Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Verona
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Piazza delle Erbe
Piazza delle Erbellä on kojuja, joista saa elintarvikkeita ja matkamuistoja, ja sen laidalla on kahviloita, joiden terassilla on mukava päivisin ottaa jäätelö tai iltaisin syödä tai juoda jotain.

Veronan kaupunginosia ja alueita

Veronan varsinaisen kaupungin alueella asuu reilut 250 000 ihmistä, ja koko Suur-Veronan alueella lähes 800 000. Kaupunkina se on Pohjois-Italian kolmanneksi suurin, ja Venetsian kanssa se kilpailee alueen suurimman turistimagneetin tittelistä.

Veronassa käydään paljon päiväretkellä juuri Venetsiasta ja muualtakin Pohjois-Italiasta. Veronaan matkustetaan myös melkoisesti kaupunkilomalle, joka kestää muutaman päivän tai joka on osa laajempaa Italian-kierrosta. Kaupunkiin tullaan etenkin tutustumaan Romeon ja Julian kotikaupunkiin, kuuntelemaan keskikesällä oopperaa ja nauttimaan tienoon hyvistä ruoista ja juomista.

Piazza Bra

Valtaosa turisteista näkee ensimmäisenä kaupungin vanhoissa osissa Piazza Bran [kartalla], joka on kaupungin keskusaukio. Turistille se tulee tutuksi liikenteen solmukohtana, josta pääsee bussilla, taksilla, kaupunkipyörällä tai kaupunkijunalla muualle. Siellä on myös Arena, amfiteatteri joka keskikesällä on yksi maailman ehdottomasti mieleenpainuvimpia oopperoiden esityspaikkoja.

Piazza Bra on tunnettu lukuisista ravintoloiden terasseista, joille on mukava istahtaa aterialle tai vain juomalle. Terassien ja ravintoloiden joukossa on kaikenlaisia, kunnon ravintoloista jäätelöpaikkoihin. Ravintolat tarjoavat lähinnä paikallisia ruokia, ja niiden asiakaskunnan muodostavat pääasiallisesti mutta eivät pelkästään turistit. Hintataso on kaupungin korkeimpia mutta ei mitenkään erityisen korkea, ja täällä on parasta tunnelmaa maaliskuulta marraskuulle. Aukiolta voi ottaa käyttöönsä kaupunkipyörän, nousta kaupunkijunan kyytiin ja siirtyä bussilla, taksilla tai kävellen nopeasti kohti rautatieasemaa tai syvemmälle kaupungin vanhojen osien kortteleihin.

Piazza Bralta kohti Piazza delle Erbeä kulkee Via MazziniVia Mazzini, kaupungin pääasiallinen kauppakatu. Kävelykadun varrella on kaikenlaisia putiikkeja, jotka myyvät etenkin muodikkaita vaatteita, ja se on melko hektinen paikka tehdä ostoksia etenkin viikonloppuiltapäivisin ja arkisin siestan jälkeen, alkaen noin klo 17. Turistit ja paikalliset viihtyvät kadulla hyvin, ja katua pitkin pääsee Piazza delle Erbelle, jonka ympäristössä on kaupungin suurin keskittymä nähtävää.

Piazza delle Erbe

Piazza delle Erbellä [kartalla] on kojuja, joista saa elintarvikkeita ja matkamuistoja, ja sen laidalla on kahviloita, joiden terassilla on mukava päivisin ottaa jäätelö tai iltaisin syödä tai juoda jotain. Aukion laitamien palatsit ovat merkittäviä ja kauniita, ja niihin on hyvä ainakin jonkin verran tutustua. Aukiolla on kuuluisa Madonna Verona -suihkulähde, erilaisia patsaita, putiikkeja ja paljon vilinää aamusta iltaan.

Piazza delle Erbeltä lähtevä Via Cappello on kaupungin tunnetuimpia ja merkittävimpiä katuja. Tämä kauniille San Fermo Maggiore -kirkolle [kartalla] ja joenrannalle johtava katu on mielenkiintoinen kaupoiltaan ja ravintoloiltaan, ja sen varrella on yksi suurimmista turistimagneeteista, Julian talo. Pian tämän kadun turistimagneetin jälkeen Via Cappello muuttuu Via Leone -nimiseksi. Sen ympäristössä voi tutustua Porta Leoni -porttiin ja Rooman valtakunnan aikaisiin kaivauksiin. Piazza delle Erbelle palattuaan voi vielä tutustua muuhun aukion lähistön antiin, johon kuuluu Piazza dei Signori.

Piazza dei Signori

Piazza delle Erben takana sijaitsee toinen, laajempi ja lähes poikkeuksetta rauhallisempi aukio kuin vilkas naapurinsa, Piazza dei SignoriPiazza dei Signori [kartalla]. Aukiolla on kyllä kaikenlaista mielenilmauksista turistilaumoihin, jotka tutustuvat sen nähtävyyksiin oppaan johdolla. Sen alueella ja liepeillä on kuitenkin yleensä miellyttävän harras tunnelma, jota sävyttävät julkisivuiltaan yksityiskohtaiset palatsit ja lähistön nähtävyydet.

Aukion keskellä on suuri Danten patsas, jonka mukaan aukiota aina silloin tällöin edelleenkin kutsutaan. Aukion huomattavin maamerkki on kuitenkin Palazzo degli Scaligeri, Scaliger-suvun keskiajalta peräisin oleva asuinpalatsi. Sen yhteydessä on muitakin mielenkiintoisia rakennelmia, kuten Loggia del Consiglio, jonka kaaria on mukava ihailla. Mielenkiintoinen on myös Palazzo del Capitano, jonka suojissa niin sanotussa Scavi Scaligeri -tilassa on valokuvia esittelevä museo. Täällä ollessa kannattaa myös mennä Palazzo del Capitanon takana olevalle Corte del Mercato Vecchio -aukiolle [kartalla], jonka kauniit Scala della RagioneScala della Ragione -portaat on hyvä katsastaa.

Corso Porta Borsari
Porta Borsari on putiikkeineen ja etenkin ravintoloineen mieleenpainuva kävelykatu.

Muita vanhan keskustan katuja ja aukioita

Piazza delle Erbellä kohtaavat kadut nimeltään Corso Porta Borsari ja Corso Sant’Anastasia, ja ne ovat putiikkeineen ja etenkin Porta Borsari myös ravintoloineen mieleenpainuvia kävelykatuja. Sant’Anastasian kirkko tulee vastaan lähellä joenrantaa, ja tästä on lyhyt matka Duomolle eli katedraalille [kartalla] ja Ponte Pietra -sillalle [kartalla], jonka tuntumassa on kaupungin parasta jokirantatunnelmaa. Corso Porta Borsarin päässä puolestaan on Rooman valtakunnan aikainen portti, jonka vieressä olevalla terassilla on mukava nauttia kadun tunnelmasta. Aivan sen vieressä, Corso Cavourin päässä, sijaitsevat antiikin ajalta peräisin oleva Arco dei Gavi -portti ja keskiaikainen Castelvecchio-linnake [kartalla], joka nykyisin toimii taidemuseona.

Joen toisella puolella

Castelvecchio-linnakkeella on mukava viettää aikaa, ja sen kohokohtiin kuuluu Ponte ScaligeroPonte Scaligero -silta, jolta on mukavat näkymät joelle. Siltaa pitkin pääsee joen toiselle puolelle, missä ei kuitenkaan ole paljon nähtävää. Siellä tulee pian sillan jälkeen vastaan lapsiperheiden suosiota nauttiva ArsenaleGiardini Pubblici Arsenale-puisto, joka on hyvä paikka hengähtää hetken. Puistossa pidetään lokakuun puolivälistä marraskuun alkuun päivittäiset, perheen pienimmille osoitetut festivaalit, ja siellä on ajoittain muitakin tapahtumia.

Arsenalen puistolta on jonkin verran matkaa San Zeno Maggiore -kirkolle [kartalla], jonne pääsee nopeimmin kävelemällä Castelvecchio-linnakkeelta joenrantaa pitkin. Tämän kauniin kirkon edustalla olevalla aukiolla on mukavaa tunnelmaa alkuillasta, ja vaikka kirkon sisään ei menisikään, kannattaa sen ulkopuolella mahdollisuuksien mukaan ainakin käväistä. Hyvä ajankohta vierailla siellä on sunnuntaiaamuisin, jolloin kirkon edessä pidetään antiikki- ja keräilytavaramarkkinat.

Castel San Pietro
Castel San Pietro -linnake Veronettan kaupunginosassa.

Veronettan kaupunginosa

San Fermo Maggiore -kirkon luona voi ylittää Ponte Navi -sillan [kartalla], vähän tästä pohjoiseen Ponte Nuovon ja tuomiokirkon vierestä Ponte Pietran, ja ne vievät Adigejoen yli Veronettan kaupunginosaan.

Veronettassa on jonkin verran nähtävää etenkin Ponte Pietra -sillan tuntumassa, kuten arkeologinen museo ja Rooman valtakunnan aikainen amfiteatteri [kartalla], jossa kesäisin on esityksiä. Arkeologisen museon vieressä on myös Museo Africano ja niiden yläpuolella Castel San Pietro -linnake. Veronetan muissa osissa on Giardino Giusti -puistoalue [kartalla] ja muutama kaunis kirkko. Castel San Pietrolta on erinomaiset näkymät yli vanhan keskustan, ja sinne voi kiivetä nopeasti itsekseen tai nousta funikulaarilla, joka uusittiin syksyllä 2016.

Veronetta on hyvä tienoo hotellille, sillä siellä on rauhallista mutta palveluita on kaupoista ravintoloihin, ja sinne voi iltaisin lähteä syömäänkin. Ravintoloita ja kahviloita on etenkin joenrantakadun varrella ja Piazza San Tomaso -aukion [kartalla] tuntumassa, joka onkin kaupunginosan miellyttävimpiä paikkoja. Veronettaan voi kävellä melko nopeasti Piazza delle Erbeltä, mutta sinne voi vaivattomimmin siirtyä bussilla Piazza Bralta tai San Fermo Maggiore -kirkon vieressä olevalta pysäkiltä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti