Aiheeseen liittyvää: Lisää valokuvia
Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Rooma
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Forum Romanum
Antiikin Rooman Forum Romanum oli poliittisen vallan keskus ja näyttämö oideudenkäynneille, hallinnoinnille ja kaupankäynnille. Se oli ydinaluetta, jonka ympärille kaupunki aikoinaan kehittyi.

Rooman kaupunginosia ja alueita

Rooma on Euroopan suurimpia kaupunkeja, ja erilaisia turistille tärkeitä kaupunginosia on koko joukko. Roomassa kuitenkin kannattaa keskittyä tiettyihin tienoihin, ja etenkin muinaisen Rooman nähtävyydet, vanhat osat mukaan lukien Trevin suihkulähteen ympäristössä oleva Tridente, Vatikaani ja sen vieressä olevat kaupunginosat ja Trastevere, joka Vatikaanin tavoin on joen toisella puolella, ovat alueet, joihin ensimmäiseksi ja ensisijaisesti kannattaa tutustua. Vasta jos aika riittää kannattaa lähteä tutkimaan Testacciota, jossa tosin on lähelle sitä majoittuville hyvää yöelämää, Mussolinin luomaa EUR-aluetta, Via Appia Anticaa ja muita ytimen ulkopuolella olevia alueita.

Esimerkiksi kolmen neljän vuorokauden lomalla on vaikea tutustua muihin kuin kaikkein olennaisimpiin osiin. Toisaalta ne, jotka ymmärtävät käyttää hyödykseen metroa ja jotka ottavat asiakseen kiertää muutamassa päivässä mahdollisimman paljon, voivat myös tutustua muihin alueisiin.

Rooman yleisluonne

Rooman keskus monessa mielessä on Termini eli sen päärautatieasema, jolla kaupungin kaksi metrolinjaa kohtaavat. Sille saapuvat lentoasemalta tulevat junat ja bussit, ja sen ympäristöön majoittuvat monet Roomassa yöpyvät. Se ei kuitenkaan ole sinänsä alue, johon kovin paljon kannattaa tutustua, mutta sen lähellä olevan Piazza della Repubblican ympäristössä on jonkin verran nähtävyyksiä. Vanha korttelisto (centro storico) ei ole näistä kahdesta alueesta kovin kaukana, ja siellä Trevin suihkulähde ja Espanjalaiset portaat ovat melko lähellä rautatieasemaa. Ne ovat kivenheiton päässä Piazza Veneziasta, jonka toisella puolella on centro storico ja toisella puolella antiikin aikainen Rooma, joka valtaosalle kaupunkiin saapuvista on kaikkein mielenkiintoisin nähtävyys.

Toinen tärkeä alue sijaitsee lähellä jokea, ja siihen kuuluvat centro storicon osat, joissa ovat Piazza Navona ja Campo de’ Fiori, kuten myös niiden lähellä oleva Piazza del Popolo, jolta Espanjalaisten portaiden tavoin on pääsy kaupungin hienoimpaan puistoon, Villa Borgheseen. Melko lähellä näitä aukioita ovat joenrannat, joilla on nähtävää lähinnä sen toisella puolella, ja siellähän Trastevere ja Vatikaani sijaitsevat. Niiden välimaastossa oleva Castel Sant’Angelo on helppo käydä katsomassa samalla kun seikkailee centro storicon joen lähellä olevissa osissa. Vatikaaniin on kaikkein paras siirtyä metrolla, ja Trastevereen voi melko nopeasti kävellä ja sen ja muun kaupungin välin voi myös kulkea raitiovaunulinjalla 8.

Muut osat ovat metromatkan päässä keskustasta, ja niihin tutustuminen on aikaa vievempää ja vähemmän viihteellistä kuin kaikkein olennaisimpiin osiin tutustuminen. Jotkin alueet, kuten EUR, ovat laajoja, ja niihin tutustumiseen kuluu herkästi tuntitolkulla.

Päärautatieaseman tienoot

Termini eli päärautatieasema [kartalla] on paikka, joka useimmille kaupunkiin matkustaville tulee tutuksi. Se on tietenkin vilkas paikka, jossa kaiken muun lisäksi on viime vuosina ollut jatkuvia remontteja ja korjaustöitä. Se on perinteisesti ollut myös ostoskeskus, jossa on voinut tehdä ostoksia myöhään illalla ja sunnuntaisin, jolloin lähes kaikki kaupat olivat kiinni, mutta aukioloaikojen vapauduttua sen ostospaikat eivät enää ole niin oleellisia. Niille, jotka yöpyvät aseman vieressä olevissa kortteleissa, aseman yhteydessä on kaksi valintamyymälää, jotka ovat normaalia myöhempään (klo 23 asti) avoinna ja jotka voivat tulla tarpeen. Sunnuntaisin ja juhlapyhinä, jolloin osa Rooman valintamyymälöistä on suljettu tai rajallisin aukioloajoin avoinna, myös muut voivat olla kiinnostuneita aseman valintamyymälöistä.

Asema on vilkas ja monin tavoin ärsyttävä paikka, jossa ei turhaan ole syytä oleskella. Asemalla on poliiseista ja vartijoista huolimatta taskuvarkaita ja huijareita, joita kannattaa varoa etenkin lippuautomaatteja käyttäessä. Nykyään lippuautomaatteja ei kuitenkaan ole välttämätön käyttää eikä lipputiskeillä jonotella, sillä kaikki junaliput kaukojunista lentokenttäjuniin voi ja kannattaa ostaa verkkosivujen kautta etukäteen. Jos Roomasta suuntaa paikallis- tai lähijunalla kaupungin ympäristöön, kannattaa käyttää jotakin toista Rooman asemaa, kuten Ostiensa- tai Tiburtina-asemia.

Piazza Santa Maria Maggiore
Terminiä ympäröivällä alueella on jonkin verran nähtävää, ja sen mielenkiintoisin osa on Monti-kaupunginosan laitama, missä sijaitsee Piazza Santa Maria Maggiore -aukio kauniine kirkkoineen.

Rautatieasemaa ympäröivät kadut ovat käteviä erilaisille ostoksille, ja alueella on suuri määrä edullisia hotelleja, majataloja ja hosteleja. Terminiltä on myös Rooman parhaat liikenneyhteydet kaikkialle kaupunkiin, sillä siellä kohtaavat Rooman metron kaksi linjaa ja täällä sijaitsee myös yksi Rooman suurimmista paikallisbussien asemista, joka on sen edustalla, Piazza della Repubblican suunnalla, jonka suunnalla myös metroasemat sijaitsevat.

Terminin tienoolla on paljon kaupungin edullisimpia varsinaisia ruokapaikkoja, joista monet ovat tasoltaan heikkoja, ja sen ympäristö on myös Rooman parasta tienoota mitä erilaisimmille pikaruoille. Aseman molemmilla puolilla on hyviäkin ravintoloita, joista osa on italialaisia, ja kaikkein yleisimpiä ovat intialaiset ravintolat, joista monet ovat muslimien omistuksessa ja joista ei näin saa alkoholia. Sama pätee nykyään myös moneen kebabpaikkaan, mutta kebab on Italiassa tasoltaan kehnoa eikä sitä kannata syödä. Myös osa pitsapaloja ja kokonaisia pitsoja myyvistä pikkupaikoista on sellaisia, että niistä ei saa edes olutta. Niiden vastapainona aseman ympäristössä paljon myös kahviloita ja bar-nimisiä paikkoja, joista saa olutta mutta joissa pöytiin tarjoiltuna olut ja muutkin juomat ovat yllättävän hintavia.

Terminiä ympäröivällä alueella on jonkin verran nähtävää, ja sen mielenkiintoisin osa on Monti-kaupunginosan laitama, missä sijaitsee Piazza Santa Maria Maggiore -aukio [kartalla] kauniine kirkkoineen. Aukion laidalla on perinteisesti ollut valintamyymälä ja muitakin liikkeitä, jotka myyvät etenkin edullisia vaatteita. Ravintolat ovat aukion tuntumassa ja lähistöllä vähän parempia kuin lähempänä rautatieasemaa sijaitsevat, mutta turistien suuren määrän takia alueella kannattaa syömään ja juomaankin mennessä ollessa tarkkana. Kannattaa tutustua mahdollisiin palvelumaksuihin, juomien hintoihin pöytiintarjoiltuna ja myös siihen näkyykö asiakkaiden joukossa ollenkaan paikallisia. Jos hinnoista on vaikea saada selvää, ovat palvelumaksut ja pöytiintarjoilupalkkiot luultavasti sellaisia, että niihin uppoaa yhden aterian verran.

Jos Terminin ja etenkin Piazza Santa Maria Maggioren tuntumasta haluaa muuten kuin julkisilla tai taksilla siirtyä nähtävyyksien viereen, kannattaa kävellä Via Cavouria [kartalla] pitkin asemasta poispäin. Tämän kadun varrella on paljon kahviloita, pikaruokapaikkoja ja ravintoloitakin, mutta se on matkustajien määrän lisäännyttyä entistä enemmän turisteille suunnattu. Sen varrella on muutama ruokakauppa, joista osa on valintamyymälöitä, ja niissä yleensä on vähemmän jonoja kuin päärautatieaseman valintamyymälöissä.

Parco del Colle Oppio
Yksi Montin kohokohdista on laaja puistoalue, nimeltään Parco del Colle Oppio.

Monti

Via Cavour kuuluu jo kaupunginosaan nimeltä Monti [kartalla], joka on tämän kadun molemmilla puolilla. Se on melko laaja alue, joka viime vuosikymmenen turistibuumin aikana on saanut paljon lisää kauppoja ja ravintoloita, joista monet palvelevat alueella parveilevia turisteja. Paljon kaikenlaista on esimerkiksi Piazza di San Pietro in Vincoli -aukion [kartalla] tuntumassa, mutta täälläpäin on harmillisen turistivoittoista ja näissä kortteleissa kannattaa oikeastaan harhailla vain niiden, joiden majapaikka on lähistöllä ja joilla on luppoaikaa. Tosin aukion vieressä olevassa, samannimisessä kirkossa kannattaa käydä katsomassa Michelangelon Mooses-veistosta.

Yksi Montin kohokohdista on laaja puistoalue, nimeltään Parco del Colle Oppio [kartalla]. Jos Via Cavourilta haluaa suoraan Colosseumin tienoille tai päinvastoin, kannattaa ehdottomasti koukata sen kautta. Paikka, joka kannattaa puistossa katsastaa, on Domus Aurea [kartalla], joka aikoinaan oli Keisari Neron suuri huvila. Sen vieressä olevat Trajanuksen kylpyläaltaatTrajanuksen kylpyläaltaat on nekin hyvä käydä katsomassa. Vaikka puisto on hyvin lähellä kaikkein kuuluisimpia nähtävyyksiä, käy siellä vain murto-osa Rooman turisteista ja ympäri vuoden puisto on lähinnä paikallisten virkistäytymis- ja tapaamispaikka.

Via Cavourin varrella on Cavour-metroasema, jolta pääsee parissa minuutissa Colosseumille, mutta aseman ohi oikeaan kääntyvä ja samaa katua pitkin jatkava saapuu pian aivan muinaisten osien katveeseen, kadulle nimeltään Via dei Fori ImperialiVia dei Fori Imperiali [kartalla]. Tämä autoton ja usein yllättävän rauhallinen katu onkin kenties hienoin katu ensimmäistä kertaa elämässään kävellä kohti antiikin aikaista Roomaa. Sen päässä oleva Piazza Venezia [kartalla] on yksi kaupungin merkkipaikoista, joka on antiikin aikaisen Rooman ja centro storicon välimaastossa.

Piazza della Repubblica
Piazza della Repubblica sijaitsee melko lähellä päärautatieasemaa ja myös Monti-kaupunginosan joitain osia.

Piazza della Repubblican ympäristö, Piazza Barberini ja Quirinale

Melko lähellä päärautatieasemaa ja myös Monti-kaupunginosan joitain osia sijaitseva Piazza della Repubblica [kartalla] on vähän eri tyylistä Roomaa kuin keskustan monet muut osat. Se on vilkas ja etenkin viikonloppuisin turistivoittoinen alue, jolla yöpyvät normaalia varakkaammat matkailijat ja jolla on tiettyä hienostunutta tunnelmaa mutta myös paljon leveitä katuja ja vilkasta liikennettä.

Itse aukion tuntumassa on muutama merkittävä kirkko, oopperatalo [kartalla] ja The Space Cinema, jonka edustalla on usein jonoja. Kohti rautatieasemaa kulkiessa vastaan tulee Palazzo Massimo alle Terme [kartalla], joka on muinaisen Rooman taidetta esittelevä museo.

Palazzo Barberini
Piazza Barberini -aukion toisella puolella olevassa Palazzo Barberinissa sijaitsee Galleria Nazionale d'Arte Antica.

Alueen pääkatu on Via Nazionale [kartalla], joka kulkee Repubblica-aukion läpi, ja sen varrella on melkoinen määrä hotelleja ja erilaisia, lähinnä hienoja liikkeitä. Sen varrella on myös nähtävyyksiä, joista huomattavin on Palazzo delle EsposizionikuvaPalazzo delle Esposizioni ]

Via Nazionale vie kohti Piazza Veneziaa, jonka kaikilla puolilla on eräitä kaupungin merkittävimpiä nähtävyyksiä ja kortteleita mutta Piazza della Repubblican tuntumassa on tienoita, joihin kannattaa käydä tutustumassa. Jos Piazza della Repubblicalta lähtee poispäin rautatieasemasta, saapuu pian aukiolle nimeltään Piazza di San Bernardo [kartalla]. Sen laidalla on kaunis suihkulähde (Fontana del Mosè) ja Chiesa di Santa Maria della Vittoria, jonka sisällä on yksi Berninin kuuluisista veistoksista.

Tältä aukiolta voi lähteä kahteen eri suuntaan, ja jos Piazza della Repubblican suunnalla yöpyy, kannattaa yhtenä päivänä kävellä kohti ydintä Piazza Barberinin ja toisena suoraan pitkin Via Venti Settembrea, sillä niiden molempien suunnalla on nähtävää.

Piazza BarberiniPiazza Barberini [kartalla] on varsin näyttävä aukio, jonka keskellä on Berninin suunnittelema suihkulähde ja jolle pääsee myös metrolla. Sen toisella puolella on kirkko nimeltään Chiesa di Santa Maria della Concezione dei Cappuccini, jonka hautakammiot (krypta) ja museot vetävät puoleensa jonkin verran vierailijoita.

Huomattavasti suositumpi vierailupaikka on aukion toisella puolella olevassa Palazzo Barberinissa sijaitseva Galleria Nazionale d'Arte Antica, joka nimestään huolimatta ei ole vain muinaisen taiteen museo. Siellä on myös Tintoretton, El Gregon ja Caravaggion töitä. Se ei ole suosittu vain ulkomaisten vaan etenkin italialaisten ja myös roomalaisten keskuudessa, ja monet käyvät siellä viikonloppuisin isojen ryhmien kanssa.

Jos museolta jatkaa samaa katua seuraavaan kulmaukseen tai jos Piazza della Repubblicalta kulkee pitkin valtakatua kohti ydintä, saapuu pian risteykseen, jonka erottaa monesta muusta sen suihkulähde, Le Quattro Fontane. Aukion laidalla sijaitsee Borrominin suunnittelema Chiesa di San Carlino alle Quattro Fontane, ja myös tämä aukio on alueella paikka, jossa monet etenkin italialaiset turistiryhmät vierailevat.

Quirinalen palatsi
Quirinalen palatsi

Aukiolta korttelin päässä sijaitsee Quirinale [kartalla], jonka palatsiaQuirinalen palatsi voi käydä ylhäällä katsomassa. Kapuamista on jonkin verran eikä nähtävänä ole paljonkaan, mutta Quirinalen palatsi on Italian presidentin virka-asunto, ja koko alueella on virallista, rauhallista tunnelmaa. Se onkin kuin valovuosien päässä vain muutaman sadan metrin päässä olevan Trevin suihkulähteen ympärillä olevasta jatkuvasta kaaoksesta.

Trevin suihkulähde
Trevin suihkulähteen ympärillä oleva Piazza di Trevi on jatkuvasti vilkas paikka.

Centro storico

Rooman vanhat osat tunnetaan nimellä “centro storico”, ja monissa matkaoppaissa ja muissa yhteyksissä alue jaetaan kahteen osaan, joista toinen tunnetaan Tridente-nimellä. Nämä alueet, jotka ovat Piazza Venezian, Piazza Barberinin, Piazza del Popolon ja Via del Corson välimaastossa, ovat laaja korttelisto. Siksi melko lähellä rautatieasemaa ja Piazza della Repubblicaa olevaa aluetta käsitellään monessa yhteydessä erillisenä, Tridente-nimellä tunnettuna alueena, sillä se on monin tavoin tyyliltään erilainen ja myös melko kaukana joenrannoista. Toisaalta Piazza del Popolo on lähellä jokea ja myös Piazza Navonan ympäristöä, mutta koko tähän alueeseen on lähes mahdoton yhden päivän aikana tutustua kokonaan.

Trevi, Espanjalaiset portaat ja lähistön muut merkittävät vierailupaikat

Joskus Tridentenä tunnettu alue, joka ulottuu Quirinalen palatsin alapuolelta aina Piazza del Popololle, ei ole mikään yhtenäinen saati pieni alue. Jos paikalle saapuu julkisilla, ovat Piazza Barberinin ja Spagnan metroasemat kaikkein lähimmät.

Piazza del Popolo -aukio
Tridentenä tunnettu alue ulottuu Quirinalen palatsin alapuolelta aina Piazza del Popololle (kuvassa).

Lähinnä Quirinalen palatsia on Trevin suihkulähde [kartalla], jonka ympärillä oleva Piazza di Trevi on jatkuvasti vilkas paikka. Sen ympäristössä ei ainakaan viikonloppuisin ole mukava kauan olla, mutta edelleen se on yksi kaikkein suosituimpia vierailupaikkoja, jonka tuskin kukaan Roomassa vieraileva jättää näkemättä.

Aukion tuntumassa on paljon kirkkoja ja mielenkiintoisia kortteleita, joita ajan kanssa on mukava ainakin arkisin tutkia. Jos mielii liikuskella Tridenten alueella, eli Villa Borghesen alapuolella, kannattaa tästä kävellä kohti Piazza di Spagnaa [kartalla], jolle pääsee myös metrolla ja jolla Espanjalaiset portaat ovat. Se on vilkas mutta laaja aukio, jonka tuntumassa ovat eräät kaupungin parhaat ja hienoimmat ostoskadut.

Piazza Navona, Campo de’ Fiori ja Piazza del Popolo lähitienoineen

Rooman vanhat osat, joita joskus erheellisesti kutsutaan nimellä “vanhakaupunki”, ovat laajat ja niihin on paras tutustua usean eri päivän aikana. Lyhyen loman aikana metroa kannattaa käyttää hyväkseen, ja näille tienoille pääsee parhaiten kulkemalla asemalle nimeltään “Flaminio”, joka on Piazza del Popololla ja jolta pääsee metrolla jatkamaan joen ali kohti Vatikaania.

Rooman keskustan vanhin keskiaikainen osa on centro storico [kartalla]. Se on turistille hyvä vaeltelupaikka, sillä osa sen keskiaikaisista kujista on hektisessä Roomassa suhteellisen rauhallisia mutta siellä on myös nähtävyyksiä ja kaikenlaista mielenkiintoista. Vaikka alue ei olekaan suurkaupungin mittakaavassa mitenkään valtava, tulee siellä silti käveltyä melkoisesti ja hyvät kävelykengät kannattaa ottaa matkalle mukaan..

Rooman ainoan synagogan tuntumassa
Rooman ainoan synagogan tuntumassa

Turistin näkökulmasta olennaisimmat osat centro storicoa sijoittuvat Piazza Navona- ja Campo de’ Fiori -aukioiden välimaastoon ja liepeille [kartalla]. Tällä alueella on paitsi hyvä määrä ostospaikkoja, ravintoloita, kahviloita ja nähtävyyksiä myös illanviettopaikkoja. Eräät Rooman kuuluisimmista nähtävyyksistä, kuten Pantheon-kirkko [kartalla], sijaitsevat tällä alueella, ja Tiberjoen ranta kuuluu centro storicon viehättävimpiin osiin. Yksi alue, joka kannattaa täälläpäin katsastaa on Rooman ainoan synagogan (Tempio Maggiore di Roma) tuntumaRooman ainoan synagogan tuntumassa [kartalla]. Sen vieressä on myös paikka [kartalla], jossa voi ilman pääsymaksua tutustua antiikin aikaisen Rooman raunioihin, samalla kun kävelee kohti Piazza Veneziaa tai muita sillä suunnalla olevia paikkoja.

Centro storico on erinomainen paikka hotellille, ja moniin sen osiin on kelvolliset liikenneyhteydet bussilla tai raitiovaunulla.

Antiikin Rooma
Capitolium-kukkulalta on hyvät näkymät Forum Romanumille.

Antiikin Rooma

Muinainen Rooma [kartalla] on osittain hyvin säilynyt kaupunginosa, johon nykyään on sekoittunut aimo annos nyky-Roomankin arkielämää, kuten kirkkoja, uudempia rakennuksia ja valtakatuja. Antiikin Rooman alue on laaja, ja se alkaa Piazza Venezia -aukiolta [kartalla] aivan vanhakaupunki centro storicon laidalta ja jatkuu aina Tiberjoen tuntumaan asti, Circus Maximukselle [kartalla]. Kaupunginosan laajuuden takia siellä on mukava kävellä melko rauhassa mihin vuodenaikaan tahansa, ja tungosta on helppo paeta siirtymällä alueen eri osaan.

Alueen kaikkein suosituimmatkin nähtävyydet, kuten Colosseum, joka on vaikuttavin muinaisen Rooman jäljellä olevista rakennelmista, eivät ainakaan ulkopuolelta mene väkimäärän takia täysin tukkoon juuri koskaan. Ruuhkia kuitenkin on, ja ne ovat pahimmillaan keskikesällä ja iltapäivisin. Mikäli mielii mennä sisään, kannattaa harkita muita aikoja.

Ilmaiseksi muinaisen Rooman alueella on mukava kierrellä Colosseumin ympärillä, viettää aikaa Circus Maximuksen laajalla kentällä ja sen yllä olevilla näköalatasanteilla, oleskella aluetta ympäröivissä puistoissa ja Capitolium-kukkulalla (Campidoglio) [kartalla], josta on hyvät näkymät Palatine-kukkulalle ja Forum Romanumille.

Palatine-kukkulalle ja Forum Romanumille vaaditaan Colosseumin ohella pääsylippu, joka oikeuttaa sisäänpääsyn kaikkiin kolmeen paikkaan, joskin Capitolium-kukkulalla voi vaellella vapaasti ja maksamaan joutuu vain, jos haluaa sisään sen museoihin. Colosseumin lippukassa on yleensä eniten tukossa, ja liput saa monesti nopeammin tien toiselta puolelta Palatinesta tai Forumin lippukassalta. Kaikkein helpointa ja vähiten aikaa vievää on varata lippu etukäteen internetistä.

Antiikin Rooman alueella on vähän hotelleja, ja ne usein sijaitsevat alueen läpi kulkevien vilkkaiden teiden varrella, joista tosin monelta ovat yksityisautot viime vuosina kadonneet. Mikäli kuitenkin onnistuu löytämään rauhalliselta paikalta yömajan, on tämä erittäin tunnelmallista aluetta yöpyä. Alueella on jonkin verran turisteille suunnattuja ravintoloita, kahviloita ja baareja, joiden terasseilta on mukavat näkymät etenkin huikeasti valaistulle Colosseumille, ja mikäli täällä on illan hämärtyessä, kannattaa harkita drinkin tai jopa aterian nauttimista. Ostosten tekemistä täällä ei kannata harrastaa, sillä lähes ainoita mahdollisuuksia ovat epäviralliset myyjät, joiden tarjonta on lähinnä heikkolaatuista krääsää. Heidän kanssaan kannattaa olla tarkkana, sillä tavaran menekki on huono ja he ovat keksineet erilaisia tapoja huijata turistia. Afrikkalaisperäiset miehet jututtavat antiikin Rooman ympäristössä liikkuvia, heillä on yllättävän usein joku sukulainen, joka asuu Suomessa, mutta heidän tarjoamaansa ranneketta, joka muka on ilmainen, ei kannata antaa laittaa ranteeseen.

Vatikaani
Vatikaanin valtio on merkittävä turistimagneetti, ja moneen paikkaan päästäkseen pitää varautua jonottamaan.

Vatikaani

Rooman ydinkeskustan ulkopuolella sijaitseva Vatikaanin valtio [kartalla] on merkittävä turistimagneetti. Alue on kuitenkin pieni ja suureen osaan siitä ei ole yleisölle pääsyä, tai pääsy on maksullista tai edellyttää jonottamista. Vatikaani on hyvä vierailupaikka kenelle tahansa, mutta muuta kuin ilmapiirin haistelemista ja nähtävyyksiin tutustumista siellä ei juuri tule tehtyä.

Monet kojuissa myytävät tuliaiset ovat halpoja tekeleitä, joita ostetaan lähinnä hetken mielijohteesta. Mikäli mielii ostaa jotakin vähän juhlavampaa, kannattaa hankinnat tehdä virallisissa kaupoissa, joiden hinnat ovat kilpailukykyisiä ja joista saattaa löytyä mielekästäkin kotiin vietävää. Erilaisia putiikkeja on lähinnä Borgon ja Pratin puolella lähellä Ottavianon metroasemaa.

Prati

Pratissa sijaitsee yksi kaupungin parhaista ja tyylikkäimmistä ostoskaduista, Via Cola di Rienzo [kartalla]. Pratissa merkittävä on myös Piazza CavourPiazza Cavour [kartalla], jolla on mukavaa tunnelmaa ja jonka naapurissa sijaitsee merkittävää arkkitehtuuria, kuten aukion laidalla sijaitseva oikeustalo, josta tosin saa parhaan näkymän joenrannaltaOikeustalo katsottuna joenrannalta.

Borgo

Borgossa, joka on alue Vatikaanin ja joen välissä, hyvä katu etenkin kahville, jäätelölle tai aterialle on Via Borgo Pio [kartalla]. Ottavianon metroaseman [kartalla] lähettyvillä on myös hyvä määrä ravintoloita ja pizzerioita, joista monien väitetään valmistavan eräitä kaupungin parhaita pitsoja.

Ponte Sant'Angelo
Ponte Sant'Angelo

Borgossa kannattaa myös tutustua sen hienoimpiin nähtävyyksiin, joihin kuuluu Castel Sant'Angelo [kartalla]. Myös sillat, jotka tulevat centro storicosta Borgon puolelle, ovat ihailemisen arvoisia, etenkin Ponte Sant'AngelokuvaPonte Sant'Angelo ].

Trastevere
Travesteren keskiaikaiset kujat ovat pienten yksilöllisten putiikkien maastoa, jolla on myös hyviä ravintoloita, baareja ja kahviloita.

Trastevere

Trastevere [kartalla] sijaitsee lyhyen matkan päässä ydinkeskustasta mutta Vatikaanin tavoin joen toisella puolella, ja tunnelma siellä on melko erilainen kuin Rooman turistien kansoittamassa ydinkeskustassa. Travesteren keskiaikaiset kujat [kartalla] ovat pienten yksilöllisten putiikkien maastoa, jolla on myös hyviä ravintoloita, baareja ja kahviloita.

Trasteveressä on nykyään melkoinen määrä turisteja, vaikka ei yhtä paljon kuin joen toisella puolella tai Vatikaanissa. Alueesta tekee vilkkaan myös se, että ympäri vuoden roomalaiset lähtevät mieluusti sinne syömään, kahville ja muutenkin alueella viihtymään.

Piazza Santa Maria Trastevere
Hyvä aika vierailla Trasteveressä on alkuilta, jolloin keskiaikaiset kujat ovat tunnelmallisimmillaan ja siellä voi nauttia happy hour -drinkeistä ja myöhemmin illallisesta.

Perinteisesti Trastevere on ollut lähinnä Rooman ulkomaalaisväestön, paikallisten vaihtoehtoihmisten, opiskelijoiden ja taiteilijoiden tyyssijaa. Nykyään se kuitenkin on pääasiallisesti turistien ja vierailijoiden ehdoilla elävä kaupunginosa, jossa on entistä vähemmän autenttisuutta ja joka etenkin vilkkaina matkustusaikoina ja viikonloppuisin on karnevaalinomainen paikka, jossa tosin viihdykettä tarjoavat lähinnä kahvilat ja ravintolat.

Trasteveren keskiaikainen korttelisto ei kuitenkaan ole sen ainoa osa, vaan alueella on myös muita, vähemmän vilkkaita ja varsin erilaisia osia etenkin sen pääkadun, Viale di Trasteveren varrella ja toisella puolella. Loppujen lopuksi Trastevere on melko laaja kaupunginosa, ja sinne monet palaavat saman matkan aikana monta kertaa.

Hyvä aika vierailla Trasteveressä on alkuilta, jolloin keskiaikaiset kujat ovat tunnelmallisimmillaan ja siellä voi nauttia happy hour -drinkeistä ja myöhemmin illallisesta. Ostoksia siellä voi siestatauon jälkeen harrastaa melko myöhään, ja monet kaupat ovat auki 20–21 asti. Trasteveressä on myös hyviä, tunnelmallisia yöpymismahdollisuuksia, joskin kannattaa huomata, että liikenneyhteydet sieltä muualle kaupunkiin eivät ole yhtä hyvät kuin centro storicon tai Terminin alueilta.

Hyvä alue Trasteveressa on sen pääkadun, Viale Trasteveren varrella, missä etenkin Via di San Francesco di Ripa -kadun kulmauksen [kartalla] ympäristössä on paljon kauppoja ruokakaupoista muotoilua myyviin liikkeisiin. San Francesco -kadulla on myös ravintoloita, joka lähtöön, ja katua pitkin on myös paras siirtyä keskiaikaisen kortteliston ja pääkadun väliä.

Trastevereen on helpoin tulla raitiovaunulla numero 8 keskustasta, joskin raitiovaunu on usein täysin tukossa. Travestereen kannattaa myös lähteä sunnuntaiaamuisin, jolloin Porte Portesen markkinat ja kirpputori [kartalla] pidetään aamupäivällä ympäri vuoden.

Testaccio

Trastevereä vähemmän turisteja on Testacciossa [kartalla], joka on joen toisella puolella Trasteverestä etelään.

Piazza Testaccion tori [kartalla] on hyvä vierailupaikka, sillä sen tunnelma on aidompi kuin ytimen toreilla. hyvä katsastaa.

Testacciossa on myös Rooman ainoa pyramidi (metro: Piramide) [kartalla], jonka näkeminen ilahduttaa etenkin perheen pienimpiä. Sen takana sijaitsee niin sanottu englantilainen hautausmaa eli Rooman protestanttinen hautausmaa, jonne tullaan lähinnä katsomaan runoilija Keatsin hautaa.

Via Monte Testaccio -kadun [kartalla] ympäristön klubit ja muut illanviettopaikat ovat legendaarisessa maineessa. Vilkkain ja sisäänpääsymaksuiltaan kallein ilta on lauantai, jolloin parhaisiin klubeihin on parinkymmenen euron pääsymaksuja.

Täysin toisenlaista illanviettoa kaupunginosan lähistöllä voi viettää myös, sillä kesäkuulta lokakuulle Rooman ooppera siirtyy Terme di Caracalla -kylpylän raunioille [kartalla].

EUR
EURin tunnelma on rationalistisen arkkitehtuurin ja kaiken suoraviivaisuuden takia täysin poikkeava kaupungin muista alueista.

EUR (Esposizione Universale di Roma)

Kummajainen Rooman kaupunginosien joukossa on Mussolinin alkuunpanema EUR [kartalla], jonka tunnelma on rationalistisen arkkitehtuurin ja kaiken suoraviivaisuuden takia täysin poikkeava kaupungin muista alueista.

Museo Arti e Tradizioni Popolari
Museo Arti e Tradizioni Popolari

EURiin pääsee kulkemalla metron B-linjalla Palasport-asemalle [kartalla], jolloin saapuu postitalon viereen, melko lähelle eri puolilla tätä laajaa kaupunginosaa sijaitsevia upeita rakennuksia. Asemalta kannattaa kävellä kohti Piazza Guglielmo Marconi -aukiota [kartalla], jonka laidalla on Museo Arti e Tradizioni PopolarikuvaMuseo Arti e Tradizioni Popolari ] eli kansanperinteen ja -taiteen museo, joka sijaitsee eräissä alueen hienoimmista rakennuksista.

Palazzo dei Congressi
Palazzo dei Congressi

Lähellä museota sijaitsee yksi alueen arkkitehtuurin kohokohdista, Palazzo dei CongressikuvaPalazzo dei Congressi ].

Siltä ei ole pitkä matka Piazza Giovanni Agnelli -aukiolle [kartalla], jonka laidalla sijaitsee lapsiperheitä viikonloppuisin kiinnostava planetaario.

Palazzo della Civilt Italiana
Palazzo della Civilt Italiana

Muita erityisen hienoja rakennuksia sen alueella ovat Pietarin ja Paavalin basilikakirkko [kartalla] ja sen lähellä sijaitseva Palazzo della Civiltà Italiana [kartalla] [ kuvaPalazzo della Civilt Italiana ], joka onkin EURin massiivisista rakennuksista ehkä hienoin, joskin se on alkanut pahasti rapistua viime vuosina.

EURissa on paljon hallinnollisia rakennuksia, suuryritysten päämajoja ja ylipäätään toimistotyöntekijöitä, jotka mielellään alkuillasta siirtyvät sen kahviloihin ja ravintoloihin drinkille tai aperitivo-noutopöydän ääreen. Täällä onkin paljon paikkoja, joissa voi levähtää viinilasin kanssa tai syödä kaikenlaisia ruokia. Hyviä paikkoja tällaiselle on lähellä postitaloa ja metroasemaa mutta myös useilla alueen pääkaduilla, etenkin kirkon ja postitalon välimaastossa.

EURiin ei kannatakaan lähteä käymään nopeasti eikä niiden, joita muutaman kilometrin kävely ei kiinnosta, joskin alueesta kiinnostuneet voivat myös harkita sen kiertämistä taksilla.

Via Appia Antica

Via Appia Antica

Rooman keskustan lisäksi vanhasta Roomasta kiinnostuneiden on hyvä vierailla muinaisen Via Appia Antica -tien varrella olevalla puistoalueella. Siellä on nähtävissä katakombeja eli hautakammioita, kuten San Callisto [kartalla].

Hautakammioiden lisäksi alueella sijaitsee Chiesa del Domine Quo Vadis -kirkko [kartalla], jonka kohdalla Pietari näki Jeesuksen tämän ristiinnaulitsemisen jälkeen ja josta hän lähti Jeesuksen mukana takaisin Roomaan. Roomassa Pietari otettiin kiinni ja teloitettiin.

Muuta näkemisen arvoista ovat mausoleumit kuten Romuluksen mausoleumi [kartalla], joka sijaitsee antiikin Rooman parhaiten säilyneen kilparadan yhteydessä.

Näiden lisäksi Rooman valtakunnan aikaiset asuintalot ovat nekin vierailun arvoisia, ja samalla paikalla sijaitsee Villa di Massenzio, jonka kautta siirrytään katsomaan 10 000 katsojaa vetänyttä Circo di Massenzio -rataa, jota käytettiin hevoskilpailuihin.

Via Appia Antica -puiston infopiste sijaitsee osoitteessa Via Appia Antica 58 [kartalla]. Puistoon voi matkustaa omatoimisesti tai sitten kalliimmin ja vaivattomammin Archeobus-linja-auton kyydissä.

Via Appia Antica -puistoon pääsee omatoimisesti esimerkiksi tulemalla Colli Albani -metroasemalle [kartalla]. Asemalta puistolle on kuitenkin vielä matkaa, ja asemalta kannattaa matkaa puistoon jatkaa esimerkiksi taksilla, tai ryhmien kannattaa alun perinkin lähteä sinne taksilla keskustasta.

Puiston alueeseen voi tutustua omatoimisesti tai sitten opastetun kävely- tai pyöräilykierroksen yhteydessä, joista saa tietoa turisti-infosta.

Puisto on avoinna loka-maaliskuussa päivittäin klo 9.30–16 ja kesällä klo 9.30–17.

Lisää aiheesta:

Romewise esittelee kaupungin eri katuja ja alueita.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Hyvä ja informatiivinen sivusto eka kertaa kohteeseen matkustavalle. /Risto

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti