Booking.com
Musiikkia Raatihuoneentorilla
Tallinnassa on jonkin verran musiikkipitoisia tapahtumia, ja niihin voi törmätä vaikka Raatihuoneentorilla (Raekoja plads).

Tallinnan kulttuurielämä, tapahtumat ja yöelämä

Tallinna on kaupunki, jonne on kaikkialta Suomesta jo pitkään lähdetty konsertteihin, oopperaan ja muihin kulttuuritapahtumiin, kuten laulujuhlille. Viime vuosikymmenen aikana Tallinnan musiikkitarjonta on parantunut ja kansainvälistynyt rock- ja pop-konserttien puolesta, ja siellä lomaileva voi hyvin mennä kuuntelemaan tasokasta musiikkia. Tallinnassa on nykyään hyvät ja kohtuuhintaiset elokuvateatterit, siellä on paljon teatteriesityksiä ja siellä on ympäri vuoden kaikenlaisia tapahtumia. Yöelämältään Tallinna on mainettaan vaimeampi paikka, mutta siellä on paljon hyviä baareja ja kohtuuhintaiset juomat.

Klassinen musiikki, baletti ja ooppera

Rahvusooper Estonia (Estonia pst 4) [kartalla] eli Estonian teatteri on Solaris-ostoskeskuksen vieressä, hyvin lähellä Viru-hotellia sijaitseva oopperatalo. Siellä esitetään oopperan lisäksi operettia, balettia, musikaaleja ja klassisen musiikin konsertteja. Sen ohjelmistoon kuuluu myös melkoinen määrä lapsille ja jopa vauvoille suunnattuja esityksiä, ja se on hyvin monipuolinen oopperatalo. Kausi alkaa elokuun puolivälissä ja päättyy kesäkuun lopulla, ja lippuja on helppo hankkia oopperatalolta ja erilaisilta verkkosivuilta, kuten suomenkielisiltä Ticketmasterin sivuilta.

Oopperataloa vastapäätä, Solaris-ostoskeskuksen yhteydessä oleva Nordea Kontserdimaja (Estonia pst 9) on sekin hyvin monipuolinen esityspaikka. Siellä on klassisen musiikin konsertteja, teatteria, balettia, tanssia, musikaaleja ja koomikkoja, ja siellä on myös suuren luokan pop-konsertteja. Tapahtumia on lähinnä syyskuun alusta juhannukseen, mutta siellä on ollut konsertteja myös heinäkuussa.

Tallinna Filharmoonia on kaupungin kuuluisin ja ahkerimmin esiintyvä orkesteri, ja sitä nähdään kaupungin eri konsertti- ja oopperataloissa, kuten myös kesän Birgitta-festivaaleilla. Sillä on oma konserttitalo vanhankaupungin pääpaikoilla (Pikk 26) [kartalla], ja konsertteja on paitsi tässä ns. Mustapäiden talossa myös Kadriorgin konserttitalossa (Narva mnt 39–49).

Tallinnassa on jonkin verran muitakin konsertteja ja musiikkipitoisia tapahtumia, ja niistä voi lukea Visit Tallinnasta.

Laulujuhlat ja muut laululavan tapahtumat

Viiden vuoden välein ja seuraavan kerran kesäkuun lopussa vuonna 2019 pidetään Tallinnan laululavalla laulujuhlat (Narva mnt 95) [kartalla]. Laululava on jonkin matkan päässä Kadriorgista, kohti Piritaan mennessä, ja siellä on mukava käväistä muulloinkin. LaululavaLaululava on varsin vaikuttava, ja sinne mahtuu valtava määrä ihmisiä. Jos Tallinnaan saapuu laulujuhlien aikaan, kannattaa majapaikka varata hyvissä ajoin etukäteen. Tapahtumia kaupungissa on muuallakin, kuten kulkueitakulkueita. Laulujuhlat ovat Viron suurin ja suurinta ylpeyttä aiheuttavat juhlat, ja ne ovat kaikin tavoin ainutlaatuinen ajankohta olla silloin Tallinnassa.

Laululavalla on kesäkauden aikana tapahtumia laidasta laitaan. Suurin tapahtuma on keskikesän Õllesummer-festivaali, joka on suuri musiikkitapahtuma. Kesän muut tapahtumat voi katsoa laululavan verkkosivuilta.

Jazz ja blues

Vapaudenaukion lähistöllä sijaitseva Philly Joe's Jazz Club (Tatari 4) [kartalla] on paikka, jossa on monta kertaa viikossa bluesia, jatsia ja rytmimusiikkia.

Vanhassakaupungissa sijaitseva Clazz (Vana Turg 2) on Olde Hansaa vastapäätä sijaitseva hyvin keskeinen paikka, jossa on jatsia ja muuta vastaavaa musiikkia lähes ilta toisensa jälkeen. Valtaosaan konserteista on ilmainen sisäänpääsy.

Pop- ja rock-konsertit

Elävän musiikin pariin pääsee kätevästi piipahtamalla baariin tai pubiin, joista monissa on bändikeikkoja etenkin viikonloppuisin. Tietoa esiintyjistä ja keikkapaikoista löytyy jonkin verran myös virallisesta tapahtumakalenterista ja katuvarsien flyereista. Oman musiikkimakunsa ohjaamana voi suunnistaa vaikka rock-henkiseen Rock Cafeen.

Hyvin suosittujen esiintyjien konsertit ilmoitetaan niin ikään tapahtumakalenterissa. Paikkoja, joissa isompia konsertteja järjestetään ovat talvisin Saku Suurhall ja kesäisin Tallinna Lauluväljak (Tallinnan laululava). Saku Suurhall (Paldinski mnt 104) [kartalla], joka kansainvälisesti tunnetaan nimellä Saku Arena, on myös paikka, jossa on urheilutapahtumia, kuten Viron maajoukkueen koripallo-otteluita, ja siellä on muitakin suuren luokan tapahtumia talvikauden aikana, elokuulta kesän alkuun.

Elokuvat

Tallinnassa näytetään paljon erilaisia elokuvia, jotka ovat peräisin muualtakin kuin englanninkielisistä maista, ja siellä on Helsinkiä monipuolisemmat ja paremmat elokuvateatterit. Tallinnassa voi mennä keskustassa suureen teatteriin, jossa on monta salia, ja siellä on myös erikoiselokuvateattereita, niin keskustassa kuin muuallakin.

Jos haluaa mennä suureen elokuvateatteriin, jossa näytetään elokuvia aamuvarhaisesta yömyöhään, on Tallinnan keskustassa kaksi tällaista paikkaa. Aivan sataman ja Viru Keskuksen vieressä oleva Forum (Coca-Cola Plaza) (Hobujaama 5) näyttää elokuvia pitkin päivää, varsin kohtuullisin hinnoin. Melko lähellä sitä sijaitsevassa Solaris-keskuksessa on Solaris Cinema, jossa sielläkin voi elokuvia katsoa aamusta iltaan.

Solaris-keskus
Solaris-keskuksessa on Solaris Cinema, jossa sielläkin voi elokuvia katsoa aamusta iltaan.

Solaris-ostoskeskuksessa on toinenkin elokuvateatteri, Cinema Artis, jossa näkee muitakin kuin kaupallisia elokuvia. Keskustan kuuluisin elokuvateatteri on Sõprus (Vana-Posti 8) [kartalla], joka on vanhassakaupungissa, ja siellä on samantyylistä ohjelmistoa kuin Artisissakin.

Kolmiulotteisia elokuvia voi lähteä katsomaan toiseen sosialistiaikojen ylpeydenaiheeseen, nykyisin Imax-teatterina toimivaan Kosmokseen (Pärnu mnt 45) [kartalla]. Sinne voi Solaris-keskukselta kävellä reilussa vartissa, mutta se on vähän ikävän matkan takana ja sinne voi helposti hurauttaa Viru Keskuksen bussiasemalta lähtevältä bussilinjalla 5. Sekä SõprusSõprus että KosmosKosmos ovat arkkitehtuuriltaan huomattavia.

Hinnat ovat alimmillaan päivisin ja vähän kalliimpia iltaisin, ja yleensä elokuviin pääsee 5–7 eurolla. Virossa kaikki elokuvat paitsi lapsille suunnatut tekstitetään viroksi ja venäjäksi.

Teatteri ja viihteelliset esitykset

Tallinnassa on useita perinteisiä teatteritaloja, joissa voi viroksi tai venäjäksi seurata näytelmiä.

Linnateater (Lai 23) on vanhankaupungin perinteinen teatteritalo, jossa on näytelmiä elokuun alusta juhannuksen tienoille.

Vanhankaupungin vieressä olevista teattereista venäläinen teatteri (Vabaduse väljak 5) on hyvä paikka nähdä venäjänkielisiä näytelmiä elokuun puolivälistä kesäkuun loppupuolelle.

Aivan lähellä sijaitseva Eesti Draamateater (Pärnu mnt 5) on Solaris-kauppakeskuksen naapurissa oleva korkeatasoinen teatteri.

Tietoa kaikkien teatterien ohjelmistosta, mukaan lukien musikaalit, revyyt ja muut viihteelliset produktiot, saa Piletilevi-sivuilta suomeksi. Jos mielii esitykseen, kannattaa liput varata hyvissä ajoin etukäteen, sillä monet esitykset ovat loppuunmyytyjä.

Tallinnan tapahtumakalenteri

Tallinnassa on ympäri vuoden kaikenlaisia tapahtumia, ja eniten turisteille suunnattuja ja perheille soveltuvia tapahtumia on kesäaikaan. Kesä on suurten festivaalien aikaa, ja etenkin heinä- ja elokuussa on lukuisia erilaisia tapahtumia, jotka tuovat ihmisiä kaupunkiin. Kaikenlaista tapahtumaa on niin sisällä kuin ulkonakin, ja esimerkiksi urkumusiikin festivaali pidetään Nigulisten kirkossa elokuun parin ensimmäisen viikon aikana ja samaan aikaan voi lähellä Piritaa nauttia Birgitta-festivaalista, jolla on oopperaa, balettia ja muita esityksiä.

Visit Tallinn kertoo tapahtumakalenterissaan suomeksi selkeästi kaikista tulevista tapahtumista

Yöelämä

Tallinnassa on paljon baareja, siellä on vähemmän turvatoimia kuin mihin kotimaassa on totuttu ja juomien hinnat ovat alhaisempia kuin Suomessa. Baareja ja muita illanviettopaikkoja on laidasta laitaan, ja parhaiten niitä on vanhassakaupungissa, keskustan uudella puolella Viru-hotellin ympäristössä ja vanhankaupungin toisella puolella Kalamajassa ja sen lähistöllä.

Olutta tarjoava puu-ukko
Valtaosassa baareja, joissa ei sinänsä ole mitään ihmeellistä tarjontaa tai ohjelmaa, oluen hinta on kolmen euron tietämissä.

Oluen ja muiden juomien hinnat

Oluen hintaa on Tallinnassa hilattu lähes vuosi toisensa jälkeen ylöspäin, ja uusia korotuksia on viime vuosina nähty entistä enemmän. Oluen saa enää vaivoin Tallinnasta alle kolmella eurolla, mikä on valtava summa paikalliseen palkkatasoon nähden. Edullisimmat baarit vanhassakaupungissa tai sen lähellä myyvät olutta vähän yli kahdella ja puolella eurolla, kolmen euron peruspaikkoja löytyy edelleen sieltä täältä mutta valtaosassa baareja, joissa ei sinänsä ole mitään ihmeellistä tarjontaa tai ohjelmaa, hinta on 3,60 €. Hienoissa ravintoloissa, cocktail-baareissa ja yökerhoissa hinnat ovat sitäkin korkeampia, mutta muualla kuin vanhankaupungin suosituimmilla paikoilla yli neljän euron tuopit ovat edelleen melko harvinaisia. Oluen hintaa kompensoi kuitenkin se, että alkoholiprosentti ei vaikuta hintaan, ja näin vahvan Saku Tumen saa samalla hinnalla kuin sitä pari prosenttia miedomman Saku Originaalin, joka on kaupungin eniten tarjolla oleva olut.

Siideri ja lonkero, joita Tallinnasta saa aivan samanlaisina kuin Suomestakin, ovat hivenen olutta kalliimpia mutta selvästi kotimaan baareja edullisemmissa hinnoissa. Siideri ja lonkero ovat aina A-oluen vahvuisia, eikä siellä ole mitään limuversioita.

Viini on suhteessa kalliimpaa kuin muut juomat, eikä sitä saa kaupastakaan helposti litraa alle viidellä eurolla. Viinilasi maksaa suhteessa enemmän kuin olut, mutta se on silti kotimaata edullisempaa. Viinat ovat nekin huomattavasti edullisempia kuin Suomessa, ja sieltä voi saada shotin parilla eurolla. Cocktailien ja grogien nauttiminen baarissa saati yökerhossa on kuitenkin oluen lipittelyä huomattavasti hintavampaa.

Kaupasta olutta ja muita juomia saa huomattavasti edullisemmin kuin anniskelupaikoista. Myynnissä on kuitenkin rajoituksia, eikä alkoholia saa minkäänlaisesta kaupasta klo 22.00–10.00. Alkoholin nauttimista vanhassakaupungissa ja joissain muissa keskustan osissa on rajoitettu, niin että siellä ei välttämättä kannata kävellä oluttölkki kädessä. Puistoissa voi hillitysti nauttia alkoholia, mutta paikalliseen tyyliin matalan profiilin pitäminen on sielläkin tärkeää.

Vanhakaupunki

Vanhakaupunki on paikka, jossa voisi loputtomiin kierrellä baareja ja siellä on monia eri alueita, joilla on normaalia enemmän tai normaalia parempia baareja.

Raatihuoneentori (Raekoja plads) on Tallinnan keskusaukio, ja sille ja sen ympäristöön ilmestyy kesäkauden alussa valtava määrä terasseja. Sen alueella on kuitenkin lähinnä hintavia ruokaravintoloita, ja jos sen vaiheilla haluaa mennä baariin, josta saa myös melko tyypillisiä pubiruokia, on Mad Murphy’s Mündi-kadun kulmauksessa hyvä valinta. Siellä on suuri tupakkahuone, urheilua näytetään suurista ruuduista ja juomien hinnat ovat kaikesta huolimatta pysyneet vuodesta toiseen kohtuullisina.

Samaa osastoa Mad Murphy’sin kanssa edustaa nimetön baari eli Nimeta baar (Suur-Karja 6) [kartalla]. Konsepti on sama eli olut on edullisempaa kuin kalleimmissa paikoissa (alkaen 3,60 €), tupakointitiloihin voi viedä juoman, tv:t näyttävät urheilua yötä päivää ja siellä voi viettää vaikka koko illan.

Hell hunt
Jos mielii nähdä hyvän baarin, joka väittää olevansa kaupungin ensimmäinen varsinainen baari (perustettu vuonna 1993), on Hell Hunt (Pikk 39) hyvä vierailupaikka.

Suur-Karja on yhdessä lähikatujen kanssa yksi vanhankaupungin pääpaikkoja illanvietolle, ja etenkin kesäviikonloppuisin meininki voi ajoittain yltyä hurjaksi. Kadulla ja alueella on myös epäilyttäviä baareja, ja täälläpäin kannattaa kaikkina vuorokaudenaikoina katsoa mihin on menossa. Tyypillinen mutta tylsä baari on St Patrick’s, jonka ruoat ovat Nimeta baarin tavoin huonoja, ja se on Nimeta baarin vieressä. Sitä menevämpi on pelkin baarijakkaroin varustettu, sekä virolaisten että suomalaisten suurta suosiota nauttiva Valli Baar (Müürivahe 14), joka on Sõprus-elokuvateatterin vieressä. Elokuvateatterin yhteydessä on Tallinnan suosituin yökerho, Club Hollywood, joka on usein viimeinen paikka, johon yöllä mennään ja jossa meininki on sen mukaista.

Muualla vanhassakaupungissa on paljon erilaisia anniskelupaikkoja, eikä oluen hinta hirveästi paikasta toiseen vaihtele. Ruokaravintoloissa on vähän kalliimpaa, halpoja baareja ei oikeastaan enää ole ja uusia paikkoja ilmaantuu tämän tästä. Suur-Karjan vieressä oleva Väike-Karja on sekin erittäin vilkas mutta vain turisteille suunnattu illanviettopaikka, ja sen poikkikatu Sauna on sekin normaalia parempi baareiltaan. Sauna johtaa Viru-kadulle, jonka varrella olevat paikat ovat ryöstöhintaisia ja täynnä humalaisia suomalaisia, eikä sen ympäristö ole hyvää maastoa ainakaan kaikkein vilkkaimpina matkustusaikoina.

Jos mielii nähdä hyvän baarin, joka väittää olevansa kaupungin ensimmäinen varsinainen baari (perustettu vuonna 1993), on Hell Hunt (Pikk 39) [kartalla] hyvä vierailupaikka. Siellä on suuri valikoima mitä erilaisimpia oluita, ja myös hyvä määrä kaikenlaisia ruokia. Sen tupakkahuone ja pelimahdollisuudet ovat nekin hyviä syitä käydä ottamassa ainakin pari ”ystävällisessä sudessa”.

Keskustan uusi puoli

Keskustan uusi puoli on vanhaakaupunkia isompi ja hankalampi paikka lähteä baariin, mutta siellä on jonkin verran hyviä anniskelupaikkoja. Kaikkein mielenkiintoisimmat ovat viime vuosina kadonneet, monet remonttien tieltä, ja juomien hinnannousu on tehnyt vain paikallisten suosiossa olevista baareista melko harvinaisia. Yksi, joka on pitänyt pintansa mutta jossa hinnat ovat nousseet, on Kaubamajan takaosassa oleva City Pub (Rävälä pst 6). Sillä on pieni terassi, ja ruoissa on se hyvä puoli, että aina voi valita pienen tai suuren annoksen.

Sopivan jaloittelumatkan päässä, Solaris-ostoskeskuksen toisella puolella on tyylikäs, mukava Hr Mauruse (Estonia pst 8) [kartalla]. Se on kirjallista ja älyllistä henkeä edustava pubi, josta saa hyviä ruokia ja joka on Tallinnan pääkirjaston kanssa samassa rakennuksessa.

Jos keskustan uudella puolella haluaa oikein bailata, paras tienoo on lähellä oleva Tatari-katu [kartalla]. Sen varrella on jazzklubi, yökerhoja, baareja ja muita anniskelupaikkoja. Jos on nuori ja rohkea ja Tallinnassa haluaa bailata aamuun asti, kannattaa yöpyä Tatarin varrella olevassa Munk’s Bunk -hostelissa, joka on Tallinnan suurin ”party hostel”. Sieltä lähtee legendaarinen Mad Munks Pub Crawl, joka ke–la tutustuttaa Tallinnan yöelämään hyvin eläväisellä tavalla. Se on nuorille suunnattu kansainvälinen kierros, jossa tutustuu paitsi kaupungin yöelämään myös muualta tuleviin ihmisiin.

Baari Telliskiven alueella
Telliskivi on entinen teollisuusalue, jossa on nykyisin kaikenlaista mielenkiintoista. Siellä on myös baareja, ja sinne kannattaa kesällä lähteä juomalle ja kenties syömäänkin.

Kalamaja ja Telliskivi

Kalamaja on vanhankaupungin takana oleva alue, jolla on viehättäviä puutalokortteleita ja aika hajanaisesti mitään, kuten kauppoja tai ravintoloita. Siellä on mukava kesäisin kävellä, ja mielellään moni siellä poikkeaisi baariinkin. Niitä on kuitenkin aika vähän, ja kannattavinta on poiketa Topsiin (Soo 15), joka on alueen pääkadun eli Vana-Kalamajan kulmauksessa. Se on su ja ma kiinni ja avaa ovensa viikolla vasta klo 16.

Jos Kalamajan puutalokorttelien syövereistä kävelee kohti Balti jaam-rautatieasemaa, on Kopli-kadulla oleva Leila (Kopli 6) hyvä baari ja kaukasialainen ravintola. Siellä on edulliset juomat (olut 3 €), ja kesäisin sisäpihan terassi on aivan ehdoton paikka nauttia alkuillan auringonpaisteesta.

Kalamajan vieressä oleva Telliskivi on entinen teollisuusalue, jossa on nykyisin kaikenlaista mielenkiintoista. Siellä on myös baareja, ja sinne kannattaa kesällä lähteä juomalle ja kenties syömäänkin. Telliskiven sydämessä sijaitseva Pudel (Telliskivi 62) [kartalla] on hyvä paikka oluenystäville, sillä sieltä saa lukuisia erikois- ja pienpanimo-oluita, joita voi kesällä maistella terassilla. Lauantai on hyvä päivä viettää aikaa Telliskivessä, sillä silloin siellä on alkuiltaan asti kirpputori ja normaalia enemmän ihmisiä.

Aiheesta lisää

Visit Tallinn kertoo erilaisista baareista ja klubeista suomeksi

Seksuaaliset vähemmistöt: homot ja lesbot

Tallinna on kohtalaisen vapaamielinen kaupunki, jossa kaikenlaiset ihmiset voivat tuntea olonsa kotoisaksi ja nauttia kaupunkilomasta. Eniten kaikenlaista homoille ja lesboille on vanhankaupungin ja Vapaudenaukion lähistöllä, Tatari-kadulla ja sen lähistöllä. Siellä oleva X-Baar (Tatari 1), joka on Munk’s Bunk -bailuhostelin vieressä, on kaupungin alan ykköspaikka. Siellä viihtyvät niin homot kuin lesbotkin, ja se on avoinna klo 16 alkaen, viikonloppuisin klo 03 asti. Sen vieressä oli lesboille suunnattu G Punkt, mutta se on kadonnut ja jäljelle on jäänyt Viron ainoa gaysauna, vuonna 2001 avattu Club 69 (Sakala 24). Siellä on saunan lisäksi bileitä, joissa naisetkin viihtyvät, ja paikka on viikonloppuisin avoinna aamuun asti.

Gay Map on hyvä lähtökohta kaikenlaisen etsimiselle, ja Local Life esittelee hyviä vierailupaikkoja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/03

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti