Aiheeseen liittyvää: Lisää valokuvia
Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Tallinna
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Rotermannin kortteli
Rotermannin korttelin luonne on muuttunut melkoisesti parin viime vuoden aikana, ja sieltä on poistunut paljon vanhoja suosikkeja.

Tallinnan parhaat ostosseudut ja mistä saa parhaiten elintarvikkeita

Tallinnassa ostosten tekeminen on yksinkertaista, sillä liikkeet ovat keskittyneet tietyille seuduille ja ostoskeskukset ja tavaratalot tekevät ostelusta talvellakin mukavaa. Tallinnan kaupat ovat vuosien varrella monipuolistuneet, ja vaikka hinnat ovat jatkaneet nousuaan, on Virossa Suomeen verrattuna edullista.

Kaupat ovat hyvin avoinna lähes vuoden jokaisena päivänä, eikä ostosten takia tarvitse käyttää julkisia tai lähteä minnekään taksilla. Tallinnasta on tapana tuoda kotimaahan alkoholipitoisia juomia ja tupakkaa, mutta siellä on paljon muutakin ostettavaa.

Parhaat ostosseudut

Suomalaiset tekevät ostoksia Tallinnassa eniten sataman yhteydessä olevissa liikkeissä ja ostoskeskuksissa, sen vieressä olevassa Rotermanni-keskuksessa, sen vieressä olevassa Viru Keskuksessa ja sen vieressä olevissa liikkeissä kuten Kaubamajassa ja vanhassakaupungissa. Niiden lisäksi on muutama muukin paikka, joissa ostoksia jonkin verran tehdään, ja ostoksia on tietenkin helpompi katsella muilla kuin tutuilla paikoilla kesällä. Talvisin ostosten tekeminen tutuissa paikoissa kuten vanhassakaupungissa ja Viru-ostoskeskuksessa puolestaan on helpompaa kuin muualle kaupunkiin lähteminen.

Satama

Satamassa on melkoinen määrä ostoskeskuksia ja muita liikkeitä, sekä A- että D-terminaalin lähellä. Satamassa on viime vuosina ollut paljon erilaisia remontteja ja rakennustöitä, ja sieltä on kadonnut paljon kaikenlaista, kuten suomalaisten vanha suosikki Merekeskus. Sinne on kuitenkin tullut tilalle monia eri ostospaikkoja, kuten Norde Centrumin tilalle avattu Nautica.

A-terminaalin puolella on jonkin verran vähemmän häiriöitä. A-terminaalia lähimpänä on SadaMarket, joka on nykyaikainen ja melko hyvin varusteltu niin kaupoiltaan kuin ravintoloiltaankin. Sen kauppoihin kuuluu Viinapörssi, ja se on avoinna kuten monet muutkin alueen kaupat, klo 10–19.

Toinen ostospaikka tällä sataman A-terminaalin puolella on Sadama Turg eli Sataman tori. Se on monessa mielessä sataman paras ostospaikka, sillä sieltä saa tuottajatorilta virolaisia tuotteita, siellä on SuperAlko ja muitakin liikkeitä. Se on avoinna kuten muutkin sataman A-terminaalin lähellä olevat keskukset eli ei kovin myöhään (klo 9–19).

D-terminaalin lähellä oleva Nautica (Ahtri 9) kohosi vuoden 2017 aikana Norde Centrumin tilalle. Siellä on monia muodikkaita liikkeitä, suuri Hyper Rimi ja viinakauppa Calle.

Rotermannin kortteli (Rotermanni kvartal)

Sataman ja D-terminaalin lähin ostospaikka on Rotermannin kortteli [kartalla]. Sen alueella on lukuisia kauppoja ja myös muuta, kuten elokuvateatteri Forum, kahviloita, ravintoloita ja useita liikkeitä. Nykyään alue tunnetaan lähinnä nimellä Rotermann City, ja tutkimalla suomenkielisiä verkkosivuja selviää mitä kaikkea korttelisto pitää sisällään. Alue on nyt täysin valmis, eikä sitä voisi uskoa samaksi paikaksi kun se oli silloin kun Tarkovskyn Stalker-elokuva 1970-luvun lopussa kuvattiin siellä eikä edes samaksi kuin se oli vielä 2010-luvun alkuvuosina.

Nykyään alue on varsin tylsä, ylihintainen ja tarpeettoman hienosteleva paikka, jota kyllä markkinoidaan valtavasti ja jota jokaikinen turisteille suunnattu tallinnalainen julkaisu on jo muutaman vuoden ajan hehkuttanut kilpaa. Alue on kuitenkin useimmille pettymys, eikä se ole kannattava paikka jäädä ostoksille saati syömään.

Rotermannin korttelin luonne on muuttunut melkoisesti parin viime vuoden aikana, ja sieltä on poistunut paljon vanhoja suosikkeja eikä siinä kaikkien mielestä enää ole samaa hohtoa kuin takavuosina. Siellä on monta erikoisruokakauppaa ja Premium Fashion Outlet, josta saa tunnettujen merkkien tuotteita 30–70 prosentin alennuksilla. Siellä on myös Tiina Talumees, joka on yksi Viron johtavia muotiliikkeitä. Yksi alueen vetonauloista on myös Kalevin suklaapuoti.

Monet Rotermannin liikkeet ovat avoinna viikolla klo 10–20 ja lauantaisin klo 10–18, mutta sunnuntaisin monet liikkeet ovat kiinni. Liikkeet, jotka ovat sunnuntaisin ja juhlapyhinä avoinna, ovat silloin yleensä avoinna klo 10–18.

Solaris Keskus
Solaris Keskuksessa on liikkeitä optikosta apteekkiin, luomuelintarvikekauppaan ja Rimiin.

Keskustan uudet osat: Viru Keskukselta Kaubamajalle, Solaris Keskukseen ja Stockmannille

Rotermann Cityn vieressä on Narvan maantiellä paljon kaikenlaista, ja tällä kivenheiton päässä satamasta sijaitsevalla tienoolla on mukava viettää aikaa säällä kuin säällä. Viru Keskuksen [kartalla] lisäksi siihen suorassa yhteydessä oleva Kaubamaja on monipuolinen tavaratalo, jossa on nykyisin eniten kalliita ja korkeatasoisia tuotteita. Mielenkiintoinen on sen yhteydessä, Kaubamaja- ja A. Laikmaa -katujen välissä kulkeva käytävä, jolla on muutama liike kuten apteekki ja luomuelintarvikekauppa. Apteekki on paljon rauhallisempi ja myös paremmin varusteltu kuin Viru Keskuksen apteekki, jossa on aina tuhottomasti asiakkaita ja kassajonoja.

Keskustan uudet osat ovat vähän ikäviä ja välimatkoiltaan pitkiä, mutta näissäkin kortteleissa kannattaa ainakin hyvällä säällä kävellä ympäriinsä. Paras suunta Viru Keskukselta tai Kaubamajalta nykyisin on Estonia-puistotietä pitkin kohti Solaris Keskusta [kartalla], jonka liikkeet ovat kokeneet muutoksia mutta jossa edelleen on kaikenlaisia liikkeitä optikosta apteekkiin, luomuelintarvikekauppaan ja Rimiin. Sen yläkerrassa oleva kirjakauppa on monipuolinen, ja sieltä saa myös musiikkia ja elokuvia.

Toinen suunta, johon Viru Keskukselta ja Kaubamajalta voi ostokset mielessään lähteä, on kohti linja-autoasemaa ja Stockmannia (Liivalaia 53) [kartalla]. Se on suuri tavaratalo, jossa on myös ruokakauppa, eikä sinne ole Kaubamajalta Rävalan puistotietä pitkin kuin muutaman sadan metrin kävelymatka.

Mestarinpiha, Vanhakaupunki
Vanhankaupungin Mestarinpiha (Meistrite Hoov) on monipuolinen vierailupaikka.

Vanhakaupunki

Sataman D-terminaalilta pääsee parhaiten suoraan vanhaankaupunkiin kulkemalla Mere puiesteetä pitkin Viru-kadun kulmaukseen. Sataman A-terminaalilta voi kulkea samaa reittiä pitkin mutta myös Linnahall-pysäkin ohi, Paksun Margareetan tornin vierestä ja Pikk-katua pitkin [kartalla], jolloin pääsee vanhankaupungin sydämeen ja saa heti hyvän tuntuman keskiaikaiseen vanhaankaupunkiin.

ViruViru-katu [kartalla] on yksi vanhankaupungin pääkatuja, ja sen varrelta saa etenkin virolaisia tuotteita, kuten vaatteita ja tuliaisia. Eniten liikkeitä, jotka kiinnostavat turisteja, on aukion takana, kuten Pikk- ja Lai-kaduilla [kartalla], joilla on kaupan kaikenlaista matkamuistoista alkoholiin. Tallinnan vanhakaupunki on kallistunut viimeisen vuosikymmenen aikana, ja liikkeet vaihtuvat usein, joten siellä on joka matkalla kannattavaa käydä tärkeimmät ja myös tutuimmat paikat läpi.

Muualla vanhassakaupungissa on hyvin liikkeitä, ja Viru-kadun sivu- ja lähikaduista VeneVene-katu [kartalla] on hyvä kauppakatu. Sen varrella olevat keskiaikaiset kujat ovat Euroopankin mittakaavassa melko ainutlaatuisia, ja niissä on paras vierailla kesäkauden aikana, joskin talvellakin kaupat ovat avoinna. Kujat ovat hyviä paikkoja katsella kaikenlaista vanhanaikaista, ja niissä on myös kahviloita ja ruokapaikkoja, joilla on kesäterassit. Mestarinpiha (Meistrite Hoov)kuvaMeistrite Hoov ] (Vene 6) on monipuolinen vierailupaikka, jonka yhteydessä on myös ikonimuseo. Aivan sen lähellä sijaitseva Katariina KäikkuvaKatariina Käik ] (Vene 12) on varsin rauhallinen paikka, jossa kannattaa kesällä viettää aikaa. Kadulle on nopea päästä paitsi Viru-kadulta myös Raatihuonentorilta, ohi vanhan apteekin, Apteegi-kujaa pitkin.

Kauppojen takia kannattaa katsastaa myös Aia, Vana-Viru ja Uus [kartalla], joista Aia ja Vana-Viru ovat Viru-kadun sivukatuja ja joista Uus jatkaa Vana-Virua. Niillä on entistä monipuolisemmat valikoimat, ja liikkeet vaihtuvat täälläpäin varsin usein. MüürivaheMüürivahe-katu, joka on pitkä ja mielenkiintoinen Viru-kadun poikkikatu, on tietysti se, jolta voi ostaa villatuotteita ja kaikenlaista muuta, mikä etenkin talvella pitää lämpimänä. Jos Viru-kadulta kääntyy Müürivahelle toiseen suuntaan ohi Goodwin-ravintolan, on sillä hyviä liikkeitä aina Vapaudenaukiolle (Vabaduse väljak) saakka.

Depoo Turg
Depoo Turgissa on antiikkiliikkeitä ja muitakin samantyylisiä liikkeitä, joita ei muualla keskustassa juuri ole.

Muut ostospaikat: Balti jaam ja Telliskivi

Vanhankaupungin Raatihuoneentorin eli Raekoja platsin takana olevilta viehättäviltä kaduilta, joilla on paljon pieniä kauppoja, pääsee nopeasti ja vaarattomasti NUKU-nukketeatterin ohitse Nunne-kadulle [kartalla]. Jos sitä kulkee ohi yhden maailman ainoista Boris Jeltsin -muistomerkeistä ja R-kioskin, tulee alikulkutunnelien eteen. Niistä voi mennä kummasta vain ja näin pääsee Balti jaam -asemalle, joka viime vuosien muutosten ja remonttien takia ei ole ainakaan vielä päässyt entiseen loistoonsa eikä sen tuntumassa kannata turhaan viettää aikaa. Sama pätee sen edestä kulkevaan Kopli-katuun, jolla on muutama liike mutta jolla on ollut erilaisia muutoksia viime vuosina.

Telliskivi Loomelinnak
Telliskivi Loomelinnak on viikonloppuisin suosittu vierailupaikka. Siellä on liikkeitä, ja kaikenlaista muutakin mielenkiintoista, kuten ravintoloita ja pienpanimobaari.

Baltian aseman takana sijaitsevat Balti Jaama TurgBalti Jaama Turg, Depoo TurgDepoo Turg ja TelliskivenTelliskivi jo vakiintuneeksi muodostunut ostos- ja huvittelualue.

Telliskivi Loomelinnak [kartalla] on etenkin kesäviikonloppuisin suosittu vierailupaikka, ja parhaimmillaan se onkin huhtikuulta syyskuun loppuun. Siellä on liikkeitä, ja kaikenlaista muutakin mielenkiintoista, kuten ravintoloita ja pienpanimobaari. Siellä pidetään kesälauantaisin kirpputorikuvaKesälauantaisin pidettävä kirpputori ], joka on myytävien tavaroiden puolesta pettymys mutta jonka aikaan siellä on kaikenlaista säpinää, kuten musiikkia ja muuta ohjelmaa. Telliskivessä on kesäisin mukava viettää aikaa, ja voihan tänne lähteä talvisinkin, sillä kauppojen joukossa on monia mielenkiintoisia. Alue kuuluu kuitenkin Rotermannin kanssa niihin, joita turisteille suunnatut julkaisut tuntuvat kilpaa hehkuttavan, mutta sinne ei kannata lähteä turhan suurin odotuksin. Jos haluaa syödä kohtuuhinnoin, ovat Depoo Turg ja Balti Jaam Turg parempia paikkoja, joissa on myös mukavampi oleskella, etenkin muulloin kuin kesäisin.

Telliskiven ja Balti Jaam Turgin välimaastoon on kuin varkain muodostunut Depoo Turg [kartalla], jonka tulevaisuus on koko ajan ollut vaakalaudalla. Siellä kuitenkin on antiikkiliikkeitä ja muitakin samantyylisiä liikkeitä, joita ei muualla keskustassa juuri ole, ja Suomessakin julkisuutta saanut Vapista. Depoo Turgin yhteydessä on useita ruokapaikkoja, ja niistä kaikkein autenttisimmat ja halvimmat ovat vanhoissa halleissa, joissa antiikkiliikkeetkin ovat. Jos halleilta siirtyy kohti Telliskiveä, tulee vastaan monta mielenkiintoista ravintolaa, joilla on kesäisin terassitTelliskiven terasseja. Hallit ja niiden kahvilat sulkeutuvat aikaisin, viikolla klo 17 ja viikonloppuisin klo 16, joten tänne kannattaa lähteä käymään ajoissa.

Tallinnan uusimpiin ostospaikkoihin kuuluu Balti Jaam Turg [kartalla], joka on monipuolinen ostos-, ruokailu- ja oleskelualue. Se on katettu tila, jossa on paljon myös sisätiloja, ja sen tarjontaan kuuluvat lukuisat pikkuputiikit, joissa myydään kaikenlaista hyödyllistä, monet elintarvikeliikkeet, joihin kuuluu pieniä liikkeitä, kauppahallimaisia tiloja ja suuri Selver-valintamyymälä. Lisätäkynä ovat yläkerran antiikki- ja kirpputorikaupat, josta saa myös leluja, vaatteita ja keräilytavaraa. Kauppahallissa on lemmikkieläimiä pitäviä kiinnostava Pet City. Selver on avoinna myöhempään kuin muut liikkeet ja ruokapaikat, jotka suljetaan melko aikaisin (avoinna klo 9–19 paitsi su klo 17 asti). Myös Balti Jaam Turgille kannattaa lähteä päivällä, ja siellä on paljon hyviä lounaspaikkoja, joissa voi syödä kesät talvet.

Balti Jaama Turg -tori
Balti Jaama Turg on yhdistetty tori, kauppahalli, kirpputori, ruokailupaikka ja viihtyisä oleskelupaikka.

Elintarvikeostoksilla: torit, kauppahallit ja valintamyymälät

Tallinnassa on entistä enemmän valintamyymälöitä, ja vuonna 2017 vanhaankaupunkiin avattiin pari pientä Rimiä. Tallinnassa kannattaa kuitenkin mahdollisuuksien mukaan vierailla myös toreilla ja kauppahalleissa.

Torit ja kauppahallit

Tallinnassa on muutama tori ja kauppahalli, joista Baltian aseman vieressä olevilla on helpoin vierailla.

Keskturg
Kotimaastakin tuttujen tuotteiden lisäksi Keskturgilla on kaupan myös kaikenlaista ihmeellistä ja erikoistakin, jota tuodaan sinne Venäjältä ja entisen Neuvostoliiton eteläosista.

Keskturg

Tallinnan päätori eli Keskturg (Keldrimäe 9) [kartalla] on päivittäin avoinna, sunnuntaina tosin vain aamupäivän, ja siellä on myös kauppahalli ja erilaisia liikkeitä, joista saa lähinnä edullista ja eksoottista tavaraa. Torilla on kesällä kaikenlaista kotimaastakin tuttua, kuten herneitä ja mansikoita, mutta siellä on kesät talvet kaupan kaikenlaista ihmeellistä ja erikoistakin. Sinne tuodaan Venäjältä ja entisen Neuvostoliiton eteläosista eksoottisia elintarvikkeita, ja siellä on hyvä vierailla aamuseitsemästä klo 17–18 asti.

Paikalle on melko lyhyt kävelymatka keskustasta ja etenkin Stockmannin tuntumasta, mutta sinne pääsee myös raitiovaunulinjoilla 2 ja 4 (pysäkki: Keskturg). Koko alue myytiin vuonna 2019, ja sen tulevaisuus on epävarma. Mahdollista on, että siitä muodostuu Balti Jaam Turgin kaltainen dynaaminen uudentyylinen ostospaikka, ja tilanteen kehittymistä voi seurata verkkosivuilta.

Balti Jaama Turg

Tallinnan toinen tori on Baltian aseman eli Balti jaamin vieressä, ja sen nimi on Balti Jaama Turg [kartalla]. Se on yhdistetty tori, kauppahalli, kirpputori, ruokailupaikka ja viihtyisä oleskelupaikka.

Kauppoja ja kojuja on niin sisällä kuin ulkonakin, mutta kaikki on katettu ja siellä on mukava käydä ympäri vuoden. Koko komeuteen kuuluu melkoinen määrä kaikenlaista mansikanmyyjistä kalaosastoon, Muhu-saaren leipää myyvää putiikkiin, georgialaisiin ruokiin, kuntosaliin ja Selver-valintamymälään.

Depoo Turg

Depoo Turg (Telliskivi 62) [kartalla] sijaitsee aivan Baltian aseman ja Balti Jaama Turgin vieressä. Sen vetonauloihin kuuluvat halpaa tavaraa myyvät liikkeet mutta myös antiikki ja keräilytavara, kuten Neuvostoliitto-aiheista tavaraa myyvät liikkeet. Sen yhteydessä on lukuisia ruokapaikkoja, kuten vietnamilainen ravintola, ja sielläkin voi viihtyä pidempään kuin alun perin ajatteli. Nykyään Depoo Turg on yksi Tallinnan ainoita perinteisiä kauppapaikkoja, joissa on kiinnostavaa tunnelmaa, ja yhdessä Balti Jaam Turgin kanssa se onkin 2020-luvun alkaessa kaupungin mieleenpainuvin ostospaikka.

Valintamyymälät

Valintamyymälöitä Tallinnassa on jo pitkään ollut melkoinen määrä, mutta vanhakaupunki on perinteisesti ollut hankala paikka löytää elintarvikkeita. Nykyisin vanhassakaupungissa on kaksi uudehkoa Rimi Expressiä (Pikk 11 ja Viru 9), jotka ovat alueilla, joilla turistit pyörivät. Ne ovat molemmat avoinna tyypillisiin aikoihin, klo 8–22. Niiden valikoimat ovat kuitenkin suppeat, ja ne ovat hyviä vain hätätapauksissa. Alkoholia esimerkiksi ei ole juuri ikinä alennuksessa vaan tarjolla jopa vähän normaalia korkeammin hinnoin, ja muutenkin kaupoissa on lähinnä normaalia kalliimpaa tavaraa, jota turistien ajatellaan haluavan. Niiden sijaan kannattaa edelleenkin kävellä jonkin matkaa Aia-kadun Rimiin (Aia 7) [kartalla], joka myös on avoinna klo 8–22.

Sikupilli
Keskustan ulkopuolella olevista valintamyymälöistä Prismat ovat muodostuneet suomalaisten suosikeiksi. Suosittu on melko lähellä keskustoria ja linja-autoasemaa oleva Sikupillin Prisma.

Muualla kaupungissa on melkoinen määrä elintarvikeliikkeitä, ja niistä kätevin ja parhaiten varustettu ydinkeskustan sataman puolella lienee Viru Keskusta vastapäätä olevassa Postimaja-kauppakeskuksessa sijaitseva Rimi (Narva mnt 1), joka myös on avoinna 8–22. Koska se on keskeisin valintamyymälä, joka on hyvien liikenneyhteyksien varrella, on siellä usein iltaisin tungosta ja pitkiä jonoja.

Melko lähellä Viru Keskusta sijaitsevassa Solaris Keskuksessa (Estonia pst 9) on valtava ruokakauppa, joka on avoinna klo 9–23, ja sen lattia-ala on peräti 2300 neliötä. Sen vieressä, pohjakerroksessa on myös luomuelintarvikkeita myyvä Bio Market. Luomuelintarvikeliike löytyy myös Kaubamajan pohjakerroksesta, Kaubajama-kadun puolelta, Energia-kahvilaa vastapäätä olevasta käytävästä [kartalla].

Näiden lisäksi satamassa on ostoskeskuksissa erilaisia alkoholi- ja ruokakauppoja, joista saa juomia ja elintarvikkeita, joita suomalaisilla on tapana viedä kotiin. Sadamarket (Sadama 6) lähellä A-terminaalia on paikka, jossa on Viinapörssi, SuperAlko ja jonkin verran elintarvikkeita. Paras paikka hankkia elintarvikkeita satamassa on A- ja B-terminaalien vieressä oleva Sadama Turg.

Keskustan ulkopuolella olevista valintamyymälöistä Prismat ovat muodostuneet suomalaisten suosikeiksi. Suosittu on melko lähellä keskustoria ja linja-autoasemaa oleva Sikupillin kauppakeskuksen Prisma (Tartun mnt 87) [kartalla], joka on avoinna ympäri vuorokauden. Keskuksen muut liikkeet ovat avoinna päivittäin klo 10–21.

Jos yöllä tulee tarve vierailla kaupassa, on vanhassakaupungissa aivan Raatihuoneentorin lähellä 24 tuntia vuorokaudessa avoinna oleva pieni kauppa (Rataskaevu 2) [kartalla]. Toinen 24 tuntia avoinna oleva kauppa on lähellä Vapaudenaukiota oleva Westmann (Pärnu mnt 19) [kartalla].

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti