Booking.com
Olevisten kirkko
Olevisten kirkko on aikoinaan ollut maailman korkein rakennus. Torniin voi kesäisin kiivetä ihailemaan komeita maisemia.

Tallinnan kirkot

Tällä sivulla käydään läpi Tallinnan kirkkoja, niiden historiaa ja mitä ne nykyään tarjoavat matkaajalle.

Tallinnan Tuomiokirkko (Neitsyt Marian katedraali)

Tallinnan Tuomiokirkko (viralliselta nimeltään Neitsyt Marian katedraali) on Viron luterilaisen kirkon pääpyhäkkö. 1600-luvun loppupuolella Toompeassa riehunut tulipalo poltti poroksi lähes kaikki mäen rakennukset, tuomiokirkon mukaan lukien. Tuomiokirkkoa alettiin kuitenkin korjata ja korjaukset jatkuivat 1600-luvun loppumetreille asti. Komean barokkitornin kirkko sai vasta paljon myöhemmin, 1700-luvun loppupuolella. Tuomiokirkko ja sen ympärillä sijainnut hautausmaa olivat aikoinaan Toompean keskus. Kadut erkanivat siitä eri suuntiin.

Kun astut sisään Tuomiokirkkoon, kohtaat koruttomien puupenkkien rivistöt, tammesta veistetyn koristeellisen barokkisaarnastuolin ja edesmenneiden aatelisten ja kauppiaiden hautoja (vain heillä oli oikeus tulla haudatuksi kirkkoon). Heistä viimeisen leposijan kirkossa on saanut mm. Ruotsin joukkoja Liivinmaan sodassa komentanut Pontus de la Gardie ja ensimmäistä kertaa maailman ympäri venäläislipun alla purjehtinut tutkimusmatkailija Adam Johann von Krusenstern. Kirkossa on esillä myös yli 100 puista baltiansaksalaisten aatelisperheiden vaakunaepitafia. Tyyliteltyjä hautavaakunoita oli tapana kuljettaa hautakulkueen mukana, minkä jälkeen ne jätettiin kirkkoon.

Tuomiokirkko tunnetaan hyvästä akustiikastaan. Kirkon urut on restauroitu 1998 ja kirkossa järjestetään konsertteja, joissa esiintyvät Viron parhaat kuorot. Vierailijoilla on mahdollisuus kiivetä 69 metriä korkeaan kellotorniin ja nautiskella kauniista näkymistä kaupungin ylle.

Vajaan parinsadan metrin päässä Tuomiokirkolta koilliseen sijaitsee kuuluisa Patkulin näköalapaikka, jonne matkaajat kerääntyvät napsimaan panoraamavalokuvia Tallinnasta ja erityisesti alakaupungin punalaattakattoisista taloista.

Aleksanteri Nevskin katedraali

Vanhassa kaupungissa, Toompean mäen harjalla, Linnanaukion vierellä sijaitsee sipulikattoinen Aleksanteri Nevskin katedraali. Ortodoksinen katedraali kupoleineen poikkeaa hengeltään ja arkkitehtuuriltaan Tallinnan muista kirkoista, jotka edustavat tyylisuunnaltaan enemmänkin goottilaisuutta. Voisi jopa sanoa, että kirkko ei sulaudu ympäristöönsä.

Kirkko kuitenkin rakennettiin koska Tsaarin ajan valtaapitäviä kismitti ajatus, että Toompealla, jossa Viron valtaapitävät olivat perinteisesti majailleet ei ollut yhtään Venäjän vallan symbolia. Niinpä venäläistämispolitiikan kiivaimmassa vaiheessa tsaarin virkamiehet rakennuttivat pääasiallisesti luterilaisten asuttaman Tallinnan ehkä kuuluisimmalle aukiolle ortodoksisen katedraalin. Samassa venäläisen ylivoimaisuuden osoittamisen hengessä katedraali omistettiin Aleksanteri Nevskille, venäläiselle sotasankarille, joka voitti saksalaisen ritarikunnan joukot Baltiassa 1200-luvulla.

Käy vilkaisemassa katedraalin sisätilojen komeat ikonit ja mosaiikit. Suo myös hetki ajatukselle, että pääsi yläpuolella roikkuu Viron suurin, lähes viisi tonnia painava ja kolme metriä korkea kirkonkello.

Pyhän Hengen kirkko (Püha vaimu kirik)

Pyhän hengen kirkko sijaitsee Alakaupungissa lyhyen kävelymatkan päässä Raatihuoneentorilta. Kirkko on perinteisesti toiminut luterilaisen seurakunnan pyhättönä ja kansan kirkkona sanan varsinaisessa merkityksessä. Osoituksena tästä siellä hoidettiin sairaita ja huono-osaisia ja lisäksi siellä pidettiin ensimmäiset vironkieliset saarnat. Tunnistat Pyhän hengen kirkon sen vaatimattomasta ulkomuodosta, valkoisesta väristä ja pääsisäänkäynnin tuntumassa sijaitsevan kellosta, jonka kellotauluun on siniselle pohjalle maalattu aurinko. Kirkon sisätilat on koristeltu upeilla puutöillä. Sisätilojen sykähdyttävimpiä yksityiskohtia ovat Bernt Notken käsialaa oleva alttarikaappi ja myöhäisrenesanssialttari.

Olevisten kirkko (Pyhän Olavin kirkko)

Pyhän Olavin kirkko on saanut nimensä pyhimykseksi julistetun Norjan kuninkaan Olavi II Haraldssonin mukaan. 1500-luvulla kirkko oli korkein rakennus maailmassa. Tämä johtui kirkontornin huipulle asennetusta, tuon ajan mittakaavassa tolkuttoman korkeasta ylimääräisestä metallisesta harjatornista. Vaikka nykyinen, uudelleenrakennettu torni on reilut 20 metriä keskiaikaista esikuvaansa matalampi, kirkko on vielä nykyään korkein keskiaikainen rakennus Tallinnassa. Tulipalot ovat koetelleet kirkkoa. Vähäisimpänä syynä ei suinkaan ole samainen korkea torni, joka suorastaan imi itseensä salamaniskuja. Kirkon naapurissa pääkonttoriaan pitänyt KGB:n käytti aikoinaan tornia radioantennina.

Jos et pelkää korkeita paikkoja ja olet riittävän hyväkuntoinen voit kesäisin kavuta tornin huipulle ihailemaan näkymiä vanhaankaupunkiin.

Nigulisten kirkko (Pyhän Nikolauksen kirkko)

Kauppiaita ja käsityöläisiä saapui sankoin joukoin Tallinnaan 1200-luvulla Ritarikunnan kutsusta. He asettuivat asumaan Toompean juurelle, alakaupunkiin ja rakensivat sinne oman kirkkonsa. Kirkko omistettiin merenkulun ja kauppiaiden suojelupyhimykselle Nikolaukselle.

Alakaupunki oli vielä noihin aikoihin suojaton, mistä johtuen kirkko rakennettiin tarjoamaan suojaa myös maallisia vihollisia vastaan. Ovet sai tarvittaessa teljettyä raskailla puupalkeilla ja kirkkoon tehtiin piilopaikkoja, joihin ihmiset saattoivat kätkeytyä lymyämään suojaan hyökkääjiltä.

Kirkkoa rakennettiin pitkään ja lopputuloksena syntynyt myöhäisgoottilainen kokonaisuus on ehkä sopusuhtaisin kaikista Tallinnan kirkoista. Kirkko tuhoutui Neuvostoliiton pommituksissa mutta se rakennettiin uudestaan 1900-luvun puoliväliä seuranneiden parin vuosikymmenen aikana. Nykyään kirkko toimii kirkkotaiteen museona, jonka arvokkain teos on Bernt Notken kaunis ja kauhea Kuolemantanssi 1400-luvulta. Museon hopeakamarissa on esillä kirkolle sekä käsityöläis- ja kauppiaskilloille kuuluneita arvoesineitä. Nigulisten kirkko on joka elokuussa järjestettävän kansainvälisen urkumusiikin festivaalin sydän.

Lisätietoja: St. Nicholas' Church, Tallinn (Wikipedia)

Pyhän Nikolai Ihmeidentekijän kirkko (Püha Nikolai Imetegija kirik)

Pyhän Nikolain ortodoksikirkon tunnistaa uusklassisesta tyylisuunnasta, kuparikupolista ja kahdesta tornista. Kirkko on muihin Vanhankaupungin kirkkoihin verrattuna melko uusi. Se rakennettiin vasta 1800-luvun alussa. Sen ikonostaasia pidetään yhtenä Viron kauneimmista. Pyhän Nikolain ortodoksikirkko sijaitsee Alakaupungissa, Vene-kadun päässä.

Päivitetty: 2011/04

Lukijoiden kommentteja

Myös katolinen Peeter-Pauli kirik eli Pietarin ja Paavalin kirkko on näkemisen ja ennenkaikkea kokemisen arvoinen, osoite on Vene 18. Messuajat ja muuta tietoa jonkin verran myös englanniksi www.katoliku.ee. /Franssales

Neukkuaikaan kävin jossakin Tallinnan kirkossa kierroksella, ja silloinen oppaamme kertoi kreivistä, joka oli haudattu ison kivipaaden alle kirkkosalin oven eteen. Kreivi lienee ollut melkoinen hunsvotti eläessään, mutta oli luvannut kuolemansa jälkeen toteuttaa jokaisen ylitseen kulkevan naisen toiveen. Tässä voisi vaikka kokeilla kreivin sanan pitävyyttä, mutta en muista, mikä kirkko oli kyseessä. /Maikki Tuuliainen

Moi Maikki. Kirkko on Tallinnan Tuomiokirkko ja kreivi kuulema oli aikansa Casanova....ja hän toivoi että näkisi jokaisen ylitseen kulkevan naisen hamen alle kun naiset tulevat kirkon...t Mirru /mirru

Miksiköhän kukaan ei kirjoita St Gertrudin eli Karinin kirkosta. Tosin se on jo ajat sitten tuhoutunut/tuhottu, mutta kun on puhe keskiaikaisista kirkoista Tallinnassa niin katson sen ottamisen mukaan perustelluksi. Yksilötason tiedot sain Tallinnan kaupunginarkiston ylen ystävällisiltä virkailijoilta ja heillä näyttää olevan peräti teos aiheesta. Joten tarkkuutta asiakirjoittelussa. /tieto on valtaa

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti