Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Rimini
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Via Amerigo Vespucci
Via Amerigo Vespucci -kadulla on paljon kauppoja, ravintoloita, kahviloita, pelihalleja ja muita huvituksia.

Riminin kaupunginosia ja niiden nähtävyyksiä

Tällä sivulla käymme läpi Riminin merkittävimpiä alueita, nähtävyyksiä ja yleisluonnetta. Osiossa annetaan tietoa etenkin alueista, jotka ovat turistin näkökulmasta olennaisimpia kaupungissa, ja siitä käy ilmi missä parhaat nähtävyydet sijaitsevat ja mitä milläkin alueella on hyvä tehdä.

Stazione di Rimini -rautatieaseman tienoot

Riminin jakaa periaatteessa kahtia rautatie, joka kulkee keskustan kohdalla reilun puolen kilometrin päässä Adrianmeren rannikosta. Ferrovia eli Stazione di Rimini [kartalla] on hyvässä kunnossa oleva rautatieasema, jonka kautta pääsee hyvin etenkin kohti Bolognaa ja Anconaa mutta myös muita paikkoja. Sen vieressä sijaitsee bussiasema, jolta lähtee busseja kohti San Marinoa ja joitain muita kohteita. Aseman edustalta lähtee myös busseja eri puolille Riminiä ja Riccioneen. Liput ovat edullisia, ja ne kannattaa ostaa etukäteen lippukassalla mutta niitä saa bussistakin.

Aseman edustalla oleva Piazzale Battisti -aukio on vilkas paikka, jossa voi nousta paitsi linja-autoihin ja juniin myös taksiin. Sen alueella on pikaruokapaikkoja, ja jos kulkee kohti Corso XXIII Giovanni -katua, tulee vastaan kebabpisteitä ja paikkoja, joissa voi syödä ja juoda edullisesti. Jos haluaa päästä rautatien toiselle puolelle kohti La Marina -ranta-aluetta, voi sinne päästä rautatieaseman vierestä, puiston yhteydestä [kartalla]. Autot kulkevat tästä vielä etelään sijaitsevaa Viale Tripoli -katua [kartalla] pitkin kohti ranta-aluetta. Kolmas radan alituspaikka on Corso XXIII Giovanni -kadulla [kartalla], josta pääsevät vain kävelijät ja pyöräilijät.

La Marina -ranta-alue

La Marina -ranta-alue on Riminin pääpaikka, ja sen varsinainen hotellien ja palveluiden alue keskustassa on viale Tripolin ja maailmanpyörän takia pitkällekin näkyvän huvipursisataman [kartalla] välimaastossa. Tällä alueella on kesällä vilkasta yöt päivät, ja kalleimmat hotellit sijaitsevat yleensä lähellä rantaa.

Paras alue rannan yhteydessä ensimmäiseksi tutustua on Parco Federico Fellini -puiston alue [kartalla], jonka yhteydessä sijaitsee myös turisti-info. Täällä sijaitsee Grand Hotel, johon Fellinin Amacord-elokuva osin sijoitettiin, ja täällä on myös paljon ravintoloita, kahviloita, pelihalleja ja muita huvituksia, kuten myös kauppoja, etenkin Via Amerigo Vespucci -kadulla [kartalla], jota pitkin bussit kohti Riccionea kulkevat. Kadulla on paljon kaikenlaista pitkän matkan varrella, mutta eniten keskitetysti kauppoja ja palveluita on Piazzale Kennedy -aukion [kartalla] alueella mistä Viale Fiume -katua pitkin pääsee nopeasti puistoalueen läpi kohti rautatieasemaa ja vanhaakaupunkia. Hyviä katuja palveluille, ravintoloille ja muulle vastaavalle ovat myös Via Trieste [kartalla], jota pitkin kulkee busseja, kuten myös Viale Tripoli [kartalla], jonka varrella on valintamyymälöitä, edullisia ravintoloita ja paljon hotelleja. Tätä reittiä pitkin kohti kaupunkia menevän on kuitenkin hyvä huomata, että kävellen tätä pitkin kulkeva ajautuu syrjään rautatieasemaa ajatellen. Mutta se on hyvä reitti niille, jotka haluavat pitkän puistoalueen läpi vaeltaa Augustuksen riemukaarelle [kartalla], jolta lähtee vanhankaupungin pääkatu kohti sen pääpaikkoja.

Ranta-alueen pääkadun Vespuccin lisäksi ehdoton tuttavuus on Lungomare [kartalla], rantakatu jolla on baareja, yökerhoja ja kaikenlaista muuta kiinnostavaa. Hiekkaranta on melko leveä, mutta siitä ovat ottaneet omakseen paloja hotellit, jotka päästävät näille alueille yleensä vain asiakkaitaan. Eniten vapaata rantaa on lähellä pohjoisessa siintävää maailmanpyörää ja Faro-majakkaa, jotka ovat Darsena-satama-alueen edustalla, Largo Boscovich -aukion [kartalla] ympäristössä. Tänne kannattaakin suunnata, sillä täällä on kaikenlaista meren elämään kesäisin tutustuttavasta keskuksesta minigolfiin, kalatoriin ja ravintoloihin, joiden joukossa on myös edullisia kahviloita ja pitsapaikkoja.

Lungomare jatkuu aina Riccioneen asti, sinne voi mennä busseilla, myös öisin kesän aikana. Rantaviiva on melko samanlainen monen kilometrin ajan: hotelleja, ravintoloita, pyörien ja välineiden vuokrauspisteitä, pelihalleja, yökerhoja ja lomatunnelmaa, joka Riminin La Marina -alueella vallitsee toukokuun alkupuolelta lokakuun puolivälin paikkeille. Marraskuun alusta huhtikuun alkuun tämä on kuollut alue, eräänlainen aavekaupunki, eikä täällä ole paljon mitään avoinna keskitalvella, joskin eniten toimintaa on odotettavissa talvisinkin Vespucci-kadulla ja Fellini-puiston lähistöllä.

Vanhakaupunki

Riminin varsinainen keskusta alkaa rautatieaseman edustalta, Piazzale Battisti -aukiolta, ja tästä on suurin piirtein samanlainen matka centro storico -vanhaankaupunkiin kuin rannallekin. Reitin voi valita monen joukosta, mutta Riminissä on helppo eksyä ja välimatkat ovat usein pidempiä kuin miltä ne kartalta näyttävät. Riminin turisti-infoista, jonkalainen on myös rautatieaseman edustalla, kannattaa ottaa kartta, jossa näytetään nähtävyyksien ja ravintoloiden sijainteja etenkin vanhassakaupungissa.

Yksi hyvä reitti kulkea kohti vanhaakaupunkia Maria Callas -puiston [kartalla] lisäksi on Corso Giovanni XXIII -katu [kartalla]. Tämä on katu, jolle monet maahanmuuttajat ovat jääneet asumaan ja töihin, ja tällä kadulla ja sen ympäristössä on halpoja kebab- ja pitsapaikkoja ja kauppoja, joista saa myöhäänkin illalla ruokia, juomia ja kaikenlaista tavaraakin. Katu johtaa Piazza Ferrari -aukiolle [kartalla], jonka vieressä on kaupunginmuseo ja ns. kirurgin talo, joissa on hyvä vierailla Riminin antiikin ajoista kiinnostuneiden. Aukiolla on muutama kahvila, joiden terassit ovat hyviä paikkoja etenkin alkuillasta tarkkailla paikallisten touhuja. Täälläkin ympäri vuoden auringonlaskun aikaan ajoittuva passeggiata eli iltakävely on ajankohta, jolloin perheet edelleenkin parhaisiin pukeutuneena tulevat käveleskelemään vanhaankaupunkiin.

Piazza tre Martiri -aukio
Piazza Tre Martiri on kaupungin tyylikkäin aukio. Sen alueella on terasseja, ja etenkin alkuillasta aukion kauniit rakennukset pääsevät parhaiten oikeuksiinsa.

Piazza Ferrarilta on lyhyt matka Piazza Cavour -aukiolle [kartalla], jonka laitamilla on kauniita rakennuksia ja kaikenlaista tutustumisen arvoista. Palazzo del Podestà on kaunis goottilaistyylinen palatsi, joka on kaupungintalo, ja sen vieressä olevassa rakennuksessa on taide- ja valokuvanäyttelyitä. Näitä rakennuksia vastapäätä on vecchia pescheria eli vanha kalatori, jonka laitamilla on illanviettopaikkoja ja jonka kojuissa on antiikkia ja keräilytavaroita kaupan viikonloppuisin. Aukion takana, Piazza Malatesta -aukion [kartalla] ympäristössä sijaitsee Castel Sismondo -linnake, jossa on ohjelmaa kesäisin ja jonka ulkopuolelle ilmaantuu torikojuja pari kertaa viikossa. Aukion ympäristössä on myös ravintoloita, jotka sopivat moniin eri makuihin ja budjetteihin.

Aukiolla olevan on hyvä kiinnittää erityistä huomiota Corso d’Augusto -kävelykatuun, joka kulkee Ponte di Tiberio -sillalta Arco d’Augusto -riemukaarelle. Katu on sillan ja Cavour-aukion välimaastossa kaupungin paras ravintolakatu, ja sen varrella on myös myöhään avoinna olevia baareja ja elokuvateatteri. Katu muuttuu kaupungin ykkösostoskaduksi Cavour-aukion ja Piazza Tre Martiri -aukion välillä [kartalla]. Tämä aukio on kaupungin tyylikkäin. Sen alueella on terasseja, ja etenkin alkuillasta sillä on kuhinaa ja aukion kauniit rakennukset pääsevät tällöin parhaiten oikeuksiinsa. Jos katua jatkaa vielä vähän matkaa, tulee vastaan Arco d’Augusto -riemukaari, jonka takaa alkavat puistoalueet, jotka kesän helteillä voivat tarjota pakopaikan.

Aivan Tre Martiri -aukion vieressä sijaitsee kaupungin ykkösnähtävyys, Tempio Malatestiano [kartalla], ja aivan sen vieressä on hyvin aamusta iltaan avoinna oleva Mercado Coperto eli kauppahalli [kartalla]. Näissä kortteleissa on mukavaa tunnelmaa, täällä on kahviloita ja kaikenlaisia ruokapaikkoja, joissa on kohtuuhinnat, ja kauppahallin ja rautatieaseman väliin jäävät korttelit ovat arkista Riminiä, jolla harvat turistit liikkuvat. Vanhakaupunki ei ole kaikkien kaupungissa vierailevien suosiossa. Siellä kannattaa käydä syömässä, shoppailemassa ja viettämässä iltaa kesäisinkin, mutta se pysyttelee eläväisenä talvisinkin ja tällöin se on lähikortteleineen paras paikka yöpyä kaupungissa.

Borgo San Giulio -kaupunginosa

Ponte di Tiberio -sillan toisella puolella sijaitsee Borgo San Giulio -kaupunginosa, jonne kannattaa lähteä etenkin iltaisin syömään ja katselemaan vähän erilaista tunnelmaa. Täällä on hyviä kalaruokaravintoloita, pizzerioita ja jonkin verran muitakin ravintoloita, ja täällä on luvassa parhaita hinta-laatusuhteita kaupungissa. Pääkatu täällä on Viale Tiberio [kartalla], jonka varrella on paljon hyviä ravintoloita ja myös kauppoja, ja sen poikkikadun, Via San Giulianon varrella on lisää ravintoloita, kirkko ja elokuvateatteri.

Muita alueita

Keskustan ulkopuolella sijaitseva Misano Monte [kartalla] on tyylikäs kaupunginosa, jossa on normaalia parempaa yöelämää ja jonkin verran kauppoja. Alueen pääkatu on Via Roma, ja sen varrelle pääsee esimerkiksi bussilla numero 61.

Rimini on suosittu messu- ja kongressikaupunki, ja Rimini Fiera -messualue [kartalla] sijaitsee jonkin matkan päässä keskustan ulkopuolella. Sinne on helppo päästä tulemalla Riminifiera-asemalle paikallisjunalla tai sitten busseilla 5 tai 10 Fiera-pysäkille.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2015/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti