Booking.com
Lennusadam
Lentosatama on 2010-luvulla avattu, perheille suunnattu vierailupaikka, jossa on sekä opettavaista että hauskaa.

Tallinnan museoita

Tallinnan vanhassakaupungissa on mielenkiintoinen ja vielä viime vuosinakin kasvanut kokoelma museoita, jotka esittelevät mitä erilaisimpia asioita. Pelkästään vanhassakaupungissa voi nopeasti oppia kaikenlaista paikallisesta historiasta, muotoilusta, taiteesta ja merenkulusta, ja niin siellä kuin muuallakin kaupungissa tulee vastaan myös taidetta, Viron historiaa ja monia muita kiinnostavia asioita.

Aukioloajat, pääsymaksut ja Tallinn Card

Tallinnan museot ovat pääosin kiinni maanantaisin, osa myös tiistaisin, ja normaali aukioloaika on klo 10–18. Monet museot ovat kiinni kansallisina juhlapyhinä, joihin kuuluvat 24.2., pääsiäinen, vappu, juhannus, 20.8., joulu ja uusivuosi.

Museoihin on yllättävän korkeat pääsymaksut, yleensä 3–8 euroa, ja useihin museoihin menevä ja kenties muitakin etuja haluava säästää paljon hankkimalla Tallinn Cardin. Sillä pääsee ilmaiseksi joihinkin paikkoihin sisään, sillä voi ajella julkisilla ilmaiseksi ja sillä on myös kaikenlaisia etuja, kuten alennuksia ravintoloissa.

Linnamuuseum – Tallinnan kaupunginmuseo

Vanhankaupungin lukuisista museoista hyvällä paikalla sijaitseva kaupunginmuseo (Vene 17) on se, jossa oppii eniten kaupungin historiasta ja muuhun kaupunkiin liittyvästä. Tallinna, joka aluksi tunnettiin monella kielellä Reval-nimellä (suomeksi Rääveli), perustettiin vuonna 1284, mutta samalla paikalla oli ollut asutusta jo useita tuhansia vuosia. Museossa on 150 000 esinettä, jotka kertovat kaupungin tarinaa, ja nähtävillä on esimerkiksi kaikkien aikojen ensimmäisiä Tallinnaa kuvaavia piirroksia, peräisin 1500-luvulta. Esillä on melkoinen määrä tauluja, joiden joukossa on merkittävien henkilöiden muotokuvia, ja joulukuussa 2017 sen kellarissa avautuivat yleisölle mittavat posliinikokoelmat.

Museoon on aikuisilta neljän euron pääsymaksu, ja se on ympäri vuoden maanantaisin kiinni. Se on avoinna maaliskuun alusta lokakuun loppuun ti–su klo 10.30–18, talvisin klo 10–17.30 asti. On olemassa myös erilaisia yhteislippuja, joilla voi vierailla muissa kaupunginmuseoissa ja jotka voi nähdä verkkosivuilta.

Kaupunginmuseoita on useita muitakin, ja niihin kuuluvat Kiek in de Kök -torni, valokuvamuseo, Kadriorgissa ja Kalamajassa sijaitsevat lastenmuseot nimeltään Miiamilla ja myös Kadriorgissa sijaitseva Pietari suuren talo.

Eesti Ajaloomuuseum – Viron historiallinen museo

Vuoden 2018 helmikuusta lähtien Viron historiallisella museolla on kolme eri pistettä: vanhassakaupungissa sijaitseva ja kaksi Maarjamäessä sijaitsevaa museota, joita ovat Maarjamäen kartanossa sijaitseva historiallisen museon toinen näyttelypaikka ja sen vieressä oleva elokuvamuseo.

Vanhankaupungin museo

Raatihuoneentorin takana sijaitseva Viron historiallinen museo (Pikk 17) on kauniissa, 1400-luvulta peräisin olevassa Suurkillan talossa. Museossa oppii interaktiivisesti kaikenlaista Viron ja Tallinnan menneisyydestä, josta varsin valaiseva esimerkki on rakennuksen oma historia. Siellä oli jäseninä naimisissa olevia saksalaisia kauppiaita, jotka valvoivat kaupunginvaltuustoa. 1400–1500-lukujen elämästä oppii kellarissa olevassa, eliitin valtaa valottavassa näyttelyssä.

Museossa on kaikenlaisia muitakin näyttelyitä, joissa oppii paitsi vallasta myös rahasta, aseista, sodankäynnistä ja Viron kaikkein merkittävimmistä tapahtumista. Siellä on lapsille kaikenlaista etsimistä ja muutenkin mielenkiintoista, ja siellä voi myös tutustua hyvin läheisesti aseisiin ja kuulla simulaattorista minkälaista ääntä niistä lähti. Museon pysyvä näyttely kertoo Viron alueen 11 000 vuotta kestäneestä historiasta, sillä paikallisen näkemyksen mukaan ensimmäiset maahanmuuttajat saapuivat tänne heti jääkauden päätyttyä. Sen lisäksi siellä on yleensä noin kerran vuodessa vaihtuva näyttely, joka esittelee jotakin Viron historiaan liittyvää.

Museoon on kuuden euron pääsymaksu aikuisilta, ja alle 9-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään. Museoon pääsee ilmaiseksi sisään joka kuukauden viimeinen torstai, ja myös vilkkaana museopäivänä, joka on 18.5. Museo on avoinna toukokuun alusta syyskuun loppuun ma–su klo 10–18 ja talvisin se on avoinna samoihin aikoihin mutta on kiinni maanantaisin.

Maarjamäen palatsi

Helmikuussa 2018 uudelleen avattu Maarjamäen palatsin historiallinen museo (Pirita tee 56) [kartalla] on paikka, jossa on kaksi pysyvää näyttelyä ja yksi yleensä noin puoli vuotta kestävä näyttely, joka voi esitellä mitä tahansa Viron historiaan liittyvää. Pysyvistä näyttelyistä huhtikuussa 2018 avattu on ulkotiloissa, ja se esittelee neuvostaikojen veistoksia ja muistomerkkejä.

Maarjamäen palatsi (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Maarjamäen palatsin historialliseen museoon pääsee ilmaiseksi sisään jokaisen kuukauden viimeinen torstai.

Museoon on 8 euron pääsymaksu, ja myös sinne pääsee ilmaiseksi sisään jokaisen kuukauden viimeinen torstai ja 18.5. Alle 9-vuotiaat pääsevät aina ilmaiseksi sisään, ja kuten muihinkin Viron historiallisiin museoihin sinne on alennuksia antavia perhelippuja. Museo on samoin tavoin avoinna kuin vanhankaupungin museo eli toukokuun alusta syyskuun loppuun päivittäin klo 10–18 ja muulloin se on maanantaisin suljettu.

Maarjamäelle pääsee monella eri bussilinjalla, kuten 1A, 5, 8, 34A ja 38 ja kyydistä jäädään pois palatsin vieressä olevalla pysäkillä nimeltään ”Maarjamägi”.

Elokuvamuseo

Viron historiallisiin museoihin kuuluu myös Maarjamäessä sijaitseva elokuvamuseo, jossa on yksi pysyvä ja yksi muutaman kuukauden välein vaihtuva näyttely. Museoon on sama pääsymaksu kuin Maarjamäen historialliseen museoon, eli 8 euroa aikuisilta, ja se on avoinna aivan samoin ajoin eli päivittäin kesällä klo 10–18 ja muulloin se on maanantaisin suljettu. Myös sinne pääsee ilmaiseksi sisään jokaisen kuukauden viimeinen torstai.

Tallinnan venäläinen museo

Aivan kaupunginmuseon ja Viron historiamuseon lähellä sijaitseva Tallinnan venäläinen museo (Pikk 29a) avattiin vuonna 2010 rakennukseen, joka on 500 vuotta vanha. Siellä yksinkertaisesti tutkitaan ja laitetaan esille venäläisen kulttuurin jättämiä jälkiä nykyisen Viron alueella, ja siellä on kaikenlaista materiaalia teksteistä musiikkiin, huonekaluihin, koristeisiin ja kaikenlaisiin arkiesineisiin. Esillä olevien kokoelmien lisäksi museossa on näyttelyitä, jotka tutustuttavat myös nykyaikaan, ja siellä järjestetään myös kalligrafian eli kaunokirjoitustaiteen kursseja.

Museoon on aikuisilta kolmen euron pääsymaksu, mutta niille, jotka haluavat käydä myös Pietari Suuren talossa, joka on Kadriorgissa, on tarjolla yhteislippuja. Museo on suljettu ma ja ti, ja se on avoinna ke–la 10–18 ja su 12–18.

Lennusadam – Lentosatama

Siihen asti kunnes merimuseo uudelleen syksyllä 2019 avataan on Lennusadama eli Lentosatama [kartalla] kaupungin paras paikka saada tuntumaa Tallinnan merelliseen puoleen. Se sijaitsee Kalamajan rannassa, kävelymatkan päässä satamasta, mutta vanhastakaupungista ja keskustan uusista osista sinne on kävelymatkaa. Sinne voi tulla bussilinjalla 73, josta jäädään pois Lennusadama-pysäkillä.

Lentosatama on 2010-luvulla avattu, perheille suunnattu vierailupaikka, jossa on sekä opettavaista että hauskaa. Siellä on mitä erilaisimpia aktiviteetteja ja siellä voi kokeilla kaikenlaista sellaista mistä perheen pienimmät ovat automaattisesti kiinnostuneita. Joka kuukauden toinen sunnuntai on klo 12–16 erityisen hyvä vierailupäivä perheille, sillä silloin siellä on normaalin lipun hinnalla kaikenlaista ekstraa. Lentosatamassa on myös muuta ohjelmaa, josta on tietoa verkkosivuilla, ja siellä järjestetään myös tutustumiskäyntejä hallin suureen sukellusveneeseen. Lembit-sukellusveneeseen voi myös tutustua normaalin vierailun yhteydessä, ja lipun hintaan kuuluu myös rannalla oleva Jäänmurtaja Suur Töll.

Kumu
Taidemuseo Kumun anti on eri aikakausien erilaista taidetta, ja siellä on hyvin esillä niin perinteistä esittävää kuin modernimpaakin taidetta.

Museoon on erilaisia pääsylippuja, joista osalla voi katsastaa kaikki laivat ja museon osat sukellusvenettä myöten, ja on myös yhteislippu Paksun Margareetan merimuseon kanssa. Alle 8-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään, ja normaali aikuistenlippu maksaa 14 euroa. 9–18-vuotiaat pääsevät sisään puolella hinnalla. Lentosatama on avoinna ma–su klo 10–19 mutta lokakuun alusta huhtikuun loppuun se on maanantaisin kiinni ja suljetaan jo klo 18.

Taidemuseo Kumu

Keskustan ulkopuolella sijaitsevista museoista taidemuseo Kumu (Weizenbergi 34) [kartalla] on yksi arvostetuimpia, ja sitä onkin sen avaamisesta eli vuodesta 2006 lähtien pidetty yhtenä maan johtavista museoista. Museon anti on eri aikakausien erilaista taidetta, ja siellä on hyvin esillä niin perinteistä esittävää kuin modernimpaakin taidetta. Siellä on näytillä tauluja, jotka kertovat omaa tarinaansa Viron menneisyydestä, ja tällainen on erimerkiksi vuosien 1940–1991 neuvostoajan taidetta esittelevä näyttely. Siellä on myös eri aikakausien virolaisten taiteilijoiden näyttelyitä, joissa voi olla muutakin kuin tauluja, kuten veistoksia, ja kaikkea on monilta eri aikakausilta, myös kaikkein uusimmalta.

Kumu sijaitsee Kadriorgin puistoalueen takaosissa, varsin lähellä Pietari Suuren taloa, ja Kadriorgin pysäkille pääsee raitiovaunuilla 1 ja 3, jotka kulkevat esimerkiksi Viru Keskuksen ohi. Sinne on Narvan maantietä pitkin melko lyhyt ja mielenkiintoinen kävelymatka, jolla Kadriorgin puistoalueelle käännytään erikoisen metodistikirkonmetodistikirkon vierestä. Museoon on erilaisia pääsymaksuja, joista edullisin on vain 5. kerroksen nykytaiteen näyttelyyn haluaville, ja koko museon kattava lippu maksaa 8 euroa. Museoon pääsee eurolla sisään muutaman kerran vuodessa keskiviikkona.

Museo on avoinna to–ke klo 10–18, to klo 10–20 ja pe–su klo 10–18. Museo on suljettu yleisinä lomapäivinä, ja jos Tallinnaan matkustaa loma-aikoihin, on hyvä etukäteen varmistaa, ettei museo ole suljettu.

Vabaõhumuuseumi kivikülv – Viron ulkomuseo

Keskustan ulkopuolella olevista museoista yksi suosituimpia vierailupaikkoja etenkin lapsiperheiden keskuudessa on Rocca al Maren ulkomuseo. Se on Seurasaaren ja Skansenin tyylinen vierailupaikka, jossa on vanhoja taloja ja jossa oppii siitä miten satoja vuosia sitten maaseudulla ja merenrannalla elettiin.

kansantanssiesitys Viron ulkomuseossa
Hyvä vierailupäivä Viron ulkomuseoon on sunnuntai, jolloin puolen päivän aikaan on kansantanssiesityksiä.

Museon pääanti on arkkitehtuuri, ja 74 talon ihastelun lisäksi niissä käydään sisällä, ja nähdään minkälaisia huonekaluja, kotitarvikkeita ja vaatteita käytettiin 1700-luvulta aina 1930-luvulle. Asuinrakennusten lisäksi kylän keskustan muodostavat julkiset rakennukset, kuten kapakka, koulu ja kappeli, ja siellä on myös riihi ja tuulimyllyjä, jotka antavat alueelle autenttista tunnelmaa. Kaikki rakennukset ovat peräisin eri puolilta Viroa, ja niitä on tänne tuotu 1950-luvun lopulta lähtien.

Hyvä vierailupäivä on sunnuntai, jolloin puolen päivän aikaan on kansantanssiesityksiä. Museolla on myös kursseja ja kaikenlaisia tapahtumia. Museolla on lukuisia tapahtumia, joihin kuuluu merkkipäivien juhlimista, ja erilaisia kulttuuripitoisia tapahtumia on esimerkiksi laskiaisena, pääsiäisenä, juhannuksena ja jouluna. Ennen joulua siellä on markkinoita, joista kerrotaan verkkosivuilla, ja paikan kesäkausi huhtikuun lopulta syyskuun loppuun on paras aika tutustua itse kylään. Verkkosivuilta saa paljon tietoa suomeksi, ja siellä on kuvat monista taloista ja tietoa niistä. Lisäksi kapakkarakennuksessa on kestikievari, josta saa muiden lisäksi virolaisia perinneruokia, päivittäin kesällä klo 11–20 ja talvella klo 11–17.

Ulkomuseo on avoinna ympäri vuoden, mutta sillä on paremmat aukioloajat kesäkauden aikana. Valtaosa rakennuksista avautuu klo 10 ja menee kiinni klo 17–18. Kesällä aikuisten lippu maksaa 9 euroa, talvella 7, ja museon kattavilta sivuilta näkee myös sijainnin ja kulkuohjeet. Paikalle pääsee hyvin Balti jaam -asemalta busseilla 21 ja 21b, joilla jäädään pois pysäkillä nimeltään ”Rocca al Mare”.

Meremuuseum – Viron merimuseo

Viron merimuseo on remontin takia suljettuna syksyyn 2019 asti.

Paksun Margareetan tornissa sijaitseva merenkulkuun pureutuva museo (Pikk 70) [kartalla] on Viron suosituimpia museoita. Se on kätevästi lähellä satamaa, ja 1500-luvulta peräisin olevassa tornissa on näyttelyitä ja kokoelmia esillä neljässä eri kerroksessa. Näyttelyt vaihtuvat vuodenaikojen mukaan, ja museossa oppii eniten laivanrakennuksesta, satamista, merenkulusta ja navigoinnista yleensäkin ja myös majakoista. Sisäpihalla on esillä vanhoja suuria ankkureita, ja torniin huipulta on hyvät näkymät kohti satamaa ja vanhankaupungin muita osia. Museon näyttelyissä oppii myös jonkin verran viikingeistä, joista kesäisin on yleensä esillä näyttely, ja muutenkin tämä on Itämeren historian ja Suomenkin menneisyyden kannalta tärkeä museo.

Museoon on kuuden euron pääsymaksu (lapsilta 3€), ja museo on avoinna ma–su klo 10–19, talvisin vain klo 18 asti.

Lyhyesti muita museoita

  • Kadriorgin taidemuseo (Weizenbergi 37) Lähellä Kumua sijaitseva ja myös Viron taidemuseoihin kuuluva museo, joka tarjoaa tilaisuuden tutustua Kadriorgin palatsin sisätiloihin. Täällä on perinteistä ja vanhaakin taidetta nähtävillä, ja museo on kesäisin maanantaisin ja talvisin myös tiistaisin suljettu, ja se on eri päivinä avoinna sen verran eri tavoin, että aukioloajat kannattaa katsoa etukäteen suomenkielisiltä verkkosivuilta.
  • Virolaisen juomakulttuurin museo (Toom-Rüütli 10) [kartalla] Vaikka Tallinnaan lähtisikin pääasiallisesti läträämään, voi tämän Toompean mäen huipulla sijaitsevan museon kenties sisällyttää ohjelmaan. Vielä 30-luvulla tämä näköalatasanteella oleva tila oli viinitehdas, ja siellä oppii valmistukseen ja muuhun liittyviä asioita ja saa maistiaisiakin. Avoinna päivittäin klo 10–18.
  • Nukketeatterimuseo Nuku (Lai 1) Uusittu nukketeatteri- ja nukketeatterimuseo Nuku on Raekoja platsin takana sijaitseva koko perheen vierailupaikka, jossa on esillä teatterinukkeja ja rekvisiittaa. Näyttelyt ovat kolmessa kerroksessa, ja kierrokseen kuluu noin tunti. Museoon on kuuden euron pääsymaksu kaikilta yli 3-vuotiailta, ja se on avoinna ti–su klo 10–18.
  • Viron taideteollisuus- ja muotoilumuseo (Lai 17) [kartalla] Vanhankaupungin takaosissa, melko lähellä Olevisten kirkkoa sijaitseva museo, jossa näkee paikallisia tekstiilejä, keramiikkaa, posliinia, lasia, huonekaluja, koruja, valokuvia ja erilaisia virolaisia tuotteita. Pääsymaksu on 5 euroa, ja museo on avoinna ke–su klo 10–18.
  • Terveydenhoitomuseo (Lai 30) Taideteollisuusmuseota vastapäätä sijaitseva terveydenhoitomuseo on hyvä vierailupaikka paitsi terveydenhoitoalan ammattilaisille tai alalle aikoville myös muille. Siellä on kokoelmia ja vaihtuvia näyttelyitä, joista vuonna 2016 sen ”luonnollinen kuolema” -näyttely palkittiin kaupungin parhaana museonäyttelynä.

Lisää museoista:

Visit Estonia esittelee suomeksi koko Viron museoita.
Culture Trip esittelee mielestään 10 parasta Tallinnan museota.
TripAdvisor esittelee museoita omassa paremmuusjärjestyksessään.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/03

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti