Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Marmaris
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
19 Mayis Genclik Meydan
Marmariksen pääaukio on 19 Mayis Genclik Meydan, joka basaarin ja lähiseutujen tavoin on viime vuosina kokenut täydellisen remontin.

Marmariksen kaupunginosia ja niiden nähtävyyksiä

Tällä sivulla käymme läpi Marmariksen merkittävimpiä alueita, nähtävyyksiä ja yleisluonnetta. Osiossa annetaan tietoa etenkin alueista, jotka ovat turistin näkökulmasta olennaisimpia kaupungissa, ja siitä käy ilmi missä parhaat nähtävyydet sijaitsevat ja mitä milläkin alueella on hyvä tehdä.

Marmaris on Turkin länsirannikolla sijaitseva entinen kalastajakylä, joka 1980-luvulta lähtien on vetänyt puoleensa pohjoiseurooppalaisia lomailijoita. Marmaris ei ole tunnettu niinkään rannoistaan kuin rajusta yöelämästä, joka on parhaimmillaan heinä- ja elokuussa. Kaupunkiin tullaan myös shoppailemaan, sieltä lähdetään risteilyille muualle Turkin rannikolle ja Kreikkaan, sieltä on hyvä käydä päiväretkillä läheisillä rantapaikoilla ja siellä on leppoisaa mutta myös kiireistä lomatunnelmaa huhtikuulta marraskuun alkuun. Marmariksessa asuu pysyvästi noin 40 000 ihmistä, mutta kesäkuukausina siellä on 400 000 vierailijaa paikalla viikko toisensa jälkeen.

Pääaukio 19 Mayis Genclik Meydan

Marmariksen pääaukio on 19 Mayis Genclik Meydan (englanniksi 19 May Youth Square) [kartalla], joka basaarin ja lähiseutujen tavoin on viime vuosina kokenut täydellisen remontin. Aukiolle saapuvat edelleenkin servis- ja dolmus-minibussit linja-autoasemalta, Içmeleristä, Turuncista ja joistain muita paikoista, mutta muuten se on täysin uusittu.

Aukiolla on nykyisin Laulava suihkulähde, joka iltaisin yleensä klo 21–22 aloittaa väri- ja musiikkishown. Tämä on suosittu paikallisten perheiden keskuudessa, ja illat ovat aukion merkkitapaus kesäisin, mutta mielellään kaupungissa vierailevatkin ainakin yhtenä iltana tulevat katsomaan esitystä. Täällä on kesällä muitakin esityksiä, etenkin musiikkia, iltaisin auringonlaskun aikoihin.

Pääaukion laitamilla on hyvä määrä ravintoloita, teehuoneita ja liikkeitä, joista saa kaikenlaista alkoholista ruokiin. Aukion lähellä, McDonaldsin takana sijaitsee suuri Tansas-valintamyymälä (48. Sokak) ja sen vieressä dolmus-asema, jolta pääsee minibussilla esimerkiksi satamaan Rodoksen katamaraaneille.

Basaari eli Grand Bazaar

Pääaukion vieressä, sataman edessä sijaitsee Marmariksen kuulu basaari eli Grand Bazaar, joka muutama vuosi sitten katettiin ja joka edelleenkin on hivenen rasittava ostospaikka. Kauppiaat huutelevat ulkomaisille turisteille, ovat tungettelevia ja tuttavallisia, eikä tuotteisiin ole juurikaan mahdollisuutta tutustua rauhassa. Basaarissa ja sen ympäristössä on kuitenkin tunnelmaa, siellä voi käydä syömässä, sen yhteydessä on turkkilainen kylpylä ja siellä on mukava myös istahtaa teelle. Eniten paikallisten suosimia paikkoja on basaarin laitamilla, mutta basaarissa on myös turisteille suunnattuja ravintoloita.

Yksi hyvä aktiviteetti basaarissa käydessä on miehille käynti parturissa, naisille kampaamossa. Niissä käyminen on kokemus sinänsä: hiustenleikkuu on alkaen 5 euroa, mutta esimerkiksi miehille on olemassa täyshoito, johon sisältyy parranajo, hieronta ja kaikenlaista muuta mitä muualla tuskin tulee vastaan. Basaarissa on useita hyviä partureita ja kampaamoita.

Satama

Basaarin vieressä sijaitsee satama, jolla Marmariksessa on monta osaa. Basaarin vieressä ovat pienet risteilyalukset, jotka vievät halukkaita erilaisille risteilyille, ja vaihtoehtoja on sen verran paljon, että halukkaiden on hyvä tutustua niihin kunnolla. Sataman vieressä on basaarin jälkeen myös pieni vanhakaupunki, joka on osittain kukkulan päällä, ja sen maamerkki on 1500-luvulla valmistunut Kalesi eli linnake [kartalla]. Linnakkeessa sijaitsee museo, ja sen ympäristössä on kujilla mukavaa tunnelmaa, joskin täälläkin erilaiset kauppiaat vesittävät sitä hivenen.

Satama jatkuu linnakkeen jälkeen, ja vastaan tulee entistä enemmän mitä erilaisimpia terasseja, jotka ovat avoinna aamusta iltaan. Vieressä on baarikatu [kartalla], joka yksinkertaisesti on aamuun asti avoinna oleva illanviettopaikkojen täyttämä alue. Täällä on luvassa värikästä ja äänekästä illanviettoa toukokuun aenlusta aina lokakuun lopulle. Meno pyörähtää käyntiin iltakymmenen jälkeen, ja ylimmillään ilo on aamuyhden jälkeen.

Satama-alueet jatkuvat mieleniintoisina aina Netsel Marina -satamalle [kartalla], joka on Välimeren suurimpia jahtialusten satamia. Täällä on monenmoista alusta, ja tämän sataman vieressä on myös suurten risteilijöiden käyttämä satama eli Cruise Port, josta myös lähtevät katamaraanit Rodokselle joka päivä klo 9.30.

Rannat

Kun palaa takaisin melko pitkää satamalaituria pitkin kohti pääaukiota, saapuu taas basaarin viereen, missä Atatürkin patsas on hyvä maamerkki, sillä se jakaa tämän rantaviivan kahteen osaan. Toisella puolella ovat veneet ja laivat, toisella puolella rannat ja hotellit. Laivojen jälkeen meno rauhoittuu, pitkä hiekkaranta täyttyy kesäisin auringonpalvojista ja kioskeista saa aamusta iltaan virvokkeita kuten olutta ja pikaruokia. Rannanviertä on mukava kävellä kohti pitkää rantaa, missä hotellit sijaitsevat, ja kenties välillä pysähtyä aterialle tai drinkille.

Ravintola Uzunyal-kadun varrella
Uzunyal eli pitkä ranta mainitaan usein ”Marmariksen pisimpänä katuna”, ja sen varrella on satoja hotelleja, ravintoloita ja baareja.

Uzunyal eli pitkä ranta [kartalla] mainitaan usein ”Marmariksen pisimpänä katuna”, ja sen varrella on satoja hotelleja, ravintoloita ja baareja, jotka pysyvät vilkkaina aamusta iltaan. Täällä voi myös vuokrata vesiskootterin ja harrastaa kaikenlaista, eikä täällä ole pakettimatkakohteisiin mieltyneille luvassa ikäviä yllätyksiä.

Rantapromenadi jatkuu aina Içmeleriin asti. Sinne on noin 9 kilometrin matka Marmariksen pääaukiolta ja sinne voi siirtyä monta kertaa tunnissa kulkevalla dolmuksella. Içmelerissä on pitkä ranta sielläkin, mahdollisuus kaikenlaisiin aktiviteetteihin ja se on perheille hyvä paikka majoittua. Içmelerissä on rannan lisäksi Içmelerin kylä, jossa on autenttista turkkilaista tunnelmaa, mutta muilta osin Içmeler on lomalaisten ehdoilla elävä kesäinen rantalomakohde.

Sisämaan alueet

Pitkältä rannalta sisämaahan mennessä on jonkin verran mielenkiintoisia alueita. Hyvä katu on Içmeleriin johtava tie, jonka varrella on valtava määrä ravintoloita ja erilaisia kauppoja. Sen välittömässä läheisyydessä sijaitsee myös vesipuistoja kuten Atlantis [kartalla], ja siitä jonkin verran sisämaahan pidetään myös tiistaimarkkinat [kartalla] Grand Azur -hotellin vieressä. Tästä lähemmäs pääaukiota sisämaassa sijaitsee Marmariksen amfiteatteri [kartalla], jossa on kesäisin konsertteja ja muitakin tapahtumia. Lähellä sitä pidetään suositut torstaiset markkinat [kartalla] eli englanniksi Village Market.

Vaikka välimatkat näyttävät varsin lyhyiltä kartalla, jonkalaisia saa ilmaiseksi hotelleista, ovat ne itse asiassa melko pitkiä, niin että amfiteatterille ja toreille on hyvä kulkea dolmuksella tai taksilla. Myös vesipuistoille on matkaa, eikä baarikadulta tai pitkältä rannaltakaan ole mikään lyhyt matka pääaukiolle.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti