saa torilta ja valintamyymälöistä, mutta sitä kannattaa ostaa vain sen päivän tarpeisiin, sillä leipä kovenee nopeasti. Se on leipä, jonka sisällä on mangoldia ja päällä oliiviöljyä ja valkosipulia ja joka valmistetaan avotulella. Muutkin leipomotuotteet ovat kaupungissa hyviä, ja niitä saa torilta tai sitten leipomoista, joita kaupungissa on melkoisesti ja jotka ovat avoinna varhaisesta aamusta iltaan.

Kasvissyöjille piiraat (burek) ovat hyviä ainakin aamupalaksi, ja muutkin pitävät kroatialaisista leipomotuotteista, joita saa niin suolaisina kuin makeinakin. Leivät ja burekit on hyvä huuhtoa alas juotavalla, jogurttijuomalla (tekući jogurt), jota saa oikeastaan vain kaupoista ja torilta, ei juurikaan ravintoloista (lukuun ottamatta ćevapia tai muita grillilihoja myyviä ravintoloita). Tämä piimän tyylinen mutta vähemmän karvas ja makeampi juoma on tekee vatsalle terää, ja sellaista saa kaupoista ja myös leipomoista pilkkahinnalla.

Kasvisruoat

Splitissä on hyvät ruoat, mutta niistä proteiinipitoisimmat pyörivät auttamatta merenelävien ja lihojen ympärillä. Lähes kaikissa ravintoloissa on kuitenkin melkoinen valikoima kasvisruokia, ja tyypillisessä konobassa eli kroatialaisessa perheravintolassa on tarjolla salaattien lisäksi paljon lisukkeita kuten perunaa ja mangoldia kuten myös sienirisottoa ja joskus muitakin lihattomia ruokia. Italialaistyylisissä ravintoloissa, jonkalaisia monet konobat ovat, on tarjolla melkoinen määrä lihattomia pitsoja ja pasta-annoksia, joista klassisimmat ovatkin aina olleet lihattomia. Splitin ravintoloissa tarjoilijat puhuvat englantia kuin äidinkieltään, ja heidän kanssaan on helppo neuvotella aterioiden koostumuksista ja mahdollisista toiveista.

Leipomotuotteet ja monet italialaiset ruoat ovat hyviä kasvisruokailijoille, ja suuri osa ravintoloista myy myös lihattomia risottoja ja salaatteja. Keitot ovat harvoin täysin kasvista, sillä ne tehdään usein lihaliemeen, ja epäilyttävissä tapauksissa kannattaa kysyä, onko ruoka ollut lihan kanssa tekemisissä.

Varsinaisia kasvisravintoloita Splitissä on vain muutama. Yksi niistä on Upcafe [kartalla], joka kylläkin on pitkällä kaupungin uusissa osissa, mutta ei turhan kaukana arkeologisesta museosta. Se on avoinna klo 7–20, mutta nykyisin se on sunnuntaisin suljettu.

Happy Cow -sivustolla on lisää tietoa kasvisruokia tarjoavista ravintoloista ja terveyskaupoista.

Ravintolapöytiä sisätiloissa Splitissä
Ravintolat ovat Splitissä järjestään korkeatasoisia, ja hinta-laatusuhde on usein erinomainen, joskin hinnat ovat nousseet.

Hintataso, juomaraha, maksukortit ja ruokailuajat

Splitin ravintolat ovat nykyään hintavia, ja paikallisille ulkona syömässä käyminen on suuri sijoitus. Tästä syystä ravintolat ovat kaupungissa järjestään korkeatasoisia, ja hinta-laatusuhde on usein erinomainen, joskin hinnat ovat nousseet. Suomalaiselle ravintoloiden hintataso vaikuttaa etenkin alkoholijuomien osalta alhaiselta, ja tuopin paikallista olutta voi halvimmillaan saada 15–18 kunalla mutta monessa paikassa hinta on 20–30 kunaa. Viini on suurin piirtein samoissa hinnoissa, ja monet alkoholittomat ruokajuomat voivat vettä myöden olla ylihintaisia.

Halvimmat ateriat, jotka ovat balkanilaisia grillilihoja, saa satamaan johtavan tien varrella olevasta tunnelista 30–35 kunalla eli alle viidellä eurolla, ja halvimmat pitsat maksavat 35–40 kunaa, mutta keskustan pizzerioista on hankala saada halvintakaan pitsaa alle 45–50 kunan. Pasta-ateriat ovat yleensä pitsojen kanssa halvimpia ruokia, ja sellaisen voi saada alkaen 55–60 kunalla. Grillatut kalat ja merenelävät kuuluvat hintavimpiin ruokiin, ja yhdessä pihvien kanssa ne maksavat yleensä 100 kunaa, mutta hintahaitari on tätä suurempi, ja kala- tai liha-aterian lisukkeineen voi saada 80–150 kunalla.

Koju, josta saa nopeaa ruokaa
Ravintoloita edullisemmin voi syödä kojuista ostamalla. Esimerkiksi Obala kneza Domagojalta saa täytettyjä patonkeja ja muita nopeita ruokia.

Varsinaisia ravintoloita edullisemmin voi kaupungissa syödä kojuista ostamalla, ja bussi- ja rautatieaseman vieressä olevissa rakennuksissa [kartalla] on pisteitä, joista saa pizzapaloja ja burekia hyvin kohtuulliseen hintaan. Gradissa on pisteitä, kuten Narodni trg -aukion Fab Food, joista saa edullisia salaatteja ja voileipiä. Balkanilaisille pikaruoille, kuten ćevapille, voi mennä Kantun Paulinaan (Matosica 1) [kartalla], joka sijaitsee lähellä Trg republike -aukiota. Paras paikka kaikille pikaruoille kuitenkin on tori [kartalla], joka sijaitsee aivan vanhankaupungin naapurissa ja jossa on piiraita, lihoja ja muitakin hiukopaloja.

Splitissä voi jättää tarjoilupaikoissa vähän juomarahaa. Loppusummaa kannattaa ainakin pyöristellä jonkin verran, ja hyvästä ruoasta ja palvelusta on paikallaan jättää 5–10 % juomarahaa. Tosin nykyiset hinnat ovat sen verran korkeita, että maksettuaan reilut 100 kunaa perusateriasta harva enää mietiskelee juomarahan jättämistä. Itsepalvelupaikoissa ja kahviloissa tai baareissa, joihin menee vain juomalle, juomarahaa ei tarvitse koskaan jättää.

Maksukortit käyvät Splitin ravintoloissa erittäin hyvin, ja niillä maksaminen on tehty helpoksi. On olemassa myös paikkoja, kuten ruokakojuja, pikaruokapisteitä ja leipomoita, joissa kortit eivät käy. Näin ollen käteistä on hyvä olla aina sen verran mukana, että saa ainakin aterian, ja monessa tapauksessa käteisellä maksaminen on nopeampaa ja kätevämpää kuin korttimaksu.

Ruokailuajat ovat aika tyypillisiä eteläisen Euroopan ruoka-aikoja, mutta poikkeuksena voidaan sanoa se, että kaikki pyörähtää Kroatiassa käyntiin varhain. Lounas syödään alkaen klo 11.00 tai 12.00, ja se jatkuu klo 14.00 tai 15.00 saakka, mutta työmiehiä ja muita työläisiä näkyy syövän lounasta jo aamukymmenen jälkeen. Illallinen, jos sellainen ravintolassa nautitaan, syödään suhteellisen myöhään, klo 20.00–22.00, mutta illallisella on ihmisiä jo klo 17 alkaen. Suuri osa ravintoloista on avoinna alkaen klo 10.00 tai 11.00, ja normaali sulkemisaika on klo 23.00 tai 24.00. Sunnuntaisin ja talvella (loka-huhtikuu) monet ravintolat ja baaritkin voivat sulkea tuntia paria aikaisemmin kuin kesäkuukausina.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Muokattu: 7.11.2019  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti