Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Saarenmaa
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Patikoija (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Saarenmaan harrastusmahdollisuuksiin kuuluvat kesällä patikointi kunto- tai retkipoluilla. Lisätietoa saa Kuressaaren turisti-infosta.

Tekemistä ja ajanvietettä Saarenmaalla

Saarenmaan suurimpia vetonauloja ovat tapahtumat ja kylpylähotellit, jotka molemmat vetävät puoleensa matkailijoita ympäri vuoden. Saarenmaalla voi pelata golfia tai tennistä, ja se on myös erinomainen pyöräily- tai patikointipaikka. Saarenmaan kulttuurielämä ei ole kaksista muuten kuin tapahtumien osalta, ja yöelämä on nykyään hintavaa, lähes Suomen hinnoissa olevaa huvia. Saarenmaa on paikka, jota on mukava kesäkauden aikana kierrellä, ja sitä voi tehdä paitsi autolla, pyörällä tai patikoiden myös joillain linja-autoyhteyksillä.

Kulttuuri- ja yöelämä

Kuressaaressa ja Saarenmaalla musiikkia, oopperaa ja muuta vastaavaa on parhaiten esillä kesän tapahtumissa, kuten Oopperapäivillä ja Kamarimusiikkipäivillä. Muulloin siellä ei ole paljoakaan konsertteja tai muitakaan kulttuuritapahtumia. Yksi paikka, jossa voi olla jotakin mielenkiintoista, on Kuressaaren Kaupunginteatteri (Tallinna 20). Teatteriesitysten lisäksi siellä näytetään elokuvia ja siellä voi olla muitakin tapahtumia, parhaiten muulloin kuin kesäkauden aikana.

Yöelämää Kuressaaressa on raatihuoneen ympäristössä kesät talvet, ja viikonloppuisin monet baarit ja yökerhot ovat avoinna aina aamuun asti. Kuressaaressa on aivan raatihuoneen nurkilla useitakin erilaisia baareja ja yökerhoja, joiden joukosta on helppo löytää mieleinen paikka.

Monet ravintolat kuten Vaekoda Pub (Tallinna 3) muuntuvat yön pimetessä baareiksi, joissa juomien hinnat ovat tosin nousseet viime vuosin melkoisesti. Puoli litraa olutta tai siideriä maksaa vähintään 3,20 euroa mutta monissa paikoissa hinta on 4,50 euroa. Perusoluet ovat edullisimpia, mutta jos mielii Saarenmaan omia pienpanimo-oluita tai muualta Virosta tulevia pienpanimo-oluita, voi hinta nousta jopa kuuteen euroon puolelta litralta.. Muualla kaupungissa on vähemmän yöelämää, rannalla kesälläkin hyvin vähän, ja paras paikka koko Saarenmaalla yöelämälle on Kuressaaren raatihuoneen ympäristö.

Viroweb listaa Kuressaaren ja muun Saarenmaan baareja ja yökerhoja.

Tapahtumat

Hyviä ajankohtia matkustaa Saarenmaalle ovat erilaiset tapahtumat, joista kesäiset Kuressaaren kulttuuritapahtumat ovat suosittuja mutta eivät suinkaan liian vilkkaita aikoja matkustaa kaupunkiin.

Saaremaalla on tapahtumia ympäri vuoden, mutta kesäkauden tapahtumat ovat niitä, jotka ovat vierailijalle miellyttävimpiä. Yksi ensimmäinen yleensä kesäinen ajankohta vierailla Saarenmaalla on toukokuun lopussa pidettävä Kuressaaren katufestivaali, joka pidetään toukokuun viimeisenä viikonloppuna.

Kesäkuussa tanssinystävät suuntaavat Saarenmaalle tanssitapahtumaan nimeltään “Tuhansien tunteiden saari”. Ne pidetään yleensä 9.6. tai niillä paikkeilla, ja ne on pidetty jo pian puolen vuosisadan ajan.

Kesäkuussa on tietenkin kokkoja ja muuta erikoista juhannuksena, joka toisin kuin Suomessa ei ole aina viikonloppuna vaan Saarenmaalla juhlistetaan vuoden valoisinta aikaa 21. – 24.6.

Tunnetuimpia ja suosituimpia tapahtumia Saarenmaalla on Saarenmaan Oopperapäivät jotka pidetään Piispanlinnan pihalla heinäkuun loppupuolella, yleensä kuukauden toiseksi viimeisen viikonlopun aikana.

Toinen merkittävät musiikkitapahtuma on Kamarimusiikkipäivät, jotka ajoittuvat heinä- ja elokuun vaihteeksi, yleensä viikolle.

Toinen kesän suosittu tapahtuma on Meripäivät, jotka viime vuosina on pidetty eri aikaan kuin oopperapäivät, yleensä elokuun alkupuolella ja kuukauden toisen viikonlopun aikana..

Lokakuussa ympäri maailman saapuu ihmisiä seuraamaan Saarenmaan rallia, joka on pidetty vuodesta 1974 lähtien. Vuodesta 1993 se on ollut kansainvälinen tapahtuma, joka on tunnettu “Saaremaa Rally” -nimellä. Ralli on viime vuosina järjestetty lokakuun toisena viikonloppuna, mutta vain perjantaina ja lauantaina.

Lisää urheilutapahtumia pidetään lokakuun loppupuolella, jolloin juostaan kolmen päivän juoksu. Ne on yleensä pidetty lokakuun kolmannen viikonlopun aikana.

Loppuvuodesta Saarenmaa ei suinkaan ole mikään autio saari, vaan siellä on tapahtumia myös vuoden pimeimpään aikaan. Elokuvanystäviä kaupunginteatteriin vetää elokuvafestivaali, josta tosin ei ole etukäteen paljon tietoa kaupunginteatterin sivuilla.

Joulunodotus on suurta myös Saarenmaalla, ja adventtikausi pyörähtää liikkeelle joulukuun ensimmäisenä sunnuntaina. Seuraavana viikonloppuna pidetään musiikkitapahtuma Kihelkonnassa. Siitä ja muistakin tapahtumista voi vironkieltä taitava saada lisätietoa Saaremaa valdista.

Lisää tapahtumia

Visit Saaremaa antaa läpileikkauksen Saarenmaan tapahtumista.

Kultuurivara listaa vain viroksi pieniäkin Saarenmaan tapahtumia.

Pyöräilijöitä
Pyöräily kuuluu Saarenmaan harrastusmahdollisuuksiin, ja se on tasaisella saarella kesäisin mukavaa ja turvallista.

Harrastukset

Kuressaaren raatihuoneen yhteydessä olevasta turisti-infosta (Tallinna 2) saa suomeksikin esitteitä ja tietoa Kuressaaren ja Saarenmaan harrastusmahdollisuuksista. Erittäin hyvä on suomenkielinen "Loma Kuressaaressa ja Saarenmaalla" -esite, joka yksityiskohtaisesti esittelee saaren harrastusmahdollisuuksia. Se on nykyisin luettavissa suomeksi myös verkkosivuillta.

Saaren harrastusmahdollisuuksiin kuuluvat kesällä patikointi kunto- tai retkipoluilla tai seikkailuradoilla, pyöräily, ratsastus, värikuulasota, GPS-seikkailut ja valokuvaussafarit, vesiharrastukset, kuten sukellus, kanoottiretket ja melonta, golf, tennis, keilailu, biljardi, jousiammunta sekä kalastus- ja metsästysretket. Vaihtoehtoja on runsaasti, ja esimerkiksi luonnonpuistoja saarella on viisi.

Rantaloma

Moni matkustaa Saarenmaalle kylpylälomalle, mutta sinne voi kesällä tulla myös viettämään rantalomaa. Kuressaaren linnan edustalla on mukava hiekkaranta eli Titerand ("Vauvaranta"), ja kesällä siellä on lämpiminä ilmoina mukava rentoutua ja nauttia Länsi-Viron puhtaasta luonnosta.

Kylpyläloma

Saarenmaalla on pitkät perinteet kylpylälomille, ja etenkin Kuressaaressa on paljon kylpylähotelleja, joissa sekä siellä yöpyvät että muutkin voivat mennä mutakylpyyn, mineraalivesikylpyyn tai erilaisiin hoitoihin ja hierontoihin. Erilaiset saunat, kauneushoidot ja hyvät ruoat kuuluvat nekin monen hotellin tarjontaan.

Saarenmaa Golf (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Saarenmaalla on 18-reikäinen Saaremaa Golf -kenttä, joka sijaitsee Kuressaaren kaupungissa.

Kuressaaren rannassa sijaitsevat Spa Hotel Meri ja Spa Hotel Rüütli ovat soveltuvia kylpylälomalle. Spa Hotel Rüütlin yhteydessä oleva Veekeskus (Pargi 12) on kenelle tahansa avoinna, ja se on kohtuuhintainen paikka kesät talvet. Lähellä rantaa sijaitseva Arensburg Boutique Hotel and Spa (Lossi 15) on sekin paikka, jossa on kylpylä.

Golf

Saarenmaalla on 18-reikäinen Saaremaa Golf -kenttä (Merikotka 22) [kartalla], joka sijaitsee Kuressaaren kaupungissa. Spa Hotell Meri (Pargi 16) tarjoaa golfsimulaattorin, samoin kuin Kuressaaren urheilukeskus (Vallimaa 16a).

Tennis

Kuressaaressa on useitakin hyviä massakenttiä. Kuressaaren tenniskeskus (Staadioni 1) on avoinna ympäri vuoden. Pargin tenniskenttä (Lossipargi 1) Kuurhooneen vieressä toinen paikka, jossa voi pelata tennistä. Myös Georg Ots Spa -hotelli (Tori 2) on paikka, jossa voi pelata tennistä.

Päiväretket

Saarenmaalla on hyvä kierrellä autolla tai pyörällä kyliä ja luonnonnähtävyyksiä. Siellä voi jonkin verran liikkua linja-autoillakin, jotka liikkuvat paremmin viikolla kuin viikonloppuisin. Raatihuoneen turisti-info (Tallinna 2) jakaa aikatauluja ja kertoo muutenkin lisää mahdollisuuksista.

Visit Estonia -sivusto esittelee tarkemmin Viron harrastusmahdollisuuksia.

Teksti: Peter Forsberg
2018/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti