logo
Aiheeseen liittyvää: Lisää valokuvia
Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Venetsia
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Gondoli alittaa Rialton sillan
Rialton silta on yksi neljästä Canal Granden ylittävästä sillasta, ja turistit kiinnittävät siihen ja sen näkymiin huomattavasti enemmän huomiota kuin sillä oleviin, kliseenomaisiin kauppoihin.

Venetsian kaupunginosia ja alueita

Venetsia muodostuu 118 saaresta, joista vain muutama on yleisesti tunnettu. Ne sijaitsevat Venetsian laguunissa, joka on Pohjois-Italiassa, Adrianmeren rannikolla. Venetsia (italiaksi Venezia, englanniksi Venice ja venetsiaksi Venise tai Venixe) on Veneton alueen pääkaupunki, ja koko Comune di Venezia -tienoolla asuu nykyään 260 000 asukasta. Heistä noin 55 000 asuu Venetsian pääosissa (centro storico), noin 30 000 asuu muilla laguunin saarilla ja valtaosa eli 180 000 asukasta asuu nykyään mantereella (terra ferma), kahdessa suuressa kaupunginosassa, nimeltään Mestre ja Marghera. Ne ovat teollisuudellaan olleet kaupungin vaurauden takaajia jo vuosikymmenten ajan.

Turistit viihtyvät pääosin pääsaarilla, joita jakavat kanavat ja yhdistävät toisiinsa sadat sillat. Ne muodostuvat kaupunginosista, joita kutsutaan nimellä “sestiere”. Niitä ovat San Marco, Dorsoduro, Castello, Cannaregio, Santa Croce ja San Polo. Niiden lisäksi tällä eräänlaisella pääsaariryhmällä on muitakin pienempiä alueita ja saaria, kuten Sant’Elena, joka on Castellon takana ja joka kuuluu Castellon kaupunginosaan. Venetsian pääosiin tutustuminen käy suhteellisen nopeasti, ja sen halki voi kova kävelijä kulkea reilussa tunnissa. Tästä huolimatta kaupunki on sokkeloinen ja laaja, ja siellä on lähes loputon määrä hienoja aukioita, kujia, rantakatuja, kanavia ja näkymiä. Pelkästään Pyhän Markuksen aukion tuntumassa oleviin nähtävyyksiin, sen ohi kulkevaan rantakatuun ja aukion vieressä oleviin ostoskatuihin tutustuminen voi viedä monta päivää.

Kaupungissa liikkuvan on hyvä tietää, että venetsian kieli poikkeaa melkoisesti Firenzen seudulta peräisin olevasta virallisesta italian kielestä, ja tämä näkyy muun muassa samojen paikkojen erilaisina kirjoitusasuina. Fondamente Nuove on joissain yhteyksissä Fondamente Nove, ja Strada Nuova on joissain kartoissa Strada Nova tai toisinpäin.

Liikkumista Pyhän Markuksen aukion (Piazza San Marco), Rialton, Piazzale Roman ja Ferrovian eli rautatieaseman välillä on helpotettu etenkin Cannaregiossa, Santa Crocessa ja San Polossa kyltein, jotka näyttävät, missäpäin mikin on ("per Rialto", "per San Marco").

San Marco
San Marco on kuuluisa Venetsian tunnetuimmista nähtävyyksistä, ja sen keskusaukio on Pyhän Markuksen aukio.

San Marco

Sestiere di San Marco [kartalla] on kuuluisa Venetsian kaikkein tunnetuimmista nähtävyyksistä, ja sen keskusaukio on Piazza San Marco eli Pyhän Markuksen aukio. Aukiota reunustavat merkittävät rakennukset, joista jo 800-luvulta lähtien Venetsian mahtia ovat edustaneet Pyhän Markuksen kirkko ja sen vieressä mutta merenrannalla oleva Palazzo DucalePalazzo Ducale. Muita merkittäviä rakennuksia ovat aukiota reunustavat Procuratie NuoveProcuratie Nuove ja Procuratie VecchieProcuratie Vecchie, joiden holvikäytävissäLiikkeitä holvikäytävässä on Venetsian hienoimpia liikkeitä, kahviloita ja myös museoita ja virastoja. Niiden välissä, vastapäätä tuomiokirkkoa on vielä Procuratie Nuovissime, jonka takana on Museo CorrerMuseo Correr, joka on yksi Venetsian merkittävimpiä museoita ja yksi aukion suosituimmista vierailupaikoista.

Pyhän Markuksen aukion hienoihin rakennelmiin kuuluu myös kello nimeltään Torre dell’Orologio [kartalla], joka sijaintinsa takia jää helposti huomaamatta. Toinen vastaavanlainen kaunis näky on tuomiokirkon ja Palazzo Ducalen välissä oleva Porta della CartaPorta della Carta. Kaikkein hienoin yksityiskohta, joka ei keneltäkään jää huomaamatta, on Campanile di San MarcoCampanile di San Marco, joka on osa tuomiokirkkoa. 1900-luvussa se yhtäkkiä sortui, mutta se rakennettiin uudelleen ja sen huipulta on kaupungin korkeimpana paikkana erinomaiset näkymät jokaiseen ilmansuuntaan.

Riva Degli Schiavoni
La Piazzetta johtaa merenrannalle, jolla on Molo. Sillä on aina päiväsaikaan eläväistä tunnelmaa.

Aukion laidalla oleva Palazzo Ducale sijaitsee varsinaisen ja Venetsian ainoan piazzan ja merenrannan välissä. Tämä entisen Venetsian imperiumin vallan keskus on pienemmän aukion (Piazzetta) laidalla [kartalla], ja palatsia vastapäätä on kansalliskirjaston rakennus.

La Piazzetta johtaa merenrannalle, jolla on Molo [kartalla]. Sillä on aina päiväsaikaan eläväistä tunnelmaa, ja siltä on legendaariset näkymätNäkymät kohti San Giorgion saarta kohti San Giorgion saarta ja sen kaunista kirkkoa. Saari kuuluu San Marcon kaupunginosaan, ja siellä voi lähteä käymään vesibussilla, mutta tällaiselle reissulle ei kannata lyhyellä ensimmäisellä matkalla lähteä eikä kirkosta saa parempaa näkymää itse saarelta, joka on todella pieni.

Molo on pieni alue ja kuuluu pitkään rantakatuun (Riva degli Schiavoni). Sillä on terasseja, ja siltä on pääsy pieneen Giardinetti-puistikkoon [kartalla], jossa on yllättävän rauhallista tunnelmaa vilkkainakin päivinä. Puiston takana sijaitsevat San Marcon käytännöllisimmät alueet, joilla on teattereita, museoita, kirkkoja, kauppoja, oopperatalo ja toinen toistaan upeampia palatseja ja aukioita.

Alue Pyhän Markuksen aukion ja Accademia-sillan välissä [kartalla] on Venetsian parhaita paikkoja tehdä ostoksia ja paljon muutakin, ja sillä kannattaa viettää aikaa. San Marcon kujat ovat suosittuja mutta kapeita, ja niille on helppo lähteä aukiolta syömään, ostelemaan kaikenlaista muodista laskiaisnaamioihin, kulttuuririentoihin La Fenicen [kartalla], kuuntelemaan konsertteja San Vidalin kirkkoon [kartalla] tai katsomaan suurta määrää gondoleja Bacino Orseolo-altaaseenBacino Orseolo [kartalla], joka on arkeologisen museon takana.

San Marco on yhdessä Dorsoduron kanssa Venetsian pääasiallinen kulttuuri- ja taidekaupunginosa. Siellä on paljon merkittäviä kirkkoja, joista osa toimii konserttisaleina ja museoina, ja sellaisia upeita palatseja kuin Palazzo Grassi [kartalla], jonka suojissa on merkittävä taidekokoelma. San Marcossa sijaitsee myös Palazzo Fortuny [kartalla], jossa on esillä lähinnä Mariano Fortuny y Madrazon tekstiilejä.

Rialto

San Marco on monin tavoin mukava alue, jolla ei kuitenkaan kannata viettää kaikkea aikaa. Pyhän Markuksen aukion tuntuma on Venetsian vilkkainta aluetta, ja jos siihen haluaa tutustua tarkoin, kannattaa sillä ja sen ympäristössä kierrellä eri aikoihin ja vältellä kaikkein tukkoisimpia ajankohtia, joita voi olla ympäri vuoden mutta jolla usein myös on melko rauhallista.

Suunta, jonka moni Pyhän Markuksen aukiolta ottaa on Mercerie, joka alkaa kellolta (Torre dell’Orologio) ja joka päättyy aukiolle nimeltään Campo San Bartolomeo [kartalla]. Se on Venetsian parhaita ostosalueita, etenkin aukiolla on mukava istahtaa myös terassille mutta koko tämä korttelisto on vilkasta, kallista ja hienostelevaa tienoota.

Aukion tuntumassa on Rialton silta, ja sen ylittävä on Rialton toreilla ja kalahallilla. Rialton markkina-alue on aivan ehdoton alue mennä lounaalle, alkuillan drinkille tai sen hiljennettyä iltaisin tunnelmoimaan. Rialton silta on yksi neljästä Canal Granden ylittävästä sillasta, ja turistit kiinnittävät siihen ja sen näkymiin huomattavasti enemmän huomiota kuin sillä oleviin, kliseenomaisiin kauppoihin.

Varsinainen Rialton alue [kartalla] on San Polon kaupunginosan puolella. Torikojut ja kalahalli ovat avoinna varhaiseen iltapäivään, ja siellä kannattaakin ehdottomasti vierailla ennen kello kahta. Jos sinne saapuu myöhemmin, ei ostoksia ole enää kovin hyvin tarjolla, mutta aukion tuntumassa on lukuisia baareja ja ravintoloita, joissa voi juoda tai haukata jotain ja alueen turisteille suunnatut kaupat ovat avoinna myös iltaisin.

Accademia Dorsodurossa
Dorsodurossa sijaitsee monia merkittäviä vierailupaikkoja, joista Accademian taidemuseo on merkittävimpiä.

Dorsoduro ja La Giudeccan saari

San Marcon kaupunginosan miellyttävimpiä alueita on monien aukioiden ja normaalia leveämpien katujen täyttämä, kulttuuripitoinen alue ennen Ponte dell’Accademiaa [kartalla]. Sillan toisella puolella alkaa Dorsoduron kaupunginosa [kartalla], johon lasketaan kuuluvaksi myös sen edustalla näkyvä La Giudecca -saari.

Dorsodurossa sijaitsee monia merkittäviä vierailupaikkoja, joista Accademian taidemuseo ja Guggenheimin museo ovat merkittävimpiä. Peggy Guggenheim oli amerikkalainen perijätär, jonka isä hukkui Titanicin mukana, ja hän keräsi taidetta lähinnä toisen maailmansodan vuosina. Hän asui pitkään Venetsiassa, jossa hänen oma gondolansa oli yksi kaupungin viimeisiä yksityisiä gondoleja, ja häneenhän voi paremmin tutustua katsomalla vuonna 2015 ilmestyneen dokumenttielokuvan. Guggenheim asui pitkään Canal Granden rannalla samassa paikassa, jossa hänen moderniin taiteeseen suuntautunut museonsakin on (Palazzo Venier dei Leoni), ja Venetsian museo avattiin ympärivuotiseen käyttöön vuonna 1980.

Campo San Barnaba
Dorsodurossa kannattaa tutustua muihinkin osiin, etenkin kauniin Campo San Barnaban ympäristöön, missä on päivittäinen tori ja ajoittaisia kirpputoreja.

Niiden, jotka ovat Venetsiassa jo paljon kierrelleet, kannattaa ylittää silta ja tutustua Dorsoduron sokkeloisiin kortteleihin, joissa on kaikenlaista pikkuputiikeista paikallisten suosimiin ravintoloihin ja iltapäivisin vilkkaisiin viinitupiin. Dorsorun merenpuoleisessa päässä on Canal Granden varrella alueen kolmas suuri taidemuseo, Punta della Dogana [kartalla]. Se on osa Palazzo Grazzia, ja siellä on esillä nykytaidetta, kuten Jeff Koonsia, Cindy Shermanin valokuvia ja Marlene Dumas’n töitä.

Dorsodurossa on mukava vaellella, poiketa viinille, katsella hienojen putiikkien ikkunoita ja nauttia tunnelmasta, eikä siellä koskaan ole samanlaisia määriä eikä samanlaisia turisteja kuin Venetsian pääpaikoilla. Eniten turisteja pyörii Canal Granden varrella, missä on kalliita terasseja, mutta Dorsodurossa kannattaa tutustua muihinkin osiin, etenkin kauniin Campo San Barnaba -aukionCampo San Barnaba -aukio [kartalla] ympäristöön, missä on päivittäinen tori ja ajoittaisia kirpputoreja.

Campo San Barnabalta kannattaa ottaa suunta kohti Zattere-merenrantakatua, jonka kauneimpia rakennuksia on kirkko nimeltään Gesuati [kartalla]. Itse rantakadulla on useita hyviä terasseja, joilla voi syödä vaikka jäätelöä, ja siltä on upeat näkymät kohti La Giudeccan saarta. Tilavalla rantakadulla on mukava kävellä isonkin porukan kanssa, ja täällä voi niin halutessaan suunnata kohti risteilijäsatamaa ja alueita, joita on viime vuosina kunnosteltu. Siellä on pari kaunista kirkkoa, San Sebastiano [kartalla] ja Angelo Raffaele [kartalla], jotka sijaitsevat kanavien hallitsemalla alueella, jolla myös on yliopiston rakennuksia ja nuorekasta tunnelmaa. Lähistöllä sijaitseva Campo Santa Margherita [kartalla] on paikka, jossa voi iltaisinkin olla eläväistä, mutta se on aika kaukana mistään eikä sinne asti kannata pitkältä lähteä kävelemään.

La Giudecca

Zattere-rantakadulla on useita eri nimiä, mutta se tunnetaan paikallisten suussa nimenomaan Zatterena. Sieltä näkyvä La Giudecca -saari on paikka, jonne pitää suunnata veneellä, ja sinne pääsee täältä muutamassa minuutissa. La Giudeccan saari on pitkä, ja siellä on nykyisin parikin normaalia tasokkaampaa majapaikkaa. Sen näkyvin rakennus on Palladion suunnittelema, vuonna 1577 valmistunut Il Redentore -kirkko [kartalla], jonka edessä oleva samanniminen laituri on hyvä paikka jäädä pois Giudeccan kaupunginosassa. Sen toinen hieno kirkko, Zitelle [kartalla], on muunnettu luksusluokan kylpylähotelliksi, mutta hyvä vierailupaikka on edelleen La Casa dei Tre Oci [kartalla], jossa on taidenäyttelyitä.

La Giudecca on hyvä saari viettää tunnin pari niiden, jotka ovat Venetsiassa ennenkin olleet tai ovat siellä viikon. Se on myös varteenotettava majapaikka, sillä siellä on rauhallista tunnelmaa päivisinkin, mutta tämäkin syrjäinen paikka täyttyy vilkkaina matkustusaikoina täysin ja varaukset kannattaa tehdä kuukausia etukäteen.

Castello
Campo Santi Giovanni e Paolo on mukava paikka Castellossa.

Castello

Pyhän Markuksen aukion edustalla oleva Molo-ranta on pieni pätkä suurempaa kokonaisuutta, joka on Riva degli Schiavoni. Tämä on huomattavasti tukkoisempi rantakatu kuin Dorsoduron Zattere, mutta sitä kannattaa kävellä niin pitkälle kuin jaksaa. Palazzo Ducalen päässä olevalta sillaltaPalazzo Ducalen päässä oleva silta alkaa Castello [kartalla], joka on varsin laaja ja monipuolinen kaupunginosa. Siihen kannattaa tutustua perusteellisesti vasta kun on viettänyt pari kolme päivää pääpaikoilla kuten Pyhän Markuksen aukiolla, Rialton tuntumassa ja San Marcon parhailla kaduilla. Siellä on suosittuja nähtävyyksiä kuten ns. Huokausten silta (Ponte dei Sospiri) [kartalla], ja Rivan kaunein rakennus on Chiesa della Pieta [kartalla], jonne asti ainakin kannattaa kävellä.

Giardini-puistoalue, Castello
Castellon Giardini-puistoalueella on mukava olla kauniina päivinä. Alueella ovat myös biennaalin päänäyttelyt ja kuuluisat paviljongit.

Jos jatkaa rantakatua pitkin, tulee sen jälkeen vastaan ArsenaleArsenale eli satama- ja teollisuusalue [kartalla], joka alun perin valmistui 1100-luvulla ja jossa 1400-luvulle tultaessa toimi yli 300 laivanvarustajaa. Napoleon antoi valtaan päästyään vuonna 1797 polttaa kaikki laiturit poroksi ja otti haltuunsa sen, mitä kaupungin laivastosta jäi jäljelle. Arsenale koki uuden kukoistuksen Suezin kanavan valmistuttua, mutta nykyään se on paikka, jossa on merenkulkumuseo, biannaalien näyttelyitä ja mukavia kanavanäkymiä. Sen tuntumassa ei ole paljon varsinaisia turisteja, joskin biennaalit vetävät sinne ajoittain normaalia enemmän ihmisiä. Sen tuntumaan on mukava vain mennä syömään, kahville tai sitä terävämmälle.

Arsenalen ja merenkulkumuseon takana on Via Garibaldi [kartalla]. Se on Castellon pääkatu, jonka autenttisesta nykyajan Venetsiasta kiinnostuneiden kannattaa kävellä päästä päähän. Sen varrelta voi kadun keskiosan tienoilla myös kääntyä Viale Garibaldille ja kulkea sitä pitkin kohti Giardini-puistoaluetta [kartalla], jossa on mukava olla kauniina päivinä ja jonka peräosissa ovat biennaalin päänäyttelyt ja kuuluisat paviljongit [kartalla]. Puiston edessä on vesibussipysäkki, jolle pääsee nopeasti muualta Venetsiasta. Puistolle on kävelymatkaa, jonka monet syystä tai toisesta ainakin toiseen suuntaan kulkevat vesibussilla, sillä etäisyydet ovat Castellossa Venetsian pisimpiä.

Giardini-puistoalueen laiturien edessä on hyviä terassejaTerasseja Giardini-puistoalueen laiturien edessä, joilla voi ottaa vaikka samppanjaa, ja tästä voi jatkaa kohti kahta pientä saarta, jotka myös ovat osa Castellon laajaa kaupunginosaa. Nämä korttelit ovat San Pietro di Castello, jonka kuuluisin nähtävyys on samanniminen kirkko [kartalla], ja Sant’Elena, jolla sijaitsee kaupungin jalkapallostadion ja Sant’Elenan kirkko [kartalla]. Sant’Elenan ja Castellon välimaastossa on hyvää tunnelmaa, aivan tavallisia asuinkortteleita ja varsin hiljaistaVarsin hiljainen korttelisto kaikkein vilkkaimpinakin matkustusaikoina.

Castellon kaupunginosan merkittävimpiin katuihin kuuluu myös Arsenalen ja Cannaregion välimaastossa (ja osin Cannaregiossa) oleva Fondamente Nove -rantakatu, jonka vesibussilaitureiltaVesibussilaituri [kartalla] on hyvä siirtyä etenkin San Michelen hautausmaasaarelle, Muranoon, Buranoon ja Torcelloon. Fondamente Nove -pysäkin lisäksi tai sijaan kannattaa kokeilla myös Ospedale-laituria [kartalla], jolla voi hyvinkin olla vilkkaina aikoina vähemmän tungosta kuin päälaiturilla, joka turistikauden aikaan voi olla kaoottinenkin paikka.

Myös kortteleissa, jotka ovat Fondamente Novesta etelään, on mukavaa tunnelmaa vilkkainakin aikoina. Täällä on lukuisia kirkkoja, ja kaikkein merkittävin kirkko täällä on suuren sairaalan vieressä oleva Basilica di Santi Giovanni e PaoloBasilica di Santi Giovanni e Paolo. Sen edustalla oleva aukio (Campo Santi Giovanni e Paolo) [kartalla] on mukava paikka, jonka keskellä on ratsastajapatsasCampo Santi Giovanni e Paolo ja jonka laidalla on Venetsian ytimen suurin sairaalaSairaala. Toinen Castellon merkittävä kirkko on lähempänä rantakatu Rivaa sijaitseva San ZaccariaSan Zaccaria [kartalla], joka on jo lähellä Pyhän Markuksen aukiota. Eri aukioita ja kirkkoja tutkiskellen Castellossa voisi hyvin viettää vaikka kokonainen päivä.

Cannaregio
Cannaregiossa on myös hiljaisia osia, ja siellä on paljon alueita, joilla pyörii lähinnä paikallisia.

Cannaregio

Kaupunginosa, joka monelle Venetsiaan saapuvalle tulee ensimmäiseksi tutuksi, on Cannaregio [kartalla]. Sen alussa sijaitsee rautatieasema (ferrovia) eli Stazione di Santa Lucia -rautatieasema [kartalla], ja sen suosituimmat alueet ovat Canal Granden varrella. Scalzi-sillalla on hyvä ottaa kuvia ja katsella veneitä. Lista di Spagna on hyvä katu herkkujen, tuliaisten ja ravintoloiden katselulle, samoin kuin drinkille tai vain viihtymiselle. Cannaregiosta San Marcoon tätä reittiä [kartalla] pitkin kävelevä näkee saman tien koko kaupungin kaikkein oleellisimpia näkymiä.

Strada Nova, Cannaregio
Cannaregion turistien suosima alue on juuri Lista di Spagna- ja Strada Nova -katujen muodostama pitkä katu ja sen lähialueet.

Jos kulkee Lista di Spagnaa pitkin kohti San Marcoa, kannattaa kiinnittää huomio Campo San Geremian kauniiseen taloryppääseen [kartalla], joka on Fondamenta di CannaregionFondamenta di Cannaregio alussa. Kanavaranta on hyvä joskin valtaosan ajasta vilkas tuttavuus. Sen varrella on mukava ottaa drinkki tai syödä ateria, ja tästä voi jatkaa toinen toistaan kauniimpien kirkkojen ja palatsien ohi kasinolle.

Seuraava merkittävä Canal Granden rakennus on Ca’ d’OroCa’ d’Oro [kartalla], jonka suojissa on Giorgio Franchetti -taidegalleria. Tällä osalla Strada Novaa suuri kanava on aivan kadun varrella, ja täälläpäin onkin hyvä kiinnittää huomiota San Polon puolen kauniisiin palatseihin [kartalla], joiden takana onkin jo Rialton silta. Siirtyminen Cannaregiosta San Marcoon tai Castelloon tapahtuu melko huomaamatta pian Campo Santi Apostoli -aukion [kartalla] jälkeen. San Marcon puolella vastaan tulee gondolien täyttämiä kanavia ja kujia, joilla pyörii tauotta turisteja.

Cannaregion turistien suosima alue on juuri Lista di Spagna- ja Strada Nova -katujen muodostama pitkä katu ja sen lähialueet. Varsin paljon turisteja on myös Fondamente Nove -laiturin tienoilla, ja tämä pätkä rantakatua kuuluu Cannaregion kaupunginosaan. Cannaregiossa on kuitenkin myös hiljaisia osia, ja siellä on paljon alueita, joilla pyörii lähinnä paikallisia. Erityisen hyvä tienoo on Chiesa Madonna dell’OrtonChiesa Madonna dell’Orto [kartalla] liepeillä, minne pääsee myös kulkemalla vesibussilla dell’Orto –laiturille. Kirkko itsessään on hieno vierailupaikka, ja sen pihamaalla on usein ilmaisia taidenäyttelyitä.

Chiesa della Madonna dell’Orto -kirkolta ei ole pitkä matka Cannaregion parhaille seuduille eli juutalaiskorttelistoon, jonka pääpaikat ovat Campo Ghetto Nuovo -aukion [kartalla] tuntumassa. Tämä on myös kohtalainen paikka lähteä syömään, ja yöelämä on normaalia vilkkaampaa Fondamenta Ormesini -kanavan rannoilla [kartalla]. Täälläpäin kuten monissa muissakin Venetsian osissa, etenkin Santa Crocessa ja Dorsodurossa, vaikeus on löytää oikeaan suuntaan kulkevia siltoja. Kulkemista helpottaa kartan tutkiskelu ja hyvien reittien selvittäminen, sillä summamutikassa kulkevalle tulee seinä tai kanavaranta tämän tästä vastaan.

Santa Croce

Cannaregiosta katsottuna Canal Granden toisella puolella sijaitsee Santa Croce [kartalla] [kartalla], joka useimmille turisteille ei tule kovin tutuksi. Tämä on kuitenkin alue, joka monelle tulee ensimmäiseksi kaupungissa huomaamatta vastaan, sillä linja-autoasemana toimiva Piazzale Roma [kartalla] sijaitsee sen laitamilla.

Ponte Degli Scalzi, Santa Croce
Santa Crocen Scalzi-silta on turistien valtavassa suosiossa, ja he kuvaavat sillä itseään, toisiaan ja kanavaa aamusta iltaan.

Valtaosalle tulee Santa Crocessa myös tutuksi rautatieasemaa vastapäätä sijaitseva kaunis San Simeone PiccoloSan Simeone Piccolo [kartalla], jonka luo voi mennä erinomaiset näkymät antavaa Ponte di Scalzia pitkin. Scalzi-siltaScalzi-silta [kartalla] on turistien valtavassa suosiossa: he kuvaavat sillä itseään, toisiaan ja kanavaa aamusta iltaan. Jos sillalta lähtee kohti Santa Crocen syövereitä, voi kulkea Pyhän Markuksen aukiolle huomattavasti nopeammin [kartalla] kuin Lista di Spagna - Strada Nova -katua pitkin.

Santa Crocessa on erityisen paljon kauniita aukiota ja kirkkoja, ja täällä on enemmän paikallistunnelmaa kuin oikeastaan yhdessäkään toisessa Venetsian osassa. Santa Crocessa on kuitenkin kaikenlaista turisteja kiinnostavaa, kuten kauppoja, ravintoloita ja nähtävyyksiä, joita on etenkin lähellä Grand Canalea. Luonnontieteellinen museo ja Ca’Pesaro -palatsi [kartalla] sijaitsevat Canal Granden lähellä. Jos haluaa nähdä tyypillisen Santa Crocen aukion, jonka laidalla on kaunis kirkko, on Campo San Giovanni dell’Orio [kartalla] hyvä valinta.

San Polo

Santa Crocen ja San Marcon välissä sijaitsee San Polo [kartalla], jonka rajanaapuri on myös Dorsoduro. Tämä kaupunginosa on tunnettu Rialton markkinoista, jonka San Polon puolella varsinaiset torikojut, kalahalli ja muut vetonaulat sijaitsevat. Siellä on melkoinen määrä erilaisia kirkkoja, aukioita ja muuta mielenkiintoista, mutta sen syövereihin ei ole mieltä lähteä kuin siinä tapauksessa, että pääpaikat on jo nähty.

San Polon pääaukio on sen keskellä sijaitseva Campo San PoloCampo San Polo [kartalla], joka on laaja, monipuolinen ja pääosin paikallisten suosiota nauttiva paikka.

Toinen merkittävä aukio on Campo San RoccoCampo San Rocco [kartalla], jolla on San Roccan kirkko ja nykyisin myös Leonardo da Vinciä esittelevä museo. Aukiolla, joka on yhteydessä suurempaan Campo di Frariin, on myös Scuola Grande di San Rocca [kartalla], jonka suojissa on viitisenkymmentä Tintoretton mestariteosta, ja Tintoretton töitä on lisää San Roccon kirkossa.

San Polon merkittävin kirkko on Venetsian “hautakirkko”, suuri Basilica dei FrariBasilica dei Frari [kartalla], jonka seinillä on Tizianin töitä.

Näiden kolmen merkittävän aukion lisäksi San Polossa liikkuva voi helposti kiertää neljännen merkittävän aukion kautta. Campo San Tomà [kartalla] on mukava paikka istahtaa terassille, ja siellä voi myös tutustua San Tomàn kirkkoon.

Lisää asiaa Venetsian eri alueista:

Introducing Venice kertoo kaupungin eri alueista

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/05

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti