Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Krabi
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Thai-nyrkkeilyä (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Vaikka thainyrkkeilyä voi nähdä monessa maailman kolkassa, on sen seuraaminen Thaimaassa jotakin aivan toista.

Kulttuuri, tapahtumat ja yöelämä

Krabilla lomailuun ei kuulu mitään klassisen musiikin konsertteja, oopperaa tai muuta vastaavaa, vaan siellä ovat aivan erilaiset asiat tärkeitä. Krabin alueeseen tutustuminen niin maata kuin vesiäkin pitkin on yksi olennaisimpia ajanvietteitä, ja myös ruokien maistelu, erilaisten rantojen näkeminen ja trooppisesta ilmastosta nauttiminen ovat tärkeällä sijalla. Jos Krabilla haluaa nähdä jotakin erikoista, tarjoavat esimerkiksi Krabin kaupungin iltatorit, joista menevin on pe–su pidettävä Walking Street Night Market, paikkoja, joissa on erikoisiakin ajanvietemahdollisuuksia ja joskus esityksiäkin.

Perinteisten kulttuuripläjäysten sijaan Krabilla voi mennä seuraamaan thainyrkkeilyä, siellä on erilaisia tapahtumia ja yöelämä vetää monia puoleensa. Krabi ei ole samanlainen yöelämän keskus kuin Pattaya tai Phuket, eikä sinne kannata lähteäkään pelkällä juhlimismielellä. Mielekästä tekemistä sieltä voi kuitenkin löytää niin päivisin kuin iltaisinkin.

Urheilu: Thainyrkkeily

Muay Thai eli thainyrkkeily on raju, väkivaltainen laji, jota moni on televisiossa nähnyt. Krabilla lajista tekee erityisen mielenkiintoisen se, että se perustuu lajiin nimeltään Krabi-krabong, ja siitä oppii, että “krabi” tarkoittaa sepeliä, eli käyrää, yksiteräistä miekkaa. Thainyrkkeily on kuitenkin samanlainen laji kuin nyrkkeily, eikä siinä käytetä apuvälineitä, ja vaikka thainyrkkeilyä voi nähdä monessa maailman kolkassa, on sen seuraaminen Thaimaassa jotakin aivan toista. Thaimaassa myös tulee monessa paikassa vastaan kuntosaleja, joissa on paitsi normaaleita laitteita myös kehä, jolla voi hyvällä tuurilla olla nyrkkeilijöitä harjoittelemassa.

Noppharat Tharassa sijaitsee hivenen virheellisesti nimetty Ao Nang Krabi Stadium [kartalla]. Se on aika lähellä rantaa ja keskiviikkoisin pidettävää toria, ja siellä oleviin otteluihin on helppo hankkia lippuja lähes mistä tahansa. Niitä ei kannata ostaa esimerkiksi ulkomaisten, kansainvälisten retkijärjestäjien sivuilta, sillä niiden kautta hankittuina ne ovat normaalia kalliimpia. Thainyrkkeilyä ei missään tapauksessa voi Krabin tyylisessä turistipaikassa nähdä edullisesti, ja yleensä lippuihin uppoaa joka tapauksessa 1200–1500 bahtia. Tällä hinnalla kuitenkin näkee yleensä 9 kamppailua, ja hinta-laatusuhde on monesti hyvä.

Krabin stadion on Etelä-Thaimaan suurin, ja siellä on marraskuulta huhtikuulle maanantaisin ja ympäri vuoden perjantaisin otteluita. Ottelut eivät ole pelkkää tappelua, vaan erilaiset alkuseremoniat ja muut perinteet tekevät koko tapahtumasta värikkään shown. Krabin ottelut ovat melko korkeatasoisia, ja vaikka ne eivät pärjää Bangkokin otteluille, ovat ne aivan erilaisia kuin joissain muissa turistipaikoissa järjestettävät show-tyyliset thainyrkkeily-ottelut. Jos käy tuuri, voi Krabin stadionilla olla “big show”, jonkalaisia on muutaman kerran vuodessa ja joissa pääsee normaalilla hinnalla näkemään lajin suurimpia nimiä. Lipun otteluun voi ostaa mistä tahansa matkatoimistosta tai matkoja ja retkiä myyvästä kojusta, ja niitä saa myös majapaikkojen ja muiden toimijoiden kautta. Lipun voi myös ostaa stadionilta, ja siellä on helppo vierailla mistä tahansa Ao Nangin alueelta.

Otteluiden seuraamisen lisäksi muulloin stadionilla voi opetella thainyrkkeilyä, ja opetusta annetaan jopa lapsille ja teineille. Paras aika mennä stadionille treenausmielessä on klo 10–16.

Tapahtumat

Krabilla on erilaisia tapahtumia, jotka antavat lomalle lisäpotkua. Marraskuulta huhtikuulle tapahtuu jonkin verran, mutta tapahtumat ovat yleensä vähän erilaisia kuin mihin Euroopassa on totuttu. Erilaisia lomapäiviä, jotka sulkisivat kauppoja ja ravintoloita, on äärimmäisen vähän, ja valtaosa loma-ajoista liittyy joko kiinalaiseen uuteenvuoteen, thaimaan uudenvuoden juhliin ja kuninkaallisiin liittyviin juhliin. Kiinalainen uusivuosi on ajankohta, jolloin ei kannata siirtyä paikasta toiseen vaan kannattavaa on pysytellä muutaman päivän aloillaan. Monet matkustavat tähän aikaan, ja liikennevälineet ovat täynnä ja usein myöhässäkin. Juhlapäiviä, joista valtaosa ei varsinaisesti sulje paikkoja, voi katsoa Time and Datesta.

Aivan matkustuskauden alkupuolella, itse asiassa jo vähän ennen sitä, pidetään melko rasittava Loi Krathong, joka pidetään marraskuussa, täysikuun aikana. Sen ajankohta vaihtelee vuosittain, mutta se on usein marraskuun alkupuolella.

Juhla, joka on viime vuosina ollut joulukuussa, on buddhalainen Chak Phra, jota juhlitaan vain Etelä-Thaimaassa. Krabi ei kuulu pääpaikkoihin, mutta jos alueella on kiertelemässä ja haluaa nähdä tämän juhlan, on Surat Thani yksi pääpaikkoja.

Joulu ja uusivuosi näkyvät Krabissa, ja etenkin ostoskeskukset, hotellit ja turisteille suunnatut ravintolat pitävät joulukoristeita ja soittavat englanninkielisiä joululauluja. Jotkut ravintolat järjestävät erityisiä joulu- ja uudenvuodenillallisia ja muita juhlia, ja jos Krabille lähtee joulun tai uudenvuoden ajaksi, eivät ne jää täysin väliin.

Songkran-festivaali (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Songkran-festivaalin aikana käydään kaiken kastelevia vesisotia, joku saattaa kaataa paidasta sisään jääkylmää vettä, ja joku toinen voi tulla ja yhtäkkiä antaa nopean, ilmaisen kasvomaalauksen.

Yksi pahimpia aikoja olla Thaimaassa on Songkran-festivaalin aika. Vaikka Thaimaassa vuotta vaihdetaan virallisesti vuodenvaihteessa (vuosi 2019 on Thaimaassa vuosi 2562), on virallinen uusivuosi vasta huhtikuussa. Koska ajankohta vaihtelee kuun liikkeiden mukaan, on se aina vähän eri aikaan, mutta seuraavina vuosina se on huhtikuun puolivälin tienoilla. Tämä on erittäin rasittava ja monin tavoin vaarallinen ajankohta olla Thaimaassa, eivätkä kaikki esimerkiksi pidä jatkuvista, kaiken kastelevista vesisodista. Kuorma-autojen ja muiden ajoneuvojen takalavoilla on ihmisiä, joilla on suuria kanuunoita ja vesipyssyjä, ja he kastelevat ohikulkijoita ja kaikkea mikä reitin varrelle osuu. Joku saattaa myös huvitellakseen kaataa paidasta sisään jääkylmää vettä, joku toinen voi tulla ja yhtäkkiä antaa nopean, ilmaisen kasvomaalauksen ja joku voi työntää jotakin tököttiä suuhun. Kaiken tulisi olla vedeltä suojattuna, ja rahoja ja muita arvoesineitä kannattaa pitää mukanaan mahdollisimman vähän, sillä myös rikolliset ovat liikkeellä ja etenkin pyörällä tai skootterilla liikkumista kannattaa vältellä. Huhtikuun puoliväli on kuitenkin jo sateista, kuumaa ja kosteaa kautta, jolloin Krabille ei ole mitään mieltä matkustaa.

Lisää erilaisia tapahtumia voi katsoa Thai 2 Siamista.

Yöelämä

Krabi ei ole mikään yöelämän keskus, ja Thaimaahan juhlimaan mielivien on parempi yöpyä saarilla, Phuketin Patongissa tai muualla sen länsirannikolla tai Pattayalla. Krabin kaupungissa on baareja ja muita paikkoja, joissa voi ottaa aamusta iltaan jotakin vettä väkevämpää, mutta eniten ryyppypaikkoja on Ao Nangissa. Noppharat Thara ei ole baareiltaan kovin hyvä, ja se on rauhallinen paikka, jossa ei baarityttöjä näy. Railay on melko vilkas yöelämältään, mutta sielläkään ei ole mitään valtavan suuria juhlia eikä Railayssa ole baarityttöjä tai muita joistain Thaimaan lomapaikoista tuttuja lieveilmiöitä.

Juomat

Olut on Thaimaassa yllättävän hyvää, ja jos haluaa säästää rahaa, kannattaa sitä nauttia paikoissa, joissa 0,64 litran normaali iso pullo maksaa 80 bahtia. Joissain paikoissa se on happy hour -hinta, ja toisissa se on normaalihinta. Krabilla kuitenkin esimerkiksi Krabin kaupungissa ja Railayssa 80 bahtin oluen löytäminen on hankalaa mutta ei mahdotonta. Pientä (0,32 litraa) olutta ei taloudellisesti ajatteleva edes harkitse ottavansa, sillä sellainen maksaa yleensä vähintään 50 bahtia mutta usein 60 ja enemmänkin. Thaimaalaisista oluista nykyään yleisimpiä ovat Chang ja Leo, mutta ulkomaalaiset oluet ovat kaikkein kalleimpia. Jos mielii juoda Krabin kaupungin hienoissa varsinaisissa länsimaistyylisissä baareissa, maksaa olut normaalia enemmän, ja myös yökerhot, paikat joissa on musiikkia tai muuta ohjelmaa ja hienot ravintolat ovat peruspaikkoja kalliimpia.

Thaimaassa baareissa voi ottaa monenmoisia juomia, ja happy hour -aikaan cocktailit ovat suosittuja ja niitä on moneen lähtöön. Viski on maassa suosittua, mutta ulkomaisten viskien sijaan kannattaa ottaa Hong Thongia tai Blendiä, sillä ne ovat aivan yhtä hyviä kuin skotlantilaiset viskit ja huomattavasti edullisempia. Viini on aivan ylihintaista, eikä rahoistaan tarkka juo Thaimaassa lainkaan viiniä.

Indian Bar rantakadulla
Rantakatu on monipuolisin ja paras Krabin kaupungin katu. Sillä on baareja pitkän matkan varrella, ja myös sen poikkikadulla on lähellä kadunkulmausta erilaisia baareja, joihin kuuluu Indian Bar.

Krabin kaupunki

Krabin kaupunki on monipuolisin ja monin tavoin paras paikka vaihtaa vapaalle, ja sinnehän voi lähteä huomattavasti siivottomammasta Ao Nangista illaksi, sillä avolavat kulkevat iltakymmeneen ja pieni porukka pääsee taksilla edullisesti takaisin.

Eniten baareja on rantakadulla, sitä seuraavalla samansuuntaisella kadulla, jolla on eniten baareja liikenneympyrän [kartalla] ympäristössä, ja kauppahallin ympäristössä. Pöytiintarjoilu on kaikkialla käytäntö, eikä Thaimaassa ole tapana itse mennä hakemaan olutta baaritiskiltä mutta suotavaa on mennä itse rupeaman lopuksi maksamaan tiskille tai kassalle lasku.

Rantakatu on monipuolisin ja paras Krabin kaupungin katu. Sillä on baareja pitkän matkan varrella, ja myös sen poikkikadulla on lähellä kadunkulmausta erilaisia baareja, joihin kuuluu Indian Bar [kartalla]. Baareilla on lähes poikkeuksetta terassit, mutta jotkut juovat mieluummin ilmastoiduissa sisätiloissa. Myös hostelien yhteydessä on baareja, joissa on biljardipöytä ja edullinen olut, ja niitä on rantakadulla ja sen lähistöllä useita. Rantakadun varrella on myös viehättävä, kirjakauppanakin toimiva PakarangPakarang on kirjakauppanakin toimiva baari, joka on Soi 10:n kulmauksessa. Tämän kauppahallin ohi kulkevan kadun rantakadun kulmauksen molemmilla puolilla on erilaisia juomapaikkoja, ja Pakarangista toiseen suuntaan kulkiessa tulee vastaan mielenkiintoisia terasseja, joilla voi myös syödä. Yksi hyvä osoite halvan oluen ystäville on Poo Dam [kartalla], jossa on 80 bahtin olut ja erinomaiset kalaruoat.

Reggae-baari
Rantakadusta seuraava katu (Thana Phrusauthit) alkaa Soi 10:n kulmauksesta, ja kulmauksen lähellä on puoleensavetävä mutta hintava reggae-baari.

Rantakadusta seuraava katu (Thana Phrusauthit) alkaa Soi 10:n kulmauksesta, ja aivan kulmauksen lähellä on puoleensavetävä mutta hintava reggae-baari. Sen vieressä on muitakin paikkoja, ja sen takana olevalla sisäpihalla on pe–la noin klo 17.30 alkaen iltatori, jolla kannattaa käydä ja jonka ympärillä on monenmoista illanviettopaikkaa. Kadun parhaat baarit ovat sen loppupäässä, jossa on liikenneympyrä, ja esimerkiksi TantawanillaTantawanilla on mainio terassi on mainio terassi.

Soi 10 (Thanon Sukhon) on tunnettu ja merkittävä katu, mutta sen varrella on melko vähän hyviä illanviettopaikkoja. Muutama ravintola, joilla on terassi, sen alkupäässä on, ja ne ovat käypiä perheille ja säyseille porukoille. Jos kadun varrella haluaa päästä jonkinlaiseen tunnelmaan, ehdoton paikka juomalle on kauppahallin vieressä oleva May & Mark [kartalla], jossa on edullinen olut, muitakin hyviä juomia ja myös ruokia.

Muuallakin kaupungissa on jonkin verran baareja, mutta ne löytyvät paikoista, joilla turistit pyörivät. Thaimaalaiset eivät juo baareissa, sillä juomien hinnat ovat heidän palkkoihinsa nähden tähtitieteellisiä, ja thaimaalaiset itse silloin tällöin unohtavat murheensa tai ottavat ilon irti juomalla raakaa, väritöntä riisiviskiä (Khao Lao), joka on pilkkahintaista ja johon on vaikea onnistuneesti sekoittaa mitään.

Ao Nang

Vaikka Ao Nang on jossain määrin epäilyttävä paikka iltaisin perheille ja niille, jotka rakastavat rauhaa, on se kuitenkin Patongiin tai Pattayaan verrattuna laimea paikka. Siellä on baareja alueella, jonka nimi on ”Ao Nang Center Point” [kartalla], joka joskus myös tunnetaan Central Point -nimellä. Se on Krabiin johtavan tien kulmauksen tienoilla, ja tämä kulmaus on illan hämärryttyä oikeastaan ainoa paikka, jossa Ao Nangin ympäristössä voi istua äänekkäässä baarissa, nähdä baarityttöjä, pelata biljardia ja viettää jotakin aivan muuta kuin koti-iltaa. Eli jos Ao Nangissa haluaa menoa ja meininkiä, kannattaa mittailla rantakatua ja kuljeskella myös Krabiin johtavaa tietä pitkin.

Yksi edullinen paikka, joka on ravintola, on BambuaaBambuaa on edullinen ravintola [kartalla], joka on päätiellä lähellä Noppharat Tharaan johtavaa mutkaa. Tämä kadunpätkä, joka on Ao Nangin ja Noppharat Tharan rantojen välimaastossa, on kaikin tavoin palveluiltaan hyvä ja sen varrella on myös jonkin verran hyviä illanviettopaikkoja ja harmittomia baareja.

Suosittua ja suositeltavaa on viettää aikaa rannalla auringonlaskun aikaan, ja tähän tarkoitukseen aivan Ao Nangin rannan etelänpuoleinen loppupää on paras paikka. Siellä on terasseja, joilta auringonlaskua voi ihailla, ja siellä esimerkiksi Last Fisherman [kartalla] on suosittu paikka, jonka terassi antaa rannalle. Se on suosittu paikka, joten sinne kannattaa mennä hyvissä ajoin ennen auringonlaskua.

Railayn rantapromenadi
Railay on pääosin rauhallinen rantaloma- ja harrastuspaikka. Siellä kuitenkin on koko kauden ajan paljon nuoria, ja siellä on baareja ja muita illanviettopaikkoja esimerkiksi rantapromenadilta.

Railay

Railay, jonne pääsee vain vesiteitä pitkin, on niemennokka, joka on täysin paratiisimainen ja monin tavoin saarimainen lomapaikka. Se on pääosin rauhallinen rantaloma- ja harrastuspaikka, jonne tulee paljon perheitä ja kalliokiipeilijöitä lomalle. Siellä kuitenkin on koko kauden ajan paljon nuoria, ja siellä on melkoinen määrä erilaisia baareja ja muita illanviettopaikkoja. Niitä löytyy esimerkiksi rantapromenadilta ns. kelluvan laiturin ja Railay Highlandsin välimaastosta [kartalla].

Rannoilla on baareja ja bileitä, etenkin täysikuun aikaan, ja itäinen Railay, jossa kelluva laituri sijaitsee ja jonne alukset Krabin kaupungista saapuvat, on rento illanviettopaikka, jossa soitetaan kitaraa ja kuunnellaan klassisia reggae- ja muita kappaleita.

Samanlainen meininki on länsipuolella olevalla, eristyneellä Hat Ton Sai -rannalla [kartalla], jolla on useita reggae-baareja ja esimerkiksi Last Bar, joka on monikerroksinen, menevä illanviettopaikka. Baarit ovat rannasta vähän poispäin, sisämaassa, ja sama pätee läntisen Railayn muihin rantoihin, kuten Railay West Beach. Railayn länsipuoli, jonne alukset Ao Nangista ja Noppharat Tharasta tulevat, on rantabileiden luvattua maastoa, jolla on terasseja. Enemmän menoa baarimielessä on kuitenkin sisämaassa, ei rannoilla, sillä hotellit ovat rannoilla ja sisämaasta ei melu kantaudu niihin asti.

Lisää illanvietosta Krabilla:

Krabi Hotels kertoo eri alueiden menopaikoista.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: chem7 /Flickr, Colin and Sarah Northway /Flickr, Peter Forsberg
2019/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti