Vietnam – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Danang
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Cho han
Cho Con on autenttinen kauppahalli ja sen ympäristössä oleva markkinapaikka, missä paikalliset käyvät ostoksilla ja muutenkin viihtymässä.

Ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat

Valuutta, pankkiautomaatit, rahanvaihto ja maksukortit

Vietnamin rahayksikkö on dong (VND), ja sen arvon voi katsoa vaikka XE:stä. Normaalisti se on suurin piirtein 25 000 dongia yhtä euroa kohti, mutta sen vaihteluväli on viime vuosikymmenen aikana ollut 22–30 000 dongia per euro. Koska summat ovat niin suuria, puhutaan ja mainostetaan siellä summia ilman turhia nollia, niin että 220 000 dongia voidaan merkitä ”220k” tai vain ”220”.

Pankkiautomaatteja Danangissa on runsaasti eikä niiden löytäminen tuota ongelmia. Suurin ongelma Vietnamissa onkin se, että valtaosa pankkiautomaateista laskuttaa useita euroja nostoista, ja siihen minkälainen lisämaksu nostosta seuraa, kannattaa kiinnittää huomiota. Eri pankeilla ja automaateilla on erilaisia summia, joten pienellä matkakassalla matkustava tai ne, jotka tekevät matkan aikana useita nostoja, katsovat ennen nostoa minkälainen nostopalkkio olisi. Toinen ongelma on se, että jotkut automaatit antavat maksimissaan pari miljoonaa, mikä on varsin pieni summa, mutta esimerkiksi BIDV-pankin automaatit antavat 4 miljoonaa, joka on hyvä summa kerralla nostaa.

Jos ottaa euroja mukaan, on niitä helppo vaihtaa paikalliseksi valuutaksi. Rahanvaihtopisteitä on paljon etenkin tienoilla, joilla turistit tekevät paljon ostoksia, eikä rahanvaihto ole Danangissa ongelma. Eurojen vaihtelu dongeiksi onkin kaikkein edullisin tapa toimia siellä.

Maksukortit käyvät Vietnamissa melko huonosti. Monessa paikassa majapaikkakin pitää maksaa käteisellä. Kortit käyvät ostoskeskuksissa ja hintavissa liikkeissä, joita tosin Danangin turistien suosimilla alueilla on vähän, mutta pääasiallisesti Vietnamissa toimitaan käteisellä.

Hung vuong -katu, Danang
Ytimen pääkauppakatu on Hung Vuong.

Ostokset

Danang on kasvava kaupunki, jossa nykyisin on melkoisesti eri puolilta maailmaa peräisin olevia turisteja. Osa tulee sinne vain päiväretkelle, useimmat Danangin ja Hoi Anin välissä olevalta, 30 kilometriä pitkältä rannalta, jonka välissä on useita lomakeskuksia. Näin ollen sen ostospaikat ovat hyviä ja päivisin joskus turhankin suosittuja. Etenkin Danangin ytimessä oleva kauppahalli voi huonolla tuurilla olla usean suuren turistiryhmän kohteena juuri silloin kun siellä vierailee.

Kauppoja Danangissa
Vaikka elektroniikkatuotteiden kanssa saa olla tarkkana, ovat ne edullisia, ja etenkin puhelinkauppoja on kaikkialla.

Danang ei ole yhtä hyvä ostoskaupunki kuin esimerkiksi Hanoi, Nha Trang tai Saigon, mutta siellä voi tehdä tyypillisiä paikallisia ostoksia. Hyviä ostoksia siellä on paljon, ja kaikki riippuu siitä mistä on kiinnostunut. Tupakka, alkoholi ja ovat, apteekista saatavat tuotteet ovat parhaimmillaan hyvin edullisissa hinnoissa. Samoin optikkoliikkkeistä saatavat tuotteet silmälaseista aurinkolaseihin ja oheistarvikkeisiin ovat edullisia. Erilaiset vaatteet lähes laidasta laitaan (lukuun ottamatta talvivaatteita), kengät ja muut asusteet ovat hyvin tarjolla ja yleensä kohtuullisen hintaisia. Vaikka elektroniikkatuotteiden kanssa saa olla tarkkana, ovat ne edullisia, ja etenkin puhelinkauppoja on kaikkialla. Monet ostelevat myös herkkuja, joita on pähkinöistä kuivattuihin hedelmiin ja perinteisiin makeisiin, ja vaikka niitä voi vähän kotiinkin tuoda, on niitä mukava ainakin paikan päällä napostella.

Osasta tuotteista kuten merkkivaatteista, kelloista, elektroniikkatuotteista ja muista tuotteista on usein kopioita. Jos haluaa aitoja tuotteita, on niiden tae hinta, joka on melko lähellä sitä mikä se on muuallakin. Ainoita poikkeuksia ovat Vietnamissa ja lähimaissa valmistetut tuotteet, sillä monella merkillä kuten North Facella on tehtaita Vietnamissa, ja näin sen tuotteet siellä ovat aivan toisenlaisissa hinnoissa kuin muualla maailmassa.

My Khe

Danangin ranta (My Khe) on paikka, jonka lähellä kannattaa yöpyä, ruokailla ja myös tehdä ainakin jonkinlaisia ostoksia. Rantakatu (Vo Nguyen Giap, engl. Beach Road) on Danangissa toisin kuin joissain muissa paikoissa vailla sen kummempia ostospaikkoja. Sillä on lähinnä hotelleja, ravintoloita ja palveluita.

Jos My Khen kaupunginosassa, joksi meren ja joen välissä olevaa aluetta kutsutaan, haluaa tehdä ostoksia, on sille paras katu Nguyen Van ThoaiNguyen Van Thoai [kartalla]. Sen varrella on kaikkea mahdollista valintamyymälöistä erikoisliikkeisiin, kauppakeskuksiin ja muihin ostospaikkoihin. Se on myös muin tavoin My Khen monipuolisin katu, jolla on tuhoton määrä kaikkea sellaista mitä matkailija voi yhtäkkiä tarvita tai haluta tehdä.

Oikeastaan ainoa toinen paikka My Khessä, jossa voi tehdä monipuolisesti ostoksia, on muualtakin Vietnamista tuttu ostoskeskus, Vincom Center [kartalla]. Siellä on etenkin tuttujen liikkeiden pisteitä ja kaikenlaista muodikasta ja kansainvälisesti haluttua, mutta sinne on hankala siirtyä muuten kuin taksilla tai muulla menopelillä.

Danangin ydinkeskusta

Vincom Center sijaitsee lähellä siltaa, joka vie Danangin ytimeen. Siellä kannattaa ainakin kerran vierailla. Vierailulle kannattaa varata lähes koko päivä, sillä alue on laaja ja siellä on ostosten lisäksi nähtävyyksiä.

Danangin ytimessä olevat kauppahallit ovat sellaisia, että niillä voi vierailla monesta eri syystä. Kauempana jokea oleva Cho ConCho Con -kauppahalli [kartalla] on autenttinen kauppahalli ja sen ympäristössä oleva markkinapaikka, missä paikalliset käyvät ostoksilla ja muutenkin viihtymässä. Turistille se on lähinnä kuriositeetti ja paikka, jossa voi haukata erikoisia paikallisia välipaloja ja viihtyä jonkin aikaa. Sinne kannattaa suunnata hyvissä ajoin aamupäivällä, sillä monet kojut ja etenkin kalahalli sulkeutuvat jo pian puolenpäivän jälkeen.

Kauppahallin ympäristössä on paljon mitä erilaisimpia liikkeitä. Ytimen pääkauppakatu, joka tosin on melko vilkas väyläHung Vuong, on Hung Vuong. Jos haluaa ostaa nykyaikaisia tuotteita ja etenkin elektroniikkaa tai aitoja tuotteita, tämän kadun varrella ovat lähes kaikki mahdolliset kaupat. Yksi suuri liike, joka on monille tuttu myös Thaimaasta, on Big C, ja on aivan Cho Conin kauppahallin vieressä [kartalla].

Hung Vuongia kannattaa kävellä kohti joenrantaa, sillä tällöin näkee kaikki kaupat ja kasvavan vietnamilaisen kaupungin elämänmenoa. Joenrannalla on kaupungin kuuluisin ostospaikka, Cho HanKaupungin kuuluisin ostospaikka, Cho Han [kartalla], joka ikävä kyllä on enemmänkin turistirysä kuin ostospaikka. Jos sinne sattuu aikana, jolloin siellä ei ole turistiryhmiä, on siellä mukava katsella tuotteita, mutta sitä ei sinänsä voi verrata esimerkiksi Hanoin kauppahalliin, sillä Cho Hanissa paikalliset ostosten tekijät ovat harvassa. Kauppahallissa on kahdessa kerroksessa kaikkea sellaista mistä Vietnam on tunnettu, ja sen valikoimiin kuuluvat erilaiset herkut, vaatteet, tuliaistuotteet, matkamuistot ja mausteet, kuten myös monet muut tuotteet. Hinnat ovat vähän yläkanttiin, mutta se on paikka, jossa etenkin keskipäivän kuumuudessa on mukava katsella ja tehdäkin ostoksia.

Yksi paikka, jossa kannattaa myös vierailla, on kauppahallin vieressä, joenrannalla oleva turisti-infon piste, josta saa paitsi kartan myös tietoa kaikesta Keski-Vietnamiin liittyvästä ja muistakin kaupungeista.

Lisää asiaa ostoksista:

Vietnam Guide esittelee pari ostospaikkaa.

Danangin viralliset sivut esittelevät parhaita ostoksia.

Ravintoloita Danangissa Nguyen van thoai -kadulla
Nguyen Van Thoai on monipuolinen ravintolakatu, jossa yhdessä korttelissa voi olla useita erilaisia ravintoloita.

Ruoat ja ravintolat

Danang on kansainvälinen lomakaupunki, jossa on tarjolla kaikkialta maailmasta peräisin olevia ruokia. Etelä-Kiinan meren äärellä olevana rantalomapaikkana kalaruoat ja merenelävät ovat siellä kaikkein parhaita höysteitä, ja ne yleensä syödään riisin tai nuudelien kanssa. Kasvisruokia kaupungista löytyy suhteellisen helposti mutta ei yhtä helposti kuin esimerkiksi Hanoista, Huesta tai Saigonista.

Kaloja tankeissa kalaruokaravintolassa
Kaikkein parhaita ruokia ovat kalat ja merenelävät, jotka valitaan elävinä akvaarioista, joita monessa ravintolassa on melkoinen määrä.

Kansainvälisistä ruoista parhaita ja myös kasvissyöjille sopivimpia ovat intialaiset ruoat, jotka Danangissa kuten muuallakin Vietnamissa ovat autenttisia ja erinomaisia. Intialaisia ei kuitenkaan ole siellä kovin paljon, ja sellaisen voi löytää etsimällä niitä vaikka verkkokartasta. Myös japanilaiset ja korealaiset ruoat ovat korkeatasoisia, ja intialaisten tavoin ne sopivat juhla-ateriallekin. Länsimaisista ruoista italialaiset, hampurilaiset ja lomaruoat kuten pihvit ovat melko hyvin tarjolla, mutta ne ovat aina ylihintaisia ja usein heikkotasoisia.

Edullisimmat ruoat kuten kasvisruoat tai yksinkertaiset riisi- ja nuudeliannokset, joissa on esimerkiksi mereneläviä, maksavat 50 000 dongista ylöspäin. Kalaruoat ja muut hienommat ruoat, joita syödään etenkin illalliseksi rantakadun varrella tai lähistöllä olevissa ravintoloissa, maksavat vähintään 150 000 dongia. 300–400 000 dongilla saa ruokajuomineen ja lisukkeineen ruhtinaallisen aterian, joka on valmistettu tuoreista merenelävistä, ja ruoat tarjoillaan tyylillä ja hyvän palvelun kaikkia etikettejä noudattaen.

My Khe

Danangissa ei ole niin paljon hyviä edullisia ravintoloita kuin voisi luulla, mutta ydintä enemmän ja paremmin valikoimin niitä on lähellä rantaa, My Khen kaupunginosassa. Rannan tuntumassa ja etenkin Nguyen Van Thoain [kartalla] kulmauksen tienoilla on useita ravintoloita. Kaikkein parhaita ruokia ovat kalat ja merenelävät, jotka valitaan elävinä akvaarioistaKalaravintolan akvaarioita, joita monessa ravintolassa on melkoinen määrä. Ne valmistetaan saman tien tavalla, jonka valitsee, ja ateriaan voi valita lisukkeita. Ateria on Suomen hintoihin verrattuna tietenkin pilkkahintainen, eivätkä ruokajuomatkaan ole läheskään kotimaan hinnoissa. Hinnat ovat aina selkeästi esillä ravintoloiden ulkopuolella, ja sisäänheittäjät ovat Danangissa huomaavaisia eivätkä häiritse ruokalistan tutkimista kuin siinä tapauksessa, että heiltä kysyy jotakin.

Rantakadun pohjoispäässä on mukavia terasseja ja rypäs ravintoloitaRavintoloita rantakadun pohjoispäässä [kartalla], joissa voi syödä meren äärellä. Nämä ovat lähes koska tahansa mukavia paikkoja ruoalle tai vain juomalle.

Nguyen Van Thoai on monipuolinen ravintolakatu, jossa yhdessä korttelissa voi olla useita erilaisia ravintoloita. Erilaisia paikkoja on melkoinen määrä, ja kadulla voi syödä pitsaa, paikallisia ruokia, kalaruokia ja monenmoisia muitakin ruokia.

Nuudeleita ja mereneläviä
Jos haluaa kohtuuhintaisen mutta tasokkaan aterian, jossa on vaikka nuudelia ja mereneläviä on Pho 29 varma valinta.

Ydinkeskusta

Danangin ydinkeskusta on hankala paikka noin vain löytää ravintola. Siellä on ravintoloita, mutta niitä tuntuu olevan harvakseltaan.

Yksi keskus siellä on kauppahallin (Cho Con) [kartalla] ympäristö. Itse kauppahallin ulkopuolella olevissa kojuissa ja muissa paikoissa voi haukata jotakin, mutta monet paikat menevät aikaisin, usein jo puolenpäivän jälkeen kiinni. Kaikkein paras siellä on syödä aamupalaa tai välipaloja.

Hung Vuong on ytimen pääkatuja, mutta sen varrella on vähän kelvollisin oloisia ravintoloita. Kaupungin kuuluisin kauppahalli on Cho Han [kartalla], ja sen ympäristössä on jonkin verran ravintoloita. Jos haluaa kohtuuhintaisen mutta tasokkaan aterian, jossa on vaikka nuudelia ja mereneläviä on Pho 29 [kartalla] varma valinta. Sillä on nykyään pari muutakin pistettä kauppahallin ympäristössä, ja niissä on samat ruoat ja hinnat. Itse kauppahallissa ei toisin kuin monissa vietnamilaisissa kauppahalleissa ole ruokia tarjolla.

Lisää asiaa ruokailusta:

Vietnam Guide esittelee Danangin ravintoloita.

TripAdvisorin käyttäjät esittelevät Danangin ruokapaikkoja laidasta laitaan.

Tapahtumat

Danangissa kuten muuallakaan Kaakkois-Aasiassa ei ole samanlaisia tapahtumia kuin Euroopassa, eikä sinne lähdetä tapahtumien takia.

Yksi tapahtuma, jota Vietnamiin matkustelevan kannattaa vältellä on uusi vuosi eli Tet. Sen pitäisi kestää vain kolme neljä päivää mutta käytännössä se on pitkä kuin nälkävuosi, ja se pitää monia paikkoja kiinni 7–10 vuorokautta. Tet on lähes poikkeuksetta helmikuussa, joinain vuosina se on jo tammikuun viimeisellä viikolla, mutta sitä odotellaan kuin kuuta nousevaa ja siihen aletaan valmistautua jo viikonkin etukäteen. Kaiken kaikkiaan Danang on yksi parhaista paikoista olla Vietnamissa Tetin aikaan, ja yhdessä Nha Trangin kanssa siellä voi etenkin ranta-alueella olla lähes tulkoon normaalisti. Ytimen kauppahallit ja monet kaupat ovat siihen aikaan kiinni, mutta lähellä rantaa ovat useimmat paikat avoinna eikä koko juhlaa välttämättä edes huomaa. Jotkin ravintolat ja muutkin paikat lisäävät 5–20 % ”tet-lisää” muutaman päivän ajan, mutta nämä ovat yleensä jo etukäteen hintavia tai sitten paikkoja, joihin ei ilman lisämaksua saataisi ketään loman ajaksi töihin.

Danangin tapahtumista saa tietoa kaupungin virallisilta sivuilta, jotka kertovat mitä lähitulevaisuudessa tapahtuu.

Baareja My Khe -rannan edustalla
Danangin rannan tuntumassa, kaupunginosassa nimeltään My Khe on kaikkein paras ottaa ilo irti.

Yöelämä

Danangin yöelämä ei ole kummoista, ja jos rannikolla haluaa juhlia olan takaa, on Nha Trang parempi lomakaupunki. Kuten muuallakin maassa olut ja muut alkoholijuomat ovat edullisia, ja pienen tuopin tai pullon vaikkapa Bia Saigonia saa alkaen 15 000 dongilla. Olut on monessa paikassa tätä huomattavasti kalliimpaa, mutta yleensä sitä saa vähintään 30 000 dongilla. Tietenkin on paikkoja, joissa on hienoja juomia, ja niistä pyydetään enemmän. Viini on kalliimpaa kuin muut juomat, paikalliset vodkat ja viskit ovat pilkkahintaisia mutta myös ulkomaiset merkit ovat kohtuullisissa hinnoissa.

Danangin rannan tuntumassa, kaupunginosassa nimeltään My Khe on kaikkein paras ottaa ilo irti. Pitkä rantakatu on paikka, jolla on harmillisen vähän minkäänlaisia baareja mutta eniten ravintoloita on rantakadun ja alueen pääkadun (Nguyen Van Thoai) [kartalla] risteyksen tuntumassa. Itse tämä katu on paras paikka löytää ravintola tai vain baari, ja monilla paikoilla on terassi.

Yksi erinomainen paikka on My Khen rannan pohjoispäässä oleva alueBaareja ja ravintoloita My Khen rannan pohjoispäässä [kartalla], jolla on useita baareja ja ravintoloita, joilla on merelle antavat terassit. Se on erinomainen paikka mihin vuorokaudenaikaan tahansa, ja se on käypä myös muille kuin alkoholipitoisille juomille.

Danangin keskusta on melko ankea paikka, jossa ei kannata iltaisin olla. Siellä on jonkin verran nähtävää ja ostospaikkoja, joissa on tapana käydä päivisin, mutta esimerkiksi ravintoloita siellä on vain paikoitellen ja sama pätee baareihin. Yksi katu, jolla on normaalia enemmän baareja, on Thai Phien [kartalla]. Baareja on myös pitkän rantakadun (Bach Dang) varrella, ja sen ja Thai Phienin lähikaduilla on paljon ravintoloita, joissa voi vain juoda jotakin.

Lisää asiaa yöelämästä:

Vietnam Guide esittelee Danangin ytimen illanviettopaikkoja.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit.


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/06

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti