Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Puerto de la Cruz on parhaimmillaan lokakuun alusta maaliskuun loppuun. Suomesta Teneriffalle lentävä laskeutuu lähes poikkeuksetta sen eteläiselle lentoasemalle, josta on noin puolentoista tunnin matka Puerto de la Cruziin.
koristekuva Hivenen syrjässä sijaitseva Puerto de Mogán on Gran Canarian etelärannikon helmiä, sillä se on tunnetusti autenttisempi ja vähemmän räikeä turistipaikka kuin muut etelärannikon lomapaikat
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Ilmoitus
Lastenrattaat Kusadasissa
Kusadasi on hyvä lomakohde perheille, ja sinne on hyvä lähteä perinteiselle rantalomalle.

Lasten kanssa Kusadasissa sekä lähistön nähtävyydet, liikkuminen ja matkat Kusadasiin

Lasten kanssa Kusadasissa

Kusadasi on hyvä lomakohde perheille, ja sinne on hyvä lähteä perinteiselle rantalomalle. Loman aikana voi paitsi viettää aikaa ja harrastaa rannalla myös mennä vesipuistoihin Tusan-rannan vieressä tai Long Beach -rannalla, vierailla aidossa turkkilaisessa suurkaupungissa eli Izmirissä, tehdä päiväretken Kreikan Samokselle, syödä hyvin ja tehdä ostoksia.

Lähistön nähtävyydet ja päiväretkikohteet

Efesos

Kusadasin lähistöllä on rantoja, jotka ovat yleisimpiä päiväretkikohteita, mutta ehdottomasti suosituin vierailupaikka täällä ja toiseksi suosituin Istanbulin Sultanahmedin nähtävyysryppään jälkeen koko Turkissa on antiikin ajan merkittävimpiin kreikkalaisiin kaupunkeihin kuulunut Efes eli muinainen Efesos (englanniksi Ephesus).

Efekseen tulee valtavasti ihmisiä risteilyiltä, ja koko Kusadasi on täynnä taksiyhtiöiden mainoksia, jotka tarjoavat edestakaista matkaa maksimissaan kuudelle hengelle 50 eurolla. Tämä on porukoille hyvä vaihtoehto, mutta edullisemmaksi tulee, jos paikan päälle siirtyy dolmus-minibussilla. Yksi Efekseen menevä minibussi lähtee dolmus-asemalta, vastapäätä Kamil Koc -bussiyhtiön toimistoa, ja se vie jonkin matkan päähän varsinaisesta Efeksen portista. Tässä on takseja odottelemassa vierailijoita, mutta sinne voi kyllä kävelläkin. Jos haluaa päästä suoraan Efeksen sisäänkäynnille, kannattaa mennä ensin Selçuk-nimiseen paikkaan, joka on erinomainen päiväretkikohde sekin, ja siirtyä sieltä dolmuksella Efekseen.

Efes on suosittu vierailupaikka ympäri vuoden, ja sinne on hyvä mennä heti aamukahdeksalta, jolloin se avautuu ja jolloin se on ensimmäisen tunnin parin ajan hyvällä tuurilla melko tyhjä. Efeksessä on kuumaa kesällä, varjoja on vähän, joten vettä, hattu ja aurinkorasvaa on hyvä ottaa mukaan.

Selçuk

Selçuk sijaitsee noin puolen tunnin matkan päässä Kusadasista, ja sama bussi menee sekä Efeksen tienhaaralle että Selçukiin. Selçuk on melko suosittu vierailupaikka päivisin, mutta siellä on aitoa turkkilaista tunnelmaa ja siellä kannattaa vaellella muuallakin kuin päänähtävyyksillä. Ruoat ovat hyviä ja edullisia, ja täällä jos missä kannattaa pysähtyä varjoiselle terassille turkkilaiselle teelle. Bussiaseman vieressä oleva tori on hyvä paikka tehdä herkullisia hankintoja. Selçukin päänähtävyyksiä ovat Efes-museo ja kukkula, jolle Johannes eli Johanneksen evankeliumin kirjoittaja haudattiin.

Lastenrattaat Kusadasissa
Izmir on hyvä päiväretkikohde, ja sinne on hyvä mennä tutustumaan Turkin kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin.

Izmir

Izmir on sekin hyvä päiväretkikohde, ja sinne on hyvä mennä shoppailemaan, katsomaan aitoa turkkilaista kaupunkia ja muutenkin tutustumaan Turkin kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin.

Jos haluaa lähteä Izmiriin päiväretkelle, kannattaa ensin nousta dolmukseen kävelykeskustan vieressä olevalta pysäkiltä, joka sijaitsee aivan Efes-taksiyhtiön vieressä, siirtyä linja-autoasemalle (otogar) ja hankkia sieltä lippu Izmiriin. Izmiriin voi myös mennä niin, että menee jonkin bussiyhtiön toimistoon, joista Pamukkale-yhtiön toimisto on lähimpänä keskustaa. Täältä voi ostaa lipun jo edellisenä päivänä ja mennä sitten noin puoli tuntia ennen lähtöä toimistolle, josta on lipun hintaan kuuluva servis-minibussikuljetus linja-autoasemalle Pamukkalen bussien viereen. Lähellä varsinaista dolmus-asemaa on myös hyvän Kamil Koc -yhtiön toimisto, ja muitakin toimistoja samalla alueella on.

Samos

Hyvä päiväretkikohde on myös Samos, joka on noin puolentoista tunnin laivamatkan päässä sijaitseva Kreikalle kuuluva saari. Laivat menevät Vathiin, joka tunnetaan myös Samos Town -nimisenä. Sieltä ehtii vierailla jossain muuallakin päivän aikana, ja bussit lähtevät reilun kilometrin päästä satamasta, rantakadulta. Hyvä vierailupaikka on Pythagorion, joka on saanut nimensä saarella vaikuttaneen filosofi-matemaatikko Pythagoraan mukaan. Siellä on hyvää tunnelmaa ja kaikenlaista muinaista nähtävää, ja siellä on hyvä käydä syömässä rantapromenadilla ja nauttia kaupungin leppoisasta ilmapiiristä ja ystävällisistä ihmisistä. Ostoksiakin siellä voi tehdä, ja Kreikassahan alkoholi on edullisempaa kuin Turkissa. Etenkin ouzo eli Kreikan anisviina on hyvä, halvimmillaan pilkkahintainen ostos (edullisimmillaan 10 euroa litra).

Samokselle pääsee lautoilla, jotka lähtevät ympäri vuoden satamasta suurten risteilyalusten vierestä päivittäin klo 9.00 aamulla ja takaisin klo 17.30. Lippuja voi ostaa monesta eri matkatoimistosta, ja niitä voi ostaa myös hotellien välityksellä, mutta kaikkein paras ratkaisu on mennä Meander Travel -toimistoon, joka sijaitsee satamassa, lähellä basaaria ja risteilyaluksia. Siellä edestakainen matka veroineen maksaa 40 euroa. Lippu käydään ostamassa päivää ennen passin kanssa, ja sen voi maksaa euroilla, liiroilla tai maksukortilla. Matkapäivänä toimistolle tullaan tuntia ennen lähtöä, jolloin annetaan matkaan tarvittavat liput, ja passi tietenkin pitää olla mukana. Laiva on turkkilainen, ja siellä on puhvetti, josta saa muun muassa olutta, teetä, virvoitusjuomia ja pientä naposteltavaa kohtuuhintaan.

Kusadasin julkinen liikenne ja liikkuminen paikasta toiseen

Kusadasissa ei keskustan alueella tarvitse muuta kuin kävellä paikasta toiseen. Keskusta ei ole aivan pieni, mutta se on täynnä kävelykatuja ja siellä on mukava kävellä, katsella kauppoja ja etsiä sopivaa ruokailu- tai illanviettopaikkaa. Rannoille ei ole kävelymatka, ja niille on hyvä siirtyä dolmus-minibusseilla. Myös pitkän rantapromenadin varrella on mukava kävellä ja istahtaa vaikka drinkille.

Dolmus-busseja
Kuten muissakin turkkilaisissa kaupungeissa, minibussit, jotka tunnetaan dolmus-nimellä, kuljettavat parhaiten ihmisiä paikasta toiseen.

Kuten muissakin turkkilaisissa kaupungeissa, minibussit, jotka tunnetaan dolmus-nimellä, kuljettavat parhaiten ihmisiä paikasta toiseen. Ne ottavat kyytiin ja pysähtyvät missä tahansa, ja Kusadasissa rannoille meneviin busseihin voi nousta esimerkiksi rantakadun varrella. Hintaa matkalle tulee 2,25 liirasta ylöspäin, ja raha annetaan kuskille jossakin vaiheessa, mieluiten matkan alkuvaiheessa tai sen päätteeksi.

Dolmukseen voi nousta myös varsinaisella dolmus-asemalla, joka sijaitsee pienen matkan päässä kävelykeskustasta. Täältä voi esimerkiksi mennä linja-autoasemalle (otogar), joka on parin kilometrin päässä. Bodrumiin täältä pääsee parhaiten siten, että nousee ensin Söke-nimiseen paikkaan kulkevaan minibussiin ja vaihtaa siellä linja-autoasemalla Bodrumiin suuntaavaan.

Izmirin lentokentältä on hivenen hankala tulla suoraan Kusadasiin julkisilla, mutta monet matkatoimistot ja hotellit järjestävät kuljetuksia. Taksi on kuitenkin kaikkein vaivattomin vaihtoehto.

Tietoa saapumisesta Kusadasiin ja liikkumisesta siellä on esimerkiksi Kusadasi.net -sivustolla.

Matkat Kusadasiin

Valtaosa lähtee Kusadasiin pakettimatkalle, johon kuuluvat lennot ja hotellit, mutta sinne voi matkustaa myös omatoimisesti. Pakettimatkoja tänne tehdään eniten toukokuun alusta lokakuulle. Lennot menevät Izmiriin, josta on reilun tunnin matka Kusadasiin. Pakettimatkoja Kusadasiin tekevät esimerkiksi Kaleva Travel ja Nazar. Tyypillisesti sinne lähdetään yhden tai kahden viikon pakettimatkalle, joka sisältää hotellin ja lennot.

Omatoimimatkailijan on hyvä vierailla Kusadasissa osana laajempaa Turkin-kierrosta, ja yleisintä on siirtyä Izmiristä Kusadasiin, mistä sitten mennään edelleen Bodrumiin. Kusadasista voi varata hotellin etukäteen, tai sitten muina kuin kaikkein suosituimpina ajankohtina (lähinnä heinä-elokuu) voi myös vain mennä Kusadasiin ja katsoa sopiva hotellihuone paikan päällä. Eniten omatoimimatkailijalle soveltuvia hotelleja on niin sanotun baarikadun lähellä, hivenen siitä mäkeä ylös kohti moskeijaa, missä sijaitsee useita omatoimimatkailijoiden hotelleja, joissa on huoneita 10–20 eurolla henkilöä kohti ja joissa yleensä on tilaa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/06

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti