Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Gdansk
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lapsi tervehtii nukkehahmoa Ulica Dlugalla
Ulica Długa -kadun varrella on kaikenlaista toimintaa etenkin kesäaikaan, katukauppiaista lapsia viihdyttäviin maskotteihin.

Lapsiperheen kanssa Gdańskissa

Gdańsk on kesäaikaan erinomainen lomakohde lapsiperheille, ja tietyin varauksin sinne voi perheen kanssa suunnata myös muina vuodenaikoina. Kaupunki on keskustan osalta mukava, siisti ja edullinen paikka tehdä kaikenlaista.

Jos haluaa tehdä perheille tyypillisiä asioita, kuten käydä eläintarhassa, on näitäkin mahdollisuuksia paitsi ydinkeskustan ulkopuolella myös Gdyniassa ja Sopotissa. Gdańsk on hyvä paikka lähteä tekemään edullisia ostoksia, syömään hyvin, vierailemaan museoissa ja tutustumaan vähän erilaisiin katumaisemiin kuin mihin kotimaassa on tottunut.

Parhaat matkustusajat

Gdańsk on perhelomakohteena parhaimmillaan kauneimpaan kesäaikaan, jolloin siellä on yleensä lämmintä ja aurinkoista. Ehdottomasti paras aika matkustaa sinne on kesäkuun alusta elokuun loppuun, mutta myös touko- ja syyskuu voivat pääosin olla kesäisiä kuukausia. Näiden lisäksi huhtikuussa on ensimmäisiä kevätpäiviä yleensä tiedossa, ja vielä lokakuussa voi olla kohtalaisen lämmintä. Talvikausi on pimeä, tuulinen ja usein sateinen ajanjakso, jolloin ei välttämättä hirveästi lunta tule mutta joka on ikävä aika lomailla koko perheen kanssa Gdańskissa.

Ruokailu

Gdańskin ravintolat ovat tarjonnaltaan varsin monipuolisia ja annokset ovat pääosin huokean hintaisia. Ravintoloita ei tarvitse erikseen etsiä vaan niitä on turistien suosimilla alueilla, ja myös ostoskeskusten yhteydessä on kaikenlaisia nopeita ruokapaikkoja.

Długa-katu ei ole kovin hyvä ravintolakatu, mutta sillä on ravintoloita, joiden joukosta on helppo poimia mieleisensä. Ravintolat ovat Długalla vähän normaalia kalliimpia, kuten numerossa 18 oleva Buddha Lounge. Siltä löytyy kuitenkin huokeitakin vaihtoehtoja, kuten itsepalveluravintola Neptun numerossa 33. Lisää ravintoloita on katua jatkavalla Długi-aukiolla, jolla on huomattavasti enemmän vaihtoehtoja.

Erityisen hyvä ruokailupaikka lapsiperheille on Sphinx-ketju, jonka ruoat sopivat perheen jokaiselle jäsenelle. Aukiolla on muitakin ravintoloita, jotka ovat varsin kohtuuhintaisia siitä huolimatta, että ne ovat kaupungin kalleimpia. Lisää ravintoloita on kulman takana Długie Pobrzeże -joenrantapromenadilla, jolla on talvisinkin terasseja ja jolla viihtyvät yksinomaan turistit. Yksi hyvä varma valinta täällä on Goldwasser, joka numerossa 22 erottuu edukseen muista ravintoloista.

Lähistöllä olevista kaduista myös Piwna, jonne pääsee joenrannalta kulkemalla kohti suurta Mariankirkkoa, on hyvä ravintolakatu ja myös Szerokalla on normaalia enemmän ruokapaikkoja, etenkin sen ja Pańska-kadun kulmauksen tienoilla.

Talvella tai huonolla ilmalla syömään voi lähteä myös ostoskeskuksiin, joita on esimerkiksi lähellä rautatieasemaa. Rautatieaseman ympäristössä on paljon etenkin pikaruokapaikkoja, ja sieltä saa kaikenlaista esimerkiksi päiväretkelle lähtiessä. Toisella puolella katua, Empik-myymälän vieressä [kartalla] on siinäkin hyvä valikoima erilaisia ruokapaikkoja, kuten kebabpaikkoja. Vanhassakaupungissa, joka on aivan näiden paikkojen vieressä, on jonkin verran ruokapaikkoja, kuten Madison-ostoskeskus [kartalla], jonka yläkerrassa on itsepalvelukasvisravintola ja alakerrassa intialainen ravintola, ja sieltä saa myös sushia ja pikaruokia.

Lue lisää ruokailusta.

Ostokset

Gdańskissa on hyvä tehdä ostoksia suurin piirtein samoilla tienoilla kuin käydään syömässäkin. Długa-kadulla on pieniä ruokakauppoja, jotka ovat avoinna aamusta iltaan, ja sillä on myös herkkukauppoja, leipomoita ja suklaapuoteja. Sen ja sitä seuraavan Długi-aukion laidalla on myös kaupan matkamuistoja, joista meripihkakorut ja muut meripihkasta valmistetut tuotteet ovat ainutlaatuisimpia. Lisää vastaavaa kaupankäyntiä on Mariacka-kadulla suuren kirkon alapuolella, missä sijaitsevat parhaat meripihkamyymälät. Niitä on kyllä muuallakin, kuten Długie Pobrzeże -joenrantapromenadilla, mutta ydinkeskusta on turisteille suunnattu ostospaikka ja näin sieltä ei löydy suurta valikoimaa kaikenlaista.

Keskustan parhaat nykyaikaiset ostospaikat ovat rautatieaseman vieressä ja vanhassakaupungissa. Empik-liikkeen ympäristössä on monia mielenkiintoisia kauppoja, ja täällä ollaan pääosin sisätiloissa, niin että nimenomaan talvella tai sateella tämä on hyvä osoite. Vieressä oleva Madison-ostoskeskus [kartalla] on oiva kauppakeskus, josta saa lähes mitä tahansa. Ostoskeskuksen ohi kulkeva Rajska-katu on varsin hyvä sekin, sillä on kaikenlaisia liikkeitä matkalla kohti Długaa, ja sillä on muutama ruokakauppa ja muitakin liikkeitä.

Vuonna 2020 sunnuntaisin eivät ostoskeskuksetkaan enää saa olla avoinna, ja näillä näkymin vain apteekit, kukkakaupat ja kioskimaiset liikkeet saavat maaliskuun 2020 jälkeen olla avoinna sunnuntaisin ja pyhäpäivinä.

Lue lisää ostoksista.

Kävelijöitä Dluga-kadulla
Gdańskin-lomalla ei välttämättä joudu turvautumaan joukkoliikennevälineisiin, sillä kaikki löytyy keskustasta melko pienen alueen sisältä ja yksinkertaisinta ja edullisinta on kävellä paikasta toiseen.

Liikkuminen paikasta toiseen

Lentoasemalta voi hoitaa perheen hotellille kohtuuhinnalla taksilla, etenkin jos käyttää Neptun-yhtiötä, joka on lentoaseman virallinen taksiyhtiö. Sieltä tulee myös bussi 210 päärautatieaseman tienoille, ja sillä pääsee myös Długan edustalle. Siihen voi ostaa lippuja złotyilla aseman edessä olevista automaateista tai kuskilta. Linja-autopysäkit löytyvät uuden rautatieaseman takaa. Myös rautateitse voi tulla, mutta se vaatii useimmissa tapauksissa vaihdon, ja näin taksi ja bussit ovat edelleenkin parhaat tavat siirtyä kentän ja keskustan välillä.

Gdańskin-lomalla ei välttämättä joudu turvautumaan joukkoliikennevälineisiin, sillä kaikki löytyy keskustasta melko pienen alueen sisältä ja yksinkertaisinta ja edullisinta on kävellä paikasta toiseen. Taksiin voi turvautua lyhyilläkin matkoilla. Taksat ovat kohtuullisia, mutta osoitteiden on oltava selkeästi esitettyinä ja on otettava huomioon, että joka paikkaan ei autolla pääse ja että liikennejärjestelyt ovat mitä ovat.

Jos mielii matkustaa Sopotiin tai Gdyniaan, on vartin välein kulkeva paikallisjuna paras kyyti. Lippuja saa asemalta automaatista tai lippukassalta ja voi myös hankkia päivälippuja, jotka käyvät koko tämän Kolmoiskaupungin alueella vuorokauden ajan. Mikäli haluaa liikkua julkisilla, on hyvä tutustua niistä kertovaan sivuun.

Parhaat alueet perheille

Edellä mainitut alueet, eli ydinkeskustan Długa-kadun ympäristössä, rautatieaseman ympäristö raiteiden kummallakin puolella ja sen vieressä oleva vanhakaupunki yhdessä solidaarisuuskeskuksen kanssa ovat Gdańskin parhaat alueet kenelle tahansa. Ensimmäisellä matkalla tai matkan parina ensimmäisenä päivänä näihin alueisiin kannattaa tutustua mahdollisimman tarkkaan. Vilkkaina aikoina on myös hyvä vierailla Pyhän kolminaisuuden kirkon vieressä olevalla alueella [kartalla], jolla käy vähän turisteja ja jolla sijaitsee monipuolinen Gdańskin kansallismuseo.

Perheille jonkin verran nähtävää ja ajanvietettä löytyy Gdyniasta, jonne on reilun puolen tunnin junamatka. Siellä sijaitsevan akvaariomaailman ympäristössä on paljon vierailupaikkoja, ja Gdyniassa on myös hyviä ravintoloita ja nykyaikaisia ostospaikkoja, kuten kauppakeskuksia. Eniten perinteistä nähtävää on akvaariomaailman yhteydessä [kartalla], ja sinne voi kävellä rautatieasemalta.

Kesäisin Sopotin yli 30 kilometriä pitkät hiekkarannat tarjoavat tilaisuuden nauttia perinteisestä rantalomasta. Kaupunki on mukava matkakohde lapsiperheille juuri kesäkaudella etenkin huhtikuusta lokakuuhun, ja paras rantaloma-aika ajoittuu kesäkuun alkupuolelta syyskuun alkuun. Kuten Suomessakin, sää voi olla Gdańskissa kesäisin hivenen epävakaata, mutta yleensä siellä on lämpimämpää kuin Etelä-Suomessa. Sopotissa on mukavaa tunnelmaa, siellä on paljon liikkeitä, ravintoloita ja kaikenlaista mielenkiintoista, kuten Monte Cassino -pääkadun vieressä oleva erikoinen talo (Haffnera 6) [kartalla]. Monte Cassinon varrella on hyvä määrä ruokapaikkoja, ja toinen hyvä katu niin ravintoloille kuin ostoksillekin on Grunwaldzka [kartalla]

Gdańskiin tai muualle Kolmoiskaupungin alueelle suuntaavan on hyvä tutustua myös sivuun, jolla kerrotaan hyvistä vierailupaikoista perheille. Gdyniaan ja Sopotiin menevien on hyvä tutustua myös kohteiden pikaoppaisiin.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti