Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Bologna
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Piazza VIII Agosto
Piazza VIII Agosto -aukilla on perjantaisin ja lauantaisin mielenkiintoiset antiikkimarkkinat ja kirpputori.

Bolognan kaupunginosia ja alueita

Bologna on Emilia-Romagna -alueen pääkaupunki ja suurin kaupunki, jossa tätä nykyä asuu noin 400 000 asukasta. Koko Suur-Bolognan alueella asuu noin miljoona ihmistä, mikä tekee siitä Italian 7:nneksi suurimman kaupunkialueen. Bolognan alue on ollut asutettuna pitkään, jo ainakin 3000 vuoden ajan.

Bologna on jo miltei tuhannen vuoden ajan ollut tunnettu yliopistostaan, joka edelleenkin elävöittää keskustan katuja melkoisesti. Se on myös koko Italian suurimpia kulttuuri- ja taidekeskuksia, jossa on erinomaisia konsertteja ja museoita. Vaikka Bologna on suuri kaupunki, on kaikki merkittävä turistin onneksi pienellä alueella, eikä ydinkeskustasta juurikaan ole syytä lähteä seikkailemaan kaupungin laitamille. Julkisia kulkuneuvoja ei Bolognassa tästä syystä yleensä tarvitse, ja linja-auto tai taksi on välttämätön oikeastaan vain lentokenttämatkoilla.

Bologna Centrale – Päärautatieaseman edustalta kohti keskusaukioita

Bolognan Centrale eli Bolognan päärautatieasema [kartalla] tulee Bolognaan suuntaaville yleensä ensimmäiseksi tutuksi. Se on Italian vilkkaimpia ja myös tunnetuimpia, sillä se oli vuonna 1980 fasistien suuren pommi-iskun kohteena. Isku onkin jäänyt sodanjälkeisen Italian pahimmaksi, ja aseman edessä on lasinen taideteos, joka muistaa niitä 84 ihmistä, jotka iskussa saivat surmansa.

Aseman tienoo on vilkas paikka. Siellä ei juuri ole palveluita, kuten kahvilaa tai ravintolaa, ja siltä kannattaa heti siirtyä Piazza XX Settembre -aukion yli kohti Via dell’Indipendenzaa, joka on kaupungin pääkadun maineessa. Katu johtaa kohti vanhoja kortteleita, ja heti sen vasemmalla puolella on hivenen rauhaton ja likainen Parco della Montagnola, jossa voi piipahtaa katsastamassa Rooman valtakunnan aikaisia raunioita. Heti sen jälkeen tulee vastaan laaja Piazza VIII Agosto [kartalla], jolla perjantaisin ja lauantaisin on mielenkiintoiset antiikkimarkkinat ja kirpputori.

Via dell’Indipendenza -katu

Via dell’Indipendenza ei ole kovin vilkasliikenteinen katu, sillä osa siitä on nykyään autoton. Katu tutustuttaa heti yhteen Bolognan merkittävimmistä piirteistä, joka on katetut pylväskäytävät (portico)katetut pylväskäytävät (portico), joita on kaupungissa nykyään 38 kilometrin verran. Kadun varrella on paljon kahviloita, pikaruokapaikkoja ja pisteitä, joista saa nopeasti suolaisia tai makeita paloja. Piazza Maggiorea kohti kulkiessa vastaan tulee entistä enemmän liikkeitä, samoin kuin Metropolitana-kirkko ja keskiaikaa esittelevä museo.

Pääaukioitten ympäristö – Via Rizzoli ja Via Ugo Bassi

Kaupungin pääaukiona pidetään Piazza MaggioreaPiazza Maggiorea [kartalla], mutta itse asiassa vastaan tulee ensimmäiseksi Piazza del NettunoPiazza del Nettuno, joka on reunustaa Via Rizzolia. Palazzo Podestà seisoo kahden aukion välissä, ja siellä on syytä käydä hakemassa kartta ja muutakin tietoa turisti-infosta. Via Rizzoli johtaa ohi Quadrilateron kohti kahta jäljellä olevaa tornia ja yliopiston kortteleita. Piazza Maggiorella on mukava viettää ainakin jonkin aikaa, ja täällä jos missä on hyvä päästä käsiksi kaupungin sykkeeseen. Kahvit ovat aukiolla vähän normaalia kalliimpia, mutta tunnelmaa riittää, ja kunhan aukiolla on aikansa ollut, voi siirtyä kohti muita katuja ja aukioita.

Jos lähtee kävelemään torneista poispäin, pitkin Via Ugo Bassia, on luvassa paljon uusia taloja ja kauppoja, samoin kuin ravintoloita ja kaupungin keskustan kauppahalli, Mercato Delle Erbe. Suomalaista eivät uudet korttelit sykähdytä ollenkaan samalla tavalla kuin aukion toisella puolella olevat vanhat korttelit, mutta täällä on paljon ravintoloita ja baareja. Täälläpäin on hyvä myös shoppailla, etenkin vaatteita ja elintarvikkeita, joita kumpiakin on juuri kauppahallin ympäristössä. Koko tämän uuden alueen keskus on Piazza Roosevelt [kartalla], jonka lähiympäristössä on kaupungin merkittävimpiä ostoskatuja ja paljon hyviä ravintoloita.

Piazza Galvani
Piazza Galvani, jonka ympäristössä paljon merkittävää nähtävää, kuten kirkkoja, museoita ja Euroopan ensimmäisen yliopiston (Archiginnasio) tilat.

Quadrilatero-korttelisto

Jos lähtee pitkin Via Rizzolia kävelemään kohti kahta tornia (Le Due Torre), saapuu pian Piazza Porta Ravegnana -aukiolle, jonka toisella puolella ovat yliopiston korttelit, toisella niin sanottu Quadrilatero-korttelisto [kartalla] ]. Quadrilatero on parasta Bolognaa, ja sen pääkatuihin kuuluvat ravintoloistaan ja ruokakaupoistaan tunnetut Via Drapperie, Via Clavature ja Via degli Orefici. Sen kapeat kujat suorastaan kutsuvat sinne umpimähkään kävelemään, ja sen monet kadut ovat erinomaisia ravintoloiltaan ja ruokakaupoiltaan.

Nähtävää on monenmoista, museoista anatomiseen teatteriin ja kirkkoihin, mutta monille riittää vain kujilla kävely ja kaikenlaisen bongailu. Kulkua kannattaa jatkaa ulos Quadrilaterosta kohti etelää, missä on Piazza Galvanin [kartalla] ympäristössä paljon merkittävää nähtävää, kuten kirkkoja, museoita ja Euroopan ensimmäisen yliopiston (ArchiginnasioArchiginnasio) tilat, joissa sijaitsevat arkeologinen museo ja anatominen teatteri (Teatro Anatomico). Näiden rakennusten takana, Via Farinin varrella, on myös yksi keskustan ainoita kauppakeskusmaisia ostospaikkoja, Galleria Cavour, joka on niin miehille kuin naisillekin varsinainen muodin mekka.

Kohti yliopistokorttelistoa

Piazza di Porta Ravegnana -aukiolla [kartalla] on kaksi merkittävää tornia eli Le Due Torri, joista AsinelliAsinelli tarjoaa parhaat näkymät ympäri kaupungin, mutta sinne on kiivettävä noin 500 raskasta askelmaa. Aukiolta lähtevät kadut ovat merkittäviä, ja niistä Via Santo Stefano, Strada Maggiore ja Via San Vitale ovat kaikki hyviä kaupoiltaan, kahviloiltaan ja ravintoloiltaan.

Yliopiston päärakennuksia ja muuta alueen päätarjontaa kohti aukiolta pääsee parhaiten pitkin Via Zambonia, joka on baareillaan ja monipuolisilla kaupoillaan yksi keskustan nuorekkaimpia ja nykyaikaisimpia katuja. Se vie yliopistoalueen aloittavalle Piazza Verdille [kartalla], jonka laidalla on Palazzo Poggi, yliopiston päärakennus ja myös erinomainen paikka mennä museoon. Täällä sijaitsee myös Teatro Comunale, oopperatalo ja konserttisali, joka tunnetaan kautta Italian siitä, että se oli Italian ensimmäinen Wagnerin oopperoita esittänyt konserttitalo.

Bolognan mielenkiintoisimpia baareja ja ruokapaikkoja löytyy melkoisesti aukion lähistöltä, etenkin oopperatalon takaa. Via delle Belle Arti [kartalla] on baareiltaan, kahviloiltaan ja ravintoloiltaan monipuolinen katu, jonka sivukaduista etenkin Via Mascarella on yöelämän keskuksia. Tämä on päivisin opiskelijoiden hallitsemaa aluetta, jolla on avoinna lähinnä kahviloita ja pitsapaikkoja, mutta illalla monet kahvilat muuttuvat baareiksi ja jazzklubit heräilevät henkiin.

Ydinkeskustan muita osia

Bolognan ydinkeskusta, johon kuuluu sekä vanhoja keskiaikaisia kortteleita että melko uusia taloja, ei ole suuren suuri pääosiltaan, mutta se jatkuu kyllä melko kauas. Kehätie ympäröi keskustaa, ja sen laitamilla on jonkin verran mielenkiintoisia vierailupaikkoja, joista Margheritan puistoalue [kartalla] (Porta Castiglione) on etenkin lapsiperheille ehdoton vierailukohde.

Ydinkeskustan ulkopuolella

Ydinkeskustan ulkopuolella ei ole paljon merkittävää nähtävää, ja monet Bolognassa lomailevat käyvät mieluummin päiväretkellä kaupunkia ympäröivissä, toinen toistaan upeammissa kaupungeissa kuin lähtevät seikkailemaan keskustan ulkopuolelle.

Keskustan ulkopuolella, lentoaseman lähellä on hyvä uimala [kartalla], ja sen vieressä on mielenkiintoinen museo, Museo Ducati [kartalla]. Sinne ikävä kyllä nykyisin pääsee vain ilmoittautumalla etukäteen verkkosivujen kautta, mutta moottoripyöräilystä kiinnostuneet tietävät, että moottoripyörä Ducatin päämaja ja tehdas ovat Bolognassa.

Bolognan laitaosien suosituin ja merkittävin nähtävyys sijaitsee noin 3,5 kilometrin päässä pääaukioista ja on nimeltään Santuario Madonna di San Luca [kartalla]. Tämä kirkko on kuuluisa taulusta, jonka väitetään olevan itse evankeliumin kirjoittajan Luukkaan maalaama, ja sen portiikki eli katettu pylväskäytävä on maailman pisin katettu pylväskäytävä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Paras Bolognan "esittelyteos" on minulle ollut: John Grishamin romaani. "Armahdus". Kirjan sankari seikkailee Bolognassa ja kirjailija maalaa samalla hänen ynpäristöään, että tuntuu, kuin olisi itse käymässä Italiassa. (Wsoy 2005) (the Broker. Belfry Holdins Inc. 2005)

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti