Aiheeseen liittyvää: Lisää valokuvia
Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Napoli
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Forcella
Forcella on Piazza Mancinin ja Via Duomon välimaastossa, ja se on alue, jolla on aina paikallisväriä enemmän kuin vierailijoita. Harvat turistit kiertelevät kaupunginosan kujilla.

Napolin kaupunginosia ja alueita

Napolin metropolin alueella asuu reilut neljä miljoonaa ihmistä, mikä tekee siitä Italian kolmanneksi suurimman ja Euroopan unionin kahdeksanneksi suurimman kaupunkialueen. Itse Napolissa asuu noin miljoona ihmistä, ja kaupungin luonnetta kuvaa hyvin se, että tiheään asutussa Italiassa Napoli on sen suurista kaupungeista tiheimmin asutettu.

Kaupungin yleisluonteesta

Napolin ongelmat, joihin ovat liittyneet oleellisena osana paikallinen mafia (Camorra), ovat tunnettuja ja jatkuvat edelleen. Mafian osuus on usein tullut näkyviin roskien takia, sillä he hallitsevat roskienkeräystä ja ajoittain osat Napolin keskustasta ovat olleet roskia täynnä. Itse mafia on aktiivinen Napolissa ja etenkin sen ympäristössä, ja aiheestahan on tehty kuuluisa elokuva, Gomorra. Camorra on Napolissa keskittynyt Forcella-kaupunginosaan, jossa siihen ei kuitenkaan tavallinen matkailija millään tavalla törmää. Alue, jolla mafia hallitsee, on Scampia, jonka pahamaineinen asuinkompleksi, Vele di Scampia, on tärkeässä osassa myös Gomorra-elokuvassa.

Ajoittaiset roskienkeruuseen liittyvät ongelmat vähenivät vuoden 2013 mielenosoitusten jälkeen, ja monet kaupungin pormestarit ja muut viranomaiset ovat taistelleet 2010-luvulla mafiaa vastaan. Näin ollen sen vaikutus ei ole niin suurta, että sitä voisi paikan päällä havaita, ja sitä suurempia riesoja ovat erilaiset suuret rakennusprojektit ja muutostyöt, kuten myös se fakta, että Napolin ydin on monin osin erittäin huonossa kunnossa.

Suuret remontit ovat tehneet Piazza Garibaldista entistä miellyttävämmän, mutta remontti ei ole vielä valmis ja voi mennä vuosia ennen kuin kaikki palautuu normaaliksi. Myös aukion läpi ja läheltä kulkevat kadut ovat niin huonossa kunnossa, että raitiovaunut eivät ole enää vähään aikaan kunnolla kulkeneet. Rantakatu, joka johtaa satamaan, on sekä remonttien että huonokuntoisuuden takia aivan käyttökelvoton, eivätkä raitiovaunut kulje sitä pitkin. Samoin esimerkiksi Piazza Bovion tuntuma Universitá-metroasemalla on sekä huonokuntoisuuden että metron remonttien takia pilattu, ja samaa voi sanoa koko sen läpi kulkevasta valtakadusta, jota kannattaa vältellä. Myös monet muut vanhoja osia kiertävät valtakadut, kuten lähellä arkeologista museota olevan Piazza Cavourin vierestä kulkevat ovat vastenmielisen huonossa kunnossa, ja samaa voi sanoa monista asuintaloista ja kirkoista, joita on vanhojen osien ympäristössä.

Vanhat osat, sen vieressä olevat nähtävyydet ja monet muut osat ovat melko hyvässä kunnossa, mutta jatkuvat remontit ja korjaustyöt piinaavat myös nähtävyyksiä. Castel dell’Ovo on vuosikausia kestävän remontin alla, monet rantapromenadin varrella olevat osat ovat huonossa kunnossa ja Castel Nuovon ympäristö on sekin aivan myllätty ja siltä on huono siirtyä rantakadulle.

Kaikki nämä seikat hidastavat Napoliin tutustumista, ja myös siirtyminen paikasta toiseen on hankalaa. Etenkin taksia ja bussia kannattaa vältellä, sillä ne juuttuvat ruuhkiin. Kiertoajelut eivät ole hyvä idea, sillä nekin kärsivät ruuhkista ja tietöistä. Kaikkein parhaat tavat liikkua kaupungissa 2020-luvun alussa ovat kävely ja metro, joka viime vuosina on monin tavoin laajentunut ja modernisoitunut.

Piazza Garibaldi lähitienoineen

Napolin uusien osien pääaukio on Piazza Garibaldi, joka valtaosalle matkustajista tulee tavalla tai toisella tutuksi. Aukion laitamalla ovat rautatie- ja linja-autoasema [kartalla], aukion vieressä on Porta Nolanan paikallisjuna-asema [kartalla] ja aukion ympäristö on majapaikoiltaan monipuolinen alue, jolla ovat paitsi kaupungin edullisimmat majapaikat myös monet niistä, joissa liikematkustajat yöpyvät.

Piazza Garibaldi
Piazza Garibaldin läpi kulkevat kadut ovat edelleen vilkkaita, mutta remonttien jälkeen aukiolla on vähän mukavampi viettää aikaa.

Aukion läpi kulkevat kadut ovat edelleen vilkkaita, mutta remonttien jälkeen aukiolla on vähän mukavampi viettää aikaa. Merenrannan puolella olevissa osissa [kartalla] ovat metrojen sisäänkäynnit, ja toisella puolella aukiota ovat Via Firenzen ympäristössä [kartalla] korttelit, joissa etenkin afrikkalaiset maahanmuuttajat viihtyvät. Metroasemien puolella ovat hienoimmat hotellit ja turisteille suunnatut ravintolat, ja Via Firenzen puolella ovat kahvilat, pikaruokapaikat, eksoottisia elintarvikkeita myyvät liikkeet ja kaupungin edullisimmat majapaikat.

Alueet Piazza Garibaldin liepeillä ovat merkittäviä turistillekin, sillä täältä on hyvät liikenneyhteydet muualle kaupunkiin ja päiväretkille ja täällä on kaikenlaista värikästä. Porta Nolanan ympäristö Piazza Garibaldin ohitse kulkevan Corso Garibaldin varrella on kätevä, sillä Circumvesuviana-paikallisrautatieasemalta pääsee Pompeijiin ja Sorrentoon. Sitä vastapäätä on mereneläviin keskittynyt torialue, Mercato di Porta Nolana, jossa on muunkinlaisia kauppoja ja jossa junaa odotellessa on hyvä käydä kävelyllä. Jos lähtee pitkin Via Nolanaa [kartalla] kohti vanhoja osia, tulee oikaistua varsin värikkäiden kortteleiden läpi ja huomaakin nopeasti olevan Via Forcellalla, joka on Spaccanapolina tunnetun pääkadun rautatieasemaa lähinnä oleva osa.

Via Nolana vie valtakadulle nimeltään Corso Umberto I [kartalla], joka on keskustan tämän puolen pääkatu, mutta se on aivan uskomattoman tukossa etenkin alkuillasta, sen varrella on aina liikaa ihmisiä ja sen ylittäminen on hankalaa. Kadun varrella on paljon kahviloita ja liikkeitä, joista saa etenkin muotia, matkalaukkuja ja kenkiä. Alkuillan tungoksen lisäksi katu on useiden remonttien, tietöiden ja esteiden valtaama, ja sitä on kaikkein paras vältellä.

Alue on varsin kätevä majapaikalle, sillä siltä pääsee nopeasti metrolla siirtymään satamaan, vanhojen osien tuntumaan Universitá- tai Dante-metroasemille, arkeologisen museon viereen Museo-asemalle ja myös aivan suurten nähtävyyksien viereen, jotka ovat Municipio-aseman tuntumassa. Myös sen ja Danten välissä oleva Toledo on kätevä asema, sillä sen kautta pääsee suoraan kaupungin parhaimmille ostoskaduille.

Päärautatieasema on melko pitkän matkan päässä vanhoista osista (centro storico), ja kävely aukion tuntumasta jopa lähinnä olevaan Forcella-osaan on pitkä ja ankea. Oikean reitin löytäminen ei ole kaikkein helpointa, mutta ensin pitää mennä Piazza Mancinille [kartalla], jonka päässä on korkea erikoinen asuintalojen kompleksi. Jos kääntyy talon edustalla oikeaan, on pian kadulla nimeltään Via Annunziata [kartalla], jonka päässä on Piazza Vincenzo Calenda [kartalla]. Jos siltä kääntyy vasempaan, tulee vastaan joukko ravintoloita, joista huomattavimpia ovat pizzeriat ja etenkin kaupungin kuuluisin pizzeria, Da Michele vetää tänne aamusta iltaan niin paikallisia kuin turistejakin. Jos haluaa heti siirtyä vanhojen kortteleiden syövereihin, pitää jatkaa eteenpäin ohi teatterin, jolloin pian saapuu Spaccanapolina tunnettujen katujen päähän, jotka ovat pienellä aukiolla nimeltään Piazzetta Forcella [kartalla].

Forcella

Forcella on kaupunginosa, joka on vanhojen kortteleiden (centro storico) päärautatieaseman puoleisessa päässä. Siihen kuuluvat korttelit aina Piazza Mancinilta asti, ja sen pääpaikat ovat Piazzetta Forcellan tuntumassa. Se on aluetta, jolla voi tehdä huokeahintaisia ostoksia, ja kymmenet liikkeet myyvät pilkkahintaisia tuotteita, joihin kuuluu tupakkaa, viiniä, viinoja ja elintarvikkeita. Vaikka hinnat ovat alhaisia, tupakat ja jotkut alkoholit eivät ole aitoja, ja niiden ostelu kannattaa jättää virallisiin liikkeisiin.

Forcella on Piazza Mancinin ja Via Duomon välimaastossa, ja se on alue, jolla on aina paikallisväriä enemmän kuin vierailijoita. Harvat turistit kiertelevät kaupunginosan kujilla, eikä siellä iltakahdeksan jälkeen ole kannattavaakaan harhailla. On kuitenkin järkevää tutkia sekä Spaccanapolin että toisen centro storicon pääkadun, Via dei Tribunalin osat myös Forcellan alueella, sillä niillä on edullisia ravintoloita ja kaikenlaista sellaista mikä useimmilta turisteilta jää väliin. Alueelle ei ole niin helppo turistien suosimilta alueilta siirtyä, ja jos majapaikka on näiden kortteleiden tai päärautatieaseman tuntumassa, kannattaa niihin tutustua.

Yksi suurin vetonaula Forcellassa on MADRE [kartalla] eli nykytaiteen museo. Toinen normaalia merkittävämpi vierailupaikka on kauniin aukion (Piazza Cardinale Sisto Riario Sforza) [kartalla] tuntuma. Vaikka se on aivan Duomon naapurissa, saattaa se jäädä siitäkin huolimatta näkemättä, ja taiteenystävät suuntaavat tänne sen takia, että aukiolla olevassa kirkossa on pysyvä Caravaggion näyttely. Aukion ympäristössä on kauniita kirkkoja ja rakennuksia, ja tunnelma sillä on juuri sellainen kuin näiltä kortteleilta odottaakin. Kaiken kruunaa upea pylväs, Obelisco di San GennaroObelisco di San Gennaro.

Piazza San Domenico Maggiore
Vanhoissa kortteleissa sijaitseva Piazza San Domenico Maggiore on kahvilaterassien täyttämä aukio.

Muut vanhojen korttelien osat

Vanhoissa kortteleissa (centro storico) on kaikenlaista sisuksistaan upeista kirkoista kaikenlaisiin putiikkeihin, eikä sen alueelta niin halutessaan tarvitse loman aikana poistua. Alueen jakaa kahtia Via Duomo [kartalla], joka on ainoa vanhojen korttelien läpi kulkeva vilkas katu. Sen varrella ja tuntumassa on lukuisia kirkkoja, joista Duomo eli tuomiokirkko on huomattavin, mutta sen tuntuma on jo vuosien ajan ollut remonttien ja katutöiden mylläämä. Jos työt jonakin päivänä saadaan päätökseen, on alueella varmasti mukava taas kierrellä ja tutustua muuhunkin kuin tuomiokirkkoon, jonka sisällä kannattaa ainakin nopeasti käydä kääntymässä.

Piazza Dante
Vanhan kortteliston toisessa päässä oleva aukio eli Piazza Dante on yksi Napolin vilkkaimpia.

Via Duomon ja kortteliston päättävän Piazza Danten välimaastossa ovat alueen suurimmat nähtävyydet, merkittävimmät kirkot, mieleenpainuvimmat aukiot ja kaikki sellainen, joka kiinnostaa valtaosaa Napoliin matkustavista. Yksi merkittävä aukio, joka on Via dei Tribunalin varrella, on Piazza San Domenico Maggiore [kartalla]. Tällä kahvilaterassien täyttämällä aukiolla on mukava viettää jonkin aikaa ja tutustua tähän kirkoin, luostarein ja taidegallerioin täytettyyn korttelistoon. Aivan aukion vieressä on Chiesa del Gesù Nuovo, joka on erikoinen ulkomuodoltaan, ja sen toisella eli Spaccanapolin puolella on Piazza del Gesù Nuovo [kartalla], jonka maamerkki on Guglia dell'ImmacolataGuglia dell'Immacolata.

Gesù Nuovon aukio on jo hyvin lähellä Piazza Dantea, ja nimenomaan nämä korttelit ovat niitä, joihin kannattaa tutustua. Sekä Via dei Tribunalin että Spaccanapolin tuntumassa on paljon kauniita kirkkoja ja katunäkymiä, mutta alueella on myös suuri sairaala, yliopiston rakennuksia ja yleensä melkoinen määrä väkeä. Nämä ovat kaiken kaikkiaan Napolin erikoisimmat korttelit, sillä niissä yhdistyvät vanhojen kauniiden kirkkojen ja muiden rakennusten puitteet ja arkinen tungos, joka on pahimmillaan lounasaikaan ja viiden jälkeen illalla.

Yksi merkittävä mutta myös sen verran piilossa oleva aukio, että se ei automaattisesti tule vastaan, on Piazza BelliniPiazza Bellini. Se on tunnettu opiskelijoiden hengailupaikkana, ja sen sijaan että he ottaisivat ylihintaisilla terasseilla jotakin, he kansoittavat tämän puistomaisen aukion penkit ja muut vapaat paikat iltapäivisin ja alkuillasta. Aukiolla on lukuisia ravintoloita ja baareja, joissa voi olla pikkutunneille asti, ja tämä on Napolin paras paikka viettää iltaa, mutta italialaiseen tyyliin juomien hinnat ovat korkeita ja muille kuin paikallisia ihmisiä tuntevia meininki on melko tylsää ja laimeaa.

Vanhan kortteliston toisessa päässä oleva aukio eli Piazza DantePiazza Dante [kartalla] on yksi Napolin vilkkaimpia. Sen laidalla on muutama kahvilaterassi, sillä pelataan jalkapalloa, sillä opiskelijat tapaavat toisiaan ja siltä voi lähteä moneen eri paikkaan metrolla. Sen ohi kulkee kaupungin pääkatu eli Via Toledo, ja jos tätä katua lähtee vanhoista kortteleistaan poistuttuaan oikeaan, tulee pian vastaan arkeologinen museo [kartalla]. Aukiolta vasempaan lähtevä kulkee kohti merenrantaa, näkee Via Toledon parhaat kaupat ja reilun kilometrin päässä vastaan tulevat kaupungin merkittävimmät nähtävyydet.

La Sanita

Jos kulkee arkeologisen museon toiselle puolelle, on pian kaupunginosassa nimeltään La Sanita (Rione Sanità). Sen teki 1940-luvulla tunnetuksi Italian yksi suurimmista elokuvaohjaajista, Vittorio de Sica, jonka merkkiteoksiin kuuluvat Polkupyörävaras, Milanon ihme ja Umberto D ja joka kasvoi Napolissa. Kortteliston pääpaikat ovat Via Vergini -kadun [kartalla] ympärillä, ja alueella on paljon värikästä elämää ja kauppoja, jotka myyvät elintarvikkeita ja arkisia tuotteita.

Täältä voi vielä jatkaa kohti kasvitieteellistä puutarhaa (orto botanico), joka on Via Forian varrella, samoin kuin kohti Capodimontea [kartalla], jossa on palatsi, puutarha ja San Gennaron katakombit. Välimatkat ovat kuitenkin pitkiä, ja Capodimonteen on paras siirtyä taksilla tai julkisella liikennevälineellä.

Piazza Trieste e Trento
Via Toledon parhaat liikkeet ovat Toledo-metroaseman ja Piazza Trieste e Trento -aukion välimaastossa.

Via Toledo ja Quartieri Spagnoli

Jos Piazza Dantelta lähtee pitkin Via Toledoa kohti merta, saa nähdä hienoja kauppoja tämän kaupungin parhaan ostoskadun maineessa olevan reitin varrella. Vastaan tulee paljon uutta, sillä aivan parina viime vuotena niin Piazza Dante kuin Piazza CaritakinPiazza Carita [kartalla] ovat uusitun metrolinjan takia ehostautuneet jonkin verran. Piazza Carita on tunnettu Mussolinin aikaisesta postitoimistosta, ja se on kohtalaisen miellyttävä aukio viipyä jonkin aikaa. Myös kävelykatuVia Armando Diaz (Via Armando Diaz) [kartalla] on tutustumisen arvoinen, sillä se on Toledo-metroaseman vieressä ja se on nykyään torikatu, jolla on kojuja ja normaalia enemmän kaikenlaista, etenkin alkuillasta. Via Toledo on pitkä katu, joka kulkee lähelle suuria nähtävyyksiä, ja sen parhaat liikkeet ovat Toledo-metroaseman ja Piazza Trieste e Trento -aukion [kartalla] välimaastossa.

Via Toledon vieressä, poispäin centro storicosta katsottuna, on Quartieri Spagnoli eli espanjalainen korttelisto, jossa on värikäs La Pignasecca -markkinapaikka ja joka on Via Pignaseccan [kartalla] ympäristössä. Kadulle pääsee Piazza Caritalta, ja tunnelma kaupunginosan syövereissä on aivan toisenlainen kuin tämän melko hienostuneen aukion.

La Pignasecca tarjoaa lähikortteleineen aitoa paikallisväriä, eikä alueelle eksy yhtä paljon turisteja kuin Via Toledolle. Täällä voi nopeasti piipahtaa katsomassa mikä on homman nimi, alueella voi juoda kahvit tai sitä terävämmän ja ruokapaikkoja on moneen lähtöön. Jos mielii ostaa jotakin, ovat Quartieri Spagnolin hinnat aivan eri luokkaa kuin kaupungin vanhoissa osissa.

Alueella on myös Montesanton rautatieasema [kartalla], jolta pääsee funikulaarilla nousemaan ylös Vomeroon, samoin kuin 10 minuutin välein metrolla Pozzuoliin ja muuallekin Campi Flegrei -alueelle. Montesanto on L2-metrolinjan varrella eli sieltä pääsee arkeologisen museon kautta Piazza Garibaldille tai sitten toiseen suuntaan Mergellinaan ja aina Pozzuoliin asti.

Piazza del Plebiscito
Piazza del Plebiscito tarjoaa kaikkein upeimpia ja ikonisimpia Napolin näkymiä jokaiseen ilmansuuntaan.

Piazza del Plebisciton tienoo

Jos Via Toledoa pitkin kulkee aina sen päähän asti ja jatkaa ohi Piazza Trieste e Trenton ohi kohti merenrantaa, huomaa pian olevansa laajalla aukiolla, nimeltään Piazza del Plebiscito [kartalla]. Aukio tarjoaa kaikkein upeimpia ja ikonisimpia Napolin näkymiä jokaiseen ilmansuuntaan, mutta viime vuosien remontit ovat ulottuneet sinne asti ja ainakin vuoteen 2021 asti ne pilaavat jonkin verran aukion tunnelmaa.

Aukion kirkko on Vatikaanin Pyhän Pietarin kirkkoa jäljittelevä Basilica Reale Pontificia San Francesco da Paola, ja sitä vastapäätä on aukion merkittävin rakennus, Palazzo Reale eli kuninkaallinen palatsiKuninkaallinen palatsi. Muitakin kirkkoja ja palatseja aukiolla on, ja sillä on myös ympäri vuoden sotilasparaateja ja kaikenlaisia tapahtumia.

Aukion toisella puolella sijaitsee puitteiltaan hieno mutta tarjonnaltaan nykyisin suppea Galleria Umberto IkuvaGalleria Umberto I ] [kartalla], joka on talvikauden aikana suosittu kahvittelupaikka alkuillasta. Siellä on lähinnä kahviloita, joilla on terassit, mutta hintoihin kannattaa tutustua ennen kuin alkaa tilailla mitään.

Ostoskeskusta vastapäätä on Napolin kuuluisa oopperatalo, San Carlo [kartalla], joka sekin on osin ollut viime vuosina remontissa. Koko tämä alue on kärsinyt melkoisesti viime vuosien katutöistä, ja nykyään aluetta piinaavat myös entistä pahemmat liikenneruuhkat, sillä monia katuja on suljettu ja autot kulkevat vain harvoja katuja pitkin. Pahimmillaan ruuhkat ovat alkuillasta, ja alueeseen onkin paras tutustua muina aikoina.

Oopperan takana oleva linnake eli Castel NuovoCastel Nuovo on turistien ykköskohteita, mutta senkin ympäristö on katutöiden takia entistäkin luotaan työntävämpi, eikä tällä alueella mielellään oleskele. Castel Nuovon takana ovat Napolin matkustajasatamat, ja niiltä pääsee vaikka Caprille sekä katamaraanilla että lautoilla.

Piazza den Plebisciton laidalla oleva Caffe GambrinuskuvaCaffe Gambrinus ] on kaupungin hienoimpia kahviloita, joka on sekä turistien että paikallisten suosiossa. Tiskillä jonkin kahvin tai muun juoman nopeasti kumoaminen ei ole kovin hintavaa, mutta jos haluaa tunnelmoida, joutuu pöytiintarjoilusta maksamaan yli kaksi kertaa sen mitä baaritiskillä.

Chiaia
Via Chiaia on yksi Napolin viehättävimpiä katuja, ja siitä pitävät eniten ostosten ja tyylikkäiden kahviloiden ystävät.

Chiaia

Yksi Napolin monista hienoista kaupunginosista, jotka ovat vanhojen korttelien tällä puolella, kaikkein käyttökelpoisin turistillekin on Chiaia. Sinne voi nousta funikulaarilla, joka kulkee Via Toledon varrelta olevalta Augusteo-asemalta [kartalla] ja johon käyvät normaalit matkaliput. Sitä parempi sinne on kuitenkin kävellä Piazza Trieste e Trenton laidalta, Caffé Gambrinuksen takaa alkavaa Via Chiaiaa [kartalla] pitkin.

Via Chiaia on yksi Napolin viehättävimpiä katuja, ja siitä pitävät eniten ostosten ja tyylikkäiden kahviloiden ystävät. Se on huomattavasti rauhallisempi katu kuin Via Toledo, ja paikallisia on näillä kulmin aina eniten. Kaupat ovat parhaiten avoinna aamupäivisin aina lounasaikaan asti, ja uudelleen neljän viiden maista aina kahdeksaan tai yhdeksään. Läheskään kaikki kaupat eivät pidä iltapäivätaukoa, joten aluetta voi tutkia myös silloin, joskin kaikkein paras tunnelma on alkuillasta.

Via Chiaia johtaa Via Santa Caterina -kadulle, joka jatkuu samantyylisenä ja saapuu sitten Piazza dei Martiri -aukiollePiazza dei Martiri -aukio [kartalla], joka on Napolin muotitietoisen nuorison pääasiallinen temmellyspaikka. Täällä on tyylikkäitä liikkeitä, tunnelmallisia viinibaareja ja trendikkäitä drinkkipaikkoja, joista monet ovat avoinna pikkutunneille.

Aukiolta on lyhyt matka alueen joukkoliikenteen solmukohtaan, Piazza Vittorio -aukiollePiazza Vittorio -aukio [kartalla], jolta pääsee bussilla takaisin kohti Piazza Garibaldia tai kävelemään muihin kaupunginosiin. Tästä voi myös jatkaa merenrantapromenadia jompaankumpaan suuntaan, ja oikealle menevä lähtee kohti Mergellinaa ja vasemmalle kääntyvä siirtyy varsinaiselle Lungomarelle, joka on yksi Napolin hienoimpia paikkoja.

Santa Lucia

Chiaian vieressä sijaitsee Santa Lucian kaupunginosa, joka on kaupungin hienoimpia ja jossa on paljon korkeatasoisia hotelleja ja eräitä koko kaupungin parhaita ravintoloita. Santa Lucia on hankala kaupunginosa tutustua kokonaan, mutta sen rantakadut (Lungomare) ovat läpikävelemisen arvoiset. Joko voi siirtyä Chiaiasta Via PartenopelleLungomare, jolloin näkee rantakadun parhaat osat, tai sitten Piazza del Plebiscitolta alas Via Nazario SaurolleVia Nazario Sauro [kartalla].

Lungomare
Lungomare on kolme kilometriä pitkä rantapromenadi, ja sen parhaat osat ovat linnakkeen ja Piazza Vittorian välimaastossa.

Via Nazario Sauro on melko normaalin oloinen rantakatu, mutta sen varrella on lukuisia ruokapaikkoja, jotka tosin ovat melko hintavia ja lähinnä kaupungissa vierailemaan tulleille suunnattuja. Jos aikaa on rajallisesti, kannattaa tämä katu jättää täysin väliin ja tutustua Lungomareen Chiaian puolelta. Lungomare alkaa tehdä vaikutuksen vasta kun matkustajasataman puolelta saavuttaa linnakkeen, nimeltään Castel dell’Ovo [kartalla]. Linnakkeelta on erinomaiset näkymät varsinaiselle rantabulevardille, ja sen suojissa on pääsymaksuttomia vierailupaikkoja, mutta linnake ja muu niemi on viime vuosina ollut remontissa.

Lungomare on kolme kilometriä pitkä, ja sen parhaat osat ovat linnakkeen ja Piazza Vittorian välimaastossaLungomare. Sen varrella on muutama hintava terassi, joilla voi ympäri vuoden nauttia alueen tunnelmasta, mutta vaikka tämä on autoton, näkymiltään ainutlaatuinen katu, ei siinä ensinäkemän jälkeen ole mitään erikoista eikä sen tuntumassa tule todennäköisesti vietettyä kuin vartti tai korkeintaan puolisen tuntia. Lungomarea reunustavat hienot hotellit ja asuintalot, mutta sen merenpuolella paikallisten koko kirjo ui, kalastelee, kuhertelee ja viettää muuten aikaaIhmisiä viettämässä aikaa.

Lungomaren suosituin kohta on Castel dell'Ovon tienoilla, mutta rantapromenadi on suosittu paikka aina Piazza Vittorialle asti. Täällä on erityisen hienoa alkuiltaisin, jolloin kaupunki hämärtyy ja valot syttyvät.

Mergellina

Lungomare jatkuu ohi Piazza Vittorian ja Villa Comunalen kohti Mergellinaa, joka on kaupungin parhaita venelaituripaikkoja. Tänne on pitkä kävelymatka mutta metro heittää melko nopeasti keskustasta tänne ja aluetta voi harkita myös yöpymiselle, etenkin vilkkaina matkustusaikoina. Mergellinan paras paikka on sen veneranta, josta voi nousta risteilyllekin, mutta Mergellinassa on myös hyviä ravintoloita ja kahviloita. Kaikki tärkeä on lähellä rantaa, ja täällä riittää kun tutustuu rannan tuntumassa olevaan puistobulevardiin (Via Caracciolo) [kartalla]. Mergellinaan ei kannata lähteä kuin niiden, jotka ovat lämpimällä ja aurinkoisella ilmalla Napolissa vähintään neljä vuorokautta.

Mergellinan takana ennen Pozzuolia ei ole turistille paljoa nähtävää, lukuun ottamatta Fuorigrotta-kaupunginosan San Paolo -stadionia [kartalla]. Stadion on Napolin jalkapallojoukkueen kotistadion, ja tänne voi saapua katsomaan Italian Serie A:n ja monina vuosina myös Euroopan liigojen otteluita.

Via Scarlatti, Vomero
Via Scarlatti on leveä ja kaupoiltaan hyvä kävelykatu Vomerossa.

Vomero

Vomero on mäen päällä oleva mukava kaupunginosa, joka on laaja ja huomattavasti rauhallisempi kuin centro storico ja jopa seesteisen oloinen Quartieri Spagnoliin nähden. Vomeroon voi nousta funikulaarilla, mutta kaikkein helpoin sinne on mennä metrolla (asema: Vanvitelli), jonka asema on aivan kaupunginosan keskuksessa [kartalla]. Sen ohi kulkeva kävelykatu, Via Scarlatti, on leveä ja kaupoiltaan hyvä, ja sekä sillä että sellaisilla sivukaduilla kuin Via Bernini on sekä hyviä ravintoloita että myös baareja. Vomero onkin hyvä paikka saapua kahville, aterialle tai ostoksille, ja alkuillasta ja miksei myöhempäänkin siellä voi hyvin ottaa drinkin.

Vomeroon yleensä saavutaan sen nähtävyyksien takia. Castel Sant’Elmo [kartalla], jonka vieressä on paljon muutakin merkittävää, on alueen tunnetuin ja suosituin vierailupaikka. Itse linnake toimi keskiajalla vankilana, sen historia on merkittävä mutta sen suojissa oleva vierailupaikka on 1900-luvusta kertova museo. Kenties kuitenkin kaikkein hienoin asia ovat linnakkeen huipulta tarjoutuvat panoraamanäkymät, jotka nähdäkseen pitää pulittaa viisi euroa maksava lippu, ja pääsylipulla voi tutustua myös museoon. Ihmisten kokemuksista linnakkeessa voi lukea TripAdvisorista.

Muihin linnakkeen vieressä oleviin vierailupaikkoihin kuuluvat San Martinon luostari ja Museo Novocento, ja niiden vierestä pääsee alas takaisin kohti Montesantoa ja Via Toledoa panoraamanäkymät antavia portaita [kartalla] pitkin. Ennen kuin lähtee kävelemään alaspäin tai poistuu muilla tavoin Vomerosta, kannattaa kiinnittää huomio näkymiinNäkymät Sant Elmon linnakkeen vierestä, jotka Sant’Elmon linnakkeen vierestä ovat erinomaiset kohti vanhoja kortteleita ja niiden ympärillä olevia uudempia kaupunginosia.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti