Booking.com
Dogen palatsi (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Goottilaisen arkkitehtuurin taidonnäyte Dogen palatsi toimii nykyisin museona.

Museoita ja taidegallerioita

Venetsian museot ovat olennainen osa kaupungin viehätysvoimaa. Rikkaat taiteen ja arkkitehtuurin perinteet ovat kukoistaneet alueella vuosisatoja, ja ne ovat nyt esillä kaupungin monissa, kansainvälisestikin tunnustetuissa museoissa ja gallerioissa. Venetsian museot tarjoavat jokaiselle vierailijalle jotain, olipa tämä sitten kiinnostunut modernista taiteesta tai vaikka antiikin veistoksista tai lasitaiteesta.

Venetsiassa on varsinaisia museoita, joista monet ovat taidemuseoita. Siellä on myös palatseissa ja kirkoissa taidegallerioita ja museoita, ja miltei missä tahansa vierailupaikassa on nähtävänä mosaiikkia ja muuta taidetta. Monissa kirkoissa ympäri kaupungin on taidetta, tai niiden yhteydessä on taidegalleria, johon ei ole pääsymaksua ollenkaan ja jossa on mukava piipahtaa nähtävyydeltä toiselle kierrellessä. Museoita on myös suosittujen nähtävyyksien yhteydessä, kuten Pyhän Markuksen basilikakirkon yhteydessä. Taidetta ja muuta yleensä museoissa vastaan tulevaa voi siis nähdä Venetsiassa ilman, että menee usein tukossa oleviin ja kalliisiin varsinaisiin museoihin ja taidegallerioihin, kuten Guggenheimin museoon tai Accademia-taidemuseoon.

Alennusliput ja -kortit

Niille, jotka mielivät moneen maksulliseen museoon tai taidegalleriaan, voidaan suositella erilaisia alennuslippuja ja museokortteja:

Suosituimpia ja järkevimpiä hankintoja on Musei di San Marco -museoiden kortti, jolla pääsee esimerkiksi Dogen palatsiin, kaikkialle Pyhän Markuksen kirkkoon, Museum Correriin ja arkeologiseen museoon. Tarjolla on myös San Marco Plus -kortti, jonka kanssa pääsee paitsi Pyhän Markuksen aukion ympäristössä oleviin vierailupaikkoihin myös joihinkin muihin, kuten Muranossa sijaitsevaan Museo del Vetro -lasimuseoon, Buranossa sijaitsevaan Museo del Merletto -pitsimuseoon ja Ca’ Rezzonico -palatsin taidegalleriaan.

Venetsiassa on myös erillinen museopassi, jolla pääsee 11 museoon. Niihin kuuluvat edellä mainittujen lippujen museot ja muutama muu.

Nykyään on olemassa myös VeneziaUnica-kortti, johon voi itse valita museoita ja muita maksullisia vierailupaikkoja ja jolla on muitakin etuja.

Näiden lisäksi Venetsiassa on myös kirkkoihin oikeuttava Chorus Venezia -kortti, joka oikeuttaa ilmaiseen sisäänpääsyyn suureen määrään kirkkoja. Näitä kirkkoyhdistys mainostaa "Venetsian parhaana museona", ja niissä on taidetta, kauniita sisustuksia ja muuta näkemisen arvoista. Kortti on edullinen, ja se on kannattava hankinta, jos aikoo vierailla vähintään neljässä kirkossa. Sen voi hankkia kaikista kirkoista, jotka verkkosivuilla on mainittu.

Museoiden ja kirkkojen lisäksi Venetsiaan suuntaavan on aina hyvä pitää mielessä joka toinen vuosi pidettävä biennaali, jonka yhteydessä esitellään huomattava määrä taidetta. Taidetta on esillä paitsi Castellossa sijaitsevalla puistoalueella myös ympäri kaupungin sijaitsevissa palatseissa.

Venetsian varsinaiset museot ovat yleensä avoinna päivittäin noin klo 10-18, mutta talvikaudella museot sulkevat ovensa yleensä tuntia paria aikaisemmin kuin kesällä. Kesäaika mielletään Venetsiassa ajanjaksoksi huhtikuun ensimmäisestä päivästä lokakuun viimeiseen, ja monet museot ovat kiinni ainakin 25.12. ja osa myös 1.1.

Correr-museo

Piazza San Marcolla sijaitseva Correr-museo [kartalla] kuuluu Venetsian tunnetuimpiin museoihin. Suosittu museo tarjoaa erilaisten esineiden ja taiteen avulla hyvän katsauksen Venetsian historiaan ja taiteeseen sekä Venetsian asukkaiden jokapäiväiseen elämään menneiden vuosisatojen aikana. Huomionarvoisia ovat esimerkiksi maalausgalleria, jossa on esillä 1300-1500-lukujen venetsialaisia mestariteoksia, sekä uusklassinen osio, jossa on kokoelma Canovan veistoksia.

Venetsian Guggenheim-museo (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Venetsian Guggenheim on pieni, mutta sitäkin hienompi museo Canal Granden varrella.

Museo on avoinna klo 10-19, mutta 1.11.-31.3. se on avoinna vain klo 17 asti. Liput maksavat 18 euroa, ja niillä pääsee muihinkin aukion vierailupaikkoihin. Liput voi ja kannattaa varata etukäteen verkossa.

Venetsian Guggenheim-museo

Venetsian Guggenheim [kartalla] on pieni, mutta sitäkin hienompi museo, joka sijaitsee Canal Granden varrella. Museo koostuu pääosin Peggy Guggenheimin henkilökohtaisesta kokoelmasta, jossa näkyy hänen arvostuksensa ja kiinnostuksensa modernin taiteen eri muotoja kohtaan. Guggenheim-museon kokoelma onkin Italian maineikkaimpia modernin taiteen kokoelmia. Kokoelmassa on esillä muun muassa nimekkäitä surrealismin, kubismin ja abstraktin ekspressionismin taideteoksia, taiteilijoina monia kuuluisuuksia, kuten Picasso, Dalí, Kandinsky ja Pollock.

Guggenheim-museo on avoinna klo 10-18 mutta kiinni tiistaisin. Liput maksavat 17 euroa vain tähän museoon, joten museokortin ostava ja muuallekin haluava selviää edullisemmin.

Gallerie Dell’Accademia

Venetsian monista kuuluisista kuvataidemuseoista Gallerie Dell’Accademia [kartalla] kuuluu kärkikastiin. Canal Granden varrella sijaitseva taideakatemia onkin yksi Venetsian suosituimmista vierailupaikoista. Accademia oli alkujaan taidekoulu ja on perustamisvuodestaan 1750 lähtien jatkanut kasvuaan arvostetuksi taideinstituutioksi koko Italiassa. Taideakatemiassa on esillä monien tärkeiden italialaisten taiteilijoiden teoksia muun muassa Bysantin ja renessanssin aikakausilta. Suuri osa teoksista on esitelty aikajärjestyksessä, ja osa on jopa 1300-luvulta. Gallerian kuuluisien taiteilijoiden joukkoon lukeutuu Tintoretto, Titian, Giovanni Bellini ja Leonardo da Vinci tunnetulla työllään Vitruviuksen mies.

Merenkulkumuseo (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Merenkulkumuseossa on esillä mm. alusten pienoismalleja ja niissä käytössä olleita laitteita.

Museo on avoinna ma klo 8.15-14 ja ti-su klo 8.15-19.15. Liput maksavat alle 9 euroa, ja niillä pääsee ilmaiseksi myös läheiseen Palazzo Grimaniin.

Kansallinen arkeologian museo

Kansallinen arkeologian museo [kartalla] sijaitsee myös Piazza San Marcolla, ja siellä on monia mielenkiintoisia ja viehättäviä näyttelyitä. Museossa on esimerkiksi tärkeä kokoelma antiikin ajan kreikkalaisia ja roomalaisia veistoksia ja lisäksi pronssipatsaita, keramiikkaa, jalokiviä, kolikoita sekä muita mielenkiintoisia esineitä. Museo sai alkunsa kardinaali Domenico Grimanin valtavasta henkilökohtaisesta kokoelmasta, jota ovat täydentäneet monet merkittävät venetsialaiset suvut 1500-luvulta lähtien. Museoon pääsee sisään samalla yhteislipulla kuin muihinkin aukion museoihin, ja se on avoinna päivittäin klo 10-17.

Merenkulkumuseo

Castello-kaupunginosassa sijaitseva Museo Storico Navale di Venezia -merenkulkumuseo [kartalla] on ehdoton vierailupaikka kaupungissa, joka aikoinaan hallitsi suurta osaa Välimerestä ja joka muutenkin on todellinen kaupunki veden päällä. Museo sijaitsee niin sanotussa Arsenalissa, mielenkiintoisella, etenkin lapsiperheitä kiinnostavalla alueella, jonne on mukava kävellä Riva-rantapromenadia pitkin Pyhän Markuksen aukiolta. Lähelle pääsee kuitenkin monilla eri vesibusseilla, kuten numerolla 1 pysäkille Arsenal. Täällä on hyvä vierailla samalla kun tutustuu Castellon kaupunginosaan ja kulkee kohti sen mukavaa, lähes aina rauhallista puistoaluetta. Museo on avoinna ma-pe klo 8.30-13.30.

Muita museoita

  • Lasimuseo [kartalla] Muranon saari on kuuluisa lasistaan, ja siellä sijaitsevassa lasimuseossa on hieno kokoelma 1400-1900-lukujen lasiesineitä, joista monet ovat maailmankuuluja mestariteoksia.
  • Pitsimuseo [kartalla] Buranon saarella sijaitseva pitsimuseo kertoo Venetsian pitsinnypläyksen kehityksestä. Esillä on monia kallisarvoisia kappaleita.
  • Palazzo Ducale [kartalla] Goottilaisen arkkitehtuurin taidonnäyte Dogen palatsi toimii nykyisin museona.
  • Ca’ Rezzonico -taidemuseo [kartalla] Ca’ Rezzonicon palatsi toimii nykyisin 1700-luvun venetsialaisen taiteen museona, jossa on esillä tunnettujen taiteilijoiden maalauksia ja freskoja.
  • Juutalainen museo [kartalla] Pienessä museossa, joka sijaitsee Cannaregiossa olevassa kaikkien aikojen ensimmäisessä getossa, on esillä juutalaisen taiteen ja kulttuurin aarteita.
  • Luonnontieteellinen museo [kartalla] Venetsian luonnonhistoriallisen museon kokoelma keskittyy lähinnä kaupunkia ympäröivän Venetsian laguunin esittelyyn. Tämä on hyvä vierailupaikka lapsiperheille, ja alue on muun Santa Crocen tavoin melko vähän turistien suosiossa.
  • Ca’ Pesaro [kartalla] Ca’ Pesaron barokkityylisessä marmoripalatsissa sijaitsee Venetsian modernin taiteen museo, jossa on esillä muun muassa Klimtin, Matissen ja Chagallin töitä. Museo sijaitsee Santa Crocessa, melko lähellä luonnonhistoriallista museota. Sinne on jonkin verran hankala kulkea muualta, mutta lähelle pääsee vesibussilla San Stae -pysäkille.

Lisätietoa

Venice Museums -sivusto kertoo museoista ja antaa mahdollisuuden ostella lippuja etukäteen.
Go Venice -sivusto kertoo lisää Venetsian museoista ja taidegallerioista.

Teksti: Anniina Simula, Peter Forsberg
Uudistettu: 2015/02

Miten onnistuimme? Arvostele tämä sivu

Arvostele napsauttamalla haluamasi tähtimäärän kohdalla.
Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti