Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Torino
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Katutaiteilija Piazza Castello -aukiolla
Sen lisäksi, että Piazza Castello -aukiolla tapahtuu kaikenlaista, sen yhteydessä on valtaosa Torinon merkittävimmistä nähtävyyksistä.

Torinon kaupunginosia ja alueita

Valtaosa Torinoon saapuvista näkee ensimmäiseksi Porta Nuova -rautatieaseman [kartalla], jonka viereen lentokenttäbussit tulevat ja jonne pääsee junalla kaikkialta Italiasta ja lähimaista. Porta Nuova on vilkas paikka, jonka metroasemalta pääsee nopeasti etenkin Porta Susan asemalle ja Lingotton kaupunginosaan. Aseman vieressä Via Nizza -kadulla on paljon hotelleja, ja Via Sacchi -kadulta pääsee hyvin raitiovaunulla eri puolille kaupunkia, etenkin kohti Piazza Castelloa.

Porta Nuova -rautatieasemalta eri ilmansuuntiin

Porta Nuova -aseman edestä kulkeva Corso Vittorio Emanuele II on vilkas katu, jonka varrella on paljon kaikenlaista mielenkiintoista elokuvateatterista suklaapuoteihin. Se vie itään kohti jokea ja länteen kohti Porta Susan [kartalla] asemaa. Ennen asemaa tulee vastaan miellyttävä puistokorttelisto, missä sijaitsee Torinon korkeatasoinen ja suosittu nykytaiteen museo [kartalla]. Porta Susan aseman tienoo on vilkas mutta tylsä alue, jolla on paljon uusia rakennuksia ja vilkkaasti liikennöityjä katuja. Siellä ei ole paljon nähtävää, mutta kun sieltä kävelee kohti keskustaa, on Via Cernaia [kartalla] mielenkiintoinen katu bongata holvikaarten alla olevia kauppoja ja kahviloita.

Jos kulkee Porta Nuovalta etelään noin kilometrin, saapuu San Salvatore -kaupunginosaan, jonka pääaukio on Piazza Madama Cristina [kartalla]. Tämä on värikäs kaupunginosa, jossa on paljon kaikenlaisia ruokapaikkoja pizzerioista kebab-paikkoihin, hyviä shoppailumahdollisuuksia ja mukavia katunäkymiä, etenkin Piazza Madama Cristina -aukion tuntumassa.

Jos Porta Nuova -asemalta lähtee kohti pohjoista, tulee heti vastaan pieni Giardino Sambuy -puistikko [kartalla], joka sijaitsee Piazza Carlo Felice -aukion holvikaarten vieressä ja jonka turisti-infosta on hyvä käydä hakemassa kartta. Tämä aukio, joka johtaa kaupungin pääkadulle, on hyvä paikka mennä katettujen pylväskäytävien alla kahville tai syömään, tehdä ostoksia tai maistella suklaata. Sunnuntaisin tänne ilmaantuu antiikkia ja vanhoja kirjoja myyviä kojuja, jotka jatkuvat Via Roma -pääkadulle.

Via Roma -pääkatu

Porta Nuova -rautatieaseman vieressä sijaitsevan Giardino Sambuy -puistikon jälkeen alkaa Via Roma [kartalla], jolla on erityisen hyvin kuuluisten ketjuliikkeiden kauppoja. Se on vilkas pääkatu, jolla voi shoppailla sunnuntaisinkin. Se johtaa kohti Piazza C.L.N. -aukiota, jolta voi siirtyä toiselle keskustan hyvälle shoppailukadulle, Via Lagrangelle [kartalla]. Tämä kävelykatu on hyvä paikka istahtaa terassille, tehdä gourmetostoksia tai mennä kuumuutta tai sadetta pakoon La Rinascente -tavarataloon.

Piazza San Carlo -aukio
Piazza San Carlo -aukio on yksi keskustan monista suurista, vaikutuksen tekevistä aukioista. Täällä on vilkasta aamusta iltaan.

Via Roma johtaa sen liikenteen katkaisevalle Piazza San Carlo -aukiolle [kartalla], joka on yksi keskustan monista suurista, vaikutuksen tekevistä aukioista. Täällä on vilkasta aamusta iltaan mutta tilaa riittää aina, kirkot ovat kauniita ja katettujen pylväskäytävien alla on kaupungin kuuluisimpia kahviloita, joissa vierailu kuuluu ehdottomasti Torinoon suuntautuvaan matkaan.

Via Roma jatkuu Piazza San Carlo -aukion jälkeen entistäkin vilkkaampana [kartalla], ja putiikkeja on alkuosaakin enemmän. Tämä katu on hyvä paikka lähteä katsomaan tunnettujen merkkivaatteiden suuria myymälöitä. On hyvä pitää mielessä, että perjantai-illat ja lauantai-iltapäivät ovat täällä erityisen hektisiä. Väkeä on tungokseen asti myös joka ilta ympäri vuoden niin sanotun passeggiata-iltakävelyn aikaan, joka ajoittuu auringonlaskuun.

Piazza Castello -aukio

Via Roma -katu johtaa Piazza Castello -aukiolle [kartalla], jonka yhteydessä on valtaosa Torinon merkittävimmistä nähtävyyksistä. Sen keskellä oleva Palazzo Madama on kaupungin hienoimpia rakennuksia, jonka sisällä on museo. Kadun toisessa päässä sijaitseva Palazzo Reale on kuninkaallisten palatsi, jonka takana sijaitsee yleisölle avoin puutarha ja jonka sisätiloissa voi tutustua siihen, minkälaisissa puitteissa Savoy-suku aikoinaan eleli. Palazzo Realen vieressä sijaitsee myös lukuisia museoita ja San Giovanni -tuomiokirkko, jossa Torinon kuuluisa käärinliina on silloin tällöin nähtävissä.

Piazza della Repubblic -aukio

Piazza Castellolla sijaitsevan San Giovanni -tuomiokirkon vieressä sijaitsee Rooman valtakunnan ajalta peräisin olevia rakennelmia, joista Porta Palatina on upein. Tämän jälkeen tuleekin vastaan jo Piazza della Repubblica -toriaukio [kartalla], jonka ulkoilmatori on Euroopan suurin ja jonka kauppahalli on sekin mielenkiintoinen vierailupaikka. Aukiota reunustavat edulliset kahvilat ja ravintolat, ja lisää niin kahviloita, ravintoloita kuin nähtävyyksiäkin on aukion eteläpuolella sijaitsevalla Quadrilatero Romano -alueella.

Via Garibaldi
Via Garibaldi -kävelykatua voidaan pitää Quadrilatero Romano -alueen pääkatuna.

Quadrilatero Romano -alue

Piazza della Repubblic -aukion eteläpuolella sijaitseva Quadrilatero Romano on viehättävä alue, jolla on paljon museoita ja jonka pääpaikat ovat Piazza della Consolata -aukion [kartalla] tuntumassa. Sen upea kirkko ja Al Bicerin -kahvila ovat monen vierailulistalla. Alueella on lukuisia museoita, joista MAO eli itämaisen taiteen museo [kartalla] on korkeatasoisin. Näitä varsin hiljaisia sivukatuja on mukava mittailla ajan kanssa milloin tahansa.

Alueen pääkatuna voidaan pitää Via Garibaldi -katua [kartalla], joka johtaa takaisin Piazza Castello -aukiolle. Tämä on vilkas, monipuolinen ja kohtuuhintainen ostoskatu, jonka sivukaduilla on paljon kaikenlaista baareista pitsapaloja myyviin puoteihin. Alue on myös tunnettu yöelämästään, täällä on paljon hyviä ravintoloita, jotka sopivat kaikille kukkaroille, ja kaiken kaikkiaan tämä on keskustan parhaita alueita kenelle tahansa.

Via Po -katu

Quadrilatero Romano -alue on hyvä alue syödä, shoppailla, käydä museoissa ja iltaa viettämässä, mutta samat puuhat onnistuvat myös Via Po -kadulla. Via Po [kartalla] on kaupungin parhaita katuja. Sillä on kauppoja ja kahviloita, ja se johtaa yhdelle keskustan hienoimmista suurista aukioista, Piazza Vittoria Venetolle.

Piazza Vittoria Veneto -aukio

Via Po-katua kulkemalla saavutettava Piazza Vittoria Veneto -aukio [kartalla] on julkisen liikenteen solmukohta, siltä pääsee etenemään Sassi-asemalle Supergan-junalle tai sitten miltei minnepäin keskustaa tai muuta kaupunkia tahansa bussilla tai raitiovaunulla. Aukion ravintolat kuuluvat hinta-laatusuhteeltaan kaupungin parhaisiin. Sillä on hyviä kahviloita, joilla on terassit, ja sen alueella on myös jonkin verran elämää iltaisin. Aukiolla on hyvin tilaa, ja sunnuntaisin sen katettujen pylväskäytävien alle ilmaantuu antiikkia ja keräilytavaraa myyviä kojuja.

Murazzi eli Pon rantapromenadi
Murazzilla eli Pon rantapromenadilla voi käydä kävelyllä päivisin, siltä voi nousta jokiristeilylaivaan ja siltä on hyvät näkymät varsin vähän rakennetuille joenrannoille.

Murazzi eli Pon rantapromenadi

Piazza Vittoria Veneto -aukio sijaitsee Po-joen vieressä, ja Murazzi eli Pon rantapromenadi [kartalla] on hyvä käydä katsastamassa täällä ollessa. Siellä on ihmisiä kävelyllä päivisin, siltä voi nousta jokiristeilylaivaan ja siltä on hyvät näkymät varsin vähän rakennetuille joenrannoille. Rantapromenadi on tunnettu yöelämästään, joka pyörähtää käyntiin iltayhdeksän jälkeen. RantaPromenadi johtaa Parco del Valentino -puistoon [kartalla], joka on keskustan puistoalueista monipuolisin ja suosituin. Täällä voi vierailla keskiaikaisessa kylässä, nähdä kauniita palatseja, istahtaa virvokkeelle tai aterialle, viettää aikaa piknikillä tai muuten vain ruohikolla löhöillen ja vierailla kasvitieteellisessä puutarhassa.

Alueita kauempana pääpaikoilta

Piazza della Repubblican pohjoispuolella on alueita, joille harva turisti eksyy, mutta Corso Giulio Cesare -katu [kartalla] on mielenkiintoinen vierailupaikka. Täällä on vähän varsinaisia nähtävyyksiä, mutta yksi joitain kiinnostava on Turin Eye -kuumailmapallo, joka sijaitsee Via Borgo Dora -kadun varrella [kartalla]. Se vie yläilmoihin ja sieltä saa parhaan kuvan Torinon keskustasta ja siitä, miten lähellä Alppeja kaupunki on. Itse Corso Giulio Cesaren varrella on paljon intialaisten ja afrikkalaisten pitämiä kauppoja, joista saa elintarvikkeita sunnuntaisin ja myöhään illallakin. Eniten sekä näitä että edullisia kebab- ja pitsapaikkoja on Emilia- ja Lauro Rossi -pysäkkien lähistöllä.

Joen toisella puolella ei ole paljon nähtävää, mutta rannalle näkyy Monte dei Cappuccini -kukkula [kartalla], jonka päällä on upea kirkko ja pieni museo, ja sinne kannattaa mahdollisuuksien mukaan kävellä. Joen toisella puolella on paljon vauraiden asuinalueita ja näin ollen suuria taloja. Siellä on myös Stazione di Sassi -asema [kartalla], jolta voi kerran tunnissa nousta ylös Parco della Rimembranza -puistoon, [kartalla], missä vaikutuksen tekevä Basilica di Superga -kirkko sijaitsee.

Muualla keskustan ulkopuolella Lingotto [kartalla] on automuseoineen ja Lingotto-keskuksineen hyvä vierailupaikka, ja se on joillekin myös varteenotettava yöpymispaikka. Täällä Lingotto-keskus, joka on sijoitettu Fiat-tehtaan entisiin halleihin, tarjoaa huvituksia, ravintoloita, kauppoja, hotelleja ja korkeatasoisen, Fiatin magnaatin alullepaneman taidegallerian. Lingottoon pääsee nopeasti keskustasta metrolla.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti