Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Tartto
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Uimaranta Tartossa
Kesäisin Anne kanal -tekojärven hiekkaranta vetää ihmisiä puoleensa. Täällä voi uida, paikalla on valvoja ja täällä on myös hyvä edullinen terassiravintola.

Tarton ajanvietteet, risteilyt ja urheilumahdollisuudet

Tartossa on paljon kaikenlaista tekemistä ja ajanvietettä, ja se on ajanvietteiltään ympäri vuoden monipuolinen kaupunki. Tartossa ja sitä ympäröivässä maakunnassa on hyvä urheilla ja harrastaa kaikenlaista ratsastuksesta murtomaahiihtoon ja patikointiin. Se on nykyään myös normaalia parempi kylpyläkaupunki, ja se on myös paikka, joka on hyvä tukikohta niille, jotka haluavat päiväretkillä tutustua itäiseen Viroon.

Urheilullista ajanvietettä ja tekemistä Tartossa ja Tarton maakunnassa

Tartossa on kesät talvet monenmoista ajanvietettä, urheilumahdollisuutta ja muuta aktiviteettimahdollisuutta. Kesällä Tarton uimapaikat ovat monipuolisimmillaan, mutta sinne voi talvisinkin lähteä uimaan ja kylpylään, kuten myös hiihtämään.

Uimapaikat

Aura-keskus (Turu 10) [kartalla] on viime vuosina muuttunut melkoisesti. Siellä on aina ollut eri osia, joissa on ollut eri tarjontaa, mutta nykyään paikka on entistäkin monipuolisempi. Se soveltuu moneen eri tarkoitukseen, ja se on käypä paikka ympäri vuoden, joskin se on usein keskikesällä ainakin jonkin aikaa kiinni.

Keskus on nykyään jakautunut kolmeen osaan: uima-altaaseen, vesipuistoon ja kylpylään.

Uima-allas on samanlainen kuin se on aina ollutkin, ja sen yhteydessä on sauna. Siellä on 2 allasta, joista toinen on 50 metriä pitkä, ja eri aikoina sinne on vähän erilainen pääsymaksu. Varsin normaali hinta viikolla päivällä on viisi euroa ja iltaisin ja viikonloppuisin 7 euroa.

Vesipuisto on vähän hintavampi paikka, joka soveltuu niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin. Siellä on kaikille jotakin vähän erilaista, eikä se ole paljon kalliimpi vierailupaikka kuin pelkkä uima-allas vaan vierailusta selviää 10 eurolla tai vähän halvemmalla.

Uusin lisäys keskukseen on kylpylä, jossa vierailu maksaa viikolla päivisin 12 euroa ja muulloin 16 euroa. Siellä on useita erilaisia saunoja, porealtaita ja kylmäaltaita, ja se on paitsi paikka, jossa voi rentoutua myös pitää itsensä kunnossa tai kuntoutua.

Anne kanal -tekojärven hiekkaranta
Anne kanal -tekojärven hiekkaranta

Kesäisin Anne kanal -tekojärvenAnne kanal -tekojärven hiekkaranta [kartalla] hiekkaranta vetää ihmisiä puoleensa. Täällä voi uida, paikalla on valvoja ja täällä on myös hyvä edullinen terassiravintolaTerassiravintola Anne kanal -tekojärven rannalla, jossa voi syödä ja juoda kunnolla. Hiekkarannalle ja rannan terassille on keskustasta äärimmäisen lyhyt matka jos ylittää joen torin takana olevaa TurusildaaTurusilda [kartalla] pitkin.

Aivan toisella puolella kaupunkia on joenrannalla sijaitseva Emajoen uima-allas [kartalla], jonka yhteydessä on kesäisin hiekkaranta.

Toinen hiekkaranta [kartalla] on aika lähellä mutta joen keskustan puolella, ja kesäisin myös se on varteenotettava paikka mennä uimaan ja hiekkarannalla loikoilemaan.

Kylpylät

Aura-keskuksen kylpylä on aivan hyvä kenelle tahansa, mutta kaupungissa on muitakin kylpylöitä, jotka sijaitsevat samalla alueella ja joista toinen on aivan uusi.

Jo pitkään toiminut Dorpat Herb Spa (Soola 6) [kartalla] on sekin kokenut viime vuosina muutoksia. Siellä on kuntosali ja lähinnä aromiterapioita ja hierontaa. Se ei ole mikään uimapaikka, vaan soveltuu parhaiten erilaisiin hoitoihin hieronnasta eteerisiin, kenties parhaiten hotellin asiakkaille. Tämä kylpylä ei ole mikään edullinen vierailupaikka, vaan hinnat siellä ovat aivan toisenlaisia kuin Aura-keskuksen kylpylässä, joka onkin paljon monipuolisempi ja aktiivisempi vierailupaikka.

Uusi lisäys Tarton kylpylämaailmaan on V Spa [kartalla], joka on kuin uima- ja saunapaikka yhdistettynä korkeatasoiseen kylpylään hierontoineen ja muine hoitoineen. Siellä on kaksi erilaista osastoa, joiden tarjontaan on helppo suomenkielisillä verkkosivuilla tutustua. Edullisimmillaan sinne voi aikuinen mennä kymmenellä eurolla, mutta iltaisin ja viikonloppuisin vierailuun uppoaa vähintään 15 euroa. Lapset ovat tänne tervetulleita, alle 5-vuotiaat eivät joudu maksamaan mitään ja perheliput voivat tehdä vierailusta melko kohtuullisen hintaisen. Jos Tarttoon suuntaa nimenomaan tämä keskus mielessään, voi siellä yöpymistä harkita. Kylpylä on Kvartal-ostoskeskuksen yhteydessä, eli se on aivan kaupungin parhailla paikoilla ja puolen kilometrin päässä Raekoja platsista.

Visit Tartu kertoo suomeksi näistä ja myös muista kylpylöistä ja hoitopaikoista.

Muut urheilulliset aktiviteetti- ja ajanvietemahdollisuudet

Tartossa on mitä erilaisimpia harrastus- ja ajanvietemahdollisuuksia. Niitä on eniten kesällä, mutta myös talvella Tarttoon ja sen ympäristöön voi lähteä tekemään kaikenlaista. Kesäisiin vaihtoehtoihin kuuluvat esimerkiksi aktiviteetit kuten veneily, patikointi, ratsastus ja pyöräily. Talvisin voi luistella, hiihtää ja harrastaa muitakin talvilajeja. Ympäri vuoden parhaiten tietoa kaikista harrastus- ja ajanvietemahdollisuuksista saa turisti-infosta, joka sijaitsee raatihuoneen yhteydessä, Raekoja plats -aukiolla.

Risteilyalus
Emajogi kulkee Tarton keskustan vierestä, ja kesäkaudella monet mielellään ottavat osaa risteilyille.

Risteilyt

Emajogi kulkee Tarton keskustan vierestä, ja kesäkaudella sen rannoilla on mukava viettää aikaa mutta monet myös mielellään ottavat osaa jonkinlaiselle risteilyille tai muulle vene- tai laivaretkelle.

Nykyisin suosituin laituri risteilyille on Hotel Dorpatin ja torin vieressä oleva laituri [kartalla], jonka risteilyistä voi lukea hotellin sivuilta. Pegasus-laiva seilailee kesäkaudella yleensä viikolla klo 12 ja 14 ja viikonloppuisin myös klo 16. Aikuisten lippu maksaa 7 euroa ja nuorten 5 euroa, ja risteily kestää puolitoista tuntia. Laivan voi myös vuokrata ryhmille, ja verkkosivulta voi lukea miten sen saa käyttöönsä ja miten laivalla voi myös ruokailla normaalia paremmin.

Toinen melko samanlainen risteily lähtee kauppahallin laiturista [kartalla], joka on hyvin lähellä Hotel Dorpatia ja myös Raekoja platsia. Estriver tekee risteilyjä kesäkuun puolivälistä syyskuun puoliväliin, ja hinnat ovat samanlaisia kuin Pegasuksella. Näitä risteilyjä tosin on vain ke–su, ja myös nämä risteilyt kestävät puolitoista tuntia.

Toinen risteily, joka lähtee kauppahallin laiturista, on Seto Line. Se kulkee myös toukokuussa ja kesäkuun alussa, ja sillä on seitsemän euron hintaisia päivittäisiä laivaretkiä. Sama yhtiö tekee keskikesällä matkoja Peipsijärvelle ja Piirisaarelle, mutta vain viikonloppuisin. Tällaiset matkat kestävät 6 tuntia ja maksavat 30 euroa.

Jonkin verran asiaa risteilyistä Tarton tienoilla voi lukea Visit Tartusta.

Patikointi, hiihtoretket, pyöräily ja muut luontoon liittyvät ajanvietteet

Patikointi on suosittua puuhaa Tarton maakunnassa, ja sille on monenmoisia mahdollisuuksia. Tarton ympäristössä on erilaisia patikointireittejä, joista saa hyvinkin tarkkaa tietoa turisti-infosta. Tarton seutu on myös hyvää hiihtomaastoa, mutta viime vuosina lunta ei ole ollut yhtä hyvin kuin aikoinaan ja hiihtokilpailujakin on jouduttu perumaan.

Patikointi

Suhteellisen helppoa on tehdä reilun parin kilometrin pituinen Emajoen luontopolku. Lähellä Tarttoa on 3,5 kilometrin pituinen lintutie, jonka varrella tulee nähtyä myös lintuja. Samoilta verkkosivuilta voi englanniksi nähdä lisää patikointireittejä.

Murtomaahiihto ja muut talviset harrastukset

Tarton ympäristössä voi hiihtää, ja Tähtveren hiihtolatujen lisäksi voi lähteä hiihtoretkille vaikka Piirissaareen tai Emajoen Suursuohon [kartalla].

Tarton ympäristössä voi talvisaikaan tehdä myös koiravaljakkoretkiä ja potkukelkkaretkiä, ja kesällä sen ympäristöön voi lähteä pyöräilemään itsekseen tai ottamaan osaa opastetulle pyöräilykierrokselle. V-matkad järjestää esimerkiksi talvisafareita Peipsillä.

Lisää asiaa ajanvietteistä:

Visit Tartu kertoo lisää niin kesä- kuin talviajan mahdollisuuksista.

Frisbeegolfia
Puhkepark on monipuolinen ajanviete- ja harrastuskeskus, jossa voi tehdä kaikenlaista kuten pelata frisbeegolfia.

Frisbeegolfia, hiihtoa ja muuta aktiviteettia Puhkeparkissa

Tähtveressä sijaitseva Puhkepark [kartalla], missä Tarton laululavakin sijaitsee, on ympäri vuoden monipuolinen ajanviete- ja harrastuskeskus. Siellä voi tehdä kaikenlaista kuten pelata frisbeegolfia tai hiihtää, ja sieltä saa vuokralle vaikka rullaluistimet tai sukset. Sen yhteydessä on myös sauna, johon maksimissaan 15 henkeä pääsee tunniksi 11 eurolla, ja kaikenlaista muutakin. Puhkeparkissa on normaaleja hiihtolatuja, ja Puhkeparkista saa murtomaasukset vuokralle.

Puhkeparkiin pääsee hyvin keskustasta linja-autolla, ja esimerkiksi linjat 6 ja 22 pysähtyvät sen edessä olevalla pysäkillä nimeltään ”Kreutzwaldi”. Sinne voi myös siirtyä pysäkille nimeltä “Laululava” linjalla 13, mutta sinne ei missään nimessä ole mahdoton matka kävellen esimerkiksi Herne-tietä pitkin.

Ihasteen ratsastus- ja vapaa-ajankeskus

Ainakin autolla liikkeellä oleville perheille hyvä vierailupaikka etenkin kesällä mutta miksei muihinkin vuodenaikoihin on Ihaste, joka sijaitsee noin 5 kilometrin päässä Tarton keskustasta.

Ihaste ratsaspordi ja vabaajakeskus on Ihasteen suurin vetonaula, ja siellä voi ratsastaa viikolla iltaisin ja lauantaiaamuisin. Ihasteella on myös jousiammuntarata, driving range eli golfin lyöntiharjoittelualue ja muita harrastusmahdollisuuksia.

Ratsastus on mahdollista muuallakin Tarton lähistöllä. Toisesta ratsastuspaikasta kertoo suomeksi Visit Tartu.

Päiväretket

Tartossa vierailevat voivat hyvin tehdä retkiä lähistölle, ja kaupunki on hyvä tukikohta niille, jotka eivät halua yöpyä monessa paikassa. Tarton lähistöllä on lukuisia vierailupaikkoja, joissa on kaikkein paras vierailla kesällä mutta osassa myös keskitalvella.

Peipsi-järvi Peipsimaalla (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Peipsimaa on loistava retkikohde, jossa pääsee hyvin kiinni Viron kansanperinteeseen ja kauniiseen Itä-Viron luontoon.

Alatskiven linna

Hyvä kohde päiväretkelle maakunnassa on Alatskiven linna [kartalla]. Se on hiljattain remontoitu, ja sen uusi vetonaula on virolaisen säveltäjän Eduard Tubinin elämää ja tuotantoa esittelevä museo. Siellä on myös uusi pieni vahakabinetti, joka esittelee linnassa asuneita henkilöitä. Alatskivellä käyvien on hyvä myös tutustua Alatskiven 4,5 kilometrin pituiseen vaellusreittiin, jonka varrella linna ja moni muu merkittävä vierailupaikka.

Peipsimaa

Peipsimaa [kartalla] on sekin loistava retkikohde, jossa pääsee hyvin kiinni Viron kansanperinteeseen ja kauniiseen Itä-Viron luontoon. Kausi kestää toukokuun alusta syyskuun puoliväliin, ja kaikkein paras siellä on vierailla kesäkuun alusta elokuun puoliväliin.

Saadjärvi ja sen jääkausikeskus

Saadjärvelle avattiin kesällä 2012 jääkautta esittelevä museo eli Jääaja Keskus [kartalla]. Tämä ympäri vuoden avoinna oleva vierailupaikka kertoo siitä, minkälainen oli jääkausi, ja tässä viihdyttävässä teemapuistossa oppii tekemällä ja kokemalla.

Jääkausikeskus on hyvä lapsiperheiden vierailupaikka, ja lapsiperheitä kiinnostavat myös kesäajan lauttaretket, joille 3-vuotiaat ja sitä nuoremmat otetaan ilmaiseksi mukaan.

Alueella on myös kahvila, josta saa ruokia, ja tänne voi tulla viihtymään vaikka koko päiväksi. Perhelippu maksaa 19 euroa, ja keskus on avoinna klo 10–17, toukokuun alusta elokuun loppuun joka päivä ja talvikaudella muina päivisin paitsi maanantaisin.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, lisakara /Pixabay, kriimurohelisedsilmad /Flickr
2020/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti