Booking.com
Dogen palatsi, Pyhän Markuksen aukio
Pyhän Markuksen aukion tunnettu nähtävyys on Dogen palatsi. Tämä suuri goottilaistyylinen palatsi on Venetsian suosituimpia kohteita ja yksi kaupungin upeimmin koristelluista rakennuksista.

Rakennuksia ja maamerkkejä

Venetsiassa riittää nähtävyyksiä moneksi päiväksi, ja kaupungille kannattaakin uhrata kunnolla aikaa, jotta kaikkeen mielenkiintoiseen ehtii tutustua. Piazza San Marcon ympäristö on kaupungin suosituin kohde. Siellä sijaitsevat niin kellotorni, palatsi kuin pulutkin. Seuraavassa lisää näistä ja muista Venetsian mielenkiintoisista nähtävyyksistä.

Pyhän Markuksen basilikakirkko

Basilica di San Marco eli Pyhän Markuksen basilikakirkko [kartalla] on maineeltaan Euroopan eksoottisin tuomiokirkko, joka sijaitsee kenties Euroopan mieleenpainuvimman aukion eli Pyhän Markuksen aukion (Piazza San Marco) laidalla. Kirkon edessä käy ympäri vuoden aamusta iltaan kuhina, mutta sen edessä on hyvä viettää aikaa ja nauttia tunnelmasta ja vilinästä, jota toki on talvikaudella ja viikonloppujen ulkopuolella muulloinkin vähemmän kuin vilkkaimpina aikoina.

Kirkon sisällä on mosaiikkeja, jotka ovat lähes tuhat vuotta vanhoja, pyhättö ja aarrekammio, joihin on pieni erillinen pääsymaksu. Siellä on kirkon taustoista kertova museo ja sen vieressä Loggia dei Cavalli, joihin pääsee erillistä pääsymaksua vastaan sisään klo 9.45-16.45. Itse tuomiokirkko on avoinna ma-la klo 9.45-17 ja su klo 14-16/17. Kirkon pääosiin on ilmainen sisäänpääsy, mutta yhteensä kaikkiin maksullisiin osiin liput maksavat noin 10 euroa. Lippuja voi ostaa jonottamalla paikan päällä, tai sitten ne voi parin euron lisämaksua vastaan varata vaivattomasti verkossa.

Mikäli kirkkoon haluaa tutustua kunnolla, on siellä hyvä käydä heti kun se avautuu tai sitten vasta ennen sulkemisaikaa, jolloin siellä on vähiten vierailijoita.

Dogen palatsi

Toinen Piazzan tunnettu nähtävyys on Dogen palatsi eli Palazzo Ducale [kartalla]. Doget olivat Italian kaupunkivaltioiden valtionpäämiehiä, ja palatsi toimi Venetsian dogien asuinpaikkana vuosisatojen ajan. Suuri goottilaistyylinen palatsi on Venetsian suosituimpia kohteita ja yksi kaupungin upeimmin koristelluista rakennuksista. Palatsin suurimmat julkisivut ovat Piazzalle sekä Venetsian laguunille päin. Nykyisin palatsi toimii museona, ja sen seinillä voi nähdä muun muassa monia Venetsian kuuluisimpia taideteoksia.

Palatsi on avoinna huhtikuun alusta lokakuun loppuun klo 8.30-19 mutta talvisin vain klo 17.30 asti, eikä se ole avoinna 25.12. tai 1.1. Liput maksavat 18 euroa. Ne ovat voimassa kolme kuukautta ja oikeuttavat sisäänpääsyyn myös muihin alueen nähtävyyksiin. Verkon kautta lipun voi varata etukäteen. Verkon kautta voi myös varata museum pass -kortin, jolla pääsee sisään muihinkin museoihin ja maksullisiin vierailupaikkoihin.

Rialton silta
Venetsiassa on lukuisia toinen toisiaan näyttävämpiä siltoja, ja kuuluisin ja yksi Venetsian tunnistetuimmista symboleista on varmasti Rialton silta.

Venetsian sillat

Venetsiassa on luonnollisesti lukuisia toinen toisiaan näyttävämpiä siltoja, onhan kanavien kaupungissa niitä yli 400. Kuuluisin ja yksi Venetsian tunnistetuimmista symboleista on varmasti Rialton silta [kartalla]. Kaarisilta on pääkanava Canal Granden silloista vanhin. Ensimmäinen versio sillasta oli 1100-luvulla rakennettu ponttonisilta, ja nykyinen jykevä kivisilta on rakennettu 1500-luvun lopulla. Rialton silta oli vuoteen 1854 asti ainoa Canal Granden ylittävä silta, ja nykyisin sen ali kulkee runsaasti gondoleita ja veneitä. Silta johtaa Rialton suositulle torille.

Toinen tunnettu silta Venetsiassa on Ponte dei Sospiri eli Huokausten silta [kartalla] (engl. Bridge of Sighs). Silta yhdistää vankilan ja Dogen palatsin, jossa tuomioistuin sijaitsi. Silta ei ole niinkään tunnettu upeasta arkkitehtuuristaan vaan tarinasta, jonka mukaan vankilaan joutuvat vangit näkivät sillan ylittäessään auringon viimeistä kertaa ja huokaisivat. Kuuluisin sillan ylittänyt vanki lienee ollut Casanova.

Merkittäviä siltoja on myös rautatieaseman ympäristössä, ja ne voi katsastaa heti kaupunkiin saavuttuaan. Scalzi-silta [kartalla] on Canal Granden kauneimpia siltoja, ja sen lähellä oleva Ponte della Costituzione [kartalla] on Venetsian suurista silloista uusin ja neljäs silta, joka ylittää Canal Granden. Tämä syyskuussa 2008 avattu silta tunnetaan yleensä sen suunnitteleman arkkitehdin eli Santiago Calatraven mukaan, ja paikallisten suussa se tunnetaan Calatrava-siltana (Ponte di Calatrava). Silta on nopein yhteys Venetsian rautatieasemalle Piazzale Roma -aukiolle, jolta lähtee linja-autoja Mestreen ja muualle Venetsian ympäristöön.

Scala Contarini del Bovolo

Scala Contarini del Bovolo [kartalla] lukeutuu Venetsian vähemmän tunnettuihin nähtävyyksiin, mutta on silti yksi kaupungin mielenkiintoisimmista löydöistä. Kyseessä ovat Palazzo Contarini del Bovolon ulkoiset kierreportaat, joissa on yletön määrä kaaria. Portaat johtavat tasanteelle, jolta on hyvät näkymät Venetsian kellotorneihin, kirkonkupoleihin ja muihin Venetsian nähtävyyksiin.

Palatsi itse ei ole valitettavasti enää entisessä loistossaan, mutta valtavat portaat ovat hienosti restauroidut. Koska portaat eivät ole kovin tunnetut, niiden luo saattaa olla melko hankalaa löytää, onhan Venetsia jo muutenkin melkoinen sokkelo. Pieni eksyminen ei kuitenkaan haittaa: näin näet parhaiten myös toisenlaista Venetsiaa, joka ei ole turistien kansoittama. Löydä tie perille kuitenkin ajoissa, sillä portaikon tasanteelle voi kiivetä ainoastaan aamun ja iltapäivän välisenä aikana.

Juutalaiskortteli

Yksi vierailun arvoinen alue on Venetsian juutalaiskorttelisto eli getto, joka on Euroopan vanhin juutalainen kaupunginosa ja joka oli ensimmäinen alue, jolle juutalaiset komennettiin asumaan pienelle rajatulle alueelle. Juutalaiset määrättiin tänne vuonna 1516. Tämä Cannaregion osa säilyi aidattuna juutalaisten yhteisönä aina vuoteen 1797, jolloin geton portit kaadettiin Napoleonin määräyksestä.

Juutalaiskortteli ei ole monien turistien nähtävyyksien listalla, mutta se kannattaa sinne lisätä. Entinen getto on nykyisin kukoistava yhteisö, jossa juutalaiset ovat edelleen vahvasti edustettuina. Juutalaiskorttelin mielenkiintoisia kohteita ovat esimerkiksi matalakattoiset, monikerroksiset rakennukset, jotka rakennettiin tiiviin juutalaisyhteisön asuinpaikoiksi. Yläkerran synagogat palvelivat juutalaisia eri kansallisuuksista, ja merkittäviä synagogia täällä ovat esimerkiksi Scola Levantina ja Scola al Canton.

Getto sijaitsee Cannaregion sestieressä, jossa on monia viehättäviä aukioita ja kanavia. Lauantaisin monet juutalaiskorttelin kaupat ovat kiinni, mutta siellä on kaikkina viikonpäivinä jotakin avoinna ja ravintoloitakin siellä on jonkin verran. Alueen pääpaikat ovat Campo di Ghetto Nuovo -aukion tienoilla [kartalla]. Sen vieressä sijaitsee Museo Ebraico. Täällä oppii juutalaisten historiasta Venetsiassa, jonne monet tulivat 1490-luvulla sen jälkeen, kun heidät karkotettiin Espanjasta ja Portugalista. Alueella on mukavaa tunnelmaa, ja erityisen viehättävää siellä on auringon laskiessa, joskin se on koska tahansa hyvä paikka paeta turistimassoja.

San Giorgio Maggiore
Chiesa di San Giorgio Maggioreen kannattaa mennä katsomaan kirkon sisällä olevaa merkittävää taidetta, ja huikeita näkymiä sen kellotornista.

San Giorgio Maggiore

Kun Pyhän Markuksen aukiolta ja etenkin sen Molo-rannalta Dogen palatsin edustalta katselee yli lahden, siintää siellä pienellä saarella oleva kaunis kirkko. Se on Chiesa di San Giorgio Maggiore [kartalla], ja se on kuuluisan arkkitehdin Palladion luomus. Tänne kannattaa tulla katsomaan kirkon sisällä olevaa merkittävää taidetta, mutta kenties sitäkin parempi syy on sen kellotornin näkymä, joka on Venetsian paras. Täältä näkee hyvin kanavia, joita ei Pyhän Markuksen aukion Campanile-kellotornista näe, ja täältä saa myös aivan erilaisen kuvan Pyhän Markuksen aukiosta.

Kirkko on avoinna eri vuodenaikoina vähän eri aikoihin, mutta täällä kannattaa käydä aamupäivällä tai sitten iltapäivällä klo 14 (talvella klo 14.30) lähtien aina alkuiltaan. Mieleenpainuva ajankohta vierailla täällä on sunnuntaisin klo 11, jolloin munkkikuoro esittää gregoriaanista kirkkolaulua.

Kirkon lisäksi San Giorgion saarella voi vierailla Fondazione Giorgio Cini -keskuksessa, joka on kaupungin kauneimpia rakennuksia, samoin kuin Teatro Verde -teatterissa, jossa on erilaisia esityksiä lähinnä keskikesällä.

San Giorgio Maggioren saarelle pääsee muutamassa minuutissa vesibussilla numero 2. San Giorgio Maggioren vieressä on suurempi ja myös tutustumisen arvoinen La Giudecca -saari.

Lisätietoa

TripAdvisor-sivuston käyttäjät rankkaavat Venetsian nähtävyyksiä
Go Italy -sivusto esittelee Venetsian tärkeimpiä nähtävyyksiä

Teksti: Anniina Simula, Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg
Uudistettu: 2015/02

Miten onnistuimme? Arvostele tämä sivu

Arvostele napsauttamalla haluamasi tähtimäärän kohdalla.

Lukijoiden kommentteja

Ca' Foscari

Canal Granden varrella sijaitsevista nähtävyyksistä kiinnostuneille tarjoan vinkkinä palatsia Ca’ Foscari. Ca’ Foscari Tour tarjoaa mahdollisuuden vierailla nykyään yliopiston päärakennuksena toimivassa palatsissa. Liput opastetulle kierrokselle ostin toimiston luukulta, joka löytyy mentäessä pääovesta (sisäpihan perältä) heti oikealle.

Doge Francesco Foscari hankki palatsin Venetsian tasavallalta vuonna 1453. Ca’ Foscari rakennettiin kokonaan uudestaan tuolloin ja sen suunnitteli todennäköisesti arkkitehti Bartolomeo Bon. Niinpä Ca’ Foscari edustaa tyyliltään venetsialaista gotiikkaa, josta tärkein ja tunnetuin esimerkkihän on Dogen palatsi. Sijainti Canal Granden varrella on ainutlaatuinen.

Ca’ Foscarilta on upeat näkymät Rialton sillalta aina Accademian sillalle asti pitkin Canal Grandea. Näkymän ovat ikuistaneet useat kuvataiteilijat, joista kuuluisin Canaletto. Restauroinnin yhteydessä vuonna 1936 suunnitelusta vastasi italialainen arkkitehti Carlo Scarpa, minkä vuoksi Scarpan kädenjäljestä kiinnostuneiden kannattaa vierailla palatsissa. Osallistumalla Ca’ Foscari Touriin pääsee todella ainutlaatuiset näkymät Canal Grandelle ja saa kuulla kiinnostavia kertomuksia palatsin historiasta. /urpa

Olin Venetsiassa syksyllä 2012. Kauniit kierreportaat kyllä löytyivät, mutta ne ovat suljettu yleisöltä. Portit olivat kiinni ja lukittu ehkä rapistumisen ja turvallisuusriskin takia. /Scala contarini del bovolo

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti