Booking.com
Harrastusväline Pärnun rannalla
Pärnun Rannalla voi kävellä hienolla hiekalla ja harrastaa, kuten surfata, pelata lentopalloa tai uida. Kesäkuun loppupuolelta elokuun alkupuolelle rannalla on joka sunnuntai klo 11 ”lasten aamu”.
Kuva: Peter Forsberg

Tekemistä ja ajanvietettä Pärnussa

Pärnu on ennen muuta rantaloma- ja kylpyläkaupunki, johon matkustetaan kesäkauden aikana, ja muina vuodenaikoina siellä on hiljaisempaa ja vähän tekemistä. Sen ranta on tietenkin täydessä toiminnassa korkeintaan neljä kuukautta vuodessa, ja käytännössä riittävän lämmintä siellä on ainakin teoriassa kesäkuun alkupuolelta elokuulle. Kylpylät, joista valtaosa on rannan tuntumassa, ovat kesäisin vilkkaimmillaan, mutta niissä on mahdollista käydä ja käydäänkin muinakin vuodenaikoina.

Pärnussa on kesäisin ja muulloinkin kulttuurielämää, siellä on hyviä tapahtumia niin kesällä kuin jonkin verran muulloinkin ja kesäisin myös yöelämä on parhaimmillaan. Pärnun lähistöllä on muutama mielenkiintoinen vierailupaikka, joissa käymällä kaupungin ympäristöön on mukava tutustua entistä paremmin. Pärnu on tätä nykyä myös paikka, jonne voi lähteä harrastamaan kaikenlaista, surfauksesta golfiin ja tennikseen.

Kylpylät ja vesipuistot

Pärnu on perinteinen kylpyläkaupunki, johon on jo reilun sadan vuoden ajan saavuttu mutakylpyyn ja kuntoutumaan sen hyvämaineisissa kylpylöissä. Kylpyläkaupungin maine kesti sosialistisen diktatuurin ankeat vuodetkin, ja nykyisin voi valita edullisten perinteisten kylpylöiden ja upouusien, kansainväliset mitat täyttävien kylpylöiden välillä.

Pärnussa on myös edullisia, normaaleja uintipaikkoja, joissa voi käydä kuka tahansa koska tahansa. Paras tällainen paikka ympäri vuoden on rannalla sijaitseva Tervise Paradiis. Sieltä löytyy normaali uimahalli, sitä menevämpi vesipuisto ja paratiisimainen saunaosasto. Näiden normaalien aktiviteettimahdollisuuksien lisäksi Tervise Paradiisissa kuten kaikissa muissakin kylpylähotelleissa on kaikenlaisia hoitoja, kuntosaleja ja kuntoilumahdollisuuksia, joista saa lisätietoa verkkosivuilta, usein suomeksi.

Etenkin talvikaudella on hyvä pitää mielessä, että kaikki rannan lähistöllä olevat kylpylähotellit ovat aika kaukana keskustasta, ja helpoimmat paikat lähteä uimaan ja saunaan löytyvät tällöin Pärnun sataman lähistöltä.

Spa Estonia on parhaita komplekseja, ja nykyään sillä on kaksi erillistä hotellia, joista uudempi avattiin kesällä 2015. Rannapark-puiston keskellä sijaitseva Wasa (aiemmin Soprus) on kylpylä- ja majapaikka, jossa vierailu on ehdottomasti parhaimmillaan kesäkauden aikana. Viiking on hyvä kylpyläkompleksi, jonne terveysturistit suunnistavat jopa hammaslääkärikäynneille, ja kesästä 2015 lähtien siellä on ollut myös sauna- ja vesikeskus Saaga. Toisin kuin monet muut kylpylähotellit, Viiking ei sijaitse rannalla tai edes kovin lähellä sitä, vaan Pärnun sataman lähellä. Samalla suunnalla sijaitsee suomalaisryhmien suosima Tervis, jonka vapaa-ajankeskuksessa on sauna- ja uintitiloja mutta myös hoitoja. Sekä Viikingistä että Tervisistä on melko lyhyt kävelymatka Rüütlille ja myös linja-autoaseman ympäristöön. Kauimpana keskustasta sijaitsee rannan lähistöllä oleva Strand Spa, jonka yhteydessä on kaikille kohtuuhintainen mutta siellä yöpyville ilmainen uinti- ja saunakompleksi.

Tekemistä rannalla

Pärnu on erinomainen kesäinen paikka kuntoilla, ja siellä tulee usein automaattisesti käveltyä paljon. Rannalla voi kävellä hienolla hiekalla ja harrastaa, kuten surfata, pelata lentopalloa tai uida.

Hyvää kesäistä urbaania tunnelmaa on etenkin Rannahoone-rakennuksen [kartalla] tienoilla, jossa on kahviloita, yökerho ja rantavarusteita myyvä kauppa. Siitä saa vuokralle Segwayn ja muitakin menopelejä, ja sen lähistöllä on muitakin kahviloita kuin itse rakennuksessa olevat. Rannahooneen takana on Rannapark-puiston puolella kaikenlaista lapsiperheitä kiinnostavaa, minigolfista lasten leikkipuistoon.

Rannalla on nykyisin myös kesäisiä surfausvälineiden vuokraajia ja surfauskoulujen pitäjiä, joille kesäkausi alkaa kesäkuun alkupuolelta ja jatkuu alkusyksyyn. Uusi Aloha Surf -kompleksi tarjoaa muitakin mahdollisuuksia kuin vain surfausta, Tervise Paradiis -kylpylähotellin edustalla. Yksi kesäinen urakka monelle paikalliselle on myös aallonmurtajan (Pärnu muul) [kartalla] päähän asti käveleminen, mutta se käy urheilusta eikä ole mukavimmillaan kovilla tuulilla.

Ranta on tietenkin niin paikallisten kuin muualtakin tulevien perheiden suosiossa. Kesäkuun loppupuolelta elokuun alkupuolelle rannalla on joka sunnuntai klo 11 ”lasten aamu”, ja tämä on perheille erinomainen ajankohta suunnata paikalle harrastamaan ja kokeilemaan kaikenlaista.

Rannalla voi kesäkauden aikana viettää kaiket päivät ja koko loman, sillä sen ympäristössä on korkeatasoisiakin ravintoloita ja Pärnun suosituimmat majapaikat ovat siellä tai sen lähellä. Ostosmahdollisuudet ovat rannalla ja sen lähistöllä puutteelliset, joten vain ostosten tekeminen ei siellä onnistu.

Kulttuurielämä – konsertteja ja teatteria

Pärnu on rannastaan tunnettu kesäkaupunki, mutta se on myös hyvä kulttuurikaupunki, jonne voi lähteä seuraamaan hyviä musiikki- ja muitakin esityksiä mihin vuodenaikaan tahansa.

Pääasiallinen klassisen musiikin esityspaikka on Pärnu Keskuksen vieressä sijaitseva suuri konserttitalo (Pärnu Kontserdimaja) (Aida 4) [kartalla], jossa on ympäri vuoden klassisen musiikin konsertteja, kuorolaulua ja muitakin esityksiä.

Kesällä Pärnussa on perinteisesti ilmaisia ulkona pidettäviä konsertteja, joita on eniten heinäkuussa. Villa Ammenden pihamaalla ja vallihaudan vieressä olevassa puistossa [kartalla] on ajoittain kesäkonsertteja, ja konsertteja voi seurata myös rannalla Kuursaalin vieressä olevalla lavalla keskiviikkoisin klo 20. Ydinkeskustassa vanhan kaupungintalon (Raekoda) [kartalla] pihamaalla on sunnuntaisin klo 20 klassisen musiikin konsertteja, jotka sateen sattuessa siirretään sisätiloihin. Rüütli- ja Munga-katujen kulmauksen puistikossa eli Lasteparkissa on kansanmusiikkiesityksiä joka kesäkeskiviikko klo 18.

Endla-teatteri (Keskväljak 1) [kartalla] on monipuolinen kulttuurikeskus, jonka nettisivut antavat tietoa tarjonnasta ja jonka kahvila ja taidegalleria ovat myös vierailun arvoisia. Huomionarvoinen seikka on se, että Endlassa on pääsymaksuton jazzklubi kaksi kertaa kuukaudessa perjantaisin klo 21.30.

Esiintyjä Hansapäivillä (CC License: Attribution-ShareAlike 3.0 Unported)
Kesä- ja heinäkuun vaihteessa Hansapäevad tuovat kaikenlaista keskiaikaista kaupungin kaduille ja rannoille.

Tapahtumat

Klassisen musiikin konserttien ja muiden esitysten lisäksi Pärnussa sattuu ja tapahtuu, etenkin kesäkaudella mutta myös muina vuodenaikoina.

Valtaosa Pärnun tapahtumista pidetään kesäkauden aikana, kesäkuun alusta elokuun loppupuolelle. Kesäkauden avaavat surfauskauden avajaiset kesäkuun alussa, jolloin rannalla on aina suuret juhlat kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Juhannuksen tienoilla Tallinna luovuttaa hallinnon Viron kesäpääkaupungille eli Pärnulle, ja kaupunki tosiaan on Viron pääkaupunki juhannuksen ja elokuun alun välisen ajan. Tämä on vilkkainta aikaa tapahtumien ja kaiken muunkin suhteen, ja tämä on tietenkin myös ainoa aika vuodesta, jolloin säät ovat lämpimiä ja aurinkoisia.

Vuoden parhaita tapahtumia

Vaikka tapahtumia on ympäri vuoden, on kesä niille otollisinta aikaa. Kesä- ja heinäkuun vaihteessa Hansapäevad tuovat kaikenlaista keskiaikaista kaupungin kaduille ja rannoille.

Tärkeä tapahtuma heinäkuussa on myös taidemuseon tiloissa pidettävä elokuvafestivaali, jonka pääantia ovat yleensä olleet antropologiset eli vieraita kulttuureja tutkivat elokuvat ja muut dokumenttielokuvat. Elokuvanystäville on myös toinen tapahtuma Pärnussa, ja PÖFF eli pimeiden öiden elokuvafestivaali, joka pidetään pääosin Tallinnassa ja Tartossa, tuo elokuvia myös Pärnuun.

Musiikkitapahtumia

Touko- ja kesäkuun vaihteessa kuoromusiikkifestivaalit tuovat kaunista yhteislaulua kaupunkiin ja Pärnun urkumusiikkifestivaalit koko kesän ajan unohtumatonta musiikkia kaupungin kirkkoihin. Heinäkuun alkupuolella Pärnun konserttitaloon saapuu yhden viikonlopun ajaksi Oopperapäivät, ja tämä onkin klassisen musiikin ystäville paras ajankohta vierailla kaupungissa. Samaan aikaan nimittäin pidetään Suveaaria, joka kestää kuukauden. Heinäkuun puolivälin paikkeilla pidetään konserttisalissa myös lähes viikon kestävät Järvi-akatemian musiikkifestivaalit, joilla kuullaan parhaiden virolaisten kapellimestarien johtamina erittäin korkeatasoisia konsertteja.

Oopperapäivien kanssa samanaikainen mutta täysin eri yleisölle suunnattu huuliharppu-festivaali on kohtuuhintainen tapahtuma, jonka aikana konsertteja nähdään esimerkiksi Endla-teatterissa, Kuursaalissa ja Villa Ammendessa. Heinäkuun lopulla on Pärnussa perinteisesti pidetty Blues-festivaalit (Pärnu Blues Days), joten heinäkuu on otollista aikaa käydä Pärnussa muidenkin kuin klassisen musiikin ystävien. Joulukuun alussa Pärnussa on perinteisesti pidetty joulujazz yhden pitkän viikonlopun ajan.

Visit Pärnu esittelee Pärnun tapahtumia seuraavan kuukauden ajalta

Joenrannan patikointireitit

Jos Pärnussa haluaa kävellä joenrantoja pitkin sataman tuntumasta olevan ns. vanhan sillan luota Papiniidussa olevalle uudemmalle sillalle [kartalla], on kummallakin Pärnujoen rannalla vähän erilainen reitti. Matka on noin viisi kilometriä suuntaansa, ja tavallista on, että käytetään meno- ja paluumatkoilla eri joenrantoja. Tämä Jaansonin poluksi ristitty reitti on saanut nimensä pärnulaisen soutajan mukaan, ja lisätietoa siitä voi lukea Visit Estoniasta.

Urheilu: golf ja tennis

Pärnusta ja lähitienoosta on viime vuosina kehkeytynyt entistä parempi paikka pelata golfia. Pärnu Bay Golf Links [kartalla] on Lassi Pekka Tilanderin suunnittelema, useita palkintoja voittanut kenttä, joka avattiin kohtalaisen lähelle keskustaa syksyllä 2015. Se ei kuitenkaan ole mikään edullinen paikka pelailla, vaan edullisimmat green feet ovat viikolla 75 euroa, viikonloppuna 99. Pärnun ympäristön vanhempi, myös 18-reikäinen kenttä on White Beach Golf [kartalla] Valgerannassa, ja siellä pelaaminen on vähän edullisempaa.

Pärnussa on useita tenniskeskuksia, joissa voi pelata niin keskustan kuin rannankin tuntumassa, paikalliseen tyyliin muualla kuin Pärnu Tennisekeskuksessa massakentillä. Pärnu Kesklinna Tenniseklubi (Ringi 14a) [kartalla] on lähellä sekä keskustaa että rantaa. Pärnu Kalevi Tenniseklubi (A.H. Tammsaare puiestee 18a) [kartalla] on lähellä rantaa, ja saman kadun varrella on Pärnu Tennisekeskus (A.H. Tammsaare puiestee 39) [kartalla], jossa on myös sisäkenttiä ja mahdollisuus yöpyäkin edullisesti Villa Tenniksessä.

Päiväretket

Harva lähtee Pärnuun sillä mielellä, että sieltä tekisi päiväretkiä muihin paikkoihin, mutta ajan kanssa matkustavien kannattaa ehdottomasti tutustua myös Pärnun ympäristössä oleviin paikkoihin.

Pärnu sijaitsee kätevästi Tallinnasta Riikaan kulkevan maantien varrella, ja sieltä voi periaatteessa tehdä päiväretken Latvian pääkaupunkiin. Lähempänä sijaitsevista kohteista saaret ja etenkin Kihnu [kartalla] ovat hyviä vierailupaikkoja kesäisin. Kihnu on erityisen hyvä vierailupaikka juhlien aikaan myös talvisin, sillä jouluna samoin kuin juhannuksena siellä on kansallispukuja, tanssia ja musiikkia. Kihnu on kesäisin erinomainen kalastus-, patikointi- tai pyöräilypaikka, ja polkupyöriä saakin saarelta vuokrattua. Saarelle on helppo siirtyä keskiviikkoisin Pärnusta huhtikuun alusta syyskuun loppuun kulkevilla lautoilla, joilla matkaa tehdään noin kaksi ja puoli tuntia suuntaansa. Lautat lähtevät Kalda teen [kartalla] laiturista, ja sinne pääsee varsinaisen sataman alueen ja jahtiklubin vierestä siltaa pitkin.

Pärnun yöelämässä (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Rannalla ja sen lähistöllä on muutama menopaikka. Rannan menopaikoista nuorekkain on Rannahoone-rakennuksessa sijaitseva Sunset Lounge.

Yöelämä

Pärnun yöelämä on ottanut aimo harppauksia eteenpäin tämän vuosikymmenen aikana, ja siellä on entistä parempi valikoima illanviettopaikkoja. Eniten kaikenlaista on kesäkauden aikana, jolloin rannalla etenkin juhannuksen tienoilta elokuun alkuun on hyvä mahdollisuus ottaa ilo irti.

Rannalla ja sen lähistöllä on muutama menopaikka, joista osa on aivan rannalla, osa jonkin matkan päässä siitä. Rannan menopaikoista nuorekkain on Rannahoone-rakennuksessa sijaitseva Sunset Lounge. Hyvä illanviettopaikka aina kesäisin ja talviviikonloppuisin on ravintolankin sisällään pitävä Kuursaal. Siellä on kaikenlaisia musiikkiesityksiä ja myös tiskijukkia, ja tämähän on tunnetusti Viron suurin baari. Näiden kahden paikan lisäksi rannan ympäristössä on vähän mitään varsinaista ohjelmaa. Poikkeuksia ovat Tervise Paradiis -hotellin baarit, joiden joukossa on myös 6 radan klo 24 asti avoinna oleva keilabaari. Kylpylän romanttisin illanviettopaikka on 8. kerroksen Romantic Bar.

Rannan ja keskustan välillä kulkeva Supeluse-katu ei ole mikään yöelämän keskus, mutta kesäisin sen terassit käyvät hyvin illalliselle ja muutamalle drinkille. Rannan ja keskustan välimaastossa on yksi monipuolinen illanviettopaikka, Pool Kaheksa (Esplanaadi 10) [kartalla]. Siellä on paitsi snookerpöytiä ja pienempiä korkeatasoisia biljardipöytiä myös pöytäjalkapallopöytiä, urheilua näyttäviä televisioita, pokeripöytiä ja tietenkin kohtuuhintainen baari. Tämä taidemuseon vieressä sijaitseva viihdekeskus on avoinna viikonloppuisin klo 02 ja viikolla klo 24 asti.

Keskustassa pääkallopaikka illanvietolle niin kahvilassa, baarissa kuin yökerhossakin on Rüütlin ja Hommikun kulmauksen tienoilla. Parin korttelin alueella on useita eri baareja ja muita paikkoja, jotka sopivat moneen eri makuun. Tuopit täälläpäin maksavat 2–3 euroa, ja normaalit baarit ovat avoinna yleensä klo 24–02 asti, yleensä kesäisin ja viikonloppuisin normaalia myöhempään. Hyvää baarimaista tunnelmaa on ainakin Hommiku-kadun City Pubissa, ja sitä vastapäätä sijaitseva Lime Lounge on yksi alueen tyylikkäimpiä drinkkipaikkoja. Rüütlillä hyvä drinkkipaikka on Red Rock Cafe, ja sitä vastapäätä sijaitseva Mirage on vain viikonloppuisin klo 23 alkaen avoinna oleva yökerho. Samassa rakennuksessa on toinenkin yökerhomainen illanviettopaikka, A.P.T.E.K, joka on avoinna ke–la, viikonloppuisin klo 05 asti.

Rüütlin varrella olevista illanviettopaikoista aina käypä on Nikolai Lehtla, joka on Nikolai-kadun kulmauksessa ja jossa käy paljon aikuisia suomalaisia. Seuraavan poikkikadun eli Mungan Lastepark-puistikon keskellä on kioskimainen baari-ravintola, joka on lähinnä paikallisten suosiossa ja jonka terassi on hyvä pistäytymispaikka alkuillasta. Mungan varrella on useita baareja, kahviloita ja ravintoloita, niillä on kaikilla terassit ja ne ovat kesäisin hyviä paikkoja istua iltaa. Mungan vieressä, Uus- ja Nikolai-katujen risteyksen tienoilla on parikin hyvää illanviettopaikkaa, joihin voi mennä talvisinkin, eli olutkellari HOP ja Martini baar. Lähellä näitä on vielä yksin mielenkiintoinen illanviettopaikka eli Veerev Õlu (Uus 3a), joka on aina avoinna klo 24 asti.

Rüütlin seuraavalla sivukadulla eli Veellä ja sen poikkikadulla eli Rüütlin suuntaisella Kuningalla on muutama ravintola, joilla on kesäterassit ja joissa voi myös käydä vain juomalla. Veellä sijaitsee myös yksi keskustan tunnetuimpia viikonloppuisin avoinna olevia yökerhoja eli Ööklubi Sugar, jossa voi tanssia aamuviiteen.

Like a Local esittelee muutaman baarin ja yökerhon

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Amadvr /Wikimedia, Ville Säävuori /Flickr
2016/09

Lukijoiden kommentteja

Mistä löytyy Pärnustä snookerpaikat /Snookeristi

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti