Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Pärnu
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Tallinnan lautta (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Tavallinen tapa matkustaa Pärnuun on mennä ensin autolautalla Helsingistä Tallinnaan ja jatkaa sitten sieltä bussilla Pärnuun.

Matkat ja matkustaminen Pärnuun

Pärnuun on vaivatonta siirtyä Suomesta ilman että lentää tai maksaa siitä suuria summia. Suomenlahden yli on kannattavinta siirtyä lautalla Helsingistä, ja Tallinnasta voi matkustaa omalla autolla, linja-autolla tai junalla Pärnuun. Pärnuun voi mennä omatoimimatkalle, ja sinne myös järjestetään mitä erilaisimpia matkoja.

Matkustusajat

Matkustajia Pärnuun on eniten juhannuksesta koulujen alkamiseen, mutta kylpylälomat vetävät ihmisiä Pärnuun ympäri vuoden. Varsinaisia matkustuspiikkejä on vähän, mutta heinäkuussa suomalaiset suuntaavat Pärnuun normaalia enemmän, ja elokuussa muualta Euroopasta tulee jonkin verran muuta kesäkautta enemmän ihmisiä paikalle. Venäläisiä pyörii Pärnun pelastukseksi paikalla entistä enemmän, ja juuri venäläisten matkailijoiden takia Pärnuun on viime vuosina tullut lisää kylpylöitä, palveluita ja ravintoloita, sillä siellä lomailee entistä enemmän ihmisiä ympäri vuoden.

Matkustaminen ja saapuminen Pärnuun

Pärnuun on Suomesta helppo ympäri vuoden matkustaa omatoimisesti tai matkalle, jonka matkatoimisto on järjestänyt. Eniten matkustajia on tietenkin kesäisin, ja etenkin kesä-elokuussa sekä omatoimimatkat että matkatoimiston matkat on järkevä varata hyvissä ajoin etukäteen.

Omatoimimatkalle lähtevät voivat ostaa lauttalippunsa viime tingassakin Helsingin satamista, joskin omalla autolla Suomenlahden ylittävän kannattaa tutkia autolauttojen aikatauluja hyvissä ajoin etukäteen. Omatoimimatkailijan kannattaa ainakin juhannuksen ja elokuun alun välisen ajan varmistaa halutunlaisen majapaikan saatavuus muutama viikko etukäteen, sillä keskikesällä hinta-laatusuhteeltaan parhaat majapaikat menevät ensimmäisinä.

Suomesta ja Helsingistä Tallinnaan

Tallinnaan pääsee Helsingistä helposti ympäri vuoden tiuhaan tahtiin kulkevilla lautoilla. Mahdollisuuksia siirtyä lahden yli on sen verran paljon, että vaihtoehtoihin kannattaa tutustua kunnolla. Kattavan kuvan laivaliikenteestä saa Viroweb-sivuilta. Nykyään huomionarvoinen seikka on se, että Eckerö Linen uusi rahtilaiva kulkee viikolla reittiä Vuosaari–Muuga, ja tämä reitti on edullinen ja takuuvarmasti ruuhkaton, mutta laivaan otetaan vain auton kanssa matkalla olevat.

Lippujen hinnat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan, niin että koulujen kesäloma-ajat ovat kaikkein kallein matkustusajankohta. Liikenteessä on parissa tunnissa kulkevia nopeita lauttoja, ja hitaimmat perinteiset tanssin tahdissa heiluvat laivat saattavat matkata kaupunkien väliä reilut kolme tuntia tai yli yönkin.

Tallinnasta ja muualta bussilla, junalla tai lentäen Pärnuun

Omatoimisesti ilman autoa matkustavat pääsevät helposti Tallinnasta bussilla Pärnuun 120–150 minuutissa, ja varsin käteviä ja kohtuuhintaisia ovat Tallinnan ja Riian välillä kulkevat bussit, jotka aina pysähtyvät Pärnussa. Linja-autoyhtiöistä kenties paras on Lux Express, joka tulee Pärnuun esimerkiksi Riiasta, Tartosta ja Tallinnasta, mutta myös Ecolines on hyvä bussiyhtiö. Niiden kyydissä Tallinnasta matka kestää vähän alle 2 tuntia ja maksaa 6–8 euroa ja Riiasta matka kestää 2½ tuntia ja maksaa normaalisti 14–16 euroa. Tietoa kaikkien yhtiöiden lipuista ja aikatauluista saa Tpiletistä.

Lux Expressin linja-autoon voi ottaa pienen lemmikkieläimen, sillä ehdolla että matka on Viron sisäinen, ja sitä varten pitää ostaa erillinen, aikuisen hinnasta 60 % maksava lippu. Polkupyörän voi ottaa maksutta mukaan, jos ruumassa on tilaa, ja siitä on otettava etupyörä pois. Korkeintaan 30 kiloa painavan matkalaukun saa ilmaiseksi mukaan, mutta jos tilaa riittää, voi kuski antaa ottaa mukaan toisenkin matkalaukun. Bussin sisään saa ottaa samanlaisen pakaasin kuin lentokoneeseenkin yleensä saa, eli korkeintaan 45 senttiä pisimmältä suunnaltaan.

Matkatoimistojen matkat

Monet kotimaiset matkatoimistot tekevät kylpylä- ja muita matkoja Pärnuun, ja joillekin nämä voivat olla juuri sopivia. Myös pienet, paikalliset matkatoimistot ympäri Suomen tekevät matkoja Pärnuun. Nykyisin matka usein alkaa jo kotikaupungista bussilla, joka vie Helsingin sataman kautta Pärnuun. Järjestetyt matkat eivät ole kovin joustavia, mutta ne ovat kohtuuhintaisia ja vaivattomia. Pärnuun tehdään matkoja ympäri vuoden, ja sinne mennään kesällä perinteiselle rantalomalle ja ostoksille, talvella lähinnä kylpylähotelleihin. Erilaiset hoidot ovat kylpylöissä hyvissä hinnoissa, mutta tietynlaisia hoitoja haluavan on järkevää hyvissä ajoin etukäteen varata tai ainakin varmistaa, että vapaita aikoja on.

Monien muiden matkatoimistojen ohella myös Matkapojat tekee matkoja Pärnuun.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Jean-Pierre Dalbéra /Flickr
2019/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Asiallisen tuntuista tietoa. Elokuun loppupuolella tekemäni matkan jälkeen voin kommentoida miten on. /ilona

Pärnu on tosi kiva kesäkaupunki. Bussilla pääsee kätevästi alle 10e/henkilö/suunta. Kannattaa varata bussimatka ajoissa, sillä matkat ovat suosittuja. Olemme käyneet Pärnussa kaksi kertaa, ja kesällä lähdemme uudestaan. Ruokailu on edullista, mutta jos haluat ostaa alkoholituotteita, ne kannattaa ostaa Tallinnasta :) /Taja

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti