Booking.com
Sikstuksen kappeli (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Vatikaanin museoiden kohokohtiin kuuluu Sikstuksen kappeli, jonka sisustamisesta ja koristamisesta vastasi Michelangelo.

Museoita ja taidegallerioita

Roomassa on nelisenkymmentä museota, jotka kiinnostavat kaupungissa lomalla olevia. Mikäli haluaa vierailla useammassa kuin parissa museossa, kannattaa ottaa selvää erilaisista kaupunki- ja alennuskorteista, jotka tekevät museoissa vierailemisesta edullisempaa ja helpompaa. Niistä saa hyvin tietoa Rooman turisti-infon sivuilta.

Roomassa suuri osa museoista on kiinni maanantaisin, ja muutenkin kannattaa aina tutustua etukäteen aukioloaikoihin museoiden verkkosivuilla. Kannattaa myös huomata, että monet museot ovat äärimmäisen suosittuja ja liput on paras tilata etukäteen, mikäli mahdollista.

Vatikaanin museot

Rooman suosituimmat museot ovat Vatikaanissa, ja ne kiinnostavat muitakin kuin roomalaiskatolisia. Jonot museoihin ovat suosion mukaisia, ja pisimmillään ne ovat keskikesällä ja iltapäivisin. Aamulla heti museoryppään avauduttua, jono on melkoinen, mutta aamujono vetää yllättävän hyvin, ja tällöin on mahdollista päästä sisään lyhyemmällä odottelulla kuin iltapäivisin.

Vatikaanin museoiden kohokohtiin kuuluvat Rafaellon maalaamat freskot ja kartat, taiteen suurten mestarien kuten Caravaggion raamattuaiheiset maalaukset, egyptiläiset kokoelmat ja Sikstuksen kappeli, jonka sisustamisesta ja koristamisesta vastasi Michelangelo ja jonka kokoelmissa on kaikkein suurimpien 1500-luvun mestarien taidetta.

Kalleinta mutta vähiten jonotusta vaativaa on vierailla Vatikaanin kirkoissa ja museoissa opastettujen kierrosten yhteydessä. Kierroksia tarjotaan kaduilla, alkaen muutaman korttelin päästä Pietarinaukiosta. Kierroksia järjestetään yleensä klo 9.15-15.15. Niitä on englanniksi ja muillakin Euroopan suurilla kielillä, ja ne maksavat 33-50 euroa. Kannattaa huomata, että kirkon jono ei ole museojono, eikä kirkkoon ole pääsymaksua, mutta opastettujen kierrosten mainostajat ovat juuri tämän jonon vieressä kyltein, joista monet mainostavat "skip the queue". Opastettujen kierrosten yhteydessä pääsee kuitenkin jonottamatta sekä museoihin, Sikstuksen kappeliin että Pietarinkirkkoon. Myös verkkosivujen kautta on mahdollista tilata liput ja välttää jonot, ja tämä onkin ehkä paras ratkaisu niille, jotka varmuudella käyttävät lippunsa.

Galleria Borghese

Rooman arvostetuin taidemuseo, Galleria Borghese [kartalla], sijaitsee upeassa Villa Borghese -puistossa, ja mikäli Roomassa haluaa vierailla vain yhdessä taidemuseossa, on tämä hyvä vierailupaikka. Sisäänpääsyyn on paras varata lippu etukäteen, ja museon suosion takia ihmisiä päästetään sisään kahden tunnin välein. Kun varaa lippunsa etukäteen, saa myös selville ajan, jolloin tulla paikalle.

Museo on jaettu kahteen osaan: pohjakerroksessa on esillä lähinnä veistoksia, mosaiikkeja ja freskoja, yläkerrassa esillä on suurten mestarien taidetta, samoin kuin muita ainutlaatuisia, mutta tuntemattomampien tekijöiden tauluja. Renessanssin taidetta on paljon esillä, Rafaello ja Caravaggio ovat täälläkin hyvin edustettuina, ja näytteillä on myös sellaisia mestariteoksia kuin Berninin omakuvat ja Peruginon Madonna con bambino.

Museo Nazionale di Villa Giulia

Etruskit asuttivat Rooman aluetta ennen Rooman valtakunnan aikoja, ja heidän kulttuurinsa ja menneisyytensä ovat ehdottomasti tutustumisen arvoisia. Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia [kartalla] sijaitsee 1550-luvulla rakennetussa Giulia-palatsissa (Piazzale di Villa Giulia 9), jonka suunnitteluun osallistui Michelangelo. Museon pääantia ovat etruskien haudoista löytyneet esineet, sillä etruskit hautasivat ihmisiä arvoesineiden kanssa. Esineistön joukossa on pronssipatsaita, keittiötarvikkeita, koruja ja muuta mielenkiintoista. Museoon on vain neljän euron sisäänpääsymaksu, ja se on avoinna ti-su klo 8.30-19.30.

Museo di Roma

Piazza Navana -aukion lähettyvillä sijaitsevan Museo di Roma [kartalla] kokoelmiin kuuluu maalauksia, valokuvia, vaatteita, huonekaluja ja muuta esineistöä, joka valaisee Rooman historiaa keskiajalta 1900-luvun alkupuolelle. Kohokohtiin kuuluvat täälläkin Rafaellon maalaukset, mutta museo on hyvä paikka tutustua Rooman kaupungin myöhempään historiaan ja nähdä arkipäiväisiä ja historiaa valaisevia esineitä muutaman taulun lisäksi. Museo sijaitsee osoitteessa Piazza di San Pantaleo 10 ja on avoinna klo 10-20 ti-su. Palazzo Braschi -palatsi, jossa se sijaitsee, on jo sinänsä sisään menemisen arvoinen. Kokoelmien lisäksi museossa on näyttelyitä, joista saa tietoa verkkosivuilta.

Musei Capitolini (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Musei Capitolinin kohokohtia ovat osat 300-luvulla hallinneen Konstantinus Suuren alun perin 12-metrisestä patsaasta.

Musei Capitolini

Capitolium-kukkulalla sijaitsee Musei Capitolini [kartalla] [Tee virtuaalikierros], joka perustettiin vuonna 1471. Museon tilat sijaitsevat muutamassa eri patatsirakennuksessa, ja niissä on esillä veistoksia ja maalauksia. Museo on hyvä paikka vierailla muinaisen Rooman nähtävyyksillä ollessa.

Museon Palazzo dei Conservatori -rakennuksen ensimmäisen kerroksen kohokohtia ovat osat 300-luvulla hallinneen Konstantinus Suuren alun perin 12-metrisestä patsaasta, joka aikoinaan sijaitsi Forum Romanumin eli Rooman hallinnollisen keskuksen yhteydessä. Yläkerrassa on maalauksia etenkin 1500-luvulta, kuten Titianin, Tintoretton ja Van Dyckin töitä. Palatsista pääsee tunnelia pitkin museon toiseen rakennukseen, Palazzo Nuovoon, jossa on lähinnä antiikin Rooman veistoksia, monet 300-400-luvuilta.

Museo dell’Ara Pacis

Yksi Rooman erikoisimmista merkittävistä museoista on Ara Pacis, joka sijaitsee ehkä eniten Roomaa kuohuttaneessa rakennuksessa. Turistin silmää tämä Richard Meierin valkea, vaikutuksen tekevä moderni palatsi kuitenkin usein erilaisuudessaan miellyttää, ja kauniilla säällä sen portaat ovat hyvä paikka levähtää ja tutkia karttaa. Rakennuksen suojissa on Keisari Augustuksen Ara Pacis eli Rauhanalttari, joka valmistui vuonna 13 ennen ajanlaskun alkua ja joka on kooltaan massiivinen.

Täällä vieraillessa kannattaa myös katsastaa vieressä oleva Augustuksen mausoleumi, joka keskiajalta lähtien koki kovia toimiessaan mm. varuskuntana ja härkätaisteluiden pitopaikkana. Nykyisin mausoleumi on julkisesti avoin turistikohde. Ara Paciksessa on korkeatasoisia näyttelyitä, kuten valokuvaaja Henri Cartier-Bressonin suurnäyttely syksyllä ja keväällä 2014-15, mutta liput niihin ovat melko hintavia. Museo on avoinna ti-su klo 9-19.

Muita huomionarvoisia museoita:

Lisätietoa

Tietoa Rooman museoista Rome.info -sivuston kertomana  |  TicketOne - verkkopalvelu, josta voi tehdä lippuvarauksia museoihin

Teksti: Peter Forsberg
Päivitetty: 2014/11

Miten onnistuimme? Arvostele tämä sivu

Arvostele napsauttamalla haluamasi tähtimäärän kohdalla.

Lukijoiden kommentteja

Kannattaa huomioida, että itse vatikaanin kirkkoon ei pääse polvet ja hartiat paljaana eikä myöskään ison kassin/repun kanssa. /Mervi

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti