Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Zagreb
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Sateinen Zagreb
Zagreb on 140 sateisella päivällään melko kostea kaupunki, ja sateisinta siellä on huhtikuun alusta kesäkuun loppuun.

Zagrebin sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Zagrebissa nyt

Sääennuste

Norjan meteorologisen laitoksen tarkkana pidetty pitkänajan ennuste Zagrebiin.

Kroatian meteorologisen laitoksen (DHMZ) sääennuste.

Milloin matkustat?

Katso, miten lämmintä Zagrebissa on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto

Zagrebissa on melko tyypillinen keskieurooppalainen ilmasto, mutta kaupungin eteläisen sijainnin vuoksi sinne voi tulla lämpimiä ilmoja mihin vuodenaikaan tahansa. Kuten muuallakin Kroatiassa myös Zagrebissa kiireisimmät matkustusajankohdat ovat touko-, kesä-, heinä-, elo- ja syyskuu, ja näistä elokuu on yleensä kaikkein vilkkain ajankohta matkustaa kaupunkiin.

Zagrebin kesäkausi pyörähtää liikkeelle yleensä huhtikuun aikana. Joinain vuosina jo alkukuusta on lämpimiä päiviä, mutta joinain vuosina ne antavat odottaa itseään kuun loppupuolelle. Toukokuussa päivälämpötilat kohoavat keskimääräisesti yli 20 asteen, ja aurinko alkaa paistaa toukokuussa huomattavasti enemmän kuin talvikautena. Aurinkoiset ilmat jatkuvat elokuun loppupuolelle, mutta syyskuu on huhtikuun tavoin keskikesää pilvisempää aikaa kaupungissa. Kaiken kaikkiaan aurinko paistaa Zagrebissa noin 2000 tuntia vuodessa, joka on hivenen enemmän kuin mihin Keski-Euroopassa on totuttu.

Kesäkausi jatkuu hyvin lämpimänä syyskuun loppupuolelle, ja syyskuu on varsin aurinkoinen kuukausi, jolloin sataa vähemmän kuin keskikesällä. Zagreb on 140 sateisella päivällään melko kostea kaupunki, ja sateisinta siellä on huhtikuun alusta kesäkuun loppuun. Ilmat jatkuvat melko kuivina ja lämpiminä lokakuussa, jolloin päivälämpötilat ovat 15–20 asteessa ja yöt alkavat olla viileitä.

Talvikausi on Zagrebissa pilvinen aika, jonka voidaan katsoa alkavan marraskuussa ja jonka aikana kaupunkiin on luvassa lumisateita. Pahimmillaan talvikausi on joulukuun alkupuolelta helmikuun loppuun, jolloin aurinko tuskin näyttäytyy ja jolloin maksimipäivälämpötila pysyttelee muutamassa asteessa. Öisin on talvisin yleensä pakkasta, ja lumi pysyy maassa ainakin muutaman päivän ajan kerrallaan. Talvella kuitenkin lämpimät päivät ovat mahdollista mutta niin ovat paukkupakkasetkin. Esimerkiksi tammikuussa kaikkien aikojen lämpöennätys kaupungissa on 20 astetta, ja kaikkien aikojen kylmin yö toi kaupunkiin 25 asteen pakkassäät.

Talvikausi on ohitse maaliskuussa, joka yhdessä huhtikuun alkupuolen kanssa on siirtymäaika talven ja kesän välillä. Tähän aikaan sateet ovat yleisiä ja päivälämpötilat ovat 12–15 astetta.

Parhaat matkustusajat

Säiden ja vilkkauden puolesta parhaita ajankohtia matkustaa kaupunkiin ovat aika huhtikuun puolivälistä kesäkuun loppuun ja aika syyskuun alusta lokakuun loppupuolelle. Keskikesän helteet, jolloin kaupungissa ollaan ajoittain jopa yli 40 asteessa, eivät ole kaikkein miellyttävimpiä aikoja tutustua kaupunkiin.

Zagrebiin voi matkustaa seuraamaan konsertteja tai muita kulttuuritapahtumia, tai vaikkapa katsomaan Kroatian jalkapalloliigan ottelua syyskuun alkupuolelta pitkälle kevääseen. Jos haluaa viihtyä puistoissa ja nauttia Zagrebista täysin siemauksin, on sinne hyvä matkustaa huhtikuun puolivälin ja lokakuun puolivälin välisenä aikana.

Vaikka Zagreb on normaalia kiireisempi paikka elokuussa, ei elokuu silti ole mikään täysin huono aika vierailla kaupungissa, etenkään jos lämpötilat eivät kohoa yli 30 asteen. Vaikka Zagreb on ajoittain kiireinen paikka, lähtevät paikalliset sieltä Splitiin ja muualle Adrianmeren rannikolle keskikesällä, ja näin siellä on silloinkin varsin hyvin tilaa tutustua nähtävyyksiin, syödä hyviä ruokia ja nauttia kaupungin ympäri vuoden vireänä pysyttelevästä yöelämästä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti