Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Torino
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Särkyneiden suhteiden museo
Palazzo Carignanossa sijaitsee Italian 1860-luvulla tapahtuneesta yhdistymisestä kertova Museo Nazionale del Risorgimento.

Museoita ja taidegallerioita

Torinossa on erittäin korkeatasoinen valikoima museoita, jotka esittelevät kaikenlaista elokuvasta autoihin, taiteeseen ja historiaan. Torinon museoihin on usein melko hintava pääsymaksu, yleensä 7-10 euroa. Torino ja Piemonte -kortin hankkivat pääsevät kuitenkin moneen paikkaan ilmaiseksi sisään, voivat nauttia alennuksista ravintoloissa ja liikkeissä ja saavat matkustaa julkisilla ilman lisälippuja kortin voimassaoloajan.

Torinon museoihin suuntaavan on hyvä muistaa, että maanantaisin valtaosa niistä on kiinni ja että viikonloput ovat erittäin kiireisiä etenkin taidemuseoissa ja elokuvamuseossa. Niihin kannattaakin viikonloppuisin suunnata heti aamulla tai sitten vierailla niissä viikolla. Hyvä on myös pitää mielessä, että monet museot avaavat ovensa klo 8.30 ja sulkevat klo 19.30 tiistaista sunnuntaihin, toiset ovat avoinna ti-su klo 10-18.00.

Polo Reale

Turistien ja paikallisten suuressa suosiossa oleva keskusaukio Piazza Castello on hyvä paikka bongata kauniita rakennuksia ja nauttia Torinon tunnelmasta. Täällä sijaitsee useita museoita, joista Polo Reale on uusi, monen museon muodostama kompleksi, jossa voi tutustua aukion tärkeimpiin museoihin yhdellä lipulla. Polo Reale -museoihin kuuluvat Palazzo Reale eli kuninkaallinen palatsi, jossa voi tutustua kuninkaallisten asuintiloihin, Galleria Sabauda, jossa on Savoy-suvun kokoelma keskiaikaista taidetta, antiikkimuseo ja kuninkaallinen asemuseo. Yhteislippu Polo Reale -museoihin maksaa aikuisilta 12 euroa. Museot ovat avoinna ti-su klo 8.30-19.30.

Palazzo Madama - arkeologinen ja antiikkimuseo

Piazza Castellon keskellä sijaitseva Palazzo Madama on erikoinen, keskiaikaisen palatsin ja linnakkeen yhdistelmä, ja sen sisällä voi vierailla ilmaiseksi tutustumassa vähän palatsiin ja maksua vastaan Museo Civico d’Arte Antica -museoon. Museossa on kaikenlaista esineistöä kultakoruista keramiikkaan ja hienoston aikoinaan käyttämiin huonekaluihin. Kaikki on järjestetty kronologisesti, ja esineistä kertovat tekstit on kirjoitettu monella eri kielellä. Museo on avoinna ti-la klo 10-18.00, su klo 10-20.00.

Elokuvamuseo

Torino on alusta asti ollut maailman johtavia elokuvakaupunkeja. Täällä jos missä kannattaa mennä hienossa Mole Antonelliana -tornissa sijaitsevaan Museo Nazionale del Cinema -elokuvamuseoon (Via Montebello 20). Rakennus sopii kuin nakutettu elokuvamuseoksi. Täällä ollessa voi maksua vastaan myös nousta hissillä yläilmoihin ja saada erittäin hyvän kuvan Torinon keskustasta. Museo kertoo elokuvan alkuajoista ja alan kehityksestä 1900-luvulla sekä esittelee 2000-luvun elokuvan erikoistehosteita. Museoon on 9 euron pääsymaksu, ja 12 euroa pulittavat saavat lipun, jolla voi myös nousta hissillä näköalapaikalle. Museo on avoinna ti-su 9-20, la klo 9-23.00 ja su klo 9-20.00. Kannattaa huomata, että museo on torinolaisten suuressa suosiossa, ja etenkin lapsiperheet tulevat sinne sankoin joukoin viikonloppuiltapäivisin ympäri vuoden.

MAO, Itämaisen taiteen museo
MAO eli Museo d’Arte Orientale on erittäin tasokas ja korkeatasoinen itämaisen taiteen museo

Itämaisen taiteen museo

Lähellä Piazza della Repubblica -toriaukiota sijaitseva MAO eli Museo d’Arte Orientale (Via San Domenico 11) on erittäin tasokas ja korkeatasoinen itämaisen taiteen museo. Museoon on 7,50 euron pääsymaksu, ja se on avoinna ti-su klo 10-18.00.

Egypti-museo

Museo Egizio (Via Accademia delle Scienze 6) eli lähinnä egyptiläisen antiikin museo on maineeltaan alan paras Kairon ulkopuolella sijaitseva Egyptiin erikoistunut museo. Kokoelmat saivat alkunsa jo 1700-luvulla, ja nykyisin niihin kuuluu yli 30 000 esinettä, mikä tekeekin siitä yhden alansa suurimman museon maailmassa. Täällä on kaikenlaista lähes 5 000 vuotta vanhoista vaatteista ruokiin ja hautoihin. Kokoelmien kohokohtina pidetään Ramses toisen patsasta sekä Khan ja Meritin hautaa. Hauta, joka löytyi vuonna 1906, on peräisin 3 500 vuoden takaa, ja sitä tutkimalla oppii nopeasti, miten haudantakaista elämää ilahduttamaan ja koristamaan otettiin mukaan kaikkea naisten meikeistä kirjoihin. Museo on avoinna ti-su klo 8.30-19.30, ja sinne on 7,50 euron pääsymaksu

Museo Nazionale del Risorgimento Italiano

Lähellä Egypti-museota sijaitsee upeassa Palazzo Carignanossa Italian 1860-luvulla tapahtuneesta yhdistymisestä kertova Museo Nazionale del Risorgimento (Via Accademia delle Scienze 5, Piazza Carlo Alberto). Rakennus toimi yhdistyneen Italian ensimmäisenä eduskuntatalona, ja täällä oppii Italian itsenäisyystaistelijoista kuten Garibaldista ja Cavourista. Museoon on 10 euron pääsymaksu, ja se on avoinna ti-su klo 10-18.00.

GAM - Galleria Civica d’Arte Moderna e Contemporanea - nykytaiteen museo

Kauniilla puistoalueella, lähellä Porta Nuova -asemaa sijaitseva GAM- nykytaiteen museo (Via Magenta 31) on korkeatasoinen taidegalleria, jossa on esillä merkittävää 1800- ja 1900-lukujen taidetta. Kokoelmiin kuuluu maailmankuulujen taiteilijoiden kuten Paul Kleen töitä, ja näyttelyt ovat nekin huomionarvoisia. Esimerkiksi syksystä 2013 kevääseen 2014 nähtävänä oli Renoirin Pariisista paikalle tuotuja töitä. Museoon on 10 euron pääsymaksu, ja se on avoinna ti-su klo 10-19.30.

Torino on tietenkin merkittävä kaupunki nykytaiteen osalta, sillä 1960-luvun lopulla niin sanottu Arte Povera -liike vaikutti kaupungissa. Tästä kertoo parhaiten Rivolissa sijaitseva Museo d’Arte Contemporanea. Museo on Savoy-suvun ennen asuttamassa Castello di Rivoli -linnassa. Paikalle pääsee kulkemalla metrolla Paradiso-asemalle ja nousemalla siellä bussiin 36, joka vie lähelle linnaketta. Matka kestää kokonaisuudessaan reilut 40 minuuttia suuntaansa.

Automuseo

On luonnollista, että Fiatin kotikaupungissa sijaitsee Italian ainoa autoiluun erikoistunut museo, Museo Nazionale dell’Automobile (Corso Unita d’Italia 40). Museo sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä keskustasta, ja sinne pääsee kätevästi kulkemalla metrolla Lingotto-asemalle. Museo soveltuu vierailupaikaksi myös niille, jotka eivät ole kiinnostuneita autojen tekniikasta, sillä täällä on erikoisia automalleja sadan vuoden takaa, elokuvista tuttuja klassikkoautoja ja autoja, joista osa on räätälöity käyttäjilleen, osa on normaaleja liukuhihnamalleja. Museoon on 8 euron pääsymaksu, ja se on avoinna ma klo 10-14, ti klo 14-19, ke, to ja su klo 10-19.00 ja pe-la klo 10-21.00.

Pinacoteca Giovanni e Marella Agnelli

Lingotossa olevissa entisen Fiat-tehtaan halleissa sijaitsee Lingotto-keskus aivan metroaseman vieressä. Täällä on erinomainen Pinacoteca Giovanni e Marella Agnelli -taidegalleria (Via Nizza 230). Fiatin pomo Gianni Agnelli ja hänen vaimonsa keräsivät taidetta, ja tämä pieni mutta arvokas ja ainutlaatuinen taidekokoelma on heidän museolle lahjoittamansa. Nähtävänä on lähinnä 1800- ja 1900-lukujen taidetta. Täällä on esimerkiksi Matissen, Picasson, Modiglianin ja Canaletton tauluja. Museoon on 8 euron pääsymaksu, ja se on avoinna ti-su klo 10-19.00.

Muita museoita

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti