Kanaria – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Calle Leon y Castillo
Pääkaupunki Arrecifen pääkatu on Calle León y Castillo. Kadun varrella on eniten ihmisiä lauantaisin, jolloin rantapaikoilta tullaan suurin porukoin tänne vähän katselemaan paikkoja.

Lanzaroten kaupunginosia ja alueita

Lanzarote on Kanariansaarista itäisin. Se sijaitsee noin 125 kilometrin päässä Afrikan rannikosta ja noin 1 000 kilometrin päässä Iberian niemimaasta. Lanzarote syntyi noin 15 miljoonaa vuotta sitten, kun Afrikan ja Amerikan mantereet erosivat toisistaan.

Lanzarote on aina ollut tuliperäinen saari, jolla tulivuorenpurkaukset ovat olleet tavallisia ja tuhoisia. Suurimmat tuhot mutta myös paljon ihmeellistä nähtävää antoivat vuosien 1730-1736 purkaukset, jotka loivat Timanfayan alueen Montañas del Fuego -vuoret ja erikoiset näkymät. Lanzarotella tulivuorenpurkaus on luonut myös maailman suurimman vedenalaisen tunnelin eli Túnel de la Atlántida -tunnelin (Atlantiksen tunneli). Tämä 1 500 metriä pitkä tunneli (josta yli kuusi kilometriä on myös veden alla) muodostui 20 000 vuotta sitten, kun Corona-tulivuori purkautui. Nykyisin tunnelissa käydään ihmettelemässä niin sanottua vihreää luolaa (Cueva de los Verdes).

Nykyisin Lanzarotella asuu noin 140 000 ihmistä, ja siellä käy huomattavasti vähemmän turisteja kuin Teneriffalla ja Gran Canarialla. Espanjalaisten lisäksi saarella asuu pysyvästi paljon muitakin eurooppalaisia, etenkin brittejä, saksalaisia ja irlantilaisia, ja niin he kuin pohjoismaalaisetkin käyvät siellä ahkerimmin lomalla. Lanzarotella turistit suuntaavat yleensä rannikon lomapaikoille, joista Playa Blanca, Puerto del Carmen ja Costa Teguise ovat suosituimpia.

Lanzaroten kansainvälinen lentokenttä sijaitsee lähellä pääkaupunki Arrecifeä, aivan Playa Hondan ja sen vieressä olevan Puerto del Carmenin vieressä. Kaikkiin näihin kolmeen paikkaan on hyvin lyhyt, vain muutaman minuutin matka lentokentältä. Playa Blancaan, joka sijaitsee saaren eteläkärjessä, on matkaa enemmän, mutta linja-autot ja taksit vievät sinne alle tunnissa.

Arrecife - pääkaupunki

Arrecifessä paras linja-autoasema jäädä pois lentokentältä tai muualta saarelta tullessa, tuli sitten päiväretkelle tai pidemmäksi aikaa, on Intercambiador-linja-autoasema, joka on kätevämpi kuin Estación de Guaguas -asema, joka sijaitsee vähän syrjässä. Arrecifessä kuten muuallakin saarella taksia voi hyvin käyttää kaupunkien välillä siirtymiseen, ja lähes jokaisen taksitolpan yhteydessä on tietoa siitä, minkä verran matkaa mihinkin on ja mitä kyydit maksavat. Arrecifessä taksilla voi niin halutessaan hurauttaa rantakatua pitkin kohti Calle León y Castillo -pääkatua ja päänähtävyyksiä, mutta matkan käveleekin 20-30 minuutissa.

Arrecifen rantakatu, joka muodostuu useasta eri osasta, on ikimuistoinen paikka kävellä ohi Playa del Reducto -hiekkarannan kohti kaupungin pääpaikkoja, jotka ovat Charco de San Ginés -laguunin vieressä, keskustan pohjoisosissa. Matkalla tulee heti kauniin rannan jälkeen vastaan kaupungin ainoa korkea rakennus, joka ehti valmistua ennen César Manriquen aikaansaamia rakennusmääräyksiä: se on Gran Hotel [kartalla], jonka Star’s City -baari on tyylikäs, 17. kerroksessa sijaitseva drinkkipaikka aikuiseen makuun. Yöelämään mieltyneen on hyvä pysytellä näillä seuduilla muutenkin, sillä aivan hotellin lähellä oleva Calle José Antonio [kartalla] on kaupungin yöelämän keskus, jonne on hyvä lähteä myöhään syömään, viihtymään yökerhoissa ja nauttimaan Arrecifen yöstä.

Rantakadun varrella on rannan edustalla myös muutamia drinkkipaikkoja, samoin kuin kahviloita ja ruokapaikkoja, mutta niitä on enemmän ja parempia, kunhan jatkaa matkaa kohti pohjoista. Rantapromenadit jatkuvat vaihtuvalla menestyksellä. La Marina -promenadi [kartalla] kulman takana on vastikään uudistettu, sillä sijaitsee puupaviljongissa turisti-info ja sen välittömässä läheisyydessä ovat kaupungin parhaat nähtävyydet ja shoppailupaikat.

La Marinan loppupäässä olevan turisti-infon vieressä sijaitsee kaupungin pääasiallinen kävely- ja ostoskatu, Calle León y Castillo [kartalla], jonka sivukadut ovat nekin hyviä ostoksille ja niillä on parempia terasseja kuin pääkadulla. Kadun varrella on eniten ihmisiä lauantaisin, jolloin rantapaikoilta tullaan suurin porukoin tänne vähän katselemaan, eikä sunnuntaisin sen varrella ole montaakaan kauppaa auki. Kadun varrella on olennaisia liikkeitä, kuten sen loppupäässä sijaitsevat HiperDino-ruokakauppa ja apteekki, ja sen loppupäässä tulee vastaan myös Charco de San Ginés -laguuni.

Charco de San Ginés -laguuni [kartalla] on Arrecifen vetonauloja. Täällä on mukavaa tunnelmaa, jota luovat kalastajien veneet, kauniit rakennukset ja terassit, joilla on hyvä aamusta iltaan oleskella. Tänne on hyvä tulla aamiaiselle tai sitten iltaa istumaan yön pimettyä, jolloin täällä on eniten ravintoloita avoinna. Laguuni kannattaa kiertää, ja siltä voi siirtyä takaisin rantakadulle tai sitten siirtyä suoraan kohti La Recova -markkinapaikkaa.

Le Recova -tori on Arrecifen kuuluisa ostospaikka, joka on avoinna ma-la klo 9-14. Täällä on hyvä käydä katselemassa tyypillisiä paikallisia tuotteita, ja lauantaisin kannattaa myös vierailla sen ulkopuolella, San Ginés -kirkon vieressä olevalla torilla [kartalla], jolla on myös kaupan tyypillisiä paikallisia tuotteita.

Lisää nähtävää on rantakadulla, missä La Marinan ja Calle León y Castillo -kadun kulmauksessa on Puente de Las Bolas -silta. Tämä erikoinen, kaunis silta johtaa kaupungin keskustan Castillo San Gabriel -linnakkeelle, joka valmistui 1500-luvulla. Sen suojissa toimii kaupunginmuseo, ja tällä pienellä saarekkeella on mukava oleskella etenkin iltapäivisin, jolloin kaupungissa on muutenkin leppoisa tunnelma. Sillan ja linnakkeen edustalla on taksitolppa, jonka vieressä on hyvä terassi. Tässä on mukava ihailla maisemia ja nauttia tunnelmasta kahvin tai vahvemman juoman kanssa.

Muualla kaupungissa Muelle de Los Mármoles -sataman vieressä oleva nykytaiteen museo [kartalla] sijaitsee Castillo de San José -linnakkeessa. Tänne on muutaman kilometrin matka keskustasta. Tänne kannattaa lähteä käymään pelkästään modernin taiteen ja erinomaisen ravintolankin takia, jos vain aikaa ja energiaa riittää.

Costa Teguise
Costa Teguise on turistien suosima rantalomapaikka, joka rakennettiin tyhjästä pakettimatkalaisten iloksi muutama vuosikymmen sitten.

Muualla kaupungissa ei juuri ole nähtävää, mutta ajan kanssa on hyvä tutustua jonkin verran myös sisämaan kortteleihin, joissa etenkin Calle José Antonion ja rantakadun välillä on hyviä putiikkeja, baareja ja ravintoloita muuallakin kuin pääkävelykadun tienoilla. Kaupungin pääasiallinen linja-autoasema, Estación de Guaguas, sijaitsee näistä kortteleista ylöspäin, Via Medular -bulevardin [kartalla] varrella. Sieltä on enemmän yhteyksiä eri puolille saarta kuin Intercambiador-pysäkiltä, mutta sinne on matkaa ja sitä voi olla hankala löytää. Taksi on Arrecifessä kiireessä hyvä liikkumistapa, ja monet myös tekevät matkan rantalomapaikoilta Arrecifeen taksilla, sillä neljän hengen porukalle se ei tule juurikaan neljää bussilippua kalliimmaksi.

Costa Teguise - turistien suosima rantalomapaikka

Arrecifen pohjoispuolella sijaitsee kaikenlaista nähtävää, etenkin luonnollisia nähtävyyksiä ja raamattuaiheisen taiteen museo. Siellä on kuitenkin oikeastaan vain yksi turistien suosima rantalomapaikka, Costa Teguise. Tämä paikkakunta rakennettiin tyhjästä pakettimatkalaisten iloksi muutama vuosikymmen sitten, eikä sillä sinänsä ole mitään tekemistä sisämaassa sijaitsevan Teguisen kanssa. Sen kohokohtiin kuuluvat rannat, joilla voi harrastaa kaikenlaista, sekä sen perheille suunnatut ajanvietteet, kuten akvaariomaailma, vesipuisto [kartalla] ja El Pueblo Marinero -keskus [kartalla], joka uutuudestaan huolimatta on varsin tunnelmallinen paikka lähteä syömään kanarialaisia ruokia ja istumaan terassilla. Täällä voi myös harrastaa patikointia.

Avenida Islas Canarias -pääkadulla sijaitsevasta turisti-infosta [kartalla] saa tietoa kolmesta eri kävelyreitistä, jotka kulkevat kaupungin ulkopuolelle ja jotka ovat pituudeltaan 5-10 kilometriä. Olita Treks (Centro Comerical Maretas) kaupungin yhdessä ostoskeskuksessa järjestää opastettuja kävelykierroksia, jotka voivat viedä minnepäin saarta tahansa tai jopa Graciosan saarelle. Olitan kävelykierrokset kestävät päivän tai puoli päivää, ja Olita vie minne tahansa saarelle majapaikalta. Jos kävely tuntuu hitaalta tavalta tutustua saareen, on täällä mahdollisuus myös vuokrata polkupyöriä. Esimerkiksi Bike Station (Centro Comerical Maretas) vuokraa pyöriä päiväksi tai viikoksi ja järjestää myös opastettuja pyöräretkiä.

Costa Teguise on myös hyvä paikka harrastaa sukellusta. Esimerkiksi Calipso Diving (Centro Comerical Calipso) antaa opetusta ja vuokraa sukellusvälineitä. Myös Aquatis Diving (Playa de las Cucharas) lomakohteen parhaalla rannalla tarjoaa kursseja ja vuokraa välineitä.

Lanzaroten pohjoisosat

Lanzaroten pohjoisosat ovat mielenkiintoisia. Täällä on erityisen paljon luonnollisia nähtävyyksiä, joihin kuuluu mitä ihmeellisimpiä tulivuorenpurkausten aiheuttamia luonnonilmiöitä, upeita hiekkarantoja Orzolan tienoilla ja pieni La Graciosa -saari Lanzaroten pohjoispuolella. Saarelle voi tehdä veneretkiä, ja saarta kannattaa ainakin tulla katsomaan Mirador del Rio -näköalapaikalle, jonka on muuttanut nykyiseen muotoonsa saaren suuri arkkitehti ja taiteilija, César Manrique. Muita hänen alulle panemiaan nähtävyyksiä tällä alueella ovat Jameos del Agua ja Jardín de Cactus, jotka molemmat yhdistelevät luonnonilmiöitä ja taidetta. Ehdoton luonnonnähtävyys tällä samalla alueella on myös Cueva de Los Verdes eli vihreä luola, joka sekin on ihmeellinen tulivuorenpurkauksen aiheuttama nähtävyys lähellä Harían kaupunkia.

Saaren sisäosat

Haría on saaren sisäosien parhaita paikkoja: sen lähistöllä on paljon luonnollista nähtävää, täältä on hyvä jatkaa Orzolaan paratiisimaisille rannoille ja täältä on helppo lähteä etelään kohti muita sisämaan kohteita LZ-10-tietä pitkin. Haríaan pääsee Arrecifestä helposti bussilla, joka kulkee matkalla ohi Teguisen, joka sekin on hyvä vierailupaikka sisämaassa. Täällä pidetään sunnuntaiset vilkkaat ja turistivoittoiset markkinat, kaupungin ympäristössä on kolme hyvää museota ja muutenkin kaupungissa on mukava viettää muutama tunti.

Uga
Yaizan lähellä on Uga, pieni kylä, josta tulevat eräät saaren parhaat ruoat, kuten juustot ja erikoiset marinoidut lohet, esim. vihreällä teellä maustetut.

Lähellä sitä, Tahichessa, sijaitsee César Manriquen alullepanema säätiö, jonka tiloissa voi tutustua hänen töihinsä. Säätiö on jatkanut Manriquen työtä hänen kuolemansa jälkeen, esimerkiksi muuntamalla Arrecifen San Josén linnakkeen nykytaiteen museoksi. Tästä ei ole kauas San Bartoloméhen, jonka ympäristössä on paljon viinitiloja ja jonkin verran nähtävää. Museo del Tanit -museo on hyvä vierailupaikka, ja parin kilometrin päässä keskustasta sijaitseva Monumento al Campesino on sekin hyvä, Manriquen tekemä muistomerkki. Sen vieressä sijaitsevat museo ja ravintola ovat myös hyviä vierailupaikkoja.

Lisää nähtävää tulee vastaan, jos kulkee pitkin LZ-30-tietä kohti Yaizaa. Täällä on Museo del Vino eli viinimuseo, ja matkalla tästä kohti La Geriaa tulee vastaan saaren parhaita viinitiloja ja -kellareita, joista on hyvä käydä ostelemassa saaren erinomaisia viinejä. Lähellä La Geriaa sijaitsee vielä Tías, joka oli Nobelin kirjallisuuspalkinnon voittaneen José Saramagon viimeinen kotikaupunki. Tämä on paikka, jossa voi käydä tutustumassa hänen museoituun taloonsa.

Muutaman kilometrin päässä Tíaksesta tulee vastaan Yaiza, saaren kuuluisimpia kaupunkeja, jossa on erityisen helppo käydä Playa Blancasta. Kaupungissa ei ole paljon nähtävää, mutta täällä tulevat nopeasti tutuksi saaren viiniviljelmät ja monet muut saarelle tyypilliset piirteet. Sen ravintoloista saa aitoja paikallisia ruokia, joita on hyvä maistella lounaalla, ja täällä on hyvä ostella aloe veraa, joka on Lanzaroten parhaita tuotteita. Yaizan lähellä on vielä Uga, pieni kylä, josta tulevat eräät saaren parhaat ruoat, kuten juustot ja erikoiset marinoidut lohet, esimerkiksi vihreällä teellä maustetut. Niitä on hyvä katsella sen Finca de Uga -puodissa, ja ugalaisia tuotteita on kaupan myös muualla saarella, mistä kertoo kaupassa tai ravintolassa oleva tarra.

Playa Honda

Playa Honda sijaitsee aivan lentokentän vieressä, ja sieltä on hyvin lyhyt matka Arrecifeen. Tämä ei ole mikään varsinainen rantalomapaikka, vaan paikka, jossa on ostoskeskuksia, rantoja ja arrecifeläisten eniten suosimia asuinalueita, joilla on korkeammat neliöhinnat kuin Arrecifessä. Tänne voi lähteä kävellen tai pyöräillenkin Puerto del Carmenista tai Arrecifestä, ja tänne tulevat kaikki lentokentälle suuntaavat bussitkin.

Parhaita ravintoloita on Avenida Playa Honda -pääkadun varrella, ja eniten kauppoja, ravintoloita ja baareja on Deiland-ostoskeskuksen [kartalla] ja rantapromenadin välimaastossa. Deiland-keskus kuuluu saaren suurimpiin, ja siellä on myös hyvä HiperDino-ruokakauppa. Playa Hondan edustalla on kolmen kilometrin hiekkarannat. Arrecifen ja Puerto del Carmenin välillä kulkeva rantapromenadi menee tästä ohi, ja sitä pitkin on hyvä kävellä tai pyöräillä rannikkoa pitkin etelään tai pohjoiseen.

Puerto del Carmen
Puerto del Carmen on pakettimatkalaisten luvattu lomakohde, jossa on kansainvälinen tunnelma ja paljon rantoja.

Puerto del Carmen

Saaren suurimpia rantalomapaikkoja on Puerto del Carmen, pakettimatkalaisten luvattu lomakohde, jossa on kansainvälinen tunnelma ja paljon rantoja. Sen pääkadulla on hyvät ravintolat, kauppoja ja erilaisia välinevuokraamoja, eikä pääkadun varrelta tarvitse täällä kauas mennäkään, sillä se kulkee rantojen vierestä.

Yksi Puerto del Carmenin vetonauloista on mahdollisuus erilaisiin harrastuksiin, ja tänne kannattaa paitsi lähteä ruskettumaan myös harrastamaan. Kävely ja pyöräily ovat suosituimpia ajanvietteitä, mutta ympäri vuoden täällä on hyvä harrastaa vesilajeja. Etenkin sukellus ja surfaus ovat täällä suosittuja, ja sukeltamaan mieliville Safari Diving (Playa de la Barrilla 4) on paikka, josta saa välineitä ja opetusta. El Niño (Avenida las Playas 35) on hyvä paikka vuokrata lainelautailuvälineitä, ja muitakin välinevuokraamoja ja harrastusmahdollisuuksien tarjoajia tulee pääkadulla vastaan.

Playa Blanca

Saaren kolmas suuri rantalomakohde on Playa Blanca, joka on näkymiensä ja sijaintinsa puolesta ihanteellinen lomapaikka. Tämä on tyypillinen pakettilomapaikka, jolla on valtavasti baareja, kauppoja ja harrastusmahdollisuuksia, ja tänne voi tulla lepäämään tai harrastamaan kaikenlaista kesät talvet.

Rantapromenadi on hieno kävelypaikka. Matkustajasatamasta on hyvä kävellä Marina Rubicon -satamaan [kartalla], jossa keskiviikkoisin ja lauantaisin on tasokas tori. Kävellä voi myös kauemmas kumpaankin suuntaan, mutta kaikki oleellinen on tällä välillä, kuten useita rantoja, niiden vieressä ulkoilmakuntosaleja, välinevuokraamoja, kaikenlaisia ravintoloita ja upeita näkymiä kumpaankin suuntaan. Shoppailu onnistuu rantapromenadin varrella, ja lisää kauppoja on Calle Limones -kävelykadulla [kartalla], jonka alussa sijaitsee turisti-info. Sen varrella on kaikenlaista pyörävuokraamosta kauppoihin ja valintamyymälään, joka on täällä hyvin auki joka päivä, kuten yleensä rantalomakohteiden ruokakaupat.

Muutaman sadan metrin päässä kävelykadulta sisämaahan sijaitsee Playa Blancan linja-autoasema, jonka edestä noustaan bussiin numero 60. Tähän Yaizan kautta Arrecifeen noin tunnissa kulkevaan bussiin voi myös nousta Puerto de Playa Blanca -sataman [kartalla] edustalta kerran tunnissa. Satamasta voi lähteä meriretkille, ja täältä voi siirtyä 20-30 minuutissa myös Fuerteventuralle, missä on hyvä käydä tutustumassa sen pohjoiskärjen Corralejo-rantapaikkaan.

Punta del Papagayo

Jos haluaa lähteä vilinästä ja nähdä upeita maisemia, kannattaa suunnata saaren itäkärkeen, Punta del Papagayon niemimaalle. Tänne on paras tulla Taxi Boat Papagayo Beach -veneellä, joka kulkee Puerto del Carmenin matkustajasatamasta Marina Rubiconin kautta niemimaalle. Perillä odottaa rykelmä satumaisia hiekkarantoja. Niistä suojaisin on Playa Mujeres, joka on alle 100 metrin mittainen mutta joka auringonpalvojien lisäksi on lainelautailijoiden ja snorklaajien suosiossa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti