Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Zagreb
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Samobor (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Samobor on kaunis keskiaikainen kaupunki, joka sijaitsee vain 45 kilometrin matkan päässä Zagrebista. Kaupungissa ei ole juurikaan teollisuutta tai uutta arkkitehtuuria, ja valtaosa siitä edustaa edelleen barokkityyliä.

Nähtävyyksiä Zagrebin lähistöllä

Zagrebissa ennenkin käyneet ja ne, jotka viihtyvät siellä useita päiviä, voivat hyvin lähteä päiväretkelle kauas kaupungin keskustasta. Zagrebin ympäristössä on kaikenlaista nähtävää lähelläkin, mutta ihan eri paikkakunnalle mieliville lähimmät päiväretkikohteet ovat noin 45 kilometrin päässä.

Päiväretkikohteisiin matkustaminen

Päiväretkille pääsee parhaiten bussilla, joita lähtee [kartalla] paitsi päälinja-autoasemalta (Autobusni kolodvor) myös Črnomerec-terminaalilta, joka on raitiovaunulinjojen 2, 6 ja 11 päätepysäkki. Retkille pääsee myös joiltain muilta bussiasemilta, jotka yleensä sijaitsevat raitiovaunulinjojen päätepysäkeillä.

Bussilla muihin kaupunkeihin aikovan kannattaa katsella aikatauluja ja lähtöpaikkoja Get by Bus -sivuilta, joskin ne näyttävät vain linja-autoasemalta lähteviä kaukolinjan busseja. Jos haluaa saada tarkat aikataulut ja lähtöpaikat, kannattaa vierailla Zagrebin pääaukiolla olevassa turisti-infossa, joka nykyään sijaitsee sen ja torin välissä olevalla Harmica-käytävällä [kartalla].

Joihinkin kohteisiin voi matkustaa myös junalla, ja se on yleensä mukavampaa kuin kesäkuumalla bussissa istuminen. Junista on helppo ottaa selvää rautatieasemalla, jossa kannattaa käydä joko edellisenä päivänä tai sitten matkustuspäivän aamuna. Sieltä saa tietoa junien liikkeistä, ja lipunkin voi ostaa etukäteen.

Samobor

Samobor on kaunis keskiaikainen kaupunki, joka sijaitsee vain 45 kilometrin matkan päässä Zagrebista. Kaupungissa ei ole juurikaan teollisuutta tai uutta arkkitehtuuria, ja valtaosa siitä edustaa edelleen barokkityyliä. Kaupunkiin saapuu melko paljon päiväretkeläisiä etenkin viikonloppuisin Zagrebista, ja siellä riittää nähtävää useaksi tunniksi.

Kauniiden talojen lisäksi kaupunki on tunnettu herkuistaan, juomistaan ja elintarvikkeistaan, joita siellä ollessa kannattaa ainakin maistaa. Paikallinen kermakakku (Samoborska kremsnita), samoborski bermet -viina, joka muistuttaa vermuttia, ja samoborska muštarda -sinappi ovat kaikki kuuluisia kautta Kroatian. Suosittu ajanviete kroatialaisten keskuudessa on myös tulla tänne tutustumaan alueen kuuluisaan rotkoon (Samoborsko gorje).

Kartan ja muuta tietoa kaupungista kannattaa hakea turisti-infosta, joka sijaitsee Samoborin pääaukiolla (Trg kralja Tomislava) [kartalla], alle viiden minuutin kävelymatkan päässä bussiasemalta. Bussilinja 151 lähtee Zagrebin Črnomerec-terminaalilta yleensä vartin välein mutta linja-autoasemalta lähtee hyvin harvoin busseja Samoboriin. Matka kestää 30–40 minuuttia ja maksaa korkeintaan 30 kunaa.

Vrbovec

Vrbovec [kartalla] sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Zagrebista pohjoiseen. Täällä on mahdollisuus nähdä, kuinka Kroatian sisämaan maaseudulla oikein elellään. Ban Petar Zrinski on Kroatian suurimpia sankareita keskiajalta, ja kaupunki on kautta maan tunnettu hänen synnyinpaikkanaan. Kaupungissa on vanhoja rakennuksia, muutama hyvä museo ja myös De Piennes -suvun mausoleumi, joissa on hyvä kaupungissa ollessa vierailla.

Paikalle pääsee junalla Zagrebin päärautatieasemalta noin 35 minuutissa ja bussilla päälinja-autoasemalta noin 45 minuutissa.

Karlovac

Noin 45 kilometriä Zagrebista etelään sijaitsee Karlovac, joka on ainutlaatuisella paikalla neljän joen risteyksessä. Paikalliset puhuvat mielellään myös niin sanotusta "viidennestä joesta", joka on Karlovačko, olut joka maassa vähänkin aikaa oleskeleville tulee tutuksi. Pääosin 1500-luvulla rakennettu kuusikulmainen kaupungin keskus on mukava paikka vaellella, käydä syömässä ja istuskella terassilla.

Kesäisin myös jokien hiekkarannat vetävät väkeä puoleensa, ja kesäisin uimisen ja auringonoton lisäksi maastopyöräily on Karlovacin ympäristössä suosittua puuhaa. Myös kanootilla tai kajakilla soutelu eri joilla on suosittua, ja parhaimmillaan kaupunki onkin juuri kesäkuukausina.

Suosittu ajankohta vierailla kaupungissa on olutfestivaalien aika elokuun lopusta syyskuun alkuun. Tämä 10 vuorokautta kestävä festivaali on Kroatian suosituin oluttapahtuma, ja se on kuuma, hektinen ja mahdollisesti rasittava ajankohta yrittää tutustua muuhun kuin oluen ihmeelliseen maailmaan.

Zagrebista pääsee Karlovaciin helposti sekä rautateitse sen päärautatieasemalta että linja-autolla päälinja-autoasemalta, ja matka kestää noin 50 minuuttia.

Lisätietoa

Visit Croatia -sivusto esittelee lisää päiväretkikohteita.

Teksti: Peter Forsberg
2019/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti