Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Äkkilähtöjen avulla voit löytää tavallista edullisemman matkan tai päätyä seikkailulle yllättävään paikkaan. Mutta mitä pitää ottaa huomioon ennen äkkilähdön varaamista? Lue kattava tietopaketti matkailijalle!
koristekuva Frankfurt on suuri liikenteen solmukohta ja sinne on Suomestakin suhteellisen helppo päästä. Suoria lentoja on sen verran, että välilaskullisia lentoja ei ole välttämätöntä katsella. Suomalaiset matkustavat lähes poikkeuksetta Frankfurtin lentoasemalle, jolta juna on kaikkein paras ja nopein kyyti kaupunkiin.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Amsterdam
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Schipholin lippuautomaatteja (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Schipholin lentoasemalta voi siirtyä Amsterdamin keskustaan tai muualle kaupunkiin junalla, bussilla tai taksilla. Yleensä matka kestää 15–25 minuuttia lentoaseman ja päärautatieaseman välillä.

Saapuminen Amsterdamiin ja sinne tehtävät matkat ja lennot

Amsterdamin lentoasema on lähellä keskustaa, ja sieltä pääsee parhaiten muualle junalla. Myös bussilla, taksilla tai yksityiskuljetuksella voi siirtyä keskustaan tai muualle kaupunkiin. Amsterdamiin voi hyvin lähteä omatoimimatkalle, joka on aina edullisempi ja joustavampi vaihtoehto kuin matkatoimiston järjestämä pakettimatka, jollaiselle on helppoa mutta hintavaa lähteä.

Lentoasemalta muualle kaupunkiin

Amsterdamin lähin lentoasema eli Schiphol [kartalla] sijaitsee 15 kilometrin päässä ydinkeskustasta, ja siirtyminen sieltä keskustaan ja päinvastoin on helppoa ja nopeaa. Schipholista voi nopeasti siirtyä paitsi Amsterdamin ydinkeskustaan myös kaikkialle Alankomaihin. Oli matka sitten minne tahansa, voi reitin katsoa rautateiden sivuilta tai 9292-reittioppaasta.

Lentoasemalta voi siirtyä Amsterdamin keskustaan tai muualle kaupunkiin junalla, bussilla tai taksilla. Yleensä matka kestää 15–25 minuuttia lentoaseman ja päärautatieaseman välillä, mutta öisin tai erityistapauksissa voi mennä pidempään.

Rautateitse lentoasemalta muualle kaupunkiin

Nopein tapa kulkea kentältä keskustaan on juna, joka vie päärautatieasemalle (Amsterdam Centraal tai Centraal Station) vähän yli neljällä eurolla suuntaansa. Matka kestää 14 minuutista ylöspäin, yleensä alle 20 minuuttia, ja kannattaa katsoa juna, joka vie suoraan päärautatieasemalle eikä esimerkiksi syrjässä olevalle Sloterdijk-asemalle.

Junat lähtevät pääterminaalin alla olevalta asemalta yleensä laitureilta 1 tai 2, ja junia voi kiivaisiin aikoihin kulkea jopa alle viiden minuutin välein. Öisin kulkee jonkin verran junia, mutta yleisesti ottaen, jos jostakin syystä kentälle on päästävä keskellä yötä tai sieltä pois, on useita mahdollisuuksia, joihin kuuluu busseja ja junia, ja reittioppaasta voi selvittää parhaan reitin.

Lentokenttäjunassa on perinteisesti tapahtunut paljon näpistyksiä, joten matkatavaroista kannattaa pitää matkan aikana huolta, joskin viime vuosina tilanne on poliisin tarkan vartioinnin takia parantunut.

Airport Express

Toinen hyvä tapa matkustaa kentältä keskustaan on linja-auto, joka on erityisen hyvä menopeli niille, jotka yöpyvät Leidseplein-huvittelualueen tai Museumplein-museokortteleitten lähettyvillä. Bussiin käyvät matkakortit, joita on 24–168 tuntia voimassa olevia ja kaikenlaisia lippuja voi ostaa sekä etukäteen että bussista. Matkakortit ovat suhteessa sitä edullisempia mitä pidemmän aikaa ne ovat voimassa, ja näin on hyvä heti samalla ostaa matkakortti, jonka voimassaoloaika kattaa koko oleskelun ajan. Linja-auto numero 197 (Airport Express) kulkee lentoaseman ja keskustan välin noin 25 minuutissa, ja mikäli lippua ei ole hankkinut etukäteen, maksaa yhdensuuntainen lippu kuskilta ostettuna 5 euroa.

Bussi kulkee tiiviiseen tahtiin aamusta yömyöhään, ja se lähtee laiturista B9. Öisin N97 kulkee samalla hinnalla samoja reittejä pitkin.

Taksi

Taksilla voi siirtyä lentoasemalta muualle kaupunkiin, mutta kannattaa varmistaa, että taksi on oikea taksi eikä pimeä, laiton taksi. Oikean taksin tunnistaa siitä, että rekisterikilvet ovat siniset ja että katolla on näkyvästi yhtiön nimi.

Taksilla matkustaminen on Suomen hintoihin nähden edullista, mutta halvaksi siirtyminen lentoasemalta taksilla ei silti tule. Matka ydinkeskustaan kestää ruuhkista riippuen 20–50 minuuttia, ja sille tulee yleensä hintaa 40–50 euroa. Taksi ovat paikassa nimeltään ”Schiphol Plaza”, jonne on kylttien avulla helppo suunnistaa. Kyytejä, joita kuskit tarjoavat kenties jo terminaalissa tai taksitolpalla, kannattaa vältellä, sillä viralliset taksit eivät tee asiakkaita houkutellakseen yhtään mitään.

I Amsterdam kertoo taksilla lentoasemalta muualle siirtymisestä

Muut yksityiskyydit

Taksin lisäksi on olemassa yksityiskyytejä, joita on kaikilla lentoasemilla ja jotka voivat olla edullisempia kuin normaalit taksit.

Yksi hyvä yksityiskyyti on Amsterdam Airport Shuttle, joka vie lähes kaikkiin hotelleihin Amsterdamin alueella ja josta vastaa maan lähes kaikista lentokenttäkyydeistä vastaava Connexxion. Kyytejä on joka päivä klo 06.30–21 ja matkan hinta määräytyy sen mukaan kuinka monta ihmistä on kyydissä. Hinta on korkeintaan 17 euroa ja aina on edullisempaa heti varata edestakainen matka, joka kalleimmillaan maksaa 28 euroa. Kyyti tilataan etukäteen verkkosivujen kautta, ja hinta on sitä alhaisempi mitä useampi ihminen varaa samalla lippunsa. Sen lisäksi, että lipun voi tilata etukäteen, sen voi ostaa myös paikan päällä saapuvien neloshallista (”Arrivals 4”), ja sinne voi löytää tiensä seuraamalla kylttejä, joissa lukee ”Amsterdam Shuttle Desk”. Minibussi löytyy Schiphol Plazan laiturista A7, ja lähtiessä se hakee asiakkaan hotellin ovelta. Kyytiin mahtuu kerrallaan korkeintaan 8 hengen ryhmä.

Raitiovaunupysäkkejä päärautatieaseman edessä
Rautatieaseman edestä kulkee raitiovaunulinjoja kaikkialle kaupunkiin.
Kuva: Peter Forsberg

Matkoista päärautatieasemalta ja muilta pysäkeiltä majapaikalle

Mikäli siirtyy keskustaan junalla tai lentokenttäbussilla numero 197, on siirtyminen muualle kaupunkiin varsin yksinkertaista.

Junalla lentoasemalta saapuvan on helppo kävellä moneen eri osaan, mutta jos hotelli on lähellä Nieuwmarkt-aukiota, joka on punaisten lyhtyjen alueen vieressä ja vanhassakaupungissa, voi sinne siirtyä nopeasti metrolla. Metrolla voi myös mennä seuraavalle asemalle eli Waterlooplein-aukion tienoille, mutta sen jälkeen ei metrosta ole vierailijalle enää kovin paljon hyötyä.

Jos majapaikka ei ole näiden aukioiden lähellä tai kävelyetäisyydellä rautatieasemasta, on aseman edustalla useiden raitiovaunulinjojen pysäkit. Lippuja saa vaikka pysäkkien automaateista tai sitten raitiovaunujen takaosissa olevalta lippukassalta, jolta myös saa reittikartan ja tietoa englanniksi. Raitiovaunuihin voi nousta vain kahdesta ovesta eli etuovesta ja lipunmyyntiovesta, ja niistä voi nousta pois vain kolmesta eri ovesta, mihin on hyvä kiinnittää huomiota. Raitiovaunujen ja muiden julkisten menopelien reitit voi hyvin selvittää 9292-reittioppaasta.

Jos saapuu bussilinjalla 197, kulkee se läpi monen paikan, kuten Leidsepleinin ja Museumpleinin, ja jos majapaikka on lähellä Rijksmuseumia tai Leidsepleiniä, on kannattavampaa tulla bussilla keskustaan. Junalla pääsee parhaiten keskiaikaiseen keskustaan ja rautatieaseman liepeille.

Siirtyminen muilta Alankomaiden lentoasemilta Amsterdamiin

Monet halpalentoyhtiöt karttelevat Schipholia ja laskeutuvat mieluummin esimerkiksi Eindhovenin kentälle. Jos laskeutuu sinne tai muille maan lentoasemille, on niiltä aina Connexxionin tiuhaan tahtiin liikkuva, edullinen bussi rautatieasemalle. Rautatieasemalta pitää sitten joko automaatista tai kassalta ostaa lippu Amsterdam Centraal -asemalle. Junat liikkuvat tiuhaan tahtiin, usein vartin välein, ne ovat nopeita ja lippu esimerkiksi välillä Eindhoven–Amsterdam maksaa noin 20 euroa suuntaansa. Edestakaisista rautatiematkoista ei saa alennuksia.

Amsterdam Centraal
Amsterdamin päärautatieasema on ydinkeskustassa oleva Amsterdam Centraal (Centraal Station).
Kuva: Peter Forsberg

Rautateitse Amsterdamiin tai sieltä muualle

Amsterdamissa on useita rautatieasemia, ja päärautatieasema on ydinkeskustassa oleva Amsterdam Centraal (Centraal Station). Jos haluaa muualle kuin ydinkeskustaan, voi jäädä muualla pois, ja tämä on helppo etukäteen selvittää. Rautatieasemalta on metroyhteys keskiaikaiseen keskustaan ja Waterloopleinille, ja sen edestä kulkee monia eri raitiovaunulinjoja, jotka suuntaavat kaikkialle kaupunkiin. Esimerkiksi Sloterdijk-asemalta pääsee raitiovaunulinjalla 12 muualle kaupunkiin ja keskustaan.

Reitit voi katsoa 9292-sivuilta.

Linja-autolla Amsterdamiin tai sieltä muualle

Rautatiet ovat Alankomaiden hallitseva liikkumismuoto, ja linja-autoja tulee oikeastaan vain muista maista. Saksalainen Flixbus kulkee Amsterdamiin monesta eri kaupungista, ja sinne myös pääsee saman yhtiön busseilla. Sen bussit lähtevät Sloterdijk-asemalta, joka on keskustan laitamilla ja jonne pääsee raitiovaunulinjalla 12. Rautatieasema on päätepysäkki, ja siellä mennään asemahallin läpi, ovista ulos ja pienen puistikon läpi Radarweg-kadulla olevalle pysäkille [kartalla]. Jotkin muutkin yhtiöt lähtevät sieltä, ja pysäkille on helppo tulla.

Toinen linja-autojen suosima asema on Duivendrecht-metroaseman vieressä [kartalla], ja sinne pääsee metrolinjoilla 50 ja 54. Eurolines käyttää tätä pientä asemaa, ja sen kyydissä pääsee vaikka Britanniaan, Brysseliin tai Pariisiin.

Matkustaminen ja matkat Suomesta Amsterdamiin

Amsterdamiin voi matkustaa omatoimisesti, jolloin lennot ja hotelli varataan itse. Sinne voi myös matkustaa hintaville järjestetyille matkoille, joita monet kotimaiset matkatoimistot ja myös pienemmät matkatoimistot tekevät. Amsterdam on sen verran sekava ja vilkas kaupunki, että siellä on hyvä viettää vähintään kolme kokonaista vuorokautta mutta parhaiten sen elämänmenoon pääsee kiinni jos vierailee siellä useamman kerran.

Suuri osa Amsterdamiin haluavista suomalaisista, joilla pieni budjetti ei ole esteenä, vierailevat kaupungissa mieluiten kesäaikaan, ja matkat, jotka tehdään syyskuun ja toukokuun välisenä aikana, ovat usein edullisempia kuin kesällä tehdyt matkat. Tämä ajanjakso onkin erinomainen vierailuaika kaupungissa, sillä silloin Ajax pelaa jalkapallo-otteluitaan, kulttuurielämä on täydessä vauhdissa ja kaikki paikat ovat avoinna, toisin kuin heinä-elokuussa, jolloin lomien takia osa paikoista on kiinni.

Kesäaika on suosittua aikaa vierailla muulloin säiltään oikullisessa Amsterdamissa, mutta erityisen suosittu aika on heinäkuun loppupuolelta elokuun loppuun. Tällöin eurooppalaisten kesäloma-aikaan Amsterdamiin saapuu paljon vierailijoita, ja etenkin elokuun kaksi ensimmäistä viikonloppua ovat melko kaoottisia. Myös heinäkuun viimeinen viikonloppu on erityisen kiireistä aikaa hollantilaisten lomien takia, ja tällöin ei missään nimessä kannata lähteä päiväretkelle Amsterdamin ulkopuolelle.

Finnair lentää (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Finnairin kyydissä Amsterdamiin voi lentää arkipäivisin kahdesti päivässä, ja yksi lento on aamulla, toinen iltapäivällä.

Omatoimimatkat

Suomesta voi lentää Helsinki-Vantaan lentoasemalta suoraan noin 2½ tunnissa Amsterdamin Schiphol-lentoasemalle. Suoria lentoja on sen verran paljon, ettei välilaskullisia kannata katsella, ja suurten lentoyhtiöiden hinnat ovat sen verran kohtuullisia, ettei tarvetta ole yrittää löytää halpalentoyhtiöiden lentoja. Joustavuudesta on aina taloudellista hyötyä, ja jos katselee hintakalenteria, voi valita itselleen edullisimmat lennot.

Finnairin kyydissä voi lentää arkipäivisin kahdesti päivässä, ja yksi lento on aamulla, toinen iltapäivällä. Hinnat ovat kohtuullisia, ja esimerkiksi Finnairin lennoilla voi edestakaisen matkan saada 150–300 eurolla. Finnairin koneilla pääsee myös Suomen suurimmista kaupungeista ensin Helsinkiin ja sieltä eteenpäin, mutta aamulennolle on hankala ehtiä muualta Suomesta.

KLM lentää joskus neljäkin kertaa päivässä suoraan Helsingistä Amsterdamiin. Matkat maksavat suurin piirtein sadan euron tietämissä suuntaansa, mutta tietenkin joskus tulee vastaan alempia hintoja ja jotkin ajankohdat ovat kalliimpia kuin toiset.

SAS ei lennä enää juurikaan suoria lentoja Helsingin ja Amsterdamin välillä, mutta nopeimmillaan sinne voi päästä reilussa 3 tunnissa. Edestakainen matka maksaa alkaen vähän alle 200 eurosta, ja lentoja on usein.

Lisää yhteyksiä Amsterdamiin voi katsoa vaikka Skyscannerin sivuilta.

Matkatoimistojen järjestämät matkat

Amsterdamiin voi lähteä myös matkatoimiston järjestämälle pakettimatkalle, mikä on helpoin mutta myös hintavin tapa lähteä matkoille. Homma toimii hyvin helposti, ja matkan voi valita klikkaamalla pari kertaa ja vinguttamalla maksukorttiaan. Se, kuinka monen tähden hotellissa yönsä viettää, vaikuttaa suuresti matkan hintaan, ja ero 2–3 tähden hotellin ja 4–5 tähden hotellin välillä voi olla huomattava. Monet matkatoimistot tekevät hyvin lyhyitä, parin vuorokauden kestoisia matkoja Amsterdamiin, mutta se on vilkas ja sekava paikka, jossa pitäisi viettää vähintään kolme mutta mielellään ainakin neljä kokonaista vuorokautta.

Tjäreborg tekee neljän vuorokauden matkoja Amsterdamiin, ja niiden aikana voi olla kohtuulliset kaksi kokonaista vuorokautta kaupungissa. Kolmen tähden hotelli maksaa keskitalvellakin lähes 700 euroa ja neljän tai viiden tähden hotellista joutuu pulittamaan lähes 1000 euroa.

Aurinkomatkat järjestää 2–5 vuorokauden kaupunkilomia Amsterdamissa. Hintakalenterista voi kätevästi katsella eri aikojen ja hotellien hintoja, ja kalleimpia aikoja lähteä matkaan ovat loma-ajat kuten joulun ja loppiaisen välinen aika, pääsiäinen ja heinä-elokuu. Neljän vuorokauden matkalle, jolla voi viettää kaksi kokonaista vuorokautta paikan päällä, voi päästä joskus alle 500 eurollakin mutta yleensä sellaiseen uppoaa vähintään 600–800 euroa.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Franklin Heijnen /Flickr, Peter Forsberg, Jori Samonen /Flickr
2017/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lukijoiden kommentteja

Amsterdamiin voi mennä vaikka talvella, koska...

Milloinkaan ei ole täysin kelvoton ajankohta mennä Amsterdamiin. Osa vuodenajoista sopii silti toisia paremmin tälle reissulle.
Kesä on tietysti Amsterdamin vilkkain matkustuskausi. Se kestää kesäkuusta elokuuhun. Sää on mukava, ja terassit ja ulkotapahtumat ovat täydessä vauhdissa. Nähtävyyksiin on pitkät jonot, ja hotellien hinnat ovat tapissa. Pöydät suosituimpiin ravintoloihin kannattaa varata ainakin viikko etukäteen, eikä lippujen varaamista suosittuihin nähtävyyksiin, kuten Anne Frank Huisiin ja Van Gogh -museoon kannatta jättää viime tippaan.
Syys-lokakuussa hinnat ja kävijämäärät laskevat sesongin huippulukemista. Sää on silti aurinkoinen ja leuto. Lyhytaikaisia sateita saattaa esiintyä. Syyskuussa kesä on melkein ohi, mutta kaunis sää kestää aika usein vielä muutamia viikkoja. Näihin aikoihin on paljon kiinnostavia festivaaleja, mutta ihmisiä ei ole yhtä paljon.
Hiljaisempaa aikaa kestää marraskuusta helmikuuhun. Tammikuu voi olla kolea ja pimeä, mutta museoiden jonot ovat lyhyitä ja keskustassakin on tilaa kulkea. Tyypillisesti halvin kuukausi käydä Amsterdamissa on helmikuu juuri ennen tulppaanikautta. Talvi onkin erinomainen vuodenaika vierailla edullisten hotellihintojen vuoksi. Lämpötilat pyörivät muutaman asteen plussalla, joten palelemaan ei pääse, mutta sää on yleisesti ottaen harmaata ja synkkää.
Tulppaanikauden käynnistyminen on merkki Amsterdamin kevään alkamisesta, ja se kestää yleensä noin maaliskuun puolivälistä kesäkuun puoliväliin. Sää voi kuitenkin olla arvaamaton, joten vedenpitävä vaatetus on tarpeen. Sanomattakin on selvää, että tämä on erinomaista aikaa tutustua kukkamarkkinoihin, kuten kuuluisaan Bloemenmarktiin. Tästä seuraa, että hotellien ja lentojen hinnat Amsterdamissa nousevat yleensä huhti- ja toukokuussa.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti