Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Tukholmaan on perinteisesti lähdetty laivalla yhdeksi tai useammaksi päiväksi. Nykyään laivat ovat hienoja ja kalliita, Tukholman-risteilylle tulee useimmiten melkoisesti hintaa ja kunnolla Tukholmaan tutustumaan mielivien kannattaa myös harkita lentämistä.
koristekuva Málagaan voi lentää suoraan vähän alle viidessä tunnissa, ja sinne on päivittäisiä suoria lentoja ympäri vuoden. Málagan lähellä olevalta lentoasemalta voi parhaimmillaan alle vartissa siirtyä junalla Málagan ytimeen. Jos matkan tekee mieluummin bussilla, kulkee lentoasemalta niitäkin.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Ateena
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Konsertti historiallisilla raunioilla
Muinaisten rakennusten rauniot tarjoavat upeat puitteet tapahtumille kuten musiikki- ja teatteriesityksille.

Tapahtumat ja esitykset

Ateenassa on erinomainen, akustiikaltaan lyömätön konserttitalo, ja siellä on hyvä seurata klassisen musiikin konsertteja, oopperaa, balettia ja nykytanssia. Siellä on erittäin eläväinen yöelämä, johon etenkin Gazissa kuuluu myös live-musiikkia ja tiskijukkia, eniten viikonloppuisin. Myös muulloin on tapahtumia, jotka yleensä pääsevät alkamaan vasta puolenyön kieppeillä. Iltaisin voi myös kuunnella jatsia tai bluesia, mennä katsomaan näytelmän, katsella alkukielisiä elokuvia niin sisällä kuin ulkosallakin tai sitten mennä katsomaan jalkapallo- tai koripallo-ottelua.

Klassinen musiikki, ooppera, baletti ja tanssi

Ateenan konserttitalo Megaron [kartalla] sijaitsee Megaro moussiki -metroaseman vieressä, ja siellä on talvikaudella päivittäin korkeatasoisia klassisen musiikin konsertteja, oopperaa, balettia ja erilaisia tanssiesityksiä nykytanssista klassiseen.

Klassisen musiikin esityspaikkana konserttitalo on Kreikan ykköspaikka, ja siellä on runsaasti erikoiskonsertteja joulun tienoilla. Se on myös Ateenan valtionorkesterin kotisali.

Konserttitalo on myös valtionoopperan kotisali. Oopperaa siellä on ajoittain päivittäin, ja joskus oopperaesityksissä voi olla viikkojenkin taukoja. Megaronin lisäksi oopperaa voi seurata Olympia-teatterissa [kartalla].

Tanssia Megaronissa on monipuolisesti niin, että nykytanssia voi seurata usein, mutta siellä on myös huippuluokan balettia, kuten Moskovan Bolšoi-baletin vierailevia tähtiä.

Kesäisin klassisen musiikin konsertteja ja muita esityksiä on ulkosalla, ja niiden pääasiallinen esityspaikka on Megaronin puutarha, joka englanniksi tunnetaan nimellä "Garden of the Concert Hall". Tämä Parko Eleftherias -nimellä tunnettu puisto [kartalla] on etenkin keskiviikkoisin konserttien pitopaikka, mutta varsinkin syyskuussa konsertteja on muulloinkin, yleensä myös maanantaisin ja perjantaisin.

Kesäkonsertteja on usein myös muualla, etenkin Herodes Atticuksen odeionilla [kartalla] eli Herodianilla, joka on myös Ateenan kulttuurifestivaalien pääpitopaikkoja.

Jazz ja blues

Ateenassa on mahdollista kuulla iltaisin jatsia, ja siellä tunnetuimpia paikkoja jazzkeikoille on Half Note Jazz Club [kartalla]. Toinen hyvä jazzklubi, missä voi kuulla myös bluesia, on esimerkiksi Dizzy Miles [kartalla].

Klubien lisäksi Ateenassa voi kuulla jatsia, bluesia ja muita vastaavia musiikkityylejä festivaaleilla. International Jazz & Blues Festival pidetään Likavittos-kukkulan yläilmoissa olevalla teatterilla kesäkuussa.

Rock, pop ja muu viihteellinen musiikki

Keikkoja, tiskijukkia ja musiikkitapahtumia on eniten ydinkeskustassa viikonloppuisin, ja etenkin Psiri-kaupunginosan Iroon-aukio [kartalla] lähiympäristöineen on paikka, jossa voi noin vain törmätä kaikenlaiseen.

Nykyisin kuitenkin eniten keikkoja, klubeja tiskijukkineen ja muuta vastaavaa menoa on eniten Gazi-kaupunginosassa, jonne pääsee nykyään metrolla (asema: Kerameikos). Eniten toimintaa on täällä iltaisin, ja se alkaa melko myöhään eli lähellä puoltayötä. Metroasemalta kannattaa suunnata pohjoiseen, missä on eniten baareja, klubeja ja keikkapaikkoja. Näihin kuuluu Gazarte [kartalla] aivan metroaseman vieressä, ja myös ja Volume 10 Bar [kartalla] ovat korttelistoissa paikkoja, joissa on lähes joka ilta jotakin ohjelmaa.

Suuren luokan rockkonsertteja on harvakseltaan olympiastadionilla [kartalla]. Melko suuria konsertteja, joissa on esiintynyt kaikkein suurimpia kansainvälisiä nimiä, pidetään Likavittos-kukkulan päällä olevalla amfiteatterilla [kartalla], joka on Herodianin ohella toinen Ateenan edelleen käytössä olevista amfiteattereista.

Tietoa niin pienistä kuin suuristakin keikoista saa Songkick-sivuilta.

Teatterit

Ateenan parhaita paikkoja käydä katsomassa erilaisia esityksiä on Akropoliin rinteellä sijaitseva Herodes Atticuksen odeion [kartalla], jossa voi nauttia teatterista, baletista ja klassisen musiikin konserteista. Tämä jyrkästi kalteva esiintymisareena antaa esityksille ainutlaatuiset, unohtumattomat puitteet.

Yksi uusimmista teattereista tai esiintymistiloista on Badminton-teatteri [kartalla], joka perustettiin yhteen vuoden 2004 olympialaisia varten rakennetuista tiloista. Teatteri tarjoaa laajan kirjon erilaisia esityksiä.

Ateenassa sijaitseva Kreikan kansallisteatteri [kartalla] rakennettiin 1900-luvun taitteessa, ja sen esityslistalla on niin klassista kuin moderniakin teatteria. Se sijaitsee korttelin päässä Omonia-aukiosta ja -metroasemasta.

Elokuvat

Kreikassa elokuvia ei dubata, vaan ne näytetään alkukielisinä ja kreikkalaisin tekstein.

Ateena on Euroopan eteläisimpiä suurkaupunkeja, ja sen pitkä kesä takaa sen, että siellä on parempi seurata elokuvia ulkona kuin missään toisessa Euroopan kaupungissa. Enää siellä ei tosin ole noin 1 000:ta ulkona olevaa elokuvateatteria, niin kuin siellä oli vielä 70-luvulla. Tyypilliset ajat elokuvanäytöksille ovat klo 21 ja klo 23, ja niiden aikana on tarjoilua. Ulkona elokuvia voi katsella parhaiten toukokuun alusta syyskuun loppuun, ja tämä sama suosittu traditio on yleiskreikkalainen ilmiö. Lisätietoa ulkoilmaelokuvanäytöksistä antaa Travels in Greece -sivusto.

Sisäelokuvateattereita Ateenan keskustassa on muutama, ja Omonia-aukion tienoilla on kolme sellaista. Cinema Treasures -sivusto kertoo elokuvateattereista, ja Angloinfo-sivusto näyttää lisää elokuvateattereita. Klikkaamalla niitä näkee myös niiden ohjelmiston.

Kreikan elokuva-arkisto on Gazissa vuodesta 2009 toiminut Lais [kartalla]. Siellä on paitsi elokuvaesityksiä myös vierailevia ohjaajia, luentoja ja muita tapahtumia.

Mainstream-tyylisiä elokuvia lähellä Omonia-aukiota näyttää esimerkiksi Odeon Opera [kartalla].

Urheilutapahtumat

Ateena on kovan luokan jalkapallo- ja koripallokaupunki. Ateenalaisilla joukkueilla on niin paikallisen liigan kuin Euroopan liigojenkin otteluja lähes ympäri vuoden, parhaiten kuitenkin talvikaudella syyskuusta toukokuulle.

Ateenassa on monta jalkapallojoukkuetta, joista Panathinaikos pelaa keskeisimmällä stadionilla [kartalla] ja on tunnetuin ja menestynein keskustan joukkueista. Sen pahin kilpakumppani on Pireuksessa pelaava Olympiakos. Ateenassa pelaa myös AEK, samoin kuin muutama muukin joukkue, Panionios ja Atromitos. Panathinaikos ja Olympiakos ovat tuttuja nimiä Euroopan liigoissa yleensä joka vuosi, ja kaikki Ateenan joukkueet pelaavat Kreikan liigassa.

Samojen seurojen joukkueet pelaavat samoihin aikoihin myös koripalloa. Kuten jalkapallojoukkueetkin, Ateenan parhaat koripallojoukkueet pelaavat paitsi Kreikan liigassa myös Euroopan liigoissa vuosi toisensa jälkeen ja menestyvät yleensä jalkapallojoukkueita paremmin. Itse asiassa vain Real Madrid (9) on voittanut enemmän Euroopan koripallomestaruuksia kuin Panathinaikos (6), ja korkeatasoisia korisotteluita voi nähdä Euroleague-liigassa. Panathinaikos pelaa olympia-alueella olevassa hallissa [kartalla] ja Olympiakos pidemmän matkan takana Pireuksessa.

Festivaalit ja muut tapahtumat

Ateenassa on paljon tapahtumia ympäri vuoden. Kulttuuritapahtumista valtaosa on kesällä, jolloin niitä voi olla monetkin samaan aikaan.

Ateenassa on muutamat suuret festivaalit vuosittain, ja niistä pisimpään kestävät Epidaurus-festivaalit, jotka pidetään kesäkuun alusta elokuun loppuun.

Kesäkuussa pidetään myös yhdet kaupungin suurimmista tapahtumista eli jazzfestivaalit Likavittos-kukkulan päällä. Samoihin aikoihin ovat myös suuret tanssifestivaalit, International Dancing Festival, jotka pidetään heinäkuun kahden ensimmäisen viikon aikana.

Pitkälle kesäkaudella ajoittuvat myös elokuussa pidettävät kuufestivaalit (engl. August Moon Festival), jolloin monille nähtävyyksille kuten Akropoliille ja Akropolis-museolle on ilmainen sisäänpääsy ja jolloin on luvassa klassisen musiikin konsertteja.

Kreikan suurin rockfestivaali Rockwave-festivaali ottaa maan pääkaupungin haltuunsa heinäkuussa. Festivaalille kannattaa suunnata kansainvälisten huippunimien vuoksi, mutta myös siitä syystä, että se on varmasti mukavaa vaihtelua kotimaan usein niin sateisille ja mutaisille festareille.

Kreikkalaisten omaa laskiaista eli Apokreas-karnevaaleja vietetään 40 vuorokautta ennen pääsiäistä, ajankohtana, joka edeltää paaston alkua ja jolloin kadut ja baarit täyttyvät juhlivista ihmisistä. Karnevaalien jälkeisenä maanantaina ateenalaiset kokoontuvat lennättämään leijoja kaupungin viheralueille tai kaupungin ulkopuolelle.

Gazin alueella [kartalla] sijaitseva Technopolis on entisen kaasutehtaan aluetta, ja sen valtavalla alueella järjestetään nykyisin paljon erilaisia kulttuuritapahtumia. Paikka on toiminut kulttuurikeskuksena vuodesta 1999, ja alueella järjestetään erilaisia taidenäyttelyitä, festivaaleja, konsertteja, messuja, näytelmiä ja muita kulttuuritapahtumia.

Tapahtumakalenteri

Eventbrite Athens

Juhlapyhät

Kreikan tärkeimmät juhlapyhät ovat joulu ja pääsiäinen. Jouluna kaupunki koristautuu loistokkaaksi, jouluvaloja ei puutu pienimmiltäkään kaduilta ja Syntagman aukiolle voi mennä ihastelemaan upeaa joulukuusta. Pääsiäistä juhlitaan Kreikassa hieman eri aikaan kuin Suomessa, ja sen ajankohta vaihtelee vuosittain. Pääsiäinen on Kreikassa jouluakin tärkeämpi juhla. Pitkäperjantain ilta huipentuu kirkoista lähteviin valokulkueisiin, ja pääsiäispäivän keskiyön messun kynttilänsytytysseremonia kuuluu vuoden tärkeimpiin hetkiin. Monet kreikkalaiset noudattavat pääsiäisajan paastoa ainakin osittain, ja keskiyön messun jälkeen suunnataankin koteihin yhdelle vuoden tärkeimmistä aterioista.

Teksti: Peter Forsberg, Anniina Simula
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti