Booking.com
Via Alessandro Scarlatti -kävelykatu
Via Alessandro Scarlatti on suosittu kävelykatu Vomeron alueella.

Napolin kaupunginosia ja alueita

Napolin metropolin alueella asuu on reilut neljä miljoonaa ihmistä, mikä tekee siitä Italian kolmanneksi suurimman urbaanin keskuksen, Euroopan unionin kahdeksanneksi suurimman ja myös yhden Välimeren alueen suurimmista kaupungeista. Itse Napolissa asuu noin miljoona ihmistä, ja kaupungin luonnetta kuvaa hyvin se, että tiheään asutussa Italiassa Napoli on sen suurista kaupungeista tiheimmin asutettu.

Piazza Garibaldi -aukion ympäristö

Jos matkustaja saapuu Napoliin muulla keinolla kuin vesiteitse, näkee hän ensimmäisenä vilkkaan ja laajan Piazza Garibaldi -aukion, joka vie kohti centro storico -vanhaakaupunkia Via Mancini -kadun kautta. Alue on rauhaton aamusta iltaan, mutta iltaisin se hiljenee, joskaan tällöinkään siellä ei ole mukava käveleskellä, paitsi jos etsii myöhään avoinna olevia kioskeja, kauppoja ja pikaruokapisteitä. Eksotiikkaa Piazza Garibaldin ja sitä jatkavan Via Mancinin alueella on enemmän kuin muissa keskustan uusissa osissa. Täällä on paljon kiinalaisten ja afrikkalaisten pitämiä kauppoja, joista saa kaikenlaista elektroniikkakrääsästä eksoottisiin elintarvikkeisiin. Alueella on paljon hotelleja, jotka ovat yleensä kaupungin edullisimmasta päästä, mutta täältä ei ole mukava kävellä öisin centro storicoon saati metroasemalle, eikä yöelämän ystävien välttämättä kannata majoittua tänne.

Alueet Piazza Garibaldin liepeillä ovat merkittäviä turistillekin, sillä täältä on hyvät liikenneyhteydet muualle kaupunkiin ja päiväretkille ja täällä on kaikenlaista värikästä. Porta Nolanan ympäristö Piazza Garibaldin ohitse kulkevan corso Garibaldin varrella on kätevä, sillä Circumvesuviana-paikallisrautatieasemalta pääsee Pompeijiin ja Sorrentoon. Täällä on myös hyvä mereneläviin keskittynyt Mercato di Porta Nolana -markkinapaikka, jossa on muunkinlaisia kauppoja ja jossa junaa odotellessa on hyvä käydä kävelyllä. Jos lähtee pitkin Via Nolanaa kohti centro storicoa, tulee vastaan hyvin värikkäitä katunäkymiä, joiden varrella on kahviloita ja ruokapaikkoja ja ihmisiä kaikkialta maailmasta.

Via Nolana vie Corso Umberto I:lle, joka on keskustan tämän puolen pääostoskatuja, mutta se on aivan uskomattoman tukossa etenkin alkuillasta, sen varrella on aina liikaa ihmisiä ja sen ylittäminen on hankalaa. Kadun varrella on paljon kahviloita ja liikkeitä, joista saa etenkin muotia, matkalaukkuja ja kenkiä.

Forcella

Turistillekin erinomainen tienoo täällä Corso Umberto I:n varrella niin sanotussa Forcella-kaupunginosassa on Via Colletta Pietron risteyksessä, jossa valtaosa Napolissa vierailevista käy ainakin kerran. Täällä nimittäin sijaitsee Da Michele (Via Cesare Sersale 1-3), yksi maailman kuuluisimmista pizzerioista, jossa voi syödä ylittämätöntä pitsaa muutamalla eurolla. Samalla kadulla on muitakin pizzerioita ja ravintoloita, ja tästä on hyvä jatkaa aina vilkasta Vico della Pace -katua pitkin kohti Spaccanapolia ja centro storico -kaupunginosan sydäntä.

Spaccanapoli on yksi kahdesta kaupunginosan varsinaisesta pääkadusta, joskaan tämä ei ole sen oikea nimi, mutta kadulle saapuva huomaa kyllä heti päässeensä perille. Toinen pääkatu on seuraava katu, Via dei Tribunali, joka on ehkä enemmän alueen pääkatu kuin Spaccanapoli. Kummankin varrelta on hyvä ostaa elintarvikkeita ja juomia, ja pitsat ovat kummallakin kadulla erinomaisia. Kahviloita on kummallakin kadulla, samoin kuin baareja, joissa voi hörpätä hyvän paikallisen A-oluen vahvuisen Peroni-oluen tai paikallista viiniä. Kadut ovat vilkkaita aamukymmenestä aina iltakahdeksaan, jonka jälkeen kadut hyvin nopeasti tyhjenevät. Ravintolat ovat tähän aikaan jo avoinna illalliselle, mutta paikalliset, jotka ovat ravintoloiden pääasiakkaita miltei kaikissa kaupungin ravintoloissa, alkavat valua illalliselle vasta iltayhdeksän jälkeen.

Centro storico

Centro storicon alueella on kaikenlaista sisuksistaan upeista kirkoista kaikenlaisiin putiikkeihin, eikä sen alueelta niin halutessaan tarvitse loman aikana poistua. Kujia ja tutkittavaa riittää. Via Duomo on yksi harvoista kaduista, joilla on paljon liikennettä. Sen varrella on hyviä putiikkeja ja tietenkin Duomo, Napolin tuomiokirkko, jossa seurataan ihmettä jokaisen toukokuun ensimmäisenä lauantaina, syyskuun 19. ja joulukuun 16. päivänä. Duomon ympäristössä on muitakin kirkkoja ja melkoisesti tutkittavaa.

Centro storico hiljenee iltaisin suurelta osin, mutta eniten toimintaa on ilta-aikaankin Spaccanapolin ja Via dei Tribunalin päässä, missä on Piazza Dante -aukio. Täällä on yliopisto ja nuoret opiskelijat pitävät kortteleita eläväisinä ympäri vuoden, aina pikkutunneille asti.

Piazza Dante
Centro storico hiljenee iltaisin suurelta osin, mutta eniten toimintaa on ilta-aikaankin Spaccanapolin ja Via dei Tribunalin päässä, missä on kuvan Piazza Dante -aukio.

Piazza Bellini on centro storicon pääasiallinen juhlimispaikka, ja iltakymmenen jälkeen täällä on erityisen paljon musiikkia ja ilonpitoa, joskin jo alkuillasta viiden jälkeen siellä on myös ihmisiä tungokseen asti. Lisää toimintaa iltaisinkin on Piazza Danten ympäristössä. Aukio on tunnettu metroasemastaan ja kirjakaupoistaan, ja täältä pääsee nopeasti kulkemaan kohti muita turistien suosimia paikkoja.

La Sanita

Jos Piazza Dantelta lähtee poispäin merestä, saapuu pian arkeologiselle museolle, joka on Piazza Museo -metroaseman vieressä oleva suosittu nähtävyys. Lähellä sitä on MADRE (Via Settembrini 79) eli nykytaiteen museo. Täältä pääsee nopeasti kohti La Sanita -kaupunginosaa (Rione Sanità), jonka elokuvaohjaaja Vittorio de Sica jo 1940-luvulla teki tunnetuksi. Tämä turistien vähälle huomiolle jättämä keskeinen korttelisto on värikäs alue aivan Via Foria -kadun vieressä. Se sijaitsee Via Vergini -kadun ympärillä ja siellä on paljon värikästä elämää ja kauppoja, jotka myyvät elintarvikkeita ja arkisia tuotteita. Täältä voi vielä jatkaa kohti Orto botanico -kasvitieteellistä puutarhaa, joka on Via Forian varrella, samoin kuin kohti Capodimontea, jossa on palatsi, puutarha ja San Gennaron katakombit.

Quartieri Spagnoli

Jos Piazza Dantelta lähtee pitkin Via Toledoa kohti merta, saa nähdä hienoja kauppoja tämän kaupungin pääshoppailukadun maineessa olevan reitin varrella. Vastaan tulee paljon uutta, sillä aivan parina viime vuotena niin Piazza Dante kuin Piazza Caritakin ovat uuden metrolinjan takia ehostautuneet jonkin verran.

Via Toledon vieressä, poispäin centro storicosta katsottuna, on Quartieri Spagnoli eli espanjalainen korttelisto, jossa on värikäs La Pignasecca -markkinapaikka. Täällä on jälleen kerran aitoa paikallisväriä, paikalliset ovat uteliaita ja ystävällisiä, ja täällä voi niin halutessaan olla hyvinkin sosiaalinen. Kaupan on paljon kaikenlaista, kauppakadut jatkuvat Montesanton puolelle ja pitkään Napolissa viihtyvien kannattaa viettää täällä ainakin Via Pignaseccan varrella aikaa. Montesanton rautatieasema on hyödyllinen tuttavuus, sillä sieltä pääsee funikulaarilla nousemaan ylös Vomeroon, samoin kuin paikallisjunille Pozzuoliin ja muuallekin.

Vomero

Vomero on mäen päällä oleva mukava kaupunginosa, joka on laaja ja huomattavasti rauhallisempi kuin centro storico ja jopa seesteisen oloinen Quartieri Spagnoliin nähden. Vomerossa voi käydä Villa Floridianan ympärillä olevassa puistossa, San Elmon linnassa ja Museo Nazionale di San Martinossa, joka on täynnä kuuluisten taiteilijoiden tauluja. Täältä on upeat näkymät Napolin keskustaan, ja shoppailu on täällä väljissä oloissa mukavaa.

Pozzuoli
Pozzuolissa voi tutustua myös roomanaikaisen markkinapaikkan jäänteisiin.

Pozzuoli

Montesanton asemalta pääsee hyvin junalla Pozzuoliin, muinaiseen Puteoliin, joka on noin 10 kilometrin päässä keskustasta. Täällä on mahdollisuus katsella sataman vilkasta kalakauppaa aamuisin, syödä hyviä kalaruokia, viettää aikaa Lungomare-rantapromenadeilla ja harrastaa. Pozzuolissa voi kylpeä termaalikylpylässä ja sukeltaa, ja lisäksi sieltä on erinomaiset yhteydet Ischian ja Procidan saarille, jotka ovat aktiivimatkailijoiden paratiiseja.

Chiaia

Montesanton asemalta pääsee nopeasti kävellen kohti Chiaia-kaupunginosaa, joka on hienostokaupunginosa ja kaupungin tyylikkäimpiä shoppailupaikkoja. Sen vieressä on Piazza Plebiscito -aukio, turistien ja iltakävelyllä olevien paikallisten suosima vaikutuksen tekevä paikka, jossa viimeistäänkin tietää olevansa matkoilla normaalia merkittävämmässä kaupungissa. Rakennukset aukion ympärillä ja liepeillä tekevät vaikutuksen, ja jos tästä kävelee kohti Piazza del Municipio -aukiota, on luvassa lisää monumentaalista nähtävää.

Täällä sijaitseva Galleria Umberto I on varsin tyylikäs kauppakeskus, joka tuo mieleen Milanon pääaukion laidalla olevan samanlaisen mutta huomattavasti suositumman ostoskeskuksen. Sen vieressä on San Carlon oopperatalo, joka vuodesta 1737 on kohauttanut koko Italiaa korkeatasoisilla esityksillään ja jonka yleisö ei kriittisyydessään jää Milanon La Scalan yleisöstä jälkeen. Oopperan vieressä on vielä Castel Nuovo -linna, jonka suojissa on hyvä museo, sen vieressä on miellyttävä puisto ja linnakkeen ulkopuolelta voi nousta kiertoajelubusseihin, joita täältä lähtee tiuhaan tahtiin nähtävyyksiä kiertämään.

Piazza Plebiscito -aukion laidalla oleva Caffe Gambrinus on kaupungin hienoin kahvila, jossa turistit käyvät nauttimassa tunnelmasta. Sen vierestä kulkee Via Chiaia, kävelykatu, jonka varrella on yksi parhaista kokoelmista tyylikkäitä putiikkeja koko kaupungissa. Se johtaa Via Santa Caterina -kadulle, joka jatkuu samantyylisenä ja saapuu sitten Piazza dei Martiri -aukiolle, joka on muotitietoisen nuorison pääasiallinen temmellyspaikka kaupungissa . Täällä on tyylikkäitä liikkeitä, viinibaareja ja trendikkäitä drinkkipaikkoja, joista monet ovat avoinna pikkutunneille. Aukiolta on lyhyt matka alueen joukkoliikenteen solmukohtaan, Piazza Vittorio -aukiolle, jolta pääsee bussilla takaisin kohti Piazza Garibaldia ja muihinkin kaupunginosiin.

Santa Lucia

Chiaian vieressä sijaitsee Santa Lucian kaupunginosa, joka on kaupungin hienoimpia ja jossa on paljon korkeatasoisia hotelleja ja eräitä koko kaupungin parhaita ravintoloita. Sen edessä sijaitsee Molo Beverello -matkustajasatama, mistä lautat ja katamaraanit lähtevät kohti saaria ja Sorrentoa. Täältä pääsee hyvin niin Caprille, Ischiaan kuin Procidaankin.

Lungomare
Lungomare on kolmen kilometrin mittainen rantabulevardi, jolla paikalliset viettävät aikaa.

Santa Lucian rannoilla kulkee Lungomare, rantabulevardi, joka alkaa jo matkustajasataman liepeillä mutta joka vasta mutkan jälkeen, Castel dell'Ovo -linnakkeen edessä, pääsee oikeuksiinsa. Tämä kolmen kilometrin mittainen rantabulevardi on osin autoilta suljettu. Sen kaupunginpuolta reunustavat hienot hotellit ja asuintalot, mutta sen merenpuolella paikallisten koko kirjo ui, kalastelee, kuhertelee ja viettää muuten aikaa.

Lungomaren suosituin kohta on Castel dell'Ovo -linnakkeen tienoilla, mutta rantapromenadi on suosittu paikka aina Piazza Vittorialle asti. Täällä on erityisen hienoa alkuiltaisin, jolloin kaupunki hämärtyy ja valot syttyvät.

Mergellina

Lungomare jatkuu ohi Piazza Vittorian ja villa Comunale -puiston kohti Mergellinaa, joka on parhaita venelaituripaikkoja kaupungissa. Tänne on pitkä kävelymatka mutta metro heittää melko nopeasti keskustasta tänne ja tulevat tänne bussitkin. Mergellinan paras paikka on sen veneranta, josta voi nousta risteilyllekin, mutta Mergellinassa on hyviä ravintoloita ja kahviloita myös.

Mergellinan takana ennen Pozzuolia ei ole turistille paljoa nähtävää, lukuun ottamatta Fuorigrotta-kaupunginosan San Paolo -stadionia. Stadion on Napolin jalkapallojoukkueen kotistadion, ja tänne voi saapua katsomaan Italian Serie A:n ja joinain vuosina myös Euroopan liigojen otteluita.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/12

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti