Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Phuket
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kabaree-esitys (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Phuketissa kuten muuallakaan Thaimaassa erilaiset esitykset, joissa usein pääosassa ovat naisilta näyttävät miehet, ovat yleisiä.

Kulttuuri, tapahtumat ja yöelämä

Phuket ei ole mikään kulttuuripaikka, eikä siellä ole tapana mennä oopperaan tai konserttiin. Kuten muuallakin Thaimaassa erilaiset esitykset ovat kuitenkin yleisiä, ja ne ovat viihteellisiä, yleensä ainakin jossain määrin spektaakkelimaisia näytöksiä, jotka esitetään iltaisin. Phuketissa on kolme suurta paikkaa, joissa voi seurata 70 minuuttia pitkää, värikästä näytöstä, jotka ovat turistien suosiossa ja joihin on helppo mennä. Thainyrkkeily on Phuketissa suosittua, ja siellä voi sekä harjoitella lajia että mennä seuraamaan huippuluokan kamppailuja Patongissa sijaitsevalle stadionille.

Phuketin tapahtumat liittyvät yleensä kuninkaallisiin tai erilaisiin vuodenaikoihin, ja oikeastaan ainoa suuri tapahtuma, joka on matkustuskauden aikana, on tammi–helmikuun vaihteen tienoilla pidettävä kiinalainen uusivuosi. Phuket ei ole mikään varsinainen yöelämän keskus, mutta Patong on yksi Thaimaan rajuimpia paikkoja, ja Phuketiin juhlimaan matkustavien kannattaa viettää lomansa siellä.

Kulttuuritapahtumat

Phuketissa kuten muuallakaan Thaimaassa erilaiset esitykset, joissa usein pääosassa ovat naisilta näyttävät miehet, ovat yleisiä. Jonkin verran musiikkiesityksiä tulee vastaan, mutta niissä on harmillisen usein rumpuorkestereita. Kamalan lähellä on kyseenalainen teemapuisto, ja ne, jotka menevät sinne, näkevät värikkäitä esityksiä ja kaikenlaista muuta ihmeellistä.

Simon Cabaret Show

Patongissa on paljon erilaisia esityksiä, jotka tosin eivät ole läheskään kaikkien mieleen, mutta ytimen lähellä oleva Simon Cabaret Show [kartalla] on jotakin aivan muuta kuin Bangla Roadin yönäytökset. Tämä on huikean näyttävä esitys, jossa käydään läpi viihteen ja musiikin lähihistoriaa, ja väriä riittää. Lavalla saattaa yhtäkkiä tulla “Diana Ross” tai “Tina Turner”, ja esityksistä vastaavat miehet, jotka erehdyttävästi näyttävät naisilta. Esitykseen ottaa osaa noin 40 esiintyjää, ja joka ikinen kerta näytös on vähän tai joskus paljonkin edellisestä poikkeava. Joka ilta on kolme esitystä, ja ne ovat jatkuneet jo yli kahden vuosikymmenen ajan.

Esitykset pidetään klo 18, 19.30 ja 21, ja normaalihinta lipulle, jonka ostaa verkkosivujen kautta, on 1000 bahtia. Talvikauden aikana esityksiin on paljon menijöitä, usein bussilasteittain, joten lippu kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen. Helpoin omatoimisesti esityksiin on mennä niiden, jotka yöpyvät Patongissa, mutta muualtakin saarelta voi pieni porukka taksilla sinne edullisesti siirtyä. Monet matkatoimistot, majapaikat ja muut tahot järjestävät tänne retkiä niille, jotka mieluummin menevät muiden kanssa.

Siam Nimarit Phuket

Phuketin kaupungin laitamilla oleva Siam Nimarit Phuket [kartalla] on toinen paikka, jossa voi nähdä näyttävän esityksen. Tarjolla on laulua, tanssia ja taistelulajeja, joista muodostuvat esitykset ovat yleisiä kaikkialla Thaimaassa. Näissä 70 minuuttia kestävissä esityksissä oppii pintapuolisesti Thaimaan historiaa etenkin taiteiden ja taistelulajien suhteen, ja esitykset on jaettu kolmeen osaan, jotka esitetään ilman taukoja. Esimerkiksi toisessa näytöksessä voi oppia siitä, minkälainen käsitys thaimaalaisilla on perinteisesti ollut taivaasta ja helvetistä.

Alue, jolla esitykset pidetään, on alueella, johon kannattaa ennen klo 20.30 alkavaa esitystä tutustua. Alueella on perinteisiä paikallisia taloja, ns. kelluva tori, tuliaiskojuja ja pieniä esityksiä, kuten myös norsuja, joita lapset voivat ruokkia. Täällä voi syödä ennen shown alkua klo 18–20.15, ja kolmannen kerroksen ravintolasta on panoraamanäkymät koko alueelle.

Tämä on koko perheelle soveltuva esitys, mutta kameroita ei saa saliin ottaa ja ne pitää viedä säilytykseen. Esitys alkaa puoli yhdeksän kaikkina muina päivinä paitsi tiistaisin, ja 1500 bahtia maksavan lipun voi ostaa verkkosivuilta. Tänne kuitenkin järjestetään retkiä niille, jotka mieluummin saapuvat paikalle porukalla ja ilman huolta kuljetuksista.

Phuket FantaSea

Yksi Phuketin arveluttavimpia vierailupaikkoja on teemapuisto nimeltään Phuket FantaSea [kartalla], joka sijaitsee Kamalassa. Sitä mainostetaan “kulttuuripitoisena teemapuistona”, mutta tämä on enemmänkin Disneylandia ja Las Vegasia muistuttava alue kuin mikään kulttuurin kehto. Monet ovat tuominneet eläinten kohtelun, ja länsimainen ihminen näkeekin eläinten käytön teemapuistossa vähintäänkin kyseenalaisena. Aasialaisten keskuudessa FantaSea on erittäin suosittu, mutta eurooppalaisia siellä näkee vähemmän.

FantaSea on ilta-ajan viihdyke, jossa on 70 minuuttia pitkä esitys, näyttävä 4000 ihmistä sisäänsä vetävä ravintola, ostoskatu, pelihalli ja erilaisia baareja ja ruokakojuja. Yleensä täällä vietetään noin neljä tuntia, ja lisämaksua vastaan saa edestakaisen kuljetuksen mihin tahansa Phuketin majapaikkaan tai vähän kalliimmalla Khao Lakiin. Lippu ilman noutopöytäravintolaa maksaa 1800 bahtia, ravintolan kanssa 2200 bahtia, ja lisämaksusta voi myös päästä herkuttelemaan mereneläviä toisen ravintolan noutopöydästä. Liput voi varata verkkosivuilta, ja ennen lippujen varaamista voi suomeksi lukea tarjonnasta ja katsella verkkosivuilta havainnollistavia kuvia.

Thainyrkkeilyä, Bangla Boxing Stadium (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Phuket on yksi Thaimaan pääpaikkoja thainyrkkeilylle, ja sitä voi seurata esimerkiksi Bangla Boxing Stadiumilla.
Kuva: wales_gibbons /Flickr (CC BY 2.0)

Urheilu: Thainyrkkeily

Phuket on yksi Thaimaan pääpaikkoja Muay Thaille eli thainyrkkeilylle, ja siellä voi sekä nähdä otteluita että käydä potkunyrkkeily-kursseilla. Saaren eteläosissa oleva Rawai on nimenomaan opetuspaikka, ja Patongissa sijaitsee saaren suurin nyrkkeilystadion.

Rawaissa voi mennä tunnille parille tai sitten viikon kursseille, ja siellä esimerkiksi Kingka Muay Thai ja Sinbi Muay Thai antavat opetusta [kartalla].

Patongissa sijaitseva Bangla Boxing Stadium [kartalla] on aivan Banzaan-torin vieressä. Siellä on ke, pe ja su klo 21 alkavia esityksiä, joihin saa liput alkaen 1700 bahtilla. Tarjolla on paljon myös VIP-lippuja, joita kojuissa olevat markkinoijat mieluiten länsimaalaiselle kauppaavat ja jotka maksavat 2500 bahtia. Ottelut poikkeavat normaaleista nyrkkeilyotteluista ja monista muistakin lajeista siinä, että ottelijat eivät näytä tunteitaan eikä tiukkakaan tilanne tunne tekevän heihin minkäänlaista vaikutusta. Ottelut ovat viisieräisiä, yksi erä kestää kolme minuuttia ja ennen loppua tapahtuvat tyrmäykset ovat yleisiä. Otteluita on useita, ja yleensä tapahtuma kestää kolme tuntia. Lippuja voi ostaa monesta paikasta, kuten kadulta tai matkatoimistosta, ja jos majapaikka on muualla kuin Patongissa, tehdään tänne retkiä. Ihmisten kokemuksista, jotka ovat olleet erittäin positiivisia, voi lukea TripAdvisorista.

Songkran-festivaali (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Songkran-festivaalin aikana ihmisillä on suuria kanuunoita ja vesipyssyjä ja he kastelevat ohikulkijoita.
Kuva: [email protected] /Flickr (CC BY 2.0)

Tapahtumat

Phuketissa on esityksiä ja thai-nyrkkeilyä, ja jos siellä on tapahtumia, ovat ne yleensä kuninkaallisiin liittyviä tai tavalla tai toisella rasittavia, kuten kiinalainen uusivuosi ja songram, joka tosin on vasta huhtikuun puolivälissä, silloin kun matkustuskausi on jo ohi.

Aivan matkustuskauden alkupuolella, itse asiassa jo vähän ennen sitä, pidetään melko rasittava Loi Krathong, joka pidetään marraskuussa, täysikuun aikana. Sen ajankohta vaihtelee vuosittain, mutta se on yleensä marraskuun alkupuolella.

Joulu ja uusivuosi näkyvät Phuketissa, ja etenkin ostoskeskukset, hotellit ja turisteille suunnatut ravintolat pitävät joulukoristeita ja soittavat englanninkielisiä joululauluja. Jotkut ravintolat järjestävät erityisiä joulu- ja uudenvuodenillallisia ja muita juhlia, ja jos Phuketiin lähtee joulun tai uudenvuoden ajaksi, eivät ne jää täysin väliin.

Kiinalainen uusivuosi on ajankohta, jolloin ei kannata siirtyä paikasta toiseen vaan kannattavaa on pysytellä muutaman päivän aloillaan. Se ajoittuu tammikuun loppuun tai helmikuun alkuun, ja tällöin jotkut paikat voivat olla suljettuja mutta yleisesti ottaen kaikki pyörii melko normaalisti. Kiinalainen uusivuosi kestää noin neljä vuorokautta.

Yksi pahimpia aikoja olla Thaimaassa on Songkran-festivaalin aika. Vaikka Thaimaassa vuotta vaihdetaan virallisesti vuodenvaihteessa (vuosi 2020 on Thaimaassa vuosi 2563), on virallinen uusivuosi vasta huhtikuussa. Koska ajankohta vaihtelee kuun liikkeiden mukaan, on se aina vähän eri aikaan, mutta seuraavina vuosina se on huhtikuun puolivälin tienoilla. Tämä on erittäin rasittava ja monin tavoin vaarallinen ajankohta olla Thaimaassa, eivätkä kaikki esimerkiksi pidä jatkuvista, kaiken kastelevista vesisodista. Kuorma-autojen ja muiden ajoneuvojen takalavoilla on ihmisiä, joilla on suuria kanuunoita ja vesipyssyjä, ja he kastelevat ohikulkijoita ja kaikkea mikä reitin varrelle osuu. Joku saattaa myös huvitellakseen kaataa paidasta sisään jääkylmää vettä, joku toinen voi tulla ja yhtäkkiä antaa nopean, ilmaisen kasvomaalauksen ja joku voi työntää jotakin tököttiä suuhun.

Juhlapäiviä, joista valtaosa ei varsinaisesti sulje paikkoja, voi katsoa Time and Datesta.

Rasta Cafe
Rasta Caféssa on elävää musiikkia, hyvinä pidettyjä cocktaileja ja hyvää tunnelmaa joka yö klo 1 asti.
Kuva: Peter Forsberg

Yöelämä

Phuketissa on yöelämää eniten Phuketin kaupungissa, Patongissa ja Katassa, joka tosin on rauhallinen rantapaikka. Phuket Town on kaupunki, jossa illanviettopaikoissa viihtyy lähinnä thaimaalaisia ja enemmän tai vähemmän vakinaisesti Phuketissa asuvia länsimaalaisia. Patong on ”party central”, joka on raju paikka iltaisin ja öisin. Kata on paikka, jossa voi rauhassa ja tyylillä ottaa muutaman drinkin.

Juomat

Olut on Thaimaassa yllättävän hyvää, ja jos haluaa säästää rahaa, kannattaa sitä nauttia paikoissa, joissa 0,64 litran normaali iso pullo maksaa 80 bahtia. Joissain paikoissa se on happy hour -hinta, ja toisissa se on normaalihinta. Phuketissa kuitenkin esimerkiksi Patongissa ja muissa rantalomapaikoissa 80 bahtin oluen löytäminen on hankalaa mutta ei mahdotonta. Pientä (0,32 litraa) olutta ei taloudellisesti ajatteleva edes harkitse ottavansa, sillä sellainen maksaa yleensä vähintään 50 bahtia mutta usein 60 ja enemmänkin.

Chang-olutta (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Thaimaalaisista oluista nykyään yleisimpiä ovat Chang ja Leor.

Thaimaalaisista oluista nykyään yleisimpiä ovat Chang ja Leo, mutta ulkomaalaiset oluet ovat kaikkein kalleimpia. Jos mielii juoda Phuketin kaupungin hienoissa varsinaisissa länsimaistyylisissä baareissa, maksaa olut normaalia enemmän, ja myös yökerhot, paikat joissa on musiikkia tai muuta ohjelmaa ja hienot ravintolat ovat peruspaikkoja kalliimpia. Patongissa on yllättävän kalliita hintoja eikä Katassa ja muissa rantalomapaikoissakaan oikein voi haaveilla 80 bahtin isosta oluesta.

Thaimaassa baareissa voi ottaa monenmoisia juomia, ja happy hour -aikaan cocktailit ovat suosittuja ja niitä on moneen lähtöön. Viski on maassa suosittua, mutta ulkomaisten viskien sijaan kannattaa ottaa Hong Thongia tai Blendiä, sillä ne ovat aivan yhtä hyviä ja huomattavasti edullisempia kuin skottilaiset viskit. Viini on aivan ylihintaista, eikä rahoistaan tarkkaa juo Thaimaassa lainkaan viiniä.

Phuket Town

Phuketin kaupunki on paikka, jonne ei muualta saarelta kannata iltaa lähteä viettämään, lukuun ottamatta sunnuntaita, jolloin Thalang Roadilla [kartalla] pidetään suosittu iltatori (klo 17–22). Baareja Phuketin kaupungissa on siellä täällä, ja eniten niitä on vanhassakaupungissa, sen vieressä olevissa kortteleissa ja Hotel Metropolen vieressä olevan liikenneympyrän tienoilla. Vanhankaupungin vieressä oleviin kortteleihin voidaan laskea Limelight-ostoskeskuksen vieressä oleva Indy Market [kartalla], joka pidetään to ja pe klo 16–22.

Vanhakaupunki on jo aikaisin illalla, usein klo 18–19 lähtien, melko kuollut paikka, ja siellä mieluiten laitetaankin paikat kiinni aikaisin. Tämä pätee etenkin paikallisten suosimiin paikkoihin, mutta baareja ja kahviloitakin on iltaisin avoinna vain satunnaisesti. Niinpä to, pe ja su kannattaa pyöriä iltatorien tuntumassa, sillä niillä on väriä ja elävää musiikkia, joka antaa Phuketin pimeille öille kaivattua tunnelmaa. Maanantai on ilta, jolloin osa baareista on kiinni.

Varsinaisia baareja on jonkin verran pääkadun poikkikadulla nimeltään Yaowarat Road [kartalla]. Sillä on sellaisia baareja kuin klo 24 asti avoinna oleva Prohibition Bar (nr 87), myös klo 24 asti avoinna oleva Rockin’ Angels (nr 55), myös klo 24 asti avoinna oleva Club Nr 43 ja Anfield Cafe, joka on aivan suihkulähde-liikenneympyrän vieressä, eli lähellä bussipysäkkejä.

Mielenkiintoinen vierailupaikka on myös Thalang Roadin kulmauksessa oleva Old Phuket CoffeeOld Phuket Coffee, jossa tosin on iltaisin aika hiljaista. Yksi menevä paikka, joka on avoinna joka ilta klo 02 asti, on Timber Hut (Nr 118), ja siellä on myös elävää musiikkia, mutta se on kauempana pääpaikoista kuin monet muut kadun baarit.

Muualla on baareja aika satunnaisesti, ja niihin kuuluu joen vieressä oleva Rasta Café [kartalla]. Siellä on elävää musiikkia, hyvinä pidettyjä cocktaileja ja hyvää tunnelmaa joka yö klo 1 asti.

Joen toisella puolella on lisää menopaikkoja, ja muutaman sadan metrin päässä joesta sijaitseva Surin Circle Clock Tower [kartalla] on alue, jolla voi vaihtaa vapaalle ja myös päivisin syödä edullisia ruokia. Liikenneympyrästä katsottuna kiinalaisen temppelin toisella puolella oleva T.A. Snooker Club on avoinna ma–la klo 12–04. Aivan liikenneympyrän reunalla on Ban Roeng Chit, joka on ravintola mutta myös hyvällä terassilla varustettu ravintola, josta saa edullista olutta. Sen vieressä, Phuket Roadin varrella on biljardi- ja pelibaari Cue, joka on päivittäin avoinna klo 01 asti.

Phuket.com esittelee Phuketin kaupungin yöelämää.

Patongin yöelämää (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Patongin yöelämä ei esittelyjä kaipaa, sillä siellä on paljon baareja ja monet lähtevät sinne yksinomaan juhlat mielessään.
Kuva: Nicolas Lannuzel /Flickr (CC BY-SA 2.0)

Patong

Patongin yöelämä ei esittelyjä kaipaa, sillä siellä on paljon baareja ja monet lähtevät sinne yksinomaan juhlat mielessään. Yhdessä Pattayan kanssa se on Thaimaan arveluttavimpia paikkakuntia, eivätkä perheet, pariskunnat ja ylipäätään naiset välttämättä viihdy ainakaan iltaisin siellä. Länsimaisten miesten huomio on totaalisesti keskittynyt paikallisiin naisiin, ja baaritytöt (bar girls) ovat lähes yhtä yleisiä kuin asiakkaat. Heidän tehtävänään on houkutella miehiä baariin ja pitää heidät siellä, ja heidän seuransa hinta on se, että heille pitää ostaa juoma, joka on normaalia kalliimpi.

Kangaroo Bar (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Bangla Roadin varrella ja muuallakin voi tulla alkuillasta vastaan happy hour -tarjouksia. Kangaroo Barissa on happy hour klo 20 asti.

Patongin hinnat eivät ole erityisen alhaisia, vaan pienikin olut voi herkästi maksaa 100 bahtia ja enemmänkin, mutta Bangla Roadin varrella ja muuallakin voi tulla alkuillasta vastaan happy hour -tarjouksia, joita esiintyy klo 20–21 asti. Kalleimpia paikkoja mutta myös siisteimpiä ja yleensä täysin ilman baarityttöjä ovat normaalia kalliimmat paikat, kuten irkkupubit, hotellien baarit ja kalliit cocktail-baarit, ja näissä pariskunnat ja naiset viihtyvät paremmin kuin Bangla Roadin ja sen lähistön menopaikoissa. Yksi poikkeus on kadun alkupuolella oleva Aussie Bar [kartalla], jossa on yhtä paljon asiakkaita päivisin kuin iltaisinkin. Toisaalta sitä vastapäätä sijaitseva Kangaroo Bar, jossa on happy hour klo 20 asti, on paikka, jossa on baarityttöjä mutta jossa myös on elävää musiikkia.

Kadun varrella meno yltyy melkoisesti yön edistyessä, ja sen varrella pidettävät pingpong-showt ja muut esitykset ovat täysin lapsilta kiellettyjä ja myös monesta aikuisesta vastenmielisiä. Bangla Roadilla kuten muuallakin Patongin yöelämässä pitää olla äärimmäisen tarkkana, laittomista aineista kannattaa ratsioiden takia pysyä erossa ja kannattaa pitää erityisen hyvää huolta arvoesineistään ja jättää esimerkiksi passi ja kortit huoneeseen tai hotellin kassakaappiin. Etenkin yksinäisten miesten kannattaa pysyä koko ajan hereillä, ja esimerkiksi lasiaan ei kannata hetkeksikään jättää vartioimatta ja siihen kannattaa kiinnittää huomiota myös silloin kun istuu aloillaan. Sama pätee lompakkoon ja puhelimeen, joita ei kannata turhan rennosti jättää pöydälle tai työntää takataskuun.

Patongissa on valtava määrä erilaisia yökerhoja, joista monet ovat isoja, kuten myös muitakin illanviettopaikkoja. Patongin yöelämää esittelee enemmän Phuket.com.

Kata

Länsirannikon muista rantalomapaikoista Kamala, Karon, Surin ja muutkin ovat yöelämältään laimeita. Yksi poikkeus on kuitenkin Kata, jossa on tarjolla siistiä, tyylikästä ja thaimaalaisittain vähän hintavaa yöelämää. Monet paikat ovat äärimmäisen tyylikkäitä, ja niistä yleensä saa myös normaalia parempia ruokia.

Eräitä parhaita illanviettopaikkoja ovat Artspace Gallery and Music Bar [kartalla], jossa usein on elävää musiikkia klo 20 alkaen ja hyviä kasvisruokia, Ska Bar [kartalla] ja After Beach Bar [kartalla], joka on avoinna vain klo 22 asti mutta jossa on erinomaisina pidettyjä ruokia. Sekä Artspace että Ska ovat avoinna pikkutunneille, klo 02–04 asti.

Katassa on paljon muitakin illanviettopaikkoja, joita esittelee Phuket.com

Lisää aiheesta:

Phuket.com esittelee koko Phuketin saaren yöelämää.

Teksti: Peter Forsberg
2019/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Päivitetty: 13.9.2019  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti