Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Varsova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kahvilan terassi Krakowskie Przedmiescie -kadulla
Krakowskie Przedmieście -kadulla on kaikenlaista ravintoloista kahviloihin. Sitäkin monipuolisempi on tarjonnaltaan kuitenkin Nowy Świat.

Ravintolat, kahvilat, ruoka ja ruokailukulttuuri

Varsova on nykyään ravintoloiltaan monipuolinen kaupunki, jonka joiltain seuduilta löytyy melkoinen määrä erilaisia ravintoloita. Laajassa Varsovassa on hyvä etukäteen tietää, minne tarkalleen ottaen on menossa syömään, sillä siellä ei läheskään joka paikassa hyviä ravintoloita ole. Ravintolat tarjoavat yli 30 eri maan ruokia, hinnat ovat suomalaisen näkökulmasta kohtuullisia ja ruokien taso on nykyisin hyvä.

Varsovan parhaat ravintolaseudut

Varsova on vuoden 1990 jälkeen muuttunut kenties enemmän kuin yksikään toinen Euroopan kaupunki, ja se on edelleenkin jatkuvien muutosten takia jossain määrin sekava kaupunki. Lisäksi Varsova on valtavien etäisyyksien kaupunki, jossa vilkkaat valtakadut tekevät ydinkeskustan uusimmissa osissa liikkumisesta normaalia enemmän aikaa vievää puuhaa. Niinpä siellä olevan on hyvä etukäteen tietää, missäpäin on ravintoloita, sillä summamutikassa kävellessä ei siellä tule vastaan suurta määrää ravintoloita kuin parin kadun varrella.

Selvästi parhaat paikat löytää ravintola monen joukosta ovat kaikkein tunnetuimmat kadut, joista Nowy Świat ja Al. Jerozolimskie ovat parhaita. Jonkin verran keskitetysti on ravintoloita myös muilla kaduilla, mutta ei läheskään yhtä paljon. Vanhassakaupungissa on paljon ravintoloita, ja sieltä on helppo nopeasti myös löytää ruokapaikka, mutta valikoima ei ole kovin laaja. Praga on kaupunginosa, jossa on kaikenlaista, mutta sielläkään ei ole kovin monipuolista valikoimaa ravintoloita.

Nowy Świat

Varsovan ydinkeskustan miellyttävimpiin katuihin kuuluu Nowy Świat [kartalla], joka on kaupungin yksi parhaita ostos- ja ravintolakatuja. Sen varrella ja sivukaduilla on melkoisesti kaikenlaista mielenkiintoista, ja sen sivukaduista kävelykatu Chmielna on myös hyvä ostoskatu ja sillä on jonkin verran ruokapaikkojakin. Ravintoloita ja kahviloita on myös katua vanhaankaupunkiin päin jatkavalla Krakowskie Przedmieściella, jolla on valtavasti nähtävyyksiä ja jota elävöittää Varsovan yliopisto.

Ravintolan terassi Chmielna-kadulla
Myös Nowy Światin sivukaduilla, kuten kävelykatu Chmielnalla, on jonkin verran ruokapaikkoja.

Nowy Światin koko matkan varrella on melkoinen määrä ravintoloita, ja sen varrelta löytyy myös enemmän kahviloita kuin minkään toisen kaupungin kadun varrelta. Erityisen monipuolinen keskittymä ravintoloita on numeroiden 40–64 välillä, ja tällä kohtaa on ravintoloita jokaiselle maulle ja matkakassalle. Puolalaiselle perinneaterialle soveltuu erityisen hyvin Zapiecek numerossa 64 ja samassa rakennuksessa oleva Bierhalle on hyvä paikka baijerilaisille ja tšekkiläisille ruoille ja tietysti oluelle. Samassa rykelmässä on kolmaskin ketjuravintola eli Sphinx numerossa 40, ja sieltä saa erinomaisia pihvejä ja muita lihoja. Sitä vastapäätä sijaitsee yksi keskeisimpiä ns. maitobaareja eli Bar Familijny, joka on edullinen mutta usein vilkas itsepalveluravintola ja joka avataan ja suljetaan huomattavasti aikaisemmin kuin kadun muut ravintolat (ma–pe klo 7–20, la–su klo 9–17).

Kadun varrella on myös sen alkupäässä hyvä valikoima ravintoloita, joihin kuuluu normaalia hintavampi intialainen ravintola Buddha Indian numerossa 23. Sieltä saa hyvin myös kasvisruokia, mutta sen tarjontaan kuuluvat myös merenelävät ja lihat. Kasvisruokia on ainakin jonkin verran tarjolla falafelin muodossa myös sen vieressä olevassa Kebab Kingissä, joka on avoinna ympäri vuorokauden ja jolla on pisteitä muuallakin kaupungissa.

Varsinaisen kadun varrella olevien ravintoloiden ja muunkin tarjonnan lisäksi kannattaa huomioida numerossa 26/28 olevat baarit ja ravintolat, jotka löytyvät sisäpihalta. Vaikka valtaosa sen tarjonnasta on baareja, joista ei saa ruokia, on siellä myös muutama ravintola, kuten vietnamilaisia ruokia tarjoava Co Tu.

Sloik-ravintola, Pasaz Wiecha
Pasaż Wiechan varrella on useita baareja ja ravintoloita.

Chmielna ja Pasaż Wiecha

Lisää ravintoloita on sivukaduilla, kuten Chmielnan [kartalla] varrella. Sen valikoima ei ole läheskään yhtä monipuolinen, mutta sen muuhunkin tarjontaan kuten erinomaisiin putiikkeihin tutustuessa voi myös haukata jotain. Kebab Kingillä on terassilla varustettu piste kadun varrellaja numerossa 7 on hampurilaisia, pitsoja ja meksikolaisia ruokia tarjoava Uprzejmie Donoszę.

Nykyään kannattaa myös tutustua Chmielnan uuteen uskoon saatettuun viimeiseen sivukatuun, joka tunnetaan nimellä “Pasaż Wiecha” [kartalla]. Sen varrella on kaikenlaista sellaista mikä tekee siitä kesäaikaan suhteellisen suositun oleskelupaikan, ja sen varrella on useita baareja ja ravintoloita, kuten Słoik. Myös kulman takana, Złota-kadulla, on muutama ravintola, ja yksi erinomainen mutta viikonloppuiltapäivisin suosittu ravintola on vietnamilainen Du-za Mi-ha.

Krakowskie Przedmieście

Nowy Światia vanhaankaupunkiin päin jatkava Krakowskie Przedmieście ei ole ravintoloiltaan yhtä hyvä katu, mutta silläkin on kaikenlaista ravintoloista kahviloihin. Hotel Bristolin kahvila kuuluu kaupungin parhaisiin, ja siellä on erinomaiset jälkiruoat ja muut leivonnaiset. Sitä vastapäätä on muutama ruokapaikka, joihin kuuluu numerossa 21/23 elokuvateatterin yhteydessä oleva Restauracja Kultura. Jos kadun varrella alkaa tehdä mieli pienpanimo-oluita ja puolalaisia ruokia, on BrowArmia Królewska eli Bierhalle-ketjun yksi piste siihen erinomainen ravintola, Królewska-kadun kulmassa.

Al. Jerozolimskie ja päärautatieaseman tienoo

Nowy Światin alkupäässä sijaitseva valtakatu on nimeltään Al. Jerozolimskie [kartalla], ja se on aina ollut ravintoloiltaan monipuolinen katu. Katu on vain parantanut otettaan ruokapaikkojen suhteen, ja aivan Nowy Światin kulmauksen tienoilla on useita käypiä ruokapaikkoja, vaikka näiden korttelien ravintolat vaihtuvatkin tämän tästä.

Toinen Zapiecek eli puolalaisia perinneruokia tarjoava ravintola tulee vastaan pian kulmauksen jälkeen, ja se on miellyttävä ja kielitaitoinen paikka aterialle. Sen vieressä, numeroissa 30 ja 32, on kaksi puolalaisia ruokia myyvää itsepalveluravintolaa, jotka ovat erityisen hyviä aamiaiselle ja joista toinen tarjoaa vain vegaaneillekin soveltuvia kasvisruokia.

Melkoinen määrä erilaisia ravintoloita ja kahviloita on Bracka-sivukadulla, ja jos tästä jatkaa eteenpäin kohti päärautatieasemaa, tulee vastaan melkoinen määrä ravintoloita. Kebab Kingillä on piste numerossa 42, ja sen vieressä on brittiläisiä pubiruokia ja pihvejäkin tarjoava British Bulldog Pub, josta tietenkin saa aamiaisia pitkin päivää. Kohti rautatieasemaa kulkiessa tulee vielä vastaan Sphinx-ketjun ravintola, jolla on hyvä lastenmenu ja kielitaitoinen palvelu.

Centrum
Centrum-metroasemalla on jonkin verran ruokapaikkoja myös alhaalla tunnelissa.

Centrum-metroaseman ja päärautatieaseman (Centralna) välimaastossa on useita kojuja, joista saa hampurilaisia ja kebabia, ja jonkin verran ruokapaikkoja on myös alhaalla tunnelissa. Itse päärautatieaseman yhteydessä, etenkin sen aulassa ja sitä ympäröivissä tunneleissa, on paljon kahviloita, pikaruokapaikkoja ja myös muutama kunnollinen ravintola. Tänne ei kannata erikseen lähteä syömään, mutta jos on lähdössä vaikka junalla jonnekin, voi täällä pikaisesti haukata jotakin.

Kebab-koju
Centrum-metroaseman ja päärautatieaseman (Centralna) välimaastossa on useita kojuja, joista saa hampurilaisia ja kebabia.

Rautatieaseman vieressä oleva ostoskeskus on monipuolinen paikka kauppoineen, elokuvateattereineen ja myös lukuisine ruokapaikkoineen. Ruokapaikat ovat myös sunnuntaisin avoinna, ja sieltä löytyvät etenkin pikaruokien ystäville lähes kaikkien kansainvälisten pikaruokaketjujen pisteet. Lisäksi sieltä saa useasta paikasta sushia ja muita aasialaisia ruokia, joiden joukossa on jotakin kasvissyöjillekin. Niiden lisäksi sieltä löytyy tietenkin italialaisia ruokapaikkoja, meksikolaista ruokaa ja muitakin ruokia. Sen ruokapaikat ovat avoinna klo 22 asti muulloin kuin sunnuntaisin, jolloin suljetaan tuntia aikaisemmin.

Vanhakaupunki ja uusikaupunki

Varsovan vanhakaupunki (Stare Miasto) on alue, jolla on liikkuu paljon turisteja ja vähän paikallisia, ja näin siellä on eniten hinta-laatusuhteeltaan normaalia heikompia ravintoloita. Sen kaduilta ja etenkin sen pääaukiolta (Rynek Starego Miasta) löytyy kuitenkin melkoisesti erilaisia ravintoloita, ja siellä kannattaa ainakin kerran loman aikana ruokailla. Ravintoloiden lisäksi sen kahvilat ovat tunnelmallisia paikkoja kesät talvet, ja niitäkin on hyvä käydä kokeilemassa.

Pääaukion monista ravintoloista U Fukiera (rynek Starego Miasta 27) on kaupungissa vierailevien kuuluisuuksien suosikkipaikka illalliselle. Täällä ruokaileva voi nauttia paitsi hyvästä ilmapiiristä myös erinomaisista ruoista. Takuuvarmasti erinomainen ja iltaisin torstaista lauantaihin musiikkiesitysten ansiosta myös viihtyisä ravintola aukiolla on Bistro Warszawa, joka on numeroissa 1/3.

Muualla vanhassakaupungissa on siellä täällä ravintoloita, jotka ilmoittavat tarjontansa yleensä selkeästi. Sama pätee vanhankaupungin vieressä olevaan uuteenkaupunkiin, jonka pääkatu Freta on täällä otollisin paikka löytää kelvollinen ravintola tai pikaruokapaikka. Heti sen alusta numerosta 1 löytyy Zapiecek -ketjun piste, josta saa erinomaisia puolalaisia ruokia, ja sen naapurissa oleva Barbakan on kohtuullinen paikka vastaavanlaisille puolalaisille ruoille.

Lisää ravintoloita:

Warsaw Tour esittelee ravintoloita.

My Guide Warsaw esittelee ravintoloita.

TripAdvisorista voi löytää lisää ravintoloita

Nyyttejä
Pierogi-nimellä tunnetut nyytit voivat sisältää mitä tahansa, ja niissä voi olla niin suolaisia kuin makeitakin täytteitä.

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Varsovan ravintoloiden joukossa on ruokia yli 30 eri maan keittiöstä, ja se on nykyisin hyvin monipuolinen ja pääosin tasoltaan hyvä paikka ruokailla.

Puolalaiset ruoat

Puolalaiset ruoat ovat paitsi yleisiä myös maukkaita, ja niitä kannattaa maistella. Puolalaisia ruokia voi edullisesti kokeilla maitobaareina tunnetuissa itsepalveluravintoloissa, mutta niitä on tarjolla monessa muussakin paikassa.

Keitot (zupy), jotka ovat erityisen hyviä talvisin, ovat hyviä ja suosittuja. Żur (tai żurek) on suosituin keitto, ja siinä on aina päällä lillumassa makkaranpaloja ja viipaloituja, keitettyjä kananmunia. Hyvä keitto kokeilla on flaki, joka on kumman eksoottinen puolalainen keitto. Tässä vähän tulisessa keitossa on mausteena pippuria, inkivääriä ja paprikaa, ja sen joukossa on aina lihapullia.

Puolalaista ruokaa, kaalikääryleitä ja keitettyjä perunoita
Kaalikääryleiden ystävät tuntevat olonsa kotoisaksi Varsovassa, ja golabki (engl. cabbage roll) on siellä hyvin samanlaista kuin kotimaassakin.

Muista ruoista tunnetuimpia ovat muissakin maissa ja etenkin Venäjällä pelmeni-nimellä tunnetut nyytit (engl. dumplings), ja Puolassakin ne ovat yksi yleisimpiä ruokia. Pierogi-nimellä tunnetut nyytit voivat sisältää mitä tahansa, ja niissä voi olla niin suolaisia kuin makeitakin täytteitä. Yleisin ja puolalaisten mielestä myös paras on venäläinen pierogi (Ruskie pierogi), eli kaalia, perunaa ja raejuustoa sisältävä nyytti. Myös jälkiruoaksi on hyvä ottaa pierogia, jossa on sisällä vaikka mustikoita tai mansikoita.

Kaalikääryleiden ystävät tuntevat olonsa kotoisaksi Varsovassa, ja golabki (engl. cabbage roll) on siellä hyvin samanlaista kuin kotimaassakin. Vähän erikoisempi ruoka, joka on lähinnä lisuke, on pyzy, vanha puolalainen talonpoikaisruoka. Varsovalaisittain ne on valmistettu perunasta ja vehnäjauhosta, ja ne tarjotaan palloina, joiden päällä on usein pekonia tai muuta lihaa. Nämä ovat hyvin tarjolla maitobaareissa, mutta kaikkein paras ja perinteisin paikka maistella niitä on Pragassa. Rozycki Bazar on Pragan pääkadun varrella sijaitseva paikka (Targowa 54), jossa kannattaa niitä käydä maistamassa.

Puolalaisiin ruokiin kuuluvat myös erinomaiset leivät, joiden joukossa on tummaa leipää, ja Varsovan ensimmäinen leipuriliitto perustettiinkin jo vuonna 1520. Lisukkeiden joukossa kannattaa aina maistaa hapankaalia (kapusta, engl. sauerkraut), ja myös suola- ja maustekurkkujen ystävät voivat täällä laajentaa skaalaansa maistamalla paikallisia säilöttyjä kurkkua (ogórki, engl. pickles).

Varsovassa on useissa paikoissa englanninkieliset ruokalistat, mutta maitobaareissa ja muissa halvimmissa ruokapaikoissa ei välttämättä englanninkielisiä ruokalistoja ole.

Muiden maiden ruoat

Muista maista tulevista ruoista pihvejä ja grillilihoja on tarjolla tutuista vähän erikoisempiin, kuten balkanilaisiin. Trendikkäät ruoat eli italialaiset pitsasta kaikkein uusimpiin ja erikoisimpiin ovat nekin tarjolla hyvin, ja tietenkin sushi-ravintoloita on Varsovaan maastoutunut kymmenittäin. Muitakin aasialaisia ruokia on tarjolla, ja niistä intialaisia ja vietnamilaisia ravintoloita on ydinkeskustassa useita. Ne kuten jotkin muutkin paikat tarjoavat kasvisruokia, joita lihattomien ruokien ystävien harmiksi ei enää ole tarjolla takavuosien tavoin.

Kebab on jo pitkään ollut yleistä ja korkeatasoista kaupungissa, ja siellä on Kebab Kingin lisäksi melkoisesti erilaisia muitakin kebabpaikkoja, joiden joukossa on myös kojuja. Kebabpaikat tarjoavat muitakin ruokia ja lihoja, ja ne ovat yleensä autenttisempia ja huomattavasti parempia arabialaisia ruokapaikkoja kuin kotimaan pizza/kebab-ravintolat.

Maitobaari
Puolalaisia ruokia voi edullisesti kokeilla maitobaareina tunnetuissa itsepalveluravintoloissa.

Bar mleczne – Maitobaarit

Maitobaarit ovat olleet jo vuosikymmeniä edullisia itsepalveluruokaloita, joista saa lähinnä tyypillisiä puolalaisia ruokia. Ne olivat pitkään uhan alla, mutta viime vuosina ne ovat niin Varsovassa kuin muuallakin Puolassa palanneet katukuvaan. Niitä on jonkin verran hienompia ja tavallaan retusoituja versioita, mutta valtaosin ne ovat edelleen edullisia, yksinkertaisia ruokaloita. Perinteisesti ne ovat tarjoilleet eläkeläisille, poikamiehille ja opiskelijoille kohtuuhintaisia aterioita, mutta nykyisin myös muut paikalliset ja turistit ovat löytäneet ne.

Pierogi
Pierogi käy myös jälkiruoaksi.

Maitobaareissa saa mahansa täyteen muutamalla eurolla, ja yleensä 3–4 eurolla saa kunnon aterian ruokajuomineen. Ne ovat myös yleensä paikkoja, jotka ainakin viikolla avautuvat aikaisin, ja näin niissä voi myös syödä aamiaisen. Ne, jotka ovat viikonloppuisin avoinna, avautuvat vähän myöhemmälle aamiaiselle (yleensä klo 9) mutta sulkevat ovensa jo yleensä alkuillasta, niin että niissä ei viikonloppuisin yleensä syödä illallista.

Maitobaareissa voi huoletta ottaa kaikkia tyypillisiä puolalaisia perinneruokia, joita yllä on mainittu, ja ne ovat edullisia. Muita varsin yleisiä puolalaisia ruokia, joita on tarjolla vain maitobaareissa, on niitäkin. Tatar on yksi, joka ei kaikkia miellytä, ja se on raakaa lihaa munankeltuaisen kanssa. Nóżki on toinen hivenen arveluttava annos, ja se sisältää kanaa. Kenties eniten ulkomaalaistakin miellyttävä on kaszanka eli makkara, jossa tosin on sisäelimiä. Jälkiruoaksi kannattaa ottaa lettua, jossa on vaikkapa makeaa raejuustoa sisällä ja jälkiruoaksi käy myös pierogi, jossa on vaikka mansikkahilloa sisällä.

Maitobaareja on ilmaantunut aivan ydinkeskustaankin, ja yksi keskeisimpiä on Nowy Światin varrella sijaitseva Bar Familijny numerossa 39. Toinen mielenkiintoinen maitobaari on Prasowy (Marszałkowska 10/16) [kartalla], joka sijaitsee lähellä Politechnika-metroasemaa ja useita eri nähtävyyksiä. Se avautuu viikolla vasta klo 9 ja viikonloppuisin klo 11, mutta on avoinna viikolla klo 20 ja viikonloppuisin klo 19 asti.

Maitobaarit on listattu kätevästi verkkosivuilla

Kahvila Pijalnia Czekolady E.Wedel
Erityisen maininnan arvoinen kahvila on Pijalnia Czekolady E.Wedel, jonka kaakao on maineeltaan kaupungin parasta.

Kahvilat

Kahvilat ovat Varsovassa erinomaisia, niissä on kohtuulliset hinnat ja lähes kaikista saa myös hyviä leivonnaisia ja usein myös ainakin jonkinlaisia ruokia. Nowy Świat on todellinen pääkallopaikka kahviloille, mutta niitä on muuallakin kaupungissa. Jos haluaa varmistaa, että kahvilasta saa myös leivonnaisia, kannattaa katsoa kahvila, jonka nimen edessä lukee ”cukiernia”.

Kahvi ja leivos
Jos haluaa varmistaa, että kahvilasta saa myös leivonnaisia, kannattaa katsoa kahvila, jonka nimen edessä lukee ”cukiernia”.

Yksi hienoimpia kahviloita, jossa Suomen marsalkka Mannerheimkin aikoinaan oli kanta-asiakas, on A. Blikle (Nowy Świat 35). Toinen erityisen maininnan arvoinen on Café Bristol (Krakowskie Przedmieście 42/44), joka on monen hyvän nähtävyyden vieressä ja jonka kahvit ja jälkiruoat ovat kuuluja kautta maan. Kolmas erityisen maininnan arvoinen kahvila on Pijalnia Czekolady E.Wedel (Szpitalna 8) [kartalla]. Se on suklaapuoti, josta saa erinomaisia aamiaisia, ja sen kaakao on maineeltaan kaupungin parasta.

TripAdvisorin käyttäjät esittelevät lisää parhaina pitämiään kahviloita Varsovassa

Pelkästään kasvisruokia tarjoavat ravintolat

Kasvissyöjät eivät enää löydä yhtä hyvin kasvisruokia tarjoavia ravintoloita kuin takavuosina, eikä niitä tule enää automaattisesti vastaan. Varsovassa on kuitenkin edelleen jonkin verran pelkästään kasvisruokia tarjoavia ravintoloita, mutta siellä on kasvisruoille muitakin mahdollisuuksia. Vaikka niissä voi joutua syömään ruokansa lihankäryssä, on monissa ravintoloissa ja etenkin aasialaisissa melkoisesti kasvisruokavaihtoehtoja.

Yksi kohtalaisen keskeinen ravintola, josta saa kasvisruokia, on Vegemiasto Bistro (aleja Solidarności 60A) [kartalla]. Toinen keskeinen kasvisravintola on vasta klo 12 päivittäin avautuva mutta vasta klo 22 suljettava Veg Deli (Radna 14) [kartalla], joka on yliopiston vieressä.

HappyCow-sivusto listaa kasvisravintolat ja muitakin ravintoloita, joista saa hyvin kasvisruokia

Hintataso, juomarahat, maksukortit ja ruokailuajat

Normaaleissa, paikallistenkin suosimissa ravintoloissa ruoat ovat edullisia, niin että aterian saa 4–8 eurolla niin lounaalla kuin illallisellakin. Alhaisimmillaan hintataso on keskustan ulkopuolella, maitobaareissa ja viikolla lounasaikaan, jolloin keskustankin ravintolat myyvät lounaita hyvin kohtuulliseen hintaan (2–3 eurosta vähän ylöspäin).

Ydinkeskustassa normaali hintataso on 5–10 euroa pääruoalta, joskin jos syö kebabia tai falafelia, tällä hinnalla saa kokonaisen aterian juomineen päivineen. Kasvisruoat ovat nekin edullisia, niin että vain harvoin joutuu ateriasta pulittamaan yli viittä euroa. Kalleimmat ateriat ovat keskustan turistien ja liikeihmisten suosimissa ravintoloissa, mutta niissäkin ruokailu on kotimaata edullisempaa. Alkoholijuomat ovat kohtuullisissa hinnoissa, ja hienostakin ravintolasta saa A-oluen vahvuisen puolen litran tuopin 3 eurolla, edullisimmillaan puolellatoista.

falafel-pullia lautasella
Falafelin ja kebabin ystävät löytävät herkkuaan edullisesti myös Varsovasta.

Varsovassa tippejä annetaan vähän, lähinnä erityisen hyvän palvelun ansiosta tai hienoimmissa paikoissa, joissa tarjoilija esimerkiksi suosittelee oikeaa viiniä tai kertoo tarkemmin aterioiden koostumuksista. Pelkkää olutta juodessa tai kahvilla ollessa ei tippiä jätetä, ja monet kahvilat ja pikaruokaravintolatkin ovat nykyisin itsepalvelumenetelmällä toimivia, niin ettei niissä ole mahdollisuuttakaan jättää palvelurahaa. Normaalissa pöytätarjoilupaikassa, jossa ruoat ovat maukkaita ja palvelu tuntuu pelaavan, on hyvä jättää 5–10 % juomarahaa.

Varsovan ravintoloissa korttimaksu onnistuu tätä nykyä erittäin hyvin, mutta kaupungissa on myös ruokapaikkoja, joissa korttimaksu ei ole mahdollinen tai joissa se on hankalaa. Kunnollisissa ruokaravintoloissa, joissa on pöytiintarjoilu, ja kebabpaikoissa ja muissa vastaavissa nopeissa ruokapaikoissa kortilla on helppo maksaa. Maitobaareissa, joissain muissa itsepalveluravintoloissa, edullisissa kahviloissa ja ruokakojuilla kortit eivät yleensä käy. Näin ollen Varsovassa on aina hyvä olla käteistä matkassa mukana, ja hyvä on myös pitää mielessä se, että suuria seteleitä ei kannata yksinkertaisissa ruokapaikoissa käyttää.

Varsovassa syödään mieluummin aikaisin kuin myöhään, ja lounasaika alkaa kaupungissa jo pian kymmenen jälkeen ja päättyy klo 14–15. Illallista syödään varhain, jo klo 17 jälkeen. Illallisaika on kuitenkin pitkä ajanjakso, joka jatkuu aina klo 22–23 asti, jolloin suuri osa ravintoloista sulkee ovensa. Kaupungissa on melkoisesti myös 24 tuntia auki olevia ruokapaikkoja, joista monet ovat kansainvälisiä pikaruokaketjuja tai kebab-pisteitä. Ympäri vuorokauden avoinna olevia ravintoloita löytyy esimerkiksi Nowy Światia alkupäästä, ja siellä on sekä Kebab Kingin piste että muitakin aina avoinna olevia baareja ja ravintoloita.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Muokattu: 30.11.2019  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti