Kanaria – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Santacruz
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Norwegian
Norwegian lentää lähes poikkeuksetta Teneriffan eteläiselle lentoasemalle, ja lentoja on lähes joka päivä talvikauden aikana.

Matkat, lennot ja matkustaminen Santa Cruziin

Teneriffan saarelle matkustetaan Suomesta paljon, mutta melko harvat lähtevät sen pääkaupunkiin Santa Cruziin lomalle. Jos kuitenkin haluaa maistaa urbaania teneriffalaista lomaa ja kenties nähdä yhdet Espanjan suurimmat laskiaiskarnevaalit lopputalvesta, on Santa Cruz erinomainen paikka viettää ainakin muutama päivä mutta kenties kokonainen viikkokin. Sieltä on helppo käydä päiväretkillä muualla saaren pohjoisosissa, kuten Puerto de la Cruzissa, La Orotavassa ja La Lagunassa.

Jos Teneriffalle lähtee pakettimatkalle tai omatoimimatkalle, jolla yöpyy jossakin muualla Teneriffalla, kannattaa kaikkialta käydä päiväretkellä Santa Cruzissa. Se on suuri espanjalainen kaupunki, jossa on hyvät ostospaikat ja suuri värikäs keskusta täynnä elämää, ja se on aivan toisenlainen paikka kuin mikään muu Teneriffalla.

Matkustaminen Santa Cruziin

Santa Cruziin lentävät voivat nykyään mennä suoraan kaupungin lähellä sijaitsevalle Teneriffan pohjoiselle lentoasemalle (Tenerife Norte), jonne lentää perinteisiä lentoyhtiöitä ja joitain halpalentoyhtiöitä. Teneriffan eteläinen Reina Sofia -kenttä on silti edelleen saaren vilkkain. Suomesta on melko helppo päästä välilaskullisella lennolla talvikauden aikana Teneriffalle, mutta myös suoria lentoja löytyy. Suora lento kestää noin 6 tuntia 40 minuuttia, mutta välilaskullisilla lennoilla sama matka voi kestää jopa vuorokauden.

Teneriffalle on mahdollista lähteä järjestetylle matkalle, mutta sen suurin kaupunki Santa Cruz ei ole monenkaan matkatoimiston kohdelistalla. Santa Cruzissa kannattaa kuitenkin niin omatoimimatkailijoiden kuin pakettimatkalaistenkin käväistä, ja vaikka saaren eteläosista on sinne matkaa, on sinne hyvät yhteydet niin bussilla kuin taksillakin.

Omatoimimatkat

Jos Teneriffalle haluaa lähteä omatoimisesti, voi siellä yöpyä useammassa kuin yhdessä paikassa, ja tällaisella matkalla kannattaa ehdottomasti viettää muutama yö myös Santa Cruzissa. Ongelmana on se, että sen lähellä olevalle lentoasemalle ei ole yhtä helppo päästä kuin sen pohjoisosissa olevalle. Toisaalta Santa Cruziin ja Santa Cruzista on katamaraaniyhteys Gran Canarian saarelta, joten oleskelun Santa Cruzissa voi myös yhdistää lomailuun esimerkiksi Las Palmasissa, jonka lähellä olevalta Gran Canarian lentoasemalta on erinomaiset yhteydet Suomeen.

Suomesta Teneriffalle lentää muutama lentoyhtiö, mutta melko harva suoraan sen pohjoiselle (Tenerife Norte) lentoasemalle. Monet lennot ovat Gran Canarialle, jossa konetta vaihdetaan ja siirrytään sieltä joko Teneriffan pohjoiselle tai eteläiselle (Sur Reina Sofia) lentoasemalle.

Finnair lentää Teneriffalle, mutta tätä nykyä valtaosa lennoista on välilaskullisia ja vaihto on Gran Canarialla. Lentoajat voivat olla pitkiä ja hinnat korkeita, vaikka liput varaisi hyvissä ajoin etukäteen.

Norwegian lentää lähes poikkeuksetta Teneriffan eteläiselle lentoasemalle. Suoria lentoja löytyy, lippujen hinnat voivat olla suhteellisen kohtuullisia pari kuukautta etukäteen varattuina ja lentoja on lähes joka päivä talvikauden aikana.

Air Baltic lentää Teneriffan eteläiselle lentoasemalle Riian kautta. Matkaan voi lähteä Helsingin lisäksi Tampereelta, Turusta ja nykyään ajoittain myös Vaasasta ja muistakin Suomen kaupungeista.

Ryanair on tätä nykyä kätevä lentoyhtiö paitsi Helsingistä myös Lappeenrannasta, Tampereelta ja Rovaniemeltä maailmalle. Teneriffan pohjoisellekin lentoasemalle on lentoja, mutta ensin pitää mennä johonkin muuhun kaupunkiin, jossa vaihtaa konetta. Syksyllä 2022 Ryanair lensi Teneriffalle esimerkiksi Dublinista, Lontoon Standstedin lentoasemalta, Milanon Bergamosta että Malpensasta, Pariisista ja Varsovasta. Ryanair muuttaa ja lopettaa herkästi kannattamattomia reittejä, joten takuita niiden jatkumisesta ei ole.

Jos on helpompaa tai edullisempaa ensin lentää Las Palmasin lähellä olevalle Gran Canarian lentoasemalle, sisäisen lennon voi tehdä lentoyhtiöllä Binter Canarias, joka tosin lentää Teneriffalle muualtakin Espanjasta ja Euroopasta. Esimerkiksi Finnairin välilaskulliset lennot jatkuvat tämän lentoyhtiön koneilla.

Lisää lentoja Teneriffalle:

Lentoyhtiöt, jotka lentävät Suomesta Teneriffalle tiettynä ajankohtana voi selvittää esimerkiksi Skyscannerin avulla.

Toinen kätevä sivusto on Omio, jolla voi selvittää paitsi lentoja muualta maailmasta Teneriffalle myös kyytejä meriteitse muualta Kanarialta Teneriffalle.

Laskiaiskarnevaalit
Santa Cruzissa voi lopputalvesta nähdä yhdet Espanjan suurimmat laskiaiskarnevaalit.

Pakettimatkat

Jos Teneriffalle mielii pakettimatkalle, ovat ne edullisimmillaan muihin kuin vilkkaisiin matkustusaikoihin. Koulujen syyslomat, joululoma, hiihtoloma ja maaliskuulle sattuva pääsiäisloma ovat yleensä kaikkein vilkkaimpia ajankohtia vierailla Teneriffalla. Suomessa toimivat matkatoimistot tekevät paljon matkoja Teneriffan rantalomapaikkoihin, mutta Santa Cruz on tätä nykyä vain harvan matkatoimiston ohjelmistossa.

Aurinkomatkat lentää omistajansa Finnairin lennoilla Teneriffalle, ja sen matkoilla voi lomailla myös Santa Cruzissa. Matkaan voi lähteä lokakuun alusta huhtikuun alkuun, ja hinnat ovat vähän korkeampia kuin rantapaikoissa, eli viikoksi voi saada lennot ja hotellin alkaen 600–700 eurolla.

Matkustaminen Santa Cruziin muualta Teneriffalta ja Kanariansaarilta

Santa Cruziin voi lähteä päiväretkelle kaikkialta saarelta, mutta sinne on saaren eteläosista melko pitkä matka vain käväistäväksi. Kaikkein helpoin sinne on siirtyä saaren pohjoisosista, kuten Puerto de la Cruzista.

Santa Cruziin tulee lauttoja ja muita aluksia muilta Kanariansaarilta ja etenkin katamaraaneja Gran Canarialta.

Santa Cruziin muualta Teneriffalta

Santa Cruzissa on helppo vierailla Puerto de la Cruzista mutta ei sinne kaikille ole eteläiseltä Teneriffaltakaan turhan pitkä matka päiväretkelle. Parissa tunnissa sinne pääsee bussilla kaikkialta saarelta, ja jos Santa Cruzissa viettää puoli päivää, voi siellä nähdä kaiken olennaisen ja nauttia saaren parhaista ruoka- ja ostospaikoista.

Teneriffan busseista vastaa Titsa, jonka etusivulla olevasta hakukoneesta voi löytää oikean bussilinjan. Kaikkein paras on kuitenkin paikan päällä mennä bussiasemalle tai bussipysäkille ja katsoa koska busseja kulkee. Yksittäisen tai edestakaisen matkan, josta saa 10 % alennuksen, voi maksaa kuskille pienellä käteisellä tai kortilla. Etukäteen kioskeissa ja asemilla on myynnissä myös vuorokauden tai viikon voimassa olevia, 2 euroa maksavia kortteja, joille voi ladata lisää vuorokausia tai viikkoja ja joilla voi matkustaa paitsi busseilla myös kaikilla Teneriffan raitiovaunuilla ilman lisälippuja.

Jos mieluummin matkustelee taksilla, on Teneriffalla useita yhtiöitä, jotka tekevät niin pitkiä kuin lyhyitäkin matkoja. Yksi hyvä yhtiö on Taxi Tenerife.

Santa Cruziin muualta Kanariansaarilta

Santa Cruzin satamaan tulee katamaraaneja ja lauttoja muualta Kanariansaarilta ja Espanjan mantereelta asti. Kaikkein helpoin sinne on siirtyä Gran Canarialta, josta sinne tulee monta kertaa päivässä katamaraaneja, jotka ylittävät meren parissa tunnissa. Matka ei sovellu helposti merisairaudesta kärsiville, sillä katamaraanin on tapana heilua melkoisesti.

Fred Olsen on Kanarian yleisin yhtiö merimatkoilla. Sen alukset saapuvat paitsi Gran Canarialta myös La Gomerasta, La Palmasta ja mantereella olevasta Huelvasta Santa Cruzin ytimessä olevaan satamaan.

Toinen yhtiö on Naviera Armas, jolla on nykyään nopeita aluksia suoraan Las Palmasin satamasta Santa Cruzin satamaan.

Jos mieluummin lentää muilta Kanariansaarilta tai mantereelta Teneriffalle, on yksi yleinen yhtiö Binter Canarias.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2022/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti