Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Istanbul
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Maisemien ihalua lautalta
Istanbulissa kannattaa ainakin kerran ottaa jonkinlaiselle laivamatkalle osaa.

Muuta tekemistä Istanbulissa

Istanbul on paikka, josta nähtävä ja tekeminen eivät lopu, mutta siellä ei ole pakko kiertää nähtävyyksiä, katsella kauppoja tai miettiä mitä seuraavaksi söisi. Istanbulissa on kaikenlaista tekemistä, ja sieltä voi helposti löytää ajanvietteitä, joita muualla ei niin tule vastaan. Siellä voi tutustua 500-luvulta peräisin oleviin vesisäiliöihin, tehdä ikimuistoisia illallisristeilyjä, kiertää kaupunki helikopterilla tai uida delfiinien kanssa.

Laskeudu vesisäiliöihin

Sultanahmetissa sijaitsevat tärkeimmät nähtävyydet, ja siellä aivan samannimisen raitiovaunupysäkin vieressä sijaitsevat maan alla olevat vesisäiliöt [kartalla], jotka englanniksi tunnetaan nimellä ”Basilica Cistern”.

Maanalaiset vesisäiliöt rakennettiin Justianus I:n aikakaudella, joka oli 500-luvulla, ja ne tehtiin siitä yksinkertaisesta syystä, että etenkin Länsi-Rooman luhistumisen jälkeen Konstantinopolia, jona Istanbul silloin tunnettiin, piiritettiin tämän tästä. Niihin mahtui 100 miljoonaa litraa vettä, ja säiliöiden seiniä kannattelee yli 300 pylvästä. Säiliöissä on ympäri vuoden viileää, ja niinpä sinne mennään mieluiten kuumina kesäpäivinä, jolloin tungokset ovat yleisiä.

Vesisäiliöitä on kuvista huolimatta vaikea hahmottaa ilman, että käy tutustumassa niihin paikan päällä, ja jos aikaa ja energiaa riittää, kannattaa niissä vierailla. Täällä kannattaa vierailla ihan itsekseen, syytä ei ole mennä säiliöihin järjestettyjen kierrosten yhteydessä. Vesisäiliöt ovat avoinna klo 9–17.30, ja ulkomaalaisten lippu maksaa 20 liiraa.

Ota osaa show- ja illallisristeilylle

Reittilautat, risteilyt ja erilaiset laiva- ja venekierrokset ovat yleisiä Istanbulissa, ja siellä kannattaa ainakin kerran ottaa jonkinlaiselle laivamatkalle osaa. Useimmille riittää lauttamatka tai osallistuminen Bosporinsalmen risteilylle, mutta jos Istanbulissa on juhlistamassa jotakin tai jos haluaa antaa matkalle aivan uusia ulottuvuuksia, on Bosporinsalmella tehtävä illallis- ja showristeily yksi mahdollisuus.

Risteilyille on helppo osallistua, sillä risteilyjen järjestäjät hakevat asiakkaat hotelleilta ja laivat lähtevät Kabataş-laiturista, jonne on helppo siirtyä monesta eri paikasta. Ohjelma alkaa klo 19.45 tai 20, laiva lähtee klo 20.30 tai 20.45 ja saapuu takaisin klo 23.30 tai 23.45. Hintaa tulee ilman alkoholia 50 euroa, ja rajattoman alkoholin kanssa risteily illallisineen ja ohjelmistoineen maksaa 70 euroa. Risteilylle voi ilmoittautua kirjoittamalla sähköpostia osoitteeseen [email protected].

Kierrä Istanbul helikopterilla

Monet kiertelevät Istanbulia lautalla tai veneellä, mutta sen voi kiertää myös nopeasti ja normaalia hohdokkaammalla tavalla.

Koska tahansa on mahdollista tilata helikopteri ja tehdä erilaisia kierroksia, jotka kestävät vartista tuntiin. Vartin kierrokset ovat mahdollisia vain sunnuntaisin ja maksavat 75 euroa, mutta koska tahansa voi tilata 30, 45 tai 60 minuuttia kestävän kierroksen, jolle tulee hintaa 1000, 1500 tai 2000 euroa. 75 euron kierros on vain yhdelle ihmiselle, joskin helikopteriin voi tulla ja tuleekin useita muitakin ihmisiä, ja 1000–2000 euron hintaiset kierrokset ovat kuudelle ihmiselle. Kierrosten aikana näkee Bosporinsalmen ympäristöä, samoin Kultaisen sarven, ja niillä myös kierrellään Sultanahmetin yläpuolella, ja kalliimmilla kierroksilla käydään aina Kadiköyssä ja Prinssisaarilla asti.

Kierroksia järjestää heliSightSeeing, ja heillä on muitakin kierroksia. On myös kierroksia, joilla reitin voi itse suunnitella, ja helikopterilla voi lähteä päiväretkelle vaikka Bursaan. On myös romanttisia kierroksia, jotka sopivat hääpäiville ja muille tärkeille päiville, ja helikopterit vievät myös lentoasemalle 10 minuutissa. Heillä on myös ilmataksipalvelu, jonka avulla voi suuressa ja ruuhkaisessa Istanbulissa ja lähiympäristössä päästä muutamassa minuutissa minne tahansa. Kierroksille voi ilmoittautua verkkosivujen kautta, joskin sivu on vain turkiksi, ja heille on paras kirjoittaa sähköpostia osoitteeseen, joka on verkkosivuilla.

Ui delfiinien kanssa

Maailmalla on paikkoja, joissa voi uida delfiinien kanssa, ja Istanbul kuuluu vähän yllättäen näiden kaupunkien joukkoon. Delfiinejä voi nähdä päivittäin, ja jos haluaa oikein sijoittaa, voi myös uida niiden kanssa. Delfiinit pitävät showtaan päivittäin, ja esitys pidetään klo 14 ja klo 17 mutta perjantaisin vain klo 15. Alle 12-vuotiaat lapset pääsevät seuraamaan esitystä 110 liiralla, sitä vanhemmat 140 liiralla, mutta delfiinien kanssa uiminen on huomattavasti hintavampaa. Yksi henkilö voi uida 10 minuuttia 120 eurolla, kaksi 200 eurolla, ja huomionarvoinen seikka on se, että niiden kanssa uiminen jää monelle haaveeksi.

Delfiinit esiintyvät Istanbul Dolphinariumissa [kartalla], joka sijaitsee melko syrjässä. Se on huvipuiston vieressä, toisella puolella Kultaista sarvea kuin Miniatürk-teemapuisto, ja paikalle on vähän hankala päästä muuten kuin taksilla. Esitys kestää noin tunnin, ja paikan päällä on muitakin ajanvietteitä, sillä siellä voi myös sukeltaa.

Ihmisten kokemuksia delfiini-esityksistä voi lukea TripAdvisorista.

Lisää kaikenlaista tekemistä Istanbulissa:

TripAdvisor esittelee niin tavallista kuin erikoistakin tekemistä Istanbulissa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti