Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Bologna
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Palazzo del Podest
Palazzo del Podestàlla on Piazza Maggioren puolella suuret kahviloiden terassit, joilla on mukava ympäri vuoden paistatella päivää ja miettiä, mihin suuntaan aukiolta seuraavaksi lähtisi.
Kuva: Peter Forsberg

Rakennuksia ja maamerkkejä

Bolognan ydinkeskustassa eli vanhoissa kortteleissa pääaukioiden ympäristössä on melkoinen määrä nähtävää. Eniten nähtävää on kahden pääaukion ympäristössä, katutaiteesta kirkkoihin, torneihin ja muihin vierailupaikkoihin.

Keskustan ulkopuolella on pari nähtävyyttä, joille on kesällä mukava lähteä, mutta Bolognassa nähtävyyksiin voi asennoitua rennosti. Bolognassa ei toisin kuin joissain muissa Italian kaupungeissa ole tarvetta juosta montaa päivää pelkästään nähtävyyksiä katselemassa, vaan siellä voi keskittyä muuhunkin. Nähtävyyksiä voi bongata kaupungin kaduilla samalla kun muutenkin tutustuu hienoihin katunäkymiin, etsii ravintolaa, käy kahvilla tai tekee ostoksia.

Bologna Card

Jos Bolognaan suuntautuvan matkan aikana haluaa käydä monessa pääsymaksullisessa vierailupaikassa ja museossa, saattaa kannattavaa olla hankkia Bologna Card. Se antaa alennuksia ja ilmaisia sisäänpääsyjä ja sillä on muitakin etuja. Sen kanssa pääsee ilmaiselle nähtävyyskierrokselle, ja kenties kaikkein houkuttelevimmin se tarjoaa voimassaoloaikanaan ilmaisen kyydin Aerobusilla lentoaseman ja rautatieaseman välillä (normaalihinta edestakaisin 12 euroa). Jos haluaa nauttia eduista jo lentoasemalta lähtien, kannattaa kortti varata netin kautta, ja sen voi saavuttuaan noutaa lentoaseman turisti-infosta. 48 tuntia voimassa oleva kortti maksaa 20 euroa, 72 tuntia voimassa oleva 30 euroa.

Piazza Maggiore ja Piazza del Nettuno

Bolognan elämän keskipiste on niin paikallisille kuin turisteillekin on Piazza Maggiore [kartalla], johon saumattomasti yhdistyy myös toinen aukio, Piazza del Nettuno. Piazza del Nettuno on itse asiassa se aukio, joka tulee ensimmäisenä vastaan, kun saapuu päärautatieaseman suunnalta Via dell’Indipendenzaa pitkin. Palazzo del Podestàn takana oleva Piazza Maggiore on kuitenkin niistä miellyttävämpi ja se, jonka ympäristössä mielellään istuskellaan kahvilla ja muutenkin vietetään aikaa. Tänne saavuttuaan on hyvä vierailla aukioiden välissä olevassa turisti-infossa, josta saa kartan ja kaikenlaista tietoa kaupungista.

Jos saapuu rautatieasemalta Piazza del Nettunolle, näkyy ensimmäisenä suuri Palazzo Re Enzo, joka on peräisin vuodelta 1245. Se on näiden keskiajalta peräisin olevien korttelien keskipiste, ja se on alusta lähtien ollut kaupungin sosiaalisen ja taloudellisen elämän keskus. Sen oikealla puolella oleva suihkulähde on Fontana del Nettuno, jonka oikealla puolella on useita, Bolognan kaupungintaloa muodostavia palatseja, joista osa on jo Piazza Maggioren puolella ja joiden yhteydessä on parikin taidemuseota ja muita vierailupaikkoja.

Piazza Maggioren puolen huomattavin kirkko on maailman viidenneksi suurin basilikakirkko, Basilica di San Petronio, joka on nimetty kaupungin suojeluspyhimyksen mukaan ja joka on Piazza Maggioren ja Piazza Galvanin välissä. Koon lisäksi kirkon huomattava piirre on se, että sitä ei ikinä ole täysin viimeistelty, vaan se on jonkin verran keskeneräinen. Piazza Maggioren ja Piazza del Nettunon välissä oleva palatsi on Palazzo del Podestà, jolla on Piazza Maggioren puolella suuret kahviloiden terassit. Niillä on mukava ympäri vuoden paistatella päivää, tarkastella aukion vilkasta elämänmenoa ja miettiä, mihin suuntaan aukiolta seuraavaksi lähtisi.

Bolognan keskusaukiot ovat hyvä lähtöpiste muun ydinkeskustan tutkimiselle. Aukiot ovat aivan keskellä tätä melko laajaa, pääosin keskiajalla rakennettua ydinkeskustaa, ja niiden ympäristössä on kaupungin koko tarjonta. Aukioiden oikealla puolella eli Via Ugo Bassin puolella ovat alueet, joilla on hyviä ostospaikkoja ja ravintoloita mutta ei suurta määrää nähtävyyksiä. Aukioiden vasemmalla puolella eli Via Rizzolin puolella puolestaan ovat kaupungin suuret nähtävyydet, suosituimmat ravintolat ja Quadrilatero, alue joka on parasta Bolognaa ja joka johdattaa kohti yliopiston hallitsemia kortteleita ja niiden lukuisia museoita ja muita merkkipaikkoja.

Quadrilatero

Jos Piazza del Nettunolta lähtee pitkin Via Rizzolia kohti sen päässä olevaa kahta kapeaa tornia, saapuu pian Quadrilatero-alueelle [kartalla], joka on kapeiden kujien ja mielenkiintoisten korttelien hallitsema pieni kaupunginosa. Se on Via Rizzolin ja Via Farinin välimaastossa, ja toiseen suuntaan sitä rajaavat keskusaukiot ja Via Castiglione. Via Clavature [kartalla] on sen pääkatuja, joka alueen osista on ollut jo Rooman valtakunnan aikana merkittävä paikka. Alueella on kapeita kujia, joista monet ovat kaupungin ykkösshoppailupaikkoja, ja täällä on monina viikonpäivinä markkinakojuja, joista voi ostaa kaikenlaista. Paikalliset viihtyvät hyvin kujilla syömässä, kahvilla, shoppailemassa ja iltaa istumassa, ja tänne kannattaa kaupungissa vierailevankin tulla harrastamaan samoja asioita. Koko alue kuitenkin menee melko tukkoon etenkin perjantai-iltaisin ja viikonloppuiltapäivisin, ja jos tänne mielii syömään tai ostoksille, muut ajankohdat ovat väljempiä ja usein miellyttävämpiä kuin vilkkaimmat ajat.

Le Due Torri (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Via Rizzolin alkupäässä on kaksi tornia, eli Le Due Torri. Bolognassa oli aikoinaan yli sata keskiajalla rakennettua tornia, ja niiden tarkoitus oli suojata varakkaita perheitä ja sukuja lukuisilta vihollissuvuilta.

Le Due Torri – Kaksi tornia

Quadrilatero on aivan yliopiston kortteleiden vieressä, ja niiden välimaastossa Piazza di Porta Ravegnana -aukiolla, Via Rizzolin alkupäässä on kaksi tornia, eli Le Due Torri [kartalla]. Aukiolle on tornien ansiosta helppo suunnata mistäpäin kaupunkia tahansa, ja tämä on myös suunta, joka Via Zambonin kautta johdattaa kohti yliopistoaluetta ja oopperataloa. Bolognassa oli aikoinaan yli sata keskiajalla rakennettua tornia, ja niiden tarkoitus oli suojata varakkaita perheitä ja sukuja lukuisilta vihollissuvuilta, jotka Bolognassa kuten muuallakin Pohjois-Italiassa kävivät taistelujaan Romeosta ja Juliastakin tuttuun tyyliin.

Torneista paremmin näkyy Torre degli Asinelli, 97 metriä korkea kapea torni, jota rakennettiin vuosina 1109–1119. Huipulle pääsee kiipeämään muutaman euron pääsymaksua vastaan, mutta matkaa yläilmoihin on lähes 500 askelmaa. Tornin yhteydessä oli keskiajalla kuuluisa Mercado di Mezzo -markkinapaikka, joka muutama vuosi sitten herätettiin uudelleen henkiin Quadrilateron kaduilla, ja nykyään tornin yhteydessä on sen katetussa porraskäytävässä käsitöitä myyviä pisteitä.

Viereinen Torre Garisenda on vain 47 metrin korkuinen, mutta se on Pisan tornin tavoin kalteva: sen matalamman ja korkeamman puolen korkeusero on peräti 3,2 metriä. Tornin kaltevuus oli sen verran tunnettua, että runoilija Dante sai siitä innoitteen kirjoittaessaan Jumalaisen näytelmän helvetistä. Pian sen jälkeen tornin kaltevuus kuitenkin sai sellaisia mittasuhteita, että 1300-luvun puolivälissä tornia piti madaltaa.

Asinelli-torniin voi kiivetä 498 askelmaa 3 euron pääsymaksulla. Tornilla on eri kuukausina ja vuodenaikoina erilaiset aukioloajat, mutta aina se avautuu klo 9 ja on kesäkauden aikana avoinna klo 19 asti (talvella vain klo 17 asti).

Piazza Galvani

Bolognan päänähtävyydet sijoittuvat hyvin pienelle alueelle, eikä Piazza GalvaniPiazza Galvani [kartalla] ole kaukana Quadrilaterosta ja yliopiston hallitsemista kortteleista. Aukion laitamilla on merkittäviä palatseja, ja Basilica di San Petroniolle on mukavat näkymät täältä eri suunnalta kuin Piazza Maggiorelta. Aukio on lähinnä paikallisten temmellyskenttä, jonne aikuiset tuovat lapset juoksemaan ja leikkimään, sillä aukiolla on hyvin tilaa.

Archiginnasio
Bolognan vanhan ja Euroopan ensimmäisen yliopiston eli Archiginnasion yhteydessä, on myös kirjasto.
Kuva: Peter Forsberg

Arkeologinen museo on aukion laidalla, ja sen vieressä on yksi kaupungin mielenkiintoisimpia nähtävyyksiä, anatomian teatteri (Teatro Anatomico). Ne molemmat sijaitsevat Bolognan vanhan ja Euroopan ensimmäisen yliopiston eli Archiginnasion yhteydessä, missä nykyisin on myös kirjasto. Anatomian teatteri on keskiaikainen opetuspaikka, jossa havainnollistettiin ihmiskehoa ja sen leikkelyä. Kirkon määräyksistä johtuen teatteria ei käytetty kuin joskus karnevaalien aikaan, ja sinne pääsivät kaikki kansalaiset. Anatomian teatteriin on 3 euron pääsymaksu, ja se on avoinna ma–pe klo 10–18, la klo 10–19 ja su klo 10–14.

Basilica Santuario della Madonna di San Luca

Lähes kaikki Bolognan nähtävyydet ovat ydinkeskustassa, kivenheiton päässä Piazza Maggioresta. Jos haluaa lähteä keskustan ulkopuolelle tutustumaan yhteen nähtävyyteen, on Santuario Madonna di San Luca [kartalla] oiva tutustumiskohde. Tämä 1700-luvulta peräisin oleva kirkko sijaitsee kukkulan päällä, noin 3,5 kilometrin päässä keskustasta, ja sinne voi kulkea vaivattomimmin Piazza Maggiorelta lähtevällä San Luca Express -kaupunkijunalla. Kirkon suojissa on Neitsyt Mariaa esittävä taulu, jonka on uskomuksen mukaan maalannut itse Luukas, yksi Uuden testamentin evankeliumin kirjoittajista.

Kirkko on yhteydessä kaupunkimuureihin 666 holvikaarella (Arco Bonaccorsi), ja tämä Viale Carlo Pepolin varrella sijaitseva katettu pylväskäytävä onkin maailman pisin alallaan. Siihen voi tutustua lähemmin menemällä Piazza di Porta Saragozza -aukiolle [kartalla], jolle pääsee hyvin kulkemalla bussilla numero 20 Porta Saragozza -pysäkille ja siitä voi sitten holvikaarten alla kävellä parin kilometrin pituisen matkan kirkolle.

Lisätietoa

Bologna Welcome -sivustolla on lisätietoa Bolognan nähtävyyksistä

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, raffaele sergi /Flickr
2017/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti