Booking.com
Colosseum
Antiikin Rooman nähtävyyksistä Colosseum on vaikuttavin. Erityisen hyvä vierailuaika täällä on alkuilta, jolloin Colosseumin valoja aletaan sytytellä.

Rakennuksia ja maamerkkejä

Tällä sivulla esitellään Rooman olennaisimpia rakennuksia ja maamerkkejä, kuten Colosseum, Espanjalaiset portaat, Pantheon, Trevin suihkulähde, Piazza Navona -aukio, Vatikaani (Sikstuksen kappeli ja Pietarinkirkko), Castel Sant’Angelo ja Rooman muita kirkkoja.

Colosseum (Colosseo)

Antiikin Rooman nähtävyyksistä Colosseum [kartalla] on vaikuttavin, joskin muihinkin antiikin rakennelmiin tulee Colosseumilla vieraillessa automaattisesti tutustuttua. Colosseum valmistui noin vuonna 80, ja sinne on arvioitu mahtuneen noin 50 000 katsojaa.

Colosseumin ihmeisiin kuuluivat 80 sisäänkäyntiä, joiden kautta kaikki katsojat pääsivät muutamassa minuutissa istumapaikoilleen. Sen ihmeisiin kuuluivat myös sellaiset seikat kuin ravintolapalvelut ja käymälät kaikille katsojille. Gladiaattorinäytökset kestivät pisimmillään 117 vuorokautta yhtä soittoa.

Vaikka ei haluaisikaan maksaa kovaa pääsylipun hintaa, tekee rakennus ulkopuoleltakin vaikutuksen, ja aikaa tulee täällä yleensä kulutettua enemmän kuin oli etukäteen ajatellut. Erityisen hyvä vierailuaika täällä on alkuilta, jolloin Colosseumin valoja aletaan sytytellä.

Täällä ollessa kannattaa katsastaa myös Parco del Colle Oppio -puisto [kartalla], jonka läpi kävelemällä pääsee kohti Santa Maria Maggioren kirkkoa ja Termini-rautatieasemaa. Tässä puistossa sijaitsi Keisari Neron valtava Domus Aurea -palatsi, joka ei kauan ollut käytössä. Sen maanalaiset holvit löydettiin keskiajalla, ja ne innoittivat Rafaelloa ja muita aikansa taiteilijoita. Nykyään voi vielä nähdä viitisenkymmentä vuotta Neron kuoleman jälkeen rakennetun Trajanuksen kylpylän [kartalla], joka rakennettiin Domus Aurea -palatsin päärakennuksen tilalle.

Espanjalaiset portaat (Scalinata della Trinità dei Monti)

Yksi Tridente-alueen suurimmista vetonauloista on Piazza di Spagna -aukio [kartalla], jonka laidalla ja liepeillä on huomattava määrä kaupungin hienoimpia putiikkeja, kahviloita ja ravintoloita. Aukiolta nousevat kohti Trinita dei Montin kirkkoa niin sanotut Espanjalaiset portaat, jotka ovat peräisin 1700-luvun alkupuolelta ja jotka ovat edelleen yhdet Euroopan pisimmistä ja leveimmistä portaista.

Miltei jokainen kaupungissa vieraileva turisti haluaa itsensä kuvattavan portaiden edessä. Suuret turistiryhmät usein istuskelevat portailla, ja etenkin perjantai- ja lauantai-iltapäivisin ihmistungos sen edessä on melkoinen. Itse portaat ovat 138 askelmaa korkeat, ja niiden huipulta on upeat näkymät Rooman keskiaikaisiin kaupunginosiin. Täältä alkaa myös upea Villa Borghesen puisto, jonne on kätevintä siirtyä Espanjalaisten portaitten kautta.

Pantheon

Kaikkien jumalien temppeli Pantheon [kartalla] on keskeinen, vaikuttava vierailupaikka Rooman centro storico -vanhassakaupungissa. Pantheoniin on ympäri vuoden iltapäivisin vaikea mahtua sisään, joten mikäli haluaa tutustua tähän pari tuhatta vuotta vanhaan temppeliin kunnolla, kannattaa paikalle tulla ajoissa, kenties heti yhdeksältä, jolloin se avataan yleisölle.

Temppeli rakennettiin vuonna 125, ja yli 1 300 vuoden ajan sen kupoli oli maailman suurin. Pantheon on muinaisen Rooman ajoilta parhaiten säilynyt rakennus vain siksi, että se 600-luvun alussa vihittiin kristilliseksi kirkoksi - Roomassa "vääräuskoisten" rakennukset tuhottiin Rooman valtakunnan hajoamisen jälkeen, kun kristinusko sai painavimman jalansijan.

Kirkon symmetrinen kupoli on aina ollut hämmästyksen aihe, eikä kaikkea sen rakentamiseen ja käytettyihin materiaaleihin liittyvää ole vieläkään pystytty täysin selvittämään. Kirkossa on paljon ihmeteltävää, ja sinne on haudattu 1500-luvulta lähtien merkkihenkilöitä, kuten kuninkaita ja taiteilija Rafaello.

Trevin suihkulähde (Fontana di Trevi)

Trevin suihkulähde [kartalla], Rooman pakollinen vierailupaikka, tuli kuuluisaksi 1960-luvun alussa, kun Anita Ekberg kahlasi täällä yöaikaan Fellinin elokuvassa Ihana elämä. Sen ympärillä käy aina kova kuhina. Suihkulähteessä pulikoiminen on kuitenkin nykyään ankarasti kielletty.

Trevin suihkulähde
Mikäli Trevin suihkulähteellä haluaa välttyä suurimmilta väkijoukoilta, kannattaa paikalle tulla hyvissä ajoin ennen puoltapäivää.

Suihkulähde on lievästä kliseenomaisuudestaan huolimatta ainutlaatuinen nähtävyys, ja mikäli haluaa välttyä suurimmilta väkijoukoilta, kannattaa paikalle tulla hyvissä ajoin ennen puoltapäivää, mieluummin muulloin kuin viikonloppuna. Suihkulähdettä ihaillessa kannattaa pitää arvoesineistä hyvin huolta, sillä tunnetusti suihkulähteen ympärillä pyörii taskuvarkaita.

Vuonna 2015 Trevin suihkulähde on paketissa remontin takia, mutta sen luona vierailee melkoisesti ihmisiä siitä huolimatta. Remontti valmistunee vuoden 2015 loppupuolella.

Piazza Navona -aukio

Navona-aukio [kartalla] on ehdoton vetonaula turisteille. Tämä suuri aukio keskellä historiallista centro storico -kaupunginosaa kuhisee väenpaljoudesta suuren osan vuorokaudesta. Sen suihkulähteet, terassit ja yleinen iloinen tunnelma ovat hyviä syitä tulla tänne etenkin alkuillasta, ja myös iltadrinkille se on mitä mainioin paikka. Aukiolla on nykyään myös huomattava määrä krääsänmyyjiä, katusoittajia ja valitettavasti myös taskuvarkaita, joten arvotavaroista kannattaa täälläkin pitää erityisen tarkoin huolta.

Vatikaanin alueella

Roomalaiskatolisten pyhiinvaelluskohde Vatikaani on hyvä vierailupaikka, vaikka tyytyisikin vain kiertelemään vähän aikaa Pietarinaukiolla [kartalla]. Vatikaanin museoihin on korkea pääsymaksu, ja jonot ovat yleensä melko pitkiä. Mikäli museoihin haluaa mennä sisään, kannattaa paikalle tulla ajoissa ja mieluummin talvisaikaan kuin vilkkaimpina vierailuaikoina. Museoiden kokoelmat ovat ainutlaatuisia. Pelkästään suurten mestarien tauluja on melkoinen kokoelma. Kohokohta on Sikstuksen kappeli (Capella Sistina), jonka kattomaalaukset ovat ainutlaatuisia ja jonka kokoelmissa on Rafaellon, Michelangelon ja muiden suurten mestarien töitä, etenkin 1500-luvulta. Kappelin suorakulmainen muoto on vaikuttava, ja Michelangelo vastasi sen koristelusta 1500-luvun alussa.

Ilmaiseksi Vatikaanissa voi vierailla odottelun jälkeen Pietarinkirkossa, jossa vilkkaana päivänä käy parisenkymmentä tuhatta ihmistä ja jonka huipulle Anita Ekbergkin Fellinin Ihana elämä -elokuvassa kapusi ihailemaan huikeita maisemia. Vatikaanissa vieraillessa on hyvä myös tutustua läheiseen Pratin hienostokaupunginosaan sekä Vatikaanin ja Tiberjoen väliseen Borgon mielenkiintoiseen alueeseen, jonka suurin turistimagneetti on Castel Sant’Angelo -linnake.

Ponte & Castel Sant’Angelo
Ponte Sant’Angelo -silta johtaa Castel Sant’Angelo -linnakkeelle, joka sijaitsee kävelymatkan päässä sekä Vatikaanista että Piazza Navonasta.

Castel Sant’Angelo

Rooman Castel Sant Angelo -linnake [kartalla] sijaitsee Borgon kaupunginosassa, joen rannalla, kävelymatkan päässä sekä Vatikaanista että Piazza Navonasta. Tässä 100-luvulla valmistuneessa linnakkeessa sijaitsee museo, mutta vain pieni osa tänne tulevista menee sisälle. Suurinta huvia täällä on viettää aikaa linnakkeen ulkopuolella ja etenkin sille centro storicosta johtavalla upealla Ponte Sant’Angelo -sillalla, joka tuo monen mieleen Prahan Kaarlensillan. Linnakkeen suojiin kannattaa kuitenkin mennä, sillä siellä sijaitsee linnakkeesta kertova museo ja Hadrianuksen hauta, samoin kuin kaikenlaista muuta mielenkiintoista nähtävää. Katso pääsylippujen hinnat ja museon aukioloajat museon kotisivuilta.

Rooman kirkot

Roomassa on paljon upeita kirkkoja, joista Vatikaanin Pietarinkirkko on kuuluisin ja joista Pantheon on suuren vaikutuksen tekevä, mutta siellä voi ja kannattaakin käydä katsomassa muitakin kirkkoja.

Hyvä upea kirkko on lähellä Termini-asemaa sijaitseva Basilica di Santa Maria Maggiore [kartalla], joka on yksi Rooman viidestä muinaisesta basilikakirkosta. Kirkko on avoinna päivittäin klo 7-19, ja vaikka vain sen ulkokuoren katselukin tekee vaikutuksen, kannattaa mennä sisälle, sillä siellä ovat kenties koko kaupungin parhaiten säilyneet Bysantin aikaiset sisustukset. Kirkko sijaitsee Monti-kaupunginosassa, ja sen ympäristössä on kaikenlaista kaupoista ravintoloihin. Tästä on lyhyt matka Colosseumille tai Via Nazionale -ostoskadulle kävellenkin.

Trasteveressa vierailevat mieluiten liikkuvat sen keskiaikaisissa kortteleissa, joilla on Santa Maria in Trastevere [kartalla] (Avoinna päivittäin klo 7-21). Legendan mukaan kirkko on paikalla, johon Jeesuksen syntymän aikaan puhkesi öljylähde. Paikalla onkin käynyt pyhiinvaeltajia kauemmin kuin missään muualla Roomassa. Kirkon sisällä on ehkä kaupungin paras kokoelma mosaiikkeja, ja tämä kirkko on huikaisevaa nähtävää myös sisältä. Kirkon edessä oleva aukio on mukava paikka oleskella sekin, ja sillä ja lähikaduilla on terasseja, joilla alueen tunnelmasta pääsee nauttimaan. Trasteveressa, aivan sen toisella puolella, on toinenkin merkittävä kirkko, Santa Cecilia in Trastevere [kartalla]

Kaikista Rooman merkittävistä kirkoista merkittävin kuitenkin sijaitsee hivenen keskustan ulkopuolella, muinaisen Via Appia Antica -tien alkuvaiheilla, San Giovanni -metroaseman vieressä ja helpon matkan päässä mistä tahansa Roomasta. Lateraanin Pyhän Johanneksen kirkko [kartalla] ei ole vain Rooman tuomiokirkko vaan perinteen mukaan myös Rooman piispana toimivan Paavin kotikirkko, ja se tunnetaan "Rooman ja maailman tuomiokirkkona". Kirkko sijaitsee pyhällä paikalla, jolla on sijainnut kirkko kristinuskon alkutaipaleilta lähtien, ja se on avoinna päivittäin klo 7-18.30. Tuomiokirkon vieressä on muutakin hyvää nähtävää, kuten Lateranin palatsi, San Lorenzon kirkko ja San Giovannin portti, jonka läpi kulkee liikenne niin sanotun Aurelianuksen muurin läpi. Tänne on itse asiassa melko lyhyt kävelymatka Santa Maria Maggiore -kirkolta ja Colosseumilta.

Lisätietoja Rooman kirkoista on esimerkiksi Reids Italy -sivustolla.

Muita nähtävyyksiä

Lisää Rooman nähtävyyksiä esittelee esimerkiksi Rome.info -sivusto.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Päivitetty: 2014/11

Miten onnistuimme? Arvostele tämä sivu

Arvostele napsauttamalla haluamasi tähtimäärän kohdalla.
Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti