Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Venetsia
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lapsi vaunuissa Pyhän Markuksen aukiolla
Lastenrattaiden työntely on Venetsiassa painajaismaista koska siellä on lukuisia siltoja, joissa on portaat. Venetsiasta nauttiminen vaatii sen, että pystyy kävelemään useita tunteja päivässä.

Perheen kanssa Venetsiassa

Venetsia on yhtä satumainen matkakohde lapsille kuin aikuisillekin, ja sen erilaisuus kaupunkien joukossa jo sen autottomuudenkin takia pistää siellä välittömästi silmään. Venetsiassa on paljon nähtävää, siellä on tapana tehdä ostoksia, siellä on mahdollista syödä hyvin ja se on kaikin tavoin miellyttävä oleskelupaikka niin lyhyelle kuin pitkällekin lomalle.

Venetsia mielletään kalliiksi kaupungiksi, ja monet asiat ovatkin siellä kalliita, mutta siellä on myös aivan normaalihintaista, jos tietää oikeat paikat ja etenkin sen, missä paikalliset asioivat. Venetsia on myös käsittämättömän vilkas vierailupaikka, mutta jos siellä tietää, mihin ja milloin vilkkainakin matkustusaikoina on hyvä tutustua ja milloin siellä on mahdollista olla normaalia väljemmissä olosuhteissa, pääsee väkijoukoista hetkessä eroon.

Venetsiaan haluavien perheiden on kenties paras majoittua mantereen puolella olevaan Mestreen, jossa on isompia huoneita ja halvempia hintoja, eikä Mestre keskikesälläkään ole paljon normaalia vilkkaampi paikka.

Venetsia on hyvä matkakohde sellaisenaan, mutta koska majapaikat ovat siellä kalliita ja niille voi olla hankala kulkea, käyvät monet Venetsiassa päiväretkellä. Erityisen hyviä paikkoja, joista on suhteellisen lyhyt matka Venetsiaan ovat ainakin Bologna, Rimini, ja Verona, mutta ne ovat kaikki parin kolmen tunnin matkan päässä.

Parhaat matkustusajat

Venetsia on vilkas vierailupaikka ympäri vuoden, mutta erityisen vilkasta siellä on laskiaiskarnevaalien aikaan helmikuussa, jolloin sieltä on lähes mahdoton saada huonetta 10 päivän aikana. Tungosta siellä on myös pääsiäisviikolla ja sen jälkeen alkavalla kesäkaudella, joka on pahimmillaan kesäkuun alusta pitkälle syyskuuhun. Kesäkauden loppupuoli loka-marraskuussa on erinomainen ajankohta vierailla Venetsiassa, mutta lokakuun jälkimmäisen puoliskon lomaviikot tuovat sinne normaalia enemmän matkustajia.

Jos Venetsiaan mielii silloin kun paikalla on mahdollisimman vähän ihmisiä, ovat marraskuu, joulukuun kolme ensimmäistä viikkoa, tammikuun kolme viimeistä viikkoa ja helmikuu aina laskiaiskarnevaaleihin asti erityisen hiljaisia aikoja. Myös laskiaiskarnevaalin jälkeiset 40 vuorokautta aina pääsiäiseen asti ovat hyviä vierailuaikoja, mutta aina marraskuun loppupuolelta maaliskuun puolivälin asti Venetsiassa kannattaa varautua pilvisiin, sateisiin ja koleisiin päiviin ja öihin, jolloin lämpötilat laskevat lähelle nollaa ja joskus sen allekin. Talvikaudella Venetsiaa nykyään lähes vuosittain piinaavat tulvat (acqua alta) ovat yleisiä, ja niitä esiintyy erityisen paljon marraskuun alusta tammikuulle.

Kesäkausi on huhtikuun alusta marraskuun alkuun, eikä sekään ole säiden puolesta aivan ongelmaton ajankohta. Keväällä yöt pysyvät viileinä pitkälle huhtikuuhun tai jopa toukokuun alkuun asti, ja näin siellä on aamupäivisin ja alkuillasta sen verran viileää, että lämmintä vaatetta pitää ottaa mukaan. Toukokuun alkupuolelta lähtien päivät ovat kuumia, yöt ovat trooppisen oloisia ainakin juhannuksesta syyskuun puoliväliin ja etenkin heinä- ja elokuussa Venetsiassa on niin kuuma, että ilmastointi on välttämätön. Kesä on parasta aikaa tutustua Lidoon ja Venetsian vähemmän tunnettuihin osiin, kuten Torcelloon ja muihin etäämpänä oleviin saariin. Kesällä kuitenkin monet vesibussit ovat tupaten täynnä, ja niissä on tungoksia jo huhtikuussa ja vielä marraskuun alussakin. Jos mielii jonnekin vesibussilla, kannattaa matkaan lähteä aamulla, ja vilkkaimpia aikoja puolestapäivästä noin klo 16 asti kannattaa mahdollisuuksien mukaan vältellä.

Ruokailu

Venetsiassa ruokailu on parhaimmillaan hyvä ja kohtuuhintainen kokemus, mutta siellä on saa myös helposti eteensä ylihintaisia, hinta-laatusuhteeltaan heikkoja aterioita. Tarkkana kannattaa olla myös kaupoissa ja kioskeissa, jotka myyvät voileipiä ja pitsapaloja, sillä yhtäkkiä voikin paljastua, että hinta oli per 100 grammaa. Ravintoloissa on riesana coperto tai servizio eli palvelumaksu, joka usein on 2–4 euroa per ruokailija. Ruokajuomat ovat turistien suosimissa paikoissa ylihintaisia, eikä ravintoloissa kannata ottaakaan ruokajuomaksi muuta kuin vettä. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että mitä lähempänä Pyhän Markuksen aukiota ravintola on, sitä heikompi hinta-laatusuhde sillä mitä todennäköisimmin on.

Rialton markkinapaikka [kartalla] on kenties paras paikka ainakin aamiais- ja lounasaikaan paitsi ostella kaikenlaista suuhun pantavaa myös syödä, sillä sen tuntumassa on paikkoja, joilla on mukiinmeneviä hintoja ja jotka mainostavat niitä selkeästi.

Jos majapaikka on mantereen puolella Mestressä, on siellä paljon kohtuuhintaisia ruokapaikkoja, joiden joukossa on muitakin kuin italialaisia ruokia tarjoavia ravintoloita. Siellä kannattaakin majoittua lähelle rautatieasemaa, jonka tuntumassa on paljon kohtuuhintaisia ruokapaikkoja laidasta laitaan.

Lisää asiaa Venetsian ravintoloista ja Venetsiassa tarjottavista ruoista.

Ostokset

Venetsia on täynnä toinen toistaan houkuttelevampia putiikkeja, ja hinnat ovat siellä kovan kilpailun takia kohtuullisia. Sieltä saa erityisen hyvin kaikenlaisia koristeita, muotia, kenkiä, asusteita, muotoilua ja kaikenlaista yksilöllistä ja korkeatasoista. Venetsiassa ei ole lainkaan tavarataloja tai ostoskeskuksia, ja ainoita suuria liikkeitä siellä ovat harvat suuret valintamyymälät ja jotkut San Marcon ketjuliikkeet, joista vastaavat maailman tunnetuimmat merkit.

Lisää asiaa Venetsian ostoksista.

Liikkuminen

Kävely on paras tapa siirtyä paikasta toiseen Venetsiassa, mutta siellä tulee käveltyä paljon ja sinne kannattaa ottaa hyväksi todetut kävelykengät mukaan. Lastenrattaiden työntely on Venetsiassa painajaismaista, eikä sinne kannata taaperoiden kanssa mennäkään, koska siellä on lukuisia siltoja, joissa on portaat. Venetsiasta nauttiminen vaatii sen, että pystyy kävelemään useita tunteja päivässä, eikä siellä olekaan miellyttävää kierrellä pienten lasten kanssa.

Venetsiassa ei ole Lidoa, Mestreä ja joitain muita kaukaisempia alueita lukuun ottamatta lainkaan autoja, eikä siellä ole yhtä yksinkertaista siirtyä matkalaukkujen kanssa kuin monissa muissa paikoissa.

Vesibussi Muranon edustalla
Vaporetto on Venetsian ytimen ainoa julkinen liikenneväline, ja vesibussi vie ympäri vuoden ihmisiä mitä erilaisimpia reittejä pitkin lähes kaikkialle.

Vaporetto on Venetsian ytimen ainoa julkinen liikenneväline, ja vesibussi vie ympäri vuoden ihmisiä mitä erilaisimpia reittejä pitkin lähes kaikkialle. Niiden, jotka ovat kävelleet tarpeeksi tai jotka ovat Venetsiassa ennenkin olleet, kannattaa hankkia 24–72 tuntia voimassa oleva matkalippu, jolla voi vesibussien lisäksi matkustaa esimerkiksi Piazzale Roman ja Mestren väliä kulkevilla busseilla ja raitiovaunuilla. Kaikkein epäedullisin ostos on kertalippu, eikä sellaista oikein kannata ostaakaan, sillä sellaisen kanssa matkalaukkujen kanssa joutuu matkasta maksamaan normaalia enemmän. Venebussilla pääsee kulkemaan myös Venetsian ja lentokentän välin, ja sillä voi myös siirtyä mantereen puolelle Mestreen, mikä tosin ei bussilinjojen 7 ja 7E ja raitiovaunulinjan takia ole lainkaan kannattavaa.

Venebussien lisäksi Venetsiassa on venetakseja, jotka ovat eräitä maailman kalleimpia kulkuvälineitä. Pelkästään se, että nousee veneeseen, maksaa noin 15 euroa, mutta porukoille tämä voi olla erittäin hyvä tapa siirtyä matkalaukkujen kanssa tai siirtyä esimerkiksi illalla jostakin majapaikalle. Vaikka venebussien verkosto onkin varsin tiivis, on venebussilaituri harvoin aivan hotellin vieressä, mutta venetakseille on laitureita lähes kaikilla hotelleilla. Myös muilla paikoilla kuten ravintoloilla on omia laitureita.

Lisää asiaa liikkumisesta Venetsiassa.

Parhaat alueet lapsiperheille

Venetsian pääväylät kulkevat Piazza San Marcon eli Pyhän Markuksen aukion kautta. Mitä lähempänä tätä aukiota on, sitä vilkkaampaa on ja sitä kalliimpaa kaikki on. Aukio ja sen lähialueet ovat parhaimmillaan aikaisin aamulla, esimerkiksi klo 7–10 ja iltaisin klo 17–18 jälkeen ja etenkin joskus klo 21–22 aikaan, jolloin aukion tuntumassa saa talvikauden aikana olla lähes omissa oloissaan.

Sama pätee myös Pyhän Markuksen aukion edessä olevaan rantapromenadiin, joka on myöhäisestä aamupäivästä alkuiltaan tukossa lähes ympäri vuoden. Rantapromenadillakin kuitenkin pääsee väkijoukoista eroon, jos jatkaa kohti Arsenalia ja Giardini Pubblici -puistoa, joka onkin erittäin hyvä vierailupaikka perheille. Tämä kaupunginosa, nimeltään Castello, onkin usein varsin rauhallinen paikka, ja siellä on hyvä syödä tai käydä kahvilla myös silloin kun muu kaupunki tuntuu olevan täysin tukossa.

Blue Moon Beach -ranta Lidossa
Lidoon on helppo päästä lautalla, ja sen ranta tarjoaa hyvän paikan etenkin keskikesän helteillä.

Venetsiassa kannattaa liikkua laajalti kävellen, periaatteessa niin paljon kuin jaksaa kävellä. San Marcon ja Castellon lisäksi etenkin Cannaregio on hyvä mutta vilkas alue perheille, joskin sielläkin juutalaiskorttelien alue on melko rauhallinen. Myös Santa Croce on rauhallinen kaupunginosa, ja alkuillasta siellä pyörii lähes pelkästään paikallisia. Sama pätee viereiseen San Poloon, jossa sielläkin kannattaa kävellä mahdollisimman paljon.

Kun on tutustunut Venetsian tunnetuimpiin paikkoihin, kannattaa lähteä käymään saarilla. Lautoilla kulkeminen on lapsille ja nuorille jännä tapahtuma, ja hyvä paikka viedä heidät kesäaikaan on Lido. Sinne on helppo päästä lautalla, ja sen ranta tarjoaa hyvän paikan etenkin keskikesän helteillä. Lidossa on hyvä myös ajella pyörällä, käydä pelihallissa, ajella sähköautoilla ja nauttia sen kansainvälisestä ilmapiiristä.

Toinen hyvä saari vierailla lasten kanssa on Murano. Se on perinteinen lasinpuhaltajien saari, jolla on joistain turisteista huolimatta muulloin kuin vilkkaimpina aikoina rauhallista.

Burano on toinen merkittävä saari, joka puolestaan tunnetaan pitsinnyplääjistään, ja se on suosittu vierailupaikka, jonka pieni koko tekee siitä vilkkaina aikoina painajaismaisen oloisen. Sekä se että Torcello, joka on Buranoakin kauempana, ovat kesällä hyviä vierailupaikkoja, mutta niille on pitkä matka. Muranoon pääsee noin 10 minuutissa Fondamenta Nove -laiturilta, ja vaporetot kulkevat ensin hautausmaasaaren (San Michele) kautta ja sieltä ensin Muranoon, sitten Buranoon ja lopuksi Torcelloon, jonne asti vain harva vierailija lähtee. Muranossa voi käydä parin kolmen tunnin vierailulla mutta Buranossa saati Torcellossa vierailuun kuluu helposti puoli päivää tai jopa kokonainen päivä.

Jos Venetsiassa on aivan painajaismaisen vilkasta, voi sieltä nopeilla junilla käydä nopeasti ainakin Padovassa mutta myös joissain muissa paikoissa. Tietoa Venetsian mahdollisista päiväretkikohteista kannattaa etsiä niiden, jotka haluavat yhdistää matkaan toisen kaupungin, joiden joukossa on myös lähellä sijaitseva Treviso.

Lisää asiaa Venetsian saarista ja kaupunginosista:

Lisää asiaa Venetsian saarista ja kaupunginosista.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/05

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti