Booking.com
Ravintolan terassi
Jos ei ruokaile aivan vanhankaupungin pääpaikoilla, voi syödä normaalia paremman aterian ruokajuomineen suurin piirtein hinnalla, jolla Helsingistä saa lounaan.

Tallinnan ravintoloissa tarjottavat ruoat

Tallinnassa ravintoloissa tarjotaan ruokia, jotka tulevat kaikkialta maailmasta, ja siellä on hyvin tarjolla monenmoisia ruokia aasialaisista venäläisiin, kaukasialaisiin, hampurilaisiin, pihveihin ja italialaisiin. Tallinnassa on vaihtoehtoja kasvissyöjille ja gluteenia vältteleville, ja siellä on myös normaalia hienompia ravintoloita, joissa voi juhlistaa tärkeitäkin tapahtumia.

Ravintolassa ruokailu on Tallinnassa edullista lounasaikaan ja muulloinkin joissain halvoissa ruokapaikoissa, mutta kaiken kaikkiaan vanhassakaupungissa ja sen lähistöllä joutuu pulittamaan ruoista lähes sen mitä Suomessakin. Monessa paikassa ruokailu on kuitenkin kotimaahan verrattuna edullista, ja jos ei ruokaile aivan vanhankaupungin pääpaikoilla, voi syödä normaalia paremman aterian ruokajuomineen suurin piirtein hinnalla, jolla Helsingistä saa lounaan.

Ravintoloissa tarjottavat ruoat

Tallinna on ravintoloiltaan kotimaan suuria kaupunkeja monipuolisempi paikkakunta, ja siellä voi syödä hyvin sekä paikallisia ruokia että lähes kaikkialta maailmasta peräisin olevia ruokia. Virolaiset ruoat ovat melko hyviä, ja niitä voi löytää kaikista kaupunginosista.

Muualta tulevista ruoista perinteisimpiä ovat entisen Neuvostoliiton alueelta tulevat ruoat, joihin kuuluu paitsi korkeatasoisia venäläisiä ruokia myös kaukasialaisia ruokia kuten saslikkia ja muita maukkaita ruokia, jotka ovat perinteisesti olleet Baltian suosituimpia ravintolaruokia. Niiden lisäksi kaupungissa on melkoinen valikoima pihviravintoloita laidasta laitaan, italialaisia ruokia sieltä saa mistä tahansa, aasialaiset ovat nekin nykyään yleisiä ja paljon muitakin kuten kreikkalaisia pikaruokia siellä voi napostella.

Virolaiset ruoat ja keskiaikaiset ruoat

Virolaiset ruoat ovat melko hyvin esillä Tallinnan keskustassa, ja monet kaikkein parhaat ravintolat tarjoavat virolaisia perinneruokia tai ainakin ruokia, jotka valmistetaan vain paikallisista aineksista ja joita yhdistellään muualta tuleviin ruokiin.

Yksi uusimpia, keskeisimpiä ja tasokkaimpia virolaisia ravintoloita on Farm (Müürivahe 27), jossa on edullinen lounas ja joka on Viru-kadun kulmauksessa.

Rataskaevu
Virolaiset ruoat ovat melko hyvin esillä Tallinnan keskustassa. Rataskaevu on yksi vanhankaupungin monipuolisimpia ravintolakatuja.

Rataskaevu on yksi vanhankaupungin monipuolisimpia ravintolakatuja, ja sillä oleva Vanaema Juures on erikoistunut virolaisiin perinneruokiin.

Samalla kadulla oleva, lettuja ja pannukakkuja tarjoava Kompressor (Rataskaevu 3) on hyvä paikka suolaiselle tai makealle letulle. Baltian maissa letut ovat yksi suurimpia perinteisiä herkkuja, niitä täytellään kaikenlaisella mutta Virossa ei ole yhtä paljon letturavintoloita kuin Latviassa ja Liettuassa.

Visit Tallinn esittelee suomeksi muutaman virolaisia ruokia tarjoavan ravintolan

Venäläiset ruoat

Venäläisiä ruokia tarjoavat ravintolat kuuluvat lähes poikkeuksetta Tallinnan hienoimpien ja arvostetuimpien joukkoon, eikä Tallinnasta ole helppo löytää edullisia venäläisiä ruokia. Yksi poikkeus on Solaris-kauppakeskuksen itsepalveluravintola Lido, jonka ruoista osa on venäläisiä tai venäläisvaikutteisia.

Tchaikovsky (Vene 9) on kaupungin kenties paras ravintola. Pöytävaraus kannattaa tehdä, ja sinne on tapana mennä normaalia hienommin pukeutuneena.

Raatihuoneentorilla oleva Trojka on ravintola, joka soveltuu hienoihin tilaisuuksiin ja joka kelpaa kaikkein nirsoimmillekin. Sen terassi on ehdoton paikka juhlistaa kesällä tehtyä matkaa Suomenlahden eteläpuolelle.

Lähellä Raatihuoneentoria sijaitseva Hermitage (Rataskaevu 7) kuuluu sekin kaupungin ravintoloiden ehdottomaan aateliin.

Satamassa liikuskeleville tai yöpyville aivan D-terminaalin vieressä oleva Masha (Lootsi 14) on suurta suosiota nauttiva viihdyttävä ravintola. Siellä on suppea ruokalista, mikä yleensä on hyvän ravintolan tunnusmerkki, ja siellä on myös muutama kasvissyöjille soveltuva annos.

Muut entisen Neuvostoliiton alueelta tulevat ruoat

Entisen Neuvostoliiton alueelta tulevia ravintoloita ja muita ruokapaikkoja on Tallinnassa aina ollut melkoisesti, mutta nykyisin niitä on vähemmän kuin koskaan ennen.

Pikaruokina tseburekit eli georgialaiset piirakat ovat edelleen suosittuja, ja Balti jaam -asemalla oleva kioski myy niitä ympäri vuorokauden.

Yksi parhaista kaukasialaisista ravintoloista on azerbaidžanilaisia ruokia tarjoava Leila (Kopli 4), joka on aivan Balti jaamin vieressä. Siellä on erinomaisia ruokia, joiden kuningas azerbaidžanilaisissa ravintoloissa on lula-kebablula-kebab.

Georgialaista ruokaa
Georgialaiset piirakat ovat suosittuja, ja Balti jaam -asemalla oleva kioski myy niitä ympäri vuorokauden.

Aivan samanlaisia mutta hintavampia ruokia turistivoittoisemmassa ilmapiirissä saa vanhankaupungin toisella puolella, Viru Keskuksen vieressä olevasta ravintolasta nimeltään Shesh-Besh, joka on Maneezilla, Viru Keskuksesta katsoen seuraavalla poikkikadulla. Ravintolan nimi, joka tulee vastaan eri paikoissa ja yhteyksissä, tarkoittaa backgammonia.

Keskustan ulkopuolella olevista ravintoloista yksi parhaita ja viihtyisimpiä on Pirosmani (Üliõpilaste tee 1) [kartalla], josta saa saslikkia ja muita tyypillisiä georgialaisia ruokia. Se sijaitsee Nõmmessä, jossa on kesäisin mukavaa tunnelmaa, ja ravintola on kätevästi bussilinjan 23 reitin varrella ja ”Üliõpilaste tee” -bussipysäkin vieressä.

Aasialaiset ruoat

Aasialaiset ruoat ovat Tallinnassakin suosittuja, ja sieltä saa erityisen hyvin vietnamilaisia ja intialaisia ruokia. Kurjat yleisaasialaiset ravintolat, joista saa sekalaista nuudeli- ja riisiruokaa, ovat keskustasta lähes kadonneet. Monet aasialaiset ravintolat ovat tasoltaan keskinkertaisia mutta usein melko kalliita, niin että niistä saa vaivoin aterian alle 8–10 eurolla. Yllätyksiä vältelläkseen aasialaiseen ravintolaan menevän onkin hyvä katsoa hintoja, ja kasvisruokiin mieltyneen on hyvä varmistaa, että ravintolasta saa soijaa tai tofua, sillä aina niitä ei ole tarjolla.

Keskeinen paikka syödä aasialaisia ruokia, joita on noutopöydässä ja edullisimmillaan viikolla lounasaikaan, on Viru Keskuksen toinen kerros. Siellä on kaksi melko kohtuuhintaista aasialaista ravintolaa, jotka ovat paikallisten toimistotyöntekijöiden suosiossa.

Jos haluaa syödä taatusti maukkaita intialaisia ruokia hienoissa puitteissa, on aivan Raatihuoneentorin vieressä sijaitseva Spice (Pikk 14) yksi keskeisimpiä ja pidetyimpiä aasialaisia ravintoloita.

Toinen taatusti tasokas ja keskeisellä paikalla sijaitseva intialainen ravintola on Bremenin tornin vieressä sijaitseva Chakra (Bremeni käik 1).

Thaimaalaisten ruokien ystäville voidaan suositella vanhassakaupungissa olevaa ravintolaa nimeltään Krua (Vana-Viru 13 / Aia 4), joka on aivan turistien suosimien pääpaikkojen vieressä. Se soveltuu juhlaviinkin tilanteisiin, ja sama pätee saman kadulla olevaan ravintolaan nimeltään Tai Boh.

Näitä kahta hienoa ja hintavahkoa ravintolaa vastapäätä oleva Wok to Walk puolestaan on myöhään avoinna oleva peruspaikka, josta yleisaasialaisia ruokia saa nopeasti ja edullisesti.

Kansainväliset liharuoat: Pihvit, gyros ja kebab

Tallinnan ravintolamaailma on 2010-luvulla siirtynyt noudattamaan samantyylisiä trendejä kuin tulee vastaan muuallakin, mikä on tylsistyttänyt kaupungin ravintoloita ja niistä saatavia ruokia. Siellä on tarjolla sushia, hampurilaisia ja italialaisia ruokia aivan liiaksi, ja muita ruokia haluavan on entistä vaikeampi noin vain löytää mieleistä ruokapaikkaa.

Muista kansainvälisistä ruoista pihvit ovat varsin yleisiä. Niitä mainostetaan ja on tarjolla siellä täällä, ja Tallinnasta saa niin halutessaan alle 15 eurolla pippuripihvin ja oluen. Yksi edullinen, keskeinen mutta keskeisyydestään huolimatta hivenen huomaamaton ravintola on Karu Baar (Viru- ja Sauna-katujen kulmaus), josta saa pihvin ja oluen alkaen reilulla kymmenellä eurolla.

Jos mielii kreikkalaisia gyroksia ja muita kreikkalaisia ruokia, on Aia-kadun Rimiä vastapäätä sijaitseva Pitas Gyros (Aia 10) oiva nopea paikka, joka on viikonloppuisin avoinna aamuun asti.

Kebab ei ole Tallinnassa yhtä suosittua kuin Suomessa, mutta siellä on muutama hyvätasoinen kebabia tarjoava edullinen ravintola. Kenties paras ja keskeisin kebabpaikka on Energia-kahvilan vieressä, Kaubamajaa vastapäätä oleva Damak (Kaubamaja 6), josta saa kebab-lautasen ja juoman hintaan 6 € ja turkkilaisen linssikeiton parilla eurolla. Toinen varteenotettava kebabpaikka, josta saa viikolla edullisen lounaan, on Vapaudenaukiolla sijaitseva, pidetty Square Kebab. Se on alikulkutunnelissa, joka kulkee Vabaduse väljak -aukiolta Kaarli puiesteelle.

Kasvisravintolat ja vegaaneille soveltuvat ravintolat

Tallinnassa on tarjolla melkoinen määrä kasvisruokia. Niitä on takuuvarmasti aasialaisissa ravintoloissa, joita on mainittu yläpuolella, ja thaimaalaisia ja vietnamilaisia ruokia tarjoavista ravintoloista saa tofua ja intialaisista muita aineksia sisältäviä kasvisruokia, jotka ovat kenties alallaan maailman parhaita. Monissa muissakin ravintoloissa on kasvisannoksia, mutta Tallinnassa on kannattavaa vierailla kasvisruokiin erikoistuneessa ravintolassa, eikä näin tarvitse syödä lihankäryä haistellen.

Yksi perinteisimpiä ja tasokkaimpia kasvisravintoloita on Vegan Restoran V (Rataskaevu 12), joka sijaitsee aivan Raatihuoneentorin vieressä, erinomaisen ravintolakadun varrella.

Toinen myös vegaaneille soveltuva ravintola vanhassakaupungissa on Vegan Inspiratsioon (Lai 44), jossa on kohtuulliset hinnat.

Happy Cow esittelee lisää kasvisravintoloita ja -kahviloita.

Gluteenittomia ruokia tarjoavat ravintolat

Yksinkertaisia kahviloita, jotka ovat avoinna vain viikolla klo 8–18, ovat Mamo-ketjun kahvilat. Niitä on ympäri kaupungin, ja yksi keskeisimpiä on lähellä Stockmannia sijaitseva Tornimäe Mamo (Tornimäe 5).

Telliskiven luovalla alueella sijaitseva Kivi Paber Käärid [kartalla] on Tallinnan paras gluteenittomia ruokia tarjoava ravintola. Se on viikolla avoinna klo 23 asti ja pe–la klo 02 asti.

Hintataso

Tallinnassa ruokien hinnat ovat nousseet, mutta siellä on edelleen suuri hintahaitari ja ruoat maksavat lähes poikkeuksetta ainakin jonkin verran vähemmän kuin Suomessa. Alkoholijuomat ovat edullisempia kuin kotimaassa, ja myös siksi lasku on illan päätteeksi maltillisempi kuin se olisi Suomessa. Tästä huolimatta rahaa palaa Tallinnan ravintoloissa aivan eri tavalla kuin 2000-luvulla, ja siellä on varsinaisessa ravintolassa vaikea syödä juomineen alle kymmenellä eurolla.

Ravintolan hintoja vertailemassa
Kalliit ravintolat ovat nykyään Tallinnan ydinkeskustassa tavallisia. Hintoja on tästä syystä hyvä tarkastella etukäteen ruokalistoista, joita lähes poikkeuksetta on ravintoloiden ulkopuolella.

Edullisimmat ravintolat ovat yleensä itsepalveluravintoloita tai -bistroja, ja niistä voi ainakin muualta kuin vanhassakaupungissa saada aterian alkaen parilla kolmella eurolla. Lidossa saa 5–6 eurolla kasattua itselleen hyvän aterian, mutta sielläkin kalaruoat ja tukevat liharuoat ovat melko hintavia. Lounaat viikolla noin klo 11–16 ovat edullisia, ja tällöin kaikkialla kaupungissa voi ruokailla 4–8 eurolla.

Normaalit ravintolat, joissa on pöytiintarjoilu ja mukavaa tunnelmaa, ovat kalliimpia vanhassakaupungissa kuin muualla. Turisteille suunnatut ravintolat ovat kalleimpia, ja niitä on eniten juuri vanhankaupungin pääpaikoilla. Vanhassakaupungissa voi syödä joissain tapauksissa edullisestikin, ja esimerkiksi letut ovat halpoja sielläkin. Normaali illallinen tai viikonloppuna nautittu lounas maksaa 10 euroa, mutta jos syö liha- tai kalaruokia, voi hinta helposti nousta yli kymmenen euron.

Kalliit ravintolat ovat nykyään Tallinnan ydinkeskustassa tavallisia, ja niitä löytyy vanhastakaupungista joka korttelista. Hintoja on tästä syystä hyvä tarkastella etukäteen ruokalistoista, joita lähes poikkeuksetta EU:n lakien mukaisesti on ravintoloiden ulkopuolella. Kalliissa ravintoloissa, jotka usein kuuluvat Viron parhaisiin, ateriat maksavat 15–20 euroa ja pöytävaraus on hyvä tehdä etukäteen.

Oluen ja muiden alkoholipitoisten juomien hinnat ovat Virossa jatkaneet veronkorotusten takia nousuaan. Edullisimmissa ruokaravintoloissa ison tuopin saa kolmella eurolla, mutta jopa Lidossa tuoppi maksaa lähes viisi euroa. Yleisesti ottaen alkoholipitoisen ruokajuoman saa edullisemmin kuin Suomessa, ja isosta tuopista joutuu lähes poikkeuksetta maksamaan 3–5 euroa.

Juomarahat ja maksukortit

Juomarahoja ei Tallinnassa kannata mietiskellä, sillä niihin ei ole totuttu eivätkä virolaiset ole niitä koskaan jaelleet. Loppusummaa voi pyöristää vähän ylöspäin, mutta pääasiassa juomarahoja ei ole tarvetta jättää.

Maksukortit käyvät erittäin hyvin Tallinnassa, ja niillä voi maksaa pieniäkin summia. Siellä kuitenkin on jonkin verran paikkoja, joissa kortit eivät käy, ja ne ovat usein kaikkein edullisimpia paikkoja, kuten kahviloita ja ruokapisteitä. Käteistä on hyvä olla jonkin verran aina mukana, ja joissain tapauksissa käteisellä on kätevämpi ja nopeampi maksaa kuin kortilla.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/03

Lukijoiden kommentteja

Jossain paikoissa annoksen lisukkeista esim. ranskalaisista peritään lisämaksu. /Keijo K.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti