Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Tartto
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Live-konsertti Tartossa
Tartto on vireä kulttuurikaupunki, jossa on paljon musiikki- ja muita kulttuuritapahtumia ympäri vuoden.

Tarton kulttuurielämä, tapahtumat ja yöelämä

Viron kulttuuripääkaupunkina Tartto on oiva paikka mennä konserttiin tai teatteriin, ja siellä on elokuvafestivaaleja. Tartossa ei tekeminen lopu iltasinkaan, sillä siellä on hyvät illanviettomahdollisuudet ja ajoittain railakastakin juhlintaa öisin.

Kulttuurielämä: Konsertit, teatteri ja elokuva

Tartto on vireä kulttuurikaupunki, jossa on paljon musiikki- ja muita kulttuuritapahtumia ympäri vuoden. Siellä voi mennä klassisen musiikin konserttiin, teatteriesityksiä siellä on kieltä taitaville ja elokuvia kaupungissa voi myös katsella.

Musiikki

Tartossa on paljon erilaisia musiikki- ja teatteriesityksiä, ja niitä on eniten keskitetysti Vanemuinen teatterissa, jolla on useita eri rakennuksia. Näissä rakennuksissa on klassisen musiikin konsertteja, oopperaa, balettia, teatteria ja joskus muitakin esityksiä, ja niitä sekä lapsille että aikuisille.

Suuri teatterirakennus
Suuri teatterirakennus

Eniten musikaaleja, oopperaa ja balettia on suuressa teatterirakennuksessaSuuri teatterirakennus (Vanemuise 6) [kartalla], joka sijaitsee lähellä Kaubamajaa ja muita tärkeitä paikkoja, periaatteessa aivan Küüni-kävelykadun takana, vähän ylämäessä.

Ohjelmaa on lisää muissa rakennuksissa, joista kaikista saa verkkosivuilla yleiskatsauksen ja tarkat tiedot niiden sijainnista. Sivulla on myös tietoa siitä koska lipputoimisto on avoinna, ja sehän on päärakennuksessa. Lippuja voi viroksi ostaa verkkosivuilta, mutta sivut voi tietysti selaimessa kääntää suomeksi. Ohjelmiston esityspaikkoineen ja lipunostomahdollisuuksineen voi nähdä teatterin sivuilta.

Jonkin verran konsertteja on myös kirkoissa, kuten joulunalla Johanneksen kirkossa [kartalla], joka viroksi on Jaani kirik ja joka sijaitsee aivan yliopiston ja muiden vanhankaupungin pääpaikkojen vieressä.

Konsertteja on myös muualla, kuten kesäkaudella Johanneksen kirkossa vanhassakaupungissa, mutta syyskuun puolivälistä kesän alkuun konsertit ovat pääosin Vanemuinessa tai saman kadun varrella olevassa Vanemuisen pienessä salissa. Kaikkein paras sinne on lähteä konserttiin, oopperaan, balettiin tai musikaaliin, mutta näytelmiä sinne menevät katsomaan vain viroa tai venäjää taitavat.

Tietoa konserteista ja muistakin tapahtumista saa viroksi Piletimaailmasta.

Teatteri

Vanemuinen yhteydessä on teatteri, jossa voi katsella niin lapsille kuin aikuisillekin suunnattuja näytelmiä. Teatteriesityksiä on paitsi Vanemuinen päärakennuksessa myös muissa esityspaikoissa, joihin kuuluu Vanemuisen alaisuudessa oleva Sadamateatteri (Soola 5B) [kartalla], joka sijaitsee linja-autoaseman naapurissa. Vanemuinen ohjelmistoa esitetään myös muualla Virossa, kuten Pärnussa ja Rakveressa.

Tartossa on muitakin teattereita, joissa voi käydä katsomassa vironkielisiä näytelmiä. Uus Teater (Lai 37) [kartalla] sijaitsee vanhassakaupungissa, kasvitieteellisen puutarhan vieressä olevassa, myös elokuvateatterilla ja klubilla varustetussa rakennuksessa (Kultuurikvartal).

Elokuvat

Elokuvia Tartossa voi katsella alkukielisinä, siellä on useita elokuvateattereita ja myös tARTuFF-rakkauselokuvafestivaalit. Festivaali pidetään perinteisesti elokuun puolivälin tienoilla, fiktioelokuvat esitetään raatihuoneenaukiolla ja dokumenttielokuvat Athenen kulttuurikeskuksessa (Küütri 1), joka on aivan kulman takana.

Ympäri vuoden elokuvia voi katsella useissa eri teattereissa, joita on ympäri kaupungin ja monipuolisemmin kuin keskikokoisessa suomalaisessa kaupungissa. Elokuvia ei siis Virossa yleensä dubata, ja niissä on yleensä ainakin vironkieliset mutta usein myös venäjänkieliset tekstit.

Aparaaditehas on monien tapahtumien pitopaikka
Aparaaditehas on melko uusi paikka, jonka sisäpihalla voi kesäisin seurata erilaisia tapahtumia, joita voi olla paitsi päiväsaikaan myös myöhään illalla.

Normaalista valtavirrasta poikkeavia elokuvia on paras lähteä katsomaan Elektriteateriin (Lai 37), joka sijaitsee kasvitieteellistä puutarhaa vastapäätä sijaitsevassa kulttuurikeskuksessa.

Ekraan (Riia 14) [kartalla] on tavallinen elokuvateatteri, jossa näkee uusimpia elokuvia ja yleensä pelkästään kaikkein tunnetuimpia elokuvia.

Eeden-ostoskeskuksen yhteydessä sijaitsee Apollo Kino [kartalla], jossa on esillä kaikkein tunnetuimpia elokuvia, joissa on tuttuja näyttelijöitä.

Muuta kulttuuripitoista ajanvietettä

Melko uusi paikka, jossa on paitsi ravintoloita, museo, ateljeita ja kauppoja myös tapahtumia, on AparaaditehaskuvaAparaaditehas, Tartto ] [kartalla]. Sen sisäpihan terasseilla voi kesäisin seurata erilaisia tapahtumia, joita voi olla paitsi päiväsaikaan myös myöhään illalla ja niin sisällä kuin ulkonakin. Siellä on erilaista ohjelmaa, josta osa on maksullista, osa maksutonta, ja niihin voi tutustua verkkosivuilla.
Kesäkauden aikana entisellä tehtaalla kannattaa käydä ainakin kääntymässä, joskin sen terassit ovat yleiseen palkkatasoon nähden hyvin hintavia eivätkä ruoat tai juomat ole missään nimessä pilkkahintaisia. Tehdas viehättävine sisäpihoineen sijaitsee noin kilometrin päässä Kaubamajasta ja muista Riia-kadun varrella olevista kauppakeskuksista.

TCCI (Lutsu 5) [kartalla] eli myös Antoniuse Gildinä tunnettu keskus on paikka, jossa on kaikenlaista luovaa ja kiinnostavaa. Se sijaitsee aivan yliopiston lähellä, ja tämä on sama kuin entinen Tarton luova keskus, jolla tosin on joitain muitakin pisteitä kaupungin eri osissa mutta jotka ovat lähinnä paikallisille suunnattuja.

Hansapäivät, Tartto
Tartossa yksi vuoden päätapahtumia on hansapäivien aika, joka on heinäkuun jälkimmäisellä puoliskolla.
Kuva: © Ragne Kabanov /Dreamstine

Tapahtumat

Tartto on Viron varsinainen tapahtumapääkaupunki, jossa on etenkin kesäaikaan valtava määrä tapahtumia. Musiikki on aina yksi tärkeimpiä taiteenlajeja, ja ympäri vuoden siellä on myös elokuvafestivaaleja ja muita tapahtumia laidasta laitaan.

Kevätkauden parhaisiin tapahtumiin kuuluu helmikuun hiihtomaraton, jonka lisäksi kaupungissa on muitakin maratoneja: toukokuun alun juoksu- ja kävelymaraton, toukokuun lopun pyöräilymaraton, elokuun rullaluistinmaraton, syyskuun maastopyörämaraton ja lokakuun alun varsinainen 42 kilometrin juoksumaraton. Tietoa kaikista näistä maratoneista saa samoilta verkkosivuilta englanniksi.

Kevätkaudella World Film Festival tuo maaliskuun puolivälin jälkeen viikoksi lähinnä dokumenttielokuvia kaupunkiin.

Tartu extreme sports festival -tapahtuma Raekoja Plats -aukiolla (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Tartossa on etenkin kesäaikaan valtava määrä tapahtumia. Kuvassa menossa Tartu Extreme Sports Festival -tapahtuma Raekoja Plats -aukiolla.

Huhtikuun lopussa Tarton keskustan vieressä oleva viehättävä puutaloalue eli Supilinn juhlistaa viikon ajan juuri alkanutta kesäkautta ja tämän puutaloalueen ainutlaatuista luonnetta. Kaupunginosa, joka on vanhankaupungin vieressä ja kasvitieteellisen puutarhan takana, on perinteisesti normaalia boheemimpi paikka. Juhlissa tulee vastaan kirjailijoita, taiteilijoita, opiskelijoita ja tyhjäntoimittajia, ja tämä on hyvä ajankohta aloittaa kesäkauden Tarton-matkat.

Keskikesällä 29.6. eli Pietarinpäivänä on myös Tarton päivä. Tällöin yksi kulttuuriala yleensä nousee yli muiden, mutta tarjolla on aina kaikenlaista ohjelmaa ympäri kaupungin ja etenkin vanhankaupungin.

Yksi vuoden päätapahtumia on hansapäivien aika, joka on heinäkuun jälkimmäisellä puoliskolla. Festivaali tuo kaupunkiin keskiaikaista humua, ja yksi suurimpia vetonauloja on suuri keskiaikainen tori, joka valloittaa vanhankaupungin kadut.

Hansapäivien kanssa samoihin aikoihin pidetään perinteisesti yksi Viron arvostetuimpia musiikkifestivaaleja, Glasperlenspiel. Sen aikana kuullaan kuuluisien kapellimestarien johtamina kuoroja ja orkestereita, joita saapuu monesta eri maasta. Konsertit pidetään Johanneksen kirkossa (Jaani kirik), joka on vanhassakaupungissa.

Syksyllä tapahtumia on vähemmän kuin kesällä, mutta silloin paikalle voi tulla syyskuussa pidettävien opiskelijapäivien aikaan. Syyskuun puolivälissä, kun elämä kesän juhlien ja lomien jälkeen palaa normaaliksi, opiskelijat valtaavat kadut riehakkailla juhlillaan. Syksyn opiskelijapäivät eivät kuitenkaan ole yhtä eläväisiä kuin kevään, jotka pidetään huhtikuun viimeisen viikon aikana. Molemmista tapahtumista saa tietoa samoilta verkkosivuilta englanniksi.

Marraskuun alussa Ideejazz tuo kuun toisella viikolla jatsia kaupunkiin. Monet konsertit ovat uudehkolla Viron kansallismuseolla, joka on joen toisella puolella, reilun kilometrin matkan päässä joen rannoista.

Marraskuun jälkimmäisellä puoliskolla Black Nights Film Festival tuo korkeatasoisia elokuvia Tallinnan lisäksi Tarttoon. Tämän arvostetun elokuvafestivaalin pääohjelma esitetään Tallinnassa, mutta myös Viron kulttuuripääkaupunki saa siitä osansa.

Marraskuun lopussa, elokuvafestivaalien päättyessä alkavat perinteisesti Tarton joulutouhut. Nämä jouluaattoon asti kestävät joulujuhlat tuovat kaupunkiin tietenkin joulutorin, kojuja, joista myydään glögiä ja herkkuja, ja konsertteja, joita on Johanneksen kirkossa. Tunnelmaa Tartossa joulun alla riittää, ja siitä on hyvä käydä nauttimassa viikonloppuisin, jolloin luvassa on eniten ohjelmaa ja tapahtumia.

Visit Tartu kertoo suomeksi suurin piirtein kaikista tapahtumista, joiden joukossa on myös konsertteja ja muita esityksiä.

Rüütli-kävelykatu on myös baarikatu
Rüütli on nykyään parempi aterialle kuin varsinaiselle bailaamiselle, mutta sen varrella ja tuntumassa on kuitenkin myös menomestoja.
Kuva: Peter Forsberg

Yöelämä ja illan ajanvietemahdollisuudet

Tarton yöelämä on suuren osan vuodesta vilkasta, ja uusia baareja ja muita illanviettopaikkoja on perinteisesti tullut vuosi toisensa jälkeen lisää. Eniten yöelämää on vanhassakaupungissa, jossa Rüütli sivukatuineen on paras paikka lähteä iltaisin syömään tai juomalle. Se on kuitenkin muodostunut melko laimeaksi ja hintavaksi paikaksi syödä saati juoda, eikä sen varrella enää ole halpoja baareja tai oikeastaan mitään ns. vaihtoehtoista vaan se on keskiluokan leikkikenttää. Sen ympäristössä etenkin Küütri- ja Ülikooli-kaduilla on niilläkin varteenotettavia illanviettopaikkoja, joihin kuuluu baarien ja yökerhojen lisäksi kahviloita ja ravintoloita, mutta niistä kaikki eivät keskikesällä ole kovin hyvin avoinna. Vanhakaupunki on ykköspaikka lähteä juhlimaan niin tarttolaisten kuin vierailijoidenkin keskuudessa, ja kaupungin muissa osissa on illanviettopaikkoja harvakseltaan.

Rüütli-kävelykatu oli yksi Baltian parhaista baarikaduista, mutta kesään 2020 mennessä se oli muuttunut hyvin keskiluokkaiseksi ja yllätyksettömäksi kaduksi, jolla nykyään on enemmän ravintoloita ja kahviloita kuin baareja tai yökerhoja. Sitä menevämpiä paikkoja on jonkin verran Raekoja platsin toisella puolella olevalla Küünilla, ja myös yliopiston päärakennuksen ohi kulkeva Ülikooli on normaalia parempi katu illanviettomahdollisuuksiensa puolesta. Raekoja plats on keskikesällä mukava paikka istahtaa terassille lähes koska tahansa, ja lämpiminä kesäiltoina se on myös vähän normaalia hohdokkaampi paikka viettää iltaa.

Tuoppi tummaa olutta
Oluet ovat hienompia kuin takavuosina, mutta joistain paikoista saa vielä perusoluen noin kolmella eurolla.
Kuva: Peter Forsberg

Rüütli

Ne, jotka ovat vierailleet Tartossa aiemmin ja jotka muistavat sen eläväisen Rüütlin, pettyvät jonkin verran sen nykyään nähdessään. Baarit ovat korvautuneet hintavilla paikoilla, jotka tuntuvat tarjoavan sitä yhtä ja samaa. Katu on parempi aterialle kuin varsinaiselle bailaamiselle, mutta sen varrella ja tuntumassa on kuitenkin menomestoja ja erilaisia paikkoja, joissa monet ainakin jonkin aikaa viihtyvät.

Oluttuopin saa Rüütlin varrelta nykyään huomattavasti kovemmalla hinnalla kuin vielä muutama vuosi sitten. Oluet tosin ovat hienompia kuin takavuosina, mutta joistain paikoista saa vielä perusoluen noin kolmella eurolla. Hienommat oluet, joita useimmat paikat mieluiten tarjoilevat, maksavat yleensä 4–5 euroa ja tätäkin kalliimpia oluita on tarjolla.

Yksi baari, joka kadulla edelleen on, on Underground. Se on Küütri-kadun kulmauksen perinteinen rock-baari, joka on avoinna muulloin kuin sunnuntaisin.

Myös Kivi Baar (Rüütli 13) on myöhään avoinna oleva baari.

Eniten trendikästä menoa kadun varrella on luvassa Meat Market Cocktail Barissa (Küütri 3), joka sijaitsee myös illanviettopaikoiltaan hyvällä sivukadulla, sillä se on paitsi kaupungin paras pihvipaikka myös paikka, jonka cocktailit hakevat vertaisiaan. Se ei kuitenkaan ole mikään varsinainen illanviettopaikka, eikä siellä voi olettaa esimerkiksi tapaavansa ihmisiä tai muuta vastaavaa.

Toinen hyvä illanviettopaikka Küütrin kulmauksen lähellä on Detolly Öllebaar (Küütri 5a), jossa oluensa voi valita yli kahdensadan erilaisen joukosta.

Ülikooli

Ülikooli, joka kulkee yliopiston päärakennuksen edestä, oli pitkään mukava ja monipuolinen katu, jolla opiskelijoillakin oli varaa viihtyä, mutta nykyään se on melko laimea ja lähes poikkeuksetta hieno ja hintava katu, joka ei opiskelijan kukkarolle alkuunkaan sovellu. Myös monet sen parhaista vierailupaikoista kuten jazzklubi ovat viime vuosina sulkeneet ovensa.

Illegaard (Ülikooli 5) on kellaribaari, jossa näytetään urheilua suurista televisioista. Se on mukava ja tilava paikka, jossa viihtyvät porukatkin, ja siellä on myös ruokia ja viikolla edullisia lounaita.

Nykyään illanviettopaikaksi käy myös Werner (Ülikooli 11), Tarton ensimmäinen, vuonna 1895 perustettu kahvila, joka on kokenut trendikkään muodonmuutoksen ja joka on perinteisesti ollut viikonloppuisin normaalia myöhemmin avoinna.

Kadun varrella on nykyisin myös kaksi yökerhoa. Level (Ülikooli 6a), joka muistuttaa monia 1990-luvun ajoista, on edelleen voimissaan.

Kadun toinenkin yökerho eli Vabank (Ülikooli 8A) on sekin yhä voimissaan. Nämä ovat kadun parhaat paikat varsinaiselle illanvietolle, mutta ne ovat meneviä oikeastaan vain viikonloppuisin ja rahoistaan niissä pääsee lähes yhtä lahjakkaasti kuin kotimaan kuppiloissa.

Raekoja platsin terasseja
Raekoja plats on terasseineen kesäisin hyvä joskin usein enemmän varttuneeseen makuun oleva illanviettopaikka.
Kuva: Peter Forsberg

Raekoja plats

Myös Raekoja plats eli Raatihuoneentori on suurine terasseineen kesäisin hyvä joskin usein enemmän varttuneeseen makuun oleva illanviettopaikka. Jotkin sen kahviloista ja baareista ovat joinain iltoina talvellakin hyviä illanviettopaikkoja, ja se on paikka, joka illan pimetessä kannattaa aina ainakin katsastaa.

Küüni

Raekoja platsin jälkeen Rüütlia jatkava Küüni on myös varteen otettava kävelykatu illanvietolle, ja se on varsin suosittu ainakin kesäaikaan jo päivisin. Sen varrella on myös muutama ruokapaikka, ja se on katu, jolla voi myös syödä edullisen lounaan tai illalliseksi vaikka pihvin.

Aivan aukion kulmauksessa oleva Pahad Poisid (Küüni 2) eli pahat pojat on baarimainen ravintola, jonka tv:t näyttävät urheilua ja jossa voi joskus olla live-musiikkia. Se on nykyään myös ruokapaikka, jossa viikolla tarjotaan edullinen lounas.

Lähellä Kaubamajaa sijaitseva Ristiisa (Küüni 7) on suuren kesäterassin ansiosta hyvin suosittu paikka juoda olutta ja syödäkin aivan kelvollisia aterioita.

Maasikas eli mansikka sijaitsee samassa osoitteessa Ristiisan kanssa, ja tämä yökerho on kolmekymppisten mieleen (alaikäraja on 21).

Hyvä paikka keskustassa pelata biljardia, pöytäjalkapalloa tai iBoxia, heittää tikkaa ja siemailla olutta on Tähe Piljardiklubi (Küüni 7), Kesklinna-ostoskeskuksen yhteydessä. Täällä on 16 biljardipöytää, 2 snookerpöytää ja paljon kaikenlaista muuta iltaa piristämään.

Muualla kuin ytimessä olevat illanviettopaikat

Jos on tutustumassa Karlovan puutalokaupunginosaan, on sen pääkadulla hyvä, italialaisia ruokiakin tarjoava baari nimeltään Barlova (Tähe 29) [kartalla]. Tämä on pieni mutta mukava paikka, jonka edustalla on pieni kesäterassi, ja baarissa ainakin oluen ottamalla voi päästä hyvin käsiksi Karlovan kaupunginosan tunnelmasta ja myös siitä kuuluisasta Tarton hengestä (Tartu laim).

Jos illalla haluaa keilata 16–24 eurolla per rata per tunti, on keskustan lähistöllä sijaitseva Funbowling (Võru 55f) [kartalla] keilapaikka, joka on Sõbrakeskuksen yhteydessä, siihen oiva paikka. Keilahalli on avoinna to–la klo 24 asti, muulloin klo 23 asti, ja hallissa on 10 rataa ja myös pari biljardipöytää.

Lisää aiheesta:

Like a Local esittelee Tarton illanviettopaikkoja.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Ragne Kabanova /Dreamstime, Peter Forsberg, Tom Godber /Flickr
2020/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Hei, Tartossa on kaksi mahtavaa teatteria: Vanemuine ja Tarto Uus Teatteri. Tarto Uus Teaterin sisäpihalla on tapahtumia: bändejä ja vieressä kulttuuritalo, jossa ihana pubi ruokailumahdollisuuksineen ja ohjelmineen. /tampere

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti