Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Gdansk
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Bussi Gdanskin lentoaseman edessä
Gdańskin kansainväliseltä lentoasemalta pääsee ydinkeskustaan linja-autolla, junalla, minibussilla tai taksilla.

Siirtyminen Gdańskin lentoasemalta ja muilta asemilta ja satamasta keskustaan

Gdańskin kansainväliseltä lentoasemalta pääsee ydinkeskustaan linja-autolla, junalla, minibussilla tai taksilla. Myös Gdańskin lähellä olevasta satamasta pääsee sekä julkisilla että yksityiskyydeillä muualle kaupunkiin. Jos Gdańskiin saapuu muualta Puolasta tai lähimaista linja-autolla tai junalla, ovat asemat vierekkäin lähellä ydintä ja kohtalaisen helpon ja lyhyen kävelymatkan päässä kaikkialta keskustan alueelta.

Gdanskin lentoasemalta keskustaan ja muualle kaupunkiin

Gdańskin lentoasemalta on helppo linja-autolla siirtyä rautatieaseman edustalle tai sen lähelle, mutta matkaan kuluu yllättävän kauan. Taksi on nopeampi, mutta junalla voi joutua vaihtamaan asemaa ja se on hyvä lähinnä niille, jotka suuntaavat heti kohti Gdyniaa. Taksin lisäksi on muitakin yksityiskyytejä, jotka ovat hyviä suuremmille kuin neljän hengen ryhmille.

Gdańskin lentoasema nimeltään Lech Wałęsa [kartalla], joka joissain yhteyksissä tunnetaan myös nimellä “Port Lotniczy”, sijaitsee noin 14 kilometrin päässä keskustasta. Matka sieltä keskustaan kestää 30–60 minuuttia, ja nopeimmin matka sujuu taksilla, sillä bussilinja kiertelee Gdańskin laitaosissa kauan ennen kuin se pääsee ytimeen.

Linja-auto

Lentoasemalta on kenties helpoin lähteä keskustaa kohti linja-autolla, ja linja 210, joka kulkee kerran pari tunnissa, on valtaosalle turisteista kaikkein paras yhteys. Yksi varsin keskeinen pysäkki keskustassa on rautatieaseman edessä (Dworzec Główny PKP), ja sitä seuraava pysäkki eli Brama Wyżynna [kartalla] on se joka on Długa-kävelykadun edustalla. Lipun voi ostaa automaatista tai kuskilta.

Kun palaa takaisin lentoasemalle, kannattaa mennä näitä vastapäätä oleville pysäkeille ja katsoa niistä se, jolla lukee numero 210. Kuten muuallakin kaupungissa, pysäkkejä voi olla monta vierekkäin, ja on aina tärkeää tarkastaa, että juuri sen bussin numero lukee pysäkillä, sillä se bussi pysähtyy vain siihen. Aikataulu on hyvä lentoasemalle palatessa käydä katsomassa etukäteen, sillä päivälläkin bussi kulkee yleensä vain kahdesti tunnissa.

Kotiinpäin palatessa turvallisinta on se, että ostaa lipun etukäteen automaatista. Lipun voi ostaa hyvissä ajoin, tai niitä voi ostaa useampia yhdellä kerralla, sillä kukin lippu leimataan bussiin tai muuhun liikennelaitteeseen noustessa. Yksittäinen lippu Gdańskiin maksaa 3,80 złotya. Bussiin käy myös 24 tunnin kortti, ja mikäli Gdańskissa aikoo liikkua seuraavan 24 tunnin aikana myös muilla julkisilla liikennevälineillä kannattaa sijoittaa pidempiaikaiseen lippuun, jonka normaalihinta aikuisilta on 13 złotya. Sen voi hankkia myöhemmin keskustasta, mistä sen voi ostaa lippuautomaateista tai kioskeilta. Gdańskin joukkoliikenteestä vastaa ZTM.

Juna

Suhteellisen uuden vaihtoehdon linja-autokyydille tarjoaa rautatieyhteys, jonkalainen lentoasemalta nykyisin on keskustaan ja suoraan Gdyniaan. Tämä on kuitenkin kaupunkia tuntemattomalle ja Gdańskin keskustaan kulkevalle riskaabeli yhteys, sillä useimmiten junaa pitää vaihtaa Gdańsk Wrzeszcz -asemalla. Siellä pitää vaihtaa SKM-paikallisjunaan, jolla sitten kuljetaan vielä 3 pysäkinväliä päärautatieasemalle. Junalla voi mennä myös Sopotiin, mutta myös sinne päästäkseen täytyy vaihtaa Wrzeszcz-asemalla. Gdyniaan pääsee suoraan lentoasemalta junalla, ja tämä onkin sinne meneville paras yhteys.

Lippuja voi ostaa asemalta mutta myös junasta, ja junia kulkee päiväsaikaan vartin välein. Matka Gdańskin keskustaan kestää noin 45 minuuttia, ja huomionarvoista on se, että paikallisjuniin käyvät liput eivät käy muihin julkisiin liikennelaitteisiin.

Yksityiskuljetukset ja taksi

Gdańskin lentokentällä odottelevat taksikuskit ovat nykyään entistä rehellisempiä, ja heidän autoissaan on aina mittari. Nousta ei kannata tunnuksettomaan taksiin, vaan hyvä on yrittää valita Neptun Taxi, joka on virallinen, luotettava taksiyhtiö. Pimeää taksia vältelläkseen on hyvä varmistaa, että numero 19686 lukee auton sivulla. Melko normaali hinta on 60 złotya päivisin, ja paikallisten mukaan 70–80 on maksimihinta, jos käyttää taksia viikolla päiväsaikaan. Öiseen aikaan, viikonloppuisin ja juhlapyhinä maksimihinnan tulisi olla 80–100 złotya.

Shuttle-bussi Lech Walesa -lentoaseman edustalla
Lentoasemalta voi myös ottaa yksityiskuljetuksen, joista airport shuttle -tyyliset kyydit ovat hyviä porukoille. Niitä lähtee samasta paikasta kuin bussejakin, ja tarvittaessa kuski odottaa nimikyltin kanssa.

Lentoasemalta voi myös ottaa yksityiskuljetuksen, joista airport shuttle -tyyliset kyydit ovat hyviä porukoille. Niitä lähtee samasta paikasta kuin bussejakin, ja tarvittaessa kuski odottaa nimikyltin kanssa terminaalissa. Yksi hyvä vaihtoehto on Gdańsk Shuttle, jolla pääsee nopeasti paitsi Gdańskin keskustaan myös Gdyniaan ja Sopotiin. Gdańskiin matka maksaa alkaen noin 20 euroa per kyyti 1–4 hengelle.

Siirtyminen Gdańskin ja Gdynian satamista muualle

Gdańskiin voi saapua meriteitse esimerkiksi Nynäshamnista, ja on hyvä huomata, että toukokuusta 2015 alkaen lautat ovat saapuneet Westerplatten [kartalla] satamaan eivätkä enää Nowy Port -satamaan muistomerkin viereen. Satama on noin 11 kilometrin päässä ydinkeskustasta, ja sataman ja päärautatieaseman väliä kulkevat linja-autot 106 ja 138. Lipun voi ostaa etukäteen tai kuskilta, ja näin paikallista valuuttaa on hyvä nostaa terminaalin automaatista tai vaihtaa euroja. Taksimatka sataman ja keskustan välillä on kuitenkin kohtuuhintainen ja maksaa päivällä yleensä noin 30 złotya eli alle 10 euroa. Omalla autolla tänne saapuvat seuraavat vain yksinkertaisesti ”Centrum”-kylttejä, ja automatka keskustaan kestää 15–30 minuuttia.

Gdynian laivaterminaaliin [kartalla] on ajoittain tullut Helsingistä matkustajalauttoja, ja yksi suomalaiselle mahdollinen yhteys on Stena Linen lautta Gdynian ja Karlskronan välillä. Gdynian satamasta voi kulkea linja-autolla 150 tai F Gdynian päärautatieasemalle, mistä pääsee tiuhaan tahtiin kulkevilla junilla Sopotin kautta Gdańskiin. Bussilippu maksaa 3 złotya, joskin F kuuluu ns. nopeisiin busseihin, joihin liput maksavat 4 złotya. Taksimatka keskustaan on lyhyt, ja omalla autolla tänne saapuvat seuraavat ”Centrum”-kylttejä, jotka vievät Gdynian ytimeen noin 10 minuutissa.

Juna Gdyniaan Gdansk Glowny -rautatieasemalla
Jos Gdańskiin saapuu rautateitse saapuu päärautatieasemalle (Gdańsk Główny). Rautatieasemalta voi siirtyä Gdyniaan ja Sopotiin.

Rautatieasemalta muualle kaupunkiin

Jos Gdańskiin saapuu rautateitse saapuu päärautatieasemalle [kartalla] (Gdańsk Główny), joka on aivan ydinkeskustan vieressä. Sen edustalta on tunnelia apuna käyttäen helppo siirtyä kävellen moneen eri keskustan osaan, ja asemalta on helppo siirtyä taksilla mihinpäin kaupunkia tahansa. Erityisen lähellä asema on vanhaakaupunkia, jonka alueella on paljon majapaikkoja, mutta pääasiallisen kävelykeskustan alueelle eli Długa-kävelykadulle on matkaa sen verran, että laukkujen kanssa taksi on paras ratkaisu. Muutenkaan Gdańskissa ei ole aina helppo siirtyä paikasta toiseen matkalaukkujen kanssa, eikä taksiin turvautumista kannata epäröidä etenkään kaupunkiin saapuessaan.

Rautatieasemalta voi siirtyä Gdyniaan ja Sopotiin laiturilta 3 (Peron 3), jolla on kaksi erillistä laituria, 501 ja 502. Ne ovat asematunnelin varrella eivätkä samassa paikassa, josta pitkänmatkan junat lähtevät. Paikallisjunaan pitää ostaa etukäteen lippu, ja sen voi ostaa laiturilla olevasta automaatista tai sitten tunnelissa olevalta lippukassalta. Yleensä junat kulkevat 10 minuutin välein, ja niillä tietenkin pääsee myös Sopotin ja Gdańskin välissä oleville asemille, kuten Żabianka, Oliwa, Gdańsk Przymorze – Uniwersytet ja Zaspa, joiden kaikkien lähellä on vierailupaikkoja ja joista voi myös löytyä ydintä huomattavasti edullisempi majapaikka.

Linja-autoasemalta muualle kaupunkiin

Linja-autoasema (Dworzec Autobusowy) sijaitsee rautatieaseman takana, ja sinne pääsee vanhankaupungin puolelta alikulkutunnelia pitkin tai sitten taksilla. Sieltä voi aina lähteä muualle taksilla, mutta jos mielii kävellä rautatieaseman kautta kohti vanhaakaupunkia ja ydinkeskustaa, pitää vain mennä rullaportailla alikulkutunneliin, joka vie kohti rautatieasemaa ja keskustaan johtavaa tunneliosuutta.

Linja-autoasema on aika onneton paikka, ja sisätilat laitetaan vessoja myöten kiinni jo aikaisin illalla. Linja-autolla kuitenkin pääsee hyvin moneen paikkaan niin Puolassa kuin muuallakin, ja liput ovat edullisempia kuin junaliput. Nykyään Flixbus on aktiivisin yhtiö, ja sen kyydissä pääsee esimerkiksi muutamalla eurolla viidessä tunnissa Varsovaan.

Lisää asiaa junista ja busseista:

Omio näyttää juna- ja linja-autoyhteyksiä Gdańskin ja muiden paikkakuntien välillä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti