Samobor (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Samobor on kaunis keskiaikainen kaupunki, joka sijaitsee vain reilun 20 kilometrin matkan päässä Zagrebista. Kaupungissa ei ole juurikaan teollisuutta tai uutta arkkitehtuuria, ja valtaosa siitä edustaa edelleen barokkityyliä.

Nähtävyyksiä Zagrebin lähistöllä

Zagrebissa ennenkin käyneet ja ne, jotka viihtyvät siellä useita päiviä, voivat hyvin lähteä päiväretkelle keskustan ulkopuolelle. Zagrebin ympäristössä on kaikenlaista nähtävää lähelläkin, mutta ihan eri paikkakunnalle mieliville lähimmät päiväretkikohteet ovat noin 25 kilometrin päässä.

Päiväretkille pääsee parhaiten bussilla, joita lähtee paitsi päälinja-autoasemalta (Autobusni kolodvor) myös Črnomerec-terminaalilta, joka on raitiovaunulinjojen 2, 6 ja 11 päätepysäkki. Retkille pääsee myös joiltain muilta bussiasemilta, jotka yleensä sijaitsevat raitiovaunulinjojen päätepysäkeillä.

Samobor

Samobor on kaunis keskiaikainen kaupunki, joka sijaitsee vain reilun 20 kilometrin matkan päässä Zagrebista. Kaupungissa ei ole juurikaan teollisuutta tai uutta arkkitehtuuria, ja valtaosa siitä edustaa edelleen barokkityyliä. Kaupunkiin saapuu melko paljon päiväretkeläisiä etenkin viikonloppuisin Zagrebista, ja siellä riittää nähtävää useaksi tunniksi.

Kauniiden talojen lisäksi kaupunki on tunnettu herkuistaan, juomistaan ja elintarvikkeistaan, joita siellä ollessa kannattaa ainakin maistaa. Samoborska kremsnita -kermakakku, samoborski bermet -viina, joka muistuttaa vermuttia, ja samoborska muštarda -sinappi ovat kaikki kuuluisia kautta Kroatian. Suosittu tekeminen kroatialaisten keskuudessa on myös tulla tänne niin sanottuun Samoborsko gorje -rotkoon.

Tietoa kaupungista kannattaa hakea turisti-infosta, joka sijaitsee Zagrebissa Trg kralja Tomislava -pääaukiolla, alle viiden minuutin kävelymatkan päässä bussiasemalta. Busseja lähtee Zagrebin Črnomerec-terminaalilta yleensä vartin välein ja Autobusni kolodvor -linja-autoasemalta puolen tunnin välein. Liput maksavat noin kolme euroa, ja matka kestää puolisen tuntia.

Vrbovec

Vrbovec sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Zagrebista pohjoiseen. Täällä on mahdollisuus nähdä, kuinka Kroatian sisämaan maaseudulla oikein elellään. Ban Petar Zrinski on Kroatian suurimpia sankareita keskiajalta, ja kaupunki on kautta maan tunnettu hänen synnyinpaikkanaan. Kaupungissa on vanhoja rakennuksia, muutama hyvä museo ja myös De Piennes -suvun mausoleumi, joissa on hyvä kaupungissa ollessa vierailla. Paikalle pääsee junalla Zagrebin päärautatieasemalta noin 35 minuutissa ja bussilla päälinja-autoasemalta noin 45 minuutissa.

Karlovac

Noin 45 kilometriä etelään Zagrebista on Karlovac, joka sijaitsee neljän joen risteyksessä upealla paikalla. Paikalliset puhuvat mielellään myös niin sanotusta "viidennestä joesta", joka on Karlovačko-olut, merkki, joka maassa vähänkin aikaa oleskeleville tulee tutuksi. 1500-luvulla pääosin rakennettu kuusikulmainen kaupungin keskus on mukava paikka vaellella, käydä syömässä ja istuskella oluella.

Kesäisin myös jokien hiekkarannat vetävät väkeä puoleensa, ja kesäisin uimisen ja auringonoton lisäksi maastopyöräily on Karlovacin ympäristössä suosittua puuhaa. Myös kanootilla tai kajakilla soutelu joilla on täällä suosittua, ja parhaimmillaan kaupunki onkin juuri kesäkuukausina. Suosittu ajankohta vierailla kaupungissa on olutfestivaalien aika elokuun lopulla. Zagrebista Karlovaciin pääsee helposti sekä rautateitse sen päärautatieasemalta että linja-autolla päälinja-autoasemalta, ja matka-aikaa tulee noin 50 minuuttia.

Lisätietoa

Visit Croatia -sivusto esittelee lisää päiväretkikohteita.

Teksti: Peter Forsberg
2013/10

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti