Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Genova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Palazzo Ducale
Piazza Matteotti -aukion edessä oleva Palazzo Ducale on kaupungin hienoimpia rakennuksia, joka on sekä paikallisten että vierailijoiden suosiossa.

Rakennuksia ja maamerkkejä

Tällä sivulla esitellään Genovan merkittävimpiä maamerkkejä, aukioita ja muuta näkemisen arvoista.

Piazza de Ferrari – Piazza Matteotti

Genovan keskusaukio, jolla on upeita rakennuksia ja vilkasta pitkin päivää, on Piazza de Ferrari, joka sijaitsee hyvällä paikalla keskustan vanhojen ja uusien osien välissä. Sen huomattavimpia rakennuksia ovat Carlo Felice -oopperatalo ja Palazzo della Nuova Borsa, jonka edessä on aina kymmeniä takseja kyytiläisiä odottamassa. Aukio on keskustan suurimpia liikenteen solmukohtia, ja siltä on hyvä nousta paitsi taksiin myös busseihin, jotka tätä kautta kulkevat miltei kaikkialle kaupunkiin, tai sitten kulkea metrolla rautatieasemille, sataman edustalle ja muuallekin kaupunkiin.

Piazza de Ferrari -aukiolta lähtee huomattavia katuja, joista Via XX Settembreä pidetään kaupungin uuden puolen pääkatuna. Sen varrella on hyviä kauppoja, ravintoloita ja hotelleja, kuten myös Mercato Orientale -kauppahalli, ja jonkin verran nähtävyyksiä. Se vie kohti Piazza della Vittoria -aukiota, joka on tällä hetkellä varsin ränsistynyt puistomainen osa kaupungin uutta keskustaa. Tänne kuitenkin monet tulevat, sillä sen pohjoispuolella sijaitsee Brignole-rautatieasema, jonne pääsee yksilinjaisella metrolla ja jonne lentokenttäbussit pysähtyvät.

Piazza de Ferrari -aukio on komea paikka nauttia tunnelmasta, suihkulähteestä ja keskustan uusien osien hektisestä elämänmenosta, mutta ainakin jonkin verran rauhallisempaa ja erilaista tunnelmaa on luvassa vanhankaupungin puolella. Piazza Matteotti -aukion edessä oleva Palazzo Ducale on kaupungin hienoimpia rakennuksia, joka on sekä paikallisten että vierailijoiden suosiossa. Sen upeaa julkisivua voi tarkastella tovin, aukiolla oleville terasseille on niillekin mukava istahtaa, ja etenkin huonoilla ilmoilla palatsin korkeatasoiset taidenäyttelyt, hyvä kahvila-ravintola ja kauniit sisätilat vetävät puoleensa. Tänne on hyvä tulla aterialle, kahville tai drinkille ja jatkaa sitten matkaa syvemmälle centro storico -vanhankaupungin alueelle.

Cattedrale di San Lorenzo – Genovan tuomiokirkko

Genovan tuomiokirkko on paitsi kauneimpia koko maassa myös erikoisimpia. Huomionarvoisen siitä tekevät valkomustat raidat, jotka goottilaistyyliä suosivat rakentajat toivat tänne 1200-luvulla Ranskasta. Raidat ovat niin tässä kuin muissakin yhteyksissä osoitus rahoittajien vauraudesta ja vallasta, ja niiden käyttäjät joutuivat pyytämään kaupungilta niihin luvan. Kirkon julkisivu on kaunis, sen portailla on mukava istuskella ja nauttia ihmisvilinästä ja tunnelmasta. Kirkon sisäosissa on Bysantin ajoilta freskoja ja myös renessanssiajan kappeli, jonka suojissa väitettiin tuhatkunta vuotta sitten vielä olleen Johannes Kastajan tuhkat. 24.6. on päivä, jolloin Johannes Kastajaa täällä muistetaan kulkuein, ja tämä onkin unohtumaton ajankohta vierailulle.

Genovan tuomiokirkko
Genovan tuomiokirkko on paitsi kauneimpia koko maassa myös erikoisimpia. Huomionarvoisen siitä tekevät valkomustat raidat.

Kirkon naapurissa on parikin museota, jotka antavat lisää tietoa ja ainutlaatuista nähtävää. Sekä Museo del Teseoro, joka sijaitsee hautaholvissa, että Museo Diocesano (Via Tommaso Reggio 20) ovat hyviä vierailupaikkoja niille, jotka haluavat nähdä lisää raamattuaiheista taidetta ja muuta kirkon historiaan liittyvää.

Centro storico – Genovan vanhakaupunki

Genovan vanhakaupunki on Euroopan suurimpia, se on äärimmäisen mielenkiintoinen ja siihen kannattaa matkan aikana tutustua kunnolla. Tuomiokirkon vierestä kulkeva Via San Lorenzo on alueen pääkatu, joka jakaa sen kahtia. Sen varrella on turisteja miellyttäviä kahviloita, ravintoloita ja kauppoja, mutta se on myös paikallisten suosiossa. Se johtaa kohti Piazza Caricamentoa, joka on vanhankaupungin ja sataman välissä oleva merkittävä aukio.

Via San Lorenzo jakaa vanhankaupungin kahteen osaan, joista eteläpuoli on opiskelijoiden valtaamaa aluetta, ja pohjoispuoli on enemmän shoppailijan, syömään haluavan ja mielenkiintoisista kujista nauttimaan haluavan mieleen. Eteläpuoleen kannattaa tutustua jos kaupungissa viihtyy usean päivän, ja siellä on upeita kirkkoja, hieno antiikin aikainen kappeli Porta Soprana -portin vieressä olevassa puistossa ja paljon vilkasta yöelämää Piazza delle Erbe -aukiolla.

Pohjoispuoli, joka kulkee Via San Lorenzon ja Via Garibaldin välissä, on mielenkiintoinen paikka vain kävellä tai sitten käydä ostoksilla, syömässä tai nauttimassa katunäkymistä. Paras reitti täällä on Piazza Caricamentolta läpi Via al Ponte Realen, Piazza Banchi -aukiolle, siitä Via Oreficille, jonka varrella oikealla puolella on merkittävä Piazza Campetto, ja Via Oreficin jälkeen alkaa Via Soziglia, jonka vierestä alkaa Via Luccoli, kaupungin parhaita katuja vaateostoksille. Näiden katujen varrella ja sivukaduilla on valtava määrä leipomoita, baareja, kauppoja, ravintoloita ja elämänmenoa joka makuun ja tyyliin. Vaarallista täällä ei ole yleensä öisinkään, mutta hiljaisilla kujilla ei kannata öiseen aikaan harhailla. Täällä tosin öisin ei ole paljon syitäkään harhailla, sillä klo 20.00 jälkeen vanhakaupunki alkaa hiljentyä, valtaosa paikoista sulkeutuu, tämän jälkeen vain jotkin baarit ja ravintolat ovat avoinna ja yleensä lähellä vanhankaupungin laitamia. Eniten elämää iltaisin on Piazza Caricamenton ympäristössä ja lähellä Piazza del Portelloa ja Via Garibaldia, jonka varrella on paljon hyviä illanviettopaikkoja ja mielenkiintoista pimeyden laskeuduttuakin.

Alue, jota monet mielellään täällä välttelevät, on Via della Maddalenan varrella ja sivukaduilla, joille viimeistään iltakahdeksan jälkeen alkaa ilmaantua maksullisia naisia. Meno on täällä kuitenkin melko harmitonta verrattuna moneen muuhun paikkaan, mutta täällä eivät kaikki tunne oloaan mukavaksi pimeyden laskeuduttua.

Via Garibaldi

Huomionarvoinen katu vanhankaupungin vieressä on Via Garibaldi, jota jatkava Via Cairoli on myös mielenkiintoinen. Via Garibaldin palatsit ovat muodostaneet museon, jossa voi tarkastella taidetta ja historiallisesti merkittäviä esineitä kuten Paganinin käyttämiä viuluja, ja kadun varrella on kaikenlaista muutakin. Iltaisin drinkille tai aterialle haluavien on hyvä tulla tänne, sillä kadun illanviettopaikat ovat melko tyylikkäitä ja monet korkeatasoisiakin. Kadun varrella on hyviä kauppoja, jotka ovat avoinna yleensä klo 20 asti ja joiden joukossa on hyvä elintarvikeliike. Via Garibaldi on loman aikana hyvä kävellä päästä päähän, ja kaupungin näköalapaikoille mielivien on hyvä muistaa, että sen kummassakin päässä olevilta aukioilta voi hissillä tai köysijunalla nousta ylös kukkuloille.

Spiani Casteletto ja muut näköalapaikat

Piazza del Portello -aukio on miellyttävä mutta vilkas liikenteen solmukohta, jonka ympäristössä on etenkin hyviä ravintoloita ja kauppoja. Tähän alueeseen kannattaa kunnolla tutustua ja mahdollisuuksien mukaan myös nousta ylös kukkuloille, jotka sataman hallitsemassa Genovassa antavat matkalle eri tunnelmaa. Parhaita paikkoja etenkin nähdä hyvin koko kaupunki tarjoaa Spianata Casteletto, jonne voi nousta joko suoraan hissillä tai sitten menemällä ensin funikulaarilla Sant’Annaan ja kävelemällä sieltä alle vartissa Castellettoon. Nämä alueet otettiin käyttöön kun alhaalla elintila loppui, ja täällä on hienoa arkkitehtuuria ja tietenkin erinomaiset näkymät, jotka ovat parhaimmillaan aurinkoisilla ilmoilla. Täältä voi hyvin laskeutua takaisin keskustaan, ja tänne voi kovakuntoinen noustakin portaita, joita on helppo navigoida alaspäin ja jotka ovat varsin pitkät.

Spiani Casteletto
Parhaita paikkoja etenkin nähdä hyvin koko kaupunki tarjoaa Spianata Casteletto, jonne voi nousta joko suoraan hissillä.

Toinen hyvä näköalapaikka, jonne voi nousta köysijunalla, on Righi, josta myös on hyvät näkymät alas kaupunkiin, jossa voi tehdä kävelyretkiä ja jonka ravintolat panoraamanäkymineen ovat paikallisten suosiossa etenkin kesäviikonloppuisin. Tänne pääsee helpoiten Largo Zecca -aukiolta köysijunalla, ja aina on hyvä muistaa että hisseihin ja köysijuniin on oltava voimassa olevat, leimatut liput, ja mikäli haluaa käyttää näitä kulkuneuvoja, voi liput ostaa etukäteen, niitä on yhden matkan lippuja mutta parhaita ovat yhden vuorokauden matkustamiseen oikeuttavat liput, jotka Genovassa ovat hyvin edullisia.

Satama-alueet

Genovan satama on Marseillen jälkeen Välimeren toiseksi suurin satama, ja tämä alue on viime vuosikymmenien aikana remontoitu ja tehty niin turisteja kuin paikallisiakin houkuttelevaksi alueeksi. Porto Antico eli vanha satama on kaupungin turistimagneetti, ja sen alueella voi tehdä kaikenlaista. Siellä on ravintoloita, jotka tarjoavat etenkin pitsoja ja mereneläviä, siellä on useita museoita, joiden joukossa on merenkulkumuseo ja lasten tiedemuseo, siellä voi nousta Koneen valmistamalla hissillä 60 metrin korkeuteen ihailemaan satamaa erikoisella Bigolla, siellä voi talvisin leudoista ilmoista huolimatta luistella, ja sinne voi myös tulla vain tunnelmasta nauttimaan ja erilaisia aluksia katselemaan. Täältä on hyvä nousta risteilyihin, jotka kesäisin vievät valaita katsomaan ja myös sataman alueelle kiertelemään ja kauemmas Liguriaan, etenkin Cinque Terreen. Mukavaa on istuskella etenkin Molo Vecchio -laiturilla, joka on Magazzini del Cotone -rakennuksen edessä, ja tältä laiturilta on parhaat näkymät sataman eri osiin.

Porto Antico on eniten turistien ja paikallisten mieleen paikkana, jonne tullaan viihtymään tai tutustumaan museoon, mutta muutkin sataman osat ovat mielenkiintoisia. Porto Anticoon ei nykyisin tule muita kuin risteilyaluksia, ja varsinaiset reittialukset, jotka suuntaavat esimerkiksi Sardiniaan, Korsikalle ja Afrikkaan, lähtevät viereisestä Stazione Marittima -satamasta, jonka laivaterminaali tunnetaan Terminal Traghetti -nimellä. Tämä on vanhasta satamasta katsottuna merenkulkumuseon takana, hyvin lähellä Principe-rautatieasemaa.

Sataman päälaituri on Ponte dei Mille, joka on Italian historiassa merkittävä ja jolla Giuseppe Garibaldikin on joukkojaan johtanut. Laiturin lisäksi täällä on hyvä tutustua rantapromenadiin, joka vie kohti Lanternaa, Genovan 1500-luvulta peräisin olevaa majakkaa, jossa nykyään on museo ja jonka huipulle voi nousta 172 askelmaa sataman maisemia ihailemaan. Sen vieressä sijaitseva Maritone-torni on sekin huomionarvoinen, sillä se edustaa postmodernia arkkitehtuuria ja sen lempinimi genovalaisten keskuudessa on ”suuri kynä”, erikoisen kattonsa takia. Tänne pääsee kävelemällä noin 800 metriä pitkää promenadia, jonka näkymät antavat hyvän kuvan sataman vilkkaudesta ja suuruudesta.

Lisätietoa

Genovan viralliset turistisivut

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti