Booking.com
Lapsi vaunuissa Pyhän Markuksen aukiolla
Lastenrattaiden kanssa Venetsiaan lähtemistä ei suositella kuin kokeneimmille kärryttelijöille - heille, joita portaat portaidenkaan perään eivät kavahduta.

Lasten kanssa Venetsiassa

Venetsia on yhtä satumainen matkakohde lapsille kuin aikuisillekin, ja sen erilaisuus kaupunkien joukossa jo sen autottomuudenkin takia pistää siellä välittömästi silmään. Venetsiassa on paljon nähtävää, siellä on hyvä tehdä ostoksia, siellä voi parhaimmillaan syödä erittäin hyvin ja kohtuuhinnalla ja se on kaikin tavoin miellyttävä oleskelupaikka niin lyhyelle kuin pitkällekin lomalle.

Venetsia mielletään kalliiksi kaupungiksi, ja monet asiat ovatkin siellä kalliita, mutta siellä on myös aivan normaalihintaista, jos tietää oikeat paikat ja etenkin sen, missä paikalliset asioivat. Venetsia on myös käsittämättömän vilkas vierailupaikka, mutta jos siellä tietää, mihin ja milloin vilkkainakin matkustusaikoina on hyvä tutustua ja milloin siellä on mahdollista olla normaalia väljemmissä olosuhteissa, pääsee väkijoukoista hetkessä eroon.

Venetsia on hyvä matkakohde sellaisenaan, mutta koska majapaikat ovat siellä kalliita ja niille voi olla hankala kulkea, tulee valtaosa tänne päiväretkelle etenkin Firenzen, Riminin ja Veronan suunnalta. Näin on myös hyvä yhdistää Venetsia vaikka viikon rantalomaan ja tulla sinne päiväksi tai sitten viettää aikaa myös jossakin lähistön lukuisista hyvistä vierailukohteista.

Parhaat matkustusajat

Venetsia on kiireinen ympäri vuoden, mutta erityisen kiireinen se on laskiaiskarnevaalien aikaan helmi- tai maaliskuussa, jolloin sieltä on mahdoton saada huonetta 10 päivän aikana. Tungosta siellä on myös pääsiäisviikolla ja sen jälkeen alkavalla kesäkaudella, joka on pahimmillaan heinä-syyskuussa. Kesäkauden jälkeen kiireistä on koulujen syyslomaviikkojen aikana ja joulunalusajasta loppiaiseen.

Jos Venetsiaan mielii silloin, kun siellä on mahdollisimman vähän ihmisiä paikalla, ovat marraskuu, joulukuun alkuosa ja tammikuun kolme viimeistä viikkoa siihen parhaat ajat. Venetsiassa on kuitenkin tähän vuodenaikaan kylmää etenkin öisin, ja päivisin tuulet ovat raakoja ja sateet yleisiä, vaikka ollaan monta astetta plussan puolella. Venetsiassa myös tulvii herkimmin juuri talvikaudella.

Kesäkausi on sekin säiden osalta ongelmallinen, sillä tällöin on kesäkuun puolivälin jälkeen pitkälle syyskuulle tukahduttavan kuumaa yöt ja päivät, ja tällöin on välttämätöntä varmistaa, että majapaikassa on ilmastointi. Kesäaika on parasta aikaa tutustua Lidoon ja Venetsian vähemmän tunnettuihin osiin, jotka ovat silloin parhaimmillaan. Huhtikuun alusta lokakuun loppuun monet venebussit ja etenkin ne, jotka suuntaavat Buranoon ja Lidoon, ovat kuitenkin ärsyttävän täynnä jatkuvasti aamusta iltaan.

Ruokailu

Venetsiassa ruokailu on parhaimmillaan hyvä ja kohtuuhintainen kokemus, mutta siellä on äärimmäisen helppo myös saada eteensä ylihintaisia, hinta-laatusuhteeltaan heikkoja aterioita. Tarkkana kannattaa olla myös kaupoissa ja kioskeissa, jotka myyvät voileipiä ja pitsapaloja, sillä yhtäkkiä voikin paljastua, että hinta oli per 100 grammaa. Ravintoloissa lisäksi on riesana coperto eli palvelumaksu, joka usein on 2-4 euroa per henki. Etenkin viini on edullista, mutta ruokaravintolat voivat laskuttaa siitä helposti Suomen hintoja. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että mitä lähempänä Piazza San Marcoa on, sitä heikompi hinta-laatusuhde ravintolalla mitä todennäköisimmin on.

Itsepalvelupaikat ovat hyviä perheille, jos niitä tulee vastaan, ja edullisesti pääsee myös, jos ostelee pitsapaloja ja muita pikkuruokia paikoista, joissa paikallisetkin käyvät. Kahviloissa on hyvä pitää mielessä, että tiskillä juomansa ja ruokansa nauttiva maksaa niistä huomattavasti vähemmän kuin pöytään istuutuva. Hyvä itsepalveluravintola, jossa kaikenmaalaiset perheet viihtyvät, on Brek (Cannaregio, 124 Lista di Spagna), joka sijaitsee vain parin sadan metrin päässä rautatieasemasta. Siellä on hyvät pastat ja pihvit ja siellä voi kasata oman salaatin. Brek on paikka, jonka hinta-laatusuhde on lyömätön ja jossa voi syödä varhaisesta aamusta yömyöhään.

Vesibussi Muranon edustalla
Vaporetto-venebussit kuljettavat ihmisiä ympäri Venetsiaa. Paljon venebusseja käyttävien kannattaa hankkia esimerkiksi 24 tuntia voimassa oleva lippu.

Liikkuminen

Kävely on paras tapa siirtyä paikasta toiseen Venetsiassa, mutta siellä tulee käveltyä paljon ja sinne kannattaa ottaa hyväksi todetut kävelykengät mukaan. Lastenrattaiden työntely on Venetsiassa painajaismaista, eikä sinne kannata taaperoiden kanssa mennäkään, koska siellä on lukuisia siltoja, joissa on portaat. Venetsiasta nauttiminen vaatii sen, että pystyy kävelemään useita tunteja päivässä, ja on hyvä, että sinne vietävät lapset ovat jo kouluikäisiä.

Venetsiassa ei ole Lidoa, Mestreä ja joitain muita kaukaisempia alueita lukuun ottamatta lainkaan autoja, eikä siellä ole yhtä yksinkertaista siirtyä matkalaukkujen kanssa kuin monissa muissa paikoissa. Vaporetto-venebussit vievät ihmisiä ympäri vuorokauden yllättävän tiiviiseen tahtiin ja ilman kommelluksia ympäri laguunin. Niiden, jotka ovat kävelleet tarpeeksi tai jotka ovat Venetsiassa ennenkin olleet, kannattaa hankkia vähintään 24 tunnin lippu venebusseihin. Muitakin lippuja on, ja mitä kauemmin lippu on voimassa, sen edullisempaa kulkeminen on per matkustettu tunti. Kaikkein epäedullisin ostos on kertalippu. Venebussilla pääsee kulkemaan myös Venetsian ja lentokentän välin, ja sillä voi myös siirtyä mantereen puolelle Mestreen.

Venebussien lisäksi Venetsiassa on venetakseja, jotka ovat eräitä maailman kalleimpia kulkuvälineitä. Pelkästään se, että nousee veneeseen, maksaa noin 15 euroa, mutta porukoille tämä voi olla erittäin hyvä tapa siirtyä matkalaukkujen kanssa tai siirtyä esimerkiksi illalla jostakin majapaikalle. Vaikka venebussien verkosto onkin varsin tiivis, on venebussilaituri harvoin aivan hotellin vieressä, mutta venetakseille on laitureita lähes kaikilla hotelleilla. Myös muilla paikoilla kuten ravintoloilla on omia laitureita.

Ostokset

Venetsia on täynnä toinen toistaan houkuttelevampia putiikkeja, ja hinnat ovat siellä kovan kilpailun takia kohtuullisia. Sieltä saa erityisen hyvin kaikenlaisia koristeita, muotia, kenkiä, asusteita, muotoilua ja kaikenlaista yksilöllistä ja korkeatasoista. Venetsiassa ei ole lainkaan tavarataloja tai ostoskeskuksia, ja ainoita suuria liikkeitä siellä ovat harvat suuret valintamyymälät. Hyvä suuri Billa-valintamyymälä, joka on avoinna päivittäin myöhään, sijaitsee Cannaregiossa, matkalla rautatieasemalta kohti Piazza San Marcoa (Strada Nuova 3660) [kartalla].

Blue Moon Beach -ranta Lidossa
Kun on tutustunut Venetsian tunnetuimpiin paikkoihin, kannattaa lähteä käymään saarilla. Lidon saaren ranta on viileinä kuukausina hiljainen, mutta keskikesän helteillä se on lapsille mitä parhain.

Parhaat alueet lapsiperheille

Venetsian pääväylät kulkevat Piazza San Marcon eli Pyhän Markuksen aukion kautta. Mitä lähempänä tätä aukiota on, sitä enemmän ihmisiä tulee vastaan ja sitä kalliimpaa kaikki on. Aukio ja sen lähialueet ovat parhaimmillaan aikaisin aamulla, ennen klo 10-11, iltaisin klo 17-18 jälkeen ja etenkin joskus klo 21-22 aikaan. Tämä pätee myös etenkin Pyhän Markuksen aukion edessä olevaan merenrantakatuun, joka on tukossa satojen metrien matkalta huhti-lokakuussa. Täälläkin kuitenkin pääsee väkijoukoista eroon, jos jatkaa kohti Arsenalia ja Giardini Pubblici -puistoa, joka onkin erittäin hyvä vierailupaikka perheille. Tämä osa, Castello, onkin usein varsin rauhallinen paikka, ja siellä on hyvä syödä tai käydä kahvilla.

Venetsiassa kannattaa liikkua laajalti kävellen, periaatteessa niin paljon kuin jaksaa kävellä. San Marcon ja Castellon lisäksi etenkin Cannaregio on hyvä mutta vilkas alue perheille, joskin sielläkin juutalaiskorttelien alue on melko rauhallinen. Myös Santa Croce on rauhallinen kaupunginosa, ja alkuillasta siellä pyörii lähes pelkästään paikallisia. Sama pätee viereiseen San Poloon, jossa sielläkin kannattaa kävellä mahdollisimman paljon.

Kun on tutustunut Venetsian tunnetuimpiin paikkoihin, kannattaa lähteä käymään saarilla. Lautoilla kulkeminen on lapsille jännä tapahtuma, ja hyvä paikka viedä heidät kesäaikaan on Lido. Sinne on helppo päästä lautalla, ja sen ranta tarjoaa hyvän paikan etenkin keskikesän helteillä. Lidossa on hyvä myös ajella pyörällä, käydä pelihallissa, ajella sähköautoilla ja nauttia sen kansainvälisestä ilmapiiristä. Toinen hyvä saari vierailla lasten kanssa on Murano, lasinvalmistajien saari, jolla on joistain turisteista huolimatta hyvin rauhallista. Burano on myös suosittu vierailupaikka ja pienempänä ajoittain vilkkaamman oloinen, mutta myös se ja Torcello ovat hyviä kohteita veneretkelle. Muranon etu on siinä, että se sijaitsee hyvin lähellä Fondamenta Nuove -laituria Cannaregiossa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2015/02

Miten onnistuimme? Arvostele tämä sivu

Arvostele napsauttamalla haluamasi tähtimäärän kohdalla.
Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti