Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Split
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Aurinko paistaa Sustipan-puistossa
Splitin tienoo pysyy vehreänä koko kesäkauden koska siellä sataa enemmän kuin monessa muussa Välimeren kolkassa.

Splitin sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Splitissä nyt

Sääennuste

Tarkkana pidetty Norjan meteorologisen laitoksen pitkän ajan sääennuste Splitiin

Pilvikartta Splitin alueelle ja muuallekin Adrianmeren alueelle

Milloin matkustat?

Katso, miten lämmintä Splitissä on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto

Splitissä on kostea välimerellinen ilmasto, johon kuuluvat pitkät kuumat kesät ja lyhyet leudot talvet. Aurinko paistaa Splitin seudulla noin 2700 tuntia vuodessa, ja siellä sataa enemmän kuin monessa muussa Välimeren kolkassa. Vähiten sataa kesäkuun alusta syyskuun alkuun, mutta keskikesälläkin sateita on luvassa viitisen kertaa kuukaudessa. Vaikka sadepäivät harmittavat lomalaisia, ovat ne loppujen lopuksi hyödyllisiä, sillä Splitin tienoo pysyy vehreänä koko kesäkauden ajan eikä maasto kuivu läheskään samalla tavalla kesän loppua kohden kuin monessa muussa Välimeren lomakohteessa.

Rantalomalle sopiva sää Splitissä
Merivesi on Splitissä 20–24-asteista vain kesäkuun alusta lokakuun puoliväliin.

Merivesi on Splitissä 20–24-asteista vain kesäkuun alusta lokakuun puoliväliin, ja touko- ja marraskuu ovat kuukausia, jolloin merivesi on vain 16–18-asteista. Muina kuukausina meriveden lämpötila on 12–14 astetta.

Splitin kesäkausi alkaa monina vuosina jo maaliskuussa, joskin huhtikuun alku tuo kaupunkiin kesäkauden ensimmäisiä helteitä ja yöt alkavat toukokuussa olemaan sellaisia, että mitään lämpimiä vaatteita ei illallakaan juuri tarvita. Keskimääräisesti päivälämpötilat kohoavat yli 15 asteen huhtikuun alkupuolella, mutta koko huhtikuun öisin on hädin tuskin 10–12 astetta. Vasta toukokuussa päivälämpötilat ovat jatkuvasti ja varsin takuuvarmasti yli 20 astetta ja kuun loppupuolella helteet ovat tavallisia. Yölämpötilat kohoavat yli 15 asteen toukokuun alkupuolella, ja lähes joka vuosi Splitiin tai sen lähialueille voi suunnata rantalomalle toukokuun puolivälistä eteenpäin.

Varsinainen kesäkausi, jolloin on aina päivisin hellettä ja jolloin öisin on 18–20 astetta, alkaa usein vasta kesäkuussa, ja heinä- ja elokuussa on päivisin noin 30 astetta ja öisin yli 20 astetta. Trooppinen kesä jatkuu vielä syyskuun alkupuolella, mutta jossakin vaiheessa kuun jälkimmäistä puoliskoa päivälämpötilat laskevat hellerajan tuntumaan ja öisin alkaa olla alle 20 astetta. Splitin varsinainen kesäkausi onkin toukokuun puolivälistä syyskuun loppuun, ja lokakuussa illat alkavat pimetä entistä aikaisemmin, sateita on kesää enemmän ja ne ovat rankempia ja niin päivä- kuin yölämpötilatkin laskevat keskikesästä melkoisesti. Lokakuu on epävarma rantalomakuukausi, mutta kuun alkupuoli on yleensä vielä helteinen tai lähes helteinen eikä öisinkään ole alle 15:ta astetta. Lokakuun kaksi viimeistä viikkoa ovat kuitenkin jo rantalomille epäsuotuisia, ja kesäkausi päättyy marraskuun alkuun mennessä.

Splitin talvikausi alkaa marraskuun alkupuolella, jolloin tosin monina vuosina on vielä ainakin alkukuusta 20:en asteen tienoilla eikä öisinkään ole koskaan paljonkaan alle 10 astetta. Päivät ovat kuitenkin lyhyitä ja marraskuu on vuoden sateisin kuukausi, joten sadevaatteet ja etenkin sateenvarjo ovat pakollinen varuste.

Joulukuun alusta maaliskuun alkuun on päivisin keskimääräisesti 10–12 astetta ja öisin 6–8 astetta, eikä näinä kuukausina ole ikinä ollut hellettä. Lumisateetkaan eivät ole tavallisia, eikä niitä ole juuri koskaan luvassa, mutta joulu- ja tammikuu kuuluvat vuoden sateisimpiin kuukausiin. Ajoittain on hyvin kylmiä tuulia, jotka puhaltavat korkeintaan viikon kerrallaan, ja pahimmillaan Splitissä on ollut lähes 10 astetta pakkasta.

Turisteja Splitissä parhaina matkustusaikoina
Huhtikuun puolivälistä juhannuksen tienoille ja syyskuun alkupuolelta lokakuun loppupuolelle Splitissä ei ole liian kuuma tai vilkasta.

Parhaat matkustusajat

Split on varteenotettava ympärivuotinen matkakohde, mutta paljon riippuu siitä, mitä siellä haluaa loman aikana tehdä. Kaikkein miellyttävimpiä kuukausia viettää aikaa Splitissä ja muuallakin Dalmatiassa ovat huhti-, touko-, kesä-, syys- ja lokakuu, mutta rantalomalle Splitiin kannattaa lähteä vain toukokuun puolivälin ja lokakuun alkupuolen välisenä aikana.

Jos Splitissä haluaa olla silloin kun siellä on vähintäänkin lämmintä mutta ei liian kuumaa tai vilkasta, kannattaa sinne matkustaa huhtikuun puolivälistä juhannuksen tienoille ja syyskuun alkupuolelta lokakuun loppupuolelle. Split tosin on nykyään vilkas vierailupaikka huhtikuun lopulta aina lokakuun loppuun mutta monet siellä vierailevat ovat vain päiväretkellä ja muulloin kuin keskikesällä se on iltaisin rauhallinen ja valtaosan vuodesta jopa kuollut paikka.

Jos Splitiin mielii tutustua silloin kun siellä on kohtalaisen lämmintä mutta ei kovin paljon vierailijoita, kannattaa sinne mennä maaliskuun loppupuolelta toukokuun puoliväliin tai loka-marraskuussa. Lokakuun kahden viimeisen viikon syyslomat tuovat kaupunkiin aina auttamatta normaalia enemmän turisteja, mutta vierailijoita ei silloin ole läheskään samalla tavalla kuin keskikesällä.

Splitissä kuten muuallakin Adrianmeren alueella säät ovat viime vuosina muuttuneet arvaamattomammiksi ja sateita tulee silloinkin kun niitä ei ennen oikeastaan koskaan tullut. Niinpä etenkin huhti- ja toukokuun alkupuoli voivat olla helteisiä mutta myös sateisia ja osin koleitakin aikoja, ja sekä keväällä että syksyllä Splitiin tai lähitienoille suuntaavien kannattaa pakatessaan varautua niin sadeilmoihin kuin helteisiinkin.

Split on varteenotettava lomakohde myös joululomalla, mutta tällöin lämmintä vaatetta täytyy ottaa rutkasti mukaan ja välttämätön on myös majapaikka, jossa on lämmitys.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Muokattu: 7.11.2019  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti