Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Torino
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Palazzo Reale
Piazza Castellon alueella on monta upeaa palatsia ja kirkkoa, kuten Palazzo Reale eli kuninkaallinen palatsi, jonka sisäpihoille pääsee sisään.

Tärkeimmät maamerkit ja nähtävyydet

Tällä sivulla esitellään Torinon merkittävimpiä maamerkkejä, aukioita ja muuta näkemisen arvoista.

Piazza Castello - Piazza Reale -aukioiden nähtävyydet

Paikka, jolle ensimmäiseksi Torinossa kannattaa suunnata, on Piazza Castello eli Linna-aukio, jonka alueella ja ympäristössä sijaitsevat monet tärkeät nähtävyydet ja parhaat ostoskadut. Siellä on valtavasti ravintoloita ja paljon kävelykatuja, jotka tekevät ydinkeskustaan tutustumisesta vaivatonta. Piazza Castellon alueella on monta upeaa palatsia ja kirkkoa, kuten Palazzo Reale eli kuninkaallinen palatsi, jonka sisäpihoille pääsee ilmaiseksi sisään ja jonka kuninkaallisten asuntotiloihin pääsee pääsymaksua vastaan tutustumaan. Palatsin takana sijaitsee hieno puutarha, jossa pääsee hetkeksi eroon aukion vilkkaasta urbaanista elämänmenosta.

Aukion muista osista Piazza Reale on alue palatsin porttien ja palatsin välimaastossa ja sillä on yleensä rauhallisempaa tunnelmaa kuin Piazza Castellon alueella. Aukiolla on vilkasta aamusta myöhäiseen iltaan, siellä pyörii aina valtavasti paikallisia ja turisteja, ja etenkin viikonloppuiltapäivät ja -illat ovat usein auringonlaskun aikaan hektisiä.

Yksi upeimmista rakennuksista aukiolla on sen keskellä sijaitseva Palazzo Madama, joka on erikoinen yhdistelmä palatsia ja linnaketta. Sen suojissa toimiva arkeologinen ja antiikkimuseo on korkeatasoinen vierailupaikka. Sen vieressä sijaitsee kuninkaallinen asekokoelma samoin kuin gallerioita ja pari teatteria, jotka nekin tuovat aukiolle vierailijoita. Aukion toisella laidalla sijaitsee San Lorenzon kirkko, ja muutkin aukiota reunustavat rakennukset ovat silmiä hivelevän kauniita. Jos haluaa tutustua moneen museoon Piazza Castellon alueella, on Polo Reale kätevä ratkaisu, sillä sen yhteislipulla pääsee sisään moneen eri paikkaan.

Aukion laitamilla on jonkin verran kahviloiden ja ravintoloiden terasseja, ja siltä on hyvä nousta kiertoajelubussiin, kohti Piazza Vittorio Venetoa kulkevaan raitiovaunuun tai taksiin, joita sen alueella on aina asiakkaita odottelemassa. Shoppailemaan mielivät siirtyvät kohti Via Po- tai Via Roma -katuja, ja niille, jotka haluavat ruokailla, löytyy jonkin matkan päässä aukiosta koko joukko korkeatasoisia mutta kohtuuhintaisia ravintoloita.

Piazza Castellon tienoo on tunnettu upeista, niin sanotuista Grand Cafe -tyylisistä kahviloista, joissa käyminen kuuluu ehdottomasti Torinossa vierailevan ohjelmaan. Aukion lähistöllä on myös paljon nähtävää Torinon tuomiokirkosta Piazza della Repubblican toriin ja kauppahalliin.

Duomo di San Giovanni - Pyhän Johanneksen kirkko

Duomo di San Giovanni eli Pyhän Johanneksen kirkko on Torinon tuomiokirkko, joka sijaitsee Piazza Castellon ja Piazza della Repubblican välimaastossa ja joka viralliselta nimeltään on Cattedrale di San Giovanni Battista. Tämä on tunnetusti ainoa renessanssiajan rakennus Torinossa, mutta kirkko ei enää ole täysin alkuperäisessä muodossaan, sillä vuoden 1997 tulipalo tuhosi osia siitä. Kirkko valmistui vuonna 1668, ja uusin lisäys siihen on vuodelta 2011, jolloin Torinon maailmankuulua käärinliinaa (Holy Shroud) esittelevä osa valmistui.

Torinon Käärinliina on keskiajan kuuluisimpia jäljelle jääneitä esineitä. Pitkään sen kuviteltiin olevan Jeesuksen ajoilta, mutta vuonna 1988 kolme eri yliopistoa tutki sen, ja se paljastui vuosien 1260 ja 1390 välisenä aikana valmistetuksi väärennökseksi. Tämä ei kuitenkaan ole lopettanut kiistoja siitä, onko kysymyksessä vaate, johon Jeesuksen ristiinnaulittu ruumis käärittiin, vai myöhemmin valmistunut väärennös, eikä asiaa auta se, että Vatikaani ei anna tehdä tarkempia tutkimuksia käärinliinasta.

Itse käärinliina on esillä harvoin, periaatteessa vain kerran 25 vuodessa. Loppuvuodesta 2013 kuitenkin ilmoitettiin, että käärinliina tulee seuraavan kerran julkisesti esille vuoden 2015 aikana. Niille, jotka ovat enemmänkin kiinnostuneita käärinliinasta, suositellaan vierailua Museo della Sindone -museossa (Via San Domenico 28), joka on avoinna ma-su klo 9-12 ja 15-19.00. Museo ei ole kovin korkeatasoinen, eivätkä läheskään kaikki Torinossa käyvät koe vierailua siellä tarpeelliseksi.

Duomo di San Giovanni
Duomo di San Giovanni eli Pyhän Johanneksen kirkko on Torinon tuomiokirkko, joka sijaitsee Piazza Castellon ja Piazza della Repubblican välimaastossa.

Alueella on myös Museo di Antichità (Via XX Settembre 88) eli Savoy-suvun antiikin kokoelmista muodostettu museo, joka on avoinna ti-su klo 8.30-19.30. Duomolla vieraillessa on hyvä tutustua myös sen edessä olevaan, noin 2 000 vuoden ikäiseen Porta Palatina -porttiin, joka on parhaiten säilyneitä esimerkkejä Rooman valtakunnan aikaisista porteista.

Via Roma -katu ja Piazza San Carlo -aukio

Piazza Castellon ja Porta Nuova -rautatieaseman välillä kulkeva Via Roma on kaupungin kaksiosainen pääkatu, jolla on vilkas liikenne ja jota reunustavat Torinon keskustalle tyypilliset katetut pylväskäytävät. Katu on kaupungin pääostoskatu, jolla on liikkeitä avoinna sunnuntaisinkin. Sen mielenkiintoisin osa on kuitenkin autoilta rauhoitettu Piazza San Carlo, joka on yksi Torinon useista vaikutuksen tekevistä aukioista. Sen laidalla sijaitsee muutama Grand Cafe -tyylinen kahvila, jotka ovat kalliita mutta ikimuistoisia paikkoja juoda kakkukahvit, nauttia jotakin terästettyä tai sitten alkuillasta edullinen illallinen aperitivo-noutopöydistä.

Täällä kuten Piazza Castellollakin on usein esityksiä, kuten musiikkia ja ihmispatsaita. Tämä on vilkas aukio pitkin päivää ja etenkin alkuillan niin sanotun passeggiata-kävelyn aikaan, joka ympäri vuoden on vilkkaimmillaan auringonlaskun aikaan. Aukion laidalla sijaitsee kaikenlaista, yleensä ylihintaista ravintolaa ja kahvilaa. Tunnelmaa sille antavat myös kaksi barokkityylistä kirkkoa, San Carlo Borromeo ja Santa Cristina, jotka kumpikin ovat vierailun arvoisia. Aukiolla oleva patsas on Savoy-suvun ruhtinaan Emanuele Filiberton ratsastajapatsas, joka on Torinon itsenäisyyden taanneiden 1500-luvun loppupuolen taisteluiden muistomerkki.

Aukion takana sijaitsee Piazza C.L.N., jonka kohokohtia ovat kaksi Mussolinin aikaista valtavaa patsasta, jotka suihkulähteineen edustavat kaupungin läpi virtaavia Po- ja Dorajokia. Tämän kookkaan aukion jälkeen jatkuu Via Roma, joka kulkee aina Piazza Carlo Felice -aukion edessä olevalle Porta Nuova -päärautatieasemalle. Tämä osio on mielenkiintoinen myös. Sillä on hyviä liikkeitä, ja sen varrelle tulee sunnuntaisin markkinakojuja, joista saa esimerkiksi antiikkia ja vanhoja kirjoja.

Mole Antonelliana -torni

Valtaosa Torinon merkittävimmistä nähtävyyksistä sijaitsee lähellä Via Roma -pääkatua, mutta kaupungissa pidempään kuin päivän tai kaksi viihtyvä tutustuu mielellään hivenen kauempanakin sijaitseviin nähtävyyksiin. Monille näistä on lyhyt, miellyttävä kävelymatka, ja tämä pätee myös yhteen Torinon tunnetuimmista rakennuksista, Mole Antonelliana -torniin (Via Montebello 20). Torni näkyy moneen keskustan osaan, se on Italian kahden sentin eurokolikossa, ja alun perin tämän 167 metriä korkean alumiinitornin oli tarkoitus olla synagoga. Tornissa sijaitsee Museo Nazionale del Cinema -elokuvamuseo. Tornin hissi vie minuutissa 85 minuutin korkeuteen, ja kannattaa huomata, että sekä museoon että näköalatasanteelle vievään hissiin on viikonloppuisin melkoisia jonoja.

Mole Antonelliana
Mole Antonelliana -tornii näkyy moneen keskustan osaan, ja se on Italian kahden sentin eurokolikossa.

Parco della Rimembranza -puisto ja Basilica di Superga -kirkko

Parco della Rimembranza -puistossa on tuhatkunta puuta, jotka on istutettu ensimmäisessä maailmansodassa henkensä menettäneiden torinolaisten muistoksi, ja samaa asiaa muistaa myös niiden vieressä oleva valtava patsas. Barokkityylinen Basilica di Superga -kirkko on täällä pääasiallinen vierailupaikka, joka tarjoaa täältä lähes 700 metrin korkeudesta panoraamanäkymät Torinon yli, kohti Alppeja. Kirkkoon on vapaa sisäänpääsy mutta tornista näköaloja ihailemaan mielivät joutuvat maksamaan muutaman euron.

Basilica di Superga -kirkko on avoinna eri vuodenaikoina eri aikoihin, mutta se ei ole avoinna viikolla klo 12-15 eikä viikonloppuisin klo 12.45-15.00. Kirkolla vieraileminen on suosittua puuhaa paitsi turistien myös torinolaisten keskuudessa. Kirkkoa ja puistoa enemmän moni tulee sinne muistamaan vuonna 1949 tapahtunutta lento-onnettomuutta, jossa Torinon koko jalkapallojoukkue kuoli koneen osuttua kukkulaan. Moni turisti tulee tänne paitsi ihailemaan näkymiä ja kaunista kirkkoa myös tutustumaan Savoy-suvun hautoihin, jotka tietenkin ovat ainutlaatuisen hulppeaa nähtävää.

Basilica di Superga -kirkko sijaitsee Parco della Rimembranza -puistossa, ylhäällä kukkuloilla. Varsin mielenkiintoinen tapa tulla tänne on ottaa raitiovaunu 15 tai bussi 61 tai 68 Stazione di Sassi -asemalle, jolta kerran tunnissa lähtee junia ylös kohti Supergaa. Juniin on etenkin viikonloppuisin ja kesäiltapäivisin tungosta, niin että läheskään kaikille ei ole tilaa, mutta hyvissä ajoin tänne saapuvat pääsevät kyllä junaan. Liput ovat kalliimpia viikonloppuisin kuin viikolla, ja kannattaa huomata, että junat eivät kulje klo 12-14.00.

Lingotto -keskus

Toinen keskustan ulkopuolella sijaitseva paikka, jossa kannattaa vierailla, on Lingotto, jossa on entisiin Fiatin tehdashalleihin perustettu Lingotto-keskus (Via Nizza 230-294), Lingotto-metroaseman vieressä. Tänne pääsee helposti muutamassa minuutissa metrolla Porta Susa- tai Porta Nuova -asemilta. Lingottoon on hyvä suunnata etenkin helteillä, sadesäällä tai talvella.

Täällä on suurissa halleissa kaikenlaista kaupoista mitä monipuolisimpiin ruokailumahdollisuuksiin, hotelleihin, pieniin lasten huvipuistoihin ja Pinacoteca Giovanni e Marella Agnelli -taidegalleriaan. Renzo Pianon suunnitelman mukaisesti muunnetut hallit ovat yllättävän miellyttävä vierailupaikka niillekin, jotka perinteisesti eivät ostoskeskuksista pidä, ja erityisen hyvä vierailupaikka tämä on lapsiperheille. Lingotto-keskuksen lisäksi alueella kannattaa vähän kävellä ja mahdollisuuksien mukaan käydä Eataly-gourmetkaupassa (Via Nizza 224).

Lisätietoa

Lisätietoa Torinon nähtävyyksistä on Torinon matkailusivuilla.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti