Live-konsertti Tartossa
Tartto on vireä kulttuurikaupunki, jossa on paljon musiikkitapahtumia ympäri vuoden.

Tekemistä ja ajanvietettä Tartossa

Tartossa on paljon kaikenlaista tekemistä ja ajanvietettä, ja se on mahdollisuuksiltaan ja tapahtumiltaan monipuolinen kaupunki ympäri vuoden. Viron kulttuuripääkaupunkina Tartto on oiva paikka mennä konserttiin tai teatteriin, ja siellä on elokuvafestivaaleja. Tartossa ja sitä ympäröivässä maakunnassa on hyvä urheilla ja harrastaa kaikenlaista ratsastuksesta murtomaahiihtoon ja patikointiin. Tartossa ei tekeminen lopu iltasinkaan, sillä siellä on hyvät illanviettomahdollisuudet ja ajoittain railakastakin juhlintaa öisin.

Kulttuurielämä: Konsertit, teatteri ja elokuva

Tartto on vireä kulttuurikaupunki, jossa on paljon musiikki- ja muita kulttuuritapahtumia ympäri vuoden. Siellä voi mennä klassisen musiikin konserttiin, teatteriesityksiä siellä on kieltä taitaville ja elokuvia kaupungissa voi myös katsella.

Musiikki

Tartossa on paljon erilaisia musiikki- ja teatteriesityksiä, ja niitä on eniten keskitetysti Vanemuine-teatteri- ja konserttisalissa (Vanemuise 6) [kartalla], joka sijaitsee lähellä Kaubamajaa, siitä ylämäkeen Riia-valtakatua pitkin. Siellä on musiikkia, oopperaa ja balettia, mutta paljon muitakin esityksiä. Konsertteja on myös muualla, kuten kesäkaudella Johanneksen kirkossa vanhassakaupungissa, mutta syyskuun puolivälistä kesän alkuun konsertit ovat pääosin Vanemuinessa tai saman kadun varrella olevassa Vanemuisen suuressa salissa. Vanemuinessa on myös balettia ja musikaaleja, joita voivat seurata nekin, jotka eivät kieliä osaa.

Teatteri

Vanemuinen yhteydessä on teatteri, jossa voi katsella niin draamaa kuin lapsille suunnattuja esityksiäkin. Teatteriesityksiä on paitsi Vanemuinen päärakennuksessa myös muualla kaupungissa. Vanemuise väike maja eli Vanemuisen suuri sali [kartalla] on muutaman sadan metrin päässä saman kadun varrella ja toinen konserttipaikka on Toomemäellä, observatorion vieressä olevassa rakennuksessa (Lossi 40). Vanemuinen esityksiä on muuallakin, ja niitä on myös Sadamateaterissa (Soola 5B) [kartalla], joka sijaitsee linja-autoaseman naapurissa, ja muissakin teattereissa, jotka näkee verkkosivuilta. Vanemuinen ohjelmistoa esitetään myös muualla kuin Tartossa, kuten Pärnussa ja Rakveressa.

Tartossa on muitakin teattereita, joissa voi käydä katsomassa vironkielisiä näytelmiä. Uus Teater (Lai 37) [kartalla], joka on vanhassakaupungissa, kasvitieteellisen puutarhan vieressä olevassa, myös elokuvateatterilla ja klubilla varustetussa rakennuksessa. Karlovan puutaloalueella sijaitseva Ylioppilasteatteri (Kalevi 24) on kansainvälinen teatteri, joka on Viron ja Suomen lisäksi esiintynyt monessa maailman maassa.

Elokuvat

Elokuvia Tartossa voi katsella alkukielisinä, siellä on useita elokuvateattereita ja myös tARTuFF-rakkauselokuvafestivaalit. Festivaali pidetään perinteisesti elokuun ensimmäisen viikon aikana, fiktioelokuvat esitetään raatihuoneenaukiolla ja dokumenttielokuvat Athenen kulttuurikeskuksessa (Küütri 1), joka on aivan kulman takana.

Ympäri vuoden elokuvia voi katsella useissa eri teattereissa, joita on eniten ostoskeskusten yhteydessä. Normaalista valtavirrasta poikkeavia elokuvia on paras lähteä katsomaan Elektriteateriin (Lai 37), joka on vastapäätä kasvitieteellistä puutarhaa. Tasku-ostoskeskuksen elokuvateatteri Cinamon (Turu 2) on monisalinen paikka, jossa näytetään tavallisia Hollywood-elokuvia. Samaa valtavirtaelokuvaa voi myös katsella Ekraan-elokuvateatterissa (Riia 14) [kartalla], joka sijaitsee Vanemuinen konserttisalista ylämäkeen.

Muuta kulttuuripitoista ajanvietettä

Athena- kokous- ja kulttuurikeskus (Küütri 1) [kartalla] on varsinainen taide- ja muiden tasokkaiden elokuvien ystävien paratiisi. Täällä on elokuvaesitysten lisäksi esitelmiä ja festivaaleja.

Parhaita kulttuuripaikkoja Tartossa on Antiniouse Gild eli Antoniuksen kilta ja piha (Lutsu 5) [kartalla] aivan Jaanin eli Johanneksen kirkon naapurissa. Täällä pääsee näkemään, miten työpajoissa tehdään töitä, ja täältä voi ostaa ainutlaatuisia käsitöitä.

Tarton luova keskus (Kalevi 13–17) [kartalla] on kompleksi, joka on laajentunut kolmeen eri rakennukseen. Se sijaitsee lähellä Vanemuinen teatteria, kävelymatkan päässä keskustasta. Täällä voi nähdä taiteilijoita työnsä ääressä, ja täältä voi myös ostaa luovaa kotiin vietävää.

Urheilullista ajanvietettä ja tekemistä Tartossa ja Tarton maakunnassa

Tartossa on monenmoista ajanvietettä, urheilumahdollisuutta ja muuta aktiviteettimahdollisuutta, niin kesällä kuin talvellakin. Kesällä Tarton uimapaikat ovat monipuolisimmillaan, mutta sinne voi talvisinkin lähteä uimaan ja kylpylään, kuten myös hiihtämään.

Anne kanal -tekojärven ranta
Kesäkaudella Anne kanal -tekojärven hiekkaranta vetää ihmisiä puoleensa. Täällä voi uida, paikalla on valvoja ja täällä on myös hyvä terassiravintola.
Kuva: Peter Forsberg

Uintipaikat ja kylpylät

Tartto on Pärnun tavoin hyvä kylpylä- ja uimispaikka, jossa kannattaa ainakin kerran käydä kokeilemassa saunoja ja uima-altaita.

Aura-keskus (Turu 10) [kartalla] on edullinen mutta korkeatasoinen kylpylä ja uimahalli, jossa on 50-metrisen uima-altaan lisäksi porealtaita, saunoja ja kuntosali. Uimaan ja saunaan pääsee 4,50 eurolla, kylpylään 7–8 eurolla ja 9–13 eurolla pääsee nauttimaan kaikista keskuksen palveluista. Keskus remontoitiin kesällä 2016, ja siellä on omat lastenaltaat, ravintola ja kaikki muukin tarvittava. Eri osat ovat avoinna vähän eri tavalla mutta uimaan pääsee klo 6.30 alkaen, ja kylpylään ja kuntosaliin viikolla klo 10–22 ja viikonloppuna klo 9–22.

Kalliimpi ja pienempi kylpylä on aivan vieressä sijaitseva Dorpat Spa (Soola 6), jossa on mitä erilaisimpia hoitoja hieronnasta kynsi- ja kasvihoitoihin. Se ei ole mikään uintipaikka, vaan soveltuu parhaiten erilaisiin hoitoihin hieronnasta eteerisiin, kenties parhaiten hotellin asiakkaille.

Kesäkaudella Anne kanal -tekojärven [kartalla] hiekkaranta vetää ihmisiä puoleensa. Täällä voi uida, paikalla on valvoja ja täällä on myös hyvä edullinen terassiravintola, jossa voi syödä ja juoda kunnolla.

Lisää kylpylöitä löytyy Visit Tartosta

Muut urheilulliset aktiviteetti- ja ajanvietemahdollisuudet

Tartossa on mitä erilaisimpia harrastus- ja ajanvietemahdollisuuksia. Niitä on eniten kesällä, mutta myös talvella Tarttoon ja sen ympäristöön voi lähteä tekemään kaikenlaista. Kesäisiin vaihtoehtoihin kuuluvat esimerkiksi aktiviteetit kuten veneily, patikointi, ratsastus ja pyöräily. Talvisin voi luistella, hiihtää ja harrastaa muitakin talvilajeja. Ympäri vuoden parhaiten tietoa kaikista harrastus- ja ajanvietemahdollisuuksista saa turisti-infosta, joka sijaitsee raatihuoneen yhteydessä, Raekoja plats -aukiolla.

Vesiharrastukset

Emajoella voi tehdä kaikenlaista kesäisin, ja helppoa on esimerkiksi vain mennä Atlantis-hotellin edustalle ja nousta siitä kiertoristeilyn kyytiin. Joella voi myös soudella kanootilla tai kajakilla, ja hyviä ovat noin kolmen tunnin kestoiset opastetut kajakkikierrokset. Kierroksia tehdään huhtikuun alusta marraskuun loppuun, matkoista vastaa Meie Liigume ja lisätietoa saa turisti-infosta.

Kiertoristeily lähdössä Atlantis-hotellin edustalta
Emajoelle voi lähteä kiertoristeilylle Atlantis-hotellin edustalta.
Kuva: Peter Forsberg

Muitakin mahdollisuuksia vesiharrastuksille Tartossa ja sen ympäristössä on, ja niistä saa tietoa Visit Tartu -sivuilta.

Patikointi, hiihtoretket, pyöräily ja muut luontoon liittyvät ajanvietteet

Patikointi on suosittua puuhaa Tarton maakunnassa, ja sille on monenmoisia mahdollisuuksia. Tarton ympäristössä on erilaisia patikointireittejä, joista saa hyvinkin tarkkaa tietoa turisti-infosta.

Suhteellisen helppoa on tehdä reilun parin kilometrin pituinen Emajoen luontopolku. Lähellä Tarttoa on 3,5 kilometrin pituinen lintutie, jonka varrella tulee nähtyä myös lintuja.

Tarton ympäristössä voi hiihtää, ja Tähtveren hiihtolatujen lisäksi voi lähteä hiihtoretkille vaikka Piirissaareen tai Emajoen Suursuohon [kartalla]. Tarton ympäristössä voi tehdä myös koiravaljakkoretkiä ja potkukelkkaretkiä talvisaikaan, ja kesällä sen ympäristöön voi lähteä pyöräilemään itsekseen tai ottamaan osaa opastetulle pyöräilykierrokselle. V-matkad järjestää esimerkiksi talvisafareita Peipsillä, ja Visit Tartu kertoo niin kesä- kuin talvivaihtoehdoistakin lisää.

Frisbeegolfia, hiihtoa ja muuta aktiviteettia Puhkeparkissa

Tähtveressä sijaitseva Puhkepark [kartalla], missä Tarton laululavakin sijaitsee, on monipuolinen ajanviete- ja harrastuskeskus ympäri vuoden. Siellä voi tehdä kaikenlaista kuten pelata frisbeegolfia tai hiihtää, ja sieltä saa vuokralle vaikka rullaluistimet tai sukset. Sen yhteydessä on myös sauna, johon maksimissaan 15 henkeä pääsee tunniksi 11 eurolla, ja kaikenlaista muutakin. Puhkeparkissa on normaaleja hiihtolatuja, ja Puhkeparkista saa murtomaasukset vuokralle.

Puhkeparkiin pääsee hyvin keskustasta linja-autolla, ja esimerkiksi linjat 6, 16 ja 16A pysähtyvät sen edessä pysäkillä ”Kreutzwaldi”.

Ihasteen ratsastus- ja vapaa-ajankeskus

Ainakin autolla liikkeellä oleville perheille hyvä vierailupaikka etenkin kesällä mutta miksei muihinkin vuodenaikoihin on Ihaste, joka sijaitsee noin 5 kilometrin päässä Tarton keskustasta. Ihaste ratsaspordi ja vabaajakeskus on Ihasteen suurin vetonaula, ja siellä voi ratsastaa viikolla iltaisin, lauantaisin aamuisin. Ihasteella on myös jousiammuntarata, driving range eli golfin lyöntiharjoittelualue ja muita harrastusmahdollisuuksia.

Ratsastus on mahdollista muuallakin Tarton lähistöllä. Muista ratsastuspaikoista Visit Tartu -sivusto kertoo lisää.

Tapahtumat

Tartto on Viron varsinainen tapahtumapääkaupunki, jossa on etenkin kesäaikaan valtava määrä tapahtumia. Musiikki on näkyvässä osassa kaupungissa aina, ja siellä on myös elokuvafestivaaleja ja tapahtumia laidasta laitaan ympäri vuoden.

Tartu extreme sports festival -tapahtuma Raekoja Plats -aukiolla (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Tartto on Viron varsinainen tapahtumapääkaupunki, jossa on etenkin kesäaikaan valtava määrä tapahtumia. Kuvassa menossa Tartu Extreme Sports Festival -tapahtuma Raekoja Plats -aukiolla.

Kevätkauden parhaisiin tapahtumiin kuuluu helmikuun hiihtomaraton, jonka lisäksi kaupungissa on muitakin maratoneja: toukokuun alun juoksu- ja kävelymaraton, toukokuun lopun pyöräilymaraton, elokuun rullaluistinmaraton, syyskuun maastopyörämaraton ja lokakuun alun varsinainen 42 kilometrin juoksumaraton.

Kevätkaudella World Film Festival tuo maaliskuun puolivälin jälkeen viikoksi lähinnä dokumenttielokuvia kaupunkiin.

Huhtikuussa Tarton keskustan toinen puutaloalue eli Supilinn juhlii viikon ajan olemassaoloaan. Kaupunginosa, joka on vanhankaupungin vieressä, kasvitieteellisen puutarhan takana, on perinteisesti normaalia boheemimpi paikka. Juhlissa tulee vastaan kirjailijoita, taiteilijoita, opiskelijoita ja tyhjäntoimittajia, ja tämä on hyvä ajankohta aloittaa kesäkauden Tarton-matkat.

Varsinaisella kesäkaudella 29.6. eli Pietarinpäivänä on Tarton päivä. Tällöin yksi kulttuuriala yleensä nousee yli muiden, mutta tarjolla on aina kaikenlaista ohjelmaa ympäri kaupungin ja etenkin vanhankaupungin.

Yksi vuoden päätapahtumia on hansapäivien aika heinäkuun toisella viikolla. Festivaali tuo keskiaikaista humua kaupunkiin, ja yksi suurimpia vetonauloja on suuri keskiaikainen tori, joka valloittaa vanhankaupungin kadut.

Samoihin aikoihin hansapäivien kanssa pidetään perinteisesti yksi Viron arvostetuimpia musiikkifestivaaleja, Glasperlenspiel. Sen aikana kuullaan kuuluisien kapellimestarien johtamina kuoroja ja orkestereita, joita saapuu monesta eri maasta. Konsertit pidetään Johanneksen kirkossa (Jaani kirik), joka on vanhassakaupungissa.

Syksyllä tapahtumia on vähemmän kuin kesällä, mutta silloin paikalle voi tulla ainakin opiskelijapäivien aikaan syyskuussa. Syyskuun puolivälissä, kun elämä kesän juhlien ja lomien jälkeen palaa normaaliksi, opiskelijat valtaavat kadut riehakkailla juhlilla. Syksyn opiskelijapäivät eivät kuitenkaan ole yhtä riehakkaat kuin kevään, jotka pidetään huhtikuun viimeisen viikon aikana.

Marraskuussa Ideejazz tuo kuun toisella viikolla jatsia kaupunkiin. Kuun loppupuolella Black Nights Film Festival tuo korkeatasoisia elokuvia Tallinnan lisäksi Tarttoon. Tämän arvostetun elokuvafestivaalin pääohjelma esitetään Tallinnassa, mutta myös Viron kulttuuripääkaupunki saa siitä osansa.

Marraskuun lopussa, elokuvafestivaalien päättyessä alkavat perinteisesti Tarton joulutouhut. Nämä jouluaattoon asti kestävät joulujuhlat tuovat kaupunkiin tietenkin joulutorin, kojuja, joista myydään glögiä ja herkkuja, ja konsertteja, joita on keskustan kirkoissa. Tunnelmaa Tartossa joulun alla riittää, ja siitä on hyvä käydä nauttimassa viikonloppuisin, jolloin luvassa on eniten ohjelmaa ja tapahtumia.

Visit Tartu sivusto kertoo suomeksi seuraavien viikkojen ja kuukausien tapahtumista

Peipsi-järvi Peipsimaalla (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Peipsimaa on loistava retkikohde, jossa pääsee hyvin kiinni kauniiseen Itä-Viron luontoon.

Päiväretket

Tartossa vierailevat voivat hyvin tehdä retkiä lähistölle, ja monia ilahduttaa se, että Piirisaareen tehdään jälleen risteilyjä. Tietoa niistä saa Veeturism-sivuilta.

Hyvä kohde päiväretkelle maakunnassa on Alatskiven linna [kartalla]. Se on hiljattain remontoitu, ja sen uusi vetonaula on virolaisen säveltäjän Eduard Tubinin elämää ja tuotantoa käsittelevä museo. Siellä on myös uusi pieni vahakabinetti, joka esittelee linnassa asuneita henkilöitä. Alatskivellä käyvien on hyvä myös tutustua Alatskiven 4,5 kilometrin pituiseen vaellusreittiin, jonka varrella linna ja moni muu merkittävä vierailupaikka.

Peipsimaa [kartalla] on sekin loistava retkikohde, jossa pääsee hyvin kiinni Viron kansanperinteeseen ja kauniiseen Itä-Viron luontoon. Kausi kestää toukokuun alusta syyskuun puoliväliin, ja lisätietoa Peipsimaasta saa englanniksi myös Peipsimaa.ee-sivuilta.

Saadjärvelle avattiin kesällä 2012 jääkautta esittelevä museo eli Jääaja Keskus [kartalla]. Tämä ympäri vuoden avoinna oleva vierailupaikka kertoo siitä, minkälainen oli jääkausi, ja tässä viihdyttävässä teemapuistossa oppii tekemällä ja kokemalla. Jääkausikeskus on hyvä lapsiperheiden vierailupaikka, ja lapsiperheitä kiinnostavat myös kesäajan lauttaretket, joille 3-vuotiaat ja sitä nuoremmat otetaan ilmaiseksi mukaan. Alueella on myös kahvila, josta saa ruokia, ja tänne voi tulla viihtymään vaikka koko päiväksi. Perhelippu maksaa 17 euroa, ja keskus on avoinna klo 11–18, maaliskuun alusta elokuun loppuun joka päivä, loppuvuonna muina päivisin paitsi maanantaisin.

Yöelämä ja illan ajanvietemahdollisuudet

Tarton yöelämä on suuren osan vuodesta vilkasta, ja uusia baareja ja muita illanviettopaikkoja on ilmestynyt viime vuosina entistä enemmän. Eniten yöelämää on luvassa vanhassakaupungissa, missä Rüütli sivukatuineen on paras paikka lähteä iltaisin syömään ja drinkille. Sen ympäristössä etenkin Küütri- ja Ülikooli-kaduilla on niilläkin varteenotettavia illanviettopaikkoja, joihin kuuluu baarien ja yökerhojen lisäksi kahviloita ja ravintoloita. Vanhakaupunki on ykköspaikka lähteä juhlimaan niin tarttolaisten kuin vierailijoidenkin keskuudessa, ja kaupungin muissa osissa on illanviettopaikkoja harvakseltaan.

Rüütli-kävelykatu on jo pitkään ollut yksi Baltian parhaista baarikaduista, ja sen varrella voi istua tavallisessa kaljakapakassa, nauttia kaakaosta ja leivonnaisista yömyöhään, lipitellä sivistyneesti viiniä, kuunnella tiskijukkia tai tanssia aamuun asti diskossa. Sen varrella on pelkästään Raekoja platsin kulmalla useita eri paikkoja eri makuihin, ja kaikilla paikoilla on kesäaikaan terassit.

Tuoppi tummaa olutta
Uusia baareja ja muita illanviettopaikkoja on ilmestynyt Tarttoon viime vuosina entistä enemmän.
Kuva: Peter Forsberg

Yksi vähän menevämpi paikka näillä main on biljardiklubinakin toimiva Pool Kuus (Rüütli 1), jossa voi pelata biljardia ja muita baaripelejä ke–la aamuun asti, ma–ti klo 23 asti. Baari on myös tunnettu siitä, että se on paikka, josta saa keskellä yötäkin lämpimiä aterioita. Hyvä varsinainen baari kadun varrella on Pirogov (Rüütli 2), joka sekin on avoinna lähes aamuun asti, muina päivinä paitsi sunnuntaisin. Kolmas huomionarvoinen illanviettopaikka kadun varrella on Underground, Küütri-kadun kulmauksen perinteinen rock-baari, joka on avoinna muina päivinä paitsi sunnuntaisin. Myös Kivi Baar (Rüütli 13) on myöhään avoinna oleva baari, ja sen vieressä sijaitseva J.R Schrammi Keller (Rüütli 11) ei ole aivan yhtä myöhään avoinna, mutta sen olutvalikoimat kuuluvat kaupungin parhaimpiin. Eniten trendikästä menoa kadun varrella on luvassa Meat Market Cocktail Barissa (Küütri 3), joka sijaitsee myös illanviettopaikoiltaan hyvällä sivukadulla, sillä se on paitsi kaupungin paras pihvipaikka myös paikka, jonka cocktailit hakevat vertaisiaan. Toinen hyvä illanviettopaikka Küütrin kulmauksen lähellä on Detolly Öllebaar (Küütri 5a), jossa oluensa voi valita yli kahdensadan erilaisen joukosta. Oluttuopin saa Rüütlin varrelta ja sen lähistöltä lähes paikasta kuin paikasta 2,50–3 eurolla, ja ympäri vuoden sunnuntai on ilta, jolloin eniten baareja ja ravintoloita on kiinni.

Ülikooli, joka kulkee yliopiston päärakennuksen edestä, on aina ollut hyvä katu niin nälkäiselle kuin janoisellekin. Yliopiston kahvilan yhteydessä on nykyään iltaisin Jazzklubi (Ülikooli 20), jossa viidesti viikossa muulloin kuin kesällä voi kuulla jatsia ja muutakin rytmimusiikkia. Illegaard (Ülikooli 5) on kellaribaari, jossa näytetään urheilua suurista televisioista, ja to–la se on avoinna klo 03 asti. Nykyään illanviettopaikaksi käy myös Werner (Ülikooli 11), Tarton ensimmäinen, vuonna 1895 perustettu kahvila, joka on kokenut trendikkään muodonmuutoksen ja joka on pe–la klo 01 asti avoinna. Kadun varrella on nykyisin myös kaksi yökerhoa, Level (Ülikooli 6a), joka muistuttaa monia 1990-luvun ajoista, ja Vabank (Ülikooli 8A), joka on tupakkahuoneella varustettu ja kaupungin uusimpia illanviettopaikkoja.

Myös Raekoja plats eli Raatihuoneentori on suurine terasseineen kesäisin hyvä joskin usein enemmän varttuneeseen makuun oleva illanviettopaikka. Jotkin sen kahviloista ja baareista ovat joinain iltoina talvellakin hyviä illanviettopaikkoja.

Raekoja platsin jälkeen Rüütlia jatkava Küüni on myös hyvä kävelykatu ravintoloiltaan ja baareiltaan, ja tällä kohti keskustan uusia osia johtavalta kadulta voi hyvin illalla ottaa oluen tai syödäkin. Aivan aukion kulmauksessa oleva Pahad Poisid (Küüni 2) eli pahat pojat on baarimainen ravintola, jonka tv:t näyttävät urheilua ja jossa voi joskus olla live-musiikkia. Lähellä Kaubamajaa sijaitseva Ristiisa (Küüni 7) on suuren kesäterassin ansiosta hyvin suosittu paikka juoda olutta ja syödäkin aivan kelvollisia aterioita, ja tämä mafia-teemalla sisustettu baari on avoinna pe–la klo 03 asti. Maasikas eli mansikka sijaitsee samassa osoitteessa Ristiisan kanssa, ja tämä yökerho on kolmekymppisten mieleen, alaikäraja on 21 ja sisäänpääsymaksu tähän vain pe- ja la-iltoina avoinna olevaan klubiin on lähes kympin.

Hyvä osoite illanvietolle muualla kuin aivan ydinkeskustassa on joen toisella puolella sijaitseva Atlantis [kartalla]. Atlantiksessa on ravintola ja ke–la klo 23–05 avoinna oleva klubi, johon on vaihtelevia pääsymaksuja mutta aina alle kympin.

Jos on tutustumassa Karlovan puutalokaupunginosaan, on sen pääkadulla hyvä, italialaisia ruokiakin tarjoava baari Barlova (Tähe 29). Tämä on pieni mutta mukava paikka, jonka edustalla on pieni kesäterassi, ja baarissa ainakin oluen ottamalla voi päästä hyvin käsiksi Karlovan kaupunginosan tunnelmasta ja myös siitä kuuluisasta Tarton hengestä (Tartu laim). Barlovan kahvia pidetään kaupungin parhaana, ja paikka on avoinna muina päivinä paitsi sunnuntaisin, pe–la klo 02 asti.

Jos illalla haluaa keilata alle 20 eurolla per rata per tunti, on keskustan lähistöllä sijaitseva Funbowling (Võru 55f) [kartalla], Sõbrakeskus-kauppakeskuksen yhteydessä siihen oiva paikka. Keilahalli on avoinna to–la klo 24 asti, muulloin klo 23 asti, ja hallissa on 10 rataa ja myös pari biljardipöytää.

Hyvä paikka keskustassa pelata biljardia, pöytäjalkapalloa tai iBoxia, heittää tikkaa ja siemailla olutta on Tähe Piljardiklubi (Küüni 7), Kesklinna-ostoskeskuksen yhteydessä. Täällä on 16 biljardipöytää, 2 snookerpöytää ja paljon kaikenlaista muuta iltaa piristämään.

Esimerkiksi Like a Local -sivustolla on tietoa Tarton yöelämästä.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Ragne Kabanova /Dreamstime, Peter Forsberg, kriimurohelisedsilmad /Flickr, Tom Godber /Flickr
2016/08

Lukijoiden kommentteja

Hei, Tartossa on kaksi mahtavaa teatteria: Vanamuine ja Tarto Uus Teatteri: kannattaisi mainita tällä sivustolla. Tarto Uus Teaterin sisäpihalla on tapahtumia: bändejä ja vieressä kulttuuritalo, jossa ihana pubi ruokailumahdollisuuksineen ja ohjelmineen. /tampere

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti