Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Tallinna
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Neitsyt Marian katedraali
Toompealla sijaitseva Tallinnan Tuomiokirkko on viralliselta nimeltään Neitsyt Marian tuomiokirkko, ja se on Viron luterilaisen kirkon pääpaikka.

Tallinnan kirkot – Hengellisyyttä, urkumusiikkia ja näköalapaikkoja kaupunkiin

Tallinnan kaupungin rikas historia ja kulttuuri heijastuvat sen monissa arkkitehtonisissa aarteissa, joista erityisen merkittävässä osassa ovat sen lukuisat kirkot. Nämä uskonnolliset rakennukset eivät ainoastaan edusta hengellistä elämää ja yhteyttä menneeseen, vaan ne myös avaavat mahdollisuuden tutustua arkkitehtuuriin, taiteeseen sekä musiikkiin.

Monissa Tallinnan kirkoissa on torni, johon voi nousta pääsymaksua vastaan. Näistä mainittakoon esimerkiksi Olevisten kirkon torni, joka kohoaa 124 metrin korkeuteen ja josta avautuu huikeat näkymät yli vanhankaupungin ja lähitienoiden. Monen kirkon huipulle kuljetaan kapeita ja kierteisiä portaita pitkin, mikä vaatii hieman fyysistä ponnistusta, mutta vaivannäkö palkitaan ainutlaatuisella näköalalla. Tornissa ollessaan voi myös tutkia rakennusten arkkitehtonisia yksityiskohtia, jotka kertovat omaa tarinaansa kirkkojen historiasta.

Tallinnan kirkoissa järjestetään myös monia urkumusiikki- ja muita musiikkiesityksiä. Kirkot ovat luonteva paikka tällaisille konserteille niiden akustiikan ja tunnelman ansiosta. Parhaimmillaan kirkkourut tuottavat syvän ja voimakkaan äänen, joka täyttää koko tilan. Kirkkojen urkumusiikkikonsertit ovatkin erityisen pidettyjä, ja niissä tämän vaikuttavan soittimen mahtipontisesta äänestä pääsee täysin siemauksin nauttimaan. Monet tunnetut urkutaiteilijat suuntaavat mielellään Tallinnaan täältä löytyvien äänenlaadultaan korkeatasoisten urkujen takia.

On huomionarvoista, että joissakin Tallinnan kirkoissa on pääsymaksuja vierailijoille. Tällaiset maksut ovat tyypillisesti käytössä sellaisissa kirkoissa, joissa kirkollisen toiminnan lisäksi on esimerkiksi museo tai kirkkotaidetta esittelevä galleria. Konserttien järjestämisen yhteydessä on niinikään tavallista periä pääsymaksuja tai vapaaehtoisia lahjoituksia, jotka auttavat kattamaan tapahtuman kustannukset sekä tukevat taiteilijoita ja esiintyjiä.

Toompean mäeltä, joka on tunnettu hallinnollisena keskuksena, löytyvät myös kaupungin vaikuttavimmat kirkot. Tämä johtuu siitä, että historiallisesti kirkko ja valtio olivat tiiviisti yhteydessä toisiinsa, ja uskonnolliset rakennukset haluttiin sijoittaa lähelle hallinnon keskuksia. Täällä sijaitsee esimerkiksi kaupungin hienompana kirkkona pidetty Aleksanteri Nevskin tuomiokirkko, jossa vierailee valtava määrä turisteja.

Vanhassakaupungissa, Raatihuoneentorin ympäristössä, voi niinikään ihailla useita arkkitehtonisesti merkittäviä kirkkoja. Tämän alueen kirkot ovat paitsi arkkitehtonisia helmiä myös tärkeitä osia kaupungin historiasta ja kulttuuriperinnöstä. Niiden vetonauloina turistien keskuudessa ovat erityisesti korkeat tornit.

Keskustan uudella puolella on vähemmän kirkkoja, mikä tietysti johtuu siitä että alue on paljon nuorempaa perua. Kuitenkin kirkoista kiinnostuneet voivat sielläkin vierailla muutamassa mielenkiintoisessa kirkossa, jotka tarjoavat omanlaisensa näkökulman kaupungin uskonnolliseen historiaan sekä erilaiseen arkkitehtuuriin verrattuna vanhankaupungin rakennuksiin.

Seuraavassa on Tallinnan kirkkoihin liittyviä vinkkejä. Jos sinulla on aiheeseen liittyvä vinkki, voit lähettää sen sivun lopussa olevalla lomakkeella.

Pietarin ja Paavalin kirkko

Myös katolinen Peeter-Pauli kirik eli Pietarin ja Paavalin kirkko on näkemisen ja ennen kaikkea kokemisen arvoinen. Osoite on Vene 18. Messuajat ja muuta tietoa jonkin verran myös englanniksi on verkkosivuilla.

www.katoliku.ee/

Vene 18, Tallinna (kartalla)

Tuomiokirkon kreivi

Neukkuaikaan kävin Tallinnan Tuomiokirkossa kierroksella, ja silloinen oppaamme kertoi kreivistä, joka oli haudattu ison kivipaaden alle kirkkosalin oven eteen. Kreivi lienee ollut melkoinen hunsvotti eläessään, mutta oli luvannut kuolemansa jälkeen toteuttaa jokaisen ylitseen kulkevan naisen toiveen. Tässä voisi vaikka kokeilla kreivin sanan pitävyyttä.

St Gertrudin eli Karinin kirkko

Miksiköhän kukaan ei kirjoita St Gertrudin eli Karinin kirkosta. Tosin se on jo ajat sitten tuhoutunut/tuhottu, mutta kun on puhe keskiaikaisista kirkoista Tallinnassa niin katson sen ottamisen mukaan perustelluksi. Yksilötason tiedot sain Tallinnan kaupunginarkiston ylen ystävällisiltä virkailijoilta ja heillä näyttää olevan peräti teos aiheesta.

Nigulisten kirkko (Pyhän Nikolauksen kirkko)

Nigulisten kirkko sijaitsee aivan Tallinnan sydämessä, Raekoja platsin vieressä. Sen historiallinen olemus ja keskeinen sijainti tekevät siitä ehdottomasti vierailun arvoisen paikan. Kirkko, joka alun perin rakennettiin 1200-luvulla suojaamaan Toompeata, on nykyään museo, jossa järjestetään myös lumoavia urkumusiikin konsertteja, joiden osalta se on yksi kaupungin parhaita ellei paras. Museo esittelee erityisesti keskiajalta peräisin olevaa taidetta, mukaan lukien kuuluisa Danse Macabre -taulu.

nigulistemuuseum.ekm.ee/

Niguliste 3, Tallinn (kartalla)

Kerro vinkkisi Tallinnan kirkoista

Vinkin otsikko (esim. paikan nimi):
Kerro parilla kolmella lauseella lisää:
( 0 / 500 merkkiä käytetty )
Verkkosivujen osoite, josta saa lisätietoa:
Sijainti, mielellään katuosoite (tai karttakoordinaatit):
Toimituksemme käy läpi vinkit ennen julkaisua. Julkaisemme vinkit, jotka ovat asiallisia, ajantasaisia ja liittyvät sivun aiheeseen. Tarpeen mukaan voimme stilisoida vinkkejä, kuten korjata kirjoitusvirheitä. Kun julkaistun vinkin tiedot vanhenevat tai muut syyt sitä edellyttävät, voimme poistaa vinkin. Lähettämällä vinkin hyväksyt nämä periaatteet.

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti