Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Venetsia
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Dogen palatsi (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Goottilaisen arkkitehtuurin taidonnäyte Dogen palatsi toimii nykyisin museona.

Venetsian parhaita museoita

Venetsian museot ovat olennainen osa kaupungin viehätysvoimaa. Rikkaat taiteen ja arkkitehtuurin perinteet ovat kukoistaneet alueella vuosisatoja, ja ne ovat esillä kaupungin monissa, kansainvälisestikin tunnustetuissa museoissa ja gallerioissa. Venetsian museot tarjoavat jokaiselle vierailijalle jotain, ja niissä on paljon asiaa myös muusta kuin paikallisesta taiteesta ja Venetsian historiasta.

Venetsiassa on varsinaisia museoita, joista monet ovat taidemuseoita. Siellä on myös palatseissa ja kirkoissa sijaitsevia taidegallerioita ja museoita, ja miltei missä tahansa vierailupaikassa on nähtävänä mosaiikkia ja mielenkiintoisia yksityiskohtia. Ympäri kaupungin sijaitsevissa kirkoissa on taidetta, tai niiden yhteydessä on taidegalleria, johon ei ole pääsymaksua ja jossa on mukava piipahtaa nähtävyydeltä toiselle kierrellessä. Museoita on myös suosittujen nähtävyyksien yhteydessä, kuten Pyhän Markuksen kirkon yhteydessä. Taidetta ja muuta yleensä museoissa vastaan tulevaa voi siis nähdä Venetsiassa ilman, että menee usein tukossa oleviin ja kalliisiin varsinaisiin museoihin ja taidegallerioihin, kuten Guggenheimin museoon tai Accademia-taidemuseoon.

Alennusliput ja kaupunkikortit

Venetsiassa moni asia on muuttunut, ja esimerkiksi monet entiset alennuskortit ja myös alennukset turisteilta ovat kadonneet. Myöskään Hello Venezia –sivustoa tai -pisteitä ei enää ole.

Venetsiassa on erillinen museopassi, jolla pääsee 11 museoon. Mukana olevat museot on helppo selvittää sivulta.

Nykyään kaikkein suosituin ja tärkein kortti on Venezia Unica City Pass, johon voi itse valita vierailupaikkoja ja mitä siihen haluaa sisällyttää.

Näiden lisäksi Venetsiassa on myös kirkkoihin oikeuttava Chorus Venezia -kortti, joka oikeuttaa ilmaiseen sisäänpääsyyn suureen määrään kirkkoja. Näitä kirkkoyhdistys mainostaa "Venetsian parhaana museona", ja niissä on taidetta, kauniita sisustuksia ja muuta näkemisen arvoista. Kortti on edullinen, ja se on kannattava hankinta, jos aikoo vierailla vähintään neljässä pääsymaksullisessa kirkossa. Sen voi hankkia kaikista kirkoista, jotka verkkosivuilla on mainittu.

Museoiden ja kirkkojen lisäksi Venetsiaan suuntaavan on aina hyvä pitää mielessä joka toinen vuosi pidettävä biennaali, jonka yhteydessä esitellään huomattava määrä taidetta. Taidetta on esillä paitsi Castellossa sijaitsevalla puistoalueella myös ympäri kaupungin sijaitsevissa palatseissa.

Aukioloajat

Venetsian varsinaiset museot ovat yleensä avoinna päivittäin noin klo 10–18, mutta talvikaudella museot sulkevat ovensa yleensä tuntia paria aikaisemmin kuin kesällä. Kesäaika mielletään Venetsiassa ajanjaksoksi huhtikuun ensimmäisestä päivästä lokakuun viimeiseen, ja monet museot ovat kiinni ainakin 25.12. ja osa myös 1.1.

Museo Correr

Pyhän Markuksen aukiolla (Piazza di San Marco) sijaitseva Correr-museo [kartalla] kuuluu Venetsian tunnetuimpiin museoihin. Suosittu museo tarjoaa erilaisten esineiden ja taiteen avulla hyvän katsauksen Venetsian historiaan ja taiteeseen sekä Venetsian asukkaiden jokapäiväiseen elämään menneiden vuosisatojen aikana. Huomionarvoisia ovat esimerkiksi maalausgalleria, jossa on esillä 1300–1500-lukujen venetsialaisia mestariteoksia, sekä uusklassinen osio, jossa on kokoelma Canovan veistoksia.

Museo on avoinna klo 10–19, mutta talvikaudella se on avoinna klo 10.30 alkaen vain klo 17 asti. Liput maksavat 25 euroa, ja niillä pääsee muihinkin aukion vierailupaikkoihin. Niihin kuuluvat Palazzo Ducale ja monia muita vierailupaikkoja, joten lipun ostavan ei kannata edes harkita alennuskortin ostamista.

Museo Archeologico Nazionale di Venezia

Kansallinen arkeologian museo [kartalla] sijaitsee myös Pyhän Markuksen aukiolla, ja siellä on monia mielenkiintoisia ja informaatiotäytteisiä näyttelyitä. Museossa on esimerkiksi tärkeä kokoelma antiikin ajan kreikkalaisia ja roomalaisia veistoksia. Niiden lisäksi siellä on paljon pronssipatsaita, keramiikkaa, jalokiviä, kolikoita sekä muita vastaavanlaisia esineitä, jotka kertovat menneiden aikojen taiteista ja elämästä yleensäkin.

Museo sai alkunsa kardinaali Domenico Grimanin valtavasta henkilökohtaisesta kokoelmasta, jota ovat täydentäneet monet merkittävät venetsialaiset suvut 1500-luvulta lähtien. Se on paikka, joka kiinnostaa paitsi arkeologian ystäviä ja alan ammattilaisia myös muita. Venetsian kaupunkihan sai alkunsa aivan Rooman valtakunnan loppuaikoina, jolloin hunnit Attilan johdolla ajoivat ihmisiä sisämaasta tänne, ja näin ollen Venetsian ympäristöstä on tuotu museoon taidetta ja esineistöä, jota vain harvassa arkeologisessa museossa tulee vastaan. Museon annista pääsee kärryille Italy Artissa, jossa voi samoin tavoin tutkia myös joitain muita Venetsian vierailupaikkoja.

Museoon pääsee sisään samalla yhteislipulla kuin muihinkin aukion museoihin, ja lippukassa on Museo Correrin Napoleon-siivessä. Museo on kesäisin avoinna klo 10–19, mutta talvisin vierailuajat ovat sen verran erilaiset, että ne kannattaa verkkosivujen etusivulta katsastaa.

Venetsian Guggenheim-museo (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Venetsian Guggenheim on pieni, mutta sitäkin hienompi museo Canal Granden varrella.

Collezione Peggy Guggenheim

Venetsian Guggenheim [kartalla] on pieni, mutta äärimmäisen tasokas museo, joka sijaitsee Canal Granden varrella. Sen lähellä on paljon muitakin museoita, unohtumattomia näkymiä ja Venetsian oloihin nähden arkisiakin kortteleita.

Museo koostuu pääosin Peggy Guggenheimin henkilökohtaisesta kokoelmasta, joka kirjailija Samuel Beckettin vaikutuksen takia pureutuu lähes täysin moderniin taiteeseen. Guggenheim-museon kokoelma onkin Italian maineikkaimpia modernin taiteen kokoelmia, jonka kasaamista edesautti se, että kokoelma pääosin hankittiin toisen maailmansodan vuosina. Kokoelmassa on esillä muun muassa nimekkäitä surrealismin, kubismin ja abstraktin ekspressionismin taideteoksia. Museon taiteilijoiden joukossa on monia kaikkein tunnetuimpia, kuten Picasso, Dalí, Kandinsky ja Pollock.

Guggenheim-museo on avoinna klo 10–18 mutta se on tiistaisin kiinni. Liput maksavat aikuisilta 15 euroa, mutta alle 26-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat saavat alennusta ja alle 10-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään.

Gallerie Dell’Accademia

Venetsian monista kuuluisista kuvataidemuseoista Gallerie Dell’Accademia [kartalla] kuuluu kärkikastiin. Canal Granden varrella sijaitseva taideakatemia onkin yksi Venetsian suosituimmista vierailupaikoista, ja vierailua siellä suosittuina aikoina kuten viikonloppujen iltapäivinä kannattaa vältellä.

Accademia oli alkujaan taidekoulu ja on perustamisvuodestaan 1750 lähtien jatkanut kasvuaan kenties Italian arvostetuimmaksi taideinstituutioksi. Taideakatemiassa on esillä monien tärkeiden italialaisten taiteilijoiden teoksia, muun muassa Bysantin ja renessanssin aikakausilta. Suuri osa teoksista on esitelty aikajärjestyksessä, ja osa on peräisin 1300-luvulta. Gallerian kuuluisien taiteilijoiden joukkoon lukeutuvat Tintoretto, Tizian, Giovanni Bellini ja Leonardo da Vinci, jonka töistä huomionarvoisin on Vitruviuksen mies. Tämähän on mielenkiintoinen taideteos jo siinäkin mielessä, että se on Italian yhden euron kolikossa.

Museo on avoinna ma klo 8.15–14 ja ti–su klo 8.15–19.15. Liput maksavat 12 euroa, ja alennuksia on 18–25 vuotiaille ja alle18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään, joskin heidän kuten kaikkien muidenkin on etukäteen varatuista lipuista maksettava 1,50 euron varausmaksu. Museoon ei kannata noin vain mennä, vaan liput kannattaa tilata etukäteen, jolloin myös varataan puolen tunnin kestoinen ajankohta, jolloin sisään ruuhkien välttämiseksi mennään.

Merenkulkumuseo (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Merenkulkumuseossa on esillä mm. alusten pienoismalleja ja niissä käytössä olleita laitteita.

Museo Storico Navale di Venezia

Castello-kaupunginosassa sijaitseva merenkulkumuseo on jo ympäristönsä puolesta erinomainen alue vierailla, vaikka itse museoon ei aikoisikaan sisään. Merenkulkumuseo [kartalla] on ehdoton vierailupaikka kaupungissa, joka aikoinaan hallitsi suurta osaa itäisestä Välimerestä ja joka muutenkin on yksi maailman eniten veteen yhdistetyistä kaupungeista.

Museo sijaitsee niin sanotussa ArsenalissaArsenale di Venezia (Arsenale di Venezia), ja se on monipuolinen, kaunis ja hedelmällinen vierailupaikka, jossa kuka tahansa viihtyy. Sinne voi melko nopeasti kävellä Riva-rantapromenadia pitkin Pyhän Markuksen aukiolta. Täällä on myös kätevä vierailla samalla kun tutustuu Castellon kaupunginosaan ja kulkee kohti sen mukavaa, lähes aina rauhallista puistoaluetta [kartalla]. Tämä on myös aluetta, jolla yksi Biennalen pääpaikoistaYksi Biennalen pääpaikoista sijaitsee [kartalla] ja jonka kanavien rannoilla on unohtumattomia näkymiäKanavanäkymiä. Lähelle pääsee myös monilla eri vesibusseilla (1, 4.1 ja 4.2, pysäkki: Arsenal), mutta pysäkki ei ole kovin kaukana Pyhän Markuksen aukiolta joten sieltä Arsenalille kävelevälle tarjoutuu tilaisuus tutustua kortteleihin, joita kaikki turistit eivät näe.

Museo on avoinna kesäkauden aikana klo 10–18 ja talvikauden aikana klo 10–17. Aikuisten lippu maksaa 10 euroa, mutta 7,50 euron lipulla pääsevät sisään alle 25-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat, mutta 14–25-vuotiaiden on pystyttävä kansainvälisellä opiskelijakortilla todistamaan olevansa opiskelijoita.

Muita museoita

  • Lasimuseo [kartalla] Muranon saari on kuuluisa lasistaan, ja siellä sijaitsevassa lasimuseossa on hieno kokoelma 1400–1900-lukujen lasiesineitä, joista monet ovat maailmankuuluja mestariteoksia.
  • Pitsimuseo [kartalla] Buranon saarella sijaitseva pitsimuseo kertoo Venetsian pitsinnypläyksen kehityksestä. Esillä on monia kallisarvoisia kappaleita.
  • Palazzo Ducale [kartalla] Goottilaistyylisen arkkitehtuurin taidonnäyte, jossa on huomattavia itämaisia piirteitä, on Dogen palatsiDogen palatsi, ja osa siitä toimii nykyisin museona.
  • Ca’ Rezzonico -taidemuseo [kartalla] Ca’ Rezzonicon palatsi toimii nykyisin 1700-luvun venetsialaisen taiteen museona, jossa on esillä tunnettujen taiteilijoiden maalauksia ja freskoja.
  • Juutalaismuseo [kartalla] Pienessä museossa, joka sijaitsee Cannaregiossa olevassa kaikkien aikojen ensimmäisessä getossa, on esillä juutalaisen taiteen ja kulttuurin aarteita.
  • Luonnontieteellinen museo [kartalla] Venetsian luonnontieteellisen museon kokoelma keskittyy lähinnä kaupunkia ympäröivän Venetsian laguunin esittelyyn. Tämä on mielenkiintoinen ja opettavainen vierailupaikka perheille, ja alue on muun Santa Crocen tavoin melko vähän turistien suosiossa.
  • Ca’ Pesaro [kartalla] Ca’ Pesaron barokkityylisessä marmoripalatsissa on Venetsian modernin taiteen museo, jossa on esillä muun muassa Klimtin, Matissen ja Chagallin töitä. Museo sijaitsee Santa Crocessa, melko lähellä luonnontieteellistä museota. Sinne on jonkin verran hankala kulkea muualta, mutta lähelle pääsee vesibussilla (pysäkki: San Stae).

Lisää asiaa Venetsian museoista:

Venetsian kaupungin- ja valtionmuseot voi nähdä MUVEssa.

Venezia Unicassa on tietoa museoista, joihin kortilla pääsee sisään.

Museoita voi katsella ja lippuja niihin varailla Venice Museumissa.

Teksti: Anniina Simula, Peter Forsberg
2020/05

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti