Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Saarenmaa
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kuressaaren raatihuone
Kaiken tärkeän keskipisteessä Kuressaaren keskustassa sijaitsee Kuressaare Raekoda eli raatihuone. Sen suojissa toimii turisti-info ja Kuressaaren raatihuonegalleria.

Saarenmaan tärkeimmät nähtävyydet

Kuresaaressa on muutama nähtävyys, joiden takia sinne ei kenties kannata lähteä mutta joita kannattaa siellä lomaillessa kierrellä. Saarenmaalla on useita ainutlaatuisia nähtävyyksiä, kuten Kaalin kraatterit, jotka antavat hyvän syyn lähteä Saarenmaalle ainakin muutamaksi päiväksi. Monet nähtävyydet ovat avoinna vain toukokuun alusta syyskuun loppuun, mutta muutama nähtävyys on avoinna ympäri vuoden.

Jos Saarenmaalla haluaa kierrellä nähtävyyksiä muuallakin kuin Kuressaaren kaupungissa, on siellä kannattavaa olla liikkeellä autolla tai sitten vuokrata pyörä käyttöön. Linja-autoja kiertelee saarella jonkin verran, ja niitä on liikenteessä huomattavasti paremmin viikolla kuin viikonloppuisin. Turisti-infosta saa eri linjojen reittejä ja aikatauluja, ja Kuressaaren ytimessä olevassa kaupungintalossa, jossa turisti-info sijaitsee, kannattaa loman alkajaisiksi vierailla.

Kuressaare

Kuressaaren raatihuone

Kaiken tärkeän keskipisteessä Kuressaaren keskustassa sijaitseva Kuressaare Raekoda eli raatihuone (Tallinna 2) [kartalla] rakennettiin barokkityyliin vuosina 1654–1670. Sen suojissa toimii turisti-info, josta kannattaa käydä hakemassa kartta, esitteitä ja tietoa, joita kaikkea on tarjolla myös suomeksi.

Raatihuonerakennuksen pohjakerroksessa on turisti-infon lisäksi Kuressaaren raatigalleria, jossa voi tutustua taidenäyttelyihin. Yläkerrassa, jossa kokoontuu kaupunginvaltuusto, on esillä Viron suurin kattomaalaus, jota kannattaa käydä vilkaisemassa. Kesäisin siellä on ajoittain häitä, jotka saattavat vähän sotkea normaaleja kuvioita, mutta raatihuone ja sen turisti-info ovat yleisölle avoinna kesällä eli kesäkuun alusta elokuun loppuun ma–pe klo 9–1 9 ja la–su klo 10–16. Muina vuodenaikoina sen aukioloaikoja on rajoitettu.

Pyhän Nikolain kirkko

Kuressaaren keskustassa on parikin hienoa kirkkoa, joista Pyhän Nikolain ortodoksikirkko (Lossi 8) [kartalla] on hyvä vierailukohde, kun kulkee sataman ja keskustan väliä. Se rakennettiin Katariina Suuren käskystä, ja tämä myöhäisklassinen kirkko valmistui vuonna 1790. Huomionarvoista itse kirkon lisäksi on samalta ajalta peräisin oleva kaunis portti, joka on valmistettu dolomiitista ja joka yhdessä hienon aidan kanssa onkin suojelukohde. Kirkon sisällä voi käydä ti–la klo 10–14 ja su klo 9.30–12.

Lossipark - Kaupunginpuisto

Jos Nikolain kirkolta jatkaa pitkin Lossi-katua kohti rantaa, tulee vastaan kaunis kaupunginpuisto [kartalla]. Se on hyvä vierailupaikka etenkin lapsiperheille, mutta muutkin siellä kesäaikaan viihtyvät. Suihkulähteen tienoilla lapsiperheet viihtyvät kauankin, ja aivan sen lähellä on kahvila, josta voi ostaa jäätelöä ja virvokkeita. Puisto sai alkunsa 1860-luvulla, ja vuonna 1930-luvulla sinne istutettiin harvinaisia, Tarton yliopistosta tilattuja puita. Nykyisin puistossa onkin noin 80 puu- ja pensaslajia. Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että puisto oli alun perin hautausmaa.

Lossipark-kaupunginpuiston hienoimpia rakennuksia on rannalla sijaitseva Kuurhoone-paviljonki, jonka yhteydessä on suurella terassilla varustettu kahvila-ravintola. Tämä kaunis puinen kompleksi valmistui kesällä 1889, ja sen yhteydessä toimii myös kesäteatteri. Rakennuksen edustalla olevalla lavalla on kesäisin konsertteja ja muita tapahtumia, ja talolla esitetään kesäisin elokuvia ulkosalla. Talo on avoinna vain kesällä, huhtikuun loppupuolelta syyskuun alkupuolelle.

Nuoliammuntaa Piispanlinnan pihalla
Piispanlinnassa on kesäisin kaikenlaista toimintaa työpajoista erilaisiin esityksiin.

Piispanlinna

Kaupunginpuiston kohokohta on vallihautojen ympäröimä Piispanlinna [kartalla]. Se on kaunis suuri kompleksi, jossa toimii Saarenmaan museo ja jossa on paljon kaikenlaista nähtävää. Piispanlinna on heinäkuisten oopperapäivien esityspaikka, ja tällöin siihen ei ole yhtä hyvä tutustua kuin muina aikoina. Lapsiperheet viihtyvät hyvin sen alueella. Kesäisin siellä on kaikenlaista toimintaa työpajoista erilaisiin esityksiin, ja museoon pääsee koko perhe 15 euron perhelipulla sisään. Aikuisilta lippu maksaa 6 euroa, ja alle 8-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään.

Saarenmaan museo
Linnan suosituimpia osia on Saarenmaan museo, jossa on muutama eri aikakausien historiaa valottava kiinteä näyttely.

Linna sai alkunsa 1200-luvulla, se rakennettiin valmiiksi 1300-luvulla ja entisöitiin 1900-luvun alussa ritarikunnan asuinhuoneistoksi. Linnake rakennettiin hallinnoimaan aluetta ja antamaan turvapaikka suurelle ihmismäärälle esimerkiksi sodan aikana. Linnan suosituimpia osia on Saarenmaan museo, jossa on muutama eri aikakausien historiaa valottava kiinteä näyttely. Uusin osa on vuosien 1950–1994 aikaa esittelevä osio, ja melko uusi on myös vuosien 1939–1949 ajasta kertova näyttely. Lisäksi museossa on luonto-osa, joka kertoo saaren ominaisuuksista, luonnosta ja eläimistä. Museo on avoinna parhaiten kesällä ma–su klo 10–19, ja talvella se on avoinna ke–su klo 11–19.

Museon lisäksi Piispanlinnassa on toinenkin näyttely eli ruutikellari, joka on avoinna ympäri vuoden ke–su klo 10–18, ja linnakkeessa on pari muutakin näyttelyä. Piispanlinnan pihamaalla on myös pajoja, joissa voi katsella työskentelyä ja jotka tarjoavat yhden parhaista mahdollisuuksista ostella käsitöitä ja muita Saarenmaalle tyypillisiä tuotteita. Yksi on Savikoda eli sali, jossa valmistetaan keramiikkaa. Samassa tilassa on kaikenlaisia tapahtumia, kuten käsityöpajoja. Linnassa toimivat myös Saarenmaan sepät, jotka esittelevät keskiaikaisia työmenetelmiä ja valmistavat kaikenlaisia käsitöitä, joita voi ostaa.

Muualla Saarenmaalla

Kaalin meteoriittikenttä

Kaalin kylässä, melko lähellä Kuressaarea sijaitsee noin 7500 vuotta sitten pudonneiden meteoriitin kappaleiden synnyttämiä kraattereita [kartalla]. Meteoriitin on arvioitu menneen palasiksi 5–10 kilometrin korkeudessa. Palaset tekivät 9 kraatteria, joista suurin on 110 metriä leveä ja 22 metriä syvä. Tämä kraatteri on maailman muiden kraattereiden joukossa kahdeksanneksi suurin, ja kysymyksessä onkin Viron harvinaisin luonnonnähtävyys. Kraatterien vieressä on hyvä kesäravintola.

Yksi hyvä vierailukohde kraatterien lisäksi on Kaalin meteorologian ja kallioperäisten kivilajien museo, missä voi katsoa kraattereista kertovan lyhytelokuvan ja koskea yhtä meteoriitin kappaletta. Museoon on nimellinen pääsymaksu, ja se on avoinna kesällä ma–su klo 9–20 ja muina vuodenaikoina ma–su klo 9–18.

Tuulimylly Anglassa
Anglan kylässä sijaitsevat tuulimyllyt ovat Saarenmaan tunnusmerkkejä.
Kuva: Guillaume Speurt /Flickr (CC BY-SA 2.0)

Anglan tuulimyllykukkula ja perinnekulttuurikeskus

Anglan kylässä sijaitsevat tuulimyllyt [kartalla] ovat Saarenmaan tunnusmerkkejä. Sen viidestä tuulimyllystä neljä edustaa saarelle tyypillisiä pukkituulimyllyjä. Tuulimyllyt on rakennettu 1900-luvun alkupuolella, ja viides, hollantilaistyylinen tuulimylly, valmistui 1920-luvulla. Tuulimyllyjä entisöitiin 2010-luvun alkupuolella, ja nykyisin niissä toimii Anglan perinnekulttuurikeskus.

Anglan perinnekulttuurikeskuksessa on mahdollista osallistua kursseille eri pajoissa kuten savipajassa ja villapajassa, ja täällä voi oppia myös leipomaan leipää. Yhdessä tuulimyllyssä on mylläri töitään tekemässä. Kaikkiin tuulimyllyihin voi mennä sisään, ja niihin on yhteensä vain parin euron pääsymaksu. Tuulimyllyt ovat avoinna kesällä ma–su klo 9–20 ja muina vuodenaikoina ma–su klo 9–17 (paitsi syyskuussa klo 9–18).

Jöörin kylämuseo

Keskellä Saarenmaata sijaitsevassa Jöörin kylässä Madisen tilalla on upea ulkomuseo, jossa voi tutustua menneiden aikojen rakennuksiin sellaisina kuin ne satoja vuosia sitten olivat ja myös satoja vuosia vanhoihin työkaluihin ja muuhun esineistöön. Museossa on myös sepän paja, jossa voi katsella hänen työskentelyään ja itsekin valmistaa onnea tuovan naulan. Museo on toukokuun alusta syyskuun loppuun päivittäin klo 9–19, eikä sinne ole pääsymaksua.

Vilsandin majakka
Vilsandin kansallispuiston kohokohta on vuonna 1809 valmistunut majakka.
Kuva: KalervoK /Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Vilsandin majakka ja kansallispuisto

Saarenmaan länsipuolella olevalla Vilsandin saarella ja sen ympäristössä noin sadalla saarella on Vilsandin kansallispuisto, ja sen kohokohta on vuonna 1809 valmistunut majakka. Majakka on 37 metrin korkuinen, ja se näkyy 18 merimailin päähän. Majakkaan voi käydä ympäri vuoden tutustumassa ilman pääsymaksuja milloin tahansa. Vilsandin kansallispuisto on mielenkiintoinen vierailupaikka, ja siellä on vaellusreittejä, joita voi kulkea toukokuun alusta syyskuun loppuun. Kaiken kaikkiaan Vilsandin kansallispuistoon kuuluu 100 saarta, luotoa ja karia, ja sen kokonaispinta-ala on 13 neliökilometriä. Se on Baltian maiden vanhin luonnonsuojelualue, josta tuli kansallispuisto vuonna 1933.

Lisää Saarenmaan nähtävyyksistä

Visit Saaremaa -sivustolla esitellään lisää nähtävää Kuressaaressa ja Saarenmaalla.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Guillaume Speurt /Flickr, KalervoK /Wikimedia
2018/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti