Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Firenze
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Firenzen Duomo-tuomikirkko
Yksi maailman suurimman vaikutuksen tekevistä kirkoista on Firenzen tuomiokirkko eli Duomo (Il Duomo di Firenze).

Rakennuksia ja maamerkkejä

Firenze on suurten, unohtumattomien nähtävyyksien kaupunki, ja nähtävyyksien kohokohtiin kuuluvat kirkot, palatsit ja joen ylittävistä silloista hienoin. Nähtävyyksiin on paras tutustua silloin kun ihmisiä ei ole valtavia määriä liikkeellä. Niitä ovat aina aamupäivät, ja selvää on, että arkipäivät ovat viikonloppuja vähemmän vilkkaita.

Firenze on hienojen aukioiden kaupunki, ja useimmat nähtävyydet sijaitsevat jonkin tunnetun aukion laitamalla tai tuntumassa. Kaikkein tunnetuimpiin ytimen aukioihin, joiden ympäristön koluamalla näkee kaikki olennaisimmat nähtävyydet, kuuluvat Piazza della Repubblica, Piazza della Signoria, Piazza del Duomo, Piazza di San Lorenzo, Piazza San Marco ja Piazza di Santa Croce. Ne sijaitsevat kaikki centro storicon eli vanhojen osien alueella, mutta myös joen toisella puolella on muutama aukio, jonka tuntuman koluamalla näkee paljon alueen tärkeimpiä nähtävyyksiä. Oltrarnossa niitä ovat etenkin Piazza de’ Pitti, Piazza Santo Spirito ja Piazzale Michelangelo.

Firenzen tuomiokirkko

Yksi kaupungin vilkkaimmista aukioista on Piazza del Duomo [kartalla], jonka keskellä on yksi maailman suurimman vaikutuksen tekevistä kirkoista, Firenzen tuomiokirkko eli Duomo (Il Duomo di Firenze). Pisan kaltevan tornin ja Rooman Colosseumin ohella se kuuluu Italian kolmen suurimman nähtävyyden joukkoon. Tämä tarkoittaa nykyään käytännössä sitä, että koko kirkkoon tutustumaan haluavan on ostettava hintava lippu, ja niiden, jotka haluavat ilmaiseksi nähdä sisäosia, pitää jonottaa ympäri vuoden pitkiäkin aikoja sisään päästäkseen.

Kirkko tunnetaan nimellä Duomo di Firenze, mutta sen virallinen nimi on Cattedrale di Santa Maria del Fiore. Kirkko on Italian suurimpia, ja pitkään sen rakennustekniikan mestariteoksena pidetty kupoli oli maailman suurin. Edelleenkin se kuitenkin on maailman suurista tiilistä valmistettu kupoli.

Kirkko on niin tilava, että alun perin sinne ajateltiin mahtuvan 30 000 ihmistä kerrallaan, mutta käytännössä ainakaan nykyisin sinne ei päästetä suurta määrä ihmisiä kerrallaan vaan jonotus kuuluu sisätilat näkemään haluavien päiväohjelmaan. Kirkosta voi suomeksi lukea jonkin verran tietoa Wikipediasta.

Tuomiokirkkoa alettiin rakentaa vuonna 1296 goottilaistyyliin, mutta se valmistui vasta vuonna 1436, jolloin sen kupoli (Cupola di Brunelleschi) valmistui. Siitä oli vastuussa Brunelleschi, jonka suunnittelemia rakennelmia ja lisäyksiä on ympäri Firenzen. Myös myöhempinä aikoina siihen tehtiin lisäyksiä, kuten 1800-luvulla rakennettu myöhäisgoottilaista tyyliä edustava julkisivu.

Piazza di San Lorenzo
Firenzen tuomiokirkko kuuluu Pisan kaltevan tornin ja Rooman Colosseumin ohella Italian kolmen suurimman nähtävyyden joukkoon.

Kirkon toinen säväyttävä lisäys on yleisnero Giotton suunnittelema kellotorniCampinale di Giotto (Campinale di Giotto), jonka yksityiskohtia voisi pitkäänkin tarkastella.

Kirkon kolmas merkittävä lisäys on kastekappeli (Battistero di San Giovanni, Johanneksen kastekappeli), joka on kirkon julkisivua vastapäätä. Vaikka se on olennainen osa kirkkoa ja edustaa samaa tyyliä, eivät suinkaan kaikki ymmärrä että se on osa Firenzen suurinta nähtävyyttä.

Tuomiokirkon nähtävyyksiin kuuluvat myös Santa Reparatan hautakammiot ja oopperamuseo.

Itse kirkkoon on ilmainen sisäänpääsy, mutta silloin mennään sisään läntisen sisäänkäynnin oikeanpuoleisesta ovesta. Yleensä kirkon sisäosat ovat avoinna klo 10–16.30 mutta sunnuntaisin sinne pääsee vain kirkonmenojen jälkeen (klo 13.30–16.30).

Jos haluaa kiivetä 463 askelmaa sen punatiiliseen kupoliin tai 82 metriä korkeaan torniin, tutustua hautakammioihin ja myös kastekappeliin, pitää ostaa 18 euroa maksava lippu. Lippu on voimassa 30 vuorokautta sen varaamisen jälkeen. Sitä voi käyttää 72 tuntia sen jälkeen kun on ensi kertaa mennyt sisään, joten sisään voi mennä kolmen vuorokauden aikana ja tutustua osaan kerrallaan (mutta vain kerran yhteen osaan). 18 euron lisäksi lipun varaavien on maksettava kahden euron lisämaksu. Lippua varatessa pitää kertoa kellonaika, jolloin kupolissa halua vierailla, ja on suositeltavaa, että sisäänkäynnillä on vähintään 20 minuuttia ennen sitä aikaa. Lipun voi ostaa verkkosivuilta etukäteen.

Palazzo Vecchio

Piazza della Signoria [kartalla] on yksi Firenzen upeimmista ja mieleenpainuvimmista aukioista, ja sen laidalla sijaitseva Palazzo Vecchio on yksi kaupungin vierailluimmista palatseista. Sen 94 metriä korkea Torre di’ArnolfoTorre di’Arnolfo antaa erinomaiset näkymät Firenzen kaikkiin osiin. Myös Medici-suvun aikoinaan asuttamat asunnot tarjoavat nekin paljon kaikenlaista hämmästyttävää nähtävää. Vaikka palatsissa on paljon näkemistä, valtaosa on nähnyt tarpeeksi tunnissa ja parissa tunnissa ehtii tutustua palatsiin perinpohjaisesti.

Paras tapa tutustua palatsiin on osallistua englannin kielellä tehtäville opastetuille kierroksille, joilla pääsee näkemään monia palatsin muuten yleisöltä suljettuina pidettyjä osia. Palatsin kohokohtiin kuuluu tornin ja huoneistojen lisäksi suuri määrä erilaisia taideteoksia Michelangelon veistoksista maalauksiin, Medici-suvun aarteita ja suuruudenhulluja rakennelmia. Palazzo Vecchio on lapsiperheiden suosikki, sillä sen englannin kielellä tehdyt kierrokset perheen pienimmille ovat ainutlaatuisia ja muutenkin tämä on vierailupaikka, johon voi tutustua myös lasten tai nuorten kanssa. Palatsissa on erillisiä kierroksia lapsille, ja yli 12-vuotiaille on omia kierroksiaan.

Museon aukioloajat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Huhtikuun alusta syyskuun loppuun se klo 9–23 ja talvikaudella klo 9–19. Ympäri vuoden se on torstaisin avoinna vain klo 9–14.

Lippu kannattaa ostaa joko verkkosivuilta etukäteen tai sitten lippukassalta, mutta siinä tapauksessa paikalle kannattaa mennä arkena ja mahdollisimman pian sen jälkeen kun se on avautunut.

Piazza di San Lorenzo
Firenzen hienoista aukioista eniten merkittäviä nähtävyyksiä on Piazza di San Lorenzolla.

Piazza di San Lorenzo

Firenzen hienoista aukioista eniten merkittäviä nähtävyyksiä on Piazza di San Lorenzolla [kartalla], joka on aivan kaupungin turistien suosiman kauppahallin vieressä.

Medicin suku, joka oli kaupungin johtava hallitsijasuku pitkän aikaa, otti aukion omakseen ja rakennutti sen laidalle eräitä upeimpia rakennuksiaan. Suvun suuruudenhulluuden suurimpia saavutuksia on Cappelle MediceekuvaCappelle Medicee ], joka oli Medici-suvun pääasiallinen hautapaikka. Sen suojissa on Michelangelon hienoimpia veistoksia ja yksi hänen varhaisimmista töistään arkkitehtina, Sagrestia Nuova -sakaristo, jossa on näytteillä Michelangelon mestariteos Madonna ja lapsi (1501–04).

Piazza San Lorenzo -aukion laidalla on myös upea San Lorenzon kirkko, Biblioteca Medicea Laurenziana -kirjasto ja Medici-suvun pääasiallinen asuinpaikkana vuoteen 1540 toiminut Palazzo Medici-Riccardi. Tämä palatsi toimi mallina monille kaupungin myöhemmin rakennetuille palatseille. Sen sisällä on merkittävä Cappella di Benozzo, joka on täynnä renessanssiajan mestariteoksia, etenkin freskoja. Kappeliin päästetään vain 10 ihmistä kerrallaan viideksi minuutiksi, ja tarkan ajan voi varata palatsin lippukassalla. Palatsi on avoinna klo 9–19 muina päivinä paitsi keskiviikkoisin, ja sinne on 7 euron pääsymaksu.

Ponte Vecchio
Arnojoen ylittävistä silloista vanhin on Ponte Vecchio.

Ponte Vecchio

Arnojoen ylittävistä silloista vanhin on Ponte Vecchio [kartalla] eli vanha silta, joka oli ainoa Firenzen natsien perääntyessä vuonna 1944 säästämä silta.

Silta rakennettiin alun perin 1300-luvun puolivälissä, ja alusta lähtien se täyttyi kaupustelijoista. Aluksi lihakauppiaat valtasivat sillan, mutta Medici-suvun määräyksestä 1500-luvulta lähtien vain kulta- ja timanttikauppiaat saivat toimia sillalla. Vielä nykyäänkin kaikki siltaa reunustavat rakennukset ovat kulta- ja jalokiviliikkeitä, ja täällä jos missä on hyvä vertailla luksustuotteiden hintoja ja nähdä ainutlaatuisen laaja valikoima jalokiviä ja muita arvoesineitä.

Huomionarvoisia ovat myös ikkunat, jotka kaikki alun perin rakennettiin pieniksi, jotta sisällä olevat Medici-suvun jäsenet saisivat olla kaupunkilaisten katseilta suojassa. Ikkunoita kuitenkin suurennettiin vuonna 1941, kun Adolf Hitler kävi tapaamassa Mussolinia. Italian diktaattori määräsi, että ikkunoita oli suurennettava, jotta Hitlerillä olisi paremmat näkymät Arnojoen rannoille. Näitä ikkunoita ei kuitenkaan näe itse sillalta, ja niitä ja siltaa ylipäätään on hyvä ihailla viereiseltä Ponte Santa Trinita -sillalta [kartalla].

Ponte Vecchio sijaitsee keskellä Firenzen turistien suosimaa aluetta, ja siihen kuten muuhunkin tällä alueella olevaan kannattaa yrittää tutustua aamupäivällä tai kaikkein kiireisimpien matkustusaikojen ulkopuolella. Se on nopein reitti ytimen pääalueiden ja joen toisella puolella olevan Piazza de’ Pittin välillä.

Palazzo Pitti
Palazzo Pittin rakennutti Medici-perheen kilpailija eli pankkiiri Pitti alkaen vuonna 1495.

Palazzo Pitti

Firenzen turistien suosima reitti, joka kulkee Piazza della Signorialta Ponte Vecchio -sillan kautta joen toiselle puolelle Oltrarnoon, on vilkkaimmillaan iltapäivisin ja viikonloppuisin. Sen päätepiste monelle on Palazzo Pitti [kartalla], suuri palatsi jonka suojissa on museoita, kauniita huoneistoja ja taidetta.

Palatsin rakennutti Medici-perheen kilpailija eli pankkiiri Pitti alkaen vuonna 1495, mutta niskan päälle päässyt Medicin suku osti sen 1500-luvun puolivälissä. Se pysyikin kaupungin hallitsijoiden asuinpaikkana aina vuoteen 1919 asti, jolloin Savoy-suku lahjoitti sen Italian valtiolle. Nykyään sen sisällä on erikoisesti nimetty Museo degli Argenti eli "hopeamuseo", jossa ei ole hopeaa vaan erilaisia näyttelyitä upein seinämaalauksin varustetuissa huoneissa.

Hyvä paikka tutustua lähinnä Rubensin ja Rafaellon maalauksiin on Galleria Palatina, jonka taulut ovat yhä samassa järjestyksessä kuin ne alun perinkin olivat. Muidenkin maalauksia taidegalleriassa on, mukaan lukien Caravaggion, Botticellin ja Titianin töitä. Kolmas mielenkiintoinen vierailupaikka Pittin palatsissa on Appartamenti Reali eli huoneistot, jotka on jätetty sellaisiksi kuin ne olivat vuosina 1880–1891, jolloin Savoy-suvun jäsenet asuivat niissä.

Palazzo Pitti on avoinna kuten monet muutkin Firenzen vierailupaikat eli ti–su klo 8.15–18.50, joskin Museo degli Argentilla on hivenen erilaiset aukioloajat kuin muilla palatsin osilla. Erilaisiin lippuvaihtoehtoihin kannattaa tutustua tarkasti, sillä halvimmalla lipulla ei pääse kaikkiin palatsin museoihin ja osiin. Paikalla ollessa kannattaa myös vierailla palatsin takana olevassa puistossa, nimeltään Boboli.

Lisää asiaa nähtävyyksistä:

Visit Florence esittelee nähtävyyksiä.

Mus.e esittelee paitsi museoita myös muita nähtävyyksiä.

Lisää Firenzen nähtävyyksiä on esitelty esimerkiksi Tripadvisorissa.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, xiquinhosilva/Flickr
2020/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti