Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Pärnu
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Uimassa Tervise Paradiis -vesipuistossa (Copyright: Tervise Paradiis Spa Hotel & Water park)
Tervise Paradiis-kylpylähotellissa voi käydä uimassa kuka tahansa ja koska tahansa. Sieltä löytyy normaali uimahalli, sitä menevämpi vesipuisto ja paratiisimainen saunaosasto.

Tekemistä ja ajanvietettä Pärnussa

Pärnu on ennen muuta rantaloma- ja kylpyläkaupunki, johon matkustetaan kesäkauden aikana, ja muina vuodenaikoina siellä on hiljaisempaa ja vähän tekemistä. Sen ranta on tietenkin täydessä toiminnassa korkeintaan neljä kuukautta vuodessa, ja käytännössä riittävän lämmintä siellä on ainakin teoriassa kesäkuun alkupuolelta elokuulle. Kylpylät, joista valtaosa on rannan tuntumassa, ovat kesäisin vilkkaimmillaan, mutta niissä on mahdollista käydä ja käydäänkin muinakin vuodenaikoina.

Pärnun lähistöllä on muutama mielenkiintoinen vierailupaikka, joissa käymällä kaupungin ympäristöön on mukava tutustua entistä paremmin. Pärnu on tätä nykyä myös paikka, jonne voi lähteä harrastamaan kaikenlaista, surfauksesta golfiin ja tennikseen. Pärnussa on mahdollista myös keilata ja pelata biljardia.

Kylpylät ja vesipuistot

Pärnu on perinteinen kylpyläkaupunki, johon on jo reilun sadan vuoden ajan saavuttu mutakylpyyn ja kuntoutumaan sen hyvämaineisissa kylpylöissä. Kylpyläkaupungin maine kesti sosialistisen diktatuurin ankeat vuodetkin, ja nykyisin voi valita edullisten perinteisten kylpylöiden ja upouusien, kansainväliset mitat täyttävien kylpylöiden välillä.

Etenkin talvikaudella on hyvä pitää mielessä, että kaikki rannan lähistöllä olevat kylpylähotellit ovat aika kaukana keskustasta, ja helpoimmat paikat lähteä kylpylälomalle, uimaan tai saunaan löytyvät tällöin Pärnun sataman lähistöltä.

Spa Estonia on parhaita komplekseja, ja nykyään sillä on kaksi erillistä hotellia, joista uudempi avattiin kesällä 2015.

Rannapark-puiston keskellä sijaitseva Wasa (aiemmin Soprus) on kylpylä- ja majapaikka, jossa vierailu on ehdottomasti parhaimmillaan kesäkauden aikana.

Viiking on hyvä kylpyläkompleksi, jonne terveysturistit suunnistavat jopa hammaslääkärikäynneille, ja kesästä 2015 lähtien siellä on ollut myös sauna- ja vesikeskus Saaga. Toisin kuin monet muut kylpylähotellit, Viiking ei sijaitse rannalla tai edes kovin lähellä sitä, vaan Pärnun sataman lähellä.

Samalla suunnalla sijaitsee suomalaisryhmien suosima Tervis, jonka vapaa-ajankeskuksessa on sauna- ja uintitiloja mutta myös hoitoja. Sekä Viikingistä että Tervisistä on melko lyhyt kävelymatka Rüütlille ja linja-autoaseman ympäristöön.

Kauimpana keskustasta sijaitsee rannan lähistöllä oleva Strand Spa, jonka yhteydessä on kaikille kohtuuhintainen mutta siellä yöpyville ilmainen uinti- ja saunakompleksi.

Pärnussa on myös edullisia, normaaleja uintipaikkoja, joissa voi käydä kuka tahansa ja koska tahansa. Paras tällainen paikka ympäri vuoden on rannalla sijaitseva Tervise Paradiis. Sieltä löytyy normaali uimahalli, sitä menevämpi vesipuisto ja paratiisimainen saunaosasto. Normaalien aktiviteettimahdollisuuksien lisäksi Tervise Paradiisissa kuten kaikissa muissakin kylpylähotelleissa on kaikenlaisia hoitoja, kuntosaleja ja kuntoilumahdollisuuksia, joista saa lisätietoa verkkosivuilta, usein suomeksi.

Ihmisiä rannalla Pärnussa
Pärnun ranta on tietenkin niin paikallisten kuin muualtakin tulevien perheiden suosiossa.

Tekemistä rannalla

Pärnu on erinomainen kesäinen paikka kuntoilla, ja siellä tulee usein automaattisesti käveltyä paljon. Rannalla voi kävellä hienolla hiekalla ja harrastaa, kuten surfata, pelata lentopalloa tai uida.

Hyvää kesäistä urbaania tunnelmaa on etenkin Rannahoone-rakennuksen [kartalla] tienoilla, jossa on kahviloita, yökerho ja rantavarusteita myyvä kauppa. Siitä saa vuokralle pyörän ja muitakin menopelejä, ja sen lähistöllä on muitakin kahviloita kuin itse rakennuksessa olevat. Rannahooneen takana on Rannapark-puiston puolella kaikenlaista lapsiperheitä kiinnostavaa, minigolfista lasten leikkipuistoon.

Rannalla on nykyisin myös kesäisiä surfausvälineiden vuokraajia ja surfauskoulujen pitäjiä, joille kesäkausi alkaa kesäkuun alkupuolelta ja jatkuu alkusyksyyn. Aloha Surf -kompleksi tarjoaa muitakin mahdollisuuksia kuin vain surfausta, ja se sijaitsee Tervise Paradiis -kylpylähotellin edustalla.

Yksi kesäinen urakka monelle paikalliselle on myös aallonmurtajan (Pärnu muul) [kartalla] päähän asti käveleminen, ja se käykin urheilusta eikä ole mukavimmillaan kovilla tuulilla.

Ranta on tietenkin niin paikallisten kuin muualtakin tulevien perheiden suosiossa. Kesäkuun loppupuolelta elokuun alkupuolelle rannalla on joka sunnuntai klo 11 ”lasten aamu”, ja tämä on perheille erinomainen ajankohta suunnata paikalle harrastamaan ja kokeilemaan kaikenlaista.

Rannalla voi kesäkauden aikana viettää kaiket päivät ja koko loman, sillä sen ympäristössä on korkeatasoisiakin ravintoloita ja Pärnun suosituimmat majapaikat ovat siellä tai sen lähellä. Ostosmahdollisuudet ovat rannalla ja sen lähistöllä puutteelliset, joten vain ostosten tekeminen ei siellä onnistu.

Joenrannan patikointireitti
Joenrantoja pitkin voi kävellä sataman tuntumasta olevan ns. vanhan sillan luota Papiniidussa olevalle uudemmalle sillalle.

Joenrannan patikointireitit

Jos Pärnussa haluaa kävellä joenrantoja pitkin sataman tuntumasta olevan ns. vanhan sillan luota Papiniidussa olevalle uudemmalle sillalle [kartalla], on kummallakin Pärnujoen rannalla vähän erilainen reitti. Matka on noin viisi kilometriä suuntaansa, ja tavallista on, että käytetään meno- ja paluumatkoilla eri joenrantoja. Tämä Jaansonin poluksi ristitty reitti on saanut nimensä pärnulaisen soutajan mukaan.

White Beach Golf
Pärnun ympäristön kentistä edullisempi on 18-reikäinen White Beach Golf Valgerannassa.

Urheilu: golf ja tennis

Pärnusta ja lähitienoosta on viime vuosina kehkeytynyt entistä parempi paikka pelata golfia. Pärnu Bay Golf Links [kartalla] on Lassi Pekka Tilanderin suunnittelema, useita palkintoja voittanut kenttä, joka avattiin kohtalaisen lähelle keskustaa syksyllä 2015. Kenttä on avoinna maaliskuun alusta lokakuun loppuun, ja kalleinta siellä on pelata kesäkuun alkupuolelta syyskuun puoliväliin. Kenttä ei ole mikään edullinen paikka pelailla, vaan edullisimmat green feet ovat keväällä ja syksyllä 55 euroa, ja kesäviikonloppuna 99 euroa, mutta siellä voi myös pelata vain 9 reikää, mikä on halvempaa.

Pärnun ympäristön vanhempi, myös 18-reikäinen kenttä on White Beach Golf [kartalla] Valgerannassa, ja siellä pelaaminen on vähän edullisempaa.

Pärnussa on useita tenniskeskuksia, joissa voi pelata niin keskustan kuin rannankin tuntumassa, paikalliseen tyyliin muualla kuin Pärnu Tennisekeskuksen massakentillä. Pärnu Kesklinna Tenniseklubi (Ringi 14a) [kartalla] on lähellä sekä keskustaa että rantaa. Pärnu Kalevi Tenniseklubi (A.H. Tammsaare puiestee 18a) [kartalla] on lähellä rantaa, ja saman kadun varrella on Pärnu Tennisekeskus (A.H. Tammsaare puiestee 39) [kartalla], jossa on myös sisäkenttiä ja mahdollisuus yöpyäkin edullisesti Villa Tenniksessä.

Biljardi ja keilaus

Biljardia ja muita pelejä voi pelata tenniskeskuksen vieressä, aivan keskustassa olevalla biljardiklubilla. Pool Kaheksa [kartalla] avautuu viikolla klo 16 ja viikonloppuisin klo 14.

Melko kaukana keskustasta sijaitseva Perona Bowling [kartalla] on paikka, jossa biljardia voi pelata viidellä eurolla tunnin, ja siellä voi myös keilata.

Kihnu (CC License: CC0 Public Domain)
Kihnun saari on kesäisin erinomainen kalastus-, patikointi- tai pyöräilypaikka, ja sinne pääsee Pärnusta lautalla.
Kuva: silver.tulik /Flickr (public domain)

Päiväretket

Harva lähtee Pärnuun sillä mielellä, että sieltä tekisi päiväretkiä muihin paikkoihin, mutta ajan kanssa matkustavien kannattaa ehdottomasti tutustua myös Pärnun ympäristössä oleviin paikkoihin.

Pärnu sijaitsee kätevästi Tallinnasta Riikaan kulkevan maantien varrella, ja sieltä voi periaatteessa tehdä päiväretken Latvian pääkaupunkiin. Riikaan on reilun parin tunnin matka, ja jos sinne ei mene omalla autolla, voi sinne nopeasti ja vaivattomasti siirtyä linja-autolla.

Lähempänä sijaitsevista kohteista saaret ja etenkin Kihnu [kartalla] ovat kesäisin hyviä vierailupaikkoja. Kihnu on erityisen hyvä vierailupaikka juhlien aikaan myös talvisin, sillä jouluna samoin kuin juhannuksena siellä on kansallispukuja, tanssia ja musiikkia. Kihnu on kesäisin erinomainen kalastus-, patikointi- tai pyöräilypaikka, ja polkupyöriä saakin saarelta vuokrattua. Saarelle on Pärnusta helppo siirtyä huhtikuun alusta syyskuun loppuun keskiviikkoisin kulkevilla lautoilla, joilla matkaa tehdään noin kaksi ja puoli tuntia suuntaansa. Lautat lähtevät Kalda teen [kartalla] laiturista, ja sinne pääsee varsinaisen sataman alueen ja jahtiklubin vierestä siltaa pitkin.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Tervise Paradiis, Peter Forsberg, White Beach Developement, silver.tulik /Flickr
2019/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti