Kaunis sää Sustipan-puistossa
Splitissä vallitsee melko tyypillinen Välimeren rannikkoilmasto, johon kuuluvat pitkät kuumat kesät ja lyhyet leudot talvet.

Splitin sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Splitissä nyt

Sääennuste

BBC:n sääennuste paljastaa minkälaista säätä Splitiin odotetaan lähipäivien aikana.

Milloin matkustat?

Katso, miten lämmintä Splitissa on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto

Splitissä vallitsee tyypillinen Välimeren ilmasto, johon kuuluvat pitkät kuumat kesät ja lyhyet leudot talvet. Aurinko paistaa Splitin seudulla noin 2 700 tuntia vuodessa, mutta talvikuukaudet marraskuusta maaliskuuhun ovat sateisimpia ja tammi-helmikuussa on yleensä kummassakin kuussa yksi päivä, jolloin sataa lunta.

Talvet ovat kesää pilvisempiä, kylmempiä ja arvaamattomampia. Joinain päivinä on melko lämmintä, joskaan ei koskaan tammi-helmikuussa paljon yli 15 asteen, mutta ajoittain voi olla kylmiä kausia, jolloin mennään öisin useita asteita pakkasen puolelle. Paikalliset kertovat kylmästä ja navakasta talvituulesta, joka noin viikon ajaksi tuo sinne huomattavasti normaalia kylmempiä ilmoja ja lämpötilat laskevat lähelle nollaa. Tämä boratuuli (kroatiaksi bura) voi tuoda 250 kilometrin tuntivauhdilla puhaltavia tuulia, ja pahimpia tuulia esiintyy joulukuulta helmikuulle.

Keväisin rannikon tuulet pitävät päivälämpötilat kurissa ja uimavedet viileinä, eivätkä suuret väkijoukot uskaltaudu uimaan Splitissä kuin vasta toukokuussa. Päivälämpötilat pysyttelevät keskimäärin alhaisina eli 16–20 asteessa, mutta kuumia hellekelejä voi hyvin olla jo huhtikuun alkupuolellakin. Varsinainen kevät on lyhyt jakso, jolloin on kaunista mutta yöt ovat vielä viileitä.

Splitin kesäkausi alkaa monina vuosina jo maaliskuussa, joskin huhtikuun alku tuo kaupunkiin kesän ensimmäisiä helteitä ja yöt alkavat toukokuussa olemaan sellaisia, että mitään lämpimiä vaatteita ei illallakaan juuri tarvita. Varsinainen kesäkausi, jolloin rantalomailijat ilmaantuvat kaupunkiin, alkaa vasta kesäkuussa, ja se on kiivaimmillaan heinä- ja elokuussa ja jatkuu ainakin syyskuun loppupuolelle, monina vuosina pitkälle lokakuuhun. Rannoilla on tämänkin ajan ulkopuolella ihmisiä joskus paljonkin, mutta kaikki rantapalvelut eivät välttämättä ole toiminnassa ja uimareita näkyy harvakseltaan.

Splitin talvikausi on lyhyt, ja joulukuun loppupuolellakin lämpötilat harvoin ovat päivällä alle 10 asteen. Yöt ovat joulu-helmikuussa viileitä, ja lämpötila laskee normaalisti 5 asteen tienoille. Marraskuu on selvästi sateisin kuukausi, ja muukin talvikausi on Välimeren tienoolle tyypillisesti sateinen mutta suhteellisen leuto kausi. Talvikausi voi olla varsin miellyttävä, mutta boratuulet voivat tehdä Splitistä kylmän ja myrskyisen vierailupaikan joulukuun alusta helmikuun loppupuolelle.

Parhaat matkustusajat

Parhaat ajat matkustaa Splitiin ovat ehdottomasti keväällä ja syksyllä. Huhtikuu on hyvä kuukausi, sillä tällöin päivälämpötilat ovat 20–25 asteessa, turisteja on paikalla vähän ja yöelämäkin on siirtynyt jo terasseille. Touko-kesäkuu on kenties paras ajankohta matkustaa kaupunkiin, sillä tällöin rannat alkavat olla täydessä toiminnassa ja lämpötilat ovat takuuvarmasti hyviä. Heinä-elokuu on kiireinen ja tukahduttavan kuuma aika matkustaa kaupunkiin, ja etenkin elokuun kaksi ensimmäistä viikkoa saattavat olla turhan hektisiä. Tosin kiireisinäkin matkustusaikoina Marjanin suuri niemimaa ja lukuisat saaret tarjoavat mahdollisuuden häivyttää hetkessä suuret väkijoukot, ja tämä on hyvä aika lähteä vierailemaan vähemmän tunnetuilla paikoilla, patikoimaan tai muuten viettämään aikaa Dalmatian kauniissa luonnossa.

Syyskuu on hyvä kuukausi matkustaa kaupunkiin, sillä tällöin turistit alkavat vähetä ja lämpötilat pysyttelevät vesiä myöten korkeina. Lokakuussa ilmat viilenevät mutta ovat kuun loppupuolellakin usein lähellä hellelukemia, joskin vedet alkavat viiletä ja merivedessä viihtyvät lähinnä pohjoismaalaiset.

Talvikausi ei ole aivan huono aika matkata kaupunkiin, ja esimerkiksi joululomalla voi hyvin viettää leudon loman Adrianmeren rannalla. Saarille kulkevat lautat ovat toiminnassa ympäri vuoden, joskin joillekin saarille vuoroja on vain puolet siitä, mitä on huhti- ja lokakuun välisenä aikana. Kaupungin talvisäät ovat arvaamattomia, ja kylmiä päiviä seuraa hyvinkin lämpimiä jaksoja. Maaliskuu lopettaa talvikauden, ja sen aikana ilmat muuttuvat monina vuosina melko kesäisiksi.

Splitin kulttuurielämä on toiminnassa ympäri vuoden, sillä talvisin on konsertteja ja esityksiä sisätiloissa, kesäisin ulkosalla pidetään festivaaleja ja kaikenlaisia kulttuuritapahtumia. Kroatian jalkapalloliigaa seuraamaan mielivät voivat matkustaa kaupunkiin pitkin vuotta, sillä liiga, jossa Splitin legendaarinen Hajduk-joukkue pelaa, alkaa heinä-elokuun vaihteessa, pitää joulu-helmikuussa kahden kuukauden tauon ja päättyy toukokuussa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/05

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti