Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Pärnu
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kuursaal
Kuursaal on ravintola ja konserttisali, jossa järjestetään erilaisia tapahtumia.

Kulttuuri, tapahtumat ja yöelämä

Klassisen musiikin konserttien ja muiden esitysten lisäksi Pärnussa sattuu ja tapahtuu, etenkin kesäkaudella mutta myös muina vuodenaikoina.

Valtaosa Pärnun tapahtumista pidetään kesäkauden aikana, kesäkuun alusta elokuun loppupuolelle. Kesäkauden avaavat surfauskauden avajaiset kesäkuun alussa, jolloin rannalla on aina suuret juhlat kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Juhannuksen tienoilla Tallinna luovuttaa hallinnon Viron kesäpääkaupungille eli Pärnulle, ja kaupunki tosiaan on Viron pääkaupunki juhannuksen ja elokuun alun välisen ajan. Tämä on vilkkainta aikaa tapahtumien ja kaiken muunkin suhteen, ja tämä on tietenkin myös ainoa aika vuodesta, jolloin säät ovat lämpimiä ja aurinkoisia.

Vuoden parhaita tapahtumia

Vaikka tapahtumia on ympäri vuoden, on kesä niille otollisinta aikaa. Kesä- ja heinäkuun vaihteessa Hansapäevad tuovat kaikenlaista keskiaikaista kaupungin kaduille ja rannoille.

Tärkeä tapahtuma kesäkuussa on myös taidemuseon tiloissa pidettävä elokuvafestivaali, jonka pääantia ovat yleensä olleet antropologiset eli vieraita kulttuureja tutkivat elokuvat ja muut dokumenttielokuvat.

Musiikkitapahtumia

Touko- ja kesäkuun vaihteessa kuoromusiikkifestivaalit toivat kaunista yhteislaulua kaupunkiin, mutta kuorojen vähäisyyden takia niitä ei ole enää vuoden 2017 jälkeen pidetty.

Pärnun urkumusiikkifestivaalit koko kesän ajan unohtumatonta musiikkia kaupungin kirkkoihin.

Heinäkuun alkupuolella Pärnun konserttitaloon saapuu yhden viikonlopun ajaksi Oopperapäivät, ja tämä onkin klassisen musiikin ystäville paras ajankohta vierailla kaupungissa.

Heinäkuun puolivälin paikkeilla pidetään konserttisalissa myös lähes viikon kestävät Järvi-akatemian musiikkifestivaalit, joilla kuullaan parhaiden virolaisten kapellimestarien johtamina erittäin korkeatasoisia konsertteja.

Oopperapäivien kanssa samanaikainen mutta täysin eri yleisölle suunnattu huuliharppu-festivaali on kohtuuhintainen tapahtuma, jonka aikana konsertteja nähdään esimerkiksi Endla-teatterissa, Kuursaalissa ja Villa Ammendessa.

Heinäkuun lopulla on Pärnussa perinteisesti pidetty Blues-festivaalit (Pärnu Blues Days), joten heinäkuu on otollista aikaa käydä Pärnussa muidenkin kuin klassisen musiikin ystävien. Joulukuun alussa Pärnussa on perinteisesti pidetty joulujazz, joka kestää yhden pitkän viikonlopun ajan.

Visit Pärnu esittelee tapahtumia, jotka ovat seuraavien kuukausien aikana ja joita on myös Pärnun ympäristössä.

Pärnun yöelämässä (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Rannalla ja sen lähistöllä on muutama menopaikka. Rannan menopaikoista nuorekkain on Rannahoone-rakennuksessa sijaitseva Sunset Lounge.

Yöelämä

Pärnun yöelämä on ottanut aimo harppauksia eteenpäin tämän vuosikymmenen aikana, ja siellä on entistä parempi valikoima illanviettopaikkoja. Eniten kaikenlaista on kesäkauden aikana, jolloin rannalla etenkin juhannuksen tienoilta elokuun alkuun on hyvä mahdollisuus ottaa ilo irti. Juomien hinnat eivät ole Pärnussa enää lainkaan edullisia, sillä on vaikeaa löytää tuoppia kolmella eurolla ja monessa paikassa perusolut maksaa 3,50 euroa. Yli neljän euron tuopit ovat varsin yleisiä, ja perusoluitakin kalliimpia ovat pienpanimo-oluet, jotka ovat entistäkin yleisempiä.

Rannalla ja sen lähistöllä on muutama menopaikka, joista osa on aivan rannalla, osa jonkin matkan päässä siitä. Rannan menopaikoista nuorekkain on Rannahoone-rakennuksessa sijaitseva Sunset Lounge. Siellä on ohjelmaa muulloinkin kuin kesällä, joskin kesällä ilo on ylimmillään.

Hyvä illanviettopaikka aina kesäisin ja talviviikonloppuisin on ravintolankin sisällään pitävä Kuursaal. Siellä on kaikenlaisia musiikkiesityksiä ja myös tiskijukkia, ja tämähän on tunnetusti Viron suurin baari.

Näiden kahden paikan lisäksi rannan ympäristössä on vähän mitään varsinaista ohjelmaa. Poikkeuksia ovat Tervise Paradiis -hotellin baarit, joiden joukossa on myös 6 radan klo 24 asti avoinna oleva Keilaus-baari. Kylpylän romanttisin illanviettopaikka on 8. kerroksen Romantic Bar.

Rannan ja keskustan välillä kulkeva Supeluse-katu ei ole mikään yöelämän keskus, mutta kesäisin sen terassit käyvät hyvin illalliselle ja muutamalle drinkille. Rannan ja keskustan välimaastossa on yksi monipuolinen illanviettopaikka, Pool Kaheksa (Esplanaadi 10) [kartalla]. Siellä on paitsi snookerpöytiä ja pienempiä korkeatasoisia biljardipöytiä myös pöytäjalkapallopöytiä, urheilua näyttäviä televisioita, pokeripöytiä ja tietenkin kohtuuhintainen baari. Tämä taidemuseon vieressä sijaitseva viihdekeskus on avoinna viikonloppuisin klo 02 ja viikolla klo 24 asti.

Keskustassa pääkallopaikka illanvietolle niin kahvilassa, baarissa kuin yökerhossakin on Rüütlin ja Hommikun kulmauksen tienoilla. Parin korttelin alueella on useita eri baareja ja muita paikkoja, jotka sopivat moneen eri makuun. Tuopit täälläpäin maksavat 3–4 euroa, ja normaalit baarit ovat avoinna yleensä klo 24–02 asti, yleensä kesäisin ja viikonloppuisin normaalia myöhempään. Hyvää baarimaista tunnelmaa on ainakin Hommiku-kadun City Pubissa, ja sitä vastapäätä sijaitseva Lime Lounge on yksi alueen tyylikkäimpiä drinkkipaikkoja.

Aivan Hommikun kulmauksen vieressä Rüütli-kadulla sijaitseva Coco Loco on karaokebaari, joka on useimpina päivinä avoinna klo 19–05. Sitä vastapäätä sijaitsee yökerho A.P.T.E.K on avoinna ke–la klo 05 asti.

Rüütlin varrella olevista illanviettopaikoista aina käypä on Nikolai Lehtla, joka on Nikolai-kadun kulmauksessa ja jossa käy paljon aikuisia suomalaisia. Seuraavan poikkikadun eli Mungan Lastepark-puistikon [kartalla] keskellä on kioskimainen baari-ravintola, joka on lähinnä paikallisten suosiossa ja jonka terassi on hyvä pistäytymispaikka alkuillasta.

Mungan varrella on useita baareja, kahviloita ja ravintoloita, niillä on kaikilla terassit ja ne ovat kesäisin hyviä paikkoja istua iltaa. Mungan vieressä, Uus- ja Nikolai-katujen risteyksen tienoilla on parikin hyvää illanviettopaikkaa, joihin voi mennä talvisinkin, eli olutkellari HOP ja Martini baar. Lähellä niitä on vielä yksi mielenkiintoinen illanviettopaikka eli Veerev Õlu (Uus 3a), joka on aina avoinna klo 01 asti.

Rüütlin seuraavalla sivukadulla eli Veellä ja sen poikkikadulla eli Rüütlin suuntaisella Kuningalla on muutama ravintola, joilla on kesäterassit ja joissa voi myös käydä vain juomalla. Veellä sijaitsee myös yksi keskustan tunnetuimpia viikonloppuisin avoinna olevia yökerhoja eli Ööklubi Sugar, jossa voi tanssia aamuviiteen.

Like a Local esittelee muutaman baarin ja yökerhon

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Ville Säävuori /Flickr
2019/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti